ÚTIKRITIKA.HU / Lajatico


hirdetes


útikritikák


Lajatico

Lajatico dióhéjban | Nevezetességek | Vendéglátás

Lajatico dióhéjban

Lajatico Luccától délre található, 55 kilométer távolságban (ugyanilyen messze van Pisától is). Luccából kb. 1 óra 25 perc alatt lehet eljutni Lajatico-ba, egyszerűbb országúton. Lajatico már igazán Toszkána belsejében, a térségre jellemző miliőjében található. Dombos táj, egy-egy dombtető tetején magányos, rusztikus kőház áll. A házakhoz vezető utak kavicsosak és sok helyen ciprusokkal szegélyezettek. A dombok között legelők, a sárga és a zöld markáns színárnyalataiban pompázó gabonamezők húzódnak. Az a turista, aki e házak valamelyikében száll meg, hangulatos, egyszerű apartmanban lakhat és többnyire számíthat arra, hogy nyáron a kerti medencéből csodálhassa a környező táj képeit. Maga Lajatico kb. 1300 lelket számlál, és négy község tartozik a vonzáskörzetébe. Egy-egy falunak legfeljebb ha egy vendéglője van, de ezekben igazán finom, lehelet vékony pizzát lehet enni. Szerencsés a turista, ha éppen akkortájt tartózkodik Lajatico térségében, amikor valamelyik faluban lakomázással kísért népünnepély van. A toszkán vidéken roppant népszerű minden közösségi ünneplés.

Kiejtés: lájátiko (a második á hang picit hangsúlyozottan, megnyomva)

Nevezetességek

Lajatico nagyon büszke világhíres szülöttjére, Andrea Bocelli vak operaénekesére. Lajaticoban a Teatro del Silenzio színpadán évente egyszer koncertet ad Bocelli legalább 10 ezres hallgatóság előtt. Húzósak a koncert jegyárai, de elkelnek villámgyorsan. Az említett színház előtt látható Andrea Bocelli szobra, amit nem más, mint Gina Lollobrigida készített róla!

 

Vendéglátás

Lajatico két legnépszerűbb étterme a gyönyörű panorámát kínáló La Vallatta. Szuperek az antipastik. A másik vendéglő, a Da Nello kisebb és egyszerűbb, na meg olcsóbb is, mint a La Valatta. A Da Nello tipikus toszkán családias vendéglő házias konyhával. A tiramisujuk csodás.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon