ÚTIKRITIKA.HU / San Gimignano


hirdetes

útikritikák


San Gimignano

San Gimignano - bevezető| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás |Helyi közlekedés&parkolás |Étkezés| Vásárlás| Egyéb praktikus információk|Történelmi központ|Torre Grossa| Más látnivalók|Érdekességek|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

v. v. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

San Gimignano - bevezető

Olasz kiejtés: szán dzsiminyáno

Lakosság (2024-ben): 7806

A 16 toronyházból álló egyedi városkép az UNESCO világörökségének egy helyszíne.

Körülbelül a 10. század környékén lett a falu neve San Gimignanó egy modenai püspök, Geminiano után, aki az 5. században élt. A barbár hadjáratok idején - úgymond - szent csodával megmentette a várost Totila fenyegetésétől, megjelenve várfalakon és kaerejével védve a várost. Ettől a naptól kezdve Silvia (ez volt addig a falu neve) lakói hálából és örök hálával a szent hőstette iránt, úgy döntöttek, hogy a város nevét San Gimignanóra változtatják.

A város kellemes felfedezésére a legjobb időzítés: a reggeli órák vagy/és késő délutántól, amikor a pár órára jövő turistacsoportok már elvonultak!!! 

A gyerekek közvetve ismerik a helyet, mivel létezik egy videójáték, a Merénylők hitvallása (Assassin's Creed), amiben a főhőssel kell legyőzni az ellenfeleket grafikusan San Gimignano-nak kinéző környezetben. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Passeggiata delle mura és a Camminamento medioevale, két sétálási útszakasz, ahol nem volt nagy turista tömeg.

2. Hogy a helyi macskák olyan öntudatosan, hetykén kóborolnak az utcákon, mintha csak az övék lenne a város. Vicces. 

Nem tetszett

1. A Via San Giovanni-n a turistahordák vonulása  a szuvenírboktok előtt - a tömegturizmus csúnya oldalát láthatjuk. Illuzióromboló a város amúgy csodás miliőjében látni turistákat, akik a középkori kút peremén, vagy a templom lépcsőjén pizzát majszolnak (ami amúgy tilos).

Vélemények

"A tornyairól. Nem templomok ékéről van szó, nem is modern irodaházakról, hanem középkori lakótornyokról. Nálunk ilyesmit inkább csak várakban látni, de régen városokon belül is ilyeneket emeltek a gazdagabb családok: a benne lakók a városfaltól függetlenül meg tudták védeni magukat a külső támadásoktól - vagy éppen a szomszédtól. Az alsó szinteknek nem volt ablaka, a bejárat könnyen eltorlaszolható/megsemmisíthető volt; a lakók nagyobb gond esetén a felső szintekre menekültek és felhúzták a létrát, onnan adott esetben forró vizet vagy szurkot locsolva a hívatlan vendégekre." forrás


A várost nyilvánvalóan gyalogosan kell felfedezni, felkészülve néhány enyhe emelkedőre és lejtőre, plusz legalább az egyik látogatható torony felmászását, hogy ne maradjon ki a város és környezetének lenyűgöző kilátása felülről.

Az autó parkolása a történelmi központ falain kívül vagy a külvárosokban nem probléma, de forgalmas napokon és időszakokban érdemes korán megérkezni. Általában azonban ez egy olyan város, amelyet akkor értékelnek igazán, amikor kevés ember van (bár ez nem könnyű, mivel mindig nagyon népszerű), különösen akkor, ha szereted a fotózást, és néhány pillanatot szeretnél megörökíteni tömeg nélkül.

Ugyanezen okból kifolyólag egy egész napot ajánlok, hogy különböző időpontokban tudjad élvezni a helyet, mivel a város teljesen megváltoztatja megjelenését és hangulatát: szép napközben, de lenyűgöző naplementekor és az azt követő órákban a különleges világításnak köszönhetően.

A várost nagyon jól gondozzák, de ha észrevételt kellene tenni, az a tömeges áradattal kapcsolatos, amit nyilvánvalóan nem lehet valamilyen módon szabályozni, koordinálni és kezelni.


"Már csak San Gimignano látképért érdemes elutazni a városkába. A busz (amin egyébként illetlenül blicceltem egészen Sienától, utólag is bocsánat) egyenesen felvisz a dombra, ahol a városfallal körülvett óvárosba léphetünk. Sok látványossággal nem kell számolni, de ha sikerül levegőnek néznünk a többi turistát, akkor kisebb időutazásban is részt vehetünk: a pici főtér a kőkúttal, a lakótornyok egymás után, ahol a halottak is külön ajtón távoztak (különösen a pestis idején), a szűk utcák bebarangolása el tudja varázsolni az embert. Ha felkészületlenül érkezünk, ahogy tettem én is, van egy turista információ rögtön a főtéren, ahol felszerelkezhetünk térképpel és a must látnivalók listájával (mint például az erkély, amiről Dante szólt a néphez egyszer), de igazából szerintem nem a múzeumokon és a templomokon van a hangsúly. Egyszerűen csak barangoljuk be a várost, nézzünk le a városfalról, kukkantsunk be a kis utcákba, igyunk egy pohár San Gimignanó-i Vernicciát (a város fehérbora) és ha jól időzítünk, nyaljunk el egy fagyit abból a híres nevezetesből."


,, Elvakult Toscana-rajongók szerint Olaszország legnépszerűbb régiójáról rosszat írni felér egy nemzetárulással. Annyit talán mégis megengedhetek magamnak, hogy elmondjam: San Gimignano tornyai és szűk főtere, a Piazza della Cisterna szép, de az ott tapasztalt hangulat nem ragadott magával.

Már az is furcsa volt, hogy a tér közepén hosszú sor tekergett. Kisvártatva feltűnt, hogy a sok ember mind ugyanazon a helyen akar fagylaltot nyalni. Nem véletlenül, hiszen tábla hirdette, hogy kétszeres világbajnok fagylalt kapható. Alig mentem ötven lépést, egy másik fagylaltos is a világ legjobbjának nevezte a saját portékáját. Aztán egy harmadik is. Meg egy negyedik is.

A szűk kis utcákban rengeteg felesleges és hasznos dolog kapható. Utóbbi a toscanai és itáliai sajtok és kolbászok (szalámik) megunhatatlan választékát jelentette számomra, melyeknek fogyasztása elmondhatatlan kulináris élvezetet okozott. A boltokban kapható toscanai húskrémről nem is beszélve, mely friss kenyérre kenve maga a mennyország.

San Gimignano egykoron 70 toronnyal büszkélkedhetett, mára ebből 13 maradt. A zsibvásár ellenére sokakat azonnal megérint Dante korának büszke és reneszánsz világa, hiszen ennek a városnak a falai mindent túlélve épen maradtak. San Gimignanóban bárhol sétálunk, egyszer úgyis a Piazza del Cisternára jutunk vissza, és ez jól is van így. (2014)" forrás


,, Aki az „igazi” Toszkanát szeretné látni, az ne hagyja ki San Gimignanót, és nem is elsősorban a kisváros miatt (bár annak is káprázatos a hangulata), hanem az odavezető út miatt. Kis mellékutakon kanyarogva lehet megközelíteni ugyanis a települést. A város azzal együtt is lenyűgöző, hogy néha az az ember érzése, hogy egy kifejezetten turistáknak épített művárosban jár, de a történelem, a középkori épületek maradványa azért visszaköszön mindenhol. (2017)" forrás


Látogass el San Gimignano-ba, hogy sétálj a 12.. századi kőházakból álló, az ég felé törő tornyok között. Néha "középkori Manhattan"-nek is nevezik, de ennek a városnak az építészete és történelme ennél komolyabban is vehető. Elegendő lenne csak a San Gimignano Kollégium említése is, mely a legkülönlegesebb freskókkal rendelkezik az Ó- és Újszövetségből. Ezeket Taddeo di Bartolo, a vezető sienai művész alkotta 1399 és 1410 között.


g. m. fotója

Odajutás

Országúton Firenzétől San Gimignano-ig a távolság 55 kilométer s ez egy óra alatt megtehető. 

Szállásválasztás

Hogy igazán élvezhesd San Gimignano varázsát, érdemes a városban vagy közvetlen közelében megszállnod. Ugyanis a késő délutántól kezdve a napi turistacsoportok a buszokkal elvonulnak és kora estére a városban lecsendesedik az élet. Csak ekkor mutatja meg valódi szépségét Toszkána Manhattan-je, és különleges hangulatával elbűvöl.

A város körül rengeteg birtok található, amelyek szobákat kínálnak kiadásra. Innen nemcsak néhány perc alatt eljuthatsz San Gimignanóba, hanem túrázások során felfedezheted a gyönyörű Val d'Elsá.

Helyi közlekedés&parkolás

Parkolás

Az összes környékbeli település  közül San Gimignano-ban a legkönnyebb parkolni, mármint a főszezonon kívül. A városkapuk közelében van parkolóhely. Szerintem a 2-es parkoló a legközelebbi. Ha korán érkezel a nap folyamán, akkor ott ingyenes helyek lesznek. Ha nem, akkor tovább kell menned a következő parkolóig.

A főszezonban viszont kihívást jelent parkolóhelyet találni. A Porta Giovanni-nál lehet tán a leggyorsabban megoldást találni. Onnan csak néhány perc sétára vagy az óvárosi kapuhoz.

A parkolás 2,50 EUR/óra, a hamadik órától csak 2 EUR.

Étkezés

San Gimignano-ban vannak olyan éttermek, amelyek kevésbé turistásak és inkább a helyi lakosok körében népszerűek, így általában nem túlárazottak. Két ilyen étterem például:

Trattoria Chiribiri: Ez egy hangulatos és autentikus étterem, amely a város központjában található. Kínálatában megtalálhatók a toszkán konyha legfinomabb fogásai, és kedvező áron kínálják azokat. A hely gyakran látogatott a helyiek által, ami jó jel a minőség és a hitelesség szempontjából.

Locanda di Sant'Agostino: Ez az étterem egy kicsit távolabb található a városközponttól, így kevésbé vonja magára a turisták figyelmét. Hangulatos környezetben, a város falain belül kínálnak hagyományos toszkán ételeket, melyeket a helyiek annyira kedvelnek. Az árak is barátságosak itt.

Mindkét hely remek választás lehet, ha szeretnél autentikus toszkán ízeket élvezni, miközben elkerülöd a turisták által zsúfoltabb éttermeket és a rájuk méretezett árakat. Természetesen érdemes előre asztalt foglalni, különösen a csúcsidőszakokban.

H. Sanyinak malaca volt

Vásárlás

1. Szabadtéri piac a San Gimignano történelmi terein, ahol helyi termékeket, lakástextileket, ruhákat és cipőket árusítanak.

Nyitvatartás: Csütörtök, 08:30-13:00

Cím: Piazza Duomo

2 .Il Mercatale (San Gimignano)

A termelői piac a régió különlegességeit árusítja, beleértve a fűszereket, fűszernövényeket, szarvasgombát és gombákat, valamint szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, olívaolajat, bort, sajtot és húst.

Nyitvatartás: A hónap második vasárnapja, 09:30-19:00

Egyéb praktikus információk

1. San Gimignano turisztikai információs irodája (ami tulajdonképpen a ProLoco iroda) a Duomo tér 1. szám alatt található.  Jól ellátottak térképekkel és prospektusokkal, amelyek a látványosságokat, attrakciókat és tevékenységeket fedik le a turisták számára San Gimignano-ban és környékén.

Történelmi központ

azaz a Centro Historico

San Gimignano óvárosa egyedülálló felépítésű és középkori báját szinte teljesen megőrizte. Három nagy tér gyöngyszerűen kapcsolódik egymáshoz, mindegyiket családi tornyok, szakrális épületek és évszázados paloták szegélyezik.

Collegiata di Santa Maria Assunta - Duomo di San Gimignano

A Collegiata di Santa Maria Assunta, más néven a Duomo di San Gimignano, San Gimignano egyik legjelentősebb és leglátványosabb épülete. Ez a középkori templom a város főterén, a Piazza del Duomo-n található, és a város egyik fő nevezetessége.

Az épület külső megjelenése impozáns, és magában foglalja a város karakteres középkori toronytornyait. Belül a templom gazdag művészeti kincseket rejteget, köztük freskókat és festményeket, melyek a középkori toszkán művészet jeles példái közé tartoznak.

A templom legkiemelkedőbb műalkotása a tizenhét, a 14. századból származó Luca di Tommé által készített freskó, mely a Szent Sebestyén történetét ábrázolja. Emellett a templomban található többi műalkotás is lenyűgöző, és sokat elmond a San Gimignano történelméről és kulturális örökségéről.

A Collegiata di Santa Maria Assunta egy olyan hely, amely megtestesíti San Gimignano gazdag történelmét és kulturális örökségét, és minden látogató számára elengedhetetlen látnivaló a városban.

Piazza del del Erbe

A téren két torony uralkodik - a Salvucci ikertornyok. San Gimignanóban mindenhol emelkednek ilyen ,,családi tornyok". Régen 72 volt belőlük, ma csak töredékük maradt meg. A gazdag családok a saját védelmük érdekében építették ezeket, mivel sokan közülük ellenséges viszonyban álltak egymással. Ez versenyhez vezetett arról, hogy ki rendelkezik a legmagasabb toronnyal, mert a tornyok a státuszszimbólumok voltak. Csak a városi tanács és a Podestà-palota két tornya lehetett magasabb náluk.

Piazza Duomo

Az Piazza delle Erbe-hez közvetlenül kapcsolódik a Piazza del Duomo: Itt vana Palazzo Vecchio del Podestà (1232-ben épült) és a Torre Rognosa, a jellegzetes Torre Chigi, valamint a Palazzo Comunale és a dóm. Kívülről a dóm nem tűnik túl impozánsnak, a homlokzata szinte díszítetlen. Viszont belülről annál szebb.

r. e. fotója

A látogatók bejárata a bal oldalon található. Mindenképpen menjünk be. Az egész templom freskókkal van díszítve, melyek a Bibliából a Teremtéstől az Utolsó ítéletig számos jelenetet ábrázolnak. Egy igazi kiemelkedő látnivaló!

Palazzo Communale

A dóm mellett helyezkedik el a Palazzo Comunale, amely 1288-ból származik, és három nevezetességet egy fedél alatt egyesít. Házigazdája a Pinakothek gyűjteménye, ám a legtöbb ember azért áll sorban, hogy felmásszon a Torre Grossa-ra.

Gyönyörű a Palazzo Comunale belső udvara is, egy régi kúttal, boltívekkel és egy fedett lépcsőházzal. Közel a teljes belső udvart középkori freskók díszítik.

Piazza della Cisterna

A Piazza della Cisterna is közvetlenül a Dóm tér alatt található, rengeteg középkori bájjal. Középen egy 13. századi kút áll, körülötte több  gyönyörű palota és az impozáns Torre Diavolo. A téren nagy tömegben tolonganak a turisták.

o. n. fotója

m. j. fotója


Torre Grossa

9 EUR a belépődíjm, ami azonban tartalmazza a vonatkozó múzeum és a városháza meglátogatását is.

k. ilcsi fotója

a. m. fotója

Felfelé a lépcsőzés olykor úgy tűnt, hogy sosem ér véget. A 360 fokos kilátás lenyűgöző. Nem ajánlott, ha nagyon szédülős vagy, de különben kötelező látnivaló, ha idelátogatsz. Ja, és az utolsó szintre már létrán kell mászni.

Más látnivalók

Torre e Casa Campatelli

A Torre e Casa Campatelli egy történelmi épület San Gimignano központjában, mely a város nevezetességeinek egyike. Ez a ház és torony kombináció a város jellegzetes középkori építészeti stílusát képviseli, és a látogatóknak betekintést nyújt az idők folyamán történt változásokba és az itt élő családok életébe.

A Casa Campatelli egy múzeum, mely bemutatja a helyi életmódot és lakberendezést a múlt századokból. A látogatók megtekinthetik az eredeti bútorokat, díszeket és más tárgyakat, amelyek hűen tükrözik a toszkán vidéki életmódot és lakások stílusát.

A torony része a Casa Campatelli épületének, és lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy felmenjenek a tetejére, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik San Gimignano városára és környékére. A toronyból tárulkozó kilátás igazán különleges élményt nyújt, lehetővé téve, hogy a látogatók megcsodálják a város középkori tornyait és a toszkán vidéket.

Összességében a Torre e Casa Campatelli egy izgalmas és informatív hely San Gimignano-ban, ahol a látogatók megismerhetik a város történelmét és élvezhetik a lenyűgöző kilátást a városra és környékére.

Borászatok

San Gimignano és környéke híres a Chianti borvidékének részeként, amely híres a világszerte elismert vörösborairól, különösen a Chianti Classico-ról. A területen sok családi birtok és borászat található, amelyek gyakran nyitottak a látogatók számára borkóstolásra és borkészítési túrákra.

A turisták számára szervezett borkóstolók és egyéb borral kapcsolatos programok általában a következőket tartalmazhatják:

Borkóstolások: A legtöbb borászat lehetőséget biztosít arra, hogy megkóstolják különböző borait. Általában kínálnak olyan borkóstolókat, amelyek során különböző borokat kóstolhatnak meg, és lehetőség van arra is, hogy megismerjék a borászat történetét és működését.

Borkészítési túrák: Néhány borászat lehetőséget kínál arra, hogy részt vegyenek borkészítési túrákon, ahol betekintést nyerhetnek a borászat működésébe és folyamataiba. Ez lehetőséget ad arra, hogy megtudják, hogyan készül a bor a szőlőtőkétől a palackozásig.

Szőlőültetvények látogatása: Sok borkóstoló túra magában foglalja a szőlőültetvények látogatását is, ahol a látogatók megismerhetik a szőlőtermesztés folyamatát és a helyi termőhely sajátosságait.

Gasztronómiai élmények: A borkóstolók gyakran párosulnak helyi ételkülönlegességek kóstolásával vagy gasztronómiai élményekkel, például sajtkóstolással vagy olívaolaj-kóstolással.

Borkóstoló rendezvények: A környéken gyakran rendeznek borkóstoló eseményeket, amelyeken több borászat vesz részt, így lehetőség nyílik különböző borokat kóstolni és a helyi termelőkkel ismerkedni.

Fontos előre egyeztetni a borkóstolókra és túrákra való részvételt, különösen a népszerű borászatoknál, mivel előfordulhat, hogy előzetes foglalás szükséges.

Közeli látnivalók

Certaldo Alto

Mindössze körülbelül 20 percre van San Gimignanótól, és nagyon bájos, dombtetői falu. Messze nem olyan zsúfolt, mint a közeli híresebbek, de nagyon festői. Nagyon kellemes vacsorát fogyasztottunk az Osteria di Casa Chiantiban, éppen Certaldo környékén, egy steak house-ban,  ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a toszkán naplementére, és a személyzet igazán elkötelezett abban, hogy vendégeik számára kellemes étkezést biztosítson.

Érdekességek

Olvasmányos linkek 

Fotóegyveleg

p. n. fotója

g. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon