ÚTIKRITIKA.HU / Obzor


hirdetes


útikritikák


Obzor

Obzor dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Étkezés| Vásárlás|Szórakozási lehetőségek| Közbiztonság|Strandolás |Programlehetőségek| Fotóegyveleg

.

L. Bandi fotója

Obzor dióhéjban

 • Inkább családosoknak való, nem a bulizni vágyó fiataloknak.
 • A Burgasz régióban lévő, kétezer lakosú kicsi városka hangulatos főtérrel, látványosságai nincsenek.
 • Olcsóbb, mint a bolgár tengerpart nagyobb, ismertebb üdülő települései.
 • Nincs még annyira tele nyaralókkal.
 • A Napospart és az Aranyhomok között Obzornak van a legszélesebb és leghosszabb (3 km) strandja, amelynek az északi vége a leghangulatosabb, de az egész partszakasz szép.
 • Több hotel és sok kávézó található a partnál, boltokból nincs annyi, mint pl. Neszebarban.
 • Van egy szórakoztató központja, a Zamok, de amúgy Obzor nem a bulizósoknak való, hanem inkább a strandolásra koncentrálóknak.

L. Bandi fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A strand és a főtér között a kellemes Palm Park a nyáron annyira áhított árnyékot nyújtó pálmafákkal
 2. Kirándulni az Obzortól 9 kilométerre lévő Irakli parkba, ami érintetlen természet
 3. Picike templomok sírkerttel
 4. Hosszasakat sétálni a parton
 5. Obzor most még jó hely, de pár év múlva elvesztheti a bájosságát
 6. Barátságosak a helybéliek a külföldiekkel (ez nincs így mindenhol a bolgár tengerparton)

Nem tetszett

 1. A strandon a bunkó szemetelő nyaralók
 2. Lényegében csak két szórakozóhely van
 3. A szolgáltatók nem igazán tudnak idegennyelveket az oroszon kívül
 4. A távolsági buszoknál nehéz kideríteni, hogy mikor van járat vissza Obzorba
 5. Vadul vezetnek a helyiek

Vélemények

"A part és tenger: gyönyörű! Mindegy, hogy honnan kémleled. A parton rengeteg napágy és ernyő található (egyszer „megszámoltam” 500-550 darab ágy biztos van), ennek ellenére, ha jó helyet szeretnél (pl. első sor), akkor jó korán kell érkezned. Egyik reggel napfelkeltét néztünk, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy 5:15-kor már viszik az emberek a törölközőket a napágyakhoz :) Egyébként egész nap jönnek-mennek az emberek a napágytól/hoz, így mindig találni szabad ágyat. Aki nagyon biztosra akar menni, az a szállodánál talál fizetős részt is (6 leva/nap/ágy és 6 leva/nap/ernyő).

A part homokos. A víz meleg volt (imádtam) és sekély (Balaton délipart feeling) egy jó darabig. Hínár elvétve akadt a szálloda előtti partszakaszon (én elég finnyás vagyok, de számomra nem volt zavaró). Obzor felé volt olyan partszakasz, ahol gyönyörű zöld volt a tenger a hínártól, nem is volt ott fürdőző. Aki úszni akart kicsit beljebb kellett merészkednie. Nagyon be nem érdemes menni (nem is láttunk egyébként ilyen bátor embert), mert nagyon sok a medúza (amikor parasailingeztünk akkor láttuk).Különböző vízi sportokat is ki lehet próbálni: jet ski, parasailing, fánk, banán, vízisí – elég baráti áron. Obzor pici és nem is szép, egyszer érdemes bemenni. Ilyet reméltünk, így csalódás nem ért." (P. R., 2013. augusztus)

Ajánlott hotelek (2023)

 • 3 csillagos: Suneo Club Helios Beach ,
 • 4 csillagos: Soy Luna Bay&Mare Resort, Sunrise Blue Magic Resort , Hotel Riu Helios Bay , Hotel The Cliff Beach&Spa Resort , 

          5 csillagos: HVD Clubhotel Miramar , HVD Reina del Mar ,

Étkezés

Obzorban számos étterem és kávézó található, amelyek kínálnak helyi és nemzetközi ételeket. Az éttermek és kávézók általában központi helyeken találhatók, és nagyon kényelmesek, mivel sok helyen találhatók napernyők és teraszok.

Az árak azonban általában magasabbak, mint a Naposparton. Az éttermekben és kávézókban a főételek ára általában 20-30 leva között van, ami körülbelül 10-15 eurónak felel meg. Az italok ára általában 2-5 leva között van, ami körülbelül 1-2,5 eurónak felel meg.

Az árak természetesen változhatnak az adott étterem és az étlap kínálata szerint. Azonban általában azt lehet mondani, hogy az árak valamivel magasabbak, mint a Naposparton, de még mindig kedvezőbbek, mint más európai országokban.

Vásárlás

Obzor egy kis város, amely számos vásárlási lehetőséget kínál a turistáknak. A városközpontban számos kis bolt és élelmiszerbolt található, ahol a turisták élelmiszereket, italokat, ajándéktárgyakat és más alapvető termékeket vásárolhatnak.

Az Obzorban található piacon pedig friss gyümölcsöket, zöldségeket, halat, húst és más helyi termékeket lehet vásárolni. A piac érdekes hely, ahol a turisták megismerhetik a helyi kultúrát és az ételeket.

Obzorban találhatók továbbá kis üzletek, ahol a turisták helyi kézműves termékeket, ékszereket, kerámia tárgyakat, textil termékeket és más ajándéktárgyakat vásárolhatnak. Ezek az üzletek gyakran kedvező áron kínálják a termékeket, és lehetőséget adnak arra, hogy a turisták olyan helyi termékeket vásároljanak, amelyek emlékeztetik őket az utazásra.

L. Bandi fotója

Szórakozási lehetőségek

Obzor egy kis tengerparti város, így az éjszakai élet nem olyan élénk, mint a nagyobb tengerparti városokban. Azonban vannak olyan bárok és klubok, amelyek élénk éjszakai életet kínálnak a turistáknak.

Az egyik legnépszerűbb hely Obzorban a Beach Bar, amely az óváros közelében található, és számos italt és koktélt kínál. A Zenith Beach Bar is népszerű hely, amely gyakran élő zenei eseményeket és DJ-ket tart.

A Cozy Corner Lounge Bar is egy másik nagyon kellemes hely, ahol a turisták lazíthatnak, italokat fogyaszthatnak és élvezhetik a város látványát.

Ha valaki inkább a táncolásra vágyik, akkor a La Cubanita Disco Bar remek választás lehet, amely népszerű helyi és nemzetközi zenékkel várja a vendégeket.

Közbiztonság

Általánosságban véve Obzor biztonságos város, és a turisták általában nem tapasztalnak problémákat az utcai bűnözéssel kapcsolatban. Azonban, mint bármely más helyen, érdemes vigyázni a személyes tárgyakra és az értékekre, például a táskákra, a mobiltelefonokra és a pénztárcákra. Ajánlott figyelmesnek lenni a tömegközlekedési eszközökön, a turistalátványosságokon, az éttermekben és az éjszakai klubokban.

A strandokon általában jól látható mentőszolgálat van jelen, így biztonságban lehet élvezni a tengerparti tevékenységeket. Fontos azonban, hogy csak akkreditált és hivatalos szolgáltatóktól vegyenek igénybe búvárkodás, szörfözés, kenuzás és más tengeri tevékenységek szolgáltatásait.

Obzorban ismert a rendőrség és a helyi hatóságok hatékony munkája, és a turisták a rendőrséghez fordulhatnak segítségért, ha szükséges.

Sajnos, mint bármely más turisztikai helyszínen, Obzorban is előfordulhatnak turista átverések. Az egyik leggyakoribb átverés a strandokon történik, amikor az embereknek árulkodóan drága áron kínálnak napernyőt, napozóágyat és más tengerparti felszereléseket. Ezért fontos, hogy előzetesen tájékozódjon az árakról, és ha lehetséges, bérelje ki ezeket az eszközöket a szálláshelyén.

Egy másik gyakori átverés, amelyre a turisták figyelniük kell, az utcai árusok által kínált hamis vagy rossz minőségű termékek eladása. Ezek lehetnek például ékszerek, ruhák vagy cipők. Ajánlott csak hiteles boltokban és piacokon vásárolni, és előzetesen tájékozódni az árakról.

Továbbá, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az embereket pénzért kérdezik meg a látnivalókról vagy a turistahelyek megközelítéséről, holott ezek az információk ingyenesen is elérhetőek lehetnek.

Mindenképpen ajánlott megfontolni az alapvető biztonsági és figyelmeztető intézkedéseket, és ha valami gyanús történik, akkor forduljon a helyi hatóságokhoz vagy rendőrséghez segítségért

Strandolás

Obzor Bulgária egyik legszebb tengerparti üdülőhelye, és számos szép strandot kínál a turistáknak. Az Obzor strandjai homokosak és tiszták, és ideálisak fürdőzésre és napozásra. Néhány a legjobb strandok közül:

Obzor Beach: Az Obzor Beach a legnagyobb strand az üdülőhelyen, és nagyon közel van a központi területekhez. A strand homokos, tiszta, és ideális fürdőzésre.

Irakli Beach: Az Irakli Beach egy csendesebb strand, amely kicsit távolabb helyezkedik el a központtól. A strand homokos és vadregényes, és azok számára ajánlott, akik szeretnek távol maradni a zsúfolt turistahelyektől.

Byala Beach: A Byala Beach egy másik közelben található strand, amely szintén homokos és tiszta. A strand környéke szép kilátást nyújt az üdülőhelyre és az óceánra.

Shkorpilovtsi Beach: A Shkorpilovtsi Beach a legnagyobb tengerpart a fekete-tengeri partvidéken, és az egyik legnépszerűbb hely azok számára, akik szeretnek hosszú sétákat tenni a homokos parton.

Az Obzor strandjai általában nagyon tiszták és biztonságosak, és a legtöbb strand számos szolgáltatást kínál, mint például napernyők, nyugágyak és strandbárok.

L. Bandi fotói

Programlehetőségek

Ha szeretne kicsit kalandosabb élményekre vágyik, akkor számos kirándulási lehetőség áll rendelkezésre a közeli hegyekben és erdőkben. Az egyik legnépszerűbb kirándulás az Emen-szurdok, amely egy festői, kősziklákkal teli völgy, ahol lehetőség van túrázásra, hegymászásra, barlangászatra és vízesés-látogatásra.

Fotóegyveleg

L. Bandi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Pozsgai Károly, 2018. 05. 11. 13:38
Mi munkahelyi "csere"-csoportként, 8 évvel ezelőtt, 2010. augusztus második felében voltunk Obzorban, a Tropicana Hotelben, ami akkor a város polgármesteréé volt. Erkélyes, szép nagy szobáink voltak félpanzióval (reggeli, vacsora) és a szálloda saját belső medencéjével, mintegy 5 perc sétára a homokos obzori öböltől. A városkában a mesterséget még nálunk kitanult palacsintázó is volt, egy nagyon barátságos bolgár család üzemeltette. Mi ötször voltunk Bulgáriában, mindig a tengerparton. Egyszer Várnában, egyszer a Naposparton, egyszer az Aranyhomokon, s egyszer Neszebarban. Utoljára itt, Obzorban, de nekünk ez tetszett a legjobban, bár nyilván izlés kérdése is.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon