ÚTIKRITIKA.HU / Bulgária


Bulgária

Repülőjegy | Úti okmányok | Látnivalók | Rilai kolostor | Veliko Tarnovó | Rusze | Sapareva Banya

K-T Gy. fotója

Repülőjegy, repülés

Budapest és Szófia között a Bulgaria Air bolgár légitársaság hetente négy alkalommal, hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken közlekedik, 1 óra 10 perc menetidővel. A foglalások mennyiségétől függően vagy a brazil Embraer 190-esekkel (8 business- és 100 turistaosztályú utas) vagy az Airbus A 319-esekkel (8 business- és 132 turista osztályú) viszik az utasokat a két főváros között. A Bulgaria Air azt tervezi, hogy a téli menetrendi időszakban is folytatja a járat üzemeltetését, amennyiben a nyári forgalom és előfoglalások indokolják azt. A Wizz Air is repülte az útvonalat, de jelenleg nem lehet rá foglalni.

A járat minden menetrendi napon 14.20-kor érkezik Budapestre. A Bulgaria Air magántulajdonú légitársaság a csődbe ment Balkan Airlines helyén alakult, jelenleg hatszáz alkalmazottal és 20 gépes flottával repülnek Szófiából 28 menetrend szerinti desztinációra Európában és a Közel-Keleten.

Burgasz elérhető direkt járattal. Ezen a linken érdemes nézelődni.

Budapestről járnak távolsági buszok is Bulgáriába, legtöbb természetesen Szófiába. Direkt vonatközlekedés most éppen nincsen.

Úti okmányok

Bulgária 2007 óta az Európai Unió tagállama. Magyar állampolgárok érvényes magyar útlevéllel vagy új típusú, kártya formájú személyi igazolvánnyal vízummentesen utazhatnak Bulgáriába. Törökországba továbbutazni csak érvényes magyar útlevéllel és – a határon is felvehető - török vízummal lehet.

Az országba közúton érkező magyar állampolgárok felújított, az EU állampolgárok gyors belépését külön "kapukon" biztosító határátkelőhelyeken léphetnek be az országba. Nemcsak útlevéllel, de érvényes személyi igazolvánnyal is lehetséges a belépés. Az útlevélvizsgálat gyors, az EU állampolgárok mentesek a határon való tartózkodási hely bejelentési kötelezettsége alól.

Az Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását ellenőrzik. Szerencsés esetben 20-25 perc elegendő a határátlépésre. A nyári szezonban azonban ennél jóval hosszabb várakozási időkre kell felkészülni, mert az úthasználati díj megfizetésére csak 2-2 kapu áll rendelkezésre, ahol feltorlódik a sor.

Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy Bulgária az Európába irányuló kábítószer csempészet fő tranzitútvonala, ezért külföldi szakemberekkel megerősített vámszervek vadásznak a kábítószer futárokra és ez sokszor időigényes lehet.

Az utazás körülményein túl fontos vigyázni értékeikre, különösen pénzükre és irataikra, valamint az új gépjárművekre! Bármelyiküket ellopják, haladéktalanul jelentkezzenek a konzuli hivatalnál!

Bulgáriára is érvényes:

Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Látnivalók

bolgár vezetékek az Iszkár utcában

Rilai kolostor

Veliko Tarnovó

Veliko Tarnovonak 66 ezer lakója van (2016).

Rusze

Ruszénak 156 ezer lakója van (2016).

Sapareva Banya

Plovdiv

Plovdivnak 340 ezer lakója van ((2016)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon