ÚTIKRITIKA.HU / Mui Ne Beach


hirdetes


útikritikák


Mui Ne Beach

Mui Ne Beachről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás|Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandolás| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

u.d. fotója

Mui Ne Beachről dióhéjban

Halászfalu intenzív turizmussal. Legközelebbi nagyváros, Phan Thiet (tartomáányi központ) 20 kilométerre van Mui Ne-től. 

Mui Ne nagyon népszerű a kite szörfösök körében (decembertől áprilisig tart a főszezonjuk).

Manapság is aktív errefelé a halászat, bár sok helyi a turizmusból él. 

A legaktívabb turista- és strandélet Mui Ne és Phan Thiet között zajlik. Errefelé van a legtöbb hotel is. Magában Mui Ne-ben nincs nagy élet, bár van egy főutcája néhány kisebb vendéglővel.

Varga Gábor fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A csodás világos sárgás-vöröses, vörös és fehér színű homokdűnék, a dzsip túra ezeken

2. A finom friss tenger gyümölcseit enni vacsorákra, főleg a Bo Ké nevű helyi piacon 

3. Vietnami viszonylatban nagyon szépek a strandjai

4. Annyira kaotikus az élet, ami még nem fáj a turistának

5. Viszonylag sok a szórakozási lehetőség, főleg a hátizsákos turisták igényére

6. Nagyon mulatságos nézni a helyi karaokézó népeket, mert annyira szíruposak a slágereik, és olyan hamisan énekelnek 

Nem tetszett

1. A parton a szárított angolnák orrfacsaró bűze

2. Ha nem vagy kite szörfös, akkor a strandolásnál el kjell viselni az erős széljárást

3. Engem nem zavarnak a gekkók, de voltak családtagok, akik sokkallották ezeket a kis gyíkokat

4. A felelőtlenül száguldozó helyi motorosok (gyakoriak a balesetek) 

5. ,, Sokak sajnálatára itt is sok a nyugalmat zavaró, zajos jetski. Sajnos fel kell arra is készülni, hogy a tengervíz nem kifejezetten tiszta, szemét, hulladék úszkál, vetődik ki itt-ott. A víz tisztaságának árt az is, hogy helyi mozgóárusok a robogójukkal a tengervíz sekély részébe is belegázolnak, azt üzemanyaggal szennyezik. Kár, mert amúgy a partszakasz adottságai igazán jók (h.c., 2017)

6. A turistát folyton, és szinte mindenhol át akarják verni: ha tankol a robogójával, a bármit vásárol, ha jetski-t kölcsönöz, a homokdűnés kirándulásra megy. A súlyosan korrupt rendőrök nagyon gyakran állítják le a robogón közlekedő turistát, hogy valamilyen címen megbüntethessék, és persze zsebbe rakja a pénzt. Mindez nagyon idegesítő! (h.c., 2017)

Vélemények

,, A nyaraló térségben hatalmas többségben vannak az orosz turisták. A szolgáltatók inkább oroszul tanulnak meg, mint angolul. Más országokban tapasztaltakhoz képest itt az orosz turisták nem annyira bunkók. " (h.c., 2017) 

Odajutás

Mui Ne mintegy 200 km-re fekszik Saigon, vagyis Ho Chi Minh-várostól Vietnám déli részén. Az utazás általában 3-4 órát vesz igénybe, és számos lehetőség áll rendelkezésre az utazáshoz, beleértve a buszjáratokat, a taxit és az autóbérlést.

A legközelebbi nagyváros Phan Thiet, amely csak mintegy 20 km-re fekszik Mui Ne-től. Phan Thietbe könnyen el lehet jutni autóbusszal vagy taxival a fővárosból, Ho Chi Minh-városból. A Phan Thiet buszpályaudvarról számos járat indul Mui Ne-be, és az út kb. 30-40 percig tart.

A másik lehetőség az utazásra, hogy béreljünk autót vagy motort, hogy eljussunk Mui Ne-be. Az autópályák Vietnamban jól kiépítettek, így kényelmesen lehet közlekedni, és az autóbérlés lehetővé teszi, hogy szabadon felfedezzük a környéket. A motor bérlése azonban a legnépszerűbb módja a közlekedésnek a Mui Ne-ben való közlekedéshez, és számos helyen kapható.

Ha repülővel érkezünk Vietnamba, akkor a legközelebbi nemzetközi repülőtér Ho Chi Minh-városban található. A repülőtérről számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy eljussunk Mui Ne-be, például bérelhetünk autót vagy taxit, de akár buszjáratokkal is eljuthatunk Phan Thiet-be, majd onnan tovább Mui Ne-be.

Szállás

A luxustól a hostelig szinte minden árszinten van szálláslehetőség. 

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Coco Beach Resort (bungalós, szuper partszakasz, oroszmentes), Allezboo Beach Resort (nyugis, korrekt)

Közlekedés

Vigyázat! Ne próbáljunk bérelt robogóval saját magunk nekivágni a dűnéknek, mert a közlekedési rendőrök keményen büntetik ezt azon a címen, hogy nincs vienami jogsink! Maradjunk a szervezett dűneprogramoknál.  

általában nincs nagyobb probléma a közlekedéssel. Az üdülőhely kis területű, és a turisták könnyen gyalogosan bejárhatják. Emellett Mui Ne-ben számos lehetőség áll rendelkezésre a közlekedésre, például bérelhetünk motorosokat, kerékpárokat, autókat vagy tuk-tukokat.

A legnépszerűbb közlekedési eszköz Mui Ne-ben a motoros, amelyet kényelmesen bérelhetünk számos üzletben és szállodában. A motor bérlése lehetővé teszi, hogy könnyedén felfedezzük az üdülőhelyet, és ellátogassunk az eldugott strandokhoz vagy a környező látványosságokhoz. A kerékpár bérlése is népszerű opció, különösen ha csak a környéken szeretnénk barangolni.

A tuk-tukok és taxi-k is rendelkezésre állnak, ha szükség van rájuk, és könnyen megállapodhatunk az árról a sofőrrel. Az üdülőhelyen azonban nincsenek hivatalos taxik, és a tuk-tukok általában csak rövidebb távokra ajánlottak.

Étkezés

Van nekik egy spéci jeges kávéjuk, a Ca phé sua da. Nekem túl édes benne a kondenzált telj.

,, Mindketten csigát eszünk vacsorára és sörrel gurítjuk le, mindezt 600 Ft-ért. Az egész út LEGeslegefinomabb és LEGolcsóbb tengeri herkenytűit köszönhetjük Vietnámnak és Mui Ne-nek. Minden este, naplemente előtt elmotoroztunk a közeli halászfaluba, ami ugyanúgy Mui Née része volt. Volt itt egy Miracle Grill and Chill nevű hely, három nyugágy, közvetlen a tengerparton. Minden este friss kagylót, rákot és tintahalat grilleztek nekünk a sör mellé. Kemény 600 Ft-ért. (2017)" forrás

Helyi specialitás: grillezett gyík - finom

Homár - Zsóka fotója

Vásárlás

A környéken számos bevásárlási lehetőség áll a turisták rendelkezésére. A környéken található piacokon és boltokban lehet vásárolni helyi élelmiszereket, fűszereket, édességeket, dekorációkat és kézműves termékeket is. Emellett számos butik és áruház is található Mui Ne-ben, ahol divatos ruhákat, kiegészítőket, strandcuccokat és ajándéktárgyakat lehet vásárolni.

Az egyik legismertebb bevásárlóközpont Mui Ne-ben a Ham Tien Market, ahol különböző áruk széles választéka vásárolható meg. A piacon megtalálhatóak a helyi élelmiszerek, mint például a gyümölcsök, zöldségek, húsfélék, tenger gyümölcsei és fűszerek. Ezen kívül a piacban lehet vásárolni az ajándéktárgyakat, ruhákat, cipőket és a strandcuccokat is.

Az üdülőhelyen található szállodák és resortok általában kisebb boltokat és ajándékboltokat is üzemeltetnek, ahol a turisták vásárolhatnak helyi kézműves termékeket, édességeket és egyéb ajándéktárgyakat. Emellett Mui Ne-ben több élelmiszerbolt és szupermarket is található, ahol kényelmesen vásárolhatunk be.

Szórakozás

Este 11 után nincs nagy buliélet a központban. 

Dragon Beach

Wax

DJ Station

Közbztonság

Mui Ne egy biztonságos üdülőhely. Általában nincs nagyobb probléma a közbiztonsággal. Azonban, mint minden más turisztikai célpont, a turistáknak érdemes betartani néhány alapvető biztonsági óvintézkedést, hogy elkerüljék a kellemetlenségeket. Például javasolt kerülni a magányos helyeket éjszaka, és mindig tartsuk szemmel az értékeinket, például a táskánkat vagy a pénztárcánkat. Ajánlott továbbá kérdezni a szállásadót vagy a helyi turisztikai irodát a biztonsági helyzetről, és a helyi szabályokról, hogy ne érjen meglepetés. Ha betartjuk ezeket a tippeket, akkor Mui Ne-nél az utazásunk biztonságos és kellemes lesz.

Egyéb hasznos információk   

Időjárási viszontagságok: Az üdülőváros időjárási viszontagságoknak lehet kitéve, mint például a viharok, az esős időszak vagy az erős szél.

    Közbiztonsági problémák: Bár általában a turisták biztonságban vannak Mui Ne-ben, vannak biztonsági kockázatok, mint például a lopások és a rablások. Ajánlott megfelelő óvintézkedéseket tenni, például nem hordani túl értékes tárgyakat magukkal.

    Kommunikációs nehézségek: A helyiek többsége nem tud angolul, s így nehézségek lehetnek a kommunikációval.

    Egészségügyi problémák: Az üdülővárosban lehetnek egészségügyi kockázatok is, mint például a kórokozókkal fertőzött élelmiszerek és víz, a napszúrás vagy a rovarcsípések. Ajánlott megfelelő egészségügyi óvintézkedéseket tenni, például megfelelő iiható vizet fogyasztani és védekezni a rovarok ellen.

    Közlekedési nehézségek: Az üdülővárosban a közlekedés kihívást jelenthet, mivel a közlekedési infrastruktúra nem mindenütt megfelelő. A közlekedési lehetőségek közé tartozik a bérelt autó, a taxik vagy a helyi buszok használata.

    Túristacsapdák: A turisták körében népszerű helyeken általában magasabb az árak, így ajánlott előre tájékozódni a helyi árakról és az árakban alkudozni.

Strandolás

A partmenti homokdűnék és a gyönyörű strandok miatt népszerű. A partok hosszú, homokosak és szélesek, és a tenger vizének színe általában türkizkék vagy zöldes-kékes árnyalatú.

Mui Ne néhány strandja ideális az úszásra és a napozásra, míg mások nagyszerűek a szörfözésre és a kitesurfingra. Az egyik legnépszerűbb strand a Mui Ne Beach, amely hosszú, széles homokos parttal és számos üzlettel és vendéglátóhellyel rendelkezik. A strand ideális az úszásra és a napozásra, és a lassan mélyülő víz biztonságos a gyerekek számára is.

A környéken található másik népszerű strand a Ham Tien Beach, amely hosszú, homokos parttal rendelkezik, és ideális a szörfözésre és a kitesurfingra. A környéken található más strandok is alkalmasak a szörfözésre és a vízi sportokra.

A strandokon általában számos strandbár és étterem található, ahol friss tengeri ételeket és italokat lehet fogyasztani. Az üdülőhelyeken és szállodákon lehetőség van a napozóágyak és ernyők bérlésére is.

Látnivalók

Túrázás: Mui Ne környéke tele van csodálatos tájakkal, amelyeket érdemes felfedezni gyalogosan vagy kerékpárral. Számos túrázásra kínálkozó lehetőség áll rendelkezésre, például a Poshanu Cham Towerhoz vagy a Fairy Streamhez való túrázás.

Programlehetőségek

Motorozás a dűnéken

,, Mui Ne-ben a szokásosnál több a természeti látványosság. Mindenféle színű homokkő dűnék között lehet sétálni. Hát így lehet az, hogy Vietnamban az ember fia egy sivatagnak tűnő óriási homokozóban sétálgathat. Gazdagabbék még quaddal vagy terepjáróval őrülködhetnek a dűnén. Több homokkő dűne van, ám a fehér homokkő dűne (White sand dune) a legtetszetősebb és a legnagyobb kiterjedésű is. Mi is ide robogóztunk el. (2017)" forrás

Hajókirándulások

    Halászati kirándulások: Mui Ne környékén több halászfalut is találhat, ahol a turisták részt vehetnek a halászati tevékenységekben, mint például a hálók kihúzása vagy a halak fogása. Ezek a kirándulások általában egy helyi halászokkal együtt történnek.

    Tengeri kajakozás: Mui Ne környékén több helyen is lehetőség van kajakozásra a tengeren, ahol a turisták felfedezhetik a környék szépségeit és élvezhetik a nyugodt vizeket.

    Búvárkodás: A környék vizei gazdagok a tengeri élővilágban, és több búvárközpont is található Mui Ne-ben, ahol a turisták búvárkodhatnak, és megcsodálhatják a tengeri élővilágot.

    Naplemente hajókázás: Az egyik legnépszerűbb hajókirándulás Mui Ne-ben a naplemente hajókázás, amely során a turisták élvezhetik a lenyűgöző naplementét a tengeren, miközben különféle ételeket és italokat fogyaszthatnak.


Fairy Stream

,, A Fairy Stream gyakorlatilag egy vörös homokkő kanyon. A szél és a víz még nem őrölte apró homokszemekké a talajt, még falként állnak több kilométeren keresztül. A kanyon alján bokáig érő vízben lehet sétálgatni, el, egészen a kanyon végéig, ahol is a folyóba műanyag székek és asztal van állítva. Itt pedig cuki néni vágja a kókuszdiót és osztja a sört pár száz forintért. Leültünk, rendeltünk egy sört és felpattintattunk egy kókuszdiót. Lábunk a kellemes langyos vízben, szemünk hol a nénin, hol a kanyon színein, hol pedig a csodálkozó turistákon legelt. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

,, Volt egy nagy öböl a halászfalu közelében, ahol soha nem látott formájú kerek halászhajók tanyáztak nappal, hajnalban pedig munkába álltak. Mai napig ilyen kerek lavórokban halásznak a helyiek. Az öböl pedig különleges képet festett ettől a több száz parkoló kerek hajócskától.

xxx

Mui Ne volt az a város, ahol új hobbinknak kezdtünk hódolni. A kedvenc időtöltésünkké az vált, hogy "odaülős néniket" vadásztunk az utcán és gyerekszéken ülve néztük, ahogy főz nekünk. Említettem már, hogy Vietnamban az utcán evés a világ legtermészetesebb dolga. Nők úgy szereznek maguknak egy kis kiegészítő keresetet, hogy kiteszik a serpenyőt bárhova ahol van hely. Ház elé, fa oldalába. Köréjük kis székeket raknak, hogy aki helyben és nem elvitelre akarja élvezni az ízeket, az is megtehesse. Mui Ne volt az első hely, ahol egy kapu aljban elcsíptünk egy nőcit. Épp rizspalacsintát sütött. " forrás

Fotóegyveleg

Homokföveny állag - u.d. fotója

Varga Gábor fotója

Zsóka fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hanoiba Repülőjegyek Hanoiba
Olcsó repülőjegyek Hanoiba a Vistánál
Repülőjegyek Saigonba Repülőjegyek Saigonba
Olcsó repülőjegyek Saigonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes