ÚTIKRITIKA.HU / Felső-Ausztria és Linz


hirdetes


útikritikák


Felső-Ausztria és Linz

Felső-Ausztria dióhéjban | Linz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Egyéb hasznos információk | Látnivalók Linzben | Mondsee | Egyéb látnivalók Felső-Ausztriában | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Falu (nevére nem emlékszem) a Traunsee mellett - d. d. fotója

Felső-Ausztria dióhéjban

 • A Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut kultúrtáj az Unesco kulturális világörökségének a része.
 • Felső-Ausztria (Oberösterreicjh) egyike a 9 osztrák szövetségi tartománynak.
 • Határos Németországgal, a cseh köztársasággal, Alsó-Ausztriával, Stájer-országgal és Salzburggal.

Traunsee - d. d. fotója

Linz dióhéjban

 • Linznek 207 ezres lakossága van (2023-ban)
 • Linz közúton 434 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélkül kb. 4 óra 40 perc alatt megtehető e távolság (421 kilométeren autópályát élvezve). Hegyeshalomtól a távolság: 262 kiliméter.
 • Linz jó közbiztonságú város.

g. i. fotója


"Ha Linz, akkor sokakban az a város rémlik fel, ami mellett a salzburgerlandi síelésre, nyaralásra igyekezve elsuhannak. Talán látják az autópályáról a vasművek nagyolvasztóit és gondolhatják, hogy egy iparvárosban minek megállni? Mert Felső-Ausztria fővárosa, Linz ennél jóval többet kínál. Az se tévesszen meg senkit, hogy a Lajtán innen Dunaújváros a testvérvárosa! A Lajtán túl, már Óperenciában suhan a vonat stabil 230 kilométeres tempóval, amikor a kirajzolódó tájból mintha Oskar Kokoschka „Linzi táj” című képe köszönne vissza: barátságos lankák és a Duna zöldes ölelésében őzike barna nagyolvasztók magasodnak, de mögöttük felsejlik egy osztrákosan gemütlich város. A szerelvény 4 és fél órára Budapesttől megáll a ragyogóan tiszta, hipermodern linzi pályaudvaron. Az ember kiszáll és nagyot szippant a levegőből, hogy megtudja: igaz-e a régi mondás mellyel Linzet csúfolták, azaz „In Linz, da stinkt’s”, vagyis Linzben büdös van. De nincs! A fenti gúnyos rigmust a régebben olykor a városnak odapöffentő üzemek miatt mondogatták. A gyárak vezetése azonban egy szép napon gondolt egyet, nekilátott a kéményeket a legmodernebb szűrőkkel felszerelni. Ezzel együtt a Linzről kialakított acélvárosi kép is kezdett halványulni. (2015)" forrás

F. András fotója

"A Linz szívében elhelyezkedő Hauptplatz a Duna mellett helyezkedik el. Európa egyik legszebb és legnagyobb barokk tere. 220 méter hosszú, 60 méter széles, közepén a Szentháromság-szoborral. A téren 1200 óta nem történtek nagyobb átalakítások. A házak reneszánsz és a barokk stílusban épültek. A zártság érzését a Duna látványa oldja fel. A Duna felé haladva mindkét oldalon hatalmas ház, szinte a tér „kapuja”. Ez maradt meg Hitler gigantikus álmaiból. A Duna hídja rengeteg virággal van beültetve, szép, rendezett a partvonal. Szép látvány a túloldalon kéklő „hegyekkel”, a vízen álló hajókkal." forrás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hallstattnál a tó közepéről elektromos csónakról csodálni és fotózni a tájat
 2. A linzi katedrális harangtornyán átvezető sétáló folyosóról (skywalk) nézni a sétálóutcát és a Dunát, és ugyancsak a kilátás a várból
 3. Linzben az Ars Electronica Center

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

Felső-Ausztria (Oberösterreich) tartományi székhelye, Linz városa a modern közlekedési eszközökkel ma már ugyan nem esik több napi járóföldre, mint anno a gyalogosan vándorló mesterlegényeknek, de modern misztikuma ma is felfedezésre vár. Magyar vonatkozású tudnivaló, hogy amikor Mátyás király hada, a Fekete sereg Bécset ostromolta, III. Frigyes német-római császár Linzbe menekült és fővárossá tette. A Duna is összeköt minket, Linznél egy festői kanyarulatot vet, ahol a kerékpározás szerelmesei is megtalálják számításukat. forrás

Megközelítés

Jön!

Szállás

Ezen a linken kedvezménnyel foglalhatja le az alábbi ajánlott hoteleket. 

Ajánlott hotelek Linzben

Ajánlott hotelek Felső-Ausztriában

Közlekedés

Linzben

Ha Linz városközpontjában parkolna, akkor az "Altstadt-Garage" parkolóházat ajánlom, amely a városközpontban, a nevezetességekhez közel található. Az Altstadt-Garage parkolóházban számos parkolóhely áll rendelkezésre, és könnyen megközelíthető az Altstadt (Óváros) és a Linz főterétől is.

Az Altstadt-Garage parkolóházban a parkolási díjak változóak lehetnek az időtartamtól és az évszaktól függően. A pontos díjakat és információkat a parkolóház honlapján vagy az applikációban található információs táblákon keresztül tudja meg.

Az Altstadt-Garage parkolóház a Linz fő nevezetességeihez, például a Mariendomhoz (Szent Mária Székesegyház) és az Ars Electronica központjához is közel található.

Egyéb hasznos információk

Linzben van egy tiszteletbeli magyar konzul, Dipl.Ing. Katharina PEDÁK-VATTAY személyében

 • Cím: PricewaterhouseCoopers, Hafenstr. 2a, 4020 Linz - Telefon: 0732/6117-5030 - E-mail: hp@iib.at
 • Ügyfélfogadás: CS 09:00-12:00 - Konzuli kerület: Felső-Ausztria (Oberösterreich)

Látnivalók Linzben

"Az esti Linz meghatározó eleme a Duna partján sci-fiket idéző fényekben pompázó Ars Electronica Center (AEC). Az épület mai formáját az EKF-re nyerte el, azonban a computer technológiára és robotikára épülő művészet és tudományos kutatás már a ’70-es évek végén kezdett formát ölteni az 1979-es első Ars. Electronica Fesztiválon. Akit még nem ölelt meg szilikon borítású, csonkolt végtagú robot, miközben azt mormolta: „Ich liebe dich”, vagy megnézne egy 3D nyomtatót működés közben, hogy a számtalan egyéb tudományos és hírközlési csodáról ne is beszéljünk, ki ne hagyja az AEC meglátogatását! (2015)" forrás

Mondsee

Mondsee egy gyönyörű és bájos város Ausztria Salzburg tartományában, amely azon híres Mondsee-tó partján helyezkedik el. A város központja körülveszi a tó partját, így gyönyörű kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.

Mondsee a történelmi nevezetességeiről ismert, köztük a csodálatos Mondsee apátsági templomról, amely Salzburg tartomány egyik legnépszerűbb látványossága. A templom egykor az egyik leghatalmasabb bencés kolostorhoz tartozott, és jelenleg is gyönyörű freskói és építészeti jellegzetességei miatt vonzza a turistákat.

A városban számos szabadidős tevékenység is elérhető, beleértve a túrázást, kerékpározást és a vízi sportokat, mint például a vitorlázás és a kajakozás. A környező hegyekben a téli sportok kedvelői síelhetnek és snowboardozhatnak.

Mondsee egy igazán bájos és hangulatos város, amely ideális hely egy romantikus kiruccanásra vagy pihentető vakációra. A város egyedülálló hangulatát az alpesi táj, a tó és a középkori hangulatú épületek harmonikus keveréke teremti meg.

A Mondsee-tó Ausztria Salzkammergut régiójában található, és körülbelül 11 kilométer hosszú és legnagyobb szélessége körülbelül 1,5 kilométer. A tó a Salzkammergut Alpok egyik legnagyobb és legismertebb tava, amelyet gyönyörű alpesi táj vesz körül. A tó partján számos település található, köztük a fent említett Mondsee városa, amely népszerű turisztikai célpont a történelmi nevezetességei és vízi sportok miatt. A tó vize tiszta és friss, és lehetőséget biztosít a fürdőzésre, horgászásra, kajakozásra és vitorlázásra is.

g. e. fotója

Egyéb látnivalók Felső-Ausztriában

Bad Ischl

Bad Ischl egy gyönyörű város  a Salzkammergut régióban, a Traun folyó partján. A város híres fürdőhely és az egykori császári nyári rezidenciák egyike. A városban található a híres Kaiservilla, amely korábban az Osztrák-Magyar Monarchia császári családjának nyári rezidenciája volt, és ma múzeumként látogatható.

Bad Ischl városa nemcsak történelmi nevezetességei miatt, hanem a gyönyörű természeti környezetével is vonzó. A város környékén találhatóak hegyek, tavak, patakok és erdőségek, amelyek lehetővé teszik a természetjáróknak a túrázást, kerékpározást és a síelést a téli hónapokban.

Bad Ischl központjában a kulturális élet is nagyon aktív. A városban több múzeum található, köztük a császári villában a Kaiservilla Múzeum, valamint a művészetekre és a kultúrára fókuszáló Lehár Villa Múzeum. A városban minden évben megrendezik a Salzkammergut Festwochen rendezvénysorozatot, amely kulturális programokat, koncerteket és színházi előadásokat kínál.

r. n. fotója


Hallstattról külön fejezetben írunk - https://utikritika.hu/ausztria/hallstatt


Gyermekkel programok

"Jagdmärchenpark Hirschalm: Az Unterweißenbachban található parkban 40 misztikus mese- és játékállomás várja a gyerekeket. A meseparkban a látogatók feladata az, hogy megtalálják a varázskövet, miközben igazán furcsa lényekkel találkozhatnak. De találunk itt még igazi rénszarvasokat, egy nyári szánkópályát, egy szabadesés-tornyot és hullámvasutat is." forrás

Schärding

Schärding egy bájos és festői kisváros Ausztriában, a folyó Inn partján, az osztrák-német határ közelében. A város középkori hangulatot áraszt, tele van színes épületekkel és macskaköves utcákkal, amelyek kiválóan illeszkednek az idilli környezethez. A városban számos történelmi nevezetesség található, például a középkori Schärding városfalai, a Schärdingi Városi Múzeum és a Schärdingi Kastély.

A város fő terén, a Stadtplatzon található számos színes barokk stílusú épület, melyeket a helyi kovácsok és ácsok alkottak. A főtéren található az évszázadok óta működő Schärdingi Sörfőzde is, amely a helyi kultúra és életstílus egyik kulcsfontosságú eleme. A sörfőzdében lehetőség nyílik a helyi sörök kóstolására és megvásárlására is.

Schärding természeti környezete is nagyon szép, a város körül dombok, hegyek és erdőségek találhatók. A folyó Inn kínál lehetőséget a horgászatra, kajakozásra és vitorlázásra is.

Enns

i. a. fotója

Olvasmányos linkek

"Linz életében a főszerepet egészen a közelmúltig a különböző iparágak játszották. Ezért nemcsak a külföldiek, de maguk az osztrákok is úgy tekintettek rá, mint egy piszkos, büdös és kulturális látnivalóktól mentes városra, mely semmilyen vonzerővel nem rendelkezik. Mára azonban Linznek sikerült levetkőznie magáról ezt a negatív képet, számos lenyűgöző, új épületében a kortárs művészetek értékes gyűjteményei sorakoznak. A város egyik legfőbb nevezetessége napjainkban az Ars Electronica Center, ahol virtuálisan bármi lehetséges. Búvárkodhatunk a Dunában vagy akár átrepülhetünk Linz felett. Az interaktív varázslás temploma ez, a folyamatosan fejlődő technológiának szentelve. Az épület este sem olvad bele a városba, színes, folyamatosan változó fényei a falakat teljes felületükön beborítják. Hauptplatz, Linz város szíve a gyönyörű Hauptplatz, melyet 1260-ban alakítottak ki. A tér lenyűgöző méretekkel rendelkezik, 13.200 m2-es területével ez Európa legnagyobb városi tere." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Linzer, 2019. 04. 11. 20:45
Még elfelejtettem irni hogy pont teljesen be volt borulva hétfőn délelőtt emiatt még szürkébb volt az egész város és ennek meg volt a varázsa, legalábbis számomra.
A várost ellepte a rengeteg cigi csikk. A pályaudvaron sok volt este 8 körül a rossz arc.


Linzer, 2019. 04. 11. 20:41
Nem valami nagy szám ez a Linz, mint, ahogy itt elő van adva, mármint turista szemmel. Este ki van világitva szinesen pár épület, azzal próbálják feldobni a jelentéktelenséget. Nappal ezek az épületek még jelentéktelenebbek. A Duna part is jelentéktelen, szürke.
A főtéren vannak virágok, amik szépek, az is dob egy kicsit rajta, de télen az sincs.
Aki nagy látnivalókat lát, az csalódni fog. Én nem csalódtam, mert tudtam, hogy ilyen és tudtam, hogy nekem ezt meg kell nézni. Más mint a többi város amiket szintén turistaként néztem meg, és emiatt nekem tetszik. Szeretem a jelentéktelen dolgokat. Jobban érdekelnek azok amikért tömegek nincsenek oda, mint amikért oda vannak.
Meccsre mentünk amúgy, egybekötöttük a városnézéssel. Nem bántam meg egyiket se.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon