ÚTIKRITIKA.HU / Plovdiv


hirdetes

útikritikák


Plovdiv

Plovdivról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság|Egyéb hasznos információk|Óváros|Más látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

Óváros - a.v. fotója


Plovdivról dióhéjban

Kb. 347 ezres a lakossága (2024-es becslés), Bulgária második legnagyobb városa. A Marica folyó két partján fekszik.

Európa egyik legrégebbi városa, legalább 6 ezer évvel ezelőtt alapították, Trákia központja volt. A világ 6. legrégebben lakott települése! 

2019-ben Plovdiv Európa kulturális fővárosa volt.

Ha megkérdezünk (nem helyi) bolgárokat, hogy melyik a legjobb bolgár város, akkor többnyire Plovdivot mondják.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon finom helyi specialitásokat lehet enni az éttermekben

2. A Kapana művésznegyed a street art-jaival

3. Jó látni, hogy bolgár viszonylatban milyen sokat fejlődik a város

4. Az óváros színes házai, hangulatos macskaköves utcái 

5. Plovdiv egyik külvárosában, Sztolipinovoban - teljes biztonságban - megnézni a Balkánon élő legnagyobb (50 ezres) cigány közösséget

6. A dimbes-dombos látképe (7 dombra épült)

7. Még nincs vészes turistatömeg

Nem tetszett

1. Itt is vannak simlis taxisok, akik ódzkodnak bekapcsolni a taxiórát (ragaszkodjunk hozzá)

2. Nehéz parkolóhelyet találni

Vélemények

,, Plovdiv különleges hangulatába leginkább a központban kóstolhatsz bele. Az óváros kihagyhatatlan látnivaló apró macskaköves utcáival, régiségüzleteivel, reneszánsz stílusú épületeivel és érdekes múzeumaival. Ha érdeklődsz az egyházi emlékek iránt, feltétlenül nézd meg a Szent Bogorodica-templomot, a freskókkal díszített Szent Konstantin- és Elena-templomot, és Bulgária egyik legnagyobb mecsetjét, a Dzsumaja-dzsámit. A kézműves termékek rajongóinak feledhetetlen élményt nyújt a Kapana negyed: déli részén tradicionális bolgár üzletekre, míg északi részén hangulatos bárokra és éjszakai klubokra bukkanhatsz. Ha szeretnél közelebbről is megismerkedni a helyi kultúrával, látogass el az 1881-ben alapított Dráma Színházba, a Néprajzi Múzeumba és az Ivan Vazov Könyvtárba, mely a második legnagyobb könyvtár Bulgáriában. " forrás

K.-T. Gyuri fotója

Odajutás

Plovdiv autóval kb. 1 óra 40 percre van Szófiától. 144 kilométer autópályán a távolság. (140 kilométer/óra a sebességhatár)

Szállás

Ajánlott hotelek (2024):

2 csillagos: Hotel Puldin Coop, Apartment Sophie

3 csillagos: Plovdiv City Centre Hotel , Boutique Guest House Yes For You

4 csillagos: Ramada Plovdiv Trimontium ,  Grand Hotel Plovdiv ,

5 csillagos: The Emporium Plovdiv - MGALLERY Best Luxury Modern Hotel ,

Helyi közlekedés

Parkolás

A legnagyobb kapacitású központi parkolóház a Ramada Princess Trimontium Hotellel szemben van. 

Busz

o. l. fotója 

Taxi

sz. t. fotója

Kerékpár

p. p. fotója

Étkezés

Ajánlott éttermek:

A Maramao olasz étterem az óvárosban (olasz muki csinálja)

A Pavaj (részben bolgár étkek) a Kapana művésznegyedben

Vásárlás

Fő sétálóutcáján, a Knyaz Aleksandr-on rengeteg üzlet található. 

K.-T. Gyuri fotója

Szórakozás

A Klub Marmalad tán a város legnészerűbb bulihelye.

A Club Fargo-ban lehet a legjobb koktélokat inni.

Közbiztonság

Plovdivban alapvetőn jó a közbiztonság. Lopások, zsebtolvaljások előfordulnak, de nem gyakran.

Egyéb hasznos információk

1. Turista Információ – 1, Dr Stoyan Chomakov utca (Óváros)
Tel: +359 32 620 453
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap
9:00  - (ebédidő: 1:30 -2:00 ) - 17:30 p.m. (November - Március)
9:30  - (ebédidő 1:30 -2:00 ) - 18:00 p.m. (Április-Október)

Másik Turista Információ: 1, Rayko Daskalov utca. (Római stadion tér)

Óváros

Plovdiv óvárosa Bulgária egyik legjobb állapotban fennmaradt óvárosa és az egyik legjobb példa a balkáni építészetre. A városközpontban található óváros számos történelmi emléket és épületet tartalmaz, amelyek többsége a török idők alatt épült. Az óváros kanyargós utcái, szűk sikátora és kövezett utcái bájosak és romantikusak, és lehetőséget nyújtanak egy kis időutazásra a múltba. Az óváros központjában található a híres Plovdivi Római Színház, amely az egyik legfontosabb történelmi látnivaló a városban. A régi város falainak részei, például az Antik Színház és az Eirene Római Odeon is felújításra kerültek, és ma is látogathatók. Az óváros hangulata egyszerre nyugodt és élénk, és érdemes időt szánni arra, hogy körbejárjuk a várost és felfedezzük annak szépségeit.

f. sz. fotója

Más látnivalók

Amfiteátrum

A város kiemelkedő látnivalója az óváros domboldalán épült 2. századi római odeon – fedett tér – melyet részben sikerült újjáépíteni. Egykoron a helyi tanács székhelyéül szolgált, de ma már más funkciót tölt be. Az ősi épületegyüttes kicsiny, de csinos amfiteátrumában színházi előadásokat szoktak tartani. A színészek mögött ilyenkor fontos szerepet kapnak az eredeti oszlopok. forrás


p.o. fotója

Kapana művésznegyed

Kapana művésznegyed a bolgár város, Plovdiv egyik legizgalmasabb és legdinamikusabb része. Az egykor elhanyagolt környéket az utóbbi években felújították, és a régi épületeket újrahasznosították, hogy egy izgalmas és élettel teli negyedet hozzanak létre.

A Kapana szó jelentése "Csapdába ejtő", és a negyed vállalja a nevét, azáltal, hogy elvarázsolja az embereket az érdekes építészeti tervezéssel, az ötletes boltokkal, az elegáns kávézókkal, éttermekkel, galériákkal és kézműves boltokkal. A látogatók megtalálhatják itt a helyi kézművesek munkáit, művészeti kiállításokat és a legjobb bolgár konyhát.

A Kapana művésznegyed egyre népszerűbb turisztikai célállomás lett, amely többnyire gyalogosan járható, így könnyen felfedezhető a régi épületek, a művészeti installációk és a többi érdekesség. A negyed mindig pezsgő életet él, és különleges hangulata van, ami miatt érdemes felkeresni Plovdivban.p. p. fotója

K.-T. Gyuri fotója

Mecset

Plovdivban található a Dzsúmai Mecset, melyet a 15. században építettek a törökök. A mecset nagyjából 100 évet állt használaton kívül a város felszabadítását követően, majd 1971-ben felújították és múzeummá alakították. A mecset homlokzata és kupolája látható a város egyik fő terén, a Szeptember 5. téren. Az épület belső részei azonban csak múzeumlátogatás keretében tekinthetők meg. A mecset területén találhatók az eredeti kályhák és a fő imádkozó helyiség is, melynek mennyezete díszes fafaragásokkal van díszítve. A mecset múzeuma érdekes betekintést nyújt a török idők kultúrájába és az iszlám vallás gyakorlásába.

s. r. fotója

Simeon cár kertje

Simeon Cár kertje (bolgárul: Градина на цар Симеон, Gradina na tsar Simeon) Plovdivban található, és egy nagy, tágas park, amelyet a 10. században a bolgár Simeon Császár épített. A kertben számos szökőkút, pavilon és parkosított terület található, amelyeket a cár és az udvar tagjai szórakoztatására és kikapcsolódására használtak. A kert Plovdiv egyik legfontosabb történelmi és kulturális helyszíne, és látogatók ezrei keresik fel minden évben, hogy csodálják a kert szépségét és történelmi jelentőségét.

o. b. fotója

Éneklő szökőkút

Plovdivban az Éneklő szökőkút (az angol nyelvű elnevezése: Singing Fountain) a város egyik legismertebb turisztikai attrakciója. A szökőkút a városközpontban, az óváros és a Dzhumaya mecset közelében található.

Az Éneklő szökőkút egy modern és látványos kialakítású építmény, amelyben színes fényekkel, zenével és vízi játékokkal varázsolják el a nézőket. A szökőkút éjszakai látványosságként is működik, amikor a vízi játékok és a fények együtt alkotják az éjszakai égbolton való varázslatos kavalkádot.

Az Éneklő szökőkút minden óra után előadja a vízi játékokat, de a látványosság éjszaka igazán szép. A szökőkút körül számos üzlet, étterem és kávézó található, így a látogatók szórakozásukat és pihenésüket is biztosítani tudják a környéken.

f. peti fotója

Közeli látnivalók

Aszenovgrad

Asenovgrad egy kisváros Bulgáriában, a Rodope-hegység lábánál. A város nevét a középkori erődítményről, az Asenovgradi erődítményről kapta, amely ma is az egyik fő látványossága a városnak. A város híres a hagyományos bolyhos szőnyegeiről és a borászatáról is, ahol a helyi szőlőfajtákból készült borokat kóstolhatnak meg az érdeklődők. Az Asenovgrad környéki hegyek turisták számára is vonzó célpontok, és lehetőséget nyújtanak túrázásra, hegymászásra és síelésre is a téli hónapokban.

Olvasmányos linkek

Béke - b.j. fotója

Fotóegyveleg

f.o. fotója

K.-T. Gyuri fotója

Opera kedvelő street art művész - Verdi és Mozart - K.-T. Gyuri fotója 

Felpimpelt Trabant, minaret és a sarkon OTP bankfiók egy képen - K.-T. Gyuri fotója

Másik cool Trabant - K.-T. Gyuri fotója

K.-T. Gyuri fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon