ÚTIKRITIKA.HU / Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros| Tsarevets|Egyéb látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

m. m. fotója

Veliko Tarnovoról dióhéjban

(bolgárul: Велико Търново) bolgár kiejtés: veliku törnovo

Közép-bulgáriai város.

Lakosság (2022-ben): 71,800

Egykor (12.-14. század) a Második bolgár birodalom fővárosa volt.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A város csodálatos, valóban festői fekvése

2. A Shekerdzinitsa nevű kis kávézó a régi piacnál

3. Egy festett utcai lépcső

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Veliko Tarnovo vitathatatlanul Bulgária egyik legszebb városa. A település több dombra épült, amit a Jantra folyó ölel körül. A folyó nem csak keresztülszeli a várost, hanem a belvárosban 8 jelentős kanyarulata is van. Több olyan kanyar is létezik, melyek közel 180 fokosak, így akad olyan hely, ahol mindkét irányba láthatjuk a folyót, miközben az a még általunk látott két pont között megkerül egy egész városnegyedet." forrás

Odajutás

Veliko Tarnovo autóúton 222 kilométerre van Szófiától, keletre. 87 kilométeren lehet autópályán utazni. Közel 3 órás autózásra kell számítani. 

Szállás

Ajánlott hotelek (2022-ben):

2 csillagos: Bela Neda , Hotel Varusha

3 csillagos: Hotel Tsaravets,

4 csillagos: Premier Veliko Tarnovo, Rachev Hotel Bolyarski, Hotel Grand Yantra

Nem ajánljuk: a 2 csillagos Hotel Tarnavát.

Helyi közlekedés

Parkolás

A fizetős parkolóhelyeken jelenleg hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óráig kell fizetni. Hétvégén és ünnepnapokon ingyenes a parkolás.

Busz

Mivel nem nagy a város, kicsi a valószínűsége, hogy a turista tömegközlekedésre szoruljon. De ha mégis:  a buszok 07:00 és 21:00 óra között közlekednek. A 20-as, 50-es és 40-es buszok közlekenek Tsarevetsbe. A10-es busz összeköti a várost a Gorna Oryahovica pályaudvarral, igaz a minibuszok használata előnyösebb. Gyakorlatilag az összes buszjárat áthalad a városközponton. Jegyek csak az autóbuszon vásárolhatók a kalauznál. A jegy csak az aktuális utazásra érvényes, ára 0,70 lev.

Taxi

A helyi taxik sárga színűek, és többnyire az utcán lehet őket leinteni. 1,98 leva indulási díjat számítanak fel, majd 0,60 levát kilométerenként. Általában a város határain belüli utazás nem kerülhet többe 3,5-4 levánél. Összességében a taxizás nagyon megbízható.

Gyalog

A gyaloglás a legjobb módja Veliko Tarnovo felfedezésének. A város meglehetősen nagy, de a nevezetességek viszonylag  könnyen megközelíthetők, beleértvel a középkori várat, a Tsarevets-et. Az óvárosban nincs is más lehetőség, mint a gyaloglás, hiszen az utcák szűkek és kanyargósak.

Étkezés

Javasolt vendéglők:

1. a Shtasliveca 1 (Stefan Stambolov 79), bolgár ételek hatalmas menüjével, plusz lélegzetelállító, izgalmas szögű kilátás a folyóra és az óvárosra.

2. Az EGO Pizza & Grill (Nezavisimost 17), egy amerikai diner típusú snack bár (úgy tűnik, hogy ez a fajta étterem egyre népszerűbb Bulgáriában).  Innen is mesés kilátás nyílik.

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Teljesen jó a közbiztonság.

Egyéb hasznos információk

Óváros

Aji fotója

Caravec erőd (avagy Tsarevets)

Áprilistól októberig minden nap nyolctól este hétig tartanak nytva, novembertől máriusig kilenctől délután ötig.

,, A város fő látványossága a Carevec erőd, amely uralja az egész környéket. A várfalak kilométereken keresztül kanyarognak a domboldalon. Érdemes legalább egy fél napot szánni meglátogatására, mert nagy területen fekszik és sok a látnivaló. Már a bejáratnál különböző ruhákba lehet öltözni és fényképezkedni, illetve mondákat hallgatni a helyről. Magyar nyelvű előadás nincs, amiből az következik, hogy viszonylag kevés a magyar látogatók száma, viszont a nyugati turisták már felfedezték maguknak. A helyiek gyorsan alkalmazkodnak és szinte mindenkit anyanyelvén szólítanak. Itt persze külön díjazás fejében nézelődhetünk, de ha felmászunk az egyik bástyába, felpróbálhatjuk a sisakokat és még pallóssal le is fejezhetjük az „ellenséget” (az esetünkben apát)." forrás

Egyéb látnivalók

Trapezica domb

k. v. fotója

Szent Péter és Pál templom

Közeli látnivalók

Arbanasi kolostor

Hotnizta

Preobrazsenszki kolostor 

Sz. Ilona fotója

Patriarcsi kolostor

Olvasmányos linkek

„Ide minden bolgár el akar jutni élete során, legalább egyszer. Olyan ez mint valami zarándoklat. A dicső múlt emlékét idézi fel, amikor Bulgáriának 3 tengere is volt. A 12., 13., 14. századról beszélünk, amikor az ország komoly riválisa volt a Római és a Bizánci Birodalomnak.

Az évek során minden hódító rajta hagyta kézjegyét a hely építészetén. Egészen máig: található például ott egy, a nyolcvanas évek közepéről származó festmény az erődről. Ennyi látnivalóval észrevétlenül elrepülnek az órák ezen a helyen. forrás

Fotóegyveleg

sz. s. fotója

k. l. fotója

d. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon