ÚTIKRITIKA.HU / Albena


hirdetes


útikritikák


Albena

Albena dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Tengerpart | Programlehetőségek | Étkezés, vásárlás és árak | Közlekedés | Kirándulási lehetőségek | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

k.j. fotója

.

Albena dióhéjban

 • Nyugisabb jóval, mint az Aranyhomok és a Napospart. Nincs annyira túlépítve, mint a Napospart. A szállodafejlesztést ésszerű korlátok között tartják. A régi, az ő átkosuk (szocializmus) idején épült sablonos épületeket korszerűsítették így-úgy.
 • Albena strandjai szélesebbek és szebbek, mint a Napospart strandjai. Albena nagyon jó kisgyermekes családoknak (nyáron a nyaralók többsége ilyen). Albenát szeretik a párok is, akik romantikusabb, kifejezetten nyugalmas pihenésre vágyóknak. Idősebbek is szívesen jönnek ide. A bolgároknak maguknak is Albena az egyik fő kedvenc a tengerpartjukon. Sima strandolásos nyaraláshoz príma hely.
 • Albena hoteljei többnyire all inclusive ellátást nyújtanak és emiatt nem alakult ki a szállodákon kívül vendéglők nagy választéka. A nyári főszezonon kívül ráadásul sok minden szolgáltatás zárva tart.
 • Albena nem igazán való bulizni vágyóknak, mert szórakozóhelyekből nincs igazán jó választék. Van egy útszakasz tipikus szuvenír boltokkal, nyári ruházatra koncentráló butikok, és néhány étterem (egy-két élőzenés is).
 • Bérelt autóval könnyebb körülnézni, mint busszal vagy szervezett formában.
 • A Várnai repülőtér kb. 40 percre van Albenától. A mozgalmas esti, éjszakai életre vágyók busszal vagy taxival a 15 kilométer távolságban lévő Aranypartra mennek át. Várnába vásárolgatás céljából mennek be a turisták (buszjegy 5 leva egy útra, 50-60 perc

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Albena némileg olcsóbb, mint a többi bolgár tengerparti üdülőhely
 2. Sok a zöldterület és rendezettek a közterületek, tisztaság, gondozottság, Albena kicsi, nyugis hely (23 óra táján szinte minden bezár)
 3. Lovaglás, albenai istállók szolgáltatásai
 4. Vannak hotelek, amelyeknek saját strandszakaszuk van
 5. Hogy az augusztusi 30 fokban sincs nagy hőség a könnyed szellőknek köszönhetően
 6. Szép a tenger, a kék és a zöld különböző árnyalatai, tiszták a strandok, világos színű, finom a homok
 7. Sok játszási lehetőség, terep, program kínálkozik a kisgyerekek számára, a kicsik szeretik a liliputi vasuton utazást
 8. Albena nyugisabb, szolidabb, mint a Napospart
 9. A kirándulás Nessebarba (nagyon érdemes), a Kaliakra-fok is érdekes, de a nagy nyári melegben fárasztó (nincs árnyékos rész)
 10. Olcsó a taxizás (pl. Aranypartra 30 euró oda-vissza, a taxis jön a visszaúthoz a megbeszélt időpontban, a megbeszélt helyre) 

Nem tetszett

 1. Albena egy mesterséges település, csak a nyaraltatásból él, azaz nincs semmi természetes, valódi bolgáros jellege
 2. Járdák sok helyen rossz állapotban vannak (gödrök, horpadások, bemélyedések)
 3. 15-25 év közötti fiataloknak, és programéhes pároknak néhány nap után unalmassá válhat
 4. A taxisokkal való előzetes alkudozás
 5. Sok albenai hotelben áttértek az elmúlt években az all inclusive ellátásra és ez látszódik azon, hogy Albena sétányán kevesebben járnak vendéglőkbe, ettől a promenád kevésbé élénk 
 6. A strandon azok a nyaralók kapnak jobb helyen lévő napozóágyat, akik borravalót adnak
 7. Az üzletek választéka szűk, bezzeg Várnában
 8. Hallottuk, hogy előfordulnak (igaz ritkán) utcai rablások, főleg a nyaralók ékszereire vadásznak; valamint parkoló autókból drogot kínálgatnak

Vélemények

"Az egész város nagyon rendezett, tiszta, úgy az utcák, mint a parkok, terek, utcai bárok. Viszont az egész város mintha az időben megállt volna. Az épületek formája, a vakolatok, a bútorzat, az egésztől rossz érzésem volt. Mintha 1978-ban lennék a mai felnőtt énemmel. Akinek ez nem probléma, annak kifejezetten ajánlom, mert a tisztaság rendben van, a tengerpart pedig szép, finom homokos, kellemes, ott nagyon tetszett…. nincs drágaság, de nem is olcsóbb mint otthon. A benzin és gázolaj (aki egyénileg jön) annyiba jön ki, mint itthon: 2,5 leva és 2,6 leva. Jobb itt váltani a pénzt, mert 1 euro 2 leva. Taxi áll mindenhol, egyezkedni kell." (Edit, 2013)


"Olyan mintha egy zárt város lenne. Az egész városba egy sorompós kapun kell átmenni. Az autólopások ellen lett felállítva! Albena kicsi turistatelepülés a bolgár tengerpart északi részén. Központja egy nagy betonplacc és egy 20 emeletes hotel, a 80-as éveket idéző stílussal. Ez a stílus egész Albenára is jellemzőnek mondható. Errefelé nagyon sok a román rendszámú autó. A románoknak ez a rész kb. 200 kilométerre van csak Bukaresttől. Olcsóbb, mint a román tengerpart, és ezért nagyon közkedvelt dolog idejönniük nyaralni. Ami itt ezen a környéken kellemes és szép az egy erdős, mocsaras, lápos természetvédelmi terület. Ez valamennyire barátságossá teszi a környéket. Kulturális turizmus szempontjából a térség érdektelen. Várna kb. 30 kilométerre van városi érdekességként." (2014)


"Albena egy mesterséges nyaraló település, amelynek főutcája olyan, mint egy állandó kirakodóvásár. Van ott mindenféle attrakció felnőttnek, gyereknek egyaránt. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy szerintünk Albena strandja a legjobb és legszélesebb Bulgáriában. Éttermekből, bárokból van nagy választék. Ha visszajövünk a bolgár tengerpartra, akkor megint Albenát fogjuk választani. Béreltünk autót. Az Aranypart kb. 13 kilométer, Várna 40 kilométerre. Nessebar jó messze van, de megérte megnézni az óvárosát." (H.C., 2014)  


"Gyerekekkel nyaraltunk ott és meg kell állapítanunk, hogy Albena nagyon alkalmas hely családoknak. Rengeteg vidámparkos jellegű móka kínálkozik a kicsiknek. Igaz olcsónak nem mondhatók ezek a játéklehetőségek. A tarmbulin 5 percre 10 leva, ami azért kb. 1500 forint, na és a gyerek mindig többet akart ugrálni 10 percnél... A kaják, itókák árai elfogadhatóak. Az Albena-i kereskedők a maguk módján kedvesek, és nem tolakodóak. Ja, és voltunk lovaskocsival körbenézni, és az speciel nem volt annyira drága." (RoRe, 2014)

Szállásválasztás

Sok a vacak, vagy középszerű hotel. Kéretik óvatosan választani.

Ajánlott hotelek (2023)

 • 3 csillagos: Kaliopa ,
 • 4 csillagos: Tiara Beach , Gergana Beach , Kaliakra Mare ,
 • 5 csillagos: Maritime Paradise Blue Hotel ,

-----------------------------

Nem ajánlott hotelek: Laguna Garden , Laguna Mare , Nona , Dobrudja, Villas Magnolia , Hotel Magnolia , Slavuna , Vita Park , Arabella Beach , Sandy Beach , Elitsa , Com Hotel , 

Talán tanácsos egy egész vagy egy fél csillagot levenni az Albena-i hotelek besorolásából, ha teljes európai viszonylatban méricskélünk.Tengerpart

A finom homokos strandot minden este gondosan takarítják gépekkel. Napközben is ügyelnek a strandföveny tisztaságára. 

Nyáron a tengervíz gyakran melegebb, mint a hotelmedence vize.

Albena Beach: Albena Beach a legnagyobb és legnépszerűbb strand Albena üdülőhelyen. A strand tiszta homokkal és kristálytiszta vízzel rendelkezik. A parton napágyak, ernyők, vízi sportok és egyéb kényelmi szolgáltatások állnak rendelkezésre. Az Albena Beach a látogatók körében nagyon népszerű, és az egyik legjobb hely, ahol a látogatók élvezhetik a Fekete-tenger frissességét.

Baltata Beach: Baltata Beach egy kisebb, de nagyon szép strand, amely az Albena Beach közelében található. A strand sűrű lombos erdővel körülvett, és kristálytiszta vízzel rendelkezik. A látogatók élvezhetik a homokos partot, a nyugalmat, valamint a környező természet szépségét.

Kranevo Beach: Kranevo Beach egy kis falu közelében található, és egy csodálatos strand. A strand tiszta homokkal és kristálytiszta vízzel rendelkezik. A látogatók élvezhetik a napozást és a vízi sportokat, valamint kipihenhetik a napi stresszt a parton. A Kranevo Beach a látogatók körében egyre népszerűbbé válik, és az egyik legjobb hely, ahol a látogatók élvezhetik a Fekete-tenger nyugalmát.

Rogachevo Beach: Rogachevo Beach egy kisebb strand, amely a városközponttól távolabb található. A strand tiszta homokkal és kristálytiszta vízzel rendelkezik. A látogatók élvezhetik a napozást és a vízi sportokat, valamint kipihenhetik a napi stresszt a parton

Programlehetőségek

Kalózhajós kiirándulás

Érdemes ellenőrizni az időjárást, mielőtt elindulnának a kirándulásra, mivel a viharos tengeri körülmények veszélyesek lehetnek a hajózásra, és lehetnek olyan napok, amikor a hajózás elmarad.

Dzsip szafari

Akinek könnyen felfordul a gyomra, inkább hagyja ki vagy menjen nagyon éhesen. (Viki)

Étkezés, vásárlás és árak

 • Érdemes bemenni Várnába és szétnézni a három bevásárlóközpont valamelyikében.
 • Az alapvető élelmiszerek árai jellemzően kicsit olcsóbbak, mint nálunk, viszont a minőségi élelmiszerek, élvezeti cikkek nagyon drágák.

Étkezés

Érdemes meglátogatni a Dulboka kagylófarmot, mert érdekes és jópofa gasztronómiai kirándulás. A hely szép, és elszigetelt környezetű, a fogyasztásra kínált kagylók frissek és finomak.

Vásárlás

Albenában a főszezonban a boltok 23 óra táján zárnak.

Közlekedés

 • Az albenai buszpályaudvar a település bejáratánál található. Mikrobuszok közlekednek innen pl. Várnába mindössze 5 leváért. Nem érdemes hop on hop off busszal menni Várnába, mert túl sok helye áll meg.
 • A taxisokkal meg lehet állapodni abban, hogy más településekre való kirándulásoknál extra költség nélkül, akár több órával későbbig is, megvárjanak minket és visszaszállítsanak Albenába.

"Gyakran taxiztunk s mindig alkudoznunk kellett a soförrel. Nem szabad a hotel előtt várakozó taxiba beülni, mert azok magasabb áron fuvaroznak. Ha nagyobb távolságra akarunk taxizni ki Albenából, akkor jobb elsétálni a városhatáron lévő buszpályaudvarhoz, vagy a főtérhez. Ezen helyekről a taxisok olcsóbban viszik el a turistát. Az Aranypartra a taxizás 20 levába került, éjszaka a visszajövetel már 30 levába került. Jobb elkérni az albenai taxis telefonszámát és az Aranypartra rendelni a visszaúthoz, mert az Aranypart-i taxisok drágábbak. Várnába egy útra 25 levát fizettünk a taxisnak. Buszoztunk is. Albenából az Aranypartra 3 levába kerül egy út, Várnába 5 leva. Ezek a távolsági buszok gyakran mikrobuszok és az Aranypartra és Várnába közlekedő buszok gyakran túlzsúfoltak.  (Misi, 2014. augusztus)


Kirándulási lehetőségek

 • Taxival (kb. 60 leva) vagy busszal kb. 30 perc eljutni az Aranyhomok-hoz (13 kilométer), pl. gyerekeket elvinni az ottani Aquapolis vízi vidám parkba.
 • Bérelt autóval megnézni szép, festői tájakat Albenától északra: Bacsik-i volt királyi rezidencia és a botanikus kert, roppant látványos Kaliakra-félsziget.
 • Várnában delfinezési program, főleg a gyerekeknek, Várna taxival kb. 30 perc. A várnai bazártól nem érdemes sokat várni.
 • Nessebár túl messze van, oda nem érdemes Albenából elautózni, főleg, hogy az országút nincs túl jó állapotban és sok a kanyargós szakasz. Tény azért, hogy Nesszebár vonzó hely.
 • Dzsip szafari

Várna, delfináriummal, tőle 300 méterre a Tengeri Akváriummal, csodaszép katedrálissal.
Mozgó kövek (Pobitite Kamuni) nemzeri park.
Kaliakra fok.
Balchik, arborétum és Mária királyné palotája.
Érdemes megnézni őket.

Egyéb hasznos információ

Albena bejáratánál található posta és egy telefonközpont is, ahol lehet telefonkártyát vásárolni.

Fotóegyveleg

s.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Balog Andrásné, 2019. 11. 24. 12:10
Hol tudok foglalni Albenába? 2020. juniusban oda szeretnénk menni 7 éves gyermekkel, repülővel, AI ellátással.Balogné


Balog Andrásné, 2019. 11. 24. 12:10
Hol tudok foglalni Albenába? 2020. juniusban oda szeretnénk menni 7 éves gyermekkel, repülővel, AI ellátással.Balogné


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon