ÚTIKRITIKA.HU / Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros| Tsarevets|Egyéb látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

m. m. fotója

Veliko Tarnovoról dióhéjban

(bolgárul: Велико Търново) bolgár kiejtés: veliku törnovo

Közép-bulgáriai város.

Lakosság (2022-ben): 71,800

Egykor (12.-14. század) a Második bolgár birodalom fővárosa volt.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A város csodálatos, valóban festői fekvése

2. A Shekerdzinitsa nevű kis kávézó a régi piacnál

3. Egy festett utcai lépcső

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Veliko Tarnovo vitathatatlanul Bulgária egyik legszebb városa. A település több dombra épült, amit a Jantra folyó ölel körül. A folyó nem csak keresztülszeli a várost, hanem a belvárosban 8 jelentős kanyarulata is van. Több olyan kanyar is létezik, melyek közel 180 fokosak, így akad olyan hely, ahol mindkét irányba láthatjuk a folyót, miközben az a még általunk látott két pont között megkerül egy egész városnegyedet." forrás

Odajutás

Veliko Tarnovo autóúton 222 kilométerre van Szófiától, keletre. 87 kilométeren lehet autópályán utazni. Közel 3 órás autózásra kell számítani. 

Szállás

Ajánlott hotelek (2022-ben):

2 csillagos: Bela Neda , Hotel Varusha

3 csillagos: Hotel Tsaravets,

4 csillagos: Premier Veliko Tarnovo, Rachev Hotel Bolyarski, Hotel Grand Yantra

Nem ajánljuk: a 2 csillagos Hotel Tarnavát.

Helyi közlekedés

Parkolás

A fizetős parkolóhelyeken jelenleg hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óráig kell fizetni. Hétvégén és ünnepnapokon ingyenes a parkolás.

Busz

Mivel nem nagy a város, kicsi a valószínűsége, hogy a turista tömegközlekedésre szoruljon. De ha mégis:  a buszok 07:00 és 21:00 óra között közlekednek. A 20-as, 50-es és 40-es buszok közlekenek Tsarevetsbe. A10-es busz összeköti a várost a Gorna Oryahovica pályaudvarral, igaz a minibuszok használata előnyösebb. Gyakorlatilag az összes buszjárat áthalad a városközponton. Jegyek csak az autóbuszon vásárolhatók a kalauznál. A jegy csak az aktuális utazásra érvényes, ára 0,70 lev.

Taxi

A helyi taxik sárga színűek, és többnyire az utcán lehet őket leinteni. 1,98 leva indulási díjat számítanak fel, majd 0,60 levát kilométerenként. Általában a város határain belüli utazás nem kerülhet többe 3,5-4 levánél. Összességében a taxizás nagyon megbízható.

Gyalog

A gyaloglás a legjobb módja Veliko Tarnovo felfedezésének. A város meglehetősen nagy, de a nevezetességek viszonylag  könnyen megközelíthetők, beleértvel a középkori várat, a Tsarevets-et. Az óvárosban nincs is más lehetőség, mint a gyaloglás, hiszen az utcák szűkek és kanyargósak.

Étkezés

Javasolt vendéglők:

1. a Shtasliveca 1 (Stefan Stambolov 79), bolgár ételek hatalmas menüjével, plusz lélegzetelállító, izgalmas szögű kilátás a folyóra és az óvárosra.

2. Az EGO Pizza & Grill (Nezavisimost 17), egy amerikai diner típusú snack bár (úgy tűnik, hogy ez a fajta étterem egyre népszerűbb Bulgáriában).  Innen is mesés kilátás nyílik.

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Teljesen jó a közbiztonság.

Egyéb hasznos információk

Óváros

Aji fotója

Caravec erőd (avagy Tsarevets)

Áprilistól októberig minden nap nyolctól este hétig tartanak nytva, novembertől máriusig kilenctől délután ötig.

,, A város fő látványossága a Carevec erőd, amely uralja az egész környéket. A várfalak kilométereken keresztül kanyarognak a domboldalon. Érdemes legalább egy fél napot szánni meglátogatására, mert nagy területen fekszik és sok a látnivaló. Már a bejáratnál különböző ruhákba lehet öltözni és fényképezkedni, illetve mondákat hallgatni a helyről. Magyar nyelvű előadás nincs, amiből az következik, hogy viszonylag kevés a magyar látogatók száma, viszont a nyugati turisták már felfedezték maguknak. A helyiek gyorsan alkalmazkodnak és szinte mindenkit anyanyelvén szólítanak. Itt persze külön díjazás fejében nézelődhetünk, de ha felmászunk az egyik bástyába, felpróbálhatjuk a sisakokat és még pallóssal le is fejezhetjük az „ellenséget” (az esetünkben apát)." forrás

Egyéb látnivalók

Trapezica domb

A Trapezica-domb egy középkori erődítmény a város közelében. A dombon található erődítmény jelentős szerepet játszott a középkori Bolgár Birodalom történelmében. A dombon található erődítményből számos látnivaló és kilátás nyílik a városra. A domb közelében található a Baldwin-torony, amely egy másik középkori erődítmény maradványa. A Trapezica-domb és a Baldwin-torony látogatása Veliko Tarnovóban fontos turisztikai élmény lehet a város történelmi és kulturális örökségének megismerése szempontjából.

k. v. fotója

Szent Péter és Pál templom

Szent Péter és Pál templom a város egyik legjelentősebb történelmi és vallási helyszíne. A templom a középkori bolgár építészet egyik legjelentősebb műemléke.

A templomot a 13. században építették, és később többször is átalakították. A belső tér gazdag freskókkal és díszítésekkel van tele, amelyek a középkori bolgár művészet csodálatos példái. Az egyik legismertebb freskó az Utolsó Ítélet, amely a templom fő apszisán található.

A Szent Péter és Pál templomot többször is helyreállították a történelem során, mivel az épület jelentős sérüléseket szenvedett az évszázadok során. Az utolsó helyreállítás 1979-ben történt, amikor a templomot alaposan felújították és a freskók többségét helyreállították.

A templom előtti tér egyike a legismertebb turisztikai látványosságoknak Veliko Tarnovóban. A tér a város központjában található, és gyakran tartanak itt kulturális és vallási eseményeket.

Közeli látnivalók

Arbanasi kolostor

Az Arbanasi kolostor egy jelentős történelmi és vallási helyszín Veliko Tarnovó közelében. Az Arbanasi kolostor a 17. században épült és eredetileg egy kolostor volt, de később lakóházként is szolgált.

Az épület gyönyörűen restaurált állapotban van és jelentős példája a balkáni barokk építészetnek. Az Arbanasi kolostor díszes falfestményei, valamint az épület belső díszítése sok látogatót vonz.

Az Arbanasi kolostor szépsége mellett, a kilátás, amit a teraszról láthatunk, fantasztikus. A teraszról látható tájat Veliko Tarnovó városára és a környező hegyekre nyújt kilátást, amely varázslatos élményt nyújt a látogatóknak.

Az Arbanasi kolostor megközelíthető autóval, busszal vagy taxi szolgáltatással Veliko Tarnovó városából. A kolostor megtekintése után az Arbanasi falu többi látványossága, például a Szent Georgi templom és a Nativity of Christ Church is megtekinthető.

Hotnizta - vízesés

A Hotnitsa vízesés egy szép természeti látnivaló Bulgáriában, Veliko Tarnovótól nem messze, a Yantra folyó völgyében. A vízesés két nagyobb részből áll, amelyek kb. 40 méter magasak és a folyó felett vannak elhelyezkedve. Az alsó vízesés közelében egy kis park és üdülőhely található, ahol az emberek pihenhetnek, kirándulhatnak vagy piknikezhetnek. A parkban található egy étterem, ahol helyi ételeket és italokat lehet kóstolni.

A vízeséstől a közeli faluból könnyen megközelíthető turistaútvonalon keresztül, amely szép panorámás kilátást nyújt a környező hegyekre és völgyekre. A helyszínen lehetőség van túrázásra, hegymászásra és más szabadtéri tevékenységekre is.

Preobrazsenszki kolostor 

A Preobrazsenszki kolostor, Veliko Tarnovó közelében található. A kolostor a 14. században épült, és egyike a legjelentősebb kolostoroknak a régióban. Az épületegyüttesen belül számos épület található, beleértve az egykori templomot, kolostorlakásokat és más kiegészítő épületeket.

Az épületegyüttes nagy részét a 19. században újították fel, miután az eredeti épületek jelentős károkat szenvedtek az idők folyamán. A kolostor történelmi és művészeti értékei miatt a hely ma turisztikai látványosságként szolgál.

A kolostor több részből áll. Az alsó részében pedig számos kiállítás látható, amelyek a kolostor és a kolostor életét bemutatják. Az épületegyüttes közepén található a kolostortemplom, amelynek belső része gazdag freskókkal és díszítésekkel van ellátva.

A Preobrazsenszki kolostor helyszínén lehetőség van a szabadban sétálni, piknikezni vagy csak élvezni a környező hegyek és völgyek szépségét. A kolostor környékén több túraútvonal is található, amelyek a természetes környezetben vezetnek.

Sz. Ilona fotója


Olvasmányos linkek

„Ide minden bolgár el akar jutni élete során, legalább egyszer. Olyan ez mint valami zarándoklat. A dicső múlt emlékét idézi fel, amikor Bulgáriának 3 tengere is volt. A 12., 13., 14. századról beszélünk, amikor az ország komoly riválisa volt a Római és a Bizánci Birodalomnak.

Az évek során minden hódító rajta hagyta kézjegyét a hely építészetén. Egészen máig: található például ott egy, a nyolcvanas évek közepéről származó festmény az erődről. Ennyi látnivalóval észrevétlenül elrepülnek az órák ezen a helyen. forrás

Fotóegyveleg

sz. s. fotója

k. l. fotója

d. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon