ÚTIKRITIKA.HU / Phú Quốc-sziget


hirdetes

útikritikák


Phú Quốc-sziget

Phú Quốc-sziget-ről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos infomációk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek|ÉrdekességekFotóegyveleg

.

t. m. fotója

Phú Quốc-szigetről dióhéjban

vietnámi kiejtés: fú kvok vagy fú kvog

phu quoc magyarul annyit jelent, hogy a ,,Jólét földje".

Phu Quoc (így könnyebb leírni) egy nagyobb vietnámi sziget közel (15 km) Kambodzsa partjaihoz, a Thai-öbölben. A szigetre csak Vietnámból lehet eljutni. A vietnámi szárazföld, pontosabban Ha Tien város 45 kilométerre van. 

A hegyekben gazdag, sűrű erőkkel teli sziget 574 négyzetkilométer területű, Déli és északi része között a legnagyobb távolság 48 kilométer. Lakossága (2023-ban): közel 183,000.

Általános vélemény, hogy itt vannak (voltak) Vietnám legszebb strandjai. Sajnos az utóbbi 10-14 évben az addig csodása tiszta strandok borzasztóan szemetesekké váltak. Sok turista panaszkodik erre. A cinikusok azt mondják, hogy a szigeten ,,a természet és a szemét együtt nő". Szennyvizet vezetnek a tengerbe a strandokhoz közel. A tengervz tetején szemét, múanyag ez-az úszkál. Elképesztő ez annak fényében, hogy a tengervíz és a strandok alapból milyen csodálatosak. A látványosan fehér homokfövenyet azért lehet csodálni, ha a nyaraló szerencsésen választ strandszakaszt. Balgák a vityik, hogy ilyen fantasztikus potenciált elrontanak hanyagságból. Ilyesmi - mondjuk - Malajziában elő nem fordulhatna. Mondjuk az egy messze feljlettebb ország.   

2020 óta a sziget egyes részei hatalmas építési terüeletekké váltak. Sokemeletes lakónegyedeket emeltek fel. Kétszer két sávos autópályát építettek észak-dél irányba. Az infrastruktúra fejlődése üdvös a turisták számára, viszont a sziget egzotikus, romantikus jellege eltünőben van. Kaszninó épül, és a turizmus egyre inkább nagyüzemi, kicsit hasonlóan a kambodzsai Sihanoukville átváltozásával, csak itt a szigeten nem a kínai befektetők ,,fújják a passzátszelet".

F. Eszter fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Mindig lehet találni csaknem üres, elhagyatott strandokat

2. A Ganh Dau Beach vakítóan fehér homokfövenye

3. Sehol eddig nem ettem ilyen finom, friss nyári tekercset, és jó volt ráönteni kicsit a helyi parádés halszószból. 

4. A szigetlakókk többnyire nagyon barátságosak, igaz a zangol nyelvtudás hiányzik.

5. A strandoláson kívül rengeteg programot lehet csinálni

6. Megijedtünk a strandok szennyezettségéról olvasott megállapításoktól, de robogónkkal maximálisan sierült megtalálnunk a kivételeknek számító, alapvetően tiszta strandokat. 

Nem tetszett

1. A szigeten a szemételszállítás, vagy -újrahasznosítás szervezetlen és emiatt több helyen szenyezetté válik a tengervíz.

2. Egyes strandszakaszok fövenyén a sok eldobott műanyag palack

Vélemények

"Szingapúr egyszerű volt és kényelmes, de amire igazán epekedtünk, az a tengerpart édes magánya, nyugtató tengerzúgása és nagy tengeri herkentyű vacsorái voltak. El is repültünk Ho Chi Minh Citybe, Vietnam legnagyobb városába, ahol azon nyomban átszálltunk egy Phu Quoc-ra tartó járatra. Az "azon nyomban" azért túlzás, de az út alatt annyira megváltozott az időérzékünk, annyival könnyebben ütjük el a semmivel a régen olyan lassan telő időt, hogy négy órát üldögélni a reptér csodás kis éttermében szinte pár percnek tűnt. Phu Quoc-on aztán már várt a megrendelt taxi, ami tíz perc alatt a szállásig repített bennünket. Ezúttal semmit nem bíztunk semmit a véletlenre két okból: az internet hangos tőle, hogy a sziget annyira népszerű, hogy könnyen szállás nélkül maradhatsz, ha csak úgy megérkezel, másfelől semmi kedvünk nem volt hotelről hotelről járva szobákat lesni és árakról alkudozni. Van amikor csípőből kiráz egy ilyet az ember, de ez nem az a szituáció volt.

Tíznapos bambulást és alapos feltöltődést terveztünk itt. Ehhez képest az első esténken az egyik tengerparti étteremben koktélszürcsölgetés közben összeakadtunk egy párral: a magyar Vali és a holland Robin az elő-nászútjukon voltak itt, és lelkesen motorozni hívtak minket másnapra felfedezni a sziget rejtett strandjait és vízeséseit. Nem tudtunk ellenállni a csábításnak, és igent mondtunk. Innentől két teljes napot töltöttünk együtt motorozással, úszással, kakasviadal nézéssel, beszélgetéssel (félig magyarul, félig angolul), evéssel és a sziget egyik legdrágább hotelének úszómedencéjében és jakuzzijában való hesszöléssel. Valit és Robint aztán nem kellett félteni, kedvenc hobbijuk az ötcsillagos hotelek megízlelése és általuk is igénybe vehető szolgáltatásaik igénybevétele.

Míg a fiúk a motorokat intézték, mi Valival besétáltunk a hotel két étterméből a kisebbe, ahol ő egy fesztelen mosoly kíséretében felvetette a pincér srácnak, hogy innánk egy kávét, és használnánk a medencét. Ő igent mondott, aztán később odajött elmagyarázni, hogy ez az ő személyes kis projektje, mert elvileg ez szigorúan tilos mindenféle korábbi botrány miatt, de ha nem hányunk bele a medencébe és nem dohányzunk (és persze ha kap egy kis borravalót), akkor maradjunk nyugodtan. Így is tettünk. Ezt magunktól soha nem tettük volna, az biztos, jó értelmű pofátlanságból még van hova fejlődni.

Míg a fiúk a motorokat intézték, mi Valival besétáltunk a hotel két étterméből a kisebbe, ahol ő egy fesztelen mosoly kíséretében felvetette a pincér srácnak, hogy innánk egy kávét, és használnánk a medencét. Ő igent mondott, aztán később odajött elmagyarázni, hogy ez az ő személyes kis projektje, mert elvileg ez szigorúan tilos mindenféle korábbi botrány miatt, de ha nem hányunk bele a medencébe és nem dohányzunk (és persze ha kap egy kis borravalót), akkor maradjunk nyugodtan. Így is tettünk. Ezt magunktól soha nem tettük volna, az biztos, jó értelmű pofátlanságból még van hova fejlődni.

A szigeten - ami Vietnam három legnépszerűbb tengerpartjából talán a legszebb - tényleg gyönyörű strandok voltak, az egyetlen bánatunk a medúzák burjánzása volt, egyszerűen megszállták a partközeli vizeket, úgyhogy úszni majdnem hogy lehetetlen volt. Miután elbúcsúztunk a tovarepülő Valiéktól átálltunk a tengerparti életmódra. Sokat aludtunk, napoztunk, sétáltunk, jókat ettünk, esténként koktélozgattunk és a szállónk két keverék kutyusával meg Kokóval, a spániellel játszottunk.

Néha elmotoroztunk a piacra gyümölcsöt venni, egy kávézóba inni egy kávét, az éjszakai piacra vacsorázni (és gyöngyfülbevalót válogatni Husinak) vagy nézegetni a szép, színes hajókat a dzsuvás kikötőben, de összességében nem csináltunk annyi mindent, mint az első két nap alatt. Nem is nagyon volt mit csinálni, a városka és a falvak tipikus délkelet-ázsiai helyek, miután milliót láttunk, már kifejezetten otthonosak, de semmi izgalmast nem rejtenek. (Kivéve talán a Louis Vuitton-os motort, az lenyűgöző volt.) Mindenesetre kipihentük magunkat és határtalan lelkesedéssel szálltunk fel a Saigonba tartó repülőre, hogy mi most olyan nagyon alaposan nézzük meg Vietnamot, mind még senki..." forrás


,, Itt Phu Quoc szigetén a rengeteg bors farm, pearl farm, szép partszakaszok, robogózással felfedezni a szigetet - életemben először láttam végre tengeri csillagot, robogózás monszun esőben :) meg a születésnapom estéjén a vietnámi kórház tesztelése is megvolt :/(nono, 2019)


Azzal nem számoltunk, hogy itt még tényleg annyira gyerekcipőben jár a turizmus, hogy az egész soron a legtöbb szálloda még csak épülőben van, közvilágítás nincs, és ahol nincsenek resortok, csak építési területek, ott halomban áll a mocsok és szívesen hesszelnek ott a kóbor kutyák is. A főút melletti gyaloglás pedig a járda hiánya miatt hiúsult meg. De végülis 1-2 dollárért hoztak-vittek a taxik, szóval megoldottuk, csak néha tökjó lett volna egy nagyot sétálni. Egyébként ahol viszont resortok vannak, ott kristálytiszta a tenger, gyönyörűen rendezett és karbantartott a tengerpart, szóval biztos vagyok benne, hogy amint beépül a sziget, mindenhol oda fognak figyelni a szemétszállításra és a takarításra is. (2017) forrás


Időjárás

A sziget trópusi klímájának három szezonja van:

1. A főszezon november ás március között van és a maximum hőmérséklet 31 fok, a nappali minimum hőmérséklet 23 fok körüli. Az égbolt jellemzően napos, reggelente enyhe köd mutatkozik, ami kora délelőttre eloszlik. Az évnek ebben a részben a legalacsonnyabb a páratartalom, ami üdvös. 

2. A középszezon áprilisra és májusra vonatkozik, melegebbb van, mint a főszezonban és a páratartalo magasabb, kb. 80-85%.

3. Ez a monszun szezon, ami júliustól szeptemberig tart.  

Odajutás

A Vietnam Airlines és három fapados légitársaság közlekedik ide. A szigetnek van nemzetközi repülőtere.

Ho Chi Minh városból (Saigon) egyórás a repülési idő.

d. sz. fotója

Szállásválasztás

A turista főszezon januárban és februárban van. Ilyenkor balgaság szállásfoglalás nélkül érkezni a szigetre, mert gyakran előfordul, hogy minden hotelszoba foglalt.

Phu Quoc-i tartózkodásunkra egy elég tiptop hotelt választottunk (illetve hát ahogy a tervezős-szervezős posztomban említettem, kénytelenek voltunk ezt választani a booking.com-os időzónát elnézős, szálláslemondós kalandok után), de abszolút elégedettek voltunk a foglalásunkkal. A szállodánk neve Eden Resort volt, ami számomra azért is volt nagyon vicces, mert a trash és a valóságshowk legnagyobb rajongójaként természetesen mindig figyelemmel követtem az Éden Hotelt (igen, most is néztem a Viasatos változatot, illetve olvastam a hogyvolt blogon, ez a guilty pleasure-om, és nem érdekel ki mit gondol róla :D), és hát mennyire vicces már az Édenben lakni az egzotikus nyaralásomon.

Ebben a hotelben is biztosítottak számunkra ingyenes reptéri transzfert, és persze szuper bőséges és fejedelmi reggeli is volt az árban, de a legjobb az volt, hogy ki tudja miért, de becsekkoláskor ingyenes upgrade-et kaptunk, és sima kétágyas szállodai szoba helyett kaptunk egy medencére és tengerre néző bungalót. Imádtuk a tengerparton lévő infinity poolt, a kis házikónkat, a szép tágas teraszt, a nagy kényelmes ágyainkat, a minden nap bekészített gyümölcskosarat friss egzotikus gyümikkel telepakolva, a naponta többször pótolt ivóvizet, és a slusszpoént, a minden este kézbesített esti meséket. Az esti mesék főleg rettenetesen furcsa és olykor félelmetes, de gondolom valahol tanulságosnak szánt vietnámi legendák voltak, és az esti vacsi/koktélozás előtti készülődés közben olvastuk fel őket nagy átéléssel egymásnak. :) forrás

Helyi közlekedés

7-9 USd-nek megfelelő helyi pénzért lehet robogót (scooter) bérelni. Az ár nem tartalmas feltöltött üzemanyagot.

Rengeteget taxiztunk, így kaphattunk egy általános képet a phu quoc-iak vezetési szokásairól: ezek az emberek konkrétan nem tudnak vezetni, de tényleg. Nekünk az a teóriánk, hogy egy bizonyos kor felett boldog-boldogtalan a volán mögé ülhet, mert tuti, hogy ez az egyik fő jövedelemforrása a helyieknek. Eszméletlen sok taxi grasszál fel-le az utakon, felteszed a kezed, és 2 másodperc múlva megáll egy autó. Sok sofőr láthatóan retteg a vezetéstől, gurulnak 30-cal, teljesen a kormányra simulva és azt görcsösen markolva, és ami nagyon furcsa volt, hogy SENKI nem használ irányjelzőt, hanem dudálnak, ha kell, ha nem. Előzésnél dudálnak fél percen keresztül, mint a veszett, hogy aki a másik sávban megy nehogy bevágjon eléjük. Dudálnak kanyarodásnál, dudálnak ha elmennek egy bringás vagy robogós mellett. Felmerült bennünk az is, hogy oké, hogy az irányjelzőnek nincs funkciója, de a visszapillantónak sem?! Na de szerencsére épségben megérkeztünk mindig mindenhova, szóval igazából mindegy is, csak érdekes volt, nem tapasztaltam még ilyet soha.

Felmerülhet sokakban, hogy miért nem béreltünk robogót? A kérdés jogos, mert egyébként biztos, hogy nagyon olcsó is lett volna, és sokkal kényelmesebben, a saját ütemünkben indulhattunk volna felfedezőutakra, és valóban a legtöbb turista így közlekedik. De 1. az életben nem vezetett még se motort, se robogót egyikünk se, 2. ha gyakorlottak lennénk ebben a témában, a vietnámiak vezetési tehetségét elnézve se biztos, hogy el mertünk volna indulni. Az autóbérlés még opció lehetett volna, de Phu Quoc-on valamilyen oknál fogva külföldiek nem bérelhetnek autót. Biztos félnek tőle, hogy valaki dudálás nélkül, csak irányjelzőt használva előzne, vagy nem tudom, :) (2017) forrás

Szép hely amúgy, én egy picit talán többet vártam, de azért nem volt rossz. Úgy kezdtük, hogy a hotel baromi szép volt… Ja nem, úgy kezdtük, hogy egy tipik helyi lehúzással próbálkozott a hiéna taxis. A reptérről a nagyon közeli hotelbe csak velük lehet bejutni, olyanokat mondtak rá, hogy 110-120, aztán az egyik azt mondta, hogy kb. 90.000.- lesz. Órával mentünk, az 70 ezret mutatott, de a kijáratnál a taxis ránk akarta verni a 10 ezres kilépődíjat (ezt amúgy ijesztően sokan megpróbálják, holott ugye a Grab is úgy írja ki az árat, hogy mennyit kell pontosan fizetni, nem úgy, hogy még arra rájön ezazaamaz. Szóval morc volt a pasi, amit nem értek, hiszen viszi a blokkot és nyilván ezt a cég elszámolja majd. Odaértünk a hotelhez, én kiszálltam, Marci maradt még fizetni. 100-asa volt csak, a pasi meg csak 80-ból adott vissza, majd utána odadobta Marci táskájára a blokkot a reptéri pénzről, ő meg vissza. Nem értem, életemben nem láttam olyat, hogy ne a taxis fizette volna a pénzt, amit neki kellett fizetnie azért, mert munkát felvenni ment a reptérre. forrás

d. sz. fotója

Étkezés

Amit érdemes megkóstolni a helyi tengeri ételek, amelyek bőségesen elérhetőek a szigeten, és frissek és ízletesek.

A sziget tele van helyi éttermekkel, vendéglőkkel és utcai árusokkal, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi konyha ízeit, például a pho leveseket, a tenger gyümölcseit, a sült és főtt rizseket és a friss salátákat.

A sziget turisztikai központjaiban, mint például a Dương Đông kikötő környékén, találhatók az elérhetőbb nemzetközi ételeket kínáló éttermek, amelyeket a látogatók kedvelnek, mint például a pizzériák, a hamburgerezők és a kávézók. A sziget fővárosában található piacokon, mint például a Dương Đông éjszakai piacán, számos utcai árus és bódé kínálja az ételeket, snackeket és helyi csemegéket.

A szigeten az árak általában mérsékeltek, azonban az árak és a minőség jelentősen eltérhetnek az éttermektől és helyektől függően. A látogatóknak érdemes kipróbálniuk a helyi éttermeket és utcai árusokat, és megkóstolniuk a sziget különleges és ízletes ételeit, amelyek sokszínűsége és gazdagsága a vietnami konyha lenyűgözőségét tükrözi.

d. sz. fotói

F. Eszter fotói

Gasztronómia témában csak áradozni tudok a szigetről. Elég sok külföldi vendéglátós felismerte, hogy óriási potenciál rejlik Phu Quocban, és az utóbbi pár évben felvásároltak fillérekért egy csomó étteremmé alakítható helyiséget vagy egyszerűen csak egy telket, amin felhúztak egy kajáldát, és tényleg elképesztően sokszínű a gasztronómiai kínálat a szigeten, ami egy ilyen foodie-nak, mint én, igazi kánaán. A kedvenc helyeinket egy instagramon megismert amerikai lánynak, Kellynek köszönhetjük, aki a pasijával egy hónapot töltött januárban a szigeten, és miután spontán, vadidegenként ráírtam, hogy volna-e pár tippje számomra, készséggel válaszolt és ajánlott ezer dolgot, Egyébként vicces, hogy azóta is tartjuk a kapcsolatot, mintha barátok lennénk száz éve. :) Érdemes őt és a barátját is követni instagramon, gyönyörű képeket posztolnak és Kelly elég vicces képleírásokat tud kreálni.

A legnagyobb kedvencünk a Xin Chao nevű étterem volt, itt főleg mindenféle halas meg tengeri kütyüs fogásokat lehet kapni. Ezen kívül isteni volt a Crab House (rák és homár minden mennyiségben), a Saigonese Eatery (ez ilyen fúziós nyugati és vietnámi konyha) és két amerikai srác, Winston és Tony étterme, a Winston's Burger. Mi Winstonnal ismerkedtünk meg, amikor ott voltunk, de mindketten nagyon segítőkészek, mindenkit ismernek és mindenről tudnak a szigeten, szóval turistaként érdemes náluk kezdeni és kifaggatni őket mindenről. forrás

Vásárlás

A Dương Đông nevű városban, az éjszakai piac térségében vannak ATM-ek. Pénzt lehet váltani a piachoz elég közel egy bankban.

F. Eszter fotója

d. sz. fotója

Szórakozás

Éjszakai élet, mint olyan, nem nagyon van a szigeten, az eltart még 1-2 évig, hogy óriási beach partyk legyenek itt, Winstonék szerint is egyelőre még csak a vietnámi zenés helyek és főleg a karaoke partyk mennek, bár mintha már lenne egy club, ahol hajnali kettő után épkézláb zene megy. De azért van pár jó bár a parton, ahol az esti koktélokat jó társaságban és jó muzsika kíséretében el lehet fogyasztani. A legikonikusabb hely Phu Quoc-on jelenleg a Rory's Beach Bar, gyakorlatilag minden fiatal és nem olyan fiatal turista itt van minden este, és persze mi is ide jártunk. Egy ausztrál pár, Rory és Yoon tulajdonában van, akik minden este lelkesen ténykedtek a pultban az alkalmazottaik mellett. Finomak a koktélok, nagyon kreatív a berendezés, a kis színes műanyag székek a homokban, a lampionok, a szuper zene nagyon jó hangulatot teremtenek. Imádtunk itt csillezni esténként vacsi után, rendesen könnyezett a szemem utolsó este, amikor az utolsó Mai Tai-omat kortyolgattam, hogy itt kell hagyni ezt a helyet. :)  (2017) forrás

Közbiztonság

A szigeten nagyon ritkán fordul elő, hogy a turista bűneset áldozatává váljon. A legnagyobb kockázati tényező az inkább az, hogy gyomorrontásunk lesz vagy közelekési balesetet szenvedjünk. Gyakoriak a robogókkal elszenvedett balesetek. Kölcsönzésnél tanácsos elsősegély csomagot vinni magunkkal.

Egyéb hasznos infomációk

1. Phu Quoc szigetén az internet elérhetősége és a WiFi minősége változó lehet, attól függően, hogy hol tartózkodik a szigeten és milyen szálláshelyet választott. A szigeten több nagyobb szálloda és üdülőközpont található, amelyek általában jó minőségű WiFi-t kínálnak a vendégeik számára. Azonban a sziget kevésbé fejlett területein vagy az utak mentén található helyi boltokban, éttermekben és kávézókban az internetkapcsolat lehet, hogy gyenge vagy instabil.

A szigeten van néhány kávézó és étterem, amelyek ingyenes Wi-Fi-hozzáférést biztosítanak, de ezek minősége változó lehet. Ha stabil internetkapcsolatra van szüksége, akkor érdemes előre utánanézni, hogy az általuk kínált szálláshelyeknek milyen internetkapcsolata van, és milyen az internet elérhetősége azokban a területeken, ahol tervezi tartózkodni.

Fontos megjegyezni, hogy mivel Phu Quoc egy trópusi sziget, az időjárási viszonyok és a természeti környezet is befolyásolhatja az internetkapcsolat minőségét. Például az esős évszakban, amikor a szigetet sűrű felhők borítják, az internetkapcsolat lehet, hogy lassabb lesz, vagy instabilabb.

Strandok

g. cs. fotója

Bai Truong (avagy a  Long Beach)

A szállodát direkt úgy választottuk ki, hogy Phu Quoc leghosszabb és egyben egyik legszebb partszakaszán, a Long Beach-en legyen, lehetőleg közel a "városközponthoz". Long Beach a sziget nyugati oldalán van, finom (sárga) homokos tengerpart, pálmafákkal szegélyezve, úgy ahogy kell. A napnyugta valami csoda itt, minden egyes este áhítattal néztük - ahogy mi hívtuk egymás között - "a showt az első sorból", azaz a vízhez legközelebbi soron lévő nyugágyunkból, és minden este megállapítottuk, hogy úúú ez most még az előző napinál is sokkal szebb volt. :) forrás

Ganh Dau beach

Ganh Dau strandja Phu Quoc sziget északi részén található, és egy csendes, békés hely, amely ideális a pihenésre és a nyugalomra vágyóknak. A tengerpart homokos, és a türkizkék víz kristálytiszta és sekély, így ideális a fürdéshez és a vízi tevékenységekhez, mint például a szörfözés, a kajakozás és a búvárkodás.

A strand mentén találhatók a kisebb éttermek és bárok, amelyek friss tengeri ételeket és italokat kínálnak, ahol a látogatók élvezhetik a kilátást a tengerre és az elterülő szigetre. A strand és a környék nyugodt és szép, így ideális a pihenésre, a kikapcsolódásra és a természet szerelmeseinek.

A Ganh Dau strand a Phu Quoc sziget északi részének egyik legérdekesebb és leglátványosabb helye,

Ong Lang beach

Az Ong Lang strand Phu Quoc sziget nyugati partján található, és egy csodálatos hely a strandolásra és a pihenésre vágyóknak. A tengerpart homokos, és a tenger sekély, így ideális a fürdésre és a vízi tevékenységekre, mint például a kajakozás és a búvárkodás.

A tengerparton találhatók a strandbüfék és a bárok, amelyek friss ételeket és italokat kínálnak, és kellemes helyet biztosítanak a látogatók számára, hogy élvezzék a kilátást a tengerre. A strand hátterében található zöldövezet számos lehetőséget kínál a kirándulásra és a túrázásra vágyóknak, akik élvezhetik a környező természet szépségét.

Cua Can beach

Cua Can strand Phu Quoc sziget északi partjának egyik gyöngyszeme. Ez a homokos tengerpart nyugodt és csendes, és nagyszerű hely a pihenésre, a napozásra és a vízi tevékenységekre. A tenger kristálytiszta, és a látogatók élvezhetik a szörfözést, a búvárkodást és a kajakozást.

A strand környékén találhatók a helyi vendéglátóhelyek és a bárok, amelyek friss tengeri ételeket és italokat kínálnak. A látogatók élvezhetik az itt kapható ízletes helyi ételeket, mint például a tenger gyümölcseit, a halakat és a kókuszdiót.

Bai sao strand

Tán a legnépszerűbb strand a szigeten.

Abszolút kötelező program a Sao Beach, ami a sziget délkeleti oldalán húzódó hófehér homokos, pálmafás, türkizkék tengeres, képeskönyvbe illő partszakasz. A legszebb strand volt, ahol eddig életemben jártam - egészen addig amíg szigorúan a horizontot bámultam. (Tudom, tudom, a Karib-világ a legszebb mindenki szerint - arra viszont még sajnos nem vitt az utam.) Sajnos ezen a részen se foglalkoznak a szemétszállítással, és azért az kicsit illúzióromboló, amikor az ember megfordul, és szeméthegyeket lát. A kedvenceim egyértelműen a pálmafákról lelógó hinták voltak itt amúgy, mániákusan vetettem rájuk magam. :D forrás

S. Dani fotója

Látnivalók, programlehetőségek

A szigeten a búvárkodás főleg két helyen lehetséges: a a sigte északnyugati részén, vagy délen az An Thoi szigeteknél.

Nagyon népszerű attrakció Phu Quoc-on, az az éjszakai piac, ahova mi időhiány miatt nem jutottunk el, de állítólag lehet ott mindenféle vietnámi street food-ot enni fillérekért, meg gondolom friss halak és szuvenírek tömkelegét vásárolni. Legközelebb biztos nem hagynám ki, kicsit sajnálom is, hogy nem szántunk rá legalább egy órát az életünkből. De nemhogy a piacra nem szántunk időt, hanem gyakorlatilag semmi más látnivalóra a Sao Beach-en kívül, mert annyira szükségünk volt egy hét fekvésre és semmittevésre a munkabeli stresszes hónapok és a nyaralás első hetében produkált napi 20-30 km-es fel-le járkálás után. Ettől függetlenül szépen összegyűjtöttem Nektek, hogy mik voltak még rajta a listánkon és legközelebb miket fogok én is feltétlenül megnézni:

Halszósz gyár - a világ legjobb halszószát gyártják itt állítólag, és ingyenes túrát lehet tenni a gyárban, akár egyénileg is. Fél óra alatt le lehet tudni kb. a nézelődést, bár biztos vannak, akik a szag miatt perceken belül kimenekülnek.

Búvárkodás, snorkerling - mi is megismerkedtünk egy ausztrál sráccal, aki PQ-ra jött búvárvizsgát csinálni és nagyon meg volt elégedve az oktatással


Bai Dai Beach a sziget északnyugati részén - a Sao után ezt tartják a második legszebb partszakasznak
Napfelkelte megtekintése a sziget keleti oldalán található halászfaluban, Ham Ninh-ben, egy ikonikus, a tengerbe hosszan benyúló stégről

Bors farm meglátogatása - ilyen borsot én is hoztam magammal, isteni, a családom is pont a múltkor mondta, hogy már alig van belőle, mindenbe tesznek, sokkal különlegesebb íze van, mint az otthon a boltban kapható borsnak

Dinh Cau sziklatemplom - ez a Duong dong folyó torkolata mellett található, van mögötte egy kis világítótorony is, és csodás kilátás nyílik innen PQ partjaira.

Vízesésben úszkálás - ezt sajnálom az egyik legjobban, hogy kimaradt. Ham Ninh falu külterületén található ez a 4 méter magas vízesés, és a kis természetes medencében előtte lehetőség van csobbanni.
Fingernail-sziget, amit egy korallzátony vesz körül - ezt viszont mindenképpen be akartuk sűríteni a programba, de senki nem tudta megmondani a hotelben, hogy hogyan jutunk oda, mindig csak a saját programjaikat ajánlgatták. Elvileg van lehetőség kajakot bérelni és átmenni erre a szigetre, illetve hajót is lehet bérelni, de hát nyilván honnan tudja az ember lánya, hogy ki a megbízható kapitány?! Szóval nagy szívfájdalmunkra ezt a programot is kihagytuk.

Éjszakai tintahal halászat - ilyen programot minden szálloda kínál, és tök érdekes láni, amikor esténként a rengeteg UV-fényű kishajó kint himbálózik a tengeren - állítólag a fény nagyon vonzza a tintahalakat.
Libegő a Pineapple-szigetre - An Thoi településről indul

Szóval amint látjátok, van itt tennivaló rendesen, és akár több hetet is el lehetne itt tölteni. Én mindenképp szeretnék még visszatérni, talán mondjuk nem most rögtön, de pár év múlva biztosan, hogy lássam, hova fejlődött és nőtte ki magát Phu Quoc. Egyébként örülök, hogy még így félig érintetlenül láthattam, megvolt ennek is a maga varázsa és tényleg csodás napokat töltöttünk a szigeten. (2017) forrás

d. sz. fotója

Érdekességek

1.A Phú Quôc nem része a Mekong-deltának, és nem osztozik a delta azon rendkívüli adottságában, hogy rizst és gyümölcsöt termeljen. Ugyanis a talaj minősége rossz megközelíthetetlen a terep. Viszont - állítólag - itt csinálják a  világ legjobb halszószát (nuoc mam), és arról is híres, hogy kiváló minőségű a bors és fantasztikusak a tenger gyümölcsei.

2. Phú Quôc másik érdekessége a sziget őshonos kutyája. Ez a kutya egy vadon élő állat volt, amelyet a helyiek vadászkutyává neveltek. Manapság háziasítottak, és szokatlan úgy elmenni bárhová a szigeten anélkül, hogy ne látnánk. Ezeknek az állatoknak szokatlanul éles fogaik vannak (mivel inkább tépik a táplálékukat, amikor megeszik, semmint harapnak), és karmaik az évek során zsákmányfogásra lettek optimalizálva, azaz borotvaélesek.

3. Mivel a szigeten valószínűleg nem nagyon van nagybevásárlásra lehetőség, így kb. mindenki a nagyvárosokba repül elektronikai cikkeket meg ilyesmiket venni, szóval vicces volt látni, hogy a bőröndök között rengeteg mikrós, sütős, plazma TV-s, stb. doboz jött ki a futószalagon, amikor vártuk a cuccainkat. forrás

d. sz. fotója

Fotóegyveleg

sz. r. fotója

i. k. fotója

Aji fotója

d. sz fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hanoiba Repülőjegyek Hanoiba
Olcsó repülőjegyek Hanoiba a Vistánál
Repülőjegyek Saigonba Repülőjegyek Saigonba
Olcsó repülőjegyek Saigonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes