ÚTIKRITIKA.HU / Bulgária


hirdetes


útikritikák


Bulgária

Repülőjegy | Úti okmányok | Látnivalók | Rilai kolostor | Veliko Tarnovó | Rusze | Sapareva Banya

.

K-T Gy. fotója

Repülőjegy, repülés

Úti okmányok

Bulgária 2007 óta az Európai Unió tagállama. Magyar állampolgárok érvényes magyar útlevéllel vagy új típusú, kártya formájú személyi igazolvánnyal vízummentesen utazhatnak Bulgáriába. Törökországba továbbutazni csak érvényes magyar útlevéllel és – a határon is felvehető - török vízummal lehet.

Az országba közúton érkező magyar állampolgárok felújított, az EU állampolgárok gyors belépését külön "kapukon" biztosító határátkelőhelyeken léphetnek be az országba. Nemcsak útlevéllel, de érvényes személyi igazolvánnyal is lehetséges a belépés. Az útlevélvizsgálat gyors, az EU állampolgárok mentesek a határon való tartózkodási hely bejelentési kötelezettsége alól.

Az Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását ellenőrzik. Szerencsés esetben 20-25 perc elegendő a határátlépésre. A nyári szezonban azonban ennél jóval hosszabb várakozási időkre kell felkészülni, mert az úthasználati díj megfizetésére csak 2-2 kapu áll rendelkezésre, ahol feltorlódik a sor.

Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy Bulgária az Európába irányuló kábítószer csempészet fő tranzitútvonala, ezért külföldi szakemberekkel megerősített vámszervek vadásznak a kábítószer futárokra és ez sokszor időigényes lehet.

Az utazás körülményein túl fontos vigyázni értékeikre, különösen pénzükre és irataikra, valamint az új gépjárművekre! Bármelyiküket ellopják, haladéktalanul jelentkezzenek a konzuli hivatalnál!

Bulgáriára is érvényes:

Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Vám

Bulgáriába történő beutazáskor az Európai Unió területén kívülről az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül: 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány; 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkohol tartalmú ital, 2 liter bor; 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg instant kávé; 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea; 50 ml parfüm, 250 ml kölni; 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer; valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

Azok a magyar állampolgárok, akik Bulgárián keresztül, vásárlási céllal utaznak Törökországba, és hazafelé kereskedelmi mennyiséget elérő mennyiségű áru van náluk, kötelesek azt a bolgár vámszerveknél a határon beléptetni, kilépéskor pedig kiléptetni. A behozott árukról kitöltött vámnyilatkozat hiányában csempészet miatt eljárást indítanak az elkövető személy ellen és nem csak a bejelenteni elmulasztott árut, de az annak szállítására szolgáló eszközt is elkobozzák.

Bulgáriában nagyon súlyos törvényi következménye van a kábítószer birtoklásának, előállításának, forgalmazásának. A kiszabható büntetés 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben valaki valakinek a kérésére Bulgáriából csomagot visz ki, ajánlott meggyőződni annak tartalmáról.

Azok a magyar állampolgárok akik Bulgárián keresztül, vásárlási céllal utaznak Törökországba, és hazafelé kereskedelmi mennyiségű árut szállítanak, kötelesek azt a bolgár vámszerveknél a határon beléptetni, kilépéskor pedig kiléptetni. A behozott árukról kitöltött vámnyilatkozat hiányában csempészet miatt eljárást indítanak az elkövető személy ellen és nem csak a bejelenteni elmulasztott árut, de az annak szállítására szolgáló eszközt is elkobozzák.

Látnivalók

Rilai kolostor

Veliko Tarnovó

Veliko Tarnovonak 72 ezer lakója van (2021).

Rusze

Ruszénak 162 ezer lakója van (2021).

Sapareva Banya

Fotóegyveleg

A csodás fekvésű Melnik kisváros - cs.z. fotója

Koprivitsa - h.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon