ÚTIKRITIKA.HU / Szozopol


hirdetes


útikritikák


Szozopol

Szozopol dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Strandok | Étkezés | Pénzváltás | Programlehetőségek és látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A városi (központi) strand (Централен плаж, azaz centrálen plázs) - s.i. fotója

Szozopol dióhéjban

 • Sokkal hitelesebben bolgár, mint az Aranyhomok vagy a Napospart, némileg olyan erényei vannak, mint Neszebárnak, az egyik legrégebbi település a bolgár tengerparton, maguk a bolgárok is imádják.
 • Valamivel olcsóbb, mint az Aranyhomok és a Napospart.
 • Festői környezet: Szózopol egy lenyűgözően szép környezetben található, amelyben egyesül a tengerparti nyaralás és a történelmi jelentőség. A város labirintus-szerű utcái, a műemlékek és az óvárosi hangulat varázslatos élményt kínálnak a látogatóknak.
 • Számos strand: Szozopolban számos szép strand található, amelyek a homokos vagy kavicsos parton helyezkednek el. A partok általában tisztaak, és a kristálytiszta tengerben való úszás igazán élvezetes.
 • Gasztronómia: Szozopol híres a kiváló gasztronómiájáról, amely magában foglalja a helyi halételeket, a tenger gyümölcseit, a balkáni ételeket és a nemzetközi konyhát is. A városban számos étterem és bár található, amelyek kiváló minőségű ételeket és italokat kínálnak.
 • Történelmi látnivalók: Szozopol történelmi múltja gazdag és sok érdekes látnivalóval rendelkezik. A városban számos műemlék, templom és múzeum található, amelyek megismerhetővé teszik a bolgár történelmet és kultúrát.
 • Az alábbiakban bemutatjuk, milyen negatív tényezőkkel lehet találkozni Szózopolban:
 • Túlzsúfoltság: A nyári szezonban Szózopolban nagyon sok turista látogat el, és a város néha nagyon zsúfolt lehet. A strandok, éttermek, bárok és szállodák tele lehetnek, és nehéz lehet olyan helyet találni, ahol az ember nyugodtan és kényelmesen pihenhet.
 • Magas árak: A turisták számának növekedése általában magasabb árakat eredményez a szállásokon, éttermekben és más turisztikai helyeken. A szezonális kereslet magasabb árakat jelenthet, ami nem mindenki számára megfizethető lehet.
 • Nyári forróság: Szózopolban a nyári hónapokban nagyon meleg lehet, és a strandokon is nagyon forró lehet. Az erős napsugárzás és a magas hőmérséklet jelentős kihívást jelenthet azoknak, akik nem szoktak a nagy melegben tartózkodni.
 • Parkolási nehézségek: A városban a parkolási lehetőségek korlátozottak lehetnek, és nehéz lehet olyan helyet találni, ahol az ember kényelmesen le tudja tenni az autóját. Azonban a parkolási díjak általában nem magasak.
 • Nyelvi nehézségek: Az angol nyelv nem mindenhol beszélhető Szózopolban, és a helyi emberek nem mindig beszélnek más nyelveket. Ez néha kommunikációs nehézségeket okozhat, ha az ember segítségre szorul, vagy ha szeretne valamit megérteni a helyi kultúráról.
 • Tengeri állatok: A Fekete-tengerben néhány tengeri állat, például medúzák, homokozó rákok és más fajok előfordulhatnak, amelyekkel nem mindenki szeretne találkozni. Fontos, hogy az emberek óvatosan fürödjenek, és figyelmesen járják a tengerpartot.

"Szozopol a mozgalmasabb tengerparti városok közé tartozik Bulgáriában. Szállodákat csak az újvárosi részben találunk, az óvárosban csak magánszálláshelyek vannak. Ez segít megőrizni az óváros eredeti hangulatát. A várost inkább a szűk macskaköves utcák, régi házak, hangulatos sikátorok jellemzik. Lassan mélyülő homokos tengerpartja miatt kiváló választás lehet gyermekes családoknak." (H. Helga, Vista)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szépen megőrzött ill. helyreállított óváros a szűk sikátorokkal
 2. Itt kedvesebbek a bolgárok, mint a Naposparton
 3. Olyan, mint egy kis falu, nyugis, békés a légkör, persze a főszezonban azért van bőven tömeg
 4. Grillezett halak szaga az éttermek közelében és a szozopoli házi lekvárok
 5. Még talán Neszebarnál is hitelesebben bolgár, és lazább, szeretik is a bolgár művészek
 6. Ízlettek a bolgár sörök, főleg a Sumenszko és a Kamenitza, ; a borok közül a kedvencek a Gulbanis (Muskato Bianco)  és a Traminer
 7. A Dzsip szafari (Zelenika nevű utazásszervezővel) 
 8. Elfogadhatóak az árak

Nem tetszett

 1. Szozopol lélektelen modern része
 2. Nincs elég vegyesbolt
 3. Korán bezárnak a szórakozóhelyek, amikből amúgy nincs is sok
 4. A falakon a sok halálhíres közlemény (azért van annyi, mert hosszú ideig nem veszik le a régebbieket)
 5. A városban a kijelző táblák hiánya, nehéz a tájékozódás (pl. a távolsági buszok irányát és menetrendjét illetően); ha mégis valami ki van írva, akkor csak cirill betűkkel 
 6. Szinte valamennyi étteremben ugyanaz a választék, ráadául a minőség is többnyire közepes
 7. Az utca széleken a szemét

Vélemények

Szozopol romantikus kisváros, Neszebarhoz hasonlóan a bolgár tengerpart egyik legrégebbi településeihez tartozik. A kellemes hangulatú óvárosa és a lassan mélyülő homokos tengerpartja vonzza a turistákat, ezért is sokan csak a bolgár Saint Tropez-nak titulálják.

Az itt élők Szozopol óvárosát próbáljak megóvni a tömegturizmus elől, ezért itt kizárólag magánszálláshelyek vannak, míg a nagyobb szállodák kijjebb, az újváros részben találhatóak meg. A helyiek így tudják megőrizni az óváros eredeti báját, azzal, hogy tele van régi faházakkal, hangulatos utacskákkal és természetesen műemlékkel. Az óvárosban, az egykori halászfaluban sétálva varázslatos hangulat fogja el a turistát.

A város csendes és nyugodt, illetve kevésbé látogatott, mint a híres Napospart. Persze Szozopol így tökéletes. Sokkal autentikusabb és szerethetőbb, mint a zsúfoltabb Napospart, azaz Sunny Beach. Viszont itt kevesebb is a szórakozóhely, étterem és bár. Akik a nyüzsgést szeretik, itt azt biztosan nem fogják megtalálni. (2023) forrás


"Szozopolban ezerszer jobb a közbiztonság, mint Magyarországon. Nem kellett félni még éjszaka se. Rengeteg étterem van. mindig más helyen étkeztünk. Bőven van választék, a térségben látnivaló van akár még több hétre való is. Bolgár esten vettünk részt, hangulatos és érdekes volt engem csak a zene hangereje zavart, az sok volt. " (2014. augusztus)


"Nagyon rokonszenves nyaraló körzet. Aranyos, kedves félsziget, bolgár építészeti jellegzetességekkel, családias hotelekkel, panziókkal, bolgár vendégszeretettel, szép tengeri panorámákkal, tiszta, sós levegővel. Szozopolt érdemes megkülönböztetetten ajánlani!" (Kata)


"Mielőtt megérkeztem volna a városkába, fehér házakra, görögös hangulatra, pálmafákra számítottam, de legalábbis egy olyan építészeti sokkra, ami Neszebárban éri a turistát. Szozopol nagyon szép, a maga nemében… Természetesen, mivel kontinentális éghajlati övben fekszik, pálmafák nélkül. A halászvárost időről időre elpusztította a tenger, a házak – néhány kivételtől eltekintve – viszonylag fiatalok. A város soha nem volt olyan nagy, mint Várna vagy Neszebár, kiterjedésének gátat szab a félsziget mérete. Mégis van egy sajátos bája, jól érzi magát itt a nyaraló. Az újváros viszonylag egységes, se nem csúnya, se nem szép. Funkcionális. Ne várjunk túl sokat Szozopoltól, és akkor nem csalódunk. Nagyon jól el lehet itt tölteni 1-2 hetet, aki igazán szépet szeretne látni, üljön buszra vagy hajóra, és menjen el Neszebárba. Aztán jöjjön vissza Szozopolba, és élvezze a Fekete-tenger nyújtotta kényelmet – tömegek nélkül." (Utazó)

Szállás

Szozopol egy régi halászfalu, amelynek két része van: az Óváros és az Újváros. Az Óváros tele van történelmi és kulturális látnivalókkal, mint például a fából épült házak, a Szent György templom és a régészeti múzeum1. Az Újváros modern és nyüzsgő, sok étteremmel, bárral és üzlettel. Ha szereted a csendet és a hangulatot, válassz egy hotelt az Óvárosban. Ha inkább a pezsgést és a kényelmet keresed, válassz egy hotelt az Újvárosban.

Szozopolnak több strandja is van, amelyek közül a legnépszerűbbek a Központi strand, a Harmanite strand és a Kavacite strand2. A Központi strand az Óváros mellett található, és homokos és sekély vízű2. A Harmanite strand az Újváros déli részén fekszik, és hosszú és széles2. A Kavacite strand egy kicsit távolabb van a várostól, de csendesebb és tisztább. Ha szereted a nyüzsgést és a vízi sportokat, válassz egy hotelt a Központi vagy a Harmanite strand közelében. Ha inkább a nyugalmat és a természetet kedveled, válassz egy hotelt a Kavacite strandnál vagy annak közelében.

Folyamatosan fejlődő városról lévén szó, a hotelválaszték is állandóan változik.

Ajánlott hotelek (2023-ban)

 • 2 csillagos: Hotel Orion,
 • 3 csillagos: Hotel Diamantl , Hotel Radik ,
 • 4 csillagos: Santa Maria Holiday Village,
 • Apartman:

"Szozopolban a szállodák az újonnan épült területeken fekszenek. Maximum négycsillagos hoteleket találunk a városban, áraik magasabbak, mint Várnában vagy Burgaszban, nagyjából a neszebárival egyeznek meg. A két- és háromcsillagos szállások viszonylag olcsók (30-40 euró/éj), jó szolgáltatást nyújtanak, általában csak a klímáért kell külön fizetni. A reggeli minden esetben benne van az árban, félpanzió igényelhető, de tapasztalatunk szerint nem érdemes fizetni érte. Gyakran egy-egy étterem kiegészítése a kisebb motel, ne ijedjünk meg tőle, a bolgárok elég profik a vendéglátásban. Elutazás előtt érdeklődjünk a transzferlehetőségről, a legtöbb szálloda 10-12 ezer forint/oda-vissza út árért autót küld értünk a burgaszi reptérre.

A legtöbb szálloda az újváros domboldalán fekszik, gyönyörű kilátással az öbölre és az óvárosra. Az egyetlen gond az lehet, hogy naponta több száz lépcsőt kell megmászni, miközben valamelyik strandra igyekszünk (bárhonnan maximum negyedóra alatt találunk egy strandot). A várostól két kilométerre fekszik a Santa Maria nyaralófalu, amely közel ezer apartmant kínál, konyhával, balkonnal és interneteléréssel főszezonban 60 euró/éj áron. Elsősorban azoknak ajánlott, akik csak fürdeni szeretnének, és ritkán járnak be a városba. A közelében található a Szozopol-öböl legjobb homokos strandja.  forrás

Strandok

A Központi strand az Óváros mellett található, és homokos és sekély vízű1. Előnyei: közel van a történelmi és kulturális látnivalókhoz, sok étteremmel, bárral és üzlettel a közelben, alkalmas a vízi sportokra12. Hátrányai: zsúfolt és zajos a főszezonban, nincs sok árnyék.

A Harmanite strand az Újváros déli részén fekszik, és hosszú és széles1. Előnyei: tágas és tiszta, sok szolgáltatással rendelkezik, mint például napernyők, nyugágyak, zuhanyzók, öltözők, mentők12. Hátrányai: távol van az Óvárostól, néha erős a szél és hullámok.

A nagy területe miatt kevésbé zsúfolt, mint a Központi strand.

A Kavacite strand egy kicsit távolabb van a várostól, de csendesebb és tisztább1. Előnyei: nyugodt és természetes környezetben fekszik, homokos és lassan mélyülő vizű, ideális a gyerekeknek és a pihenésre. Hátrányai: nehezebben megközelíthető tömegközlekedéssel vagy gyalog, kevesebb étteremmel és bárral a közelben.

"A városnak két strandja van, az egyik az északi strand közvetlenül az óváros mellett, a másik a kissé délebbre fekvő, hosszabb Harmani, amelynek a végén, a sziklák után nudistarész is van. Mindkét homokos strand pár perc sétával elérhető az óvárosból és az újonnan épült szállodákból egyaránt. Július és augusztus hónapban sokan napoznak a partokon, leginkább 10 és 14 óra között – ami egyébként az orvosmeteorológusok szerint nem javasolt. Belépődíjat nem szednek, a napernyőért napi 10 levát kérnek (megéri igénybe venni, a napernyős területeken nincs tülekedés). A Harmani strandon több volt a moszat, lévén a vize kicsit melegebb amazénál. Mindkét helyen találunk étel- és italárusokat, bérelhető szörf és vízibicikli is. A víz lassan mélyül, bólyázva van, ideális gyerekekkel utazóknak.

Aki nem sajnálja a fáradságot, nagyjából félórás sétával eljuthat a Santa Maria komplexum közelében fekvő több kilométeres öbölszakaszhoz, ahol szabadon fürdőzhet. Ugyan a partszakasz nincs kiépítve, és csak pár kempingben vásárolhatunk innivalót, ez a strand nyújtotta a legtöbb élvezetet. Közel három kilométert a parton megtéve Chernomorets falu strandjához érünk, itt van a környék legnagyobb nudista fürdőtelepe. Az öbölben viszonylag sok a medúza, de egyszer sem csíptek meg, a víz kellemesen meleg, hullámokat viszont keresve sem találni. " forrás

Étkezés

A legjobb vendéglők az óváros várfallal védett sétányán találhatóak.

"A bolgár konyha tipikus dél-európai ízeket vonultat fel, igazából nem túl sikeresen. Hogy ne essek abba a hibába, hogy egy-két étterem kínálata alapján ítélem meg egy vidék konyháját, sokat végigpróbáltam, a legolcsóbbtól a drágáig. Az eredmény hasonló volt: kiváló saláták (leginkább a híres sopszka, a snezhanka és meshana) és pékáruk (pl. a banitsa), viszonylag jó levesek (pl. a hideg uborkaleves, a tarator), közepes ízvilágú halak, nem túl ízletes hús- és borzasztó rántott ételek (pl. rántott kagyló), szinte ehetetlen sült krumpli. Mentségükre legyen szólva, ennyire olcsón még egyetlen országban sem tudtam megebédelni, 7-800 forintból degeszre tömtem magam.

A húsételek közül egyedül a kavarma volt kivétel, mindenhol finomat ettem. A gyümölcsök és a tejtermékek első osztályúak, frissek, zamatosak. A fagylaltjuk és süteményeik is finomak, bár nem a legolcsóbbak. Ha ellátogatunk ide, joghurtot mindenképp együnk! Szállodánkban a reggeli egyhangú, már-már siralmas volt, többektől hallottam, hogy ez más hotelekben is hasonló volt. Valószínűleg idővel ez is sokat javul, a családi vállalkozások felnőnek a feladathoz. A bolgár borok messze földön híresek, a borkészítés a trákok idejébe nyúlik vissza. A Fekete-tenger melletti régióban terem az ország szőlőjének 30%-a. A legismertebb fajtáik a rizling, a muscat ottonel, a savignon blanc és a tramini. Minden vacsorához kiváló borokat kínálnak, ne hagyjuk ki.  forrás

Vásárlás

Piactér: A város központjában található piactéren különböző élelmiszerek, friss zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és helyi ételek vásárolhatók meg. A piac egy jó hely, hogy megismerkedj a helyi életmóddal és az ottani kultúrával.

Ajándékboltok: Szózopolban sok ajándékbolt található, amelyek érdekes helyi kézműves termékeket kínálnak, mint például kerámiákat, dísztárgyakat, ékszereket és festményeket. Ezek az ajándékboltok nagyszerű helyek, hogy egyedi ajándékokat vásárolj az otthon maradt barátoknak és családtagoknak.

Ruházati boltok: Szózopolban több kisebb boltban is találhatók divatos ruházati termékek, például strandruhák, nadrágok, pólók és kiegészítők. Ezeknek a boltoknak a kínálata általában a turisták ízlésére és igényeire van szabva.

Ékszerboltok: A városban több ékszerbolt is található, amelyek különböző ékszereket kínálnak, például fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket és gyűrűket. Ezek az ékszerboltok különösen vonzóak lehetnek azok számára, akik egyedi ékszereket szeretnének vásárolni.

Élelmiszerboltok: Szózopolban több élelmiszerbolt is található, amelyek különböző élelmiszer- és italtermékeket kínálnak. Ezeknek a boltoknak az árai általában alacsonyabbak, mint a turistákra szabott boltokban, és lehetőséget adnak arra, hogy az emberek saját ételeiket és italaikat készítsék el, ha önellátó nyaralást terveznek.

Mentás itókák - v. jancsi fotója

Bolgár (?) viszki - V. J. fotója

Pénzváltás

A repülőtéren nem érdemes pénzt váltani, mert nagyon rossz árfolyamot kínálnak.

"Bulgáriában általában a bankokban szokás pénzt váltani, az utcai pénzváltók nem túl népszerűek (állítólag gyakran megkárosítják a turistát, én ezt nem tapasztaltam). A bankokban egységes árfolyam van, kicsit körülményesen folyik a munka, feltétlenül szánjunk 15-20 percet a váltásra. Forintot, dollárt és eurót egyaránt váltanak, korrekt árfolyamon. Kicsit meglepett, hogy a fényképezőgépemet meglátva azonnal kitessékeltek a fiókból, nemhiába, a banktitok sérthetetlen! A szállodák is üzemeltetnek kisebb pénzváltókat, soha nem próbáltak átverni. Az utcán gyanúsan jó árfolyamot kínáló magánszemélyeknél azonban sose váltsunk, biztos, hogy csalni fognak. Bankautomatát az ó- és újvárosban egyaránt találunk, OTP és UniCredit bank is van itt. Érdemes elutazás előtt érdeklődni a számlavezető bankunknál, az ATM-ből történő készpénzfelvétel néha kifizetődőbb a pénzváltásnál. Egyedül az lepett meg, hogy jobb éttermekben, elegáns üzletekben sem tudtam kártyával fizetni, ez alól csak a gyógyszertár volt kivétel."  forrás

Programlehetőségek és látnivalók

Hajókirándulás a Ropotamo-folyón

A Ropotamo-folyó egy gyönyörű természeti terület. A folyó menténre szervezett hajókirándulások az egyik legnépszerűbb turisztikai tevékenység Szózopol és Primorsko környékén. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen élményekre számíthatunk egy hajókirándulás során a Ropotamo-folyón:

Természeti szépségek: A Ropotamo-folyó mentén egyedülálló természeti szépségeket találhatunk, mint a mocsarakat, a homokos partokat, a sziklákat és az erdős területeket. A hajókirándulás lehetőséget ad arra, hogy közelről láthassuk a környezetet, élővilágát és a természet szépségeit.

Madármegfigyelés: A folyó mentén nagyon sok madárfaj él, így a hajókirándulás során lehetőség nyílik madármegfigyelésre is. Sok turista kifejezetten azért érkezik ide, hogy különböző madárfajokat láthasson, például gólyákat, gémeket, sirályokat és különböző vadkacsaféléket.

Kulturális érdekességek: A Ropotamo-folyó mentén található a Ropotamo természetvédelmi terület, amelynek részeként több kulturális és történelmi helyszín is található. A hajókirándulás során lehetőség nyílik megtekinteni a régi templomokat, a középkori várakat és más kulturális érdekességeket.

Szórakozás: A hajókirándulás egy szórakoztató élmény is lehet, különösen akkor, ha barátokkal vagy családdal érkezünk. Az út során a hajóban élőzene és helyi zenészek biztosítják az atmoszférát, így igazán kellemes és vidám élményben lehet részünk.

Kikapcsolódás: A Ropotamo-folyón való hajókirándulás egy kiváló módja lehet a kikapcsolódásnak és a pihenésnek a természetben. A hajókirándulás során lehetőség nyílik a friss levegőn való időtöltésre, a természeti környezet élvezetére és az igazi nyugalom és csend megtapasztalására.


Megalit mező

"Várna közvetlen közelében található egy különleges földrajzi képződmény, melynek eredetét sokáig homály fedte. Ez a 250 hektár kiterjedésű területet elfoglaló Kőerdő, az öt évszázadon át tartó török fennhatóság idején Dikilitas névre hallgató titokzatos táj, több száz homokkő oszloppal. Talán az angliai, bretagne-i megalitmezőkre emlékeztet, azonban lényeges különbség, hogy a bulgáriai Kőerdő nem ember által létrehozott mű, hanem a természet alkotása. E különös hely már az ókori népek fantáziáját is megmozgatta, szent helyként tisztelték a trákok, a rómaiak és a bolgárok is. Még a 19. században is voltak olyan vélekedések, hogy a Kőerdő egy antik templom maradványa. A geológusok azonban bebizonyították, hogy ez egy természetes képződmény, a belül üreges kőoszlopok a laza, tengerparti homokos területet több millió éve borító mészkőből kioldódott mészből keletkeztek, a cseppkövekhez hasonlóan. A fedő mészkőfelszín lepusztulása után a laza homokot viszonylag gyorsan elhordta a szél, és az ellenállóbb mésszel összecementált oszlopok megmaradtak. A kőoszlopok között kb. 700 méter hosszú ösvény kanyarog, ezt végigjárva megcsodálhatjuk a titokzatos, a helyiek szerint ma is „varázserővel bíró” képződményeket." forrás

"Ha már unjuk a strandot, keressük fel a Szozopoli Múzeumot. Ne számítsunk Pergamon Múzeum szintű gyűjteményre, de a kiállított antik vázák, ékszerek csodálatosak. A főutcán áll egy pici ortodox templom, pár leváért bemehettünk, fantasztikus élmény volt. Az esti szórakozás nyolc körül indul. A városban két nyitott mozi üzemel, a fiatalokat (nosztalgia)diszkó várja, nyáron fesztiválokat is rendeznek, híres például az Apollónia Művészeti Fesztivál, ahová az ország legjobb muzsikusai érkeznek évről évre. Az óváros főterén árnyművészek szórakoztatják az érdeklődőket, valamelyik utazási irodában a közeli kikötőből induló esti-éjszakai hajózásra is befizethetünk. A legfőbb szórakozás mégis a főutca faházai közötti esti séta, majd méltó befejezéseként egy pohár bolgár sör valamelyik bár teraszán. A malomban, ami ma kínai étteremként működik, minden héten egyszer folklórest van, érdemes benézni ide fél órára."forrás


Busszal Burgaszba

Időtartam: A Szózopolból Burgaszba tartó buszút időtartama általában körülbelül 2 óra. Az utazás hosszától függően lehet, hogy a busz néhány megállót tart, de általában nem sokat veszít az időből.

Árak: Az árak változóak lehetnek a szezontól és a busztársaságtól függően, de általában a Szózopolból Burgaszba tartó buszjegy ára körülbelül 10-15 leva között van.

Menetrend: A buszok általában naponta rendszeresen közlekednek Szózopol és Burgasz között, különösen a nyári szezonban. A menetrend változó lehet a szezontól és a busztársaságtól függően, de általában a buszok óránként vagy félóránként közlekednek a két város között.

Jegyvásárlás: A buszjegyeket általában a helyi buszpályaudvaron, az online jegyértékesítő oldalakon vagy a buszon lehet megvásárolni. Érdemes előre utánajárni a jegyvásárlási lehetőségeknek, különösen a nyári szezonban, amikor a kereslet magasabb.

Utazás kényelme: A buszok általában kényelmesek és klímaberendezéssel felszereltek. Az utazás során lehetőség van a táj és a környezet élvezetére, mivel a buszok általában a tengerparton haladnak.

Szórakozás Szozopolban

Szozopolban van egy buli utca, ahol egymás hegyen-hátán vannak a lokálok. Hajnalig lehet mulatni.

Strandbárok: Szózopolban számos strandbár található, amelyek az esti órákban válnak igazán élénkké. Ezek a helyek általában a parton találhatók, és kellemes hangulatot biztosítanak a friss levegőn való ülésre. A zenék általában változatosak, és számos ital és koktél áll a vendégek rendelkezésére.

Éttermek: Szózopolban számos étterem található, amelyek a késő estig nyitva tartanak. Az ételek általában helyi specialitások, tenger gyümölcsei és a balkáni konyha jellegzetes ételei. Az éttermek különböző hangulatokkal és stílusokkal rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő helyet.

Klubok: Szózopolban több klub is található, amelyek változatos zenei stílusokat kínálnak, beleértve a popot, a rockot és a house-t is. A klubok általában később nyitnak, és élénk és mozgalmas éjszakát biztosítanak.

Bárok: Szózopolban számos bár található, amelyek különböző hangulattal és stílussal rendelkeznek. Ezek a bárok általában a főutcákon találhatók, és az italok és koktélok széles választékát kínálják. A bárok általában korán zárnak, így ha később szeretnél szórakozni, akkor érdemes inkább a klubokat választani.

Koncertek és fesztiválok: A nyári szezonban Szózopolban számos koncert és fesztivál kerül megrendezésre, amelyek igazi szórakozást jelentenek. Ezek az események általában a főtéren vagy a parton kerülnek megrendezésre, és különböző zenei stílusokat kínálnak.

Olvasmányos linkek

"Szozopol főutcáján, közel a strandhoz számos utazási iroda kínálja egy-, illetve kétnapos fakultatív útjait. Olcsón el lehet jutni Burgaszba és Primorie-ba (a helyi busz is elvisz oda, a menetrendjét megkérdezhetjük a helyi utazási irodákban vagy a buszállomáson a Republikanska utcában), jóval drágább a neszebári, várnai és isztambuli túra (az utóbbira mindenképpen érdemes befizetni, ha még nem járt valaki a török fővárosban, és nem tart a többórás buszúttól). A legpropagáltabb fakultatív program mégis a félnapos Ropotamo-túra, ahol az irodák ígérete szerint motorhajókkal siklunk majd végig a természetvédelmi területet kettészelő híres-neves Ropotamo-folyón, majd romantikus ebéd keretében megismerkedünk a bolgár konyha remekeivel (a kiránduláshoz extraként rendelhető).

Neoplan busz érkezett egy idegenvezetővel, hamarosan egy ötvenfős orosz nyugdíjas csapat közepében találtuk magunkat. Az idegenvezető lelkiismeretesen ismertette a látnivalókat oroszul, olaszul és tört német és angol nyelven. Alig húszperces buszút után megérkeztünk a folyóhoz, ahol század eleji stílusú sétahajó várt minket, hogy elvigyen a folyó torkolatáig. További harminc perc, és fordultunk is vissza, messziről vethettünk egy pillantást a Ropotamo romantikus tölcsértorkolatára. Jó lett volna legalább egy fotó erejéig kihajózni a tengerre, de a hajó ezt nem bírta. A kiindulási pontra visszatérve irány a busz, kiderült, a bolgár konyha remekeivel Szozopol modern negyedében ismerkedhetünk meg, az étlapi árak kétszereséért."  forrás

V. Jancsi fotója

"Én Szozopolt ajánlom, ott is az óvárosi részt, mert nagyon szép sziklás részei vannak, faberakásos házai. A kis utcákban olyan hangulatos sétálni, mert este nagyon nagy élet van ott, még hajnali háromkor is. A tengerparton is rengeteg lehetőség van pl: jetski, banánozás, kukoricárusok. Van rengeteg apartman, amik olcsóak. Az emberek is nagyon kedvesek. Sok kisbolt van, ahol mindent meg tudsz venni. " forrás


,, Minden nyaralás fő kelléke a hűtőmágnes. Vegyük a tengerpartot, bárhol a világban, de most éppen a festői Bulgáriában. Az alapmotívum általában a tenger maga – ebből a szempontból a legalkalmasabb egy jól eltalált felvétel, lehetőleg a vízből kiugráló delfinekkel –, a kép felső harmadában pedig az aktuális helység neve, mondjuk Szozopol. Ha a helynek van úgynevezett sajátossága, ismert épülete, formás hegye, folyópartja, akkor annak feltétlenül szerepelnie kell a mágnesen.
De mégis a mágnes az a műfaj, amelyben tényleg kibontakozhatnak a helyi művészek. És mivel ebből adnak el egységnyi idő alatt a legtöbbet, bele kell sűríteniük mindent. Szozopolban, az öreg, girbegurba utcácskákkal és faborítású házakkal ékeskedő városkában például a hűtőmágnesek jól eltalált, girbegurba utcácskákat és faborítású házakat ábrázolnak. Tengerpart lévén fontos motívum még a hal, a rák és a tengerparti kis kápolna, amely kísértetiesen hasonlít ugyan a szomszédos városka templomára, de itt egyértelműen a Szozopoliról van szó, tekintve, hogy a szorgos kínai munkások… bocsánat: helyi képző- és iparművészek a Szozopol feliratot tették a kis képecskék fölé.
Meglepő, hogy mekkora az érdeklődés a történelmi figurák iránt. Aszparuh és III. Simeon cárok mellett jól fogy a nagy költő, Hriszto Botev, valamint a másik Hriszto, Sztoicskov is, aki nem kötődik ugyan szorosan Szozopolhoz, viszont az egyetlen bolgár, aki BEK-et nyert a Barcával. Némi felárral kapható Todor Zsivkovot, Vlagyimir Putyint, Sztálint és Adolf Hitlert ábrázoló hűtőmágnes is. Utóbbiból van heroikus, csüggedt és elgondolkodó változat.
Gyönyörűen sütött a nap. Vidám turisták válogattak a portékában. Egy amerikai házaspár egy halasat, egy páros delfint és egy Sztálint választott. Egy orosz csoportnál Putyin és Sztálin fogyott. Két kedves, tetovált svéd mind a három Hitlerből vett. Körülnéztem, nem találja-e rajtam kívül más is furcsának ezt a kínálatot. De nem. Úgyhogy a művészi szabadság idén Szozopolban találkozott a művészi kereslettel. (2019)" forrás


A település legérdekesebb látnivalói közé tartozik az imént említett Várfal sétány, illetve a Régészeti múzeum és a Szent Cirill és Szent Metód templom. Továbbá érdemes megnézni a strand melletti apró ortodox templomot (St. Zosim templom) is, ahol eredeti ortodox ikonok láthatóak.

(2023) forrás

Fotóegyveleg

s.m. fotója

Áprilisi nihil - v. j. fotója

m. g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon