ÚTIKRITIKA.HU / Burgasz


hirdetes

útikritikák


Burgasz

Burgasz dióhéjban | Szállásválasztás | Hasznos információk |Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ami szép, az szép - V. Jancsi fotója


Burgasz dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 211,000

A tengerparti nagyváros repülőtere a legnagyobb forgalmú Bulgáriában. Május és október között rengeteg charterjárat jön ide. Budapestről elérhető direkt járattal. Érdemes bérelt autóval közlekednie annak, aki a környéket is szeretné bejárni.

Történelem: Burgasz Bulgária egyik legősibb városa, amelynek történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza. A város a római korban volt fontos kikötőváros, és a középkorban számos ostromot és inváziót élt át.

Látnivalók: Burgaszban számos látnivaló található, beleértve a városközpontban található Szabadság tért, a városi múzeumot, a Katedrálist és a történelmi óvárost. A városban a Fekete-tenger partján is található gyönyörű parkok és strandok.

Gasztronómia: A burgaszi konyha jellegzetes ételei közé tartozik a chushki burek, ami töltött paprika tészta. A városban számos étterem és kávézó található, ahol kipróbálhatod a helyi ételeket és italokat.

Közlekedés: Burgasz jól kapcsolódik a többi bulgáriai városhoz és az ország többi részéhez vasúti és autópályai kapcsolatokkal. A városban kényelmesen lehet közlekedni a tömegközlekedéssel, mint például buszokkal és villamosokkal.

Strandok: Burgasz a Fekete-tenger partján található, így számos gyönyörű strand van a közelben. A városban található Burgasz strand a legnagyobb és legnépszerűbb strand, de a környéken számos más lehetőség is van.

Burgasz - a legélhetőbb bolgár város

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett:

- Homokos tengerpart, gyönyörű kagylók és csigák a parton
- A tengerparti park nagyon szép és gondozott
- Hashburger, a burgaszi McDonald's
- Repülővel könnyedén elérhető
- Felelős állattartóknak tűntek (nem láttunk kóbor állatokat)
- Vannak szép, fotóra kívánkozó épületek
- A sétálóutca szépen ki van épülve
- Sokan tudnak pár szót magyarul, barátságosak
- A homokszobor kiállítás (fizetős volt, kívülről csodáltuk meg)

Nem tetszett:

Bankkártyát és eurót sok helyen nem fogadtak el
- A vezetési stílus
- A sétányon rajzaikat áruló kisgyerekek látványa
- Rugalmatlanok voltak a reptéren (pl. értelmetlen szabályok)
- Sok az egyhangú, szürke paneltelep a tengerparttól távolabbi városrészeken

(2023)

Vélemények

,, Szozopoltól nem messze fekszik Burgasz, mely egy meglehetősen ronda tengerparti város sétálóutcával, shopping lehetőségekkel és éttermekkel. Itt is fizetős a parkolás, viszont a sétálóutcától kb. 15 percre már ingyenes, így ott hagytuk a kocsit. Shopping, gyorskaja és kávé után továbbálltunk Neszebárba. forrás

Szállásválasztás

"Szállást találni nehezebb volt, mint ahogy azt elsőre gondoltuk. Leginkább azért, mert nincsenek hostelek, csak hotelek. Ha értenének más nyelven, mint a sajátjuk talán valaki elmagyarázná nekik, hogy mivel megszűnt egy rakat határ, nagyobb a mozgás az országok között, és hogy mivel olcsóbb lett az utazás, többen is utaznak, és az olcsóbb szállásokra is lenne kereslet. Na, mindegy." forrás

Étkezés

Burgaszban számos étterem, kávézó és bár található, ahol lehetőség van helyi és nemzetközi ételek, valamint italok kóstolására. Az étkezési lehetőségek között szerepelnek a hagyományos bolgár éttermek, amelyekben helyi specialitásokat, például a banica (házi sajtos pogácsa), a banitza (sós rétes) és a kavarma (pörkölt hús zöldségekkel) kínálnak. Emellett vannak nemzetközi éttermek, amelyek kínálnak olasz, görög, török, kínai és más konyhák ételeit is. A városban számos helyen lehet kóstolni friss halat és tenger gyümölcseit is. A helyi piacokon friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, kolbászokat és egyéb helyi termékeket lehet vásárolni.

Ata fotója

Hasznos információk

1. A Napospartról indulva Burgasz irányában van egy Kableskovo nevű település, ahol csütörtökönként (14 óráig) van nagy használtcikk és egyéb vásár. Burgaszban van egy Krasznodar nevű nagy piac is.

Látnivalók

  • Morskata Gradina (Tengeri kert)

A Morskata Gradina, vagyis a Tengeri Kert Burgasz városában, Bulgáriában található. Ez a tengerparti park a város egyik legfontosabb és legszebb látnivalója. A kertet 1951-ben alapították, és azóta folyamatosan fejlesztik. A kert 300 000 négyzetméteres területén számos növényfajta található, többek között egzotikus fák és virágok, valamint cserjék és egyéb növények. A parkban sétálni lehet a tengerparton, élvezni a kilátást a tengerre, vagy piknikezni a füvön. A Morskata Gradina a turisták és a helyiek kedvelt helye.

d. m. fotója

Mall Galeria (szép építészetileg)

A Mall Galeria Burgasz városában található bevásárlóközpont, amely a város egyik legnagyobb és legnépszerűbb bevásárlóhelye. A központban több mint 160 bolt, étterem és mozi található, így széles választékkal szolgál az idelátogatóknak. Az üzletek között megtalálhatók a legismertebb nemzetközi márkák, valamint helyi boltok is. A Mall Galeria számos szórakozási lehetőséget is kínál, mint például bowlingpálya, játékszoba és mozi.

Strand Lifestyle Center (ez is bevásárlóközpont)

,, Óriási sasmadár néz a Fekete-tenger felé egy 1912-ben neoromantikus stílusban épült ház tetejéről Burgasz sétálóutcájában az Aleksandrovskán.

Habár a tengerparti város szinte utoljára került bolgár fennhatóság alá 1885-ben - és még a XX.század elején is szinte teljesen török lakossága volt - kevés műemlék maradt meg az Ottomán korszakból.

Talán legszebb példája mégis a Bezistan azaz a fedett bazár. Más néven Bedesztán minden török fennhatóságú városban a bazár éke volt ahol főleg az aranyművesek árulták portékájukat. Ma divatüzletek sorakoznak a Bezistanban és elvesztette igazi hangulatát de a csarnokot szépen helyreállították.

A szomszédos utcákban pedig, van pár szép ottomán kereskedőház amelyek túlélték a negyed átalakítását. (Ata, 2022)

Olvasmányos linkek

"A turistainformációnál lévő 40-es hölgy miután megkérdeztem, hogy tud-e nekünk segíteni, mire olyan finnyás-értetlen-gőgös arcot vágott, majd miután kitartóan próbálkoztam, hogy "burgasz" és "map" és mutattam a térképet (már amennyire egy térképet el lehet mutogatni) felhúzta a szemöldökét, megrántotta a vállát, finnyantott még egyet a szájával, és folytatta a számok bekarikázását a papírján. Mi azért egy ideig próbáltunk tisztelettudóan viselkedni, és nem hittük el, ami éppen velünk történik, de aztán amikor bejött egy bolgár férfi és a néni felnézett, és elkezdett a fejünk mellett vele beszélgetni szépen lassan kisomfordáltunk a szobából.

Miután lepakoltunk és aludtunk kb. egyig, körbenéztünk még jobban. Lillának sikerült kapcsolatot létesíteni egy helyi lakossal (megrökönyödésemben meg sem kérdeztem hogy hogy) aki elmondta neki, hogy jobban járnánk, ha elbuszoznánk Sozopolba, mert az egy szép kis város szép parttal. Ez olyan 35 km-re van Burgasztól, a busz félóránként indul az állomásról, a jegy itt valamivel többe került, 4-4 leváért utaztunk kb. 45 percet, aminek az eredménye az első négy oldal kiolvashatatlan naplóbejegyzés lett (nem baj, a lényegre úgyis emlékszem). Na ezt az utat egyáltalán nem bántuk meg. Mikor megérkeztünk egyből tudtuk, hogy valami ilyesmire vágytunk már Burgasban is. Elképesztően szép hely homokos tengerparttal és bazinagy hullámokkal." forrás

Fotóegyveleg

Városháza - v. j. fotója

Szovjet katonai emlékmű vörös festékkel megdobálva - V. J. fotója (2022. április)

V. Jancsi fotói

Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

László, 2023. 10. 04. 06:12
Tetszett:
- homokos tengerpart, gyönyörű kagylók és csigák a parton
- a tengerparti park nagyon szép és gondozott
- Hashburger, a burgaszi McDonald's
- Repülővel könnyedén elérhető
- Felelős állattartónak tűntek (nem láttunk kóbor állatokat)
- Vannak szép, fotóra kívánkozó épületek
- A sétálóutca szépen ki van épülve
- Sokan tudnak pár szót magyarul, barátságosak
- A homokszobor kiállítás (fizetős volt, kívülről csodáltuk meg)

Nem tetszett:
- Bankkártyát és eurót sok helyen nem fogadtak el
- A vezetési stílus
- A sétányon rajzaikat áruló kisgyerekek látványa
- Rugalmatlanok voltak a reptéren (pl. értelmetlen szabályok)
- Sok az egyhangú, szürke paneltelep a tengerparttól távolabbi városrészeken


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon