ÚTIKRITIKA.HU / Bulgária


hirdetes


útikritikák


Bulgária

Bulgáriai nyaralás általában, az övezetek összehasonlítása | Vélemények | Egyéb információk | Fotóegyveleg

k. a. fotója

Bulgáriai nyaralás általában, az övezetek összehasonlítása

Napospart, Aranyhomok bulizós fiataloknak, hangoskodó gyerekekkel megáldott családoknak, nyüzsgést szerető baráti társaságoknak, pároknak. Egyes vélemények szerint az Aranyhomok még bulisabb, mint a Napospart. Az Aranyhomokon valamivel kevesebb a gyermekes család, mint a Naposparton. Albena kisgyermekes családoknak, nyugalmat kedvelő pároknak, korán lefekvőknek. A Napospart előnye az Aranyhomokkal szemben, hogy közelebb van a nagyon kellemes Neszebarhoz. A bolgár tengerparton nem igazán érdemes all inclusive ellátásra befizetni.

Gyermekes családoknak ajánljuk inkább Obzort, Albenát és Dunit, kevésbé a Napospartot. 

Vélemények

"A bolgár tengerpart mellett sok érv szól a többi dél-európai nyaralóhelyhez képest. Én visszatérő nyaraló vagyok a bolgár tengerparton és különösen az Aranyhomokot és Albenát kultiválom. Nekem nem jön be a horvát tengerpart a fürdőzés kényelmetlenségei miatt. OK a tenger ott tényleg mesésen szép. A bolgár tengerparton viszont szuper a finom homok. A bolgár tengerpart strandjai szerintem tisztábbak, mint az olasz Adria strandjai. A spanyol strandokon a tenger hirtelen mélyül, ami nem jó a gyerekeknek. Szóval gyermekes családok! Irány a bogár tengerpart!" (Béci, 2015)


"A busszal való ideutazás: kegyetlen. Nem valami kényelmes a busz sem, de az út is rátesz egyet. Szóval minden elismerésem, aki ezt bevállalja. Viszont ajánl a Robinson tranzitszállást rém kevés áron Szófiában. Gyönyörű a szálloda. Modern, új, kényelmes, tiszta, reggelivel van, szóval kifejezetten ajánlatos ezt választani az autóval utazóknak. Másnap tovább indulva azt hittem könnyebb lesz, de így is este 9-re értünk csak Albenába. Szóval ez egy igen fárasztó dolog." (Edit, 2015)


"Igazából minden egyes bolgár tengerparti körzet mellett felsorakoztatható valami nyomos érv. Jó árfekvés, szép természeti környezet, nyüzsgő élet, kulturális látnivalók. Aki azonban kifejezetten luxust keres, az egyik helyen sem fogja megtalálni azt. A buszos bulgáriai utazási ajánlatok választásánál érdemes mérlegelni a buszos és a repülős csomagtúra közötti különbség mértékét. A repülés másfél óra, a buszozás (oda-vissza) két teljes nap. Főként akkor van baj az első változattal, amikor lerobban a busz. És ilyesmi előfordul bizony.

Albena

Olyan mintha egy zárt város lenne. Az egész városba egy sorompós kapun kell átmenni. Az autólopások ellen lett felállítva! Albena kicsi turistatelepülés a bolgár tengerpart északi részén. Központja egy nagy betonplacc és egy 20 emeletes hotel, a 80-as éveket idéző stílussal. Ez a stílus egész Albenára is jellemzőnek mondható. Errefelé nagyon sok a román rendszámú autó. A románoknak ez a rész kb. 200 kilométerre van csak Bukaresttől. Olcsóbb, mint a román tengerpart, és ezért nagyon közkedvelt dolog ide jönniük nyaralni. Ami itt ezen a környéken kellemes és szép az egy erdős, mocsaras, lápos természetvédelmi terület. Ez valamennyire barátságossá teszi a környéket. Kulturális turizmus szempontjából a térség érdektelen. Várna kb. 30 kilométerre van városi érdekességként.

Napospart és Neszebár

Még mindig gőzerővel folynak építkezések (szállodák és nyaraló apartman házak). Így a klassz, színvonalas szállodák választása esetén is előfordulhat, hogy a környezet látványa (építkezés, szeméttelep, átmeneti állapotok) kiábrándító. Az infrastruktúra kialakulatlan. A szállodákhoz gyakran földúton lehet elérni.

Szozopol

Nagyon rokonszenves nyaraló körzet. Aranyos, kedves félsziget, bolgár építészeti jellegzetességekkel, családias hotelekkel, panziókkal, bolgár vendégszeretettel, szép tengeri panorámákkal, tiszta, sós levegővel.
Szozopolt érdemes megkülönböztetetten ajánlani!" (L. Kata, 2014)


"Rengeteg helyen csak a lobbyban, recepciónál ingyenes a net, ott is kóddal működik, tehát egyszerűen nem csatlakozhatsz, hanem sorban állás, kódkérés stb. A mi helyünk ebből a szempontból nem jó, mert itt 10 levát kifizettünk a 24 óra nethasználatért és kénytelenek voltunk rájönni, hogy a szobákban nem is működik, hanem fizetősen is le kell ülni a recepción és akkor valami halovány remény van rá, hogy a mai technika egyik legjobb rendszerét használni tudd.

A szállodákról összességében annyit jegyeznék meg, hogy ne tévesszen meg senkit az, hogy ”felújított”. Nem ugyanolyan a régi rendszerben épült szálloda pofozgatása, mint egy, az utóbbi 10-12 évben épült komplexumok. Azt vettem észre, nem mindegy hogy felújított szálloda vagy az utóbbi 10-12 évben épültek. Azok mind jók, a felújítottaknak utána kell nézni alaposan. Ilyen a naposparti központban lévő Hotel Chaika is. Egy merő borzalom. Bár azt mondják, az utasok szeretik de én azt javaslom, ha nem akarunk panaszost, ezt ne foglaljuk. Már a folyosókon rettenetes szag terjeng, a szobában szintúgy. Hatalmas tágas szobák, legalább 40-50 nm2, de a lekopott ajtók, kosztól fénylő huzatos garnitúrák mind a szobákban, mind a lobbyban, gusztustalan beleülni. Az erkélyen penészes falak, a fürdőben a zuhany karnis a fejemre esik, nem is lehet visszatenni, mert helye nincs, csak oda volt támasztva a 2 fal közé. Szellőztetni csak felügyelettel lehet, mert itt a sirályok úgy el vannak szemtelenedve, hogy jönnek be. Az étteremnél vigyázni kell, mert leeszik az asztalról az ételt. A tisztasággal nagy gondok vannak, nincs elég ember sem, az étteremben az utasok szedik össze és teszik egy másik asztalra a tányérokat, hogy le tudjanak ülni enni. Éjszaka üvölt az utcán a diszkó zene, itt pihenni nem lehet. Ne! Ne!

Az Astoria. Nagyon szép, nagyon jó, pár méter innen a Chaikától. Központi, de elviselhető a zaj, jó illat van, tisztaság van." (Edit, 2015)


"Szerintem ott nincs medúzás vagy medúzamentes időszak, mert a strandoktól valahogy távol tartják őket. Igaz, mikor már nagyon beúsztunk, és már a kijelölt strandhatár bójáinál voltunk, mintha lett volna egy-kettő, de ha strandolni mennél, ne aggódj, a parttól 50-80 m-es körzetben egyet se láttam én se." forrás


"Minden rendszerváltást túlélő jelenség a bolgár „sirály" - így nevezi a bolgár szleng a külföldi turistanőkre vadászó bolgár fiatalembereket, akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak az egyedülálló külföldi turistanőknek.
Különösen skandináv és angol hölgyek vannak e szolgáltatás nagy kedvelői között, az ideális „sirály" is az ő ízlésüknek felel meg, így az első osztályú „sirály" jellemző kinézete: kreolos bőr, sok izom, sok szőr, s nem túl magas termet – „cuki ébenfiú", mint ahogy egy magyar lányismerősöm mondta.

Az igazi sirály jellemzően tanga-szerű fürdőgatyában van, felül vagy semmit sem hord vagy izompólót. Ha véletlenül inget vesz magára, akkor azt köldökéig kigombolja. A pulóver vagy a rendes ujjas póló kizárt, hiszen ezeket nem lehet köldökig kigombolni, ami miatt elveszne a sirály legszexibb része, szőrős mellkasa nyilvános bemutatásának lehetősége. Fontos a viselkedés is: a „sirály" sosem mosolyog, hiszen ő nem homokos, hogy vigyorogjon, mint egy vadmalac, hanem igazi kemény férfi. Ezen kívül állandóan van ujjai között egy szál meggyújtott cigaretta, s azzal gesztikulál. A cigarettát vízbe menés közben sem teszi le, csak az utolsó pillanatban dobja a vízbe, míg medencében meg a vízbe ugrás előtt a medence szélén hagyja - ne feledjük, hogy nem buzi ő, hogy a lépcsőn menjen be a vízbe, hanem igazi férfi, ezért a medencébe mindig ugrással kerül be!

Érdekes, a magányos férfiak nagy bánatára, sirálynők nem léteznek. Természetesen vannak fizetett női munkaerők errefelé is, de ez bizony sok pénzbe kerül. Így a kalandvágyó külföldi turista kénytelen hagyományos módon udvarolni a bulizós könnyűvérű lányok körében." forrás


"Vigyázat az ATM-használattal, előfordul, hogy csalók valami kis chipet helyeznek el az automata leolvasó cellájához, s így hozzájutnak a pin-kódunkhoz és a bankkártyánk egyéb lényeges adataihoz." (Vore, 2015)


,, Ami pozitív meglepetés volt, az a bolgár tengerparti szállodák minősége. Volt 1-2 negativ kivétel is, de a nagy többség igazán nívós hely. Nem tetszett viszont a naposparti Yavor Palace ****. (étel minőség, választék, a szobák tisztasága, a szobák minősége, a fizetős internet még a lobbyban is). Kedvencem a Duni Royal Resort***** mind strandjaval, mind szinvonalával, de ha 4*-gal versenyzunk, akkor az azt megelozo szállásunk, a SOL Nessebar Bay**** is abszolut pozitív élmény volt. Ennek strandja viszont nem veheti fel a versenyt sok más hotellel, de kompenzalja ezt tulajdonkeppen minden más szolgaltatás a szálloda komplexumban.

Számomra kiemelkedőnek tűnt (kipróbálás nélkül) a RIU Helios Paradise****, a Royal Park Elenite**** és a SOL Luna Bay Resort****, ahová akár én is szívesen visszamennék nyaralni. Utóbbit valamelyest mégis kipróbáltuk, mégpedig az ebédet, nekem talán a legemlekézetesebb választek itt volt. Mind látványban, mind ízben, mind választékban, mind minősegben azt hiszem, itt volt a legigényesebb a felhozatal. A Royal Park Elenite**** pedig az egyik legbaratsagosabb szálloda komplexum volt látványra, szolgáltatásban. Itt meg a 3*-os kis “viláak”, vagyis a külön bejáratú kis házacskak is olyanok voltak, mint egy kis üdülőfalu, tele zölddel, közel a csúszdapark, amit szabadon használhatnak az itt lakók, kellemesen tágas üdülőkomplexum, nem érzi magát bezsúfolva az ember. A Helios Paradise pedig, mind a kellemes kültéri résszel, mind a belsővel engem megvett. (Lilla,  2016)


,, Ismeretlenül vágtam bele, előítéletek nélkül.Nagyon kíváncsi voltam, mivel az utasoktól is eltérőek voltak a visszajelzések, illetve, hogy lehet-e valóban a kieső török hoteleknek a bolgár tengerpart alternatívája. Az egy hét alatt nagyon sok mindent láttunk, sok helyen voltunk és úgy érzem, hogy azok közül, amiket megtekintettünk hoteleket talán 1-2 lehet versenyképes alternatíva a török színvonalhoz szokott utasoknak ( RIU, Sol hotelek), bár ezeknek sem olyan igazi a tengerpartja. A tengerpart már most sok helyen algás volt sajnos.
Ami látható, hogy a bolgár viszonylatban jobb hotelek, már egész nyárra stopossak. Nagyon sok hotelt kezdenek felújítani, látszik a fejlődés. Ahol van tér, lehetőség építenek a hotelhez aquaparkot. A hotelekben az étkezések során szerényebb a választék főételekből, és nem is igazán jók a hotelek konyhái. Javasolt egy reggelis hotel, és inkább minden este a városban vacsorázni, mivel a helyi éttermekben isteni, friss ételeket készítenek. Az all inclusive inkább az ital miatt éri itt meg.
Az autóval utazóknak jó hír, hogy az uniós pénzekből az utakat felújították, nagyon jó minőségűek, ellentétben a házakkal, melyek igencsak romos állapotban vannak, persze nem a szállodasoron.
A kinti élet nagyon olcsó pl.egy koktél 2 EUR, capuccino 1 EUR, egy 3 fogásos menü már alig 3 EUR.
Fontos viszont, hogy Bulgáriában mindenhol lehet dohányozni, éttermekből, bárokból sincsenek kitiltva. A hotelek recepcióján is megengedett." (Andrea,  2016)

Egyéb információk

Tiszteletbeli konzulátus (Konzuli kerület: Várna, Sumen, Szilisztra, Jambol, Burgasz, Dobrics megyék)

Olvasmányos linkek

,, Lelkes világörökség-gyűjtőknek igazi kuriózumok a trák sírok is. A Kazanlak melletti kupolás építménybe a freskók megóvása érdekében egyáltalán nem lehet bemenni, de felépítették a másolatát a közelben, az látogatható. A másik helyszín, Szvestari ugyan nyitva áll a turisták előtt, de fotózni nem lehet, így a félig női alakot, félig növényeket ábrázoló gyönyörű pilléreket nem tudtam megörökíteni.

Elbűvölőek a tradicionális kis falvak, mint például Siroka Laka a maga hatszáz lakosával. A folyó két oldalán álló hagyományos, kétemeletes házak ritka egységes településképet alkotnak. Itt, az ország belsejében már alig találkozni látogatóval, és a maga szép lassú tempójában zajlik az élet. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Kaymorie egyik strandja - b.l. fotója (július)

                 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon