ÚTIKRITIKA.HU / Korfu - Agios Georgios


hirdetes

útikritikák


Korfu - Agios Georgios

Agios Georgios - bevezető|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Időjárás| Odautazás| Szállásválasztás |Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb praktikus információk| Strand| Látnivalók| Programlehetőségek| Fotóegyveleg

o. g. fotója

Agios Georgios - bevezető

Görögül: Άγιος Γεώργιος , görög kiejtése: ájosz georgiosz

Agios Georgios Korfu sziget délnyugati partvidékén fekszik egy álomszép, patkó (avagy félhold) alakú öbölben. A település bizonyosan nem tartozik a sziget tömegturistás, felkapott helyei közé, azaz a nyugalmasabb nyaralás  lehetőségét, feltételeit kínálja. 

Agios Georgios nem igazán való olyanoknak, akik nagy mozgalmasságot, sűrű éjszakai életet igényelnek. A július és augusztus hónapokat leszámítva sok szolgáltatás nincs nyitva, vagy félgőzzel működik.

Hozzávetőleg három kilométer hosszú, többnyire homokos strandja van. Júliusban és augusztusban azért a strandon nincs totál nyugalom, mert a strand szépsége viszonylag sok nyaralót vonz ide. A strand nagyon praktikus kisgyermekkel nyaraló családoknak.

Nem tévesztendő össze Agios Georgios Pagon-nal, ami a sziget északnyugati részén van! Az általunk itt bemutatott hely Agios Georgios Argyradon (angolul Agios Georgios South) megjelöléssel különböztethető meg. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Csodás a strand mögötti méltóságteljes hegyvonulat látványa.

2. Nem olyan menősködő, nagyüzemi strand, mint sok felkapott korfui strand. Nekünk ez jobban bejön. Nem üvölt a zene a vacak ár-érték arányú fogyasztást eröltető bárokból

3. 17 euróért kölcsönözhettünk két napozóágyat a strand egyik éttermétől, úgy hogy csupán két sört kellett rendelnünk.

4. A túl sok strandolás alternatívájaként felmentünk a nyaralótelepülés feletti, Argirades faluba, ahol keskeny utcákon át elkutottunk egy kis templomhoz (Agios Ioannis) és onnan csodás kilátást élvezhettünk mind a keleti, mind a nyugati part felé.  

Nem tetszett

1. Kényelmetlen nyugágyakat fogtunk ki. Amúgy a strandon majdnem minden napozóágy lestrapált, ilyen-olyan mértékben koszos 

2. A parti vendéglők, bárok asztalai, székei szintén gondozatlanok, nincsenek rendesen lemosva, letakarítva.

3. Több étteremben a felszolgálók hányaveti módon ,,szolgáltatatnak" .

4. Nincs hagyományos, településközpontja, mert mesterséges nyaralóhely. A legközelebbi autentikus települést Chalikúnas-nak nevezik, de nem nagy szám. Valamint ott van maga Argyrades falu. 

5. A település egyes részein szúrják a szemet a gyatrán épített turisztikai létestímények, szűk járdák, gondozatlanság, bokrokkal benőtt telkek.

Vélemények

Időjárás

Októberben a levegő hőmérséklete átlagosan 21 fok, maximum 25 fok, éjszaka min. 16-17 fok. Eső ritkán van.

Odautazás

A repülőtér kb. 30 kilométerre van. Taxival kb. fél óra az út Agios Georgiosz-ig. A taxizás kb. 70 euróba kerül. Direkt buszkapcsolat nincs.

Szállásválasztás

Agios Georgios északi szélén van egy nagy hotel, amúgy itt főleg kis apartmanházak, privátszállások találhatók. 

A hosszú strand mentén sok kisebb szálláshely található.

Családbarát hotelek: A 4 csillagos Labranda Sandy Beach Resort teljesen jó kisgyermekes családoknak. A hotel amúgy nem tökéletes, de ebből a szempontból igen. Ráadásul a strand közvetlen közel van.

CCB Bruskos Hotel: ez 3 csillagos, korrekt hotel, gyalog 5 percre van a strand.

Ionian Suites by Bruskos is érdekes lehet.

Helyi közlekedés

Figyelem: A strandhoz vezető közút utolsó kilométere szűk, hajtűkanyaros és nagyon meredek.

A part mentén egy liliputi vasút közlekedik (menetdíj 5 euró/fő)

Korfuváros és Agios Georgios között a a buszozás közel 50 perc, buszjegy: max. 3,50 EUR/egy útra. Naponta csak kb. négy járat közlekedik.

Parkolás

A júliusi-augusztusi főszezonon kívül elég könnyű parkolóhelyet találni a bérautónk számára. Parkolás szempontjából az augusztus szívás.

Étkezés

Egy tál étel 8-15 euróba kerül. Sör 3,50 euró, kóla 3 euró, mármint egy vendéglőben vagy kávézóban, bárban. 

A strandnál sok étkezőhely található.

Ajánlott: a strand egyik végében a Mythos nevű vendéglő elég jó.

Vásárlás

A strandhoz közel van néhány szupermarket.

Szórakozás

A parthoz közel vannak bárok, de nagy éjszakai életről nem lehet beszélni.

Egyéb praktikus információk

Strand

Tulajdonképpen két strandról beszélünk (Issos Beach és Chalikounas Beach) , de az északabbra fekvő, az északi tekinthető a ,,főstrandnak". A partvonalat két oldalon egy-egy sziklás kiszögellés zárja le. (Van még egy Marathias nevű beach is, lényegében az Isos Beach folytatásaként)

A tengervíz türkizkék, szép, tiszta, átlátszó. Kisgyermekes családoknak (is) ideális, hogy ez partszakasz viszonylag szélvédett és nincsenek nagy hullámok! A víz lassan mélyülő. 20-30 métert befelé lépdelve még mindig sekély. Az aranyló homokföveny finom, kellemes rajta lépdelni, DE vannak bőven kis kavicsos, köves részek is.  

A víz hőmérséklete egyik napról a másikra is jelentősen változhat. ,,Bármi benne van a pakliban." Szeptemberben például a víz lehet 22 és 27 fok között bármennyi, átlagot véve is kellemes a fürdőzéshez. Októberben a tengervíz átlagos hőmérséklete 22-23, ami tök jó fürdéshez, viszont lehetnek olyan napok is, amikor csak 19-20 fok, ami már elég hideg a fürdéshez, bár a kisgyerekek jobban tűrik ezt is mint a szülők...

Októberben a víz hőmérséklete vonatkozásában a hónap eleje és vége között a különbség lehet akár 2 fok is. De ez október végén is jelenthet 21-22 fokot, ami még mindig elviselhető a fürdéshez.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a sziget északi partvidékén jellemzően valamivel (nem sokkal) melegebb a tengervíz, mint nyugaton, pl. itt délnyugaton. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb nyaralóhelyek északon fejlődtek ki. Vannak olyan utazók, akik ugyan augusztusban voltak Agios Georgios-on és mégis panaszkodtak arra, hogy a tengervíz hideg volt. 

Normálisan két napozóágy és egy napernyő kombó egy napra átlagosan 10 euróba kerül. A strand déli végén 8 euró, a központi részen 12 euró. Ha ilyet nem találunk éppen, akkor marad az, hogy a parti éttermek némelyike az ottani étel- és italfogyasztásért cserébe ad két napozóágyat és egy napernyőt, de ez összesen napi 20 eurót kóstál. Októberben jellemzően olcsóbb a napozóágy kölcsönzése, akár 7 euróra is lemegy.  

Vannak vízi sportolási lehetőségek.

Apróbb negatívumok: A föveny nem mindig kellően takarított (szemét strandolók által elszórt szemét). Nézzün a lábunk elé. A nyugalom (főleg a főszezonban) nem teljes, mert azért mindig van háttérzaj a jetski-k motorzúgása miatt. A strand balodali részén előfordulnak algák (tengeri fű). Azért vannak napk, amikor a tenger hullámos, igaz a strandolók egy része jól szórakozik a hullámokkal. 

Ha nagyobb nyugalomra vágyunk, akkor érdemes a strand jobboldali részének legvégén letelepedni.

Látnivalók

t. j. fotója

n. sz. fotója

A természet szerelmesei és kirándulók nagyra értékelik a Korission-lagúna közelségét, rendkívüli dűne-tájával és fontos vizes élőhelyével.

A kb. 600 hektáros sekély tavat egy keskeny homokzátony választja el az Ion-tengertől, és nemcsak számtalan madárfaj él itt, hanem kétéltűek és hüllők otthona is. A természetvédelmi terület környéke a herpetológusok körében nagyon kedvelt kirándulási célpont.

A szerencsések a Lefkimi közelében található Alikes sótavak mellett a Korission Lagúnánál is megfigyelhetik a rózsaszín flamingók kolóniáit, amelyek rendszeresen felbukkannak ott.

Programlehetőségek

Agios Georgios Argyredes strandjáról hajóval lehet kirándulni a szemben fekvő Lagoudia gyűjtőnevű sziklás kis szigetekhez. Érdemes megfontolni, hogy elmenjünk egynapos kirándulásra Paxos-ra és Antipaxosra. Ezek azért odébb vannak.  

Fotóegyveleg

Naplemente - k. sz. fotója

f. j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes