ÚTIKRITIKA.HU / Napospart


hirdetes


útikritikák


Napospart

Napospart dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Strandolás | Étkezés, vásárlás és árak | Szórakozás | Programlehetőségek | Közlekedés | Kockázatok | Egyéb hasznos információk

e. a. fotója

2023. Egy napozóágy bérlése egy napra 8 leva (1500 HUF), plusz egy napernyővel 16 leva (3000 HUF), de de partszakaszonként lehet ettől eltérés (pl. 8 leva helyett 10).

Napospart dióhéjban

 • Jó lehet gyermekes családoknak, bulizásra vágyóknak, nem jó a nyugalomra vágyóknak és azoknak, akik nem szívlelik a túltömött strandokat.
 • Jó referencia, hogy nagyon sok a rendszeresen visszatérő külföldi nyaraló.
 • A Napospart előnye, hogy közel van a nagyon kellemes Neszebarhoz (busszal 15 perc, 1,30 leva/fő, de lehet menni lilliputi vasúttal is).
 • 10 kilométer hosszú, sárgás színű homokos part.
 • Kevés a zöldterület.
 • A Naposparton egy bolti, egy literes üveg bolgár sör kb. 220 forintba kerül, étteremben 430 huf (2022)
 • A Napospart-i nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Viszonylag olcsóság van, főleg a boltban vásárolható kaja és az ital tekintetében
 2. Óriási a választék a szórakozás terén, masszív éjszakai élet
 3. Távolsági buszokkal olcsón el lehet menni kirándulni, körülnézni a térségben
 4. Igazán jó a strandolós nyaralásra, hosszú, elég szép, tiszta, homokos strandok
 5. A Napospart tényleg napos, nincs annyi kockázata az esőnek, mint a Balcsin, ráadásul a hőséget enyhe szellők teszik elviselhetőbbé
 6. Este a csaknem kiürült parton sétálni
 7. Szépek a naplementék (a nap a Napospart mögött megy le), a napfelkeltéket ugyebár átalussza az ember
 8. Júniusban és szeptemberben élvezni az elő- és az utószezon előnyeit, elkerülni a főszezoni zsúfoltságot
 9. Vacak hely olyanoknak, akik nem akarnak se bulizni, se strandolni
 10. Nagy a választék vendéglőkből
 11. A strandok finomhomokosak, kellemes a fövenyen járni
 12. A vizi vidámpark

Nem tetszett

 1. Több helyen, többször bunkók az eladók
 2. A rendőrség résen van, résen is kell lenni a hotelzóna táján ólálkodó cigányok miatt
 3. A félbehagyott építkezések látványa
 4. Nem sok köze van az egésznek az igazi Bulgáriához, Neszebár "bolgárosabb"
 5. Az éjszakai lokálok ajtón állóinak nyomuló invitálása (itt is)
 6. A strand bárok átverős ügyletei
 7. A sok bunkó nyaraló, akik szemetelnek a homokba
 8. Júliusban és augusztusban turista fiatalok ezrei jönnek idei piálni és bulizni, a fürdés már nem is fontos, tömegnyomor szinte mindenhol, persze a strandon is, a főszezonban a fő sétányon alig lehet mozogni az emberek sűrűssége miatt  (gyerekkocsival, gyerekekkel problémás az előrehaladás
 9. A simlis taxisok, előre alkudozni kell a viteldíjról (meg arról, hogy nehogy fejenként értse a tarifát...)
 10. A Napospart (az Aranyhomok is) túlságosan erőlködik leutánozni Mallorca-t
 11. A hotel előtt várakozó lovashintó miatt lószarszaggal vegyült a tengeri levegő
 12. A tengerparttól merőlegesen a szárazföld irányában, a hotelsorok mögött egyre kulturálatlanabb az utcakép a sok szeméttel, ergo arrafelé ne sétálgassunk, és amúgy sem kell hogy dolgunk legyen arrafelé   

Vélemények

"A Naposparton a magyarok számára viszonylag olcsónak tekintett árak nem jelentik, hogy minden gagyi. A tömegközlekedés olcsó. A Napospart és Neszebár közötti távolság 1,30 levába kerül (kb. 200 forint). Neszebár közelsége kulturális programot, a két aquapark (Neszebár, napospart) aktív programot kínál. A Napospart központjában nagyon sok a szórakozóhely. Nyugodt pihenés inkább az északi és déli részeken lehetséges.A strandokon az első sorban a nyugágyak és a napernyők fizetősek, mögötte a saját törölközőnkkel nyugodtzan lehet strandolni. Jó dolog, hogy a nyaralók nyugalma érdekében nyáron tilosak az építkezési munkálatok. A Napospart nyugati arculatú, a Neszebár autentikusabb. A közvetlenül a tengerpartnál lévő bulihelyek drágábbak, mint a hátrébb fekvők." (Bulgária-szakértő utazásszervező kiegészítései, korrekciói a Tetszett&Nem tetszett listához, 2015)


"Nekem bejött a Napospart. Elképesztően sok a bulihely, és a gyermekes családoknak is megfelelő ott. A strand melletti sok kis vendéglőből válogattunk minden este. Vacsora után jól lakottan nézelődtünk a promenádon. A tengervíz tiszta, és sekély, a homok finom. A nejem vett néhány kacatot magának, és ez megnyugtatta." (Bazsi, 2015)


Meglepett, hogy a településen szinte csak hatalmas szállodákat látni, melyek egymást érik, nem voltunk még hasonló helyen. Nekünk ez nem annyira szimpatikus, de sokaknak igen, hiszen a buszon a körülöttünk ülők közül mindenki már sokadszorra tért vissza Napospartra, szinte mi voltunk csak első utazók. (2021) forrás

m. g. fotója

"Sokszor jöttem nyaralni a Napospartra az elmúlt 25 évben, és sajnos az állapotok egyre vacakabbak. A strandsétány álllapota romlik, tele van balesetveszélyes lyukakkal. Eső után nagyon csúszik a kövezet. A strandok egyre piszkosabbak, szemetesebbek. A boltosok a bódéik, boltjaik oldalát, hátúlját telerakják szeméttel (főleg a műanyagpoharakkal). A strandokon augusztusban tömegnyomor van, alig van szabad tér sétálgatásra, legfeljebb egy keskeny sáv közvetlenül a víz mentén. A strandrészünkön az életmentős fazon kifejezetten bunkó módon intézkedett. Ok, a szabályokat be kell tartani, de nem kell megalázó módon ordibálni a külföldi nyaralóval. Szerintem a leva túlértékelt és emiatt már nem is annyira olcsó a Napospart." (B. A., 2014)


Sunny beachen tényleg minden van, amit csak elképzelni lehet. Időutazás is kicsit a sok kirakodó vásárral, gagyi cuccokkal, de nekem ez cuki, mintsem gáz 🙂 . Szerintem mindeki megtalálja a számára megfelelő programot és helyet.

Az árakat illetően magyarországi árak vannak, azért annál semmi sem olcsóbb, bár mi nem autóval jöttünk és nem kerestük hol olcsóbb pár levával valami. A parton az összes helyen 5 leva körül egy korsó sör( boltban kb. 2 leva), a főétel 15-20 leva, de nem az extrább. Minőségben nem nagyon tudok kiemelni egy helyet sem, pedig azért sok helyre ültünk be. Bár ez nekem szintén pozitív volt, hiszen nem volt nagy kockázat abban, hogy hova ülünk be.

A helyiek.. ("balkáni-stílus téma), hát nekünk két alkalommal volt rossz élmény, az egyik helyen nem engedték a kártyás fizetést(kb. 20 leva), mert ennyit fizessünk már készpénzben, nem akkora összeg... a másik helyen pedig az volt a baj, hogy egyátalán kártyával akartunk fizetni, ahol nem lehetett, ami váratlanul ért minket( egy hotelhez tartozó hely) és mikor elkezdtük számolgatni a nálunk lévő pénzt a néni idegesen ki akarta venni a kezemből. Igazából ennyi volt, de ez nem tudta elvenni a kedvünket. Biztos rossz napjuk volt, van ilyen 🙂. DE! A fiatalok nagyon nagyon mosolygósak, kedvesek, talán az idősebb korosztály, akik nem fültől-fülig szájjal várnak, de tegyük a szívünkre a kezünkre, ez itthon sem mindenhol jellemző.

Programokat illetően mi egy jacht picnic-re fizettünk be, ahol gyerekkori álmom vált valóra, delfint láttunk a szabadban, nem bezárva valami helyen. A hajón sütötték az ebédet, valami elképesztő finom volt pedig halat sütöttek, amit nem szeretek! A tenger kellemes meleg, mi megúsztuk a nagyon szeles tengert, pont aznap mentünk Neszebárba. Na az valami kis csoda, tényleg, iszonyat bájos. Összességében semmivel sem adott kevesebbet, mintha nyugat fele indultunk volna. Ár-érték rendben van nagyon is! Szerintünk senki nem fogja megbánni, ha idejön kikapcsolódni! (2022)


"Mi a férjemmel már kétszer voltunk Bulgáriában, egyszer Naposparton egyszer pedig Neszebárban. A szüleim oda mennek minden évben.:-) Ha nem utazási irodával mész, akkor taxival mehetsz, de az elég drága és a taxisofőrök szélhámosok! Ha irodával, akkor az idegenvezető mindent elmond, és elkísér a szállásra. Naposparton az éjszakai élet nagyon pörgős, ha erre vágytok, akkor az maga lesz a Kánaán. Neszebár családiasabb, csendesebb.Oda menjetek el mindenképp. Napospartról 3 percenként megy busz Neszebárba kb. 10-15 perc az út. Az óvárosban vannak a legjobb üzletek!

Árak: Tényleg nagyon olcsók az éttermek, az ital sokkal olcsóbb mint itthon. A ruhák is, bár azok silány hamisítványok. Az arany biznisz már leáldozott...nem olcsóbb mint itthon, és nem érdemes venni ékszert, mert hamisítják!

Összefoglalva: jó hely Bulgária, a tengerpart se rossz, persze nem egy Mallorca, de bulihoz jobb helyet nem tudnék mondani, pedig már voltam néhány helyen..." forrás


"A Napospart nekem tetszett, all inclusive hotelban, a szobák tiszták, a személyzet segítőkész, kivéve két köcsög felszolgálót a bárban. A kaja nekem kicsit csalódás, az italok finomak, náluk nincs féldeci, egyből decit öntenek a töményből. Az üzletekben az árak olcsóbbak, mint nálunk. A szegénység elég nagy, de annyi Ferrarit, Maseratit, Lamborghinit egy helyen csak a bécsi luxusautó kiállításon láttam. Egyszóval nekem tetszett, főleg a tenger, bár az odavezető út elég tré. " forrás


"A környék nagyon szép. A strand tiszta. Sajnos mikor mi voltunk, akkor a tenger nagyon algás volt., így nem sokat tudtunk fürdeni a tengerben. Ha még egyszer mennék Bulgáriába, biztos, hogy a 4 csillagtól alább nem adnám. Mi 3 csillagos- ban voltunk, és szerintünk nagyon egyhangú volt a kaja. Nesseberban voltunk , az nagyon gyönyörű." (Vista-utazó, 2015)

,, Ha hajnali hatig bulizni szeretnél teljesen bepiált angol, skandináv és orosz 18-25 közötti népséggel, akkor irány a Napospart. A strandon a napozóágyak és a napernyők olyan sűrűn vannak egymás mellett, hogy elborzadtunk. Rémes tömegnyomor. Ráadásul a tengervíz nem is olyan szép, sok az alga. Inkább Nessebarban kellett volna nyaralnunk.  Azt hallottam, hogy az Aranyhomok és Albena is kellemesebb, mint Napospart, mármint, ha nem a bulizás az utatzás fő célja." (Béci, 2016. augusztus) 


,, Mintha 30 éve megállt volna az idő. De nem azt érzed, hogy rossz, hanem hogy nyugodt és kellemes minden. Hogy Bulgária nem akar több lenni, mint ami. Olyan mintha egy kis faluba mennél Magyarországon, ahol a helyi tavat és tájházat akarják úgy promózni, mintha a Taj Mahal lenne. De nem az. Bulgáriában a tengerparton nem akad látnivaló. Ezért az egyszerű részeket próbálják úgy eladni, mintha valami óriási durranás lenne. De a hajókirándulás csak pár kör az öbölben, végig látod a partot, és mikor lehorgonyoz, úszhatsz egy jót vagy ugrálhatsz a hajóról, de búvárkodni nem érdemes. Isztambulba is szerveznek kirándulást, igaz, az ottalvós. Van egy bolgár est is, azt érdemes lehet megnézni, annak aki szereti a folklórt.

Mi főleg sportoltunk, úsztunk, futottunk, röplabdáztunk a parton. A part homokos, kicsit hínáros, de a víz kellemesen meleg, jó volt fürdeni. Van lehetőség vízisportokra is, mi a fánkot próbáltuk ki. A fiúk élvezték, de a lányoknak kicsit durva volt már a sebesség. Ám a szolgáltatások drágák, a masszázs a parton kb. 12.000 Ft lett volna, amiért tavaly Törökországban egy egész napos törökfürdős programot kaptunk. Mondjuk, kinek mi a drága...

A közlekedés is jól kivitelezhető, mindenhová odataláltunk, van busz, ami végigvisz a Naposparton, a sétánnyal párhuzamosan, így ha bárhol leszálltunk, a sétányon könnyedén haza tudtunk sétálni. Minden van ezen a partszakaszon, orvos, élelmiszerbolt, bazár, töménytelen mennyiségű hotel és szórakozóhely. (2019)" forrás


,, A turisták túlnyomó többsége utazási irodával érkezik, és szinte kizárólag külföldi, esetleg újgazdag bolgár. Ennek pozitív hatása, hogy általában véve a naposparti szolgáltatások igényesebbek, kifinomultabbak, mint máshol (Aranyhomok és Albena nyújtja még azt, amit Napospart ), és az éttermekben, boltokban magasabb a nyelveket beszélő alkalmazottak aránya (de így sem mindenki tud angolul vagy németül). Negatív hatás viszont, hogy az árak viszonylag magasak. Nagyjából a Balaton part áraira kell számítanunk, tehát nem vészes a helyzet, de nyilván bosszantó, hogy 10-15 kilométerre Naposparttól egy fagyizás vagy vízibiciklizés 20-30 százalékkal olcsóbb lenne.

Mostanában a legnagyobb számban az orosz turistákra számítanak. Egészen érthetetlen módon rengeteg orosz rendszámú autót lehet látni, pedig mondjuk Moszkvából ide autózni -- ismerve a távolságokat és az útviszonyokat -- elég strapás vállalkozás. Az utcán a feliratok jelentős része orosz, az éttermek/bárok becsalogató emberei is alapértelmezésben oroszul szólítanak meg, az étlapokon a kötelező pizzák és spagettik mellett rendszeresen szerepel a pelmeni vagy a szoljanka, a diszkókban pedig heti legalább egy éjszaka az orosz popzenének van fenntartva.

Ezzel egyébként nincs különösebb baj, tapasztalataim szerint az oroszok nagyon normális turisták, Bulgáriába leginkább kisgyerekes családként érkeznek, a fiatalabbak pedig, vagy nem isznak annyit, vagy egyszerűen jobban bírják, mint a nyugati társaik. (2020)" forrás


2022. július: Sok medúza volt. Nem kell tengeri cipő, csak a partra papucs a forró homok miatt.


Szuper a tenger, csodás a látvány, balra Sveti, jobbra Neszebar, esti séták a parton, Neszebar utcáin, nagyon jó árak, finom homok a parton, hullámok, szeptemberben is meleg, csodás idő.... Nem adnám egy kavicsos, hideg vizes, hullámok nélküli tengerpartért  Szeretjük Napospartot!


Sajnos én sem fogok ide többet vissza jönni. Sajnos még a köszönést sem fogadják. Sem angolul, sem németül ,sem oroszul . Értem én ,hogy Balkán, de Albániában egészen más a helyzet. Ott sokkal segítőkészek , mosolyognak , lesik minden kívánságod. (2022)


Az aranyhomokos partján egymás mellett magasodnak a hatalmas szállodák, amelyből minden minőségben találunk több tucatnyit. A tengervíze kék zászlós minősítésű, de néha előfordulhat, hogy kissé zavaros a tenger vize és különböző vízinövények is megjelennek a vízfelszínen. Ezeket az időszakokat leszámítva gyönyörű kristálytiszta vizű és hőmérséklete kiváló a nyári hónapokban. Hullámok az áramlat és időjárástól függően változhatnak, illetve néha egy-két ártalmatlan medúza is előfordulhat! (2024) forrás

Szállásválasztás

A Napospart északi részén lévő hotelek előnye, hogy a központ zajossága ott nem hallatszik, de nincs mégsem túl nagy távolságra (kb. 15 perc gyaloglás, vagy liliputi vasút) a bulizás epicentrumától.

A tengerre néző szobáknál sok hotel esetében számolni kell a part felől bejövő buli zajokra, a zene dübörgésére. Éjszaka nem igazán lehet aludni nyitott ablakkal, erkélyajtóval. Hajnali 3 és 6 között a bulihelyekről a hotelekbe visszatérők az utcákon, a hotelfolyosókon persze hangosak.  

A naposparti hotelekben is dívik sajnos az a szokás, hogy már reggel fél hét táján törölközőkkel, meg ezzel-azzal lefoglalják a napozóágyakat. 10 óra után már nehezen találni szabad napozóágyat, vagy ha igen, akkor nem a legjobb helyen.

Ajánlott hotelek (2024-ben):

3 csillagos: Riagor Hotel , Garden Nevis ,

4 csillagos: Ivana PalaceNessebar Beach Hotel , Hotel BavaroNevis Resort , Burgas Beach Hotel ,

Kiemelten ajánlott 4 csillagos hotelek: Diamant Residence ,

5 csillagos: Royal Palace Helena Sands ,

------------------------------

Szerintünk némileg rizikós választást jelentő hotelek (Nem árt megkérdezni tőlünk, hogy mik az erősségeik mellett a gyengeségeik.) : Kotva Hotel, Avenue Deluxe, Marvel , Slavyanski Hotel, Hotel Calypso , Diamond Hotel, Tia Maria Hotel , Balaton Hotel , Amaris , Admiral Plaza, MPM ASTORIA SUNNY BEACH, Hotel Iskar , Hotel Karlovo , Barcelo Royal Beach , Hotel Viand , Hotel Trakia Plaza , Hotel Perla , MPM Orel Hotel , Blue Pearl , Riu Helios Hotel Sunny Beach , Imperial Palace, Grand Hotel Sunny Beach , MPM Astoria Hotel , Cooks Club Sunny Beach , Pomorie Sun , Globus, Chaika Resort , Aquamarine Hotel, Zenith, MPM Kalina Garden, Alba , Planeta, 

A strandokon 1 napozóágy és egy napernyő bérlése jellemzően ennyi: 8 leva, azaz kb. 2500 forint. Több helyen 5 euró egy napozóágy bérlése, és a napernyő is ennyibe kerül (egy napra). 

,, Bár vannak apartmanok Naposparton is, ezek nem azok a filléres, ámde családias "zimmerfrei" intézmények, mint mondjuk Szozopolban vagy Neszebárban, hanem olyan apartmanházak, amiket gyakorlatilag csak az különböztet meg egy igazi szállodától, hogy van a stúdiókban konyha, és nincs a klasszikus értelemben vett recepció. (2020)" forrás

,, Ha Naposparton nézelődünk szállás után, nem árt tudni, hogy maga Napospart baromi nagy területet jelent, pláne hogy az öböl két végén gyakorlatilag egybe is épült Neszebárral, illetve a túlsó végén Szveti Vlasz-szal. A tengerpart több, mint kb 7 km hosszú. Napospart többféle területre osztható, nagyon nem mindegy, hol van a kinézett szállás.

Maga a tengerpart és az első szállodasor a város központjában, azaz a minden más épület közül kimagasló Hotel Kuban környékén a legelitebb. Itt a legmagasabbak az árak, de itt vannak a prémium minőségű szolgáltatások is, a luxushotelek és drága éttermek, kaszinók, a mega diszkók. Ahogy haladunk kifelé a tengerparttól, úgy csökken a minőség először a luxusból a kispolgáriba, aztán a kispolgáriból a balkániba.

A fő határvonal a parttal párhuzamosan haladó főút, ami keresztül vezet a városon. A főúton túli világ eleve egy kicsit balkáni: a 2000-es években erre indultak meg a komolyabb üdülőhelyi fejlesztések, ahogy a terület ma kinéz, nagyjából az aki-kapja-marja elven. Nincsenek utcák, keresztutcák, csak elszórt telkeken felépített üdülőkomplexumok, közöttük rengeteg foghíjtelekkel, amik - bolgár szokás szerint - amolyan senkiföldjét jelentenek: felveri őket a gaz, a szemét, kavarog a por, a máshonnan odahordott építési törmelék. Teljesen hétköznapi látvány két elegáns, rendezett hotelkomplexum között egy ilyen őskáosz.

Ezekkel a telkekkel nem csak az a baj, hogy rondák és koszosak, de ha ilyen mellé foglalunk szobát, van esély arra, hogy éppen a nyaralásunk alatt fognak belekezdeni az építkezésbe, ami egész napos zajt, port, teherautó forgalmat jelent, és lényegében tönkreteheti a nyaralást. Az erőltetett ütemű terjeszkedés más bolgár nyaralótelepekre is jellemző, de ennyire bénán és idegesítően rendezetlenül talán csak Naposparton folyik.

Egyes helyeken a főúton belül is vegyes a kép: délre, azaz Neszebár irányában egy csomó ex-SZOT-üdülőt hagytak meg. Ezeket is felújították, tessék-lássék kicsinosították, még medencét is építettek a kertbe, de ezek az épületek és a közösségi tereik génjeikben annyira korszerűtlenek, hogy valójában nem sok másra alkalmasak, mint az egész napos fürdés-napozás, és az éjszakai bulikázás után valami fedett helyen lehajtani a fejünket. Elégtelen hangszigetelés, rosszul tervezett, ezért dohos-penészes fürdőszobák, beázások, ilyesmi. Egyetemistáknak mindez szuper, de gyerekes családoknak biztosan nem. Igaz, ezeket normálisan kétcsillagosra beárazva hozzák a katalógusok, azaz baromi olcsón, és szóvirágokkal teli prospektusnyelven azért leírják, hogy ide a bulizós fiatalokat várják. Ha mi nem vagyunk bulizós fiatalok, értsünk a célzásokból, és a vonzó ár (és a gyakran vonzó fotók) ellenére is legyünk szkeptikusak, különösen ha a fürdőszobákról vagy az épület külsejéről kevés vagy életlen képet mutatnak csak. (2020)" forrás

Étkezés, vásárlás és árak

Emlékeztetőként:

 • 1 leva (BGN) = 185 forint (HUF)
 • (A linkre kattintva látható a friss árfolyam)
 • 1 üveg sör 1-3 leva; a helyi Zagorka vagy Kaminitza nevű sörök általában 1 levába kerülnek a boltban.
 • 5 leva egy nagy palack víz, vacsora 7/fő és 30 leva/fő között bármennyi lehet.
 • 46-55 leva között egy karton cigi, jellemzően a szupermarketekben a legolcsóbb

"Én minden évben kimegyek Bulgáriába, így ismerem az ottani ételeket. Ha étterembe mész érdemes megkóstolni a bolgár (pl.sopszka, ovcsarszka) különleges salátákat. Másodszor: jó a polneni csuski, azaz a töltött paprika, a muszaka, esetleg különleges halak (szkumrija vagy a caca) a bolgár fasírt (kjufte) és a hosszú fasírt (kebabcse). Persze ha sört szeretnél, az a te döntésed, de a legjobb a nalivna bira (csapolt sör), mondja apukám. A sült krumpli, vagy bármi más mellé lehet kérni a bolgár paradicsomkrémet (lutenicát) (de nem mindenhol). Leves....Ha szereted a pacalt (én soha nem ennék) akkor megkóstolhatod a skembe csorbát, ami egy pacalleves és a csirkelevest (pileska csorba). Alkoholos italként az oblak (magyarul "felhőt" jelent) megfelel és a Masztika Pestera (magyarul mentolos pálinka) is jó.

A sütik drágák és sokszor túl édesek, de ami nekem a legesleg kedvencem az a Melba...nyammm.... Ez egy desszert, jobban mondva egy fagyikehely feldíszítve gyümölcsökkel, leöntve szószokkal, ostyákkal tele, és egy kis papíresernyővel vagy egy vicces figurával a tetején. Ami a herkentyűket illeti, ajánlom a kalamarikat, azaz a tintahalat és a kis cápát (akula). Nyugodtan mehetsz étterembe, mert az árak megfizethetőek, pl.:egy kétszemélyes vacsora itallal kijön akar 3 ezer forintból is. Finom a főtt kukorica is, kb. 300 ft. Hűsítőnek jó az ajran, ami egy enyhén sós joghurtital is. (2012) " forrás

Vásárlás

Vásárlás szempontjából a kb. 40 kilométer távolságban lévő Burgasz kínálja a nagyobb választékot. A fő bevásárló utcák ezek: Alexandrovska és a Bogoridi, mindkettő közel a főpályaudvarhoz. A Naposparttól kb. 20 percre található Kableskovo település, ahol minden csütörtökön piacot tartanak. Jókat lehet lakmározni a sok imbiszbüfé és kis vendéglő valamelyikében. itt lehet igazán megismerkedni a bolgár konyhával, mert amit a Naposparton lehet enni, annak kevés köze van a bolgár konyhához. A piacon sok a ruhás bódé, s hát a minőség elég silány.  


f. z. fotója

A Naposparton elég sok bolt tart nyitva a nap 24 órájában.A legolcsóbb szupermarkrt a Penny Markt.

,, A Napospart egy szállodaváros: helyi lakosság nincs (az ott dolgozók busszal járnak be munkába a környező településekről), így nincsenek nagyon lakóházak sem, a helyi lakosságnak szóló infrastruktúra (suszter, órás, szélvédőjavító-kisiparos stb) alulfejlett. Kisboltok (ezeket hívják szupermarketnek) éppenséggel vannak, de leginkább alkoholokat és dohányárut árulnak, meg nasikat, illetve méregdrágán és igen minimális választékban alapvető élelmiszereket. (2020)" forrás


,, A bolgár „mente” szó a hamisított márkás termékeket jelenti. Aki végigsétál Napospart vagy Aranyhomok butiksorán, az ezer helyet talál, ahol a legmenőbb nyugati márkák ruházati termékeit találja meg viccesen alacsony áron.

Hogy ezek mennyire eredetiek, és mennyire hamisítottak, azt gyakran nehéz megmondani. A szemre is jó minőségűnek tűnő darabok részletei alapján azt lehet gondolni, hogy nem teljesen hamisak.

Tény, hogy sok világmárka Bulgáriában (vagy a szomszédos Törökországban) gyártatja a termékeit. Ezek pedig néha leesnek a kamionról, és valahogy megtalálják az utat a piacokra is, áfás számla nélkül, összekacsintva.

Én magam boldog tulajdonosa vagyok például egy grafitszürke "Tommy Hilfiger" pólónak, amit uszkve 15 éve vettem egy bolgár piacon, és a rengeteg mosás ellenére a mai napig vállalható állapotban van. (Igaz, akkoriban egy kicsit bő volt derékban, most meg tán egy kicsit szűk, de az nem a póló hibája.) (2021)" forrás

Szórakozás

18 óra tájban már elkezdenek ,,hangolni" a bulihelyek és a zene dübörög egészen 3-4 óráig. Aztán még hanlai 6-ig is akár van mozgás (koválygás) az utcákon.

Az ittas, vagy kábítószer hatása alatt álló személyek könnyebben válnak bűncselekmények áldozatává – ez különösen érvényes a szórakozóhelyeken. A Napospartnak ebből a szempontból vannak rossz hírű részei.

Fat Cat - k. zs. fotója

f. z. fotója

Többek szerint például ezek jó bulihelyek:

 • Mania
 • Viking
 • Iceberg
 • Lazur
 • Orange

"Ezzel az utolsó esti bulival csak, egy probléma volt, hogy nem az első este lett megrendezve. A lényege, hogy külföldi csoportok, összesen 80-100 ember együtt befizet egy ilyen “körútra” ahol szervezett programok vannak, játékok (mi persze túl sznobok voltunk hozzájuk), közös póló, „idegenvezető” és helyről helyre mentünk közösen, mindenütt kaptunk welcome drinket (persze mi mindig össze „cápáztunk” többet ). A hoteltől egy londoni 2 szintes piros busz vitt minket. Ha jól emlékszem 5 vagy 6 különböző helyen voltunk Ami para volt, hogy a zene mindenhol ugyanaz. (2011)" forrás


,, A turisták egy része nyugat-európai, német, brit, holland, skandináv, ám nem árt tudni, hogy ezekben az országokban Bulgária kifejezetten olcsó célpontnak számít, így nem meglepő, hogy az onnan ide utazók nagy része kifejezetten bulizni vágyó fiatal, ráadásul inkább az alacsonyabb társadalmi osztályokból. Ennek megfelelően a legtöbb szórakozóhely és szálloda is kifejezetten a 18-30 éves korosztályt célozza meg. Bár a Napospartnak is vannak csendesebb szegletei, az ide utazók ne lepődjenek meg, ha még hajnali négykor is dübörög a technó valahonnan, vagy ha a délelőtti órákban feltűnően jókedvű, ámde kissé dülöngélő és/vagy hangoskodó német vagy angol fiatalokba botlik.A BBC és a Channel 4 is készített dokumentumfilmet a Naposparton bulizó brit fiatalokról - a filmekben elég durva jelenetek vannak. (A BBC kisfilmjének címe "Pia, bunyó - Bulgária.") (2020)" forrás

"Valami tengerparti krimó volt kibérelve csak nekünk. Nem is illett volna jobban más pia az estéhez, mint a jó kis Mojito valami irdatlan mennyiséget megittunk belőle a mixer nem győzte keverni, Szatti meg folyamatosan az ordította, hogy „aggyá neki bőven borravalót olyan szépen keveri”. Olyan vadállatok voltunk, hogy 1-1 számért 20 levákat (3 ezer) adtunk a DJnek. Mitchel meg Atival 3an voltunk a „hp4” és a Faithless – Music Matters volt a himnuszunk, mikor azt megszólalt, majdnem lebontottuk a helyet. (2012)" forrás
"Ha jól emlékszem arról már meséltem, hogy Mitch az első bulin felkapaszkodott egy kisvonatra, ami majdnem elkaszálta. :S Hát mi most ezt négyen próbáltuk meg, vertük az oldalát, meg üvöltöttük, hogy álljon meg, mert nem volt kedvünk sétálni. Az meg is állt szerencsére és felpattantunk az egyik kocsiba, a másikba kb. egy 15 fős német banda énekelt Na hát nekünk se kellett több, onnantól az volt a cél, hogy hangosabban üvöltsünk mint ők, szóval ment megint a "nincsen hangotok" meg a "ria ria Hungária", közbe vertük kocsi tetejét. Nem emlékszem biztosan, de valószínűleg leszállítottak minket. Aztán megláttunk egy szekeret, amin a szerelmespárok szoktak "várost nézni", gondolkodás nélkül felpattantunk rá, lealkudtuk az árat és azzal mentünk a Klub bejáratáig. Erre Erika kitalált rá egy új parasztos viccet (imádom őket :D) "Olyan paraszt vagy, hogy még a diszkóóba is traktorral mész!". Hát mi úgy mentünk. 2012" forrás

"De végül sikerült kipihennem magam és újult erővel nekivágni a partyhajónak, ami talán a nyaralás második legflessebb élménye volt. A csoport kibérelt egy hajót, amin elvileg „korlátlan” ital és ételfogyasztás volt, ami egy tányér kaját jelentett, meg no cement kategóriájú sört meg bort. Na de nem panaszkodok, mert ha jobb minőségűek lettek volna, meg lehet inni erőset is akkor tuti, hogy vízbe fulladunk. Ha jól emlékszem 3 órára hajóztunk ki, a Napospart egy gyönyörű öbölben van, végig ment a veretés többek közt olyan klasszikusokkal, mint kincs ami nincs zenéje vagy az álomhajó. Köszönet érte a DJnknek, nem tudom, hogy az már említettem-e, hogy saját DJ volt velünk, akire, mint kiderült, elég sokat buliztunk, hisz a Kinizsi koliba játszott és ott elég sokszor megtalálhatóak voltunk a bandával keddenként. Ja, most jut eszembe, mégis belementem az egész nyaralás alatt egyszer a vízbe, a hajóról ugranom kellett egy fejest. A víz dugig volt medúzákkal, de itt érdekes módon nem csíptek. 2012" forrás


"A külföldi turisták között egyre nagyobb számban jelentkezik egy sajátos kategória, a bolgár szleng egyszerűen „angol futballhuligán" néven emlegeti őket. S bár nem csak angolok alkotják ezt a csoportot, az elnevezés találó. Az "angol futballhuligán" jellemzően 18-25 éves munkanélküli nyugat-európai - többségében brit - fiatal srác, aki miután felvette munkanélküli segélyét és felszállt Lutonban a fapados járatra Burgasz vagy Várna felé, megérkezése pillanatától igyekszik a lehető legjobban kiélvezni a jó időt.

Az élvezetek sorában legelső helyen a brit árakhoz képest hihetetlenül olcsó alkohol korlátlan fogyasztása áll. A bolgár idegenforgalomban dolgozó vállalkozók is nagyon kedvelik az angol futballhuligánt, ugyanis teljesen igénytelen nyaralóvendég, gyakorlatilag semmi se érdekli azon kívül, hogy éjjel-nappal bömbölő zene mellett sokat ihasson olcsón. Vannak angol futballhuligánok, akik 2 hónapot töltenek el Bulgáriában - ugyanebből a pénzből Ibizán talán 2 hétre se futná, így aztán érthető, hogy folyamatosan növekszik köreikben a bolgár tengerpart népszerűsége.

Az átlagos angol futballhuligán átlagos napja úgy kezdődik, hogy délben félig-meddig kijózanodva felébred. Ezután rohan a svédasztalhoz, majd megy a tengerpartra. Ott folytatja az alvást, készülve az estére. Este bárokat és zenés szórakozóhelyeket látogat, igyekszik lányokkal ismerkedni. Aztán ha sikeres az ismerkedés, jön a szex és a hullarészegre ivás a partnerrel. Ha meg nem sikerült partnert találni, akkor a partner nélkül maradt angol futballhuligánok csoportokba verődve, üvöltve járják az utcákat napkeltéig, eközben hullarészegre isszák magukat, időnként szabadidős programokat is szervezve maguknak, melyek között első helyen a tömegverekedés van.

Ha kiderül, hogy rivális focicsapatok hívei, akkor ezen az alapon verik egymást, ha meg nem, akkor találnak más indokot. Ha végképp nem találnak okot egymás megverésére, akkor belekötnek valaki másba vagy véres bosszút állnak egy utcai szemeteskukán. Egyetlen gond van: ha nem vagyunk angol futballhuligánok és olyan helyre tévedünk, ahol ők vannak többségben. Ebben az esetben az illető helyről gyorsan menekülnünk kell, ugyanis bármiféle pihenés kizárt e körülmények között." forrás

,, Ahogy sétálunk az üdülőhelyeken, mindenféle vendéglátóhely hirdeti magát a „Big Beer – 2 lv” szlogennel. Az egyes napszakokra vonatkozó kedvezmények rendben lehetnek, de ahol egész nap 370 forintért lehet sörözni, az biztosan csalódás lesz.

Elmondom, milyen a kétlevás sör: langyoskás, szinte teljesen szénsavmentes és meglehetősen íztelen. Jobb esetben. Rossz esetben kellemetlen mellékízű. A bolgár sörökről egyébként itt írtunk.

A vendéglátóiparban nincsenek csodák, a legalacsonyabb árakon csak vizezett, gyenge minőségű italt lehet kapni.

Vannak persze kivételek. Például Naposparton mi rátaláltunk egy koktélbárra, ahol egészen elképesztően alacsony koktélárak vannak, és mégsem nagy az átverés. Az alap koktél mennyisége korrekt, két és fél deci, az ára pedig 3.5 lv (650 ft), de vannak shotok 1 leváért is (180 ft). Mi remekül éreztük magunkat, jópofa volt a kiszolgálás, remek a hangulat, holott ezek a koktélok csak nyomokban tartalmaztak alkoholt - a trükk az volt, hogy a koktéllapon feltüntették, milyen alkohol van a koktélban, csak azt nem, hogy mennyi. Mivel a koktélok amúgy finomak voltak, leginkább az tűnt fel, hogy az ötödik koktél után sem voltunk becsiccsentve. Más "rendes" koktélbárokhoz képest olcsó volt tehát, bár ahhoz képest meg drága, ha a boltban veszünk mindenféle gyümölcsleveket és összeöntögetjük őket, miközben kívülről nézünk egy vodkás üveget. (2021)" forrás

Programlehetőségek

Érdemes a nagyon hosszú strandon elsétálni akár Neszebarig. Hajóval Nessebárba: 10 leva irányonként.

"Másnap reggel úgy gondoltam, ideje kitalálni mit fogunk az elkövetkezendő napokban csinálni, milyen fakultatívokra fogunk menni és mikor. Szemben a mi szállodánkkal, a Hotel Imperial-ban volt egy utazási iroda, ide tértünk be egy nagyon kedves hölgyhöz, akit MIMI-nek hívtak. Segített választani a sok-sok program közül. Végül döntöttünk: Kazanlak- Shipka -hágó - Etara (művészfalu). Ez egy teljes napos fárasztó kirándulás volt (89 leva) és egy bolgár tájkultúra-falu-est stb bemutatása (44 leva), majd egy hajókirándulás horgászattal (20 leva). A hosszú egész napos progi másnap hajnali 5-kor indult, így reggelizni nem tudtunk, de vittünk magunkkal a kisboltban vásárolt szendvicseket." forrás

Közlekedés

Taxi

A főutcán a Hotel Diamond előtt várakozó taxisoknak az a híre, hogy korrektebbek, mint az átlag. Mert sok helyi taxis úgy csal, ahogy csak tud. Az előre megálllapodott összeghez sem tartják mindig magukat, hanem a végén önkényesen emelik az összeget és letagadják azt, amiben a felek megálllapodtak. Bizony előfordul, hogy érdemesebb a szállodánkat megbízni taxi hívásával, mert úgy csökkenhet a taxis által történő átvágás kockázata. Tisztázzuk a taxissal, hogy a megalkudott ár nem per főre vonatkozik (nehogy ezzel a trükkel jöjjön aztán elő).

,, Kerüljük a taxit! Naposparton rengeteg buszjárat közlekedik, igen gyakran, amelyekkel könnyen, olcsón és gyorsan eljuthatunk A-ból B-be. Ha mégis taxiznánk, még indulás előtt állapodjunk meg a fuvar díjában, ellenkező esetben horror árakra számítsunk. (2017)" forrás

Távolsági busz

Kockázatok

 1. Tanácsos elkerülni a Naposparton az erotikus bárokat, klubokat, mert azok - ott is - súlyosan simlis lehúzásra alapozzák a vendéglátást. 150 leva körül van a belépőjegy, hogy aztán egy középszerű italért (nem üveg) leakasszanak az élveteg turistáról kb. 300 levát. Ha már bent vagy, kifogysz a pénzből és nem tudod kifizetni a számlát, akkor azok a vadállatok hajlamosak ütlegeléssel, súlyos fenyegetésekkel intézni a problémát. Este, éjszaka még a rendőrséghez sem tudsz fordulni, mert azok csak nappal vannak nyitva. A helyi rendőrség ilyen ügyekben amúgy nappal sem csinál semmit.
 2. A Naposparton a forgalmas, zsúfoltabb helyeken gyakran láthatók elég jól öltözött, szőkített hajú, aranyékszerekkel teli, mobiltelefonnal a kézben mozgó cigány-asszonyokat gyerekekkel mászkálva. Nem koldulnak, nem nyaralnak, hanem dolgoznak: mások zsebeiben. A távolsági buszok megállóban is aktívak. Gyakran egész nagy csapatban mozognak. Előfordul, hogy nem lopnak, hanem egyenesen rabolnak, igaz nem fegyverrel, csak ravasz erőszakossággal. Előfordul, hogy a cigány lány testi örömöket ajánl fel a nyaraló férfiúnak, de valójában figyelemelterelő a dumája, hogy társai sikeresek legyenek az áldozat kizsebelésében!
 3. Ha mindenáron néptelenebb strandot akarunk találni a turista zónát elhagyva, akkor vigyázzunk a a fürdésnél, mert a vízben veszélyes áramlatok érhetnek minket. Ne hagyjuk családtagunkat (és persze magunkat is) messzire beúszni. 

,, Legyünk nagyon óvatosak az ATM-eknél. Gondoskodjunk a PIN-információk védelméről és figyeljünk a gyanús alakokra az automaták körül. Ha pénzt kell felvennünk, lehetőleg tegyük ezt is a bankok belső ATM-jeinél.

Óvakodjunk a zsebtolvajoktól! A legtöbben a tengerparti sétányokon dolgoznak, csoportokban. A csoportok általában nőkből és kisgyerekekből állnak. Jól öltözöttek, elvegyülnek a turisták között és helyiek. Rendszerint nagyon ügyes tolvajok, ezért javasoljuk, hogy legfontosabb értékeiteket a felsőruházat alatt hordható lapos övtáskában tároljátok. Kényelmes és biztonságos megoldás.

A szállodában béreljünk széfet és tartsuk ott értékeinket, útlevelünket. Az utcára vagy a strandra csak annyi pénzt vigyünk, amennyi az adott időre szükséges.

Ha all inclusive ellátáson vagyunk, az ezt jelző karkötőt ne villogtassuk bevásárláskor. Az árusok azonnal ránk szállnak, hiszen az all inclusive karkötőnket látva azonnal elkezd pörögni a dollár jel a szemükben. (2017)" forrás


,, Óvatosan a Naposparton. Mossatok kezet, gyerekekre figyelni, mert nálunk a nyaralás végére mindenki lebetegedett, gyerekeknél hasmenés és hányás... A helyi patikák pedig horror áron dolgoznak, négyszeres-ötszörös! Levcsékért kínálják angyal arccal ugyanazt a szirupot v. port amit Szófiában jelentéktelen összegért spejzolhatsz és radsózzák a vakbélműtét utáni probiotikumot és homeopátiás szirszart, ha nem vagy szemfüles és nem csapsz a pultra, h csak egy egyszeri széntablettát adjanak már, mert helyben baj lesz... Nem ellenpropaganda, mert baromi jó nyaralás volt, csak óvatosan, ráadásul az éjjel-nappali patikák többsége, amit a google jelez, valójában nem éjjeli, csak nappali, ami a legolcsóbb és valóban 24 órában nyitva, a Napospart belvárosában van a buszpályaudvaron. (itt csak dupla árakkal dolgoznak, de legalább van es azt adják amit kérsz.

Ételmérgezést elkapni nem nehéz a bolgár tengerparton. Minden tojásosat, majonézeset stb érdemes kerülni. " (2021)

Egyéb hasznos információk

 1. Pénzváltáshoz ajánljuk a Crown Exchange váltót vagy a String Exchange-t (az utóbbi a főúton lévő új bevásárlóközpont mellett). Semmikppen nem szabad utcán illegális formában pénzt váltani, mert nagyon nagy az esélye annak, hogy valamiképpen átvernek!

        ,, Napospartra különösen igaz, hogy lehetőleg csak igazi bankokban váltsunk pénzt és mindig legyünk tisztában az árfolyammal. Az utcai váltóknál semmilyen körülmények között ne váltsunk!" forrás

Olvasmányos linkek

,, A főúton túli külső területeken vannak a hipermarketek és az olcsóbb éttermek, büfék. Kis, eldugott szögletekben olyan önkiszolgáló éttermeket is találhatunk, ahová a helyi munkaerő jár ki ebédelni: a tengerparti árak gyakran feléért is teljesen jól be lehet kajálni, illetve errefelé a boltok is szófiai árakon működnek.

Mostanában terjeszkedik az üdülőterület az országúton is túlra. A Burgasz-Várna főút mentén nagy áruházak, bútorboltok, benzinkutak, szervizek illetve vízi vidámparkok vannak, azokon túl pedig egészen friss építésű újabb üdülőkomplexumok. Ezek kifejezetten olcsók tudnak lenni, de annyira messze vannak már a parttól, hogy a "sétáljunk le a tengerhez" olyan bő fél óra túra lehet, ami a hőségben, vállunkon a gumimatraccal már kikezdi a komfortérzetünket. Az autózás persze alternatíva, de a parthoz közel csak fizetős parkolók vannak, és hát nem az olcsó fajtából - 2-3 leva is lehet egy óra.

Naposparton az igazi látnivaló maga a tengerparti sétány, ami tele van élettel, boltok, kávézók, bárok, nyüzsgés mindenhol, így észre sem vesszük a hosszú gyaloglást. Lehet persze busszal is utazni, egy sima jegy a környékre 1 leva (kb 190 ft), de hangulatosabb a sétányon közlekedő, vidáman csilingelő -- és állítólag környezetbarát -- kisvasutat használni fejenként 2 leváért. Végszükség esetén kaputól kapuig visz a taxi: elég sok van belőlük, de egyáltalán nem olcsóak: egy órányi gyaloglást 15-20 leványi taxizással válthatunk ki. A naposparti taxik a szófiai ár három-négyszereséért szállítanak.

Rossz idő esetén eléggé meg vagyunk lőve: van ugyan egy-két minipláza, ahol nézelődni lehet, illetve át lehet menni Neszebárba, ami valóban kötelező program, de ezen kívül kevés a lehetőség. A helyi utazási irodák hirdetnek mindenféle programokat, dzsip szafárit (fejenként jutányos 60 leváért), hajókirándulást, hasonlókat, de ezekhez is előfeltétel a jó idő.(2020)" forrás


,, Napospart (Слънчев бряг, Szlancsev brjag, Sunny Beach) ma a bolgár turisztikai ipar nemzetközi jelképe. Adott volt egy olyan gyönyörű homokos partszakasz, amit Isten igencsak jó kedvében alkotott, aztán majdnem elcseszték, aztán inkább mégis világszínvonalú turisztikai paradicsomot hoztak létre.

Napospart egy szállodaváros: helyi lakosság nincs (az ott dolgozók busszal járnak be munkába a környező településekről), így nincsenek lakóházak sem, a helyi lakosságnak szóló infrastruktúra (suszter, órás, szélvédőjavító-kisiparos stb) alulfejlett. Kisboltok (ezeket hívják szupermarketnek) éppenséggel vannak, de leginkább alkoholokat és dohányárut árulnak, meg nasikat, illetve méregdrágán és igen minimális választékban alapvető élelmiszereket.

A turisták túlnyomó többsége utazási irodával érkezik, és szinte kizárólag külföldi, esetleg újgazdag bolgár. Ennek pozitív hatása, hogy általában véve a naposparti szolgáltatások igényesebbek, kifinomultabbak, mint máshol (Aranyhomok és Albena nyújtja még azt, amit Napospart ), és az éttermekben, boltokban magasabb a nyelveket beszélő alkalmazottak aránya (de így sem mindenki tud angolul vagy németül). Negatív hatás viszont, hogy az árak viszonylag magasak. Nagyjából a Balaton part áraira kell számítanunk, tehát nem vészes a helyzet, de nyilván bosszantó, hogy 10-15 kilométerre Naposparttól egy fagyizás vagy vízibiciklizés 20-30 százalékkal olcsóbb lenne.

A turisták egy része nyugat-európai, német, brit, holland, skandináv, ám nem árt tudni, hogy ezekben az országokban Bulgária kifejezetten olcsó célpontnak számít, így nem meglepő, hogy az onnan ide utazók nagy része kifejezetten bulizni vágyó fiatal, ráadásul inkább az alacsonyabb társadalmi osztályokból. Ennek megfelelően a legtöbb szórakozóhely és szálloda is kifejezetten a 18-30 éves korosztályt célozza meg. Bár a Napospartnak is vannak csendesebb szegletei, az ide utazók ne lepődjenek meg, ha még hajnali négykor is dübörög a technó valahonnan, vagy ha a délelőtti órákban feltűnően jókedvű, ámde kissé dülöngélő és/vagy hangoskodó német vagy angol fiatalokba botlik.A BBC és a Channel 4 is készített dokumentumfilmet a Naposparton bulizó brit fiatalokról - a filmekben elég durva jelenetek vannak. (A BBC kisfilmjének címe "Pia, bunyó - Bulgária.")

Egyre több az orosz!

A tengerpart és az első szállodasor a város központjában, azaz a minden más épület közül kimagasló Hotel Kuban környékén a legelitebb. Itt a legmagasabbak az árak, de itt vannak a prémium minőségű szolgáltatások is, a luxuhotelek és drága éttermek, a mega diszkók. Ettől az epicentrumtól távolodva csökken a színvonal - árban is és minőségben is. A fő határvonal maga a főút, ami keresztül vezet a városon. A főúton túli világ eleve egy kicsit balkáni: a 2000-es években erre indultak meg a komolyabb üdülőhelyi fejlesztések, ahogy a terület ma kinéz, nagyjából az aki-kapja-marja elven. Nincsenek utcák, keresztutcák, csak elszórt telkeken felépített üdülőkomplexumok, közöttük rengeteg foghíjtelekkel, amik - bolgár szokás szerint - amolyan senkiföldjét jelentenek: felveri őket a gaz, a szemét, kavarog a por, a máshonnan odahordott építési törmelék. Teljesen hétköznapi látvány két elegáns, rendezett hotelkomplexum között egy ilyen őskáosz.

A külső területeken vannak a hipermarketek és az olcsóbb éttermek, büfék. Kis, eldugott szögletekben olyan önkiszolgáló éttermeket is találhatunk, ahová a helyi munkaerő jár ki ebédelni: a tengerparti árak gyakran feléért is teljesen jól be lehet kajálni, illetve errefelé a boltok is szófiai árakon működnek.

Naposparton az igazi látnivaló maga a tengerparti sétány, ami tele van élettel, boltok, kávézók, bárok, nyüzsgés mindenhol, így észre sem vesszük a hosszú gyaloglást. Lehet persze busszal is utazni, egy sima jegy a környékre 1 leva (kb 160 ft), de hangulatosabb a sétányon közlekedő, vidáman csilingelő -- és állítólag környezetbarát -- kisvasutat használni fejenként 2 leváért. Végszükség esetén kaputól kapuig visz a taxi: elég sok van belőlük, de egyáltalán nem olcsóak: egy órányi gyaloglást 15-20 leványi taxizással válthatunk ki. A naposparti taxik a szófiai ár három-négyszereséért szállítanak.

Rossz idő esetén eléggé meg vagyunk lőve: van ugyan egy-két minipláza, ahol nézelődni lehet, illetve át lehet menni Neszebárba, ami valóban kötelező program, de ezen kívül kevés a lehetőség. A helyi utazási irodák hirdetnek mindenféle programokat, dzsip szafárit (fejenként jutányos 60 leváért), hajókirándulást, hasonlókat, de ezekhez is előfeltétel a jó idő.  (2015)"  forrás


Napospart - magyarok nyaralós videója

Fotóegyveleg (és utána kommentek)

Napospart - Morris étterem - na, az ilyen krumplit imádom

Finom homok - b. sz.

l. p. fotója

m. g. fotója

f. z. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 05. 10. 18:16
Csillának:

Az ellátás silány, és a választék mindig ugyanaz. A fő gond a gyatra higiénia, főleg az étteremben. A vendégkörben sok a bunkó (főleg a Moldovából valók). A személyzet több tagja goromba.
A hotelt kockázatos választásnak véljük, jóllehet voltak vendégek, akik az említett negatívumokat nem nagyon vették zokon.


Vaskor Csilla, 2022. 05. 10. 16:24
Tisztelt Cím!
A Hotel Trakia Plaza hotel gyengeségei után érdeklődnék.
Köszönöm válaszukat!


úti kritikus, 2018. 07. 26. 09:19
Erzsébet!

Nem homokdűnéken, de a Napospartról naponta két kalózhajós kirándulás (angolul: pirate cruise) is indul Nessebarba. Felnőttnek 36 euró, gyereknek 25 euró. Az alábbi link fotóin látható, hogy a gyerekeknek jó muri.

https://www.sunnybeachtrips.com/en/resort/Pirate+cruise.html


Lukács Erzsébet, 2018. 07. 26. 08:04
Kérdés: aki nem rég volt nesszebarban
tudja valaki, hogy meg van-e még a kalózhajó a homokdünéken? Régen voltam ott, de szeretnék a gyermekeimmel is elmenni oda nekem kellemes enlékem van róla (fiatalok és szerelmesek voltunk)


úti kritikus, 2016. 09. 03. 22:55
Kedves György! A burgaszi reptér épületéből kilépve lehet látni egy körforgalmi helyet, s ott állnak a távolsági buszok. Meg kell kérdezni, hogy melyik megy, avagy áll meg a Naposparton. Napospart angolul: Sunny Beach (száni bics), bolgárul Szláncsev Brijág. Egy útra és egy főre a menetjegy csupán 5 leva. Taxival is lehet menni, ami persze egyenesen a hotelhez vezet, de az kb. 10-szer ennyibe kerül. Azt nem tudom, hogy a naposparti buszmegálló milyen messze van a hoteltől, de ott már lehet olcsón taxizni. De lehet, hogy gyalogtávolság, mert ez a hotel viszonylag központi helyen van.


Várnai György, 2016. 09. 03. 19:49
,Jövő szombaton megyek Párommal Burgaszba az L és B hotelbe Wizzairrel. Transzfert nem ad az út. Hogy jutok el a szállodába a reptérről?


hédai ferenc, 2015. 10. 13. 14:37
A Hotel trákiában voltunk. Ahol minden nagyon jó volt. All Inclusiv, mindent meg kaptunk, reggelitől a vacsoráig. A tisztasággal meg voltunk elégedve. A Tenger part Több mint 400 méterre volt. Tehát nem 250 -re mint azt írták. De ez nem igazán érintett minket, mert a helyi medence nagyon jó volt. Rengeteg program volt a szállodán belül. Úgy 2-3-szor voltunk a tenger parton. Mivel én járás hibás vagyok nekünk elég volt Az éjszakai Discó zene nem zavart bennünket. Jó volt még éjjel 11-kor is ki szolgáltak minket amit csak akartunk. SŐR FEles Stb A központ a közelbe volt. Még járó bottal is. Ugy hogy mink nagyon meg voltunk elégedve. Ha lehet vissza megyünk.


Tóth Zoltán, 2015. 08. 29. 16:32
Egy kis összefoglaló
2014-es Napos"party" látogatásunkról!!

https://www.youtube.com/watch?v=PLkuwjebWgc


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon