ÚTIKRITIKA.HU / Pienza


hirdetes

útikritikák


Pienza

Pienza dióhéjban | Vélemények | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

o.b. fotója

Pienza dióhéjban

  • Pienza egy csodálatos dél-toszkán városka a Val d'Orca régióban. Turisták számára könnyen bejárható, kompakt város. Mindössze 2091 lakója van (2022-es adat).
  • Pienza a művészettörténetben a reneszánsz városépítészet bölcsője. A 15. század közepén épült egyfajta reneszánsz városfejlesztési mintaként II. Piusz pápa aktív ösztönzésére.
  • A lényeg: Pienza történelmi központja az UNESCO kulturális világörökségének a része!
  • Kiejtés: pjencá (j előtt egy fél i hang, hangsúly az első szótagon)

Fő látnivalók:

  • A dóm, ami a Pienza főterét uralja
  • Maga a Piazza Pio II nevű nagy, elegáns érdekes alakú főtér
  • A főtéren álló városháza a harangtornyával
  • A Piccolomini család palotája
  • A kilátó terasz a toszkán vidék panorámájával
  • Péntekenként piacnap

Vélemények

"Varázslatos város, ahol minden épület, minden utca mesterien lett kitalálva. Mindez egyszerre szép és célszerű. Az egyensúlyok, az arányok tökéletesek, minden olyan harmonikusra komponált. Kis, enyhén lejtős, középkori utcák állnak szemben méltóságteljes palotákkal (palazzi), templomokkal. A város peremén, a széles, járható városfaltetőről lélegzetelállítóan szép a kilátás az Amiata-hegyre, a Val d'Orcia dombláncolataira, vagy akár a dómra (Duomo Santa Maria Assunta). Ez a panoráma a szerelmespároknak van kitalálva. A szerelem, a romantika áthatja a városkát, noná, hogy nem véletlenül vannak ilyen nevű utcák, mint a Szerelem utcája, vagy a Csók utcája. Külön említésre méltó, hogy a kis mellékutcákat milyen szépen díszítik, benövik a virágok, növények, karcsú fák.

Pienza tele van hangulatos vendéglőkkel, aranyos kis boltokkal. Nagy a kísértés, hogy a turista jól bevásároljon toszkán finomságokból és bőrdíszműves ajándéktárgyakból. Mi egy kis karéj pecorino sajtot vettünk, mert azt olvastuk, hogy ez olasz honban a legfinomabb kecskesajt. Bizony finom, markáns az íze. Pienzát a környező igazi toszkán táj is valósággal bearanyozza: a napsugarakkal elhalmozott dombos táj, a ciprusfák által övezett, karakteres fasorok, a városka felé vezető kacskaringós földutak." (L. Á., 2015)


"A toszkánai utazásunkon eddig Pienza a kedvencem." (Jetta, 2014. október)

Étkezés és vásárlás

Látnivalók

Duomo

i. cs. fotója

Piazza Pio II

A Piccomilini-család palotája

Piazza Pio II. - Jobboldalon a palota - d.t. fotója 

Harangtorony

o.b. fotója

Olvasmányos linkek

"Kedden az általam egyik legjobban várt túra következett, dél felé vettük az irányt a Val d Orcia dombjai közé, amely 2004 óta UNESCO világörökség része. Első megállónk II. Piusz szülőhelye, Pienza festői kisvárosa volt (96 óta UNESCO az óváros), mivel ez a város nagyon közel volt hozzánk fél tíz körül már ott is voltunk, még csak a kávézók voltak nyitva. A templom előtti téren, pont vele szemben kiváló kávét lehet inni, én egy másik helyen a sarkon ettem egy porkettás szendót :) A templom is nagyon jól néz ki a város szélén, távolról úgy tűnik mintha a szakadék szélén lenne, és láttunk is egy-két repedést a templom falán. A városban nagyon szép kis utcák vannak, nekem ez volt sláger. Van egy ajánlott túraútvonal, azt érdemes végigjárni, némileg a város elé is vezet, ahonnan élvezhetjük a szép kilátást a Val D Orcia-ra. Biztos hozzájárult a bájosságához hogy nem voltak sokan :)

Parkolás: a templom alatt is lehet, de mi Montichiello felől nézve felmentünk a balkanyarral majd jobbra egy kis utcában parkoltunk, rengeteg szabad hely volt és a belváros 3 percre. " forrás

Fotóegyveleg

o.b. fotója

Szent Ferenc-templom

s.p. fotója

l. s. fotója

 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon