ÚTIKRITIKA.HU / Szveti Vlasz


hirdetes

útikritikák


Szveti Vlasz

Szveti Vlasz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |SzállásKözlekedés| Strandok | Fotóegyveleg

p.j. fotója

Szveti Vlaszról dióhéjban

 • Sokkal, de sokkal nyugisabb hely, mint a Napospart.
 • Dimbes-dombos, meredek utcák.
 • Az itt nyaralók között kevés a bulizós fiatal.
 • Korábban önálló üdülőtelep volt, mostanra már csaknem összenőtt a nagyobb helyekkel, kicsi hely, kb. 4 ezer lakossal.
 • Hangulatos a kikötő.
 • Sok az orosz, akik nem hotelekben laknak, hanem ott vásárolt ingatlanokban.
 • A Burgaszi repülőtér 30 kilométerre van (taxival 35 euró), a Napospartra való beutazás busszal 1,20 levába kerül, Nessebar-ba is jó a buszközlekedés.
 • Kiejtés: szveti vlász

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tiszta, csinos, viszonylag nem drága
 2. Szép domborzatú helyen fekszik, hegy és tenger között
 3. A Waterfall étterem, és a főtéren a Gerena-ban a grillezett húsok, de a Central se rossz
 4. A tengervíz szép átlátszó
 5. Nincsenek tolakodó kereskedők, mint a török tengerparton

Nem tetszett

 1. A kikötő (Marina) éttermeinek magas árfekvése, pedig a környezet nem látványos
 2. Az elszállítatlan szemétkupacok
 3. Főszezonban a strandon a tömegnyomor

Vélemények

,, Szveti Vlasz nagyon szèp, tiszta és rendezett. Egy kis gyöngyszem:) (2021)


"Szveti Vlaszban van néhány vendéglő, csomó szupermarket, gyógyszertárak és sok kis bolt. Ezek főleg egy bevásárló utcán összpontosulnak. Több boltban árulnak cipőt, szőrmét. Sveti Vlas-on érződik, hogy a rendszerváltásuk óta némi jómód tudott kialakulni. Azért maga Sveti Vlas összességében nem nagy szám. Hotel hotel hátán, meg apartmanházak, szóval egy szokványosabb üdülőtelep. Esténként sportból egyszer-kétszer begyalogoltunk a Napospartra. Ez alig négy kilométer. Visszafelé menetrend szerint közlekedő busszal jöttünk. 20 percenként jár és a jegy kb. 170 forintnak megfelelő levába került. Elég jó program volt a dzsip szafari, viszont a Kableskovo-i piacra kár volt elmennünk." (Boldi, 2013)"A szveti vlászi tengerpartról a turisztikai kiadványok azt hangsúlyozzák, hogy „egy kilométer hosszú,” de azt valahogy elfelejtik hozzátenni, hogy hosszában hullámtörők szabdalják, azaz – ellentétben mondjuk a naposparti Riviérával – nehezen átjárható, pár száz méterenként át kell mászni egy-egy derékmagasságú, kövekből összerakott mólón. Általában a kisebb (de ott is úszómesterrel felügyelt) szabad strandokat egy-egy valamivel nagyobb, de fizetős strand követ. Ahogy máshol is, a belépés ingyenes, de a napágyért és napernyőért fizetni kell. Itt egy kicsit kevesebbet, mint Naposparton. Nem olyan a zsúfoltság sem, és talán a strandok kompakt mérete miatt mintha szebben is lennének karbantartva. Valamilyen ok miatt azt is ki szokás emelni, hogy a szveti vlászi strandok – egyedüliként a bolgár tengerparton – délre néznek. Ennek nem látom különösebb jelentőségét, maximum azt, hogy ha valaki reggel lefekszik egy pozícióba, azt estére szépen körbesüti a nap. Persze addigra eléggé elgémberedik, és ha nem megfelelő faktorszámú a napteje, akkor ropogósra is sül. (2015)" forrás


"Szveti Vlász tulajdonképpen Napospart elegáns negyede. Nem annyira zajos, cserébe nincsenek olyan széles strandjai. A partról gyönyörködhetünk a festői Neszebár óvárosában, cserébe emelkedőn kell felkaptatni a strandról hazafelé. Ha a főúton nem lenne Sunny Beach vége tábla, nemigen jönnénk rá, hogy más településen vagyunk. Egyrészt a szállodakomplexumok fizikailag is összeérnek, másrészt első ránézésre nincs is semmi különbség az építészeti stílusban – mondjuk Szveti Vlászból hiányoznak a szocialista vállalati üdülőkből minimális befektetéssel átalakított "fiatalos" hotelek (ahogy az utazási irodák zsargonja nevezi a tengerhez közel fekvő, de kívülről panelházra hasonlító, korszerűtlen kialakítású és viszonylag komfortmentes szállodákat). Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy Szveti Vlasz viszonylag új találmány, és így megúszta a szocialista Bulgária turisztikai izé, fejlesztéseit.

A jacht kikötő az éjszakai élet központja is. De mielőtt megrettennénk, hogy a marina éttermeinek ajtajában álló, makulátlan alpakka szmokingos pincérek és a valóban überluxus belsőépítészet miatt netán az árak is elszabadultak, nyugodtan vessünk egy pillantást a kitett étlapokra. Bár a környezet monte carlói, az árak budapestiek. Oké, Budapest belső belvárosáról van szó, a sör 5 leva, a sopszka 8 (2015-ös árakon számolva 800 és 1300 ft). Nem kell mindennap itt ebédelni, de egyszer megéri, hogy közelről tanulmányozhassuk a legmenőbb bolgár vállalkozók életvitelét, már csak a kultúrsokk miatt is.

A szállodás résznek nincs egyértelmű főutcája vagy főtere: gyakorlatilag minden utcában vannak kisboltok (ezeket hívják szupermarketnek), a szállodák földszintjén nyilvános éttermek, lehet venni gyümölcsöket, van jó pár pékség. Gyakorlatilag mindenféle szakbolt is van, csak nem annyira koncentráltan, mint egy igazi városban. A mi szállásunk konkrétan egy Brendon-szerű gyerekfelszerelés áruház mellett volt, a szomszéd utcában pedig – egy szállodakomplexum aljában – függöny-szaküzletet találtunk. A Napospartra jellemző giga szórakozóhelyek (Cacao Beach, Bedroom Beach, Manija, Orange) nincsenek Szveti Vlászon, de Napospart tényleg egy ugrás: a 15-20 percenként a főúton járó busszal csak pár megállót kell menni (a jegy 1.60), illetve a viszonylag kis távolság miatt a taxi sem kifizethetetlen. Árszínvonal: egy leheletnyivel drágább Napospartnál, tehát Bulgáriában kifejezetten drágának számít, de így sem drágább mondjuk Balatonfürednél. Az ár/minőség arány teljesen reális. (2015)" forrás

Szállás

Ajánlott hotelek (2023-ban):

3 csillagos: Green Fort

4 csillagos: Sineva Beach, Dreams Sunny Beach Resort & Spa,

5 csillagos:Moonlight Hotel

Közlekedés

Árak

A sör 2-3 levába kerül. A bolgár vodka 1,30 leva.

Egy főétel 10-25 leva között, a pizza akár 10 leva alatt is. A jachtkikitő tájékán az étkezés drágább, mint máshol.

Strandok

2023: 1 napágy 10 leva, 1 ernyő 10 leva
Van bőségesen szabad hely törölközők leterítésére 0 leva.
Legtöbb hotel és villa díjmentesen biztosítja a napágyat és az ernyőket.

v.g. fotója

b. d. fotója

Fotóegyveleg

helyi bukta

h.d. fotója

Júniusban még nincs tömeg. - cs.p. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon