ÚTIKRITIKA.HU / Castiglioncello


hirdetes


útikritikák


Castiglioncello

Castiglioncello dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Szállás|Parkolás|Étkezés|Egyéb hasznos információk|Strandok| Látnivalók | Fotóegyveleg

.

k. a. fotója

Castiglioncello dióhéjban

A toszkán emberek többnyire szuperlatívuszokban emlegetnek egy tengerparti várost: Castiglioncello-t. Nem vitás azért imádják annyira, mert ott szeretnek strandolni. A település sok-sok kilométer hosszúságban terpeszkedik el a tengerparton. Arrafelé a tenger kiválóan alkalmas szörfözésre, gyakoriak a hullámverések. A tengerpartnak csodás természeti hátteret adnak a pinea fenyők, amelyek jótékony árnyat vetnek a sétányokra (pl. a Lungomare Amerigo Vespucci). Sokan kedvelik az itteni apró szabad strandokat. A föveny jellemzően kavicsos-homokos.

Castiglioncello tulajdonképpen a Rosignano Marittimo település egyik részének számít. Kb. 3500 lakosa van.

Júliusban és főleg augusztusban a keskeny strandok, partszakaszok zsúfolásig tele töltődnek, az embertömeg nyomasztó érzést kelthet. Június és szeptember a legoptimálisabb, esetleg a júliusi hétköznapokon.

Kiejtés: kásztijjoncsello

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jóllehet a Castello Pasquini (kastély) a 19. század végén épült, mégis olyan benyomást kelt mintha egy középkori védővár lenne a múltja.

2. Castiglioncello nagyon sármos, és - kissé Opátijához hasonlóan - érződik az, hogy régesrégen mennyire előkelő, de egyben bohém nyaralóhelynek számított.  

Nem tetszett

1. A parkolási bonyodalmak

2. Szomorú látványt nyújt néhány elhagyott, bomló villa

m. f. fotója

Vélemények

Castiglioncello és csodálatos strandja, partszakasz, valamint maga az üdülőhely az egyik legszebb a versiliai partszakaszon, Livornótól délre. Nem is egyszer jöttem ide.

Amitől még híres, hogy itt forgatták az 1962-ben bemutatott Előzés (Il sorpasso) c. filmet Vittorio Gassman és Jean Louis Trintignant főszereplésével. Ezt a filmet, úgy tudom, minden nyáron vetítik a városban, kedves az itt lakóknak és nagy kedvenc volt a mi generációnk (ma hetvenesek) számára is. Ez egy tragikus végű film, a Road movie műfaj egyik legkorábbi példája. (sz. a.)

Szállás

Ajánlott szállások:

Residence I Pungenti

Parkolás

Lépcsőn mentem le a strandra. A kocsit fent egy kis utcában parkoltam le. Bizony dobogott a szívem strandolás után, hogy ott találom-e még! Nem azért, mert ellopják, hanem, mert ott csak az utcában lakók parklhatnak. A többiek valahol fent a főút mellett a vasútállomás környékén. (sz. a., 2021)

Étkezés

Javasoljuk: Il Romito - tenger gyümölcsei, pazar kilátás

Egyéb hasznos információk

1. Itt van egy turista információs iroda:

Via Aurelia, 967/A Castiglioncello
57016 Castiglioncello (LI)

Strandok

Mivel errefelé strandokon a tenger lassan mélyül, ezért (is) népszerű a kisgyermekes családok körében.

Castiglioncello rendkívül változatos partvidékkel rendelkezik, gyönyörű és rendkívül különböző strandokkal. Minden ízlésnek található itt valami.

Castiglioncello részben egy tenger fölé magasodó sziklás félszigeten helyezkedik el, és a strand csak lépcsőkön keresztül érhető el ott. Más részeken közvetlenül a strandokhoz lehet jutni. Castiglioncello három nagy öble (Baia del Quercetano, Baia dei Tre Scogli, Baia di Portovecchio) homokos és kavicsos strandokat vagy sziklás partot kínál mesterséges platformokkal, amelyeken könnyen megközelíthető a tenger.

A legtöbb strand tiszta, jól felszerelt. Van lehetőség zuhanyozni, valamint napernyőket és nyugágyakat bérelni.

Spiaggia del Quercetano

p. v. fotója

Spiagge Bianche

Spiaggia Caletta

Látnivalók

A város egyik ékessége a Via Aurelia melletti kastély, a Castello Pasquini és a parkja. A 19. század végén egy helyi báró építette az egészet, nyilvánvalóan hivalkodásból. Az utóbbi évtizedekben már önkormányzati tulajdonban van és kulturális központként funkcionál. Kellemes, nyugis program sétálgatni a kastély parkjában.

Fotóegyveleg

s. e. fotója

t. b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon