ÚTIKRITIKA.HU / Pienza


hirdetes

útikritikák


Pienza

Pienza dióhéjban | Vélemények | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

o.b. fotója

Pienza dióhéjban

  • Pienza egy csodálatos dél-toszkán városka a Val d'Orca régióban. Turisták számára könnyen bejárható, kompakt város. Mindössze 1966 lakója van (2024-es adat).
  • Pienza a művészettörténetben a reneszánsz városépítészet bölcsője. A 15. század közepén épült egyfajta reneszánsz városfejlesztési mintaként II. Piusz pápa aktív ösztönzésére.
  • A lényeg: Pienza történelmi központja az UNESCO kulturális világörökségének a része!
  • Kiejtés: pjencá (j előtt egy fél i hang, hangsúly az első szótagon)

Fő látnivalók:

  • A dóm, ami a Pienza főterét uralja
  • Maga a Piazza Pio II nevű nagy, elegáns érdekes alakú főtér
  • A főtéren álló városháza a harangtornyával
  • A Piccolomini család palotája
  • A kilátó terasz a toszkán vidék panorámájával
  • Péntekenként piacnap

Vélemények

"Varázslatos város, ahol minden épület, minden utca mesterien lett kitalálva. Mindez egyszerre szép és célszerű. Az egyensúlyok, az arányok tökéletesek, minden olyan harmonikusra komponált. Kis, enyhén lejtős, középkori utcák állnak szemben méltóságteljes palotákkal (palazzi), templomokkal. A város peremén, a széles, járható városfaltetőről lélegzetelállítóan szép a kilátás az Amiata-hegyre, a Val d'Orcia dombláncolataira, vagy akár a dómra (Duomo Santa Maria Assunta). Ez a panoráma a szerelmespároknak van kitalálva. A szerelem, a romantika áthatja a városkát, noná, hogy nem véletlenül vannak ilyen nevű utcák, mint a Szerelem utcája, vagy a Csók utcája. Külön említésre méltó, hogy a kis mellékutcákat milyen szépen díszítik, benövik a virágok, növények, karcsú fák.

Pienza tele van hangulatos vendéglőkkel, aranyos kis boltokkal. Nagy a kísértés, hogy a turista jól bevásároljon toszkán finomságokból és bőrdíszműves ajándéktárgyakból. Mi egy kis karéj pecorino sajtot vettünk, mert azt olvastuk, hogy ez olasz honban a legfinomabb kecskesajt. Bizony finom, markáns az íze. Pienzát a környező igazi toszkán táj is valósággal bearanyozza: a napsugarakkal elhalmozott dombos táj, a ciprusfák által övezett, karakteres fasorok, a városka felé vezető kacskaringós földutak." (L. Á., 2015)


"A toszkánai utazásunkon eddig Pienza a kedvencem." (Jetta, 2014. október)

Étkezés

Két kiemelkedő, helyiek által kedvelt, nem drága vendéglőt ajánlunk:

1. Trattoria La Buca delle Fate

Ez a helyi étterem közvetlenül a városközpontban található, és autentikus toszkán ételeket kínál. A helyiek különösen szeretik a házi készítésű tésztaféléket és a szezonális alapanyagokból készült fogásokat. A hangulatos környezet és a kedvező árak miatt gyakran látogatják a helyiek.
Népszerű ételek: Pici al ragù (helyi kézzel készült tészta húsos szósszal), ribollita (toszkán zöldségleves), pecorino sajt.
Cím: Via Condotti 29, 53026 Pienza, Olaszország
Árfekvés: €€

2. Trattoria Latte di Luna

 Az egyik legnépszerűbb vendéglő Pienzában, amelyet a helyiek gyakran választanak. Az étterem egy családi vállalkozás, és hagyományos toszkán ételeket kínál, mint például a pici tészta és a különféle húsételek. Az árak megfizethetőek, és a helyi vendégek dicsérik a barátságos kiszolgálást.
Népszerű ételek: Pici cacio e pepe (helyi tészta sajttal és borssal), bistecca alla fiorentina (firenzei steak), antipasti (előételek).
Cím: Via San Carlo 2/4, 53026 Pienza, Olaszország
Árfekvés: €€

Mindkét étterem Pienza központjában található, könnyen megközelíthető, és autentikus élményt nyújt. Az ételek ízletesek és a helyi alapanyagokra épülnek, ezért mindkettő remek választás azoknak, akik a helyi kultúrát szeretnék megismerni anélkül, hogy túlköltekeznének.

Ezek az éttermek különösen kedveltek a helyiek körében a hiteles toszkán ételek, a barátságos kiszolgálás, valamint a hangulatos és autentikus környezet miatt.

Vásárlás

1. Havi Termelői Piac (Mercato Contadino Mensile)

A havi termelői piacon helyi termelők kínálják saját készítésű termékeiket, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, helyi sajtok (különösen a pecorino), olívaolaj, és házi készítésű lekvárok. Ez a piac a helyiek körében népszerű a friss és minőségi termékek miatt.
Helyszín: Piazza Galletti, Pienza
Időpont: Minden hónap első vasárnapja, reggel 8:00 és délután 13:00 között.

2. Heti Piac (Mercato Settimanale)

 A heti piac széles választékot kínál friss élelmiszerekből, ruhákból, és háztartási cikkekből. Ez a piac sok helyi lakos által látogatott, mivel alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek is megtalálhatók.
Helyszín: Via Mario Mencatelli
Időpont: Minden pénteken reggel 8:00 és délután 13:00 között.

Látnivalók

Duomo

A Pienzai Dóm, vagy teljes nevén Santa Maria Assunta Katedrális, egy lenyűgöző reneszánsz templom, amely központi szerepet játszik Pienza város történelmi és kulturális életében. A Dóm a város egyik fő látványossága, és jelentős történelmi és művészeti értékkel bír. Íme néhány fontos tudnivaló róla:
Teljes név: Cattedrale dell’Assunta (Santa Maria Assunta Katedrális)
Helyszín: Piazza Pio II., 53026 Pienza, Toszkána, Olaszország
Építészeti stílus: Reneszánsz
Építés éve: 1459-1462
Tervező: Bernardo Rossellino, a híres humanista pápa, II. Piusz irányítása alatt.

A katedrálist II. Piusz pápa (eredeti nevén Enea Silvio Piccolomini) építtette az 1400-as évek közepén. II. Piusz célja az volt, hogy szülővárosát, Corsignanót, egy reneszánsz „ideális várossá” alakítsa át, és a katedrális ennek a városfejlesztési tervnek a középpontjában állt. Az új város Pienza néven vált ismertté, amely szó szerint „Piusz városát” jelenti.

Főhomlokzat: A katedrális homlokzata az itáliai reneszánsz egyik legszebb példája, amely tiszta vonalakkal és szimmetriával rendelkezik. A főbejárat fölött egy egyszerű, mégis impozáns oromzat található.
Belső tér: Az belső tér egyszerű és elegáns, három hajóra oszlik, amelyeket oszlopok választanak el egymástól. Az oszlopok és a boltívek finom részletezése a korabeli építészet magas színvonalát tükrözi.
Üvegablakok: A dóm jelentősége a finom üvegablakokban is megmutatkozik, amelyek a 15. századból származnak. Ezek a vallási és bibliai jeleneteket ábrázoló ablakok különleges fényt és színt adnak a templom belső terének.
Hajók: A katedrális háromhajós szerkezete gótikus befolyásra utal, míg a díszítések és részletek a reneszánszra jellemzők.

Oltárok: A katedrális több mellékoltárral rendelkezik, amelyek mindegyike gazdag díszítéssel és értékes műalkotásokkal bír. Ezek közül néhány Luca Signorelli és Sano di Pietro műve.
Főoltár: A főoltár mögött található a híres festmény, amely II. Piuszt ábrázolja.
Keresztelőmedence: A keresztelőmedence finom faragványokkal díszített, és a reneszánsz művészet egyik kiemelkedő példája.

Ferdeség: Érdemes megemlíteni, hogy a katedrális alapozása nem a legstabilabb talajra épült, ami miatt az épület kissé süllyedt és enyhén dőlt. Ez a szerkezeti probléma azonban nem befolyásolja a látogatók biztonságát.
Piazza Pio II.: A katedrális a Piazza Pio II.-n helyezkedik el, amelyet szintén II. Piusz tervezett, hogy Pienza város szívének legyen a központja. A tér maga is a reneszánsz várostervezés példája, szimmetrikus elrendezésével és elegáns épületeivel.

Nyitvatartás: A katedrális általában hétköznapokon és hétvégéken is nyitva tart, de a pontos nyitvatartási idő változhat. Érdemes előre tájékozódni a nyitvatartási időkről, különösen vallási ünnepek alkalmával.
Belépés: A belépés általában ingyenes, de adományokat elfogadnak a templom karbantartására.
Idegenvezetés: Idegenvezetést is kínálnak a katedrálisban, ami segíthet jobban megérteni a történelmi és művészeti jelentőségét.

A Pienzai Dóm nemcsak a város központi része, hanem a reneszánsz építészet és a humanista várostervezés kiemelkedő példája is. Látogatása különleges betekintést nyújt a reneszánsz időszakába, valamint a toszkán városkép és művészet gazdag örökségébe.

i. cs. fotója

Piazza Pio II

A Piazza Pio II. Pienza szívében található, és az egyik legszebb és leghíresebb reneszánsz tér Itáliában. Ez a tér a város egyik fő látványossága, és a reneszánsz várostervezés egyik kiemelkedő példája. Az UNESCO Világörökség része, kiemelkedő építészeti és kulturális jelentősége miatt.

Fő épületek: Pienza Katedrális (Santa Maria Assunta Katedrális), Pápai Palota (Palazzo Piccolomini), Városháza (Palazzo Comunale), Palazzo Borgia (vagy Palazzo Vescovile)

A teret II. Piusz pápa (eredeti nevén Enea Silvio Piccolomini) kezdeményezésére hozták létre a 15. században, részeként annak a nagyszabású tervnek, amely szülővárosa, Corsignano átalakítását célozta meg egy ideális reneszánsz várossá. A város ekkor kapta a Pienza nevet, amely II. Piusz tiszteletére készült.

A tér a híres építész Bernardo Rossellino tervei alapján épült 1459 és 1462 között. Rossellino II. Piusz átfogó elképzelését valósította meg, amely a reneszánsz humanista ideálokat tükrözte.

Forma: A tér alakja enyhén trapéz formájú, ami a reneszánsz esztétikára és az optikai illúziókra utal. Ez a kialakítás a perspektíva játékával fokozza a tér tágasságának érzését.
Anyagok: A tér burkolatát vörös téglák és travertin kövek alkotják, amelyek harmonikus színhatást keltenek.
Középpont: A tér közepén egy kút található, amely egyszerű, mégis elegáns díszítőelemként szolgál. A kút a középkori és reneszánsz várostervezés fontos eleme volt, jelképezve a közösség összetartozását és a víz fontosságát.

Fő Épületek a tér Körül

Santa Maria Assunta Katedrális
Leírás: A tér keleti oldalán álló katedrális II. Piusz pápa megrendelésére épült, és a reneszánsz építészet egyik mesterműve. A homlokzata tiszta vonalvezetésű, a belső tér háromhajós kialakítása gótikus és reneszánsz elemeket ötvöz.

Palazzo Piccolomini
 A katedrálistól jobbra található Pápai Palota volt II. Piusz pápai rezidenciája. Az épület inspirációját a firenzei Palazzo Rucellai adta, és különösen figyelemre méltó a belső udvara és a gyönyörű loggiák, amelyek a Val d’Orcia völgyére néznek.
Jelenlegi használat: Ma múzeumként működik, bemutatva a reneszánsz bútorokat, festményeket és a pápa személyes tárgyait.

Palazzo Comunale
  A tér északi oldalán található Városháza egy háromszintes épület, jellegzetes középkori toronnyal, amely a városi közigazgatás központja.
Jellegzetességek: Az árkádos homlokzat és a loggia a nyilvános fórumok és ünnepségek színhelye volt.

Palazzo Borgia (Palazzo Vescovile)
 A katedrálistól balra található épület eredetileg a püspök rezidenciája volt, ma a Diocesan Múzeumnak ad otthont. Ez az épület a később Borgia-palotaként is ismert lett.

A tér enyhén lejtős, ami hozzájárul a tágasság érzetéhez, és lehetővé teszi, hogy a katedrális homlokzata még dominánsabbá váljon a látogató számára.
Az épületek és a tér arányai a perspektíva tudatos használatával készültek, ami akkoriban újításnak számított a várostervezésben.

 Az egyes épületek (mint a katedrális és a paloták) nyitvatartási ideje változó lehet, ezért érdemes előre ellenőrizni.
Belépés: A térre való belépés ingyenes. Az épületekbe való belépés esetén belépődíjat szedhetnek, különösen a múzeumokban.

A Piazza Pio II. számos kulturális és vallási esemény helyszíne. Gyakran tartanak itt ünnepségeket, vásárokat és koncerteket.
A tér a turisták körében is népszerű, de a helyiek mindennapi életének is része, ami autentikus hangulatot kölcsönöz.

A Piazza Pio II. a reneszánsz esztétika és humanizmus jegyeit hordozza, és méltó módon képviseli Pienza városának történelmi és kulturális örökségét. Látogatása betekintést nyújt a 15. századi itáliai várostervezés és építészet csodáiba.

A Piccomilini-család palotája

Piazza Pio II. - Jobboldalon a palota - d.t. fotója 

Harangtorony

o.b. fotója

Olvasmányos linkek

"Kedden az általam egyik legjobban várt túra következett, dél felé vettük az irányt a Val d Orcia dombjai közé, amely 2004 óta UNESCO világörökség része. Első megállónk II. Piusz szülőhelye, Pienza festői kisvárosa volt (96 óta UNESCO az óváros), mivel ez a város nagyon közel volt hozzánk fél tíz körül már ott is voltunk, még csak a kávézók voltak nyitva. A templom előtti téren, pont vele szemben kiváló kávét lehet inni, én egy másik helyen a sarkon ettem egy porkettás szendót :) A templom is nagyon jól néz ki a város szélén, távolról úgy tűnik mintha a szakadék szélén lenne, és láttunk is egy-két repedést a templom falán. A városban nagyon szép kis utcák vannak, nekem ez volt sláger. Van egy ajánlott túraútvonal, azt érdemes végigjárni, némileg a város elé is vezet, ahonnan élvezhetjük a szép kilátást a Val D Orcia-ra. Biztos hozzájárult a bájosságához hogy nem voltak sokan :)

Parkolás: a templom alatt is lehet, de mi Montichiello felől nézve felmentünk a balkanyarral majd jobbra egy kis utcában parkoltunk, rengeteg szabad hely volt és a belváros 3 percre. " forrás

Fotóegyveleg

o.b. fotója

Szent Ferenc-templom

s.p. fotója

l. s. fotója

 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon