ÚTIKRITIKA.HU / Pomorie


hirdetes

útikritikák


Pomorie

Pomorie dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás |Egyéb hasznos információk| Programlehetőségek | Strandok | Fotóegyveleg

Népviselet - n. n. fotója

Pomorie dióhéjban

 • Burgasztól északra fekszik, attól kb. húsz kilométer távolságban. Pomorie a Naposparttól és Neszabartól délre van, kb. 18 kilométer távolságban.
 • A város egy sziklás, keskeny félszigeten helyezkedik el, van egy óvárosa és egy újvárosa; az óvárost jobban átjárják a szelek és így ott a nyári hőség jobban elviselhető; a félsziget egyik oldalán van a kikötő, inkább kisebb hajókkal, csónakokkal, a félsziget másik oldalán vannak a strandok, távolabbi részein a homokföveny sötét, csaknem fekete.
 • Sokak véleménye szerint Pomorie strandjai általában nem olyan jók, mint a bolgár tengerpart felkapott részein. Az általánosítást árnyalni kell azzal, hogy valóban van sok vacak, szemetes strand, de lehet találni jókat, szépeket is, csak erőfeszítéseket kell tenni.
 • Olcsóbb, mint a bolgár tengerpart jelentősebb, ismertebb üdülő települései, az itt nyaralók között kevés a nyugat-európai, a többség: bolgár, orosz, ukrán, román, balti államokból, egyéb kelet-európai (sok orosz vett apartmant Pomorie-ben, amit a Krím-félszigethez hasonlónak éreznek).
 • Pomorie kisvárosi méretű, úgy 17 ezres a lakossága, a központban a házak többnyire 3-4 emeletesek.
 • Van egy tava (Pomorie-tó), amelyből gyógyhatású iszapot nyernek ki. A városnak van egy szanatóriuma, ahol az iszappal kapcsolatos kezelésekkel mozgásszervi betegségeket, bőrbetegségeket gyógyítanak.
 • Olyanoknak való Pomorie, akik helyben csak strandolni akarnak, a hotelben lustálkodni és nem várnak el sok látnivalót, bulizósoknak nem való hely.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sokan megszeretik, mert nyüzsgő, de még sem túlzsúfolt, van némi karaktere
 2. Valamivel olcsóbbak az árak, mint az ismertebb bolgár tengerparti helyeken
 3. Éttermekből, kávézókból van választék, és a bazársoroknál is jól el lehet időzni a nézelődéssel, a belváros tetszetős, este van élet, főleg a főszezonban
 4. Azért van egy-két viszonylag szép strandja is, a jobb hotelek előtti partszakaszok tiszták, a tenger tiszta és fincsi meleg, a víz lassan mélyülő
 5. Ha valaki bolgár nyaralókkal akar együtt lenni, itt nagyobb arányban vannak hazaiak, mint a Naposparton, vagy az Aranyhomokon, amúgy Pomorie "bolgárosabb", mint a kozmopolita, említett két hely
 6. Könnyen, nagyon olcsón el lehet jutni busszal Neszebarba és a Napospartra
 7. Gyermekes családoknak (5-10 év közötti kicsikkel) jó választás lehet Pomorie!
 8. Üldögélni Pomorie tengerparti sétányának valamelyik kőpadján és megcsodálni a naplementéket
 9. A gyalogos zóna kellemes, főleg a város többi, eléggé félkész és rendezetlen részéhez képest
 10. A szabadtéri, teraszos vendéglők, főleg egy-két kis, halas étterem

Nem tetszett

 1. Kevés a szórakozási lehetőség, nincsenek helyben igazán érdekes látnivalók (csak egy városközponti templom és egy elővárosi kolostor), Szozopolba kell átmenni szórakozni és szép óvárost nézni, Pomorie unalmas lehet a tizenéves fiataloknak (is)
 2. A strandjai nem olyan szépek, mint a más bolgár tengerparti helyeken, a homok nem annyira finom és a sok kulturálatlan strandoló miatt sok a szemét (cigicsikk stb.)
 3. Júliusban a nagy hőség
 4. Pomorie-ben az épületek nem igazán hangulatosak, nincs karakterük, régen szebb város lehetett, de elcsúfították mindenféle betonborzalmakkal, mogorvák a beton mólók is, félbehagyott építkezésekkor helyen nem gondoskodnak kellően a szemét elszállításáról, még egyes szállodák tágabb környéke is gondozatlan, piszkos
 5. Főszezonon kívül Pomorie egy szellemváros, kevéske szolgáltatással
 6. A bolti eladók, az éttermi felszolgálók őszinte és kitartó komorsága, kedvtelensége (tisztelet a kivételeknek), sokszor lehet sejteni, hogy tudnak valamicskét angolul, németül, de undokságból bolgárul szólnak a külföldi turistához
 7. A járdákat sok helyen pimasz módon elfoglalják parkoló autók és a boltosok is túlterjeszkednek (amúgy az autósokra vigyázni kell, mert a közlekedési kultúra alacsony), a göröngyös járdák amúgy is veszélyesek, főleg ha nincs kellő kivilágítás
 8. Bár a bolgárok tisztának mondják a csapvizet, de az óvatosaknak inkább ajánlott ivóvizet vásárolni
 9. Egyes napokon olyan erősek voltak a vízben a hullámok, hogy tiltották a vízbe menetelt
 10. Túl közel van a reptérhez (esetleges zajprobléma)

Vélemények

"Néhány ár: pizza: kb. ezer HUF, fél literes víz vagy üdítő palack a strandon 150-400 HUF, egytálétel: 800-1600 HUF, salátafélék: 450-800 HUF; vendéglőben egy főre kaja, benne süti és üdítő kb. 2 ezer forintnak megfelelő leva." (2014)


"Csak azt tudom mondani, szeretjük Pomoriet, és megtaláltuk azt a helyet, ahol nyugodtan tudtunk napozni, fürdőzni, a legközelebbi pár is legalább 50-100 méterre volt tőlünk- azt hiszem ez mindent megér!" (2015)


Szerintem nagyon szuper, ha pihenni akarsz. Csendes, nyugodt kisváros. Én csak ajánlani tudom. Nem messze van a Napospart, busszal 30 perc. Tiszta a tengerpart, nincs zsúfoltság, de minden megtalálható ott is. Van egy nagyon klassz csúszdapark. A gyerekek nagyon élvezték. (2021)

Szállás

A közvetlen tengerparti szállások hátránya, hogy ott erősebbek a zajhatások. De ez csak általános megállapítás, tekintve, hogy egy előre nem látható építkezés a szomszédban az, ami igazán remekül el tudja rontan a nyaralást. Ezen a linken érdemes szállodák árait és feltételeit összehasonlítgatni.

Ajánlott hotelek (2022):

3 csillagos:

4 csillagos: Festa Pomorie Resort ,

Ajánlott apartmanházak:

Közlekedés

Pomorie-ból van távolsági busz a tengerpart más településeire, például Nessebarba is. Az utazás időtartama és ára attól függ, hogy melyik buszvállalatot és melyik útvonalat választjuk. Általában a buszok gyakran közlekednek Pomorie és Nessebar között, és az utazás kb. 30-40 percig tart. Az utazás előtt érdemes ellenőrizni a menetrendet és a jegyárakat a helyi buszvállalatok weboldalán vagy a helyi buszállomáson.

Étkezés

Olcsóbb étkezni itt, mint a Naposparton. Jó espresso kávét lehet találni és finom a köfte. Ajánljuk a Zaharo nevű kávéház meglátogatását. Ez Pomorie egyik emblematikus vendéglátóhelye. A tortaválaszték jelentős. Étteremben egy főétel és valami itóka kb. 1500-2500 HUF/fő. A pizza vagy egy tésztaétel ára kb. 800-1100 HUF-nak megfelelő leva. A helyi sör kb. 2 leva (azaz kb. 320 HUF). A strandokon árulnak kukoricát, fagyit, szeletelt gyümölcsöt.

z. a. fotója

Vásárlás

A helyi árusoknál van jócskán választék friss gyümölcsökből és zöldségekből. Igen finomak a helyi termékek, főleg a tejtermékek. A gyerekek általában szeretik a helyi joghurtokat (van tehén-, kecske-, juh- és bivalytejből készült). Sokan megkedvelik a bivaly joghurtot (bivolsko kiselev mljako, vagy valami ilyesmi). Minden friss és olcsó. Aki önellátó szálláshelyet választ, az akár friss halat is vehet reggel a mólón közvetlenül a halászoktól. Nagyon finomak a pékségek árui, főleg ha reggel vásárolunk, még amikor frissek. A helyiek nagyon büszkék, hogy az itteni raki (pálinka) a legjobb egész Bulgáriában. Van jó néhány ruhaüzlet bolgár, török, olasz, német, portugál, spanyol cuccokkal.

Szórakozás

A városközpontban van egy diszkó és egy kaszinó (is).

Egyéb hasznos információk

Programlehetőségek

Itt van Kelet-Európa egyetlen Só múzeuma (2002-ben nyílt meg).

Az Óvárosban van egy sós tó, ami a só mellett gyógyiszapot is produkál. Az iszappakolási szolgáltatásokra nagyon ráálltak. Sokan kizárólag emiatt jönnek Pomorie-be.

Pomorie-tó:

 • Este az óváros utcáin van mozgalmasság, a gyerekek szeretik bámulni a különböző mutatványosokat, utcai műsorozókat.
 • Neszebárba busszal 25 perc alatt bel lehet jutni (és érdemes itt), a Napospart 45 perc távolságban van busszal, autóval.

Strandok

Pomorie stradjai finom homokosak, elég szélesek, és jó a víz minősége. Ami negatív, hogy a kulturálatlanabb strandolók a fönyevre szemetelnek.

Néhány ajánlott strandot Pomorie-ban:

Pomorie Központi Strand: Ez a strand a város központjában található, és az egyik leglátogatottabb strand Pomorie-ban. A homokos part és a tenger kristálytiszta vizét egyaránt élvezheti itt a látogató.

Sunset Beach: Ez a tengerparti üdülőhely a város déli részén található, és a naplementét csodálhatjuk meg itt a legjobban. A homokos part és a sekély tenger ideális hely a családi pihenéshez.

Salt Lake Beach: Ez a strand Pomorie északi részén található, a sótavak mentén. A strand a természetvédelmi területen található, és egyedülálló természeti környezetben pihenhetünk itt.

Sunny Island Beach: Ez a strand a város központjától nem messze található, és egy szigetecske partján helyezkedik el. A kristálytiszta víz és a homokos part itt is kellemes pihenést nyújt.

Paradise Beach: Ez a homokos part a város északi részén található, és egy nagyon csendes, nyugodt környéken fekszik. A parton lehetőség van napozásra, úszásra és különféle sportok űzésére is.

-------------------------

 • Lehet katamaránozni
 • Lehet 'banánon' lovagolni
 • Több helyen van lehetőség strandröplabdázni

Fotóegyveleg

Helyi asszony ünneplőben - n. n. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon