ÚTIKRITIKA.HU / Síelés Bulgáriában


hirdetes

útikritikák


Síelés Bulgáriában

Bulgária egyre inkább kezd valós konkurenciát jelenteni turizmus szempontjából a híresebb európai üdülőhelyek számára, és ez nincs másképp a téli sportok esetén sem. Jó természeti adottságai csak hozzáértő kiaknázásra és megfelelő infrastruktúrára várnak, hogy lemossák magukról a „diszkontos Mediterrán” (nyáron) és a „diszkontos Ausztria” (télen) csúfneveket. És ahol akarat van (no meg pénz!), ott a beruházás, majd az azt követő turistasereg sem marad sokáig el. Érdemes tehát most meglátogatni, még mielőtt a világ is felfedezi magának.

Banszko (Банско) az ország délnyugati oldalán helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy sajnos szinte egész Bulgáriát, és hasonlóan Romániát vagy Szerbiát is át kell utazni, hogy eljussunk hozzá. Ez az utazás a skála két véglete között a kényelmetlen és a kalandos között helyezkedik el, lévén, hogy mindhárom ország sajnálatosan kevés gyors haladásra alkalmas úttal rendelkezik, valamint a Dunán is át kell kelni – ebből a szempontból ajánljuk a Magyarország-Szerbia átkelőt, a Románia-Bulgária ugyanis épp felújítás alatt van, ami nagyon lelassítja a közlekedést. De egy bevállalósabb csapat egy éjszaka alatt le tudja gyűrni, s akkor a felkelő napsugarak már a hóval borított hegyek látványával fogadhatnak.

Ami mindezt ellensúlyozza, az persze a szuper olcsósága. Az Ausztriában tapasztalható prémium minőség helyett földön járó árakat és szolgáltatásokat kapunk, amelyek viszont nem feltétlenül jelentik a minőség hiányát. Ha ezt elfogadjuk, és nem várunk el ötcsillagos szállodai all inclusive ellátást (nem mintha ilyen nem létezne, de általában nem ez a keresett szint), akkor nagyon kényelmesen ellehetünk egy rusztikusabb panzióban, vagy újonnan épült boutique hotelben, minimális, de élvezhető választékkal, alapkényelemmel, s bizonyosan nem megy rá az utolsó vasunk is. Egy fiatalosabb, haverokkal szervezett síkirándulásnak ideális helyszíne lehet Banszko: kevés pénzért meglepően szórakoztató szolgáltatásokat nyújthat.

Negatívumok: A Banszkóban való sízés/snowboardozás legkellemetlenebb része az odaautózás, de persze ezt is ki lehet kerülni a Szófiába repüléssel, amelyet egyre több nyugat-európai turista vesz igénybe manapság. Azon kívül egyesek talán ellenszenvesnek tarthatják a nyugati standardok szerint kissé hiányos infrastruktúrát és városrendezést, valamint a vidéki települések néhol elmaradott voltát. Mások viszont pont ebben látják az ország értékét, s méltányolják az eredetiségét, a természetközeli, nem képeslapszerű, hanem realista viszonyait. Valamint megfizethető voltát. Akik ellenben inkább csúcsminőségű szolgáltatásokat várnak el üdülésükkor, s minden ennél lejjebbi szint irritálja őket, azoknak nem ajánlott helyszín.

(2017)" forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon