ÚTIKRITIKA.HU / Nha Trang


hirdetes

útikritikák


Nha Trang

 

Nha Trangról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Strandok| Programlehetőségek| Közeli látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

Nha Trangról dióhéjban

(vietnámi kiejtésben alahogy így: nyáá csen)

2021-es adat szerint 332 ezres nagyváros. Ez momentán Vietnám legmenőbb nyaralóhelye. Sok az orosz turista, és elég sok európai lakik itt állandó jelleggel. A város vonzereje leginkább abból áll, hogy vannak jó strandok, vizi sportlehetőségek, nagy választékban szállások, étkezőhelyek, szórakozóhelyek, spa helyek stb. Vietnámi viszonylatban komoly nyaralóhelyi infrastruktúra.

Az évek óta tartó orosz áradatot most már kezdi felváltani a kínai áradat. Most már sokkal többen vannak mint az oroszok. A kníaiak buszos csoportok formájában jönnek. A helyiek kezdik tanulgatni a kínai nyelvet.

Saigontól légvonalban 322 kilométerre van, országúton 456 kilométer a távolság. 

A városban már három nagy Buddha szobor látogatható.

Tetszett&nem tetszett

Tetszett

1. Egyre több mindent építenek, és egyre nagyüzemibb lesz, de még nem az, szóval mielőbb odamenni

2. Olcsó a sör, és sok minden más is

3. Jól használható a buszközlekedés

Nem tetszett

1. Itt is vannak simlis taxisok, akik az utas rovására ,,keresgélik" a célpontot

2. Némileg idegesítő az orosz hódítás, az orosz nyelv uralma (sok étteremben az étlap a vienamin kívül csak oroszul)

3. Este a turistás üövezetben a motoros srácok, akik folyton, nyomulósan rákérdeznek, hogy keresek-e kurvát (bumbum?) - kerülni kell a szemkontaktust

4. A városi strandok többnyire zsúfoltak

5. A helynek egyre kevésbé van hiteles vietnámi jellege

Vélemények

,, Ez a város a legkedveltebb nyaraló központ, főleg az oroszok számára, úgyhogy itt több cirill betűt láttunk, mint angol feliratot. (2017)" forrás


,, Vietnam aranypartjának szokták nevezni. A város majd kétezer évvel ezelőtti történetét a csamok kezdték el írni. A csampa déli hercegségeinek vallási központját a Po Nagar templomegyüttesét látogattuk meg először, ami a város északi bejáratánál fekvő hegyen magasodik. A templomtornyokat a 7. és 9. század között emelték. A hely gyönyörű, megnyugtató lett volna a sok-sok kínai turista nélkül, akik megállás nélkül mindent fotóznak a legváltozatosabb szögekből. (2018)" forrás

Időjárás

Egész évben 25-26 fok körüli a tengervíz hőmérséklete.

Odajutás

Vonattal

Saigonból legolcsóbban kb. 22 USD (490 ezer dong). 7 és fél órás út.

Autóval

A Saigon-i repülőtérről  Nha Trang-ba a taxizás kb. 180-200 USD-be kerül (max. 4 fő).

Repülővel

Cam Ranh repülőtér

Szállás

Helyi közlekedés

Hogyan jutunk el a Cam Ranh reptérről Nha Trang központjába?

A Dat Moi nevű buszcég működtet jáératokat a reptér és a városközpont között. A reptéren érkezéskor találunk egy kis pultot, ahol előre vehetünk erre a buszra jegyet. Fejenként 50 ezer dong. A 18-as jelzésű busz félóránként indul. A városközpontban a Yersin utca 10-nél áll meg. Ez a busz a városban még egy-két helyen megáll.

A taxis alternatíva esetén valami fix viteldíjat kell kialkudni. Ha a taxiórát kapcsolnák be, akkor kb. 400 ezer dongba kerülne, de a reálisan kialakudható ár valahol 250 ezer (kb. 11 USD) és 350 ezer dong (16 USD) körül mozog (2017).

A közép és magasabb kategóriájú hotelek előtzetes egyeztetés alapján vállalnak transzfert. Ne nem ingyen. Jó esetben ez 300 zer dong.

Hogyan jutunk el a pályaudvarról a szálláshelyünkhöz?

Motortaxi

,, A nagy távolságok miatt motort béreltünk és elindultunk városba. Hát nem mondom, hogy nem féltem ebben a kaotikus forgalomban… rajtunk kívül nagyon sok európai nem vezetett. Néztek a helyiek többször is, szerintem maguk sem hitték hogy vannak ilyen őrült európaiak. (2018)" forrás

Taxi

Nincs Uber.

Busz

A sofőrnek kell fizetni.

Étkezés

Zoltan's Little Hungary, magyar étterem

92/42 Hung Vuong Street, Nha Trang 560000 - tel: +84 126 721 3009

,, Vietnám szívében megtaláltuk Magyarországot.
Ha valakinek hiányozna egy kis otthon Ázsiában, mi tudjuk ajánlani ezt a csodás éttermet Vietnámban, Nha Trang városában.
Itt nem csak az étel finom, de az otthon érzését is megkapod! A tulajdonos, Zoltán egy tünemény és egy meglepetéssel vár minden magyart, aki betér az éttermébe." (Brithuntravels, 2019)

Vásárlás

100 dong = 1,13 HUF, 1 USD = 22 745 dong (VND)

A Dam nevű piac bejáratával szemben (a Phan Boi Chau és a Le Loi sarka) van egy aranybolt és ott késő estig lehet váltani biztonságban, jó árfolyamon. Bankokban is lehet váltani. A gyűrött, kicsit is sérült bankjegyeket nem  fogadják el.

Sehol ne fizessünk dollárral, mert midig rosszul járunk a vacak átváltási számolással.

Szórakozás

A gitáros: Attila

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Nha Trangban általában biztonságos környékek találhatóak, és a turisták általában nem jelentenek célzott célpontot a bűnözők számára.

Egyéb hasznos információk

Kerülje a szokatlan vagy túl olcsó ajánlatokat, például olcsó szálláshelyeket vagy túrákat, mert ezek lehetnek csalások. Ajánlott csak megbízható helyeken szállást foglalni és megbízható túravezetőkkel utazni.

Gyógyszertár Nha Trang-ban

Strandok

fehér homokos a tengerpart.

,, A part nem olyan szép, mint egy Thai tengerpart, de vietnami viszonylatban ez egy egész jó. Mivel a belváros nagy strandjától messzebb voltunk, így ez viszonylag tiszta volt. Egész olcsón lehet napágyat és napernyőt bérelni, mert enélkül azért az ember szétégne. Így is láttunk sok-sok rákvörös oroszt. Délelőtt folyamán a strandon a mozgó árusok természetesen megjelentek és kínálták a portékáikat. Volt itt kukorica, fánk, homár, napszemüveg, ruha, arany, masszázs és természetesen gyümölcs is, szóval éhen itt sem hal az ember. A gyümölcsös néni rendesen megkönnyebbült, hogy nem oroszok vagyunk, mondta is hogy jó végre nem oroszokat látni. (2018)" forrás


,, Nha Trang hosszan kiépített, homokos tengerparttal rendelkezik. Emiatt, és a hatalmas hullámok miatt a sima strandoláson kívül nehéz olyan partot találni, ahol sznorkelezni (szabadtüdős búvàrkodàs) lehetne. Mi kitartóan kutattunk, és talàltunk egy szép szakaszt, ami erre alkalmas volt. A part neve Bai Tien, és kevesen ismerik, halászokon kívül mind a kétszer csak egyedül voltunk. Gyönyörű, színes halakat, tengeri csillagokat és korallokat figyelhettünk meg. Később, nagy bánatunkra, a monszun évszaknak köszönhetően a szél felkorbácsolta a hullámokat, így a víz alkalmatlan lett a sznorkelezésre a lecsökkent látótávolság miatt. (2020)" forrás

Programlehetőségek

Fekvő Buddha - Varga Gábor fotója

Amithaba Buddha szobor

Nha Trang nyugati részén a 44 méter magas Buddha szobor.

Po Nagar templom

A Po Nagar templom (vagy Tháp Bà Ponagar) Nha Trang városának egyik fő nevezetessége. Ez egy hindu templom, amelyet az 8. században építettek, és azóta többször is felújították és kibővítették. A templom egy hatalmas komplexum, amely magában foglalja a főszentélyt, a tornyokat, az udvart, a múzeumot és a közösségi tereket.

A templom látványos épületei közé tartozik a középpontjában álló főszentély, amelyet márványból és kőből építettek, és magas oszlopok és díszes faragások díszítik. A templom fő szentélyében több hindu isten szobra található, köztük Shiva, Vishnu és Brahma. A szentély mögött található egy kis medence, amelyben a hívők megmártóznak.

A templom körül számos torny található, amelyek mindegyike különböző istenek tiszteletére épült. Ezek a tornyok díszes faragásokkal, oszlopokkal és korlátokkal díszítettek, és egyedülálló látványt nyújtanak a látogatóknak.

A Po Nagar templom egy másik fontos jellemzője a szomszédos múzeum, ahol a látogatók több hindu szobrot, faragást és más történelmi tárgyat láthatnak. A múzeum több információt nyújt a templom történelméről és a hindu kultúráról.

Long Son pagoda

A dombon fekvő pagoda. Itt látható egy 24 méter magas Buddha-szobor. A pagoda akív, amennyiben láthatunk szerzeteseket is, ha szerencsénk van imádkozásuk közben. 

Vinpearl vidámpark

A Vinpearl vidámpark Nha Trangban Vietnám egyik legnagyobb vidámparkja, amely egy kis szigeten található, a Nha Trang partjaitól nem messze. A vidámparkot egy hatalmas tengeri kötélpályán lehet megközelíteni, amelyről csodálatos kilátás nyílik a környékre.

A vidámparkban számos izgalmas és szórakoztató attrakció található, például hullámvasút, óriáskerék, bobpálya és sok más élményt kínáló játék. A vidámparkban lehetőség van vízi sportokra is, mint például a vízisízés, banánhajózás és jet-ski.

A park területén számos étterem és üzlet található, ahol a látogatók pihenhetnek és kényelmesen étkezhetnek. A park területén található egy nagy vízi park is, ahol az egész család élvezheti a vízi élményeket.

A parkot gondosan tervezték és karbantartják, és a látogatók számára minden igényüket kielégítő kényelmi szolgáltatásokat kínál. A Vinpearl vidámpark Nha Trangban egy nagyszerű hely a szórakozásra és kikapcsolódásra, amely minden korosztály számára vonzó lehet.

Sárfürdők

,, Kipróbáltuk Nha Trang egyik sárfürdőjét. A városban három sár-spa és fürdő található, ezekben meleg, ásványi anyagokban gazdag sárban lehet megújulni. A leírások szerint különböző gyógynövények is vannak a keverékben és mindenféle ízületi és izom betegségekre pozitívan hat.

Az ajánlás szerint 20 percet lehet egy sáros vízzel töltött kádban tölteni, amit frissen töltenek fel a vendégeknek és kimosnak két használat között. Nagyon élveztük a saras fürdőt, habár nem tudjuk, hogy mennyi ideig fogjuk a homokot kimosni a fürdőruháinkból.

Ez után pedig egy szintén meleg vizes és gyógynövényes fürdőben kell ázni a tökéletes gyógyhatás érdekében. Ezt is maximálisan kihasználtuk, volt egy kis vízesés, ami alá be lehet ülni és a vízzel masszíroztatni magunkat. Menet közben jött egy zápor, így még jobb volt a meleg vízben ázni. Mikor elállt, kipróbáltuk a többi medencét is. (2017)" forrás


Közeli látnivalók

Olvasmányos linkek

,, Valamilyen értelemben tényleg nem Vietnamban vagyunk. 20 perces sétánk során a szállodáig vezető úton sok ügynökséget, éttermet láttunk, amiben volt egy közös. Cirill betűk. Orosz ételek, orosz nyelven beszélő idegenvezetők, és úgy általánosságban oroszok mindenhol. (2017)" forrás


"Dalat után a Na Thrang tengerpartjára igyekeztünk, ami a Ha Long-öböl után a létező legtipikusabb vietnami turistacélpont. Előzetesen kapott hideget-meleget a megismert turistáktól, úgyhogy kíváncsiak voltunk. Szokás szerint tíz motoros vetette ránk magát, hogy a legjobb és legolcsóbb szállodába repít minket egy perc alatt a lehető legkevesebb dollárért. Ilyenkor mindegyik fazon reménytelenül hasonló szobákat tartalmazó prospektusokat nyom szó szerint az orrod alá, és teljesen ötletszerű, hogy melyiket választod. Igazából mindegy is, hisz ha valamiért nem tetszene a hotel, mellette lesz még öt másik hasonló árfekvésben. Ez egyébként Vietnamban meglepően magas színvonalú hoteleket jelent olyan háromezer Ft-ért. Ha ablak nem is, de légkondi, kábeltévé, hívogató franciaágy, némi berendezés és saját fürdő meleg vízzel mindig van. Itt is elrepített minket olyan száz Ft-ért a motorosunk egy egyen szállásra, meg is kaptuk két perc alatt a standard szobát. Le a partra. A strand itt a napágyakkal és a napélvezőkkel teletűzdelt homokpadot leszámítva parkosított: tele van gyerekekkel, sétálgatókkal, futókkal, étel- és minden egyéb árusokkal. Elég hosszú partszakaszt tölt meg a nép, a vietnamiak és a nyugati turisták a megszokott módon külön territóriumot tartanak fent egy keskeny senki földjével a határon.

Nem sokat lehet mesélni Na Thrangról, lévén, hogy semmi érdekes nem történik itt az emberrel. Minden nap más éttermet próbáltunk ki, ettünk közepesen rossz indiait és olaszt, de isteni pho-t, azaz vietnami tésztalevest is. Mivel a nyugatiak területén kínosan sok volt a kurjongató, félig részeg, tangás nőjét taperoló orosz, mi nagy bátran bekéredzkedtünk a vietnamiak közé. Ha csendben és moccanás nélkül napozol, nem futkározol be a vízbe percenként, még a fürdőruhás napozást sem nézik rossz szemmel. Nem mintha napoztam volna, mi egy ideje feladtuk a kísérletezgetést, túl erős a nap és valahogy nem is akarunk már olyan kényszeresen lebarnulni. Nem is olyan menő, most hogy húsz perc kéne hozzá. Órákat töltöttünk viszont itt a melegtől kábán fetrengve vagy olvasva egy helyitől vásárolt hamisított nyugati megmondós regényeket. Még talán össze is vesztünk egyszer, nyilván teljesen lényegtelen, hogy min, olyan meleg volt, hogy bármin megtettük volna. Mondtuk már, hogy milyen pokoli a hőség Vietnamban? Nem élőlénynek való. (2011)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hanoiba Repülőjegyek Hanoiba
Olcsó repülőjegyek Hanoiba a Vistánál
Repülőjegyek Saigonba Repülőjegyek Saigonba
Olcsó repülőjegyek Saigonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes