ÚTIKRITIKA.HU / Veliko Tarnovo


hirdetes

útikritikák


Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros| Tsarevets|Egyéb látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

m. m. fotója

Veliko Tarnovoról dióhéjban

(bolgárul: Велико Търново) bolgár kiejtés: veliku törnovo

Közép-bulgáriai város, ami a Jantra folyó völgyében fekszik.

Lakosság (20232-ban): 80,000

Egykor (12.-14. század) a Második bolgár birodalom fővárosa volt.

Veliko Tarnovo híres a festői környezetéről. Egyik fő nevezetessége, a Tsarevets erőd, a középkori bolgár birodalom szimbóluma. A város központjában gyönyörűen felújított, régi időket idéző házakat lehet látni.

Veliko Tarnovo egyetemi város.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A város csodálatos, valóban festői fekvése

2. A Shekerdzinitsa nevű kis kávézó a régi piacnál

3. Egy festett utcai lépcső

4. A közeli, nagyon hangulatos Arbanasi falu meglátogatása

Nem tetszett

1. A Tsarevets erőd vonzerejéből valamicskét elvesz annak az ismerete, hogy semmi sem eredeti benne.

2. A nyári hőségben hátrány, hogy a város tele van meredek lépcsőkkel, domboldalakon kell kepeszteni. Sportcípőt kellett volna felvenni, nem flip flop papucsot.

3. Az oroszon kívül a helyiek többsége nem bezsél idegennyelvet. (Huszonévesektől érdemes kérdezősködni.)

Vélemények

,, Veliko Tarnovo vitathatatlanul Bulgária egyik legszebb városa. A település több dombra épült, amit a Jantra folyó ölel körül. A folyó nem csak keresztülszeli a várost, hanem a belvárosban 8 jelentős kanyarulata is van. Több olyan kanyar is létezik, melyek közel 180 fokosak, így akad olyan hely, ahol mindkét irányba láthatjuk a folyót, miközben az a még általunk látott két pont között megkerül egy egész városnegyedet." forrás

Odajutás

Veliko Tarnovo autóúton 222 kilométerre van Szófiától, keletre. 87 kilométeren lehet autópályán utazni. Közel 3 órás autózásra kell számítani. 

Szállás

Ajánlott hotelek (2023-ban):

2 csillagos: Bela Neda , Hotel Varusha

3 csillagos: Hotel Tsaravets,

4 csillagos: Premier Veliko Tarnovo, Rachev Hotel Bolyarski, Hotel Grand Yantra

Nem ajánljuk: a 2 csillagos Hotel Tarnavát.

Helyi közlekedés

Parkolás

A fizetős parkolóhelyeken jelenleg hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óráig kell fizetni. Hétvégén és ünnepnapokon ingyenes a parkolás.

Busz

Mivel nem nagy a város, kicsi a valószínűsége, hogy a turista tömegközlekedésre szoruljon. De ha mégis:  a buszok 07:00 és 21:00 óra között közlekednek. A 20-as, 50-es és 40-es buszok közlekenek Tsarevetsbe. A10-es busz összeköti a várost a Gorna Oryahovica pályaudvarral, igaz a minibuszok használata előnyösebb. Gyakorlatilag az összes buszjárat áthalad a városközponton. Jegyek csak az autóbuszon vásárolhatók a kalauznál. A jegy csak az aktuális utazásra érvényes, ára 0,70 lev.

Taxi

A helyi taxik sárga színűek, és többnyire az utcán lehet őket leinteni. 1,98 leva indulási díjat számítanak fel, majd 0,60 levát kilométerenként. Általában a város határain belüli utazás nem kerülhet többe 3,5-4 levánél. Összességében a taxizás nagyon megbízható.

Gyalog

A gyaloglás a legjobb módja Veliko Tarnovo felfedezésének. A város meglehetősen nagy, de a nevezetességek viszonylag  könnyen megközelíthetők, beleértvel a középkori várat, a Tsarevets-et. Az óvárosban nincs is más lehetőség, mint a gyaloglás, hiszen az utcák szűkek és kanyargósak.

Étkezés

Javasolt vendéglők:

1. a Shtasliveca 1 (Stefan Stambolov 79), bolgár ételek hatalmas menüjével, plusz lélegzetelállító, izgalmas szögű kilátás a folyóra és az óvárosra.

2. Az EGO Pizza & Grill (Nezavisimost 17), egy amerikai diner típusú snack bár (úgy tűnik, hogy ez a fajta étterem egyre népszerűbb Bulgáriában).  Innen is mesés kilátás nyílik.

3. Bianco

Vásárlás

Igen, Veliko Tarnovo városában több piac is található, amelyek közül néhány a helyi termelők által termelt élelmiszerek értékesítésére specializálódott. Ezek a piacok az alábbiak:

A Veliko Tarnovo városközpontjában található "Central Market" - Ez a piac minden nap nyitva tart, hétfőtől szombatig, általában 7:00 és 19:00 között. Itt friss gyümölcsöket, zöldségeket, húst, halat, sajtokat és egyéb élelmiszereket lehet kapni.

A "Kolibeto Market" - Ez a piac szintén Veliko Tarnovo központjában található, és többnyire helyi termékeket kínál, mint például mézet, fűszereket, kézműves termékeket, valamint friss gyümölcsöket és zöldségeket. A piac általában hétfőtől szombatig van nyitva, általában 8:00 és 17:00 között.

A "Buzludzha Market" - Ez a piac szintén helyi termékekre specializálódott, és többnyire gyümölcsöket, zöldségeket, friss tojást, sajtot és egyéb élelmiszereket kínál. A piac általában hétfőtől szombatig van nyitva, általában 8:00 és 17:00 között.

Fontos megjegyezni, hogy a piacok nyitvatartási ideje változó lehet, és különösen a téli hónapokban korábban bezárnak. Érdemes előre tájékozódni a nyitvatartási időkről a látogatás előtt.

Szórakozás

Bar Dak" - Ez egy népszerű bár, amelynek belső tere modern és stílusos. Az italok széles választékát kínálják, beleértve a helyi borokat és söröket is.

"Memento" - Ez egy elegáns és modern étterem, amely bolgár és nemzetközi ételeket kínál. Az étterem felső emeletén található egy terasz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

"Play" - Ez egy nagyobb szórakozóhely, amely bárokkal, éttermekkel és klubokkal rendelkezik. Az éjszakai élet egyik központja a városban, és többnyire a fiatalabb korosztály látogatja.

"Hadji Nikoli Inn" - Ez egy hagyományos bolgár étterem, amely egy régi városi házban található. Az étteremben tradicionális bolgár ételeket és italokat lehet kóstolni, és élőzene is van.

"B-Side Music Club" - Ez egy zenei klub, amelynek belső tere modern és hangulatos. A klubban különböző zenei stílusokat játszanak, beleértve a rockot, a popot és az elektronikus zenét is.

Valamint: Melon, Maximus

Közbiztonság

Teljesen jó a közbiztonság. Késő este is biztonságban lehet sétálni a városban.

Egyéb hasznos információk

1. Veliko Tarnovo városában a központi turista információs iroda a következő címen található: 22 Nezavisimost Street
Az iroda a városközpontban, a Nezavisimost utca és a Hristo Botev utca kereszteződésében található, közel a város fő látványosságaihoz, például a Tsarevets erőd és a Stambolov híd.

A turista információs iroda segítséget nyújt a látogatóknak a szállás, az étkezés, az idegenvezetés és a programok terén, valamint térképeket és turisztikai információkat is biztosít. Az iroda nyitvatartása általában hétfőtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között van, azonban érdemes ellenőrizni az aktuális nyitvatartási időt a látogatás előtt.

Óváros

Veliko Tarnovo óvárosa a Jantra folyó túloldalán, annak kanyarulatában, egy meredek domb oldalában helyezkedik el.

Veliko Tarnovo óvárosa csodálatosan megőrizte középkori jellegét és történelmi emlékeit. Itt található a város jelképének számító Tsarevets erőd is. Az óváros egy másik nevezetessége a Samovodska Charshia (Самоводска чаршия) egy régi, felújított kereskedelmi negyed, ahol kézművesek és kis boltok várják az érdeklődőket. Itt lehet találni sokféle kézműves terméket, mint például hímzett textileket, kerámiát, ékszereket és még sok mást.

Az óvárosban található még a Jantra folyón átívelő , ami a 19. században épült.

Aji fotója

Carevec erőd (avagy Tsarevets)

Áprilistól októberig minden nap nyolctól este hétig tartanak nytva, novembertől máriusig kilenctől délután ötig.

,, A város fő látványossága a Carevec erőd, amely uralja az egész környéket. A várfalak kilométereken keresztül kanyarognak a domboldalon. Érdemes legalább egy fél napot szánni meglátogatására, mert nagy területen fekszik és sok a látnivaló. Már a bejáratnál különböző ruhákba lehet öltözni és fényképezkedni, illetve mondákat hallgatni a helyről. Magyar nyelvű előadás nincs, amiből az következik, hogy viszonylag kevés a magyar látogatók száma, viszont a nyugati turisták már felfedezték maguknak. A helyiek gyorsan alkalmazkodnak és szinte mindenkit anyanyelvén szólítanak. Itt persze külön díjazás fejében nézelődhetünk, de ha felmászunk az egyik bástyába, felpróbálhatjuk a sisakokat és még pallóssal le is fejezhetjük az „ellenséget” (az esetünkben apát)." forrás

a. a. fotója

Egyéb látnivalók

Trapezica domb

A Trapezica-domb egy középkori erődítmény a város közelében. A dombon található erődítmény jelentős szerepet játszott a középkori Bolgár Birodalom történelmében. A dombon található erődítményből számos látnivaló és kilátás nyílik a városra. A domb közelében található a Baldwin-torony, amely egy másik középkori erődítmény maradványa. A Trapezica-domb és a Baldwin-torony látogatása Veliko Tarnovóban fontos turisztikai élmény lehet a város történelmi és kulturális örökségének megismerése szempontjából.

k. v. fotója

Szent Péter és Pál templom

Szent Péter és Pál templom a város egyik legjelentősebb történelmi és vallási helyszíne. A templom a középkori bolgár építészet egyik legjelentősebb műemléke.

A templomot a 13. században építették, és később többször is átalakították. A belső tér gazdag freskókkal és díszítésekkel van tele, amelyek a középkori bolgár művészet csodálatos példái. Az egyik legismertebb freskó az Utolsó Ítélet, amely a templom fő apszisán található.

A Szent Péter és Pál templomot többször is helyreállították a történelem során, mivel az épület jelentős sérüléseket szenvedett az évszázadok során. Az utolsó helyreállítás 1979-ben történt, amikor a templomot alaposan felújították és a freskók többségét helyreállították.

A templom előtti tér egyike a legismertebb turisztikai látványosságoknak Veliko Tarnovóban. A tér a város központjában található, és gyakran tartanak itt kulturális és vallási eseményeket.

Közeli látnivalók

Arbanasi kolostor

Az Arbanasi kolostor egy jelentős történelmi és vallási helyszín Veliko Tarnovó közelében. Az Arbanasi kolostor a 17. században épült és eredetileg egy kolostor volt, de később lakóházként is szolgált.

Az épület gyönyörűen restaurált állapotban van és jelentős példája a balkáni barokk építészetnek. Az Arbanasi kolostor díszes falfestményei, valamint az épület belső díszítése sok látogatót vonz.

Az Arbanasi kolostor szépsége mellett, a kilátás, amit a teraszról láthatunk, fantasztikus. A teraszról látható tájat Veliko Tarnovó városára és a környező hegyekre nyújt kilátást, amely varázslatos élményt nyújt a látogatóknak.

Az Arbanasi kolostor megközelíthető autóval, busszal vagy taxi szolgáltatással Veliko Tarnovó városából. A kolostor megtekintése után az Arbanasi falu többi látványossága, például a Szent Georgi templom és a Nativity of Christ Church is megtekinthető.

Hotnizta - vízesés

A Hotnitsa vízesés egy szép természeti látnivaló Bulgáriában, Veliko Tarnovótól nem messze, a Yantra folyó völgyében. A vízesés két nagyobb részből áll, amelyek kb. 40 méter magasak és a folyó felett vannak elhelyezkedve. Az alsó vízesés közelében egy kis park és üdülőhely található, ahol az emberek pihenhetnek, kirándulhatnak vagy piknikezhetnek. A parkban található egy étterem, ahol helyi ételeket és italokat lehet kóstolni.

A vízeséstől a közeli faluból könnyen megközelíthető turistaútvonalon keresztül, amely szép panorámás kilátást nyújt a környező hegyekre és völgyekre. A helyszínen lehetőség van túrázásra, hegymászásra és más szabadtéri tevékenységekre is.

Preobrazsenszki kolostor 

A Preobrazsenszki kolostor, Veliko Tarnovó közelében található. A kolostor a 14. században épült, és egyike a legjelentősebb kolostoroknak a régióban. Az épületegyüttesen belül számos épület található, beleértve az egykori templomot, kolostorlakásokat és más kiegészítő épületeket.

Az épületegyüttes nagy részét a 19. században újították fel, miután az eredeti épületek jelentős károkat szenvedtek az idők folyamán. A kolostor történelmi és művészeti értékei miatt a hely ma turisztikai látványosságként szolgál.

A kolostor több részből áll. Az alsó részében pedig számos kiállítás látható, amelyek a kolostor és a kolostor életét bemutatják. Az épületegyüttes közepén található a kolostortemplom, amelynek belső része gazdag freskókkal és díszítésekkel van ellátva.

A Preobrazsenszki kolostor helyszínén lehetőség van a szabadban sétálni, piknikezni vagy csak élvezni a környező hegyek és völgyek szépségét. A kolostor környékén több túraútvonal is található, amelyek a természetes környezetben vezetnek.

Sz. Ilona fotója


Olvasmányos linkek

„Ide minden bolgár el akar jutni élete során, legalább egyszer. Olyan ez mint valami zarándoklat. A dicső múlt emlékét idézi fel, amikor Bulgáriának 3 tengere is volt. A 12., 13., 14. századról beszélünk, amikor az ország komoly riválisa volt a Római és a Bizánci Birodalomnak.

Az évek során minden hódító rajta hagyta kézjegyét a hely építészetén. Egészen máig: található például ott egy, a nyolcvanas évek közepéről származó festmény az erődről. Ennyi látnivalóval észrevétlenül elrepülnek az órák ezen a helyen. forrás

Fotóegyveleg

sz. s. fotója

k. l. fotója

d. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon