ÚTIKRITIKA.HU / Montecatini Terme


hirdetes

útikritikák


Montecatini Terme

Montecatini Terméről bevezető|Hotelválasztás|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

T. R. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Montecatini Terméről  bevezető

Lakosság (2023-ban): 22,700

Montecatini Terme egy toszkanai város, amely híres termálforrásairól és fürdőiről. Az elnevezés "Terme" a város termálfürdőivel összefüggő helyi nevet jelöli. A város Pistioia megyében található, Firenze és Lucca között. 

A város fő attrakciója a különféle ásványi anyagokban gazdag termálvizek. Ezek a források gyógyító hatásúak és hozzájárulhatnak a stressz enyhítéséhez, a bőrproblémák kezeléséhez, az izomfeszültség oldásához és más egészségügyi előnyökhöz.

Montecatini Terme számos híres gyógyfürdőt és wellness központot kínál. Ezek a fürdők modern kényeztetést és hagyományos gyógykezeléseket egyaránt kínálnak.

A városban történelmi és gyönyörű épületek is találhatók, amelyek között a Montecatini Alto nevű hegyi városrész a legjelentősebb. A városrész egy magaslaton fekszik, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra.

Montecatini Terme különféle kulturális eseményeknek és fesztiváloknak ad otthont egész évben. Ilyenek például a zenei és színházi előadások, kiállítások és gasztronómiai események.

Montecatini Terme kiváló kiindulópont lehet más toszkán városok, például Firenze, Pisa, Lucca és Siena felfedezéséhez. Ezek a városok könnyen elérhetők vonattal vagy autóval.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az Art Nouveau diszítésű műemlék épületek sokasága

2. A főtéren (Piazza del Popolo) koktélozni az esti nyüzsgésben

3. A 18. század végefelé épült Terme Tettuccio méltán a legnevesebb a város gyógyfürdői közül.

4. Korzózni a Viale Verdi-n (más néven: Vialone dei Bagni)

Nem tetszett

1. A kutakból szabadon kóstolható gyógyvíz instant élményként nem volt élvezhető

Vélemények

T. R. fotója

Hotelválasztás

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Grand Hotel Panoramic , Grand Hotel Croce di Malta ,

--------------------------

Nem javasoltak: Hotel Cappeli (lásd az alábbi értékelést) , Hotel Montecatini Palace


Hotel Cappelli - vélemény


Hotel Cappelli
Viale Alessandro Bicchierai 139, 51016 Montecatini Terme, Olaszország –
2023 Május 23-27

Tudom optimális szálláshelyet találni nehezebb, mint a belvárosban parkolót. Az is ha nem foglalt, akkor tuti hogy megfizethetetlen vagy netán rosszabb az átlagnál.
De! Nem feltétlen és mindenáron keresem a legjobbat. A kipróbálásban hiszek s nem az első látásra "szerelembe esés" meséjében, hisz első körben elég az is, ha az ember jól érzi magát az adott helyen. Ebben az esetben már alig vártuk a távozást.

A Hotel Cappelli szálloda nem olyan, mint a közzétett fotókon, amelyeken egy jól karbantartott szobát, medencét, fürdőt emelnek ki. A fotok régiek! Nagyon régiek! Nem fellelnek meg a valóságnak. Utolsó felújítás: 2000-ben volt. Azóta biztosan nem festettek és a takarítást sem erőltetik.

Az étteremben a reggeli mindig ugyan az. Hozzáteszem borzalmas. A vacsora....... inkább nem minősítem. Mélyfagyasztott, konzerv ételek felmelegítve. A légkondicionáló nem működik, de talán jobb is mert csak az évek alatt lerakódott kosz jönne ki belőle. A 4. emeleti szobák jobbak de azok sem igazán mondhatóak tisztának. A folyosószőnyeg szőnyegtisztítót nem látott évek óta.

A személyzet közönséges volt, miután felhívtuk a figyelmet a takarítás hiányára. Ezek után az alkalmazottak beleegyezés nélküli léptek a szobába, némi takarítást színlelve, ezt azt áttakarítottak. Ragaszkodtunk egy másik szobához amit 3. napra kaptunk meg. Az egész szálloda lerobbant ócska. Piszkos falak, függönyök, koszos szőnyegek, penészes fürdők, a medence nem üzemel.

A mellékelt fotók az egyik első emeleti szoba képei "kilátással" Kiábrándító! Soha többet nem akarok ilyet! Másnak sem ajánlom!

Aki internetes oldalakon keresgél szállást, javaslom keressen rá a legrosszabb értékelésre, mert persze nem azt teszik előre, viszont sokat elárul, képekkel is bizonyítva.

B. Edina - 2023. május


Közlekedés

Drótkötélpálya (Funicular)

Egy útra 4 euró, oda-vissza 7 euró, 6-10 év közötti gyerekeknek 2 euró.

Április elejétől október végéig közlekedik a hét minden napján 9:30 és 13:00 majd 14:30-tól éjfélig. Jellemzően 30 percenként jár. 10 perces maga az utazás.

K. P. fotója

Étkezés

Kötelező megkóstolni a „Cialde” Montecatini Terme kekszet, ami pusztán mandulából és cukorból készül két vékony ostyára. A legjobb minőségű fagylaltos ostyákra emlékeztet.

K. P. fotója

Montecatini Alto

Terme Tettuccio

Cs. J. fotói

Olvasmányos linkek

Montecatini Terme : A legismertebb toszkán fürdőváros majd 20 ezres lakossággal.

A 15. században fedezték fel a gyógyvízforrásokat, de csak a 18. százaban építették az első fürdőket Leopold nagyherceg kezdeményezésére. Ma is áll még a Tetuccio, Regina, Excelsior (1907-ből) és a Redi nevű főleg liberty stílusban épült fürdőkomplexum. A vizet márványból készült kutakba és medencékbe vezették, melyekbol inni lehet ma is, de van amit inhalálásra használnak. A vizek nyugtatnak, relaxálnak, van ahol fogyáshoz használják de van amelyik kedvezően hat az emésztésre vagy a reomatikus fájdalmakra.

A fürdőváros az 1900-as évek elején indult virágzásnak igazán, majd a 20/30-as években újraépítették a régebbi fürdőket, zenetermeket épitettek és nagy bálokat tartottak. Ma is rengeteg hotel van Montecatiniben, mégis megőrizte szépségét, nyugalmát az óriasi park miatt, melyben a fürdők talalhatók. El tudom képzelni hogyan ücsörögtek az öregurak és hölgyek az elegáns fürdő nyílt téri medencéje mellett vizet kortyolgatva miközben a háttérben zenekar játszotta a nyugtató klasszikus zenét. A városnak van egy régi része amit Montecatini Alto-nak hívnak és ide funicoláréval vagyis siklóval lehet feljutni: hangultos szűk utcák egy tér kis étteremmel régi kőházak és az öregek akik a kávézóban ücsörögnek. Mintha megállt volna az idő évtizedekkel ezelött amit csak a néha zavar meg egy robogós fiu vagy a turisták.

A 70-es évektől folyamatosan hanyatlik a város és fénykorára már csak néhány épület emlékeztet meg a drága butikok sora ahol télen-nyáron nagy a forgolódás esténként. A több hónapra érkező idősebb generáció mellett sok fiatal lányt is láthatunk az utcákon főleg sötétedést után sokszor az utcasarkon vagy az elegáns bárokban várják kuncsafjtaikat. A város kettős életét a napszakokhoz köthetjük - reggel turisták tömött csoporotjai szelik át a várost ahogy sietnek a buszparkolóba hogy megkezdjék aktuális kirándulásukat. Este megjellenek a lányok és a város körül lévő nagyon felkapott szórakozóhelyekre tömegével érkeznek a mulatni vágyók Firenzéből. Itt nem a tinédzser korosztályra gondolok alapvetően hanem inkább az érettebb, sikeres férfiakra akiket a táncos lányok vonzanak akiknek nagy része bizony kelet-európai, köztük magyarok is. Nálam ezért nincsen szállás ebből a városból, bár ha valaki napközben kirándul és fáradtan ér vissza hogy aludjon reggelig az szinte észre sem veszi ezt a mozgást.

A fürdők sajnos a hotelekhez hasonlóan eléggé elhanyagoltak és ma is inkább gyógyászati célból mindenféle kúrákra jönnek ide ezért nem is nagyon lehet bemenni egy 'sima' fürdésre. Ahogy nézem a központi weboldalon a legolcsóbb egy 60 perces medencés fürdőzés aminek ára 13 eurónál kezdődik, de a félnapos vagy teljes napos belépők a jellemzőek amiben pakolások, masszázsok és szauna is van. Nem hiszem hogy egy magyarnak egy színvonalban és árban megérné hiszen otthon szuper fürdők vannak. forrás

Fotóegyveleg

r. sz. fotói

T. R. fotóiKommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon