ÚTIKRITIKA.HU / Időjárási tényezők


hirdetes

útikritikák


Időjárási tényezők

,, Mikor utazz? Necces az esős évszakban utazni?

Vietnám nem egyszerű ország az utazás időpontjának meghatározása szempontjából. Az ország északi, középső és déli területein ugyanis más-más időjárási viszonyok érvényesülhetnek – ezért mondják azt, hogy Vietnámban három évszak van, csak épp egyszerre.

Északon júniustól szeptember közepéig tart a monszun, és a júliusi hőséget az ottani expatok szinte elviselhetetlennek tartják. A középső országrészben viszont szeptemberben kezdődik az esős évszak, decemberben ér véget, és ez idő alatt a tengerpartokon előfordulhatnak tájfunok is. A déli országrészben a hőség jelent nagy kihívást, ide november és január között javasolják a látogatást, mert februártól már egyre nő a forróság. Aki tehát Vietnám északi, középső és déli vidékére is szeretne ellátogatni, és esőmentes időszakban, kellemes melegben szeretné ezt megtenni, annak januárra érdemes időzíteni az utazását – ekkor sehol sem esik számottevően sokat, az északi vidékeken 20 fok körüli a hőmérséklet, a déli területeken meleg, de nem forró az idő. Megjegyzem, hogy hallottam olyan véleményt, hogy a téli időszakban Közép-Vietnámba érkezők hűvösnek találták az időt, tehát érdemes melegebb ruhával is készülni; ilyenkor a mi fogalmaink szerint inkább tavaszias ott a hőmérséklet. Közép-Vietnám tengerpartjain a téli időszakban túl hűvös lehet a fürdőzéshez, ahogy az északon található festői Ha Long-öbölben is (bár így is megér a látvány egy kirándulást), de az ország kulturális és természeti kincsei nagyszerűen felfedezhetők ekkor.

A Ha Long-öböl Vietnám talán legismertebb látványossága

Aki nem tervezi a déli országrész felkeresését, annak a tavaszi hónapok ideálisak lehetnek az északi és középső országrész bebarangolásához. Kellemesen meleg időre és kevés esőre lehet ekkor számítani, Közép-Vietnám tengerpartjain májustól már beköszönt a strandidő.

Közép-Vietnám elvarázsoló történelmi és építészeti emlékeiről híres

Lehet azonban még egy szempont az utazás idejének megválasztásához. Észak-Vietnám leglenyűgözőbb látványosságai között vannak a Sa Pa környéki rizsteraszok, amelyek nyártól (inkább a nyár második felétől) szeptember első feléig olyan zöldellők, amilyennek az utazási irodák képein láthatók. Sa Pában ugyanis tavasz végén, nyár elején vetnek, majd szeptember folyamán aratnak. Így aki teljes pompájában akarja látni ezt a vidéket, annak monszun idején kell Vietnámba érkeznie, különben csak barnaságot talál Sa Pában. Igaz, esőben nem egyszerű ezen a vidéken túrázni és utazni, Sa Pában tehát nincs szépség szenvedés nélkül.

A rizsteraszok a legszebb időszakban, némileg igénybe vevő időjárási körülmények között

Ami az esős évszakot illeti: nagyon párás levegőre kell számítani, de ez megszokható. Nem jellemző, hogy egész nap esne, inkább délután van egy-egy kiadós, másfél-két órán át tartó zuhé, erre az időre érdemes behúzódni egy kávézóba; délelőtt viszont többnyire süt a nap, és kiválóan alkalmas az idő városnézésre és kirándulásra. Egyszer-egyszer előfordul, hogy egész délután, sőt akár egész nap tart az esőzés, ezzel érdemes számolni, de nem ez jellemző. Megfelelő felkészültséggel, esőponcsóval monszun idején is élvezhető egy vietnámi utazás (a vietnámi monszunnal kapcsolatos tapasztalataimat bővebben megírtam A monszun és a komfortzóna c. cikkben). Nem jellemzőek olyan áradások az esőzés nyomán, amelyek gátolnák a turisztikai szempontból érdekes helyek felkeresését (Sa Pa környékén, a rizsteraszok között túrázva elképesztő sár volt ugyan, és valamennyit esett is a túra során, de ez még a vállalható kategórián belül volt). Tapasztalataim szerint az északi és a középső országrészben közvetlenül a monszun megérkezése előtt, illetve után nagyon nagy a forróság, olyannyira, hogy a nyugati ember számára jobb, ha ekkor félnapos programokat tervez, és időt szán magának a szálláson való regenerálódásra.

Összefoglalóan a monszunról Délkelet-Ázsiában:

Többnyire nem egész nap esik, hanem napi néhány órán át.
Ez akkora erősségű zuhét jelent, amekkora Magyarországon két héten keresztül szerepelne a sajtóban. Ám ez ott akkor mindennapos.
Érdemes esőponcsót és gumipapucsot viselni – azok a ruhadarabok és táskák, amelyek kilógnak az esőkabát vagy esőponcsó alól, irgalmatlanul eláznak.
Esős évszakban az egyébként is párás levegő még párásabbá válik.
Esős évszakban kevesebb a turista és alacsonyabb áron elérhetők a szolgáltatások.

(Szabó Elvira)" forrás


Vietnámban a klíma trópusi és szubtrópusi, és általában meleg és párás egész évben. Az ország két fő éghajlati régióra oszlik: észak és dél.

Az északi részen az időjárás jellemzően hűvösebb és szárazabb november és április között, míg május és október között forró és esős. Az északi térség télen, különösen január és február között, hűvösebb lehet, és a magasabb területeken havazhat is. Nyáron általában nagyon meleg, nedves és esős az északi térségben.

A déli rész trópusi éghajlati övezetében az időjárás jellemzően melegebb és nedvesebb, mint az északi térségben. A legmelegebb hónapok általában április és június között vannak, amikor a hőmérséklet akár 35 Celsius fok is lehet. A déli rész általában több esős évszakot tapasztal, beleértve a monszun időszakot is, amely általában július és november között van.

A tengerparti területeken az év bármely szakaszában élvezhető a meleg és nedves időjárás, de figyelembe kell venni a trópusi viharok és hurrikánok lehetőségét, különösen a nyári és őszi hónapokban.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hanoiba Repülőjegyek Hanoiba
Olcsó repülőjegyek Hanoiba a Vistánál
Repülőjegyek Saigonba Repülőjegyek Saigonba
Olcsó repülőjegyek Saigonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes