ÚTIKRITIKA.HU / Aranyhomok


hirdetes


útikritikák


Aranyhomok

Aranyhomok dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Strandolás | Étkezés, vásárlás és árak | Szórakozás | Programlehetőségek | Közlekedés | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Sirsana (jóga) - Peti fotója

.

Aranyhomok dióhéjban

 • Némileg nyugisabb, kisebb, mint a Napospart, de azért a nyugalmasabb nyaralásra vágyóknak még mindig elég zajos.
 • Jó hely szórakozni vágyóknak, baráti társaságoknak, igényesebb pároknak.
 • A tengervíz szép, lassan mélyülő.
 • Olyanoknak való, akik nyaraláskor nem akarnak szembesülni Bulgária fejletlenebb, kulturálatlanabb arcával és inkább érzik jól magukat egy mesterséges, de civilizáltabb, fejlettebb (nyugatiasabb), tisztább, rendezettebb miliőben, a vendéglők igényesek, tiszták, rendezettek.
 • Sok az új, nem igazán fantáziadús építészetű hotel, és nagy a választék szórakozóhelyekből.
 • A strand fele olyan hosszú (kb. 3 km), mint a Naposparton (bár egyesek szerint éppenséggel az Aranyhomok partja a hosszabb).
 • A Naposparthoz hasonlóan az Aranyhomokon is rengeteg a szórakozási lehetőség, de azért nagyobb a választék diszkókból a Naposparton.
 • A bolgár tengerparton az Aranyhomokon a legmagasabb az árszint, igaz a szolgáltatások, ellátás minősége is. valamivel drágább, mint a Napospart.
 • Az Aranyhomok kb. 144 kilométerrel északabbra van, mint a Napospart, azaz előfordulhat, hogy nyáron egy-két fokkal hidegebb van, mint a Naposparton.
 • Az Aranyhomok dombos, a Napospart sík területű (előny is, hátrány is).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jók a strandok, valóban aranyszínű, finomszemű a homok, kristálytiszta a víz (néha azért pár napig zavaros lehet), több helyen akár száz méternél szélesebb a part
 2. A többszázéves fák árnyékába menekülni a hőségben, a kellemes zöld domboldalak
 3. A hosszú tengerparti sétány a sok vendéglővel és bolttal
 4. Az Aquapolis mega vízi vidámpark

Nem tetszett

 1. Nyári főszezonban őrültek háza, tömegnyomor a strandokon (mint a szardíniák a konzervben)
 2. Talán a legdrágább hely a bolgár tengerparton, igaz a magas árakért cserébe magas színvonal is jár
 3. Főszezonban sok étteremben, kávézóban egyszerűen nincs szabad asztal
 4. A strandon óvatosan kell lépdelni egyes helyeken a kisebb-nagyobb csigák, kagylók miatt, a vízben itt-ott (könnyen kikerülhető) medúzák vannak
 5. A szolgáltatók az Aranyhomokon nem igazán kedvesek
 6. Bolgár nyaralóval itt ritkán lehet találkozni, az Aranyhomoknak látszatra kevés köze van Bulgáriához (bár ez előny is)

Vélemények

Idén, 2023-ban - ha minden jól megy - tizedszer töltök el 2 hetet! az Aranyhomokon. Egy hétre semmiképpen ne tervezzen oda senki, mert az nagyon kevés! A gokart pálya eszméletlen jó. A halpiac nagy élmény. Ajánlom még: a hajóról való horgászást, a  a bungee jumpingot (kb.70m magasról a várnai hídról) Sehol nem ettem olyan finom cseresznyét mint ott! Hatalmasak!  Mindenhol kedvesek az emberek! Ez baromság, hogy nem azok! Itthon előbb lopnak el valamit mint ott! (Gábor, 2023)


"Albenához képest sokkal megnyerőbb volt számomra ez a rész. Valahogy élettel telibb, de a mai élettel. Az egész kis várost barátságosabbnak éreztem. Újabb épületek, modernebbek, a part fantasztikus. Telis-tele nádból készült napernyőkkel, széles partszakasz, gyönyörű finom homokkal." (Edit)


A rengeteg szálloda garantálja, hogy főidényben itt is nagy legyen a nyüzsi, a strandon egészen biztosan közel lesznek a szomszédok gyékényei, törülközői, és a jobb éttermekben, szórakozóhelyeken is előkerül néha a „Megtelt” tábla, a part menti korzón pedig az esti órákban valósággal hömpölyög az emberáradat. forrás

Szállásválasztás

Az Aranyhomok a lapos Naposparttal ellentétben dombos, és tanácsos tájékozódni, hogy a kiválasztott hotel domboldalon van vagy sík területen, a parton. Ez a strandtól való távolság és a gyalogos közlekedés nehézsége miatt lehet lényeges információ.

Ajánlott hotelek (2022-ben):

 • 3 csillagos Park Hotel Kini , Hotel Erma ,
 • 4 csillagos: Marina Grand Beach Hotel , Grifid Encanto Beach , Sentido Marea , HVD Viva Club Hotel , Grifid Hotel Metropol ,

----------------------------------------------

Nem ajánlott, avagy kockázatos választást jelentő hotelek: Luna Beach Hotel , Bonita Beach ,  Hotel Ambassador , Party Hotel Golden Sands , Hotel Lilia , Park Hotel Golden Beach

Strandolás

p. i. fotója

Aki nem akar fizetni a napozóágyért, annak vagy a tengerhez közvetlen közeli vagy a napozóágyas sáv (3, 4 vagy 5 sor általában) mögötti terepen kell törölközővel, gyékénnyel, matraccal letelepedni. Szerencsés esetben lehet csak olyan helyet találni, ahol egy fa árnyékának oltalmát lehet élvezni. Sok helyen előfordul, hogy a napernyős sávok között kimaradnak kb. 20 méter széles területek és oda is le lehet telepedni.

homokos part és a tiszta víz miatt rendkívül vonzó. A strandon különböző szolgáltatások is elérhetők, például napozóágyak és napernyők bérlése, vízi sportok, bár és éttermek.

Fekete-tenger strand: Ez a strand az Aranyhomok keleti részén található, és egy kicsit csendesebb és nyugodtabb, mint az Aranyhomok strand. A strandot övező területen számos étterem és bár található.

Havanna Beach: Ez a strand a közeli Sunny Beach városban található, és a homokos partja és a nyugodt vizei miatt népszerű a látogatók körében. A strand közelében számos szórakozási lehetőség is elérhető, például éjszakai klubok és bárok.

Étkezés, vásárlás és árak

 • A Zora nevű szupermarketlánc üzleteiben az árak némileg olcsóbbak, mint máshol.
 • Meglepő, hogy Bulgária uniós tagságának dacára az Aranyhomok utcáin leplezetlenül árulják a hamis gyártmányú órákat (Rolex, Omega, Breitling), ruhamárkákat, illatszereket.
 • Érdemes a várnai piacon vásárolni, mert ott olcsóbbak az árak, mint az Aranyhomokon.

Szórakozás

Délután a bárokban happy hour van, két koktélt lehet akár kapni egy koktél áráért.

Az Aranyhomok üdülőhely főutcája tele van éjszakai bárokkal és klubokkal, ahol zenészek játszanak, DJ-k zenélnek és élő zenés fellépésekkel is találkozhatunk. Az üdülőhelyen több étterem is található, ahol lehet élvezni a bolgár konyhát és más nemzetközi ételeket. Az éttermek általában élő zenével szórakoztatják a vendégeket, és a tengerparti étkezési lehetőségek miatt remek kilátás nyílik a tengerre.

Az üdülőhelyen a tengerparton is találhatók bárok, ahol lehet élvezni a naplementét vagy csak pihenni és beszélgetni a barátokkal. Az üdülőhely környékén számos szórakozási lehetőség is található, például bowling, minigolf és mozi is.

Programlehetőségek

Várna busszal kb. 40 perc. Várnai látnivalók: hatalmas ortodox bazilika belül csodálatos, pompás díszítésekkel, egyedi hangulattal; vásárlás a piacon. Ugyancsak busszal 15-20 perc távolságra van St. Konstantin.

Közlekedés

Az üdülőhelyen belül a közlekedéshez általában nincs szükség tömegközlekedésre, mivel az üdülőhelyen belül könnyen lehet sétálni és kerékpározni a környéken. Azonban ha valaki távolabbi látnivalókhoz, például a közeli városokhoz vagy falvakhoz szeretne utazni, akkor érdemes figyelembe venni a helyi busz- és taxiszolgáltatásokat.

Egyéb hasznos információk

 1. A várnai kirándulás során érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy ott jobb árfolyamon lehet pénzt váltani, mint az Aranyhomokon. Van OTP Bank is Várnában (na nem magyar nyelvű a szolgáltatás)!

Olvasmányos linkek

"Zlatni Pyasatsi mondják a bolgárok, magyarul Aranyhomok, a közkedvelt üdülőterület (kb 4km hosszan), mely Várnától északra terül el és mintegy félóra autózással elérhető. Nevéhez hűen valódi homokos strand várja a fürdőzőket. Természetesen sportolásra is van lehetőség. Azoknak, akik kedvelik a pezsgő hangulatot,mindenképpen elnyeri a tetszését. Számos tengerparti szórakozóhely, szabadtéri diszkó és bár, étterem, kávézó és butikok végeláthatatlan sora várja a turistákat. Az árak elég kedvezőek! A kiszolgálás terén figyelmességet és udvariasságot tapasztalunk. Egyes butikokban, standoknál alkudni is lehet a feltűntett árból. A területen található egy gyógyászati centrum is - Ambassador hotel, ahol különféle gyógykezeléseket (iszapterápia, gyógyfürdő, stb.) lehet elég borsos áron igénybe venni. " forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2023. 01. 25. 19:35
Üdv.

Nem tudom, hogy ki írta ezt a véleményt de az biztos, hogy nem igen járta be az aranyhomokot.
Idén 2023-ban (ha minden jól) megy tizedszer töltök el 2 hetet!) Most jubilálok! Ha valakinek kérése van bármiről megtalál Fb.-on. Az én tapasztalatom (ami több év, teljesen más) minta leírtak. Néhol van egyezés, de azért...Egy hétre semmiképpen ne tervezzen oda senki, mert az nagyon kevés! A gokard pálya eszméletlen....csak, hogy ha már meg lett említve ;) A hal piac olyan élményeket ad, hogy maradandó :) A hajóról való horgászást a repülést a bungee jumping ami kb.70m magasról a várnai hídról van alkalmanként nem is beszélve. Sehol nem ettem olyan cseresznyét mint ott! Hatalmasak! STb...stb...stb.... Mindenhol kedvesek az emberek! Ez baromság, hogy nem azok! Itthon előbb lopnak el valamit mint ott!
Röviden ennyi!
üdv


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon