ÚTIKRITIKA.HU / Toszkána


hirdetes

szállások

útikritikák


Toszkána

Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Közlekedés

Budapest és Firenze között autóval 948 kilométert kell megtenni, ebből 908 kilométert autópályán. Ez elvileg, azaz minden megállás nélkül 10 órás autózást jelentene. Költség: 48 euró autópálya díjra, kb. 104 euró üzemanyagra, 26 euró útadóra. Nyaranta hosszasabb utazásra tanácsos számítani Toszkánában, mert az autópálya fizetőkapuinál igen hosszú várakozások fordulnak elő. Az sem kizárt, hogy nyáron időt takaríthatunk meg azzal, ha Észak-Olaszországban az autópályák helyett alsóbbrendű országutakon közlekedünk. Ráadásul így többet gyönyörködhetünk a vidéki táj részleteiben, igaz kb. 4 órával többet ülünk autóban. Az autópályákról való letérésnek azonban vannak kockázatai, ugyanis a kisebb országutak elég bénán vannak kitáblázva. Egyik utazó például beszámolt arról, hogy a zöldessárga toszkán dombok között autókázva egy elágazásnál jobbra és balra is Sienát jelölték. A poén az, hogy végül kiderült: se jobbra, se balra nem kellett lefordulni, mert Sienába az egyenes út vezetett...

Ha valaki vasúton szeretne közlekedni Toszkánában, akkor tudnia kell, hogy a Ferrovie dello Stato inkább csak a fő szakaszokon közlekedik és többnyire Firenzéből kiindulva. Ez nem megfelelő azoknak, akik kisebb helyekre is szívesen eljutnának. Az utóbbiaknak marad a távolsági busz, ha nem autóval jöttek Olaszországba. A toszkánai tengerparthoz közeli szigetekre pedig kompokkal tudunk eljutni. A Toszkánában autóval utazóknak hasznos tudni, hogy a városokon belül a parkolási lehetőségek csekélyek vagy költségesek, érdemes a városhatárban leparkolni. Az óvárosokba meg sem szabad kísérelni a behajtást, már csak azért is, mert a legtöbb helyen egyszerűen ki vannak tiltva a járművek.

Autót könnyen bérelhetünk. A legfontosabb az, ha nem autópályán fogunk közlekedni vele , egy SUV helyett praktikusabb a kisautó. Nem az autópályadjak miatt, hanem azért, mert szűk helyeken könnyebb vele manőverezni. Ami mindenhol folyamatosan gond: parkolás. Rengetegen vannak a látogatók és kevés a hely. Ráadásul sok olyan parkolóhely van, amit a helyi lakosoknak tartanak fenn. Könnyebb a nagy parkolókban hagyni az autót és gyalog közlekedni.

,, Az autópálya nagyon drága Olaszországban. Fizetőkapuk vannak; az elsőnél csak egy cédulát kell húzni és vagy nagyobb szakaszonként, vagy a lejáróknál kell fizetni, akár 10-20 eurót is. Érdemes a különböző közlekedési honlapokon előre kikalkulálni a fizetendő útdíjakat.

Aki siet, az ne az autópályadíjon spóroljon, mert még a gyorsforgalmi utakon is nagyon lassú a haladás. A pályákon órákat lehet nyerni.

Ha Szlovénia felé megyünk, oda 7 napra szóló autópálya matricát kell venni vagy a magyar benzinkutakon vagy a határon. Aki 7 éjszakára foglal szállást Olaszországban, az rögtön 2 x 15 euróval számolhat, mert a hazaút már a 8. napon lesz, így új matricát kell váltania.

Sok településen nehéz parkolóhelyet találni, így a frekventált, népszerű helyekre érdemes minél korábban, még a kora délelőtti órákban megérkezni, amikor még nem özönlik el a turisták

Tanácsos kihasználni a fejlett vasúti hálózat nyújtotta előnyöket és kedvező árakat.

Aki Firenzébe indul, tegye le a kocsiját egy közeli település vagy elővárosi rész vasútállomásán és szálljon vonatra. Nem fogja megbánni! A vonatok gyakran járnak és a város szívébe érkeznek, ahonnan gyalog minden könnyedén megközelíthető. (Müller Gerda tanácsai)

,, Közlekedésnél, ha letérünk a drága fizetős autópályáról, akkor igencsak megváltozik az utak minősége. Sokszor még a hazai utaktól is rosszabb a helyzet. A dombos, ritka növényzetű vidéket magasabb részeken felváltja a sűrűbb erdő, ahol még a 300 évig is elélhető paratölgyekkel is találkozhatunk, amiből a dugókat készítik. A szerpentinek és a tükrök találkozása nem ritkán megdobálhatja az adrenalin szintünket. " forrás


,, Ha autópályán robog az ember Olaszország nyugati partja felé, akkor sokat nem lát a filmek és könyvek festette idealizált képből. Nem rossz, nem rossz, de azért közel sincs ahhoz a dombos, gyönyörű, idilli környékhez, amit az ember vár.

Amit az olaszok közlekedés címszóval művelnek, az durva megcsúfolása mindennek, ami a KRESZ-ben szerepel. Nem akarok most részletesen belemenni a robogósok, motorosok, és autósok kavarta káoszba, így csak annyit jegyeznék meg, hogy erősen úgy tűnik, számukra a közlekedési szabályok inkább elnagyolt javaslatok, mintsem betartandó utasítások.

Szóval autópályán közelítve Toszkána igazi szépségének (mert van neki bőven) a töredékét sem mutatja meg, ami elsőre csalódás ugyan, ám aztán túlteszi magát rajta az ember. " forrás

Étkezés

Toszkánában a pizzériák, olcsó vendéglők, önkiszolgáló éttermek, büfék prezzo fisso, magyarul rögzített árú ajánlatokkal csalogatják a turistákat. Az egytálételek költsége 4-6 euró körül mozog. Többfogásos étkezésnél fejenként 17-21 euró-s kiadásra tanácsos számolni. Több helyen terítékdíjat (coperto) is szükséges fizetni, kb. a kiajánlott ár 10 százalékát, vagy meghatározott összeget, kb. 2 eurót fejenként. Persze Toszkánában is érvényes az a jelenség, hogy a tengerparti sétányok, a városi főterek, központok, látványos utcarészek táján a vendéglátóhelyek drágábbak. A kilátást, az elit helyet meg kell bizony fizetni.

.

Hidegtál felvágósoknak - a.s fotója

.

,, Kerülni kell a frekventált helyeket található éttermeket, mert azok nagyon drágák és magas copertot (terítési díjat) számolnak fel. Ajánlott inkább az eldugottabb helyeken, távolabbi utcákban megbújó trattoriákat választani.

- Sok helyen árulnak pizza szeleteket elvitelre. Ezek általában jó áron vannak és nagyon finomak, ráadásul így többféle feltétet is meg lehet kóstolni.

- Pizza, tészta és fagyi a 3 „kötelező” étel az Olaszországba látogatók számára és bár nehéz mellényúlni, azért érdemes előre tájékozódni a netes fórumokon és gasztro blogokon, hogy melyiket hol érdemes megkóstolni. Így olyan értékes információkhoz juthatunk, mint pl. hogy San Gimianoban árulják a „Világ legfinomabb fagyiját”!

http://betonliget.cafeblog.hu/2014/07/16/vilagbajnok-fagyit-ettunk-san-gimignanoban/

Bár én már ettem ennél különlegesebb fagylaltot is Itáliában, valóban kihagyhatatlan!

(Érdekes, hogy a Dondolival szemben álló gelateria is úgy hirdeti magát, mint a „Világ legjobb fagylaltozója”.)

- A szállások többsége önellátós, ami itt nem is baj, hiszen lépten-nyomon elcsábul az ember az ínycsiklandó falatok láttán. Nem érdemes itthonról egy falatot se vinni, hiszen az apartmanok konyhájában pillanatok alatt összedobható egy gyors vacsora az élelmiszerboltokban kapható friss tésztákból és kész szószokból, melyekből óriási a választék.

- A kenyerük sótlan, ami először furcsa, de hamar megszokható. A jobb fajták drágák (3-5 euro), de nagyon finomak. Szárazabbak, mint az itthon ismertek. Az éttermekben gyakran hoznak ki egy kosár felkockázott kenyeret, amíg a rendelésre várnak a vendégek. Ezt az asztalra készített olívaolajjal meglocsolva szokás elfogyasztani, vagy az olajat kitölteni, enyhén megsózni és a falatokat belemártogatni.

- Bort, olívaolajat a farmokon érdemes venni, közvetlenül a termelőktől. A helyiek szerint egy palack borért nem szabad 5 eurónál többet adni. Persze a különlegesebb, értékesebb reserva borokért akár 20-25 eurót is elkérhetnek.

- Az olaszok csak délelőtt isznak cappuccinot, utána kizárólag, méregerős espressot, amit egy hörpintésre lehajtanak. A presszókávé átlagára 1,5-2 euró, a cappuccinoé 3, de a frekventált helyeken, főtereken akár 5-7 eurot is elkérnek egy csészéért, amit a jobb kávézókban egy finom keksz és egy pohárka víz kíséretében szolgálnak fel.

- A nagyobb üzletekben (pl. Coop) is bőséges a választék süteményekből, de a hamisítatlan olasz desszertkülönlegességekért (pl. cannolo, profiterol, tiramisu, stb.) érdemes egy helyi cukrászdát felkeresni. A kisebb falvakban remek kis boltocskák vannak, jóval mérsékeltebb árakkal és eredeti ízekkel." (Gerda)

Étkezés Firenzében

Miután Firenzében a nevezetességek és a jó konyha elválaszthatatlanok egymástól, gyakorlatilag minden nagyobb látványosság közelében számtalan étkezési lehetőség van, a legkülönbözőbb kategóriákban. Mivel az 1276 éttermet felsorolni is lehetetlen, néhány közkedveltet ajánlunk.

A Santa Croce bazilika mellett az Il Pizzaiuolo örvend nagy népszerűségnek, hatalmas választékával. A Santa Maria Novella bazilika, vagyis a főpályaudvar közelében mérsékelt árfekvésű, tipikus toszkán étterem az Osteria Da Giovanni, amelyet 1951 működtet ugyanaz a család. A bistecca alla fiorentina mellett a szarvasgombás gnocchi a specialitásuk. A Ponte Vecchio közelében áll a Trattoria Quattro Leoni, ahová a vaddisznósültért, vagy a vargányás rizottóért érdemes betérni.

A Dóm környékén nem árt az óvatosság, mert például az őseit a 14. századig visszavezető Antonori vendéglőscsalád Cantinettája kimeríti a luxuskategória fogalmát. Amelyik étterem a honlapján szemérmesen eltitkolja az árakat, aligha számít filléres kiadásnak. Gondoljunk persze azokra a látogatóinkra is, akiknek minden pénzt megér egy igazi elit étterem: a Michelin-től három csillagot kapott Enoteca Pinchiorri, amely a Via Ghibellina 87. szám alatt egy 18. századi palotában van, őket várja. Itt már egy előétel is 50 eurónál kezdődik… Ugyanakkor nem messze innen az Il Grande Nutinál háromféle turistamenü is kapható, 14, 16, illetve 20 eurós kiszerelésben. Ha nem akarjuk komolyabb étkezéssel megszakítani toszkán városnézésünket, akkor két legyet üthetünk egy csapásra: bekaphatunk valamit a számtalan piac egyikén, vagy pedig vásárolhatunk gyümölcsöt, sajtot, és egyebeket, mindenkinek ízlése szerint, egy piac pedig önmagában is kuriózum, pláne Firenzében. A piacok közelében is akadnak jócskán „rendes” éttermek.

A Mercato Centrale, azaz a Központi Piac az azonos nevű téren áll, közel a San Lorenzo bazilikához, a 19. század második felében született, a párizsi Les Halles mintájára (de ráismerhetünk szerkezetében a mi budapesti vásárcsarnokainkra is), amely Firenze legközkedveltebb élelmiszer-piaca, ráadásul a tér tele van éttermekkel és pizzériákkal. Ha mindjárt szuvenír-vásárlásunkat is meg akarjuk ejteni, és bőrárukra is vágyunk miatyánknyira van tőle a Mercato San Lorenzo is.

A Centrale mellett ajánljuk a Fiaschetteria-Trattoria Mariót, amely egyszerű, hangulatos, ízletes konyhájával hírességek és hétköznapi emberek kedvelt étterme. Az ételek ára 6 és 16 euró között váltakozik. Ugyanebben a körzetben, a Via Rosinán várja vendégeit az Osteria Pepo, ahol egy tésztaétel 8-9, egy hús 9-14 euró. Este minden néhány euróval drágább ebben a "rusztikusnak" minősített kisvendéglőben, de még az is kibírható. Az olcsó, de kiváló konyhák közé tartozik a Trattoria Zá-Zá, amelynek olyan forgalma van, hogy gyakran összeültetnek idegeneket is a jobb helykihasználás érdekében. Különösen erős tésztákban és pecsenyékben, és érdemes helyet hagyni a gyomrunkban a gesztenyés tortájuknak.

A Mercato Sant’Abrogiónál sokan lelkesednek az intim hangulatú, de igen kellemes Il Giováért, a piacon belül a Trattoria da Rocco elvitelre is kínál ételeket, akár 6-7 euróért be lehet lakmározni. Akinek nincs ideje másra, mint egy szendvicsre, mégis szeretne helyi ízeket kóstolni, az valamelyik piacon vegyen "panino al lampredottót", azaz pacalos szendvicset. E belsőséget a helyiek paradicsommal, hagymával, petrezselyemmel és zellerrel főzik. A "lampredottaio", azaz a pacalos intézménye már a 15. században megszületett, a hajdan a szegények eledelének számító lampredotto azonban a mai napig megőrizte népszerűségét. Nem kell búslakodniuk a vegetárius és vegán étrendűeknek sem: a Brac könyvtár és könyvesbolt (Libreria di arte contemporanea) egyúttal az ő éttermük is, az Arno közelében, a Via Vagellain, félúton a Piazza della Signoria és a Santa Croce között.

Firenzéből nem szabad úgy eljönni, hogy nem keresünk fel legalább egy klasszikus fagylaltozót, elvégre a modern "gelato" feltalálója firenzei volt: Bernando Buontalenti (1536-1608) építész, a Boboli-kert extravagáns Teremtés-barlangjának tervezője lepte meg vele 1566-ban Medici Katalint, a későbbi francia királynét. A Vivoli (Santa Croce környéke) a Grom (Via del Campanile) és a Badiani (a stadion mellett) versengenek a legjobb gelateria címéért a városban, a kóstolók ranglistáján a harmadik tűnik a befutónak. Egyikük egyenesen kijelentette, hogy ha egyszer megkérdezik tőle, mi lesz az utolsó kívánsága, akkor egy Badiani-fagylalt lesz. Egyik sem túl olcsó, ám ezt az édes élményt akkor sem szabad kihagyni. Firenzéből sem száműzték persze az amerikai típusú gyorséttermeket, de ezeknek nem csinálunk külön reklámot, akik mindenképpen erre vágynak, úgyis megtalálják őket.

Vásárlás

A toszkán szupermarketekben a tömegtermékek vonatkozásában az árak picit drágábbak, mint nálunk. A minőségi élelmiszerek, főleg a szakboltokban már kifejezetten drágák. Firenzétől délkeletre, Arezzo tartományban, Montevarchi városán található a Prada outlet üzletközpont, ahol a Prada márkán kívül a Miu Miu, a Jil Sander és a Lagerfeld brandek női és férfi divatruházati termékei is megvásárolhatók erősen engedményes árakon, mivel kifutó kollekciókról van szó. Különösen a cipőválaszték szuper. Aki a tömeget el szeretné kerülni, annak érdemes a délelőtti órákra időzíteni a vásárlást (igaz hétköznap csak fél 11-kor nyitnak). Hétvégéken turistabuszok sokasága jön ide, s ezek szerint van jó oka a nagy keresletnek. Firenzétől ugyancsak délkeletre, a rövidke nevű Pian dell'Isola Rignano Sull'Arno településnél van egy kétemeletes Dolce&Gabbana outlet üzletház. Akár 50 százalékos árengedményekkel is tudunk venni női és férfi ruházatot, cipőket, tartozékokat. Itt is a kifutó modelleket értékesítik. hétfőtől-szombatig 9-től este hétig, vasárnap délután háromtól hétig vannak nyitva.

Nem Made in China, hanem Made in Siena - g.m. fotója

Közbiztonság

,, Ami a firenzei kirándulásunk alatt kicsit elszomorító volt, hogy minden nagyobb látványosság előtt 3-4 gépfegyveres katona, és katonai gépjármű állomásozott, sajnos érthető okokból. " forrás

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli magyar konzul Firenzében: Prof. Ungár Ferenc

  • Címe: Via Belgio 2., Firenze 50126
  • Telefon: 39-055-6531817 - Fax: 39-055-6531817

Egyéb hasznos információk

  1. Toszkánában a bicajkölcsönzés napi 25-30 euró körül van. Egy-két helyen lehet picit alkudozni.
  2. Sokszor kell az elektromos áram használatához adapter. Milyen? Háromágú. Random építenek be két- és háromágú konektorokat. Egy adapter beszerzése egy hosszú útnál elég hamar megtérül.

Toszkán internetezés:

"A 21. század turistái nehezen vannak meg internet nélkül, már csak azért is, mert egy Sienában, Cortonában vagy San Gimignanóban elkapott pillanatot szinte azonnal feltesznek a közösségi oldalakra vagy a világhálóra. Tapasztalataim ezen a téren vegyesek. Jártam olyan kis hegyi faluban (Chiusdino), ahol a helyi bárban hasított a net, és használatához nem kellett semmiféle regisztráció. Ugyanakkor Siena turistairodájában elég bonyolult művelet után kaptam meg a belépéshez szükséges kódot. Ki kellett tölteni egy adatlapot, az útlevelemet lefénymásolták, ráadásul a kapott kóddal egyszerre csak egy telefonnal vagy számítógéppel lehetett csatlakozni, és korlátlan adatforgalom sem állt rendelkezésre. Az éttermek többségében a felszolgálók megmondják a kódot, de ettem olyan trattoriában, ahol csak úgy mehettem volna fel a netre, ha az olasz szolgáltató küld a telefonomra egy SMS-t a belépéshez szükséges kóddal. Az üzenetre azonban a mai napig hiába várok. " forrás

Fotóegyveleg

Ha már unjuk a pizzát és a pastát - a.s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon