ÚTIKRITIKA.HU / Míkonosz

Míkonosz

Míkonosz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

2021. szeptember közepéig repül a Wizzair Budapest és Míkonosz között, hetente kétszer.  A repülési idő 2 óra 20 perc. 

2021: A Ryanair ír fapados légitársaság október végéig repül hetente kétszer (kedden és szombaton) Budapest és Mikonosz között. Repülési idő kb. 2 óra 10 perc.

Míkonosz dióhéjban

 • Míkonosz a Kükládok szigetcsoporthoz tartozó sziget. Míkonosz igazán könnyen bejárható, hiszen 12-15 kilométer hosszú és 10 kilométer széles (a sziget kb. 100 négyzetkilométer nagyságú). (Sok magyar szövegben Mykonos-ként írják, tán helytelenül.
 • A sziget fővárosa Míkonosz város, avagy Chora, amelynek van egy híres negyede, a "Kis Velence". Míkonosz városban van a sziget buli központja is.
 • A sziget vendégkörének jelentős hányada a nyugat-európai felső középosztályból való 25-45 közöttiek. Nagy a melegek aránya.  A homofóbok biztosan kényelmetlenül érezhetik magukat Míkonoszon. (Fárasztó lehet naphosszat buzizni...)
 • Míkonosz elit nyaralóhelynek pozicionálja magát, olcsó szálláshelyek alig vannak. "Megszűrik" imigyen a sziget vendégkörét. Itt nincsenek főszezonban 70-80 euró alatti szobaárak.
 • Nem árt tudni, hogy a július és az augusztus gyakran elég szeles periódus a szigeten. Melteminek nevezik ezt az erős széljárást. A szelek miatt olyan hűvös a tengervíz még nyár közepén is. A hivatalos táblázatok szerint júliusban és augusztusban a tengervíz hőmérséklete eléri a 24 fokot. A nyaralók beszámolói ezt nem erősítik meg. Ami viszont nagyon jó: nyáron nagyon ritka az eső.
 • Míkonosz szomszédságában van Naxos, Santorini és Párosz.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Saját szemmel látni a filmekről visszaköszönő Kis Velence Negyedet, és fotózni a fotogén házakat
 2. Chora (a főváros) kicsi utcáinak kavalkádjában eltévedni
 3. Az Agiosz Szosztisz strand szépsége
 4. Elia Beach-en vízisíelni
 5. Minden nap más beach-et felfedezni és értékelni a különbségeket
 6. A hajókirándulás a fantasztikus Delosz szigetre, Apolló születési helyére
 7. Az álomszép, már-már giccses naplementék
 8. A bulis élet a Paradise Beach-en
 9. A vakítóan fehér kis templomok
 10. A gyönyörű főkikötő hangulata
 11. Elítélés nélkül fogalmazva: a fényűzést élvezők számára jó választás lehet.

Nem tetszett

 1. Főszezonban a nagyobb strandokon a tömegnyomor, drágaság
 2. Küszködni prűdségemmel
 3. Egyes strandokon a kényszerű alkudozás a napozóágyak bérlésénél
 4. A jobb éttermeknél nagyon sokat kell este várni szabad asztalra
 5. Vannak strandok, ahol nem lehet napernyőt bérelni és árnyék sincs
 6. A Kis Velence (Little Venice" bárjaiban és vendéglőiben a túl magas árszint (nem a konyha színvonalát fizeti meg az ember, hanem a kilátást)
 7. Sok felkapott étteremben a pincérek nem barátságosak, beképzeltek
 8. Napközben, amikor a nagy tengerjáró hajókról (cruises) kiáramlik baromi nagy mennyiségben a tömeg
 9. Június végén túl hideg volt a tengervíz
 10. A bérautóval manőverezni a keskeny országúti szakaszokon, ahol ráadásul jószágokat is áthajtanak
 11. Indokolatlanul felkapott sziget, pedig nem is tartozik a legszebb és a legérdekesebb görög szigetek közé.

Vélemények


,, Mikonosz roppant egyedi, sajátságos görög nyaraló sziget. Alaposan érdemes végiggondolni, hogy az utazónak egyáltalán való-e a sziget jellege. Érdekes és gyönyörű sziget, de sok mindenkinek egyszerűen nem való.
Olyanok válasszák a szigetet, akik szeretik a gyönyörű kilátásokat, az Instangram-ra való fotótémákat, az exkluzív hoteleket, a menő parti sétányokat, bohém, de drága éttermeket, elegáns üzleteket, galériákat. Olyanok válasszák a szigetet, akiknek a nyaralását nem rontaná el a magas árak miatti folytonos fanyalgás.
Nem való a sziget azoknak, akik autentikus görög szigetet akarnak látni, kulturális nevezetességeket is élvezve, akik takarékos költségvetéssel szeretnének nyaralni. (aji, 2021)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"A szigeten furcsán vegyes a vendégkör: elegáns középkorú párok, lerészegedett huszonévesek, öntudatos meleg párok, olaszok, athéni görögök, németek. Magyarokkal nem találkoztunk. Ez egy bulisziget, de Ibizánál előkelőbb, Mallorcánál exkluzívabb. Esténként többnyire Míkonosz város szűk kis utcácskáin sétálgattunk. A mellékutcákban lévő tavernákban vacsoráztunk, mert ott némileg olcsóbb, na ez is átlagban 40 eurót jelentett kettőnknek. Ha egy bárba beültünk, akkor egy koktélért többnyire 10-14 eurót fizettünk. Volt, hogy beültünk olyan bárba, ahol többnyire meleg pasik időztek, de semmi probléma, kellemetlen érzés nem adódott abból, hogy mi hetero párként ott voltunk. Rajtunk kívül más hetero párok is ültek ott. A városban bazári a légkör, de magas ár- és minőségi színvonalon. Rengeteg az ékszerbolt, az ajándéküzlet, tele van napközben a város a tengerjáróhajókról pár órára leszálló embertömeggel. A szigeten a buszok közlekedés kiszámíthatatlan. A buszok nem a legmodernebbek. Voltunk hajókiránduláson, egész jó volt. Tán 10-en voltunk utazók. Több görög szigeten voltunk, de Míkonosz tán a legszebb közülük. Jó időt fogtunk ki: száraz meleg, felhőtlen, csodásan kék égbolt, kellemes szél." (Baloghok, 2013)


,, A görög sziget kedvelt kikapcsolódási helye a milliárdosoknak. A festői ékszerdoboz azonban már túl trendi és kihasznált lett. Az árak is egyre feljebb mennek. A legolcsóbb szállás is 130 dollárba kerül egy éjszakára.

A sziget fő látványosságai a szélmalmok, ám naplementekor, amikor a nagy tengerjárók utasai megérkeznek, alig lehet látni őket az emberektől. " (2019)" forrás

Megközelítés

Míkonosznak van saját nemzetközi repülőtere, ahová Athénből és néhány nyugat-európai nagyvárosból jönnek járatok. Az Athén melletti Pireusz kikötőből kompok közlekednek a szigetre. Na de most már van direkt járat Budapestről.

,, Miért mennél Athénböl repülővel? Nem gyorsabb-már az átszállási idő miatt- de drágább mint a gyorshajók. Bp.-Athén repcsivel. Pireaus-Mykonos gyorshajóval: A leggyorsabb a SEAJETS worldchampion jet 7.00 kor indul és már 9.40 kor Mykonoson van. Egy út 59.70 euró. Ha olcsóbban akarsz menni válaszd a Blue Star Ferriest az 7.30 kor indul és 12.45-kor érkezik 38 euró az átkelés ára. Én ezt választottam s olcsóbb mint a repülés.Athénban az átszállásra órákat kell várni." (b.s., 2019)

Szállás

Ajánlott hotelek (2021):

3 csiillagos: Mykonos Beach Hotel (Megali Ammos beach)

5 csillagos: Belvedere ,

"A világ 10 legszebb kilátással rendelkező hoteljének Tripadvisor-os toplistájának élén: Mykonos Grand Hotel & Resort. Aki idelátogat, Görögország egyik legszebb tengerpartját és panorámáját is megcsodálhatja, mellyel talán csak Santorini vetekedhet." (2013) forrás

Ajánlott apartmanok: Jewel Apartments (Ornos), 

--------------------

Nem ajánlott hotelek (2021): Myconian Imperial Resort, Myconian Utopia Resort ,

Közlekedés

A fővárosból indulnak ki abuszjáratok és velük minden ismertebb strandra el lehet jutni. Kivétel a Super Paradise strand, ahova busszal nem igazán lehet eljutni. Nyáron a buszjáratok jellemzően óránként közlekednek. Érdemes autót bérelni, akár egy egynapos kirándulásra is.

Étkezés

A strandokon az ebédelésnél egy (frissen a sütőből kikerülő) pizza ára kb. 10 euró, egy tartalmas, monumentális adag parasztsaláta 7 euró. Mondjuk egy strand tavernás-emberes ebéd totálban (innivalókkal együtt) 45-50 euróba kerülhet két személynek.

Néhány ajánlott étterem (taverna), amelynek értékét a helyi lakosok jelenléte igazol a leginkább:

 • Fokos Taverna (egyszerű)
 • Nammos restaurant (elegáns strandétterem)
 • Aqua Taverna (olaszos konyha), Kazarma (házias)

Vásárlás

 • Míkonosz szigetén az árak magasak. Pl. egy pohár vodka-red bull-os koktélért kb. 11 eurót kell fizetni.
 • A legmenőbb boltok, butikok a Matoyianni utcában vannak.

Szórakozás

 • Chorában nagy a buli élet. A klubokban éjfél előtt szinte nincs semmi mozgás. Gyakran napfelkeltéig tartanak a bulik.
 • A városban sok meleg klub van (az egyik legismertebb a Kastro). Mindig tele vannak.
 • Vannak a szigeten bulizós strandok, például a Paradise és a Super Paradise strandokon. A főszezonban ezeken a strandokon szinte éjjel és nappal buli van.

Strandok

Míkonosznak sok szép homokos strandja van. A strandok egy részének van nudista része is. A strandokon a napozóágyak és napernyők bérleti díja különböző, sőt ugyanazon a strandon is változtatnak az árakon egyik napról a másikra. Átlagban véve 12-15 euró körül van egy szett (két napozóágy és egy napernyő) napi bérleti díja.

Agiosz Szosztisz strand

"A sziget északi részén évő Agiosz Szosztisz strand álomszép. Az egyhetes Míkonosz-i nyaralásunk ideje alatt mindennap itt strandoltunk! A strand az azonos nevű kis településnél (inkább csak egy házsor) található. A strandhoz lépcsőkön és sziklás terepen keresztül lehet eljutni. Babakocsival vagy mozgáskorlátozottsággal felesleges ezt a strandot választani. No meg a távolsági busz sem jár arrafelé, szóval mi oda motoroztunk. A strand kb. 10 kilométerre van Míkonosz várostól.

A strand nagyon természetes, semmi mesterségesség. Igaz szolgáltatások sincsenek, mi a strandtól hat kilométer távolságban Panormos településen egy szupermarketben vettünk mindig útravalót a strandoláshoz. Egyszer ebédeltünk Panormos-ban a Mykonos Star Hotel saját éttermében. Az Agiosz Szosztisz strand kb. egy kilométer hosszúságú és a föveny nagy része finom homokos. Vannak kavicsok is itt-ott, de nagyon picikák. A tengervíz lassan mélyülő, és a tengerfenék a kezdetén is finom homokos, aztán már jönnek nagyobb szikladarabok. A tengervíz minősége szuper! A tengerfenék szabad szemmel jól látható. Hátrány: bizony a víz nem meleg, július első napján kb. 20-21 fokosnak éreztem. Még annyit, hogy a sziget északi része nagyon természetes, kevés építmény van, persze így kevés szálláshely is. Ha korán jön ide az ember a strandokra, akkor nagy valószínűséggel egyedül lehet magában. délelőtt 11-ig legfeljebb néhány helyi kerülhet oda (horgásznak, halásznak, megmártóznak a vízben)." (deka, 2014)

Psarou Beach

Paraga Beach

Platy Yialos

Super Paradise

textiltelenség

Paradise Beach

A strandon a Tropicana Club többnyire délután 4-től beindítja a buligépezetet, persze nagy hangerővel.

"Görögországban, Mykonos szigetén található a Paradise tengerpart, mely kristálytiszta vizével és finom homokjával olyannak tűnhet, mint egy művészi kompozícióba foglalt, élénk színű képeslap. A legkedveltebb görög strand, hiszen pezsgő éjszakákat és nappalokat kínál a vendégek számára. Paradise - görög nevén Kalamopodi - négy és fél kilométerre fekszik az óvárostól, ahonnan könnyen elérhető a folyamatosan közlekedő buszjáratokkal. A tenger széles türkizkékjét itt sziklák szabdalják fel, melyek kis öblöket hoztak létre. A strand további része, a Super Paradise - görög nevén Plintri - szintén meredek sziklafalak között terül el, és külön nudista szakasza is van. Főként fiatalok népesítik be, csakúgy, mint az aranypart bárjait és nyüzsgő partijait, melyek gondoskodnak arról, hogy már koraeste beinduljon a zene és a koktélozás." forrás

Elia Beach

Agrari Beach

Kapari strand

Kalafatisz strand

Programlehetőségek

Mikonosz város

Delos sziget

Delos - fejetlenség

Naplemente nézés

Olvasmányos linkek

,, A Kükládok szigetcsoporthoz tartozó Míkonosz az egyik legszebb görög sziget, és valójában nem most fedezték fel maguknak a gazdagok és szépek, hanem már a hatvanas években. Itt keresett nyugalmat Brigitte Bardot, Jacqueline Kennedy Onassis és Grace Kelly is. Akkoriban viszont még nyoma sem volt a mostani luxusnak és éjszakai életnek.

Míkonosz sajátos imidzse a hetvenes években kezdett kialakulni, és a kétezres évek elejére kristályosodott ki igazán. A mesés fekvésű szigeten legendásan barátságosak és nyugisak az emberek, az átlagosnál sokkal jobban tolerálják a másságot is, a melegeket és a nudistákat ugyanolyan kedvesen és barátságosan fogadták és fogadják ma is, ahogy bárki mást. Az évek során a hely lassan a melegek turistaparadicsomává is vált, különösen azért, mert sok más melegbarát desztinációval ellentétben itt nem zárják őket „meleg-gettókba”, nem nyaral külön a meleg közösség, hanem mindenki jár melegbárokba és a melegek is járnak az összes többi szórakozóhelyre - és kiválóan mulatnak együtt.

Megfordult itt Leonardo DiCaprio, megszámlálhatatlanul sok Victoria’s Secret modell, az egész Kardashian-klán, de hogy messzebb ne menjünk, posztolt innen bikinis képeket Zimány Linda, Magyarország legtöbbet fotózott ügyvédjelöltje és Vajna Tímea, nyereséget eddig nem termelő üzletasszony, filmügyi kormánybiztos-feleség, nyaralásprofesszor influenszer is. A szigeten saját helyet nyitott idén a mostanában vendéglátásban utazó egykori színésznő, Lindsay Lohan, a kikötő pedig egész nyáron zsúfolásig telik meg luxusjachtokkal, amiken dúsgazdag üzletemberek pihennek fiatal barátnőikkel.

Míkonosz éjszakai élete mára legendássá vált, Míkonosz város központjában, az ún. Chorában egész éjjel megy a buli, ami aztán már délelőtt folytatódik is a beach house-okban.

Az új európai életérzésnek azonban ára van, méghozzá elég borsos ára. Mióta irtózatosan menő lett, elszaporodtak a szigeten a luxusszállók és -éttermek, a minden földi jót kínáló, fizetős strandokról nem is szólva. Egy éjszakára legolcsóbban 70 ezer forintért foglalhatunk szállodai szobát, az átlagár 120 ezer körül van, ha meg tényleg luxusszállásra vágyunk, 300-400 ezret kell fizetnünk egyetlen éjszakáért. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Mikonosz város este

Vissza az elejére


Kommentek

Katalin, 2019. 07. 27. 15:45
Jó volt az összeállítás, arra mindenképpen, hogy ne ezt a görög szigetet válasszam nyaralásom úti céljának. Tömeg, ricsaj, sznobok, homokosok, k.rvák egész nap tartó bulik, drágaság, hideg tengervíz mindezt a csodálatos naplemente ellensúlyozza. Egy hét 2 főre repülővel, motorbérléssel, szállással már ki is jön 500-600 ezerből talán...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS