ÚTIKRITIKA.HU / Róma


hirdetes


útikritikák


Róma

Repülőjegy | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Vélemények | Úti okmányok | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

 • Budapestről Rómába közvetlenül a Wizzair és a Ryanair menetrendszerinti járatával utazhatunk. A menetidő 1 óra 45 perc, de néha kevesebb. A repülőjegy árak a foglalás időpontjától, és a foglalás idejétől függnek. Érdemes időben megvásárolni a repülőjegyeket, mert a kedvező árú jegyek hamar elkelnek.

Bejutás a repülőtérről:

A Fiumicino repülőtér 34 km-re fekszik Róma városától. A repülőtérről a legegyszerűbben a Leonardo Expersszel lehet bejutni a városba, a menetidő kb. 30 perc. A vonatok félóránként járnak, a menetjegy ára 14 EUR/ út. Vagy busszal, amire szintén meg lehet előre váltani a jegyet.

,, A reptéri shuttle busz kényelmesen bevitt minket a terminálra, mentünk is tovább megkeresni a 7-es buszállást, ahonnan a Terravision transzfer busz járatával 4 €-ért juthattunk be Rómába, a Termini állomáshoz. Mi már előre megvettük interneten a transzfer jegyet oda-vissza. A késés sem volt gond, a megvett jegy érvényes a soron következő buszra is. Ha nem vennénk meg a jegyet előre, az sem gond, helyben is láttunk kis irodakonténert, ahol megvásárolható. A szelvény amúgy sem jogosít fel arra, hogy elsőként szálljunk fel a buszra, végig kell állnunk a sort, remélve, hogy felférünk rá. Felfértünk, poggyász a raktérbe, mi a busz hátuljába. 50 perces utazással már a Termini állomáson voltunk, tökéletes, nem drága, még csak nem is kényelmetlen. Útközben már látni Rómából ezt-azt, a távolban felsejlik egy-egy régebbi korban épült épület, áthaladunk egy-két városkapun, az ókori Római Birodalom városfalain. Modernebb épületeket csak a külső kerületekben látni. Na és azok a felnyírt lombkoronák…

Be lehetne még utazni az FL1 jelzésű vasútvonallal, de az már drágább, 8 € egy útra. Ráadásul úgy olvastuk, hogy ez az alábbi helyszínekre szállítana minket: Trastevere, Ostiense, Tiburtina. Persze, akinek a környéken van a szállása, annak ez jobb megoldás lehet. A taxik és egyéb autós transzferek 50-55 €-ért hoznának be a városba. Akárhogy számoltunk, a fejenként 8 €-s buszjegy az oda-vissza útra a legjobb választás, árban mindenképp. Igazából kényelem szempontjából sem volt semmi gondunk." forrás


A Ryanair reggeli járatával érkeztünk meg Ciampino repülőterére. Miután csak kézipoggyászt vittünk, hamar a terminál előtti parkolóban találtuk magunkat. Itt több alternatíva is kínálkozik, hogy bejussunk Rómába. A legolcsóbb (2,50€), hogy beállunk az Airlink buszmegállóba, és a busz elvisz minket a városka vasútállomására, ahol félóránként megáll egy olyan vonat, amivel bejutunk a Termini pályaudvarra. De egy úr legyen úr, ne garasoskodjon, ha a feleségének szülinapja van, ezért a gyorsabb és kényelmesebb módot választottam (6,90 €), a szintén a parkolóból induló shuttle buszt. (Természetesen vannak taxik is, de hülye azért nem vagyok.) (2024) forrás

Szállásválasztás

A római turistáskodást tervező magyarok közül sokan azzal bagatellizálják a szállodaválasztás jelentőségét, hogy a rengeteg nevezetesség megtekintésével zsúfolt napi programokon túl csupán egy ágyra van szükség az éjszakára, és tulajdonképpen mindegy milyen a hotel. Aztán az így okoskodók jó részéről kiderül, hogy mégis markáns, emocionális és részletes véleményt formál a szálloda állapotáról, elhelyezkedéséről, kényelmességéről. A körültekintő utazó hajlandó kis időt szánni arra, hogy némileg alapos tájékozódás után döntsön a szálláshelyről. Ebben próbál segíteni az alábbiakban az úti kritikus. 

Nyilván a legfontosabb szempont az ár. Ha akár az interneten, akár az utazási irodák kínálatban feltűnően olcsó római szállodát talál, akkor - szerintünk - biztos lehet abban, hogy a szálláshely vagy távol van a központtól, vagy eléggé lestrapált állapotban van, esetleg a sok internetes negatív vélemény miatt értékesítési gondokkal küzd. Érdemes pénzt szánni kellemesebb hotelre, mert a római utazás élményének emlékében igenis benne lesz az, hogy miként érezte magát a szálláshelyen és közvetlen környékén.

A szállás kiválasztásánál legyünk figyelmesek, hogy legalább a hálószobákban legyen klíma, mert nyáron a 40 fokos hőség éjszaka se kíméli az embert. Nap végén, a látnivalók végigjárása után örülni fogunk egy hűvös szobának, ahol megpihenhetünk. Szerencsére a római épületek többnyire vastag falakkal és ablak-zsalukkal rendelkeznek, így a hideget is jól tartják.

A római szálláshelyek esetében van idegenforgalmi adó, ami a helyszínen fizetendő és 9 éves kor felett 4 euró/fő/éj az összege.

Rómában virágzik az airbnb, családoknak, nagyobb társaságoknak logikus és kényelmes választás lehet. Érdemes a metró közelében keresni. Amire ügyelni kell feltétlenül: nyáron a légkondi, télen a fűtés. Hogy legyen. Általában alaposan szabályozott, kárkozás esetén az okozott kárt vagy annál többet is behajtanak az utazón, oda kell figyelni erősen. Sokszor probléma a szállás mérete, de ez előzetes levelezéssel tisztázható.Ami nehezen kivitelezhető egy római airbnbben: a nagy családi reggelik. Nem szokás az itteniek körében , így nincsenek rá felkészülve, sokat kell pl.gyalogolni azért , hogy valamilyen friss kenyeret tudjunk prezentálni a reggelihez. Viszont a reggeliző helyek csodásak.

Jellemzők

Gyakran a szállást kereső ember azt tapasztalja, hogy azonos kategóriában egy, a történelmi központban lévő szálloda és egy külső városrészi közötti hotel ára között nincs szignifikáns különbség. Szinte biztos lehet az utazást tervező, hogy ez abból adódik, hogy a városközponti hotel szobája (kb. 10 négyzetméter), fürdőszobája jóval kisebb, mint a külvárosi, és az egyéb kényelmi körülmények sem azonosak.

A római 2, 3 csillagos hotelek közül jónéhányban nincs 24 órás recepciós szolgáltatás és ez kisebb kényelmetlenségeket okozhat. A 2 csillagos kategóriában elvétve akad olyan, ami picit is igényes utazónak elfogadható. A 2 és 3 csillagos hotelekben többnyire nagyon szerény választékú a reggeli: cappuccino, croissant és esetleg még kevéske ez-az. Csak a 4 csillagosokban fordul elő, hogy büféreggelit szolgáltatnak. Hasznos tudni, hogy az olaszok kevésre becsülik a reggelit. Többnyire valami kis édes tésztás sütit esznek a kávé mellé. A külföldi turistákat kiszolgáló hotelek sem érzik kötelességüknek, hogy tartalmas reggelit kínáljanak. Többnyire a hoteleknek nincs saját étterme, és a reggelit egy szimpla étkezőteremben szolgálják fel. Tartalmas reggelire tehát nem számítsunk! Azért vannak 3 csillagos római szállodák, ahol manapság már meglepően jó reggeli kapható felvágottal, kolbásszal, friss gyümölccsel, müzlivel. A reggeli csaknem mindig benne van az árban, ha nem, akkor arra felhívják a figyelmet.

Ne gondoljuk azt, hogy a római 3 csillagos hotelek eleve alacsony árfekvésűek. Az igazán jó állapotú, kellemes, stílusos hotelek ebben a kategóriában egyáltalán nem olcsók. Csupán azért sorolták őket be a közép kategóriába, mert a szolgáltatások szűk körét képesek kínálni. Az általunk ajánlott (lejjebb látható) 3 csillagos hotelek az átlagnál jobbak, de ezt érvényesítik is az áraikban. A központi elhelyezkedésű hotelek közül többnyire azok kínálnak olcsó árakat, amelyek az internetes vélemény oldalakon elég gyenge ,,érdemjegyeket" kapnak, azaz ebben-abban problémásak.        

A 4 csillagos római hotelek jobbára kényelmesek, dekoratívak a szobák és jellemzően divatos, menő környékeken vannak.

Rómában kevés a nagy nemzetközi hotellánchoz tartozó szálloda. A hotelek nagy része kicsi, közepes méretű, többnyire családi vállalkozású és közvetlen irányítású. Emiatt kevés szabvány, szabály érvényesül és lutri jellegű a szolgáltatások minősége. A családi vállalkozás jelleg miatt a szolgáltatás lehet kellemes, személyes jellegű, ugyanakkor lehet akár totál amatőr, ügyetlenkedő, hányaveti is, még a 4 csillagosban is. Nem ritka a faragatlan, bunkó recepciós, ugyanakkor akadnak olyanok, akik aranyosan segítenek még turistás kérdések megválaszolásában is (az éttermek ajánlásánál azért ne legyünk biztosak a recepciós tárgyilagosságában).

Ne lepődjünk meg, ha a recepción elkérik és kis időre maguknál tartják az útleveleinket. Ez csak a számukra kötelező, hatóságilag előírt adminisztráláshoz szükséges. Amúgy biztonsági szempontból amúgy is jobb, ha náluk van, mint a városlátogatáskor a táskánkban.

Nem érdemes remélni, hogy a szobában tea- és kávéfőzési lehetőséget találunk, legfeljebb a 4 csillagosokban van ilyen. Londinerre sem érdemes számítani, legfeljebb előfordulhat, hogy a személyzet ebbe-abba besegít.
Mint más olasz városban, úgy Rómában is van sok olyan 2 és 3 csillagos hotel, amely valójában egy iroda- vagy lakóépület egy-két emeletén működik. Elég furcsa ez a turistáknak, de Olaszországban megszokott.

A hotelek nagy része nem modern épület, ezért a gépészet, a fizikai körülmények elavultak, a liftek lomhák és szűkek. A 2 és 3 csillagos kategóriában előfordulnak légkondicionálás nélküli hotelek és olyanok, ahol a lift nem megy fel a szobánk emeletéig. A folyosókon, a lépcsőkön mozgás gyakran zajos és ez érzékelhető a szobákban (nyikorgások, döngő léptek, ajtó zörejek).

Fontos, hasznos! A római hotelekben gyakran előfordul, hogy két külön ágyas szobát adnak a két személyes szoba címén. Tanácsos előre tisztázni, hogy mit is akarunk. Ha két külön ágyat akarunk az letti separati (angolul twin), a két személyes nagy ágyas szoba a letti matrimoniale (szó szerint házas ágyak), avagy angolul double. A 2 és 3 csillagos kategóriában előfordulnak jócskán olyan hotelek, ahol csak két külön ágyas szobák vannak, és ilyenkor a nagy ágyat igénylőknek egyszerűen összetolják a két ágyat és a közös ágyneművel varázsolják dupla jellegűvé.

November és március között jutányos áron lehet kellemes hotel, kellemes szobájához jutni. Augusztusban is vannak kedvezmények, mert ilyenkor az olasz belföldi turisták nem kultiválják a fővárosukat. A tendencia az, hogy egyre több a színvonalasabban kialakított, a hangulati elemekre jobban összpontosító úgynevezett butik hotel. Nem olcsók, de olyan miliőt nyújthatnak, aminek a révén jelentősen jobbá válik a római látogatásunk minősége.

Rómában naponta és fejenként 2 euró idegenforgalmi adót kell fizetni közvetlenül a hotelnek. Nem érdemes ott helyben ezen vitatkozni. Ez nem a hotel lenyúlási kísérlete, hanem a római városi hatóságok által elrendelt törvény. Az adót a szállásdíjjal együtt kell megfizetni, amennyiben a szállásdíj előre ki lett fizetve, akkor az adót kell csak kiegyenlíteni. 10 éjszaka után már nem kell fizetni. A 4 és 5 csillagos hoteleknél az adó 3 euró / fő / nap. Mentesülnek az adó alól a 10 év alatti gyermekek, az ifjúsági szállókban lakók és azok, akik gyógykezelés céljából jöttek.

Hol?

Az áron kívül lényeges szempont az, hogy hol helyezkedik el a szálloda.

Róma esetében a jellemző opciók:

 • Termini pályaudvar térsége
 • a Vatikánhoz közeli részek
 • a Trastevere
 • és a különböző külvárosi negyedek. Csak az a fontos, hogy a meglévő kevés metróhoz közel legyen.

A legtöbben nyilván a történelmi központban akarnak megszállni, mert így rövid gyalogtávolságra vannak ezekhez: Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Trevi-kút, Spanyol lépcső, Piazza Navona, Campo di Fiori, stb.

A Termini pályaudvar közelében töménytelen 3 csillagos hotel van, amely megfelel ennek a többségi szempontnak.

Termini pályaudvarhoz közel

 • Előnyök: A pályaudvar közvetlen környéke egyben tömegközlekedési csomópont is, ezért a történelmi központon kívül eső nevezetességekhez való közlekedéshez praktikus kiindulópontot kínál. A környék veszélyességét eltúlozzák. Errefelé rablások nincsenek, tolvajlások szempontjából pedig nem rosszabb, mint Róma központi részei. Nagy a választék mindenféle árfekvésű és karakterű éttermekből.
 • Hátrányok: A környékbeli utcákban sok a lepukkant, csúnya, tele graffitizett ház, sok helyen szemetes, a sötétben kellemetlen alakok, fedél nélküliek, drogosok lófrálnak. Többnyire ártalmatlanok, csak esetleg beszólogatnak. Sok magyart némi félelemmel tölti el a sok bevándorló, közülük is nyilván ezek a kétes külsejű figurák. Ha a Leonardo Express busszal a reptérről a Terminihez érkezünk, kellemetlen meglepetés lehet, hogy a szállásig el is kell valahogy cipelni a csomagot. Ha történetesen egy 25 kilós gurulós bőröndről van szó, akkor biztos lesz pár "kedves" szavunk a göröngyös és szűkre szabott járdákhoz. Nincs kifejezetten a történelmi központban, azaz a nevezetességekhez metrózni kell (általában két megálló), vagy keveset gyalogolni (pl. Colosseum kb. 15 perc), viszont este a hazagyaloglás utolsó szakasza esetleg nem lesz szívderítő. A hotelek régimódiak, a szobák bútorzata unalmas, elkedvetlenítő. Reggel 5-6-kor a szobákba beszűrődnek mindenféle utcai zajok (kukás kocsi, szállító autók, stb.).

"Közhely, hogy a Termininél kell lakni, de igaz. Innen gyalogosan elérhető a Victor Emanuel Emlékmű és a Colosseum, ha valaki kibírja a strapát, akkor a Lateráni Székesegyházhoz is kb. 20-30 perc séta eljutni, a főbb nevezetességek pedig tényleg pár perc: Santa Maria Maggiore kb. 5 perc, belváros (Trevi kút) kb. 10 perc. Az is közhely, hogy kicsik a római szobák, de igaz. És az is igaz, hogy a reggeli is karcsú. De isteni a forró csoki és a kávé, mert ugye az olaszok ebben (legalábbis Európában) verhetetlenek. A Termini környékén kicsit féltem a feketéktől, de végül nem történt semmi baj." (Andi)


A Termini állomás térségében vettem ki a szállást, az állomástól 500 méterre. Eljutok a hotelbe egy pakisztáni fogadott elvezetett arrébb egy másik helyre egy szemétdombra, a szobában az ágyneműn hajszál volt húzat nélkül koszos falakkal így ott hagytam. A környék teli van peruiakkal, feketékel illetve hajléktalanokkal hasonlóan mint Párizsban. Igy minusz 160 euro értékében szerencsére találtam egy szállást arrébb 3km-rel Róma Pigneto részén. Na ez sem egy Rózsadomb. (m.m., 2023)

Egyéb központi helyek

Az “A” metróvonal állomásaihoz közeli hotelek jó elhelyezkedésűnek minősülnek. A Piazza Venezia környéke központi fekvésű, de sokkal kellemesebb, mint a pályaudvar térsége, viszont ez a hotelárakban is tükröződik. A Piazza Republica közel van a pályaudvarhoz s így rendelkezik annak előnyeivel, de némileg jobb környékei vannak. A történelmi központtól délre eső környékek elég jók, közvetlen közelben van a Colosseum és a Forum Romanum. A Trevi-kúthoz közeli hotelek is elég jó környéken vannak. Szuper jó megszállni a Piazza Navone környékén. Ez a történelmi központ szíve és a tér imádnivaló.

A Vatikánhoz közel (Prati negyed)

 • Előnyök: Nyilván előnyös, ha a Vatikán-i nevezetességeket nem egy alkalommal akarjuk feldolgozni. Akár minden este hazamenetelkor meg lehet csodálni a Szent Péter bazilikát a fényárban.  Arrafelé nyugisabbak az utcák, főleg esténként.
 • Hátrányok: Róma nyugati részén van és gyalog azért nincs nagyon közel a központhoz, nyári hőségben a távot legyalogolni megerőltető lehet egyeseknek. A környékbeli éttermek, kávézók a római átlagnál drágábbak, ugyanakkor a minőség, a kiszolgálás középszerű.

Trastevere

A Vatikántól délre, a történelmi központtól nyugatra fekszik a nagyon népszerű Trastevere.

 • Előnyök: Közel van a Vatikánhoz és a történelmi központhoz is. Este, késő este rendkívül hangulatos. Nagyon felkapott, kellemes hely, igazi római jellege van, napközben nincs sok turista.
 • Hátrányok: Napközben a nevezetességek meglátogatása közbeni szünetekben nem lehet gyorsan visszavonulni a hotelszobába.

Külvárosban

 • Előnyök: Többnyire olcsóbbak, vagy a központi hotelekhez képest jobb ár-érték arányt képviselnek kényelem és minőség tekintetében. A sűrű tömegközlekedési hálózatnak köszönhetően nem olyan időigényes bejutni a nevezetességekkel teli történelmi központba. Ki tudunk fogni olyan hotelt, amelynek környéke sokkal de sokkal kellemesebb, mint a Termini pályudvar közeliek, ráadásul a miliő hitelesebben olasz, római.
 • Hátrányok: Kisebb a hotelválaszték. A központban érdemes időzni a késő esti órákban is, és azt követően a hotelbe visszajutás körülményesebb lehet. Általában a központtól 7-8 kilométeres távolságra kell számítani, azaz a begyaloglás lehetősége irreális. Számolni kell a közlekedési eszközökre költött kiadásokra. Van olyan, hogy az utolsó busz a központból éjfélkor indul, és emiatt nem lehet nyugodtan időzni késő este valahol bent a városban.

A Villa Borghese negyede Róma északi részén van, nyugis hely és nincs szörnyen messze a történelmi központtól.  Érdemes tájékozódni, hogy a hoteltől milyen távolságra van metrómegálló, vagy olyan busz megállója, amivel közvetlenül be lehet menni a központba. Metróval a külvárosból a központba 10-20 perc alatt be lehet jutni.

Vélemények

"Szállásunk választásában abszolút az ár és az elhelyezkedés volt a döntő. Mivel nagyon kevés időt sikerült ebben a városban eltölteni, a legfontosabb a jó (tömeg)közlekedés volt a szállodától. Végül egy, a Termini közvetlen közelében lévő, 2 csillagos "hotelre" esett a választás. Igazából hozta az árától és a csillagjaitól elvárható minőséget, bár egy elég koszos és sötét sikátorban volt, maga a szálló és a szoba tiszta és a céljára megfelelő volt. Ami gondot okozott, hogy nehéz volt kommunikálni a kizárólag olaszul beszélő személyzettel." (Péter)


Rómában is a világ végén laktunk egy népes kempingben, és rögtön azzal kezdődött a dolog, hogy vasárnap reggel két órán keresztül nem jött semmiféle busz, ami metró közelbe vitt volna. Háromszáz birka / lemészárlásra váró szolgalélek állt a napon órákig, az olasz mukik tőlünk tíz méterre ültek a fedett kuckójukban, és senki nem szólt volna, hogy nem is fog jönni a busz, mert vasárnap nem jár. Végül – ne kérdezzék, hogyan – bejutottunk. (2023) forrás


"A Termini pályaudvar környéke nem egységes jellegű, vannak jobb és rosszabb utcarészei. A mi szállodánk környéke például biztonságosabb volt, mint azt előre gondoltuk. Sok a hotel, a turista, tehát nem elhagyatott, és ha valaki értelmesen viselkedik, akkor nem lesz semmi baja. Sok lestrapált, kellemetlen kinézetű szálláshelyet láttunk a környéken." (Robi)


Úti okmányok

Olaszország (mint Magyarország is) schengeni tagállam, azaz határellenőrzés nincs az osztrák-olasz, svájci-olasz, a francia-olasz és a szlovén-olasz határon. Ennek ellenére a magyar állampolgárnak (is) rendelkeznie kell az olaszországi utazás folyamán érvényes (!!!) személyazonosságát igazoló okmánnyal (személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel).

A magyar állampolgárok az uniós tagállamokba az alábbi személyi igazolvány típusokkal utazhatnak:

 • az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel),
 • az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel),
 • a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag),
 • illetve a 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes (barna színű, kártya formátumú) személyazonosító igazolvánnyal.

Magyarország az Európai Uniónak valamennyi igazolványformát bejelentette érvényességi időkorlátozás nélkül. Ezeket az EU Tanácsának PRADO (eredeti személyazonosító és úti okmányok online nyilvántartása) adatbázisa alapján minden EU tagállam hatóságának el kell fogadnia.

A Külügyminisztérium tanácsa alapján a gyakorlatban az új típusú, kártyaformájú személyi igazolvány vagy a hagyományos útlevél használata javasolt, mert ezen okmányokkal kapcsolatban nem merülhet fel értelmezési, azonosítási vagy okmánybiztonsági aggály. Fontos: egy kisbabának is szüksége van a határátkeléshez személyi azonosító okmányra vagy útlevélre.

Ha Budapestről Rómába repülünk, a repülőtéri belső határ ugyanúgy működik, mint a szárazföldi. Csak a légi járatra való bejelentkezéskor (check-in) kerül sor a személyi okmányok ellenőrzésére.

A schengeni szabályozás értelmében minden schengeni ország repülőterén fizikailag el kell különíteni az ún. belső és külső járatokat. Belső járatnak minősül minden olyan járat, amely schengeni tagállamból schengeni tagállamba repül anélkül, hogy nem schengeni tagországban megszakítaná útját. Ilyen például a Budapest-Róma közvetlen járat.

A ferihegyi légikikötőben a schengeni zóna 24 államába induló és az onnan érkező járatok a 2A terminált (innen indulnak és ide érkeznek tehát a belső járatok), az övezeten kívüli országokba menő és az onnan jövő gépek pedig a 2B terminált (külső járatok) használják.

A belső járatoknál megszűnt a személyforgalom-ellenőrzés, vagyis útlevélkezelés nélkül bejuthatunk a géphez, illetve a repülőtér érkezési várójáig. Az utasbiztonsági ellenőrzés - vagyis poggyászok és személyek átvilágítása - ugyanakkor változatlan marad, ez ugyanis az utasok és a repülőgép biztonságát szolgálja és nem beutazási szabály.

A belső határokon való ellenőrzés megszüntetésének kompenzálására a schengeni tagállamok (így Olaszország is) ún. mélységi ellenőrzési rendszert működtetnek. Ennek lényege, hogy az ország területén belül az idegenrendészetért felelős hatóságok munkatársai igazoltathatják a külföldieket. Ez nem egy „beljebb tolt határt” jelent, igazoltatás bárhol történhet Olaszország területén.

Fontos! Az Olaszországba egyedül utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt nyilatkozatot tenni és azt angol vagy olasz nyelvre lefordíttatni. Amennyiben a 18 éven aluli magyar állampolgár szülői kíséret nélkül utazik külföldre, úgy a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a problémák elkerülése érdekében javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és olasz (esetleg angol) nyelvű fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek külföldre utazásához, ottani tartózkodásához. Hivatalos fordítás nem szükséges.

A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.

A nyilatkozatban az alábbi adatokat érdemes feltüntetni:

 • a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
 • a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
 • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
 • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.

Amennyiben például egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül egy másik országba, és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájárulási nyilatkozatra. A schengeni szabályok lehetővé teszik, hogy valamely tagállam (így Olaszország is) indokolt esetben, korlátozott időtartamban, az Európai Unió Bizottságának előzetesen küldött értesítést követően, ideiglenesen visszaállítsa a határellenőrzést (Ilyenre pl. nagy tömegeket vonzó nemzetközi rendezvények pl. sportesemények, konferenciák, stb. idején kerülhet sor).

Ha utazás előtt közvetlenül derül ki, hogy személyi igazolványunk, és útlevelünk is érvénytelen, akkor az okmányirodában helyben, azonnal kiállítanak ideiglenes személyi okmányt. (Nem hivatalos információ: Mivel Magyarországon a jogosítvánnyal is igazolhatja magát a magyar állampolgár, az okmányiroda vonakodhat az ideiglenes személyi okmány kiállításától, ha tudja, hogy rendelkezünk jogosítvánnyal.) Kisállatok utaztatásához gondoskodni kell az ún. állat útlevél (Pet passport) beszerzéséről.

Fotóegyveleg


 

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Ferenc, 2019. 06. 20. 23:10
Mindenkinek csak ajánlani tudom Paolo szállásait! Magyar nyelven lehet intézni mindent. A simpatia@index.hu e-mail címen lehet foglalni náluk, kedvező áron, központi helyen! Üdv: Ferenc


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon