ÚTIKRITIKA.HU / Görögország


hirdetes


útikritikák


Görögország

Görögország, Athén, nyaralás

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

                                                 Athén - Az Omónia negyed egyik lepukkant, graffitikkel ,,ékesített" mellékutcája -

       A lerohadt, néhai Taygetos grill étterem bejáratánál vizel egy ember a vele szinkronban vizelő kutyájával - Kriszta oknyomozó fotója

.

Egészség

Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, amennyiben kiutazásuk előtt a lakóhelyük szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Nyilvántartási Osztályán az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását kérik. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható.

Az állami kórházak mellett jelentős számban működnek magánkórházak, melyek ellátottsága és felszereltsége minden igényt kielégítő, viszont szolgáltatásaik drágák. Ha azonban az utazás előtt megfelelő betegbiztosítást kötnek, és az esetleges sürgősségi betegellátásra ilyen magánkórházban kerülne sor, a biztosítási kötvény tartalmától függően, illetve az abban szereplő összeg erejéig a biztosító a betegellátás díját, számla ellenében, kifizeti.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és baleset-biztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is. A biztosítás megkötésekor minden esetben célszerű ellenőrizni, hogy az pontosan mire és mekkora összeg erejéig terjed ki.

Tapasztalatok szerint bajba jutás esetén a teljes körű utas- és baleset-biztosítással rendelkező turisták számtalan kellemetlenségtől, és kiadástól kímélhetik meg magukat.

Bár Görögország balkáni ország és éghajlati viszonyai miatt az ételek gyorsan romlanak, a több mint húsz éves EU tagság és a rendkívül fejlett turizmus következtében az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok nagyjából megfelelnek az európai átlagnak. A közegészség jónak mondható, járványveszély nincs.

Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. Az apartmanok melegvíz-ellátását a legtöbb helyen kizárólag napenergiával oldják meg, ezért rossz idő esetén időszakos melegvíz-hiány keletkezhet.

A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek.

A nagyobb buszpályaudvarokon és a gyorséttermekben lehet ingyenes megoldást találni. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli. A turista hamar észreveszi Görögországban, hogy ott milyen óriási mértékű a dohányzás, főleg a férfiak körében. Statisztikai adatok alapján Európában a görögöknél a legnagyobb a dohányzás mértéke.

Ajánlott vinni magas faktorszámú naptejet, napozás utáni krémet,vagy ha már megtörtént a baj: a leégett bőrre spray.

,, Görögországban érdemes odafigyelni a vízhasználatra, ugyanis a csapvíz, bár iható, de az érzékenyebbek számára inkább a palackos víz fogyasztása ajánlott. Utcai árusoktól, ha tehetjük, ne vásároljunk élelmiszert. A nyári időszakban nagyon erős az UV sugárzás, így ajánlott a magas SPF számú naptej használata a városi sétáknál is, a kalap, a szellős és kényelmes nyári ruházat, illetve egy kényelmes nyitott nyári lábbeli. A legmelegebb hónapok déli óráiban a hőmérséklet eléri a 36-38 fokot is (a magas páratartalom csak még egy plusz), így az érzékenyek inkább a reggeli órákban, vagy késő délután merészkedjenek ki. A lefolyóba és a toalettbe nem szabad wc papírt dobni(!), ezt egy kis szemetesben gyűjtik közvetlenül mellette. (2016)" forrás


10+1 tipp, amivel elkerülheted Görögországban a komoly gyomorrontást:
1. Ne igyál csapvizet
2. Palackozott ásványvizet igyál csak
3. Ne kérj jégkockát az italodba
4. Ne moss fogat csapvízzel
5. A parti árusoktól körültekintően vegyél ennivalót
6. Válaszd az előre csomagolt étkészletet a tengerparti büfékben
7. Jól átsült húsokat, hal ételeket fogyassz
8. Előre felszeletelt gyümölcsöt ne egyél
9. Mosd le a gyümölcsöt a palackozott ásványvízzel
10. Pasztőrözött tejtermékeket fogyassz
10+1 Rendszeresen moss kezet!


Ellenvélemény: Görögországban iható a csapvíz. Semmi baja. 3 éve járunk, soha semmi bajunk nem volt! Ételtől sem! Tengerparton kajàlunk rendszeresen!2023: A szigetek zsúfolásig megteltek turistákkal, de kritikusan kevés az orvos. Az egészségügyi ellátás akadozik, kivált a nyaralási idényben.
Egy veszélyeztetetten terhes tinédzser és meg nem született gyermeke halála csak kettő a legkevesebb kilenc, nagy valószínűséggel megelőzhető haláleset közül, amelyeket az idén nyáron regisztráltak Görögországban a mentők és az egészségügyi személyzet krónikus hiánya miatt. Az ellátás már azelőtt padlón volt, hogy az országban tomboló erdőtüzek kezdtek pusztítani.

Néhány szigeten egyáltalán nincs állandó orvos. Az átmeneti helyettesítőket pénzzel csábították át, de ez csak ideiglenes megoldás.

A mentőszolgálat még rosszabb állapotban van. Az Égei-tenger számos szigetén általában egy mentőautó szolgál a nap 24 órájában. A probléma nem csak a szigetekre jellemző. Athénban félszáz mentőautó látja el a sürgősségi feladatokat – a szükséges 85-90 helyett. (2023) forrás

Közlekedés

Távolsági buszok

Jellemző a menetrend áttekinthetetlensége és a késések.

,, Amit érdemes mérlegelni, ha mondjuk négyen vagytok, akkor rövidebb utakra teljesen összemérhető a taxi a tömegközlekedés árával. Illetve ha hosszabb útra mennétek busszal, gondolok itt pl. Heraklion-Chania hosszúságúra, érdemes megszakítani, mert 3,5 órát buszon ülni az kegyetlen." (2021)

Vonattal kb ugyanez a helyzet.

Autózás

2022: A Shell tankállomásokat érdemes kerülni, mert az átlaghoz képest drágábban árulják az üzemanyagokat.

Autót bérleni lehet itthonról online és a helyszínen. Ez utóbbi olcsóbb lehet, de rizikósabb is. Az  autóbérléshez feltétlenül szükség van érvényes jogosítványra, dombornyomott bankkártyára és általában még egy arcképes igazolványra is. Minden bérelt autót hazainak tekintenek, általában nem engedik ki az országból. 

Görögországban az itthon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismerik. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve. A magyar vezetői engedély az itthon rendszerbe állított gépjárművön kívül más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.

A kötelező gépjármű felelősség-biztosítás körébe tartozó kárrendezés gyakorlata Görögországban a nemzetközi Zöldkártya Egyezményben részes gépjárműveket ért kár esetén: A balesetben részes külföldi jármű vezetője saját biztosítójával veszi fel a kapcsolatot. A vonatkozó EU jogszabályok szerint minden külföldi biztosítónak, amely Görögországra is érvényes biztosítást kínál, kötelezően van egy kijelölt görögországi képviselője. Baleset bejelentése esetén a külföldi biztosító haladéktalanul ezzel a képviselővel veszi fel a kapcsolatot, és a képviselő gondoskodik a helyszínen a kár felméréséről, kárbecslésről.


Ha a balesetben érintett gépjárművek vezetői nem tudnak megegyezni a károkozás felelősének kérdésében, akkor természetesen a rendőrséget is értesítik. Amennyiben a kár a nem a külföldi gépjármű hibájából következett be, akkor a külföldi félnek két lehetősége van a kártérítés igénybe vételére. Egyik lehetőség, hogy a megállapított kárérték összegét felveszi Görögországban vagy a járművet itteni szervizben megjavíttatva a számla összegét téríti vissza részére a biztosító (természetesen a becsült kár értékével összhangban álló határig).

Az eljárás során a károsult végig a biztosító képviselőjével áll kapcsolatban, az képviselő feladata a másik fél biztosítójával történő egyeztetés. A másik lehetőség, hogy a károsult hazatér saját országába, és ott javíttatja meg a járművet, a számlát pedig saját biztosítójával rendezi.

Személyi sérüléssel járó balesetben mindig kötelező a rendőrség értesítése, a sérüléshez kapcsolódó kárrendezés pedig ilyenkor is a leírt módon, a külföldi biztosító görögországi képviselőjén keresztül történik. Ekkor Görögországban csak az ápolási költségek térítése jöhet szóba, egyéb kártérítési igényt a sérült személy magyarországi visszatérése után intézhet a biztosítójával.

A bajba jutott autósoknak a görög autóklub - ELPA - nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 10400. Az ELPA külföldi társklubjai, köztük a Magyar Autóklub tagjai részére nem ingyenesen, hanem kedvezményesen nyújt országúti segélyszolgálatot. Az ELPA országúti segélyszolgálat ill. a max. 25 km-es távolságra történő járművontatás csak akkor ingyenes, ill. a költségek utólagos megtérítése akkor jár a magyar autósnak, ha rendelkezik érvényes "Exclusive Assistance Europe" biztosítással.

Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:

 • autópályán 120 km/h
 • országúton 80 km/h
 • lakott területen 50 km/h

Athén Tel.: (00-30) 210-3304444; Fax: (00-30) 210-3300591

A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A sebességkorlátozást súlyosan megsértőkkel szemben eljárás indítható. Ilyen esetben a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Az eljárás akár 30 napig is eltarthat. Az elkövetőt a hatóság - a szabálysértés nagyságától függően - akár személyi szabadságában is korlátozhatja.

Az alkoholos befolyásoltságot helyszíni teszttel, vagy szükség esetén kórházi vérvétellel ellenőrzik. A megengedett alkoholszint: 5 ezrelék.

Gépjárművel kiutazó turisták figyelmét külön felhívjuk arra, hogy gépjárművüket műszaki meghibásodás esetén se hagyják az országban, mert a több mint fél évig Görögországban tartózkodó járműre a hatóságok igen magas összeget rónak ki.

Fontos tudni: a magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotor kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése Görögországban nem megengedett. Segédmotor kerékpárt kizárólag ’A 1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott jármű-kategória feltüntetésre került. A kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.

Athén - Forgalmi dugó

Szokványos dugó Athénban

A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságára és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak, s jelentős, adott esetben több száz eurós helyi bírságot rónak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt.

A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Amennyiben az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsiját, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább, vagy hazautazására

A logika - ugyebár -görög eredetű szó (λόγος)

"Mindenki össze-vissza megy, indexet nem használnak, a belső sávból 3 sávos úton simán lekanyarodnak jobbra. Mindenki sokadik sorban parkol, még akkor is ha véletlenül van parkolóhely." forrás


"A görögök vezetési stílusa leginkább a káosz szóval írható le. Náluk a duda nem a vészhelyzetet jelzi, hanem teljesen szokványos eszköze a közlekedésnek. Ez kifejezetten igaz az athéni forgalomra." (N.K. 2014)


"Európa legveszélyesebb útja a szintén 6/10-es félelmi faktorral rendelkező görögországi Patiopoulo-Perdikaki út, amely legfőképpen azzal adja fel a leckét az autósoknak, hogy laza, murvás burkolatú, de meredek lejtőket és emelkedőket is tartalmaz, amelyeken alig tapad meg a kocsi kereke. Természetesen az út keskeny, és a szakadékoktól itt sem védenek meg korlátok, ráadásul további nehezítés, hogy nemcsak állatokat és gyalogosokat, hanem még hatalmas kátyúkat is kerülgetni kell. Nem meglepő, hogy éjszaka többszörösére emelkedik az út áldozatainak száma. Aki megáll pihenni, jól teszi, ha körültekintően választja meg, hogy hova parkolja le a kocsiját, a görög rendőrség ugyanis a tiltott helyen álló kocsik rendszámtábláját egyszerűen lefoglalhatja." (2014) forrás


,, Görögországban elég könnyen előfordulhat, hogy a külföldiek vétenek a megállási és várakozási szabályok ellen. Őszintén szólva elég nehéz követni, mindenesetre az egy függőleges vonallal ellátott tiltótáblák a páratlan hónapokban, a két vonalas táblák pedig a páros hónapokban érvényesek. Érdekesség, hogy a 10 napon belül be nem fizetett bírságok a határidő lejárta után megduplázódnak. (2021)" forrás

Villamos

A városközpontból Glyfadába közlekedő 3-as, 4-es és 5-ös villamosok hosszan a tengerpart közelében haladnak, szóval lehet turistás élmény is - Kriszta fotója

Étkezés

A görögországi utazás kapcsán gyakran hallani, olvasni a tavernákról, mint kisvendéglőkről. Tisztázzuk hát, hogy mi a különbség a tavernák és az éttermek között? A tavernák többnyire kis családi vállalkozások, ahol túl sok formaság nélkül, viszonylag olcsón lehet étkezni. Az éttermek gondozottabbak, jelentősebbek, nagyobb kínálatot nyújtóak és jellemzően drágábbak. A turistás szigeteken nagyobb a valószínűsége, hogy helyiekkel egy légtérben ehetünk, mint az éttermekben. A tavernák sokszor zajosabbak, spontánabbak, az étlap egyszerűbb, szűkebb választékú. Az éttermekben többnyire nagyobb a választék.

A görögök nagyon igényesek az étkezés területén, tehát ahová sok helyi jár, az önmagában jó referencia! A nyaralóhelyeken azért is érdemes mellőzni a turistás helyeken lévő éttermeket, mert ezeket gyakran szezonálisan működtetik, gyorsan változó irányítással, konyhai és felszolgáló személyzettel. Így nincs mód arra, hogy kialakuljon valamilyen következetes színvonal, azonosságtudat. Az ilyen helyeken nem nagyon törődnek azzal, hogy a vendég mennyire lesz elégedett, mert úgysem lesz számukra hosszú időszakban visszatérő vendég. Kialakul a "mozgószalagos étkeztetés" jellegű viszonyulás.

A görög vendéglátóhelyeken az itthonihoz képest intenzívebben mutatják ki a vendégszeretetet, főleg, ha maga a tulaj fogadja a betérő idegent. Nagy mosolyt zsebelhetünk be, ha külföldiként néhány görög szóval kedveskedünk, az ő nyelvükön köszönök jó napot (kalimera). A görög vendéglátósok nagyon tudják méltányolni, ha a külföldi turista akár már másodszorra is betér hozzájuk. Szélesebb mosoly, csengőbb köszönés, több kedves gesztus vár a törzsvendéggé avanzsált turistára. Gyakori az, hogy a törzsvendéget megkínálják a végén egy kis kortyra való itókával. Ezt nem illik visszautasítani. Fogadjuk el akkor is, ha nem akarjuk meginni, legfeljebb ott hagyjuk az asztalon. A vendéglátósok bámulatos emlékezőtehetséggel (vérükben van a szakma) emlékeznek arra, hogy ki fordult már meg náluk. A szigeteken a kisebb településeken a turista hamar akár helybélinek érezheti magát, annyian köszönnek rá.

Daraltmarahus....

Ne lepődjünk meg azon, hogy náluk a tavernákban a pincérek nem nyúlkálnak az asztalunkhoz a tányérok, egyebek elvitele céljából addig, amíg ott ülünk. Tiszteletben tartják a vendéget és nem zavarják őket kvázi a privát szférájukban. Tény, hogy az ilyen illendő felszolgálási mód ellenkezőjére is adódhat példa.

Ne lepődjünk meg azon, hogy sok görög vendéglőben papírabroszt használnak a praktikussága miatt. Ha már a vendég elment, akkor a papírabroszt a rajta lévő maradékkal, szeméttel gyűrik össze, és úgy viszik el. Ezt követően törlik le magát az asztalt.

Jobb görög éttermekben nem számít kivételesnek, hogy a friss halat meg lehet mustrálni a megsütés előtti nyers állapotában, néha még az akváriumban ficánkoló stádiumban is akár. A vendéglátók egyrészt a hal frissességét akarják bizonyítani, másrészt azt szeretnék, hogy fogalmat alkossunk a hal méretéről. A friss halakból kiválaszthatjuk azt, amit meg is akarunk enni. A tavernákban olcsóbbak a halak, mint az éttermekben.

A görög vendéglőkben egyáltalán nem számít orcátlanságnak bekukkantani a konyhába és felmérni a higiéniai és a professzionális viszonylatokat. Nem árt tudni, hogy a görögök általában délután kettő körül kezdenek ebédelni. Fő étkezésük, pláne a nyári hőség idején a késő esti vacsora (kb. 21-22 órától).

K. Robi fotója

Éttermi borravalózásról

A borravalót nem várják el annyira, mint nálunk. Megszokottabb az, hogy a vendég készpénz fizetés esetén az összeget valami kerek összegre felkerekíti, pl. 18.80 eurót 20-ra. Csak akkor adjunk borravalót, ha valóban elégedettek vagyunk a kiszolgálással, vagy legalább az étkekkel. A borravalót hagyhatjuk az asztalon, vagy szólhatunk a pincérnek, hogy nem kérünk vissza aprót. 10-15 százalék borravaló elegendő. Tény és való, hogy sok vendéglátóhelyen a fiatalabb felszolgálóknak csak nagyon alacsony alapbért fizetnek, így rá vannak utalva a borravalókra. Vannak viszont olyan éttermek, ahol a tulaj a borravalót magának tartja meg, nem ad belőle a felszolgálóknak. Ha kifejezetten a felszolgálót akarjuk jutalmazni, akkor találgatni kell, hogy vajon a jutalmazott zsebébe került e a jutalom.

A számlán feltüntetett adó nem tekinthető kötelező borravalónak. Görögországban az étterem-tulajdonosok negyedévente fizetnek az államnak ezekből az adókból. Ez akkor is így van, ha a görögök híresen nagy adókerülők. A görög vendéglátóhelyeken a tipikusan előforduló előételek közé sorolhatók a tsatsiki (fokhagymás, uborkás, túrós saláta) a dolmadakiák töltött szőlőlevelek), a spanakopita (spenótos-fetasajtos rétes), a kecskesajtok.

Gyakori főétel a szuvláki (fa- vagy fémnyársra húzott húsdarabkák), a muszaka (rakott padlizsán), a grillezett bárányhúsok és halak. Nem árt tudni, hogy a görög vendéglátóhelyeken egyes étkeket gyakran nem forrón, hanem viszonylag langyosan tálalnak. Ők így szeretik. A görög édességek jellemzően sokkal édesebbek, mint a magyarok. Nagyon édes a legismertebb édességük, a baklava (mézes-diós sütemény) és a halva (szezámmagos).

"Athénban is vannak olyan éttermek, ahol 20 euróból is meg tud ebédelni két személy, persze nem feltétlenül a legdrágább ételekre és éttermekre kell gondolni. A görög árszínvonal körülbelül másfélszerese a magyarnak. A turisták által látogatott helyeken is nagyon széles a spektrum. Görögország egyik fontos jellegzetessége – és ez már valamennyire Magyarországon is így van –, hogy lehet olcsón, és lehet nagyon drágán is étkezni. (2015)" forrás


,, Görögországban szembetűnő a kávézók jelentős száma. Az ország bármely pontján, bármelyik napszakban találni megtelt kávézókat, legyen az benti helyiség vagy napsütötte terasz. Talán nem gondolnánk, de a mindennapi kávézás igenis hozzátartozik a görög életformához. Ha kávéra van szükségünk, Görögországban 5 percen belül szinte bárhol találunk egy kávézót (kafenio), cukrászdát (zaharoplastio), pékséget (artopolio), tiropitadikot (tiropitát, görög túrós-sajtos sós rétest árusító hely), büfét, nagyobb benzinkutat, traffikot, ahol helyben ihatunk vagy elvihetünk egy csésze/pohár finom kávét.

Ha beülünk egy kávézóba, a pincér először annyi pohár vizet hoz az asztalhoz, ahányan érkeztünk, illetve ha három-négy személynél is többen vagyunk, egy kancsónyi vizet szolgál fel üres poharakkal. Ha szeretnénk, kérhetünk palackozott vizet is, de ezért fizetni kell (0.50 cent/0.5 liter). Ha megittuk, kérhetünk újabb pohár vizet vagy kancsó újratöltést, de legtöbb helyen a pincérek ügyelnek arra hogy ne maradjunk víz nélkül. A rendelés leadása után pár percen belül meg is érkezik a kávénk – Görögországban nem szokás megvárattatni a vendéget a kávézókban –, amihez általában néhány kekszet vagy piskóta szeletetet is hoznak. " forrás


K. Robi fotója


,, A görögök szórakozásból és kikapcsolódásból járnak éttermekbe, kevésbé a táplálkozás miatt. A tavernákban különböző sültekből, egytálételekből, halakból, salátákból lehet választani. Egyszere általában több fogást és salátát rendelnek, és mindenki az asztalnál a saját tányérjába szedhet a fogások közül. Leginkább borral vagy retsinával (borszerű ital) kísérik az étkezéseiket, amelyek végén a taverna általában egy ingyenes süteménytállal vagy fagylalttal hálálja meg vendégeinek a fogyasztást.

A pszarotaverna halakra és a tenger gyümölcseire specializálódott taverna. Ilyennel tengerpartokon és kedvelt turista helyeken találkozhatunk gyakrabban.

Felkapottak a szuvlatzidikók, grill éttermek is, ahol helyben grillezett szuvlakit (rablóhús grillen sütve), sült oldalast, sült csirkemellet, fasírtot lehet rendelni. Sült krumplit, különböző salátákat, feta sajtot itt is lehet kérni a húsokhoz, illetve minden adaghoz pitát és kenyeret is felszolgálnak. Ez egy kis taverna, ahová az emberek sűrűbben járnak, és sokszor elvitelre is visznek, vagy otthonra is rendelnek élelmet. Olcsóbb, barátságosabb, gyorsabb és hagyományosabb a tavernákkal szemben.

A pizzéria Görögországban egy teljesen külön műfaj. Kedvelt, mivel eltér a megszokott táplálkozási formától, egy lazább étterem, ahol népszerű tésztaételeket lehet fogyasztani. A legtöbb helyen a hagyományos mozzarella helyett a kedveltebb gouda sajtot teszik a pizzákra. Gyakran rendelnek salátát is a pizzához. Ritkán pékségekben is lehet kapni pizzaszeleteket, de ha pizzáról vagy tésztaételről van szó, a görögök az éttermi pizzériákat választják. (2016)" forrás


,, Görögországban a vendéglátóipar nagyon fejlett. Megszámlálhatatlan kávézó, pékség, gyrosos, cukrászda, taverna található országszerte akár a legkisebb településeken is. A kávézókban mindig ügyelnek a kiszolgálás minőségére, mindig egy pohár vizet hoznak minden rendelés kíséréseként. A vendéglátóhelyek is kulturáltak, tiszták, rendezettek és igényesen kialakítottak. Nincs szervizdíj vagy kötelező borravaló. (2019)" forrás

Vásárlás

A görögországi utazás folyamán nem kell pénzváltással bajlódni, hiszen egyszerű a dolog, eurót kell vinni, ott az a fizetőeszköz. Forintot egyáltalán nem érdemes vinni, mert rosszul váltják, vagy egyáltalán nem. A bankok jellemzően 9 és kettő között vannak nyitva. Készpénz legyen nálunk, mert bankkártyával kevés helyen lehet fizetni. Bankautomata viszont elég sok helyen van.

Ami általánosságban az árakat illeti, Görögországban is logikusan az a helyzet, hogy a turisták által erősen frekventált helyeken, az ottani üzletekben, elárusítóhelyeken magasabbak az árak, mint ott, ahol többnyire a helyiek vásárolnak. Ha spórolni akarunk, akkor menjünk oda, ahol zömében a helyiek vásárolnak, hiszen ők árérzékenyek, főleg a mostani nehéz gazdasági helyzetükben.

Görögországban az árfekvés hasonló az otthonihoz. Egy nagyobb palack ásványvíz ára 1 euró körül mozog, egy gyros kb. 2 euró, egy sör 3-5 euró, egy tubus naptej kb. 10 euró. 2014-es görögországi cigarettaár átlagosan: 3,50-4,50 euró/csomag.

A turistás-nyaralós településeken, környékeken az üzletek, boltok jellemzően a hét minden napján, reggel nyolctól akár éjfélig is nyitva tartanak. A nagyvárosokban az üzletek többnyire délelőtt vannak nyitva és késő délutántól, 17-től 21-ig. Meglepő, hogy sok üzlet hétfőn, szerdán és szombaton csak délelőtt tart nyitva. (A görögök nagyon kényelmesen élnek, azaz élnének, mert a kényelmességükre eléggé ráfaragtak a jelek szerint.) A szupermarketek egy része vasárnap zárva van.

,, Görögországban változó a vasárnapi boltzár szabályzása. Az ország nagy részében csak minden hónap első vasárnapján tartanak nyitva, Athénban viszont Augusztus második vasárnapját leszámítva májustól októberig minden vasárnap tartanak az üzletek. (2017)" forrás


,, Állandóan akciósak a neves és egyébként drága kozmetikumok, amelyekhez a magyar árak töredékéért lehet hozzájutni. A kínálat pedig hatalmas. Egy paradicsom a nők számára. Persze az átlag görög nő sokkal erősebben is sminkel, mint a magyar. (2019)" forrás


Élelmiszerboltok tekintetében keressétek a BAZARR feliratú helyeket, ezek a helyi Lidl vagy Aldi. Árak kb ugyan olyanok mint itthon

A turisták Görögországban többnyire bőrárukat, kerámiákat, ékszereket, mézet, olívaolajat vásárolnak. A bőráru bizony elég olcsó és nagy a választék. Krétán, Hania városban egy egész utca lényegében csak bőrárus boltokkal van tele. A kerámia ajándéktárgyak jó részét kékkel és fehérrel, azaz a görögök nemzeti színeivel festik meg. Nagyon sok üzletben árulnak arany- és ezüstékszereket. Nem árt jól tájékozódni, mert a jó vásárláshoz hozzáértés kell az ékszerek esetében (is). Nem kell bevenni azt, hogy minden ajándéktárgy kézzel készített, még ha ezt is tüntetik fel rajta. Ha olívaolajat akarunk ajándékba hazavinni, akkor inkább vegyünk ilyet a kisebb falvakban a kirándulások folyamán, mert a turistás települések ajándékboltjaiban ezek sokkal drágábbak. Nagy a választék sakk-készletekből. Az igazi régiségek tekintetében szigorú kiviteli vámszabályok léteznek, ezekről tanácsos alaposan tájékozódni.

Ami az élelmiszerek vásárlását illeti, ellentétben Nyugat-Európával, a specialista boltokban (pékség, zöldséges, hentes stb.) olcsóbbak az árak, mint a szupermarketekben! A szupermarketekben pedig a pultoknál sokszor olcsóbbak az áruk, mint az önkiszolgáló hűtőpultokban lévők.

 • A szupermarketek közül olcsónak mondják a Lidl üzlethálózatot és a Carrefour-t. A szupermarketekben a késztermékek meglepően drágák.
 • Görögországban az alkohol viszonylag olcsó. A sör és a rövidital kevésbé, de a borok mindenképpen. 5 literes kiszerelésű bort például 8-10 euróért be lehet szerezni, igaz a minőség nem mindenkinek jön be.
 • A cigaretták közül a Leader és a Next a legolcsóbb, kb. 2 euró. A Marlboro viszont már 3 euró. A cigarettaárak egyre magasabbak náluk is.
 • A városokban szinte minden utcasarkon van újságárus (períptero), akiknél lehet venni hideg üdítőitalt, fagyit, cigit venni.
 • A ruhavásárlás vonatkozásában annyit érdemes tudni, hogy a divat olaszos jellegű, amúgy a görög textilipar elég jelentős. A nagyvárosokban a kis butikokban elég olcsón lehet ruhákat vásárolni.


Szórakozás

 • Vannak náluk éjszakai nyugatias bulihelyek és hagyományos szórakozóhelyek (bouzoukia). A belépőjegyek nem túl drágák. Érdemes persze felmérni, hogy egy-egy helynek milyen a közönsége és persze milyen jellegű a hely.
 • A bulihelyeken az éjszakai élet nem kezdődik el éjfél, egy óra előtt. A menő klubokban nem meglepő, hogy éjfél előtt teljesen üresek, aztán valamivel később dugig tele lesznek.
 • A turistás településeken sok helyen lehet találni zenés tavernákat, ahol úgy szervezik, hogy lehetőleg a külföldi turistát is bevonják a hejehujás mulatásba, a táncolásba.

Közbiztonság

 • Az üdülőhelyeken, a turistás szigeteken, a nagyvárosokban egyre több bűncselekmény történik a külföldi turisták kárára. A lopások a leggyakoribbak, de nem ritka az erőszakos formájú rablás, és elég sok a gépkocsifeltörés.
 • Jó hír a nyaralóknak: a magyar turisták által látogatott szigeteken, nyaralós régiókban jóval ritkábbak a lopások, rablások, mint Athénban!
 • A saját vagy a bérelt autóban ne hagyjunk látható helyen értékeket, mobiltelefont, személyes iratokat. A strandon se hagyjunk őrizetlenül értékes tárgyakat. A zsebtolvajok miatt óvatosnak kell lenni a nagyon zsúfolt helyeken.

A hotelünk recepciósától, a szállásadónktól tájékozódjunk, hogy merrefelé és mikor veszélyes a turistának járkálni. A nagyobb városokban vannak rossz közbiztonságú negyedek, ahová nem tanácsos bemenni sötétedés után. Athénban ilyennek számít magában a központ is, az Omonia tér és környéke. Rossz a közbiztonság a pireuszi kikötő környékén lévő utcákban, főleg sötétedés után. A görögök közül sokan az afrikai és ázsiai bevándorlók számának növekedésével hozzák összefüggésbe a közbiztonság romlását, nem teljesen alaptalanul. Magyar turisták az utazási beszámolóikban gyakran tesznek említést arról, hogy mennyire kellemetlen, bizonytalanságérzetet keltő este, a nagyvárosi utcákon elsétálni a csoportokba verődő fiatal férfi bevándorlók mellett.

 • A bajba került turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100) vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 171) kirendeltségein nyújtanak segítséget.

A közbiztonság témájához tartozik, hogy Görögországban, főleg a nagyvárosokban egyre gyakoribbak a tüntetések és a sztrájkok. Ezek akadályozhatják a turista programterveinek megvalósítását. A tüntetések helyszínéről gyorsan távozzunk, nehogy a tüntetők és a rendőrség összecsapásának kárvallottjai legyünk. Figyelem! A görög hatóságok szigorúak a kábítószer-fogyasztás ügyében. Bizony még egy szimpla joint is bajba juttathatja a turistát, azaz néhány napot, egy hetet fogdában tölthet, márpedig a görög cellák kifejezetten barátságtalanok.

,, A Metaxourgeio metróállomás környékén viszont jobb, ha nem foglalunk szállást, mert a viszonylag előnyös elhelyezkedése ellenére sajnos nem annyira biztonságos." (Bozai Katalin, 2017)


,, A Görögországban nyaralók autóit fosztogatja egy csoport bűnöző - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó helyi hírforrásokra hivatkozva. A rablók fizikai erőszak nélkül törik fel az autókat. Egy szerb család autóját egy Nikitiben lévő bevásárlóközpont előtt fosztották ki.
A család éppen megérkezett nyaralására, és még mielőtt elfoglalták volna szállásukat megálltak bevásárolni. Amikor azonban visszatértek gépkocsijukhoz - amelyet természetesen bezártak a vásárlás előtt - azt kellett hogy tapasztalják, hogy az autóból elektronikai cikkek és némi készpénz tűnt el. A gépjárművön külsérelmi nyomok nem voltak.

A rablók elektronikus technikával dolgoznak. Nagyjából 300 méter távolságból tudják megzavarni a gépkocsi távirányító rendszerét, tehát hiába hiszi azt a sofőr, hogy bezárta gépkocsi ajtajait, ez nem történik meg. Amikor a tulajdonos távozik, a tolvajok odasétálnak és elemelik az értékesebb dolgokat. Ezt a módszert alkalmazzák Szithonia-félszigeten is. Főleg azok a célpontok, akik éppen megérkeznek és még nem pakolták ki értéktárgyaikat." (2019) forrás

Magyar külképviselet

A Magyar Köztársaság athéni konzuli hivatala:

 • 25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675
 • Telefonszám: (00)-(30)-(210) 72-56-820
 • Ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793
 • Ügyfélfogadás: H,SZ,P 9:00-12:00
 • E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu
 • Konzul:  Szoldatits László, Berényi János

Nagykövetség:

 • 38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens
 • Telefon: (00)-(30)-(210) 72-56-800, 72-56-801, 72-56-802
 • Ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793 (fax: 72-56-840)
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Haupt Erik
 • E-mail: mission.ath@mfa.gov.hu; titkarsag.ath@mfa.gov.hu

Amennyiben a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Görögországba, vagy a tartózkodása során úti okmányát elvesztette, balesetet szenvedett, illetőleg egyéb konzuli segítséget igénylő ügyben lett érintett, a hazatérési okmány kiállításával kapcsolatban, illetőleg a konzuli ügy tisztázása érdekében fel lehet hívni telefonon az athéni magyar nagykövetséget, vagy a legközelebbi tiszteletbeli konzulátust Thesszaloniki, Kréta, Rodosz, Korfu, Patra, Pireusz. Hasznos, ha van a turistánál mobiltelefon (kártyás esetén feltöltött!), és rendelkezik a nagykövetség, vagy a tiszteletbeli konzulátus telefonszámával.

 • A tiszteletbeli konzulátusok kizárólag angol és görög nyelven tudnak telefonhívásokat fogadni.
 • Az athéni nagykövetség ügyeleti szolgálatot is működtet, melyet sürgős, halaszthatatlan intézkedést igénylő esetben a nap 24 órájában hívni lehet.
 • A telefontudakozót a 11888-as számon, görögországi vezetékes telefonról lehet elérni. Angol nyelven nagy általánosságban tudnak felvilágosítást adni.

Egyéb hasznos információk

Ünnepnapok:

 • Újév: január 1.
 • Vízkereszt: január 6.
 • Hamvazószerda: január 19.
 • Nemzeti ünnep: március 25. (az 1821-es forradalom évfordulója)
 • Húsvéti ünnepek: „tiszta hétfő”, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő (időpontjuk évről-évre változik, márciustól május elejéig)
 • Pünkösd
 • Munka ünnepe: május 1.
 • Nagyboldogasszony ünnepe: augusztus 15.
 • Nemzeti ünnep: október 28. (a „NEM” napja, Mussolini ultimátumára mondtak nemet 1940-ben ezen a napon)
 • Karácsony: december 25., 26.

A telefontudakozót a 11888-as számon, görögországi vezetékes telefonról lehet elérni. Angol nyelven nagy általánosságban tudnak felvilágosítást adni.

Segélyhívószámok:

 • Turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
 • Központi rendőrség: 100
 • Mentő: 166
 • Tűzoltóság: 199
 • Autóklub (ELPA): 10400

Fontos! Hétfőnként a múzeumok jellemzően zárva vannak. A Heraklioni Régészeti múzeum azonban hétfőn is nyitva van. Nemzetközi diákigazolványra jelentős kedvezményeket adnak a belépődíjból. Van sok múzeum, amely a hónap első vasárnapján, vagy esetleg valamennyi vasárnap ingyenes belépést enged.

Mi az ami mindenképpen kelleni fog a nyaralás alatt?

 • gyógyszerek, amiket mindig szedünk, fejfájás és lázcsillapító

 • iratok, vagyis minden, amit az utazási irodában kaptál, a jogosítványod, a személyid

 • utasbiztosítás, napszemüveg, naptej, napozás utáni krém

 • kozmetikai termékeink, szigorúan a feladandó bőröndbe csomagolva

 • fehérnemű, én minden napra 2 váltást teszek be utazásnál

 • egy hosszú nadrág, kardigán, nyári ruhák, sortok, rövid felsők

 • fürdőruha

 • strandkendő

 • kis törölköző

 • kézfertőtlenítő

 • pizsama, esti alvószett

 • strandtáska

 • mobil, fényképező és persze a töltők

forrás

Értékes tanács: A görög szállodákról szóló prospektusos, honlapokon olvasható alapinformációkból nehezen tudjuk biztonsággal megállapítani, hogy a saját, személyes igényeinknek, elvárásainknak egy adott hotel megfelel-e, vagy nem. Nem szabad kizárólag az ár alapján dönteni!!! Az ár-érték arány a lényeg és meg kell tudni, hogy mik egy adott hotel erősségei, gyengeségei. Ha nem akarunk idegen nyelvű forrástömegből fáradtságosan kikövetkeztetni a valóságot, akkor érdemes igazán őszinte és kritikus értékelést szerezni tőlünk: utikritika@utikritika.hu. Írja meg, hogy mik a fő elvárásai, szempontjai (család, pár, baráti társaság?).      

Fotóegyveleg

r. gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 02. 23. 19:11
Gyöngyinek:

Sajnos tömegközlekedéssel (busszal) hosszadalmas megtenni ezt a távot, ráadásul gyalogolni és átszállni is kell: legalább 3 és fél óra. A reptérről a félóránként közlekedő ingajárati busszal kell elmenni Szaloniki Agorához (ez csak 12 perc). De ezután jön a fekete leves: 22 perces gyaloglás Szaloniki KTEL Chalkidikis buszállomáshoz (esteleg taxizás). Onnan 1 óra 50 perces utazás Kryopig-ig (viszont ez a busz csak 3 óránként közlekedik. Költség kb. 5-7- ezer HUF/fő
A könnyebb, de drágább (3-4- főesetén nem annyira) a taxizás a reptérről Kryopig-ig. Ez kb. 42-48 ezer HUF.


Plankné R Gyöngyi, 2023. 02. 23. 17:51
Saloniki reptérről Kryopigi-re autó nélkül hogy lehet eljutni legkönnyebben? Köszönöm, ha segít! :)


Pintér Zsuzsanna, 2022. 08. 22. 10:22
Kérdésem a dohányzási szabályokkal kapcsolatban lenne. Hol lehet és hol nem?


Szabó Ilona, 2022. 07. 04. 16:51
Mi most megyünk augusztusban pargára.a bolti, és éttermi árak érdekelnének.mennyi eurót váltsunk? Egy hét önellátással. 2felnőtt és egy 10éves gyereknek. Köszönöm szépen a segítséget.


Telegdi Zsuzsanna, 2021. 08. 10. 15:34
Tisztelt úti kritikus!
Nagyon szépen köszönöm a választ, sokat segített. Tisztelettel :T Zsuzsanna :)


úti kritikus, 2021. 08. 10. 15:05
Zsuzsannának:

Június vége óta nincs kijárási tilalom. Az éttermek, bárok, éjszakai klubok belső tereibe viszont csak oltási igazolással, vagy a COVID-ból való kigyógyulást bizonyító dokumentummal lehet bemenni.
Éjszaka van csomó utcai ételárus, bár - szerintem e tekintetben vannak hangulatosabb helyek mint a Syntagma tér. Pl. Mavili Square,Michalakopoulou Street, Syngrou Avenue, a Central Market-en belül az Ipiros nevű street food-os szuper hely.


Telegdi Zsuzsanna, 2021. 08. 10. 14:52
Tisztelt úti kritikus

Köszönöm a választ.
Érdeklődnék még, hogy jelenleg van-e korlátozott kijárási tilalom, tehát az éjszakai nyitva tartásra gondolok a bouzouki, tengerparti bárok miatt és
ugyan 30 éve voltam Athénba, vannak-e még éjszaka is nyitva tartó gyors étkezdék,szendvicses, utcai árusok a Sintagma tér környékén. Vagy már megszűntek? Elnézést az utóbbi kérdésekért, de szeretnék vissza térni oda, ahol anno voltam. :) Köszönöm válaszát:T.Zsuzsanna


úti kritikus, 2021. 08. 10. 10:42
Zsuzsannának:

1980 óta hatósági tilalom alatt van a tányértöréses show. Ilyet Athénban tehát már nem lehet találni. Bouzouki bárok vannak, úgynevezett skyladikát kell keresni. Vannak nagyon drágák és túl turistásak. A Plaka negyedben van több ,,Zorbázós", bouzoukis szórakozóhely. Augusztus végén, szeptember első felében ezek mg nyitva is vannak. A Plaka drága helyei helyett tán érdemes inkább Athén déli részén, a Parilaiki strand menti úton keresni ilyen helyet.
Ami a csoportos programokat illeti, rengeteg iroda látható az utcákon, akik sokféle programot hirdetnek. A tüzek kárai miatt szűkülhet a választék. Jobb helyben improvizálva megnézni, hogy hol milyen a kínálat. Nem kell aggódni, mert nagyobb a kínálat, mint a kereslet, ugyanis sok turista lemondta az utazást a tűzzel kapcsolatos hírek miatt. Pedig, most éppen ennek előnyei lehetnek a mégis utazás mellett döntők számára, hiszen kisebb a tömeg.


Telegdi Zsuzsanna, 2021. 08. 10. 09:51
Kedves cikk író! Most augusztus végén megyünk Athénba, szeretnék érdeklődni, hogy ott helyben melyik utazási irodánál lehet csoportos fakultatív programra jelentkezni ? Van-e egyáltalán most ebben az időben valamilyen lehetőség. Hajóval szigetre, városnéző busz, görög est,stb. És utolsó kérdés, hol található igazi hagyományos ,tányértörős bouzouki étterem, vagy bár. Köszönöm a választ.T.Zsuzsanna


úti kritikus, 2021. 05. 23. 15:30
Gábor!

Nem buta a kérdés. 500 és 200 eurós címletet semmiképpen nem tanácsos vinni, a 100 eurós címletet mindenhol elfogadják, legfeljebb 10 euró érték alatti áruknál, szolgáltatásoknál vághatnak pofát. Vannak boltok ahol még az 50 eurós címlettel is problémáznak. Szóval legyen inkább sok 20 és 10 eurós címlet.


Gábor Kovács, 2021. 05. 23. 12:41
Először megyünk Görögbe :) Lehet buta kérdés de mekkora címletű eurot érdemes vinni?


útikritikus, 2020. 08. 15. 11:13
havi 500 euró


úti kritikus, 2020. 08. 15. 11:12
Zlatkonak: tán Patras, ha igényli a városi életet, de kerülni akarja Athén és Szaloniki nagyvárosi dimenzióját. Kb. 500 euróért lehet Patrasban kis lakást bérelni az airbnb-n.


Zlatko, 2020. 08. 15. 10:17
Tisztelt útikritikus!
Köszönöm a sok információt, szeretnék novembertől márciusig görögországban szolidan élni, Ön szerint melyik városban lenne célszerű apartmánt, lakást vagy szobát bérelni, további jó munkát kívánok, Tisztelettel Zlatko


útikritikus, 2020. 08. 11. 09:01
Edit!
A boltok szombatinak megfelelően lesznek nyitva, a múzeumok többségr is nyitva lesz.


Subicz-Marsi Edit, 2020. 08. 10. 18:15
Kedves Cikkíró! Köszönjük, ezek nagyon hasznos információk!
Aug. 15. ünnepnap. Az üzletek, vagy múzeumok vajon nyitva lesznek?
Köszönöm válaszát, S-M Edit


úti kritikus, 2020. 03. 10. 22:04
Dávidnak:

Május elsején a turistás negyedekben (Plaka, Monastiraki és Psirri) az éttermek és bárok biztosan nyitva tartanak.
Néhány bolt a turistás negyedekben biztos nyitva lesz, pl. kisebb szupermarketek, vegyesboltok.


David, 2020. 03. 10. 20:57
Sziasztok !

Május elsején utazunk Athénba repülővel .

Szerintetek aznap mi lehet nyitva , étterem , kis boltok ?

Válaszotokat előre is köszönöm !


Molnár Gergely, 2019. 10. 18. 05:50
Sziasztok az Akropoliszba és más történelmi helyre bejutáskor fizethetek bankkártyával?


úti kritikus, 2019. 10. 09. 09:40
mármint doboz


úti kritikus, 2019. 10. 09. 09:39
Virágnak: egy csomag Marlboro 3 euróba kerül.


Dózsa Virág, 2019. 10. 09. 09:35
Sziasztok!

Santorinin mennyibe kerül egy doboz cigi ?


úti kritikus, 2019. 09. 16. 10:10
Zoltán!

Santorini-n van sok ATM és bankfiók is. Helyben kellene tájékozódni.


Mohácsi Zoltán, 2019. 09. 16. 09:57
Van-e Santorini pénz befizetős ATM?


Nagy József, 2018. 08. 19. 18:44
fakultatív programok árai utazási irodáknál változó érdemes körül nézni.


úti kritikus, 2018. 06. 24. 11:51
Ildikó,

Kb. napi 50 eurót.


Baranyi Ildikó, 2018. 06. 19. 18:55
2018. 07. 22-től megyünk ketten Platamon(as)ba. Utazás, szállás már fizetve. Konzervet, tartós élelmiszert igyekszünk csomagolni. "Mamma mia" szigetre feltétlenül, görög estre szeretnénk elmenni. Mennyi pénzt ajánlatos vinni? Köszönöm!


Hrachoviczkiné P.Ágnes, 2018. 06. 04. 08:45
Bár sokadjára /14x/ megyek Görögo.ba nemsokára, de jó volt elolvasni minden sorát! Köszönöm!🙂


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes