ÚTIKRITIKA.HU / Pistoia


hirdetes

útikritikák


Pistoia

Pistoia-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés|Étkezés |Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Óváros| Duomo| Piazza Del Duomo| Palazzo del Comune | Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Szent Zénó-székesegyház (katedrális) harangtornya (Campanile) a város jelképévé vált - n. h. fotója

Pistoia-ról dióhéjban

Olasz kiejtés: pisztojá 

Lakosság (2023-ban): 95,200

Egy hangulatos toszkán város, a térség felkapott célpontjinak árnyékában, viszonylag kevés turistával.

Pistoia híres a faiskoláiról. Szinte az egész világot innen látják el ciprusfa csemetékkel.

A város neve a latin pistoriából ered, ami kenyérsütő kemencét jelent. Az ókorban e kisváros volt a római hadsereg élelmiszerutánpótlásának az egyik fő telephelye.

Aji fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A nyugis, már-már álmos kisvárosi légkör, autentikus helyi élettel, amit nem borít el a turistatömeg

2. A Piazza Del Duomo-n a szombati forgataga. Nem turistákat megcélzó bazár, hanem a helyiek hétköznapi igényeinek való sok minden 

3. A Harangtorony a főtéren

4. A zebracsíkos templom (Le Chiese Zebrate di Pistoia)

5. Nincsenek a turisták számára középszerűen főzött ételeket kínáló éttermek

6. A Giro del Sole nevű szoborkompozíció a Piazza della Sala-n (téren)

Magyarul tán: Napút vagy Napra forgás - g. l. fotója

Nem tetszett

1. A boltokban, vendéglőkben többnyire nem beszélnek idegennyelveket

Vélemények

Habár az útikönyvek szerint a legészakibb hagyományos kisváros Pistoia arról híres hogy Szent Zénó katedrálisa a XII.századból Toszkána legősibb épségben fennmaradt katedrálisa mégis igazi érdekességét Földalatti csatorna és városrendszere adja.
Pistoiában működött a világon a leghosszabb ideig hétszáz éven át az az Ispotály egészen 2013-ig amely alatt egy legmodernebb technikával kiépített alagútrendszer húzódott.
Város a városban...a föld alatt minden megtalálható ami felett is. Kórház, iskola, malom, borház de zarándokoknak menhely is. Legkeskenyebb folyosóit a XV.században kezdték építeni, a szélesebbeket egészen az 1930-as évekig.
Ezenkívül érdemes a gyönyörű városban is hatalmas sétát tenni. Lenyűgözőek középkori és reneszánsz épületei...(Ata, 2024)

A kis oroszlán kútja (Pozzo del Leoncino) a Piazza della Sala-n - z. e. fotója

Odajutás

Firenze 35 kilométerre, Lucca 42 kilométerre, Pisa 67 kilométerre van innen.

Szállás

Ajánlok néhány hangulatos panziót:

B&B Canto alla Porta Vecchia: Ez a hangulatos, családi tulajdonban lévő panzió a városközpontban található, közel a látnivalókhoz és a Pistoia történelmi központjához. A szobák tágasak és jól felszereltek, és az udvarban kényelmes ülősarokkal és kerttel rendelkezik.

Residenza d'Epoca Puccini: Ez a panzió egy gyönyörű, 18. századi palotában található a városközpontban. A szobák elegánsak és tágasak, és antik bútorokkal, freskókkal és egyéb történelmi jellegzetességekkel rendelkeznek.

Antica Dimora Pellegrino: Ez a panzió egy nagyon szép, régi épületben található a város szélén. A szobák tágasak és ízlésesen berendezettek, és a panzióhoz tartozik egy szép kert is.

Podere Sant'Agostino: Ez a panzió egy csodálatos vidéki környezetben található, körülbelül 10 perc autóútra a várostól. A szobák tágasak és kényelmesek, és az ingatlanhoz tartozik egy szép medence és kert is.

Helyi közlekedés

Ha csak rövid ideig tartózkodik a városban, akkor ajánlott az óváros környékén található rövid távú parkolóhelyeket keresni. Az óvárosban és a központi területeken található parkolóhelyek többsége fizetős, de az árak általában mérsékeltek.

Ha hosszabb ideig szeretne parkolni, akkor javasolt az óváros környékén található parkolóházakat vagy az ingyenes parkolóhelyeket keresni, amelyek a város szélén találhatóak. A város szélén található parkolóhelyek általában ingyenesek, de nagyobb sétát igényelnek a városközpontba.

Fontos megjegyezni, hogy a parkolási lehetőségek korlátozottak lehetnek a város központi területein, és az óvárosban történő parkolás kihívást jelenthet a szűk utcák miatt.

Étkezés

A Piazza della Sala-n van a legnagyobb étteremválaszték.

Vásárlás

Pistoia városában van piac és termelői piac is. A város központjában található a Piazza della Sala, ahol minden szombaton és szerdán reggel 7-től délig tart a piac. A Piazza della Sala-n található piac az egyik legnagyobb és legismertebb piac a városban, ahol élelmiszerek, ruhák, cipők és egyéb kiegészítők vásárolhatók meg.

Emellett Pistoia-ban található még egy termelői piac is, amely a Piazza del Duomo-n található. Ez a piac kisebb, mint a Piazza della Sala-i piac, és a helyi termelők által termelt élelmiszereket, például gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, húst és kenyereket kínálja. A termelői piac általában péntekenként és szombatonként van nyitva, és reggel 7-től délig tart.

Szórakozás

Il Carbonile: Ez egy retró stílusú bár, amely vintage bútorokkal és 1950-es évekbeli dizájnnal rendelkezik. A kültéri teraszról csodálatos kilátás nyílik a katedrálisra. Az étlapon kortárs olasz konyha szerepel, például vaddisznó tagliata vagy kacsarizottó.

Közbiztonság

Pistoia város közbiztonsága általában jó, és a turistáknak nem kell tartani nagy veszélyektől vagy bűncselekményektől.

Egyéb hasznos információk

1. Pistoia városban a turista információs iroda a Piazza del Duomo-n található, a Palazzo Comunale épületében1. A nyitvatartása a következő:

Hétfő: 14:30 - 18:30 - Kedd - Péntek: 9:30 - 13:00 és 14:30 - 18:30 - Szombat: 9:30 - 13:00 és 15:00 - 18:00
Vasárnap és ünnepnapokon zárva

Óváros

Pistoia óvárosa egy gyönyörű és gazdag történelmi örökséggel rendelkező terület, amelyet három kör alakú városfal határol. A központi rész a Piazza del Duomo, ahol a város legfontosabb épületei találhatók, mint például a San Zeno katedrális, a Palazzo Comunale, a Palazzo Pretorio, a keresztelőkápolna és a lenyűgöző harangtorony.

A városban számos templom, kolostor, palota, múzeum és emlékmű várja a látogatókat, amelyek tanúskodnak Pistoia művészeti és vallási jelentőségéről. Érdemes megnézni a Ceppo kórházat, amelyet a híres "Robbiano fülke" díszít, a Sant’Andrea plébániatemplomot, amelynek oltárát Giovanni Pisano készítette, vagy a Tau templomot, amelyet gyönyörű középkori freskók borítanak.

A város egyik legcsodálatosabb látványossága a San Giovanni Fuorcivitas templom, amelynek külső homlokzatát fehér és fekete márványok díszítik1. A templom mellett található a San Filippo Neri templom és a Fabroniana könyvtár. A Városi Múzeum pedig a város művészeti történetét mutatja be a 13. századtól a 19. századig.

g. l. fotója

Duomo

A Piacenza-i dóm, vagy ahogy helyi nevén nevezik, a Duomo di Piacenza, egy csodálatos katedrális Piacenza városában, Olaszország északnyugati régiójában, Emilia-Romagnában. A katedrális a Piazza del Duomo-n található, a város központjában, és a város egyik legjelentősebb és legismertebb műemléke.

A dóm építése a 12. és a 13. században kezdődött, és később is több módosításon esett át a középkor és a reneszánsz idején. A katedrális építészeti stílusa főként román és gótikus, de a homlokzatán a reneszánsz elemek is megtalálhatók.

Az épület belső tere gyönyörű freskókkal és szobrokkal díszített, beleértve a kereszthajóban található híres Pisanello freskót is, amely a késő gótikus művészet egyik csúcspontjának számít. A dóm aranyozott fémkeresztet az egyik legnagyobb a világon, amelyet a 14. században készítettek.

k. o. fotója

Piazza Del Duomo

A Piazza del Duomo Pistoia városának központi területe, és az egyik legfontosabb és legismertebb területe a városban. A tér a város számos történelmi és vallási épületének otthona, köztük a Pistoia-i dóm, az építészeti remekművek között található. A tér környezete tele van szép épületekkel, számos étteremmel, kávézóval és boltokkal, amelyek érdekesek lehetnek a látogatók számára.

A Piazza del Duomo központi része a dóm, vagy ahogy helyi nevén nevezik, a Cattedrale di San Zeno. Az épület egy gyönyörű, gótikus stílusú katedrális, amelyet a 12. században építettek. A dóm tornyából csodálatos kilátás nyílik a városra, így érdemes felmenni a toronyba, hogy élvezze a kilátást.

A tér másik jelentős épülete a Battistero di San Giovanni, amely egy kerek épület, és a legkorábbi keresztelő medencek egyike Olaszországban. Az épület egyedülálló építészeti megoldásaival a látogatókat lenyűgözi.

A Piazza del Duomo Pistoia városának egyik leglátványosabb területe

l. s. fotója

Szent Zénó székesegyház és a keresztelőkápolna

A Szent Zénó székesegyház és a keresztelőkápolna az egyik legfontosabb látnivaló Pistoiában.a centrumban álló, lenyűgöző gótikus katedrálist a 12. században kezdtek el építeni.

A katedrális a nevét Szent Zénóról kapta, aki Pistoia egyik védőszentje. A katedrális belső tere gyönyörű, és tele van számos műalkotással, freskókkal, szobrokkal és más kincsekkel. A dómot a középkori és a reneszánsz időkben tovább bővítették és díszítették.

A katedrális legkiemelkedőbb részei közé tartozik a hatalmas rozetta, az aranyozott apszis, az oltár és a korábbi évszázadok szobrainak és freskóinak egyedülálló gyűjteménye. Az épület keresztelőkápolnája, amely a főszentély mögött található, egyike a legkorábbi keresztelő medencéknek Olaszországban, és az épület egyik leglátványosabb része.

Keresztelőkápolna (Battistero) - n. h. fotója

g. f. fotója

Palazzo del Commune

A Palazzo del Comune (Városháza) egy gyönyörű épület Pistoia városában, és az egyik legjelentősebb műemléke. A középkorban épült, és később többször is bővült.

A Palazzo del Comune az építészeti stílus szempontjából az olasz reneszánsz és a gótikus stílus kombinációja, és egyedülálló homlokzatával és gazdag díszítései miatt ismert. Az épület egyedülálló megjelenéséhez hozzájárul a homlokzaton található gyönyörű Loggia del Grano, egy építészeti mestermű a 16. századból.

Az épületben található a város vezetőségének hivatala, valamint a városi múzeum is, amelyben a város történelmével és művészeti örökségével kapcsolatos érdekességek találhatók. Az épületben számos kiállítás, koncert és más kulturális esemény is megrendezésre kerül.

A Palazzo del Comune Pistoia városának egyik legfontosabb és leglátványosabb épülete, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

A főtéren (Helytörténeti múzeumként funkcionál) - n. h. fotója

Egyéb látnivalók

Piazza della Sala

A Piazza della Sala Pistoia városának egyik legnagyobb és legélénkebb tere, amely a város központjában található. A tér híres a középkori hangulatáról, ahol az évszázadok során az élet minden területe zajlott, és ma is vonzza a turistákat és a helyieket.

A Piazza della Sala tele van számos étteremmel, bárral és kávézóval, amelyek a teraszon elhelyezett asztalokkal szolgálnak, így az ide látogatók élvezhetik az olasz életstílust és a látványos környezetet. A téren található épületek között a legismertebb a Palazzo del Podestà, amely egy 14. századi épület, amely a városi közigazgatás székhelye volt.

A Piazza della Sala területe különösen élénk a hétvégéken, amikor a helyi piac megnyitja kapuit. A piac kínál termékeket, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, húsok, sajtok és más helyi ételek. Az árusok általában barátságosak és udvariasak, így a piaci vásárlás kellemes élmény lehet.

Palazzo Tau

A Palazzo Tau Pistoia városában található, és a város egyik legjelentősebb műemléke. Az épület az olasz reneszánsz és a gótikus stílus elegyéből született, és a 15. században épült.

Az épület neve a Tau rendhez kapcsolódik, akik hosszú időn keresztül használták az épületet. A Palazzo Tau jelenleg a városi múzeumnak ad otthont, amelyben a város történelmével és kultúrájával kapcsolatos érdekességek találhatók.

Az épület egyik leglátványosabb része a külső homlokzata, amely gazdag díszítéssel rendelkezik, mint például a számos szobor, relief és az egyedi ablakok. Az épület belső terei is lenyűgözőek, és tele vannak számos műalkotással, freskóval és más értékes tárgyakkal.

A Palazzo Tau egyedülálló építészeti és művészeti öröksége miatt érdemes meglátogatni, ha ellátogat Pistoia városába. Az épület gazdag történelme és kultúrája lehetővé teszi, hogy az ide látogatók közelebbről megismerjék a város múltját és kulturális örökségét

Ospedale del Ceppo

Az Ospedale del Ceppo egy gyönyörű és történelmi kórház Pistoiában. A13. században épült, és később többször átalakították, bővítették. Az épület neve a fa törzsére utal, amely az épület homlokzatán található, és amelynek az a funkciója, hogy felhívja a figyelmet a kórház fontosságára.

g. l. fotói

Az Ospedale del Ceppo építészeti stílusa főként reneszánsz, de a homlokzatán található néhány gótikus és barokk elem is. Az épület belső terei csodálatosak, tele vannak freskókkal, szobrokkal és más értékes műalkotásokkal.

Az Ospedale del Ceppo az egyik legfontosabb műemléke Pistoia városának, és ma is aktív kórházként működik. Az épületben egy múzeum is található, amely bemutatja a kórház történetét és a város egészségügyi ellátásának fejlődését.

Pistoia Dungeon (földalatti város)

Pistoia városának földalatti városa, a Pistoia Dungeon egy rejtélyes és izgalmas hely, amely az alapokban nyúlik vissza a város történelmének középkoráig. A földalatti város a város alatt húzódik, és a középkori Pistoia városi élet egyes részeit rejti.

A Pistoia Dungeon azok számára érdekes, akik szeretnék felfedezni a középkori város életét, és megismerni a városi lakosok mindennapi életét a reneszánsz idején. Az átalakított földalatti környezetben olyan dolgokat találnak, mint a régi vizes aknák, a ciszternák, az élelmiszer raktárak, a kovácsműhelyek és más ipari helyek, amelyek szerves részét képezték a középkori város életének.

Történelmi háttér

Pistoia egy régi város Toszkánában, amely Róma uralma után különböző időszakokban volt más és más tulajdonosok kezében, köztük a gótok, a bizánciak és a frankok. Azonban a város igazi történelmi jelentőségét a középkorban nyerte el.

A városnak fontos szerepe volt a langobardok uralma alatt, akiknek uralkodói a várost gyakran választották fővárosukként. A 12. század elején Pistoia szabad kommunává vált, és fontos kereskedelmi központtá vált Toszkánában. A város fő szövetségesei ebben az időszakban Pisa és Siena voltak.

Azonban a városnak számos ellensége is volt, köztük Lucca, Firenze és Bologna, akikkel folyamatos konfliktusok és harcok zajlottak. Ezek a konfliktusok és a városban uralkodó zűrzavar vezettek olyan eseményekhez, mint a guelfok fekete és fehér frakcióinak megosztása, amely később a Firenzében is előfordult, és Dante száműzetéséhez vezetett.

A középkorban Pistoia egy fontos fegyverboltokkal rendelkező város volt, és fontos művészeti központként is szerepelt Toszkánában. Azonban az 15. század elején a város elvesztette függetlenségét, és csatlakozott Firenzéhez.

A város történelmében számos jelentős esemény történt, többek között a St. Zeno katedrális megépítése a 10. században, a homlokzat és a harangtorony megépítése a 15. században, valamint az első pisztoly feltalálása és elnevezése a városról származik.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

n. h. fotói

F. Zs. fotója


Kommentek

Vörös Ottó Gábor, 2023. 07. 10. 22:47
A város tényleg nem hemzseg a turistáktól, igazi autentikus olasz életérzést kaptunk. Nagyon jól éreztünk magunkat! Még soha nem ettem olyan finom lasagnet, mint ott! Az emberek barátságosak, segítőkészek voltak. Az élelmiszer boltban vásárlás előtt kaptunk kóstolót sonkából, szalámiból, ami itthon elképzelhetetlen. Vonattal kényelmesen elérhető Firenze, Pisa, Lucca, Viareggio. San Gimignano autóval alig több, mint egy óra a gyönyörű Toszkán tájon keresztül.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon