ÚTIKRITIKA.HU / Lucca






hirdetes

útikritikák


Lucca

Lucca dióhéjban | Vélemények | Vendéglátás | Ajánlott hotelek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

San Michele in Foro (12. század) - Ata fotója

Lucca dióhéjban

Toszkána északnyugati részén a 95 ezres lakosságú Lucca a turizmusban némileg érdemtelenül szorul háttérbe Firenze és Pisa mögött. Nincsenek világszerte ismert nevezetességei, de roppant szerethető város, és bőven van néznivaló. Csaknem minden utazó, aki képes időt szánni Lucca-ra, kap bőven annyi élményt, ami miatt aztán igazolva látja a kitérő értelmét. Amióta Budapestről közvetlen járattal lehet repülni Pisa-ba, Lucca a magyar utazók számára láthatóbbá vált a térképen, hiszen Lucca mindössze 16 kilométerre van Pisától. A Firenze-től számított 63 kilométeres távolság sem vészes.

Nem túl nagy, nem túl kicsi város, bensőséges, már-már családias hangulattal. A középkori hangulatú óvárosban autó- és robogómentesek a keskeny utcák, aranyos kis terek, forgalmi zajt legfeljebb a kerékpárcsengők csilingelése jelenthet. A várfalak kívülről kellő komorságot demonstrálnak, hisz ez is volt hajdanán a feladatuk. Ehhez képest a várfalakon belüli világ kifejezetten meghitt, hivalkodásoktól mentesen szép. Egy igazi, hiteles toszkán város, ahol napközben ugyan nagy számban legeltetik a Toszkanát gyors menetben végig zavaró turistacsordákat, de este már a helyiek dominálják a lágyan megvilágított utcákat és otthonosan, megjutalmazottan érezheti magát az a turista, aki hajlandó Lucca-ban is éjszakázni.

A Guinigi-torony (ejtsd guinidzsi) az egyik fő szenzáció, az ottani képeslapok leggyakoribb szereplője. Tanácsos tájékozódni a nyitva tartásról, mert napközben nincs mindig nyitva. Különleges hangulatú program a fellépcsőzés, van az egésznek, főleg fent a belső tereknek van valami titokzatos, talán Hitchcock-os légköre. Belépődíj: 3,5 euró.

Az egyik legtöbbet fotózott templom, a San Michele (kiejtés: szán mikele) látványos frontoldala olyan oszlopokkal, amiket szinte "csomóba kötöttek". Apropó sok templom: A templomokban jelzik, hogy tilos fotózni, de valójában csak a vaku használatáért szólnak rá a látogatóra. A templomokba illő öltözékben szabad csak belépni, tehát a miniszoknya, a túl sokat kitálaló felső kicsukva. Sok helyen adnak ingyen valami leplet, ami nem annyira kellemes, mint egy saját kardigán.  

Lucca olasz kiejtése: lukká

Vélemények

Végy egy négy kilométer hosszú és 12 méter magas teljesen épen megmaradt városfalat és zsúfolj bele mindent amit csak Toszkána adhat.
Ha ezt mind elképzelted máris a legérdekesebb toszkán városba Luccába cseppentêl.
Nincs még egy hely ahol a város egyik főtere egy római amfiteátrumra hasonlítana. Hogy miért? Mert a házakat helyhiány miatt szorosan a színház köré építették majd feleslegessé vált ókori épületet elbontották és maradt a forma. Ilyen is csak Italiában lehet.
Akit viszont a toszkán késő román kor és gótika érdekel máris egyik amulatból a másikba esik. A kívülről is csodásnak belül viszont lenyűgőzően hatalmas Szent Márton katedrálisban őrzik azt a fából emelt keresztre feszített Jézus szobrot amely a megváltót még élve ábrázolja. A luccaiak szerint ez az egyetlen hiteles Jézus arcábrázolás mert Krisztus tanítványa Nicodemus mintázta. Legenda vagy igazság nem tudni. Mindenesetre zarándokok százezreit vonzza a Volto Santo évente.
Ne sétáljunk el az egyik oldalkápolnában Tintoretto híres Utolsó Vacsora festménye mellett sem, de a legérdekesebb szarkofágot mégis a sekrestyében keressük. Márványba zárták az utókornak a híres luccai hercegnőt, Ilaria del Carrettot akinek vonásai olyan tökéletesre sikerültek mintha nem is fehér márványból lenne hanem csak békésen aludna a szépséges nő.
Készüljünk fel hogy annyi a turista főleg hétvégén a városban hogy szinte küzdenünk kell a szembe jövők áradatával hogy el ne sodorjanak...
Lucca megér egy misét sőt többet is! (Ata, 2024)


"Kellemes meglepetés! Sokkal kevesebbet vártunk tőle. Jó, nem veri Sienát, de roppant kellemes, hangulatos, szép város. Nem is kicsi. Nem olyan vadul turistás, mint Pisa, s így jobban lehet elvegyülni a hitelesebb olaszos miliőben. Természetes, élettel teli, viszonylag nyugalmas. A turisták egyre jobban felfedezik." (K. J., 2017)


"Egymásra épült korok között sétálgatunk, gondolatban megkereshetjük az első triumvirek, Julius Caesar, Crassus és Pompeius, a longobardok és Napóleon lába nyomát a toszkán tengerpart és az Appeninek között félúton fekvő városban. És ne csodálkozzunk, hogy kizökkenünk az időből. Ne siessünk visszazökkenni. A faljárás itt egyéni, páros és családi program, sport, romantika és elmélyülés is lehet. Egy olyan városfalon, amelyen nem fogott sem az idő, sem pedig a sok háború. És hozzá a kilátás a hegyekre, a belátás a városra. Aki akar, biciklivel teker le 4 kilométert, van hely a futóknak is (ha egykor társzekerek is elfértek a 15.-16. századi "körgyűrűn”), az árnyas sétányt, a gyönyörű platánsorokkal szerelmes andalgásra, elmélkedésre, energiagyűjtésre teremtették.

Este valósággal ellepik a fiatal párok, és mindegyik úgy viselkedik, mintha csak ők lennének. A piknikező helyekkel, a kis játszóterekkel a családoknak kellemes időtöltésre biztosítanak teret, bár ennek nem mindenki örül (nagyobb zaj, több szemét), de ha nagyon akarjuk, elférnek a szokványos kirándulók és a mélyebb élményre vágyók is. Néhányan panaszkodnak, hogy kevés a gépkocsi-parkoló a környéken. Legalább tesznek néhány plusz lépést gyalog. Amikor réges-régen várúrnak, vagy dicső lovagnak képzeltem magamat, szívesen játszottam azt, hogy ünnepélyesen bevonulok egy roppant várkapun. Luccában a bőség zavara kínálkozott e játékhoz, hat kapuval és 11 bástyával. Végül "őfeleségemnek" az egyik belső kapu, a San Gervasio felelt meg. Sekély, barátságos csatornák frissítik a város levegőjét (van, aki horgászik is bennük, bár inkább csak nagyra nőtt aranyhalakat láttam), a kis hidak útvesztőiben ugyanúgy kellemes eltévedni, mint Párizs vagy London külkerületeiben.

Ezeken túl hamarosan újabb körfalba ütközünk. Mennyi leleménnyel szülte újra a 19. században Lorenzo Nottolini a hajdani római színházat! Ma a Piazza dell’Amfiteatro, egy neoklasszicista piactér, csencselő és terefere-helyszín, hétköznapi cirkusz ellipszis alakban. Azért a falakon tetten érhetők az amfiteátrum kövei! Ez a Nottolini beleszeretett az ókorba, mert képes volt római mintájú vízvezetéket építeni. 400 boltívből álló monumentális építmény, kár, hogy a modern világ már nem tartott igényt szolgálataira. Ki mondta, hogy a tetőkerteket napjaink ökomérnökei találták ki? A Guinigi-torony tetején ott virít már évszázadok óta egy függőkert, magyaltölgyekkel. A faljáráson izmosodott lábainkat újabb próbának vetettünk alá: 225 lépcsőfok vezet a tetejére, cserébe egy újabb panoráma. Mi ez a Szent Péter Bazilika kupolájának lépcsőjéhez képest?

Felesleges kiválasztani előre Lucca 100 templomából azt, amit közelebbről meg szeretnénk nézni, jártunkban-keltünkben úgyis belebotlunk a legszebbekbe. A San Michele in Foróval mindjárt két legyet ütünk egy csapásra, mert ott van mellette a piac is, nagy zsibi, helyi őstermelők és bevándorlók árulnak egy gyékényen. Sőt, a templom előterében még klasszikus koncertet is hallunk néhány ideiglenesen utcazenésszé vedlett konzistól. Amikor pedig meglátok egy olyan építményt, mint San Michele a több szintes, faragott márványoszlopokkal, mindig az jár az agyamban, hogy miért nem tudnak (vagy akarnak) ilyen „ércnél maradandóbb” épületeket tervezni a mai, ezerszer fejlettebbnek mondott technikával?

Lecsendesedtünk az óváros élményeiből a ciprusok tövében a kaméliákban, rododendronokban és azáleákban gazdag Botanikus kertben. Borbon Mária Lujza spanyol infánsnő, Lucca hercegnője alapította. Mivé is lett volna „világörökségünk” gazdag mecénások nélkül, akik közben folyamatosan alattvalóik vérét szívták? Mitománok, zenerajongók, ki ne hagyjátok Puccini házát. Elzümmöghetjük a Pillangókisasszony kórusát, idézhetjük a Toscát, a Bohéméletet, a Nessun dormát azért hagyjuk meg Pavarottinak. A ház előtt maga Puccini maestro szobra, kezében cigarettával. Rá még nem vonatkoznak az eukonform szabályok a dohányzásmentes közterekről." (GNL)


,, A legérdekesebb talán az ókori római fórum helyén álló, San Michele templom, fehér márvány homlokzatával, tetején Mihály arkangyal szobrával. A mellette levő tér a luccaiak egyik kedvenc találkozóhelye.

A város egyik jelképe Torre Guinigi aminek a tetején fák vannak. A via Sant’Andrea és a via delle Chiavi D’Oro sarkán van, de már messziről látszik. A középkori lakótornyok közül ez az egy maradt meg épen, kövekből, téglákból készült, magassága 45 méter. A kis kert fákkal eredetileg is ott volt a tetején, de közben persze a kiöregedett fákat lecserélték. A Guinigi család palazzoja illetve épületcsoportja még az 1300-as években épült, tipikusan luccai román-gótikus stílusban.

Aztán ott van a város legmagasabb tornya, ami még a 1200-as években épült majd a város megvette a tulajdonos családtól és harangokat majd órát is szereltek rá. Ez a Torre delle Ore aminek tetejére ma is fel lehet menni az eredeti falépcsőn, 207 fokon. 1752-ben egy új szerkezetet kapott, ami ma is működik és az egyik ritkaság európai szinten is.

Sok olasz várossal (főleg a szomszédos Pisával és Firenzével) ellentétben még nem özönlötték el a turisták. Egész egyszerűen egy élvezhető város azzal a fajta olaszos hangulattal, amit más helyeken a rengeteg turistacsoport egy kicsit elront. (2019)" forrás


Kora délután értünk Luccába, egy hangulatos, masszív várfallal körülvett kisvárosba, melyet a “99 templom városa”-ként is neveznek, mivel szinte minden sarkon rejtőzik egy kis templom. Aki a pisai ferdetornyot már megcsodálta, annak érdemes Lucca ovális terét, a Piazza dell’Anfiteatro-t is felkeresnie, mert a hangulata valóban egyedülálló Toszkánában. Ezt a festői teret egy ókori római amfiteátrum romjain emelték, és a pazarul sikerült felújításnak köszönhetően a történelmi báj és a hamisítatlan olasz érzés keverékét árasztja magából. A 44 méter magas Guinigi-torony, amelynek egy élő fa található a tetején, Lucca egyik fénypontja, az egyik utolsó középkori torony. A 14. század elején több mint 250 ilyen tornyot építettek a városban, ebből mára csak egy maradt.
Ottjártunkkor jöttünk rá, hogy ebben a kis városkában még mennyi néznivaló lenne. A legjobban a város legnevesebb szülöttének, Giacomo Puccini világhírű zeneszerzőnek a szülői házát sajnáltuk, illetve a városfal földalatti alagútrendszerét, a Sortie San Paolino-t. (Vad Zoli, 2022)

Vendéglátás

Osteria Piccola Lucca Drento szuper házias koszt!

Ajánlott hotelek

Olvasmányos linkek

"Lucca valamiért kimaradt eddig az életemből. Pedig többször is jártam már Toszkánában, de mindig csak a “kötelezőkre” volt idő. Most megnéztem magamnak közelebbről is Puccini városát. És nem csalódtam. Szerencsére Firenze és Pisa elviszi a rengeteg turistát, Luccára már kevesebben kíváncsiak. Ez érezhető is a város szellemén, nincs rohanás és őrült fotózás, csak csend van és nyugalom. Ennek megfelelően túl sok látnivalóra sem kell számítani, bár tény, hogy a városfal különleges módon védi és öleli körül Luccát (engem Malmőre emlékeztetett). Lehet viszont nagyokat sétálni, vásárolgatni, kiülni a Piazza dell’Anfiteatróra és kávézni, esetleg enni egy isteni pizzát. Kell ennél több? "forrás


"A koszos és kiábrándító Pisa után ennek a városnak teljesen más hangulata van, olyan bájos az egész, nem találok jobb szót. A város nagy büszkesége a Piazza dell’Anfiteatro, azaz az Amfiteátrum tér, ami egy római kori amfiteátrum romjaira épült, sárga épületekkel körbevett hangulatos tér, panoráma képeslapok kedvence. Nyilván az árakat ehhez mérten magasra is srófolták, de hát a kávénak is más íze van, ha ilyen téren iszogatja az ember, nem igaz?" forrás


"Lucca közel százezres lakosú város Toszkána északi részén, Pisától 18, Firenzétől 65 kilométerre. Legnevesebb szülötte Giacomo Puccini, a Turandot, a Bohémélet, a Pillangókisasszony komponistája. Történelmi belvárosát egy 4 km hosszú fal veszi körül, a 16-17. században épített nagy és erős városfal, aminek tetején sétányt alakítottak ki, ahol lehet biciklizni, görkorcsolyázni vagy éppen kutyát sétáltatni is. A hajdani római Forum ma is Lucca főtere, és a város másik nevezetessége a Piazza dell’Anfiteatro, ahol a régi amfiteátrum maradványaira a legkülönlegesebb és legérdekesebb tér épült, amit valaha is láttam. A város kapott egy új, ovális teret, amely ugyanolyan kerülettel és térfogattal rendelkezett, mint a római kori eredeti. Négy boltív alatt léphetünk be a térre, ebből csupán egyetlen, a legalacsonyabb eredeti, de felfedezhetünk római kori maradványokat a teret körbefogó házakon is." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Zsófia Rèkay, 2024. 03. 22. 19:16
Kis update: A Guinigi-toronyba már drágább a belépő, 6 eur/fő.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon