ÚTIKRITIKA.HU / Parga


Parga

Parga dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

k. sz. fotója

.

Parga dióhéjban

A görög szárazföld nyugati partvidékén található ez a turista település. Parga egy kis kikötővároska girbegurba utcákkal, szorosan egymás mellé épített pici házakkal. Nyugis, békés település, persze főszezonban tele nyaralókkal. Pargában rengeteg a szokványos taverna, bár,  ajándékbolt és ruhabolt. A kikötői sétányon van éttermekből a legnagyobb választék.

Parga meglátogatására a legjöbb időzítés az április és a július közepe közötti előszezon, valamint a szeptember és november eleje közötti utószezon.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Parga csodaszép, fölöttébb fotogén a kikötői öböl felől nézve
 2. A Lichnos-i öböl vonzereje
 3. A The Three Plane tavernából a kilátás
 4. Közvetlen Parga mellett a Valtos Beach a finom homokos fövenyével (kisgyermekeknek szuper!)
 5. A boltosok, a pincérek, a helyiek általában imádnak viccelődni a kis turista lurkókkal

Nem tetszett

 1. Lichnos strandon azért a kavicsok méretesek
 2. A nyári hőségben megerőltető felmenni a várromhoz, igaz a kilátásért megéri
 3. Parga egy-két kis utcájában a házakat túlságosan teleaggatják a szuvenír tárgyakkal (alig lehet látni magát a házat)
 4. Sok a szúnyog (otthonról vinni védelmi arzenált!)

Vélemények

”Felsétáltunk” a várba és megcsodáltuk a környéket, ezzel az óváros egy részét be is jártuk. A várból csodálatos kilátás van Pargára, (órákat lehet eltölteni részben azzal, hogy kifújod magad és gyönyörködsz a látványban és kigondolod merre tovább) Krioneri strandra, a Valtosra, tehát azonnal eldöntheted, mit szeretnél látni, közelebbről megnézni. A kikötőben számtalan ajánlat van Paxos, Antipaxos szigetekre (t.e, 2019)


,, Nem egyszerű röviden meghatározni, hogy miért ennyire különleges Parga. Talán a három teljesen különböző öblöt körülölelő, kisváros, a hegyre épült színes velencei stílusú házacskák, a hangulatos sikátorok, sétálóutcák, vagy a városi stranddal, és a kikötővel szemben lévő gyönyörű kis sziget, a rajta lévő aprócska templom vagy esetleg a várost uraló hangulatos vár.

Nagyon jó, hogy nem kell megalkudni, hogy városi, vagy beach-hez közeli legyen a szállás. Gyönyörű a városi strand , közvetlenül mögötte pedig a festői kisváros, remek éttermekkel, üzletekkel. (f.l., 2021)


,, Parga teljesen elrabolta a szívünket. Most voltunk először, de nem utoljára. Autóval mentünk, gondoltuk csinálunk 1-2 kirándulós napot, de a kocsit hamar elengedtük a szűk kis utcák miatt, így gyalogosan indultunk el. Nagyon nem bántuk meg. Annyi felfedezni való gyönyörű helyen jártunk.

Megnéztük Preveza 3 strandját, a várat és ez mellett még minden olyan kis eldugott helyet,amit autóval lehetetlen lett volna. Gondolok itt a tenger melletti sziklák megmászására, ahol bőven volt felfedezni való.Éjszaka itt még szeptember végén nyüzsgött az élet, a bazárok telis tele minden szuper dologgal. Külön kiemelném a Victoria Restaurant-ot." (p.t., 2021)


2022.: A gyros 4 EUR, sör (csapolt) 4-5 EUR (ugyanez dobozos nincs 2 EUR), egy kétszemélyes haltál volt 37 EUR, egyébként 10-40 EUR között azért már jó főételeket kínálnak.

Odajutás

Parga Budapesttől autóúton 1321 kilométerre fekszik. Megállás nélküli vezetés alapján számolva ez 15 órás út, amely során 1187 kilométeren autópályán vezethetünk.

,, Magyarország, Szerbia, Macedónia, Görögország. Thesszaloniki mellett elvisz az autópálya, fantasztikus út, 46 alagúton mentünk keresztül. GPS vitt minket, az út díj kb 30€ volt, csak oda. "(kht, 2019)


,, A Preveza repülőtér alig 50 perc autóútra van Pargától. Van egy busz járat is Pargáig, ami nagyon olcsó lett volna, de a hőn áhított repülőjáratunk csak heti egyszer, vasárnaponként van, és sajnos este 10 után érkezik, így azt nem tudtuk igénybe venni. Dehát Covid idején ne válogasson az ember. Minket egy taxisofőr 85€-ért elvitt minket éjszaka Pargára." (f.l., 2021)

Szállás

Ha a mozgalmasság közelében akarunk lenni, akkor érdemes olyan szállást keresni, ami magában Pargában van. A nyugisabb környezetre vágyók válasszanak a Parga közelében lévő Voltosban szállást. Fontos tisztázni mindkét település esetén, hogy a szálláshely domboldalon van-e, milyen távolságban a központtól és a strandtól. (A Vista ügyfelei pl. megkapják erről az információt.)

Ajánlott hotelek (2022):

3 csillagos: Hotel Maistrali, Adams Hotel , Hotel Alexander's House

4 csillagos: Parga Beach Resort ,

,, Komolyabb szív, ízület, gerinc problémákkal rendelkezők kezeljék fenntartásokkal a hely lehetőségeit. A város szépségét, báját ugyanis elsősorban az adja, hogy hegyre épült.
Mi légvonalban kevesebb,mint 100 méterre voltunk a városi strandtól, kb. 4 perc sétára. Na de milyen volt az a 100 m, 4 perc !!!?
Nem mondanám magam ellustult embernek, de minden egyes felmenetelnél átkoztam, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy minden egyes felérkezéskor áldottam is a hegyet, a kilátás ugyanis kárpótolt minden fáradságért.
Egy erős, közép árkategóriától felfelé lehet persze találni közvetlen parti szállásokat, (már ha nem maradunk le róla, mint mi, dde véleményem szerint , Parga szépségeit mászás nélkül, akkor sem lehet maradéktalanul megismerni." (f.l., 2021)

Helyi közlekedés

Akár egy napra is érdemes autót bérelni a környék bejárásához.

Étkezés

Két főre egy vacsora 20-40 euró között. Ebbe benne van azért előétel, főétel és bor.

k.o. fotója

Vásárlás

Jön!

Szórakozás

A sétány mentén vannak a pörgősebb bárok. A sétány egyik mellékutcájában van egy klasszikus diszkó klub, a Factory.

Egyebek:

 • Antico Rock Bar
 • Golfo taverna élőzenével (nem minden este)
 • Del Mar Cafe
 • Bianco (rock zene)

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

,, Pargának három strandja van. A legközpontibb városi strand, a váron túl elterülő Valtos strand, és a kisebb , sziklás/kavicsos Piso Krioneri. Mindegyiknek megvan a maga előnye.

A Valtos beach, egy nagyobb, fehér színű, apró kavicsos strand, rengeteg bárral, étteremmel, zenével, vizi sportokkal. A várból erre is tökéletes kilátás nyílik. A napernyő árak itt 8-10€ között mozognak, és néhol ezt az árat le lehet enni.

aji

Talán egy hátránya van, hogy kicsit messzebb van a belvárostól. Ha valaki kocsival, motorral közlekedik ez a probléma is meg van oldva, ha pedig gyalogosan vagyunk, vigasztalhat minket a tudat, hogy minden nap hozzá teszünk valamit a beach body-hoz, amit Pargán egyébként sem nehéz összehozni. 

A mi személyes kedvencük a Town beach , aminek az egyik előnye az elhelyezkedése, hiszen a kikötő mellett, a belvárosban van, illetve itt homokos/apró kavicsos a part, továbbá nem lehet elmenni a szemben lévő kis sziget említése mellett sem, ami egyrészt rendkívüli látvány, másrészt a szigetre való átúszás napi programot jelenthet. A Panagia, vagy kis templom sziget Parga egyik fő látványossága, és két kis templomnak ad otthont. A szigeten elterjedt fenyők miatt, utánozhatatlan az illat, és valami meseszép képeket lehet készíteni a városról.
Mivel nincs messze a beach-től, még az olyan béna úszók mint én, is könnyedén átjuthatnak, de igénybe lehet venni matrac, úszódeszka segítségét,vagy ezek híján lehet bérelni vízibiciklit is.

A napágyak a városi strandon 10€-ba kerülnek egy napra, itt a fogyasztást sehol nem tartalmazza.(f.l., 2021)

Valtos strand

Valtos Beach volt a célpont. Nahát, majd betojtam. 40 perc volt a hegyen át, majd ugyanennyi vissza Pargára. Gyakorlatilag a hegyen át kellett kelni, de a látvány és a csodálatos part igazán megérte. (Ha még nem említettem, a két hét alatt közel 70 km-t gyalogoltam.) A Valtoson van lehetőség saját napernyővel kempelni, illetve el tudsz vonulni, nincs tömeg, van árnyék, vásárolni ne akarj. Ha átgondolod megéri, hogy 5 euróért taxival menj át és ugyanannyiért vissza. (t.e., 2019)

aji fotója

Piso Kryoneri strand

,, A város szívében, sok tavernával étteremmel, van homokos, apró és nagy köves része is, a víz viszonylag gyorsan mélyül, de a végén van egy igen nagy sekély rész ahol a kis gyerekek tanulhatnak úszni.

Amikor megérkeztünk a partra azonnal megcsapta az orromat az a jellegzetes sós tengerillat, fantasztikus, csak sajnos gyorsan hozzászokik az ember :(" forrás


Ez a strand is viszonylag közel van a belvároshoz, és az oda vezető út azon kevés utak egyike, ami nem meredek (apró örömök 😄) Ez egy klasszikus görög strand. Sziklás, köves, de cserébe meseszép a látvány víz fölött, és víz alatt is. Ráadásul a strand bejáratánál, a Krioneri Greek Tavernában ettük a legfinomabb ételt a 2 hét alatt. (f.l., 2021)

Aji fotója

,, Krioneri fövenye világos színű apró kaviccsal borított, mely a tenger vizében szintén folytatódik, kisebb-nagyobb kövekkel elszórtan. Ha jól úszol és kicsit merészebb vagy, akár át is tudsz úszni a közeli kis szigetre, melyet szinte pontosan szemben találsz.) Igazi keskeny strand a városka szívében, csodásan tiszta és meleg tengerrel (27 fokos), akár egész nap lógathatod a lábad vagy egy „Hello Kittyel” (pink hatalmas úszógumi) lebeghetsz. Viselhetően kavicsos, de úszócipőben kellemesebb volt. (t.e., 2019)

Látnivalók

Régi vár (erődítmény) romja

sz. m.


,, Parga látképe a vár bejáratától. Ez volt a kedvenc helyem, kicsit nehézkes idáig feljutni, mert egy igen hosszú lépcső soron kell magunkat átrágnunk de ez egyben a "vásárló sétány" is, bazár sor telis teli mindennel, szappanok, fűszerek, kulcstartók, és hűtőmágnesek tömkelegével.." forrás

Programlehetőségek

,, Maga a város Parga, és a strandjai is sok napra való, izgalmas elfoglaltságot adhatnak, de a városhoz közel is rengeteg egyéb program lehetőség van.
Mi mindenképp, ismét szerettük volna meglátogatni a meseszép Acheron folyót, és át szerettünk volna menni Korfura is, ha már ennyire közel van. Az elmaradhatatlan hajó túra, pedig a Paxos- Antipaxos meglátogatása volt.

Az Acheron folyó túra, szerintem mindenkinek kihagyhatatlan, aki erre jár. Ez volna ugye az a folyó, amibe Achilleust belemártotta az édesanyja, hogy sérthetetlenné tegye. Nos sérthetetlen nem valószínű, hogy lettem, mert azóta sikerült egy térd sérülést összeszednem, de az biztos, hogy felejthetetlen túra volt. A nap első felében hajóval ismertük meg a torkolatot, ahol láttunk vidrát (vagy hódot, ebben ugyanis nem sikerült megegyeznünk), gémet, gyönyörű szitakötőket.

Ezután pedig busszal feljebb mentünk a folyón, és egy gyönyörű szurdokban, közvetlenül a folyómederben sétáltunk fel egy darabon a kristálytiszta, és jéghideg folyóban. Itt a víz jellemzően hol bokáig, hol derékig ér, de csak hogy ne legyen túl unalmas, egy helyen összeszűkül a meder, és ott bizony pár métert úszni kell. Erre érdemes rákészülni, mikor eldöntjük mit viszünk magunkkal a túrára. 12 éve a férjem a kamerát háton úszva, a szájában vitte át. Most ezt az élményt meghagytam azoknak, akik még nem tapasztalták meg.

A nagy melegben egyébként kifejezetten jóleső hűsítő program után, a csoport gumicsónakokba szállt, és visszacsorgott a folyón egy étteremig, ahol megebédeltünk a folyóparton. Ez utóbbi program neve vadvízi evezés volt, de senki se ijedjen meg, ezt a nevet csak erős jóindulattal kaphatta meg. Kezdők, gyerekek is nyugodtan bevállalhatják.
A program ára 32€/fő volt , gyerekeknek azt hiszem 20/€. Az ebéd 10€ volt. Mi hármunknak kértünk kettő adagot.

A másik egész napos túránk Korfu meglátogatása volt. Pargától kb.45 perc autóútra van Igoumenitsa, ahonnan kb.1,5 óra út Korfu komppal. A kompon odafelé kérték a Qr kódokat, ki mivel utazott be az országba (védettségi, vagy különböző tesztek), visszafelé pedig egy egészségügyi nyilatkozatot kellett kitölteni.

A férjem minden nap felmászott a Parga, és a Lichnos beach között található Holy Church-höz, ahonnan elképesztően szép Parga panorámája. Az út kb.2×30 perc, és mivel csak gyalog lehet megközelíteni, csak a legelszántabbakkal lehet találkozni. Jellemzően nem lesz más, csak a kabócák, te, és az olajfák illata. Na meg a meseszerű kilátás.  " (f.l., 2021)

Zagoria

Olvasmányos linkek

,, A északnyugat-görögországi Parga a szárazföldön fekszik, ám a távolról játékkockákra hasonlító színes házak, a hangulatos kis lépcsők és sikátorok, a Jón-tenger kékje és a fehér tengerpart mind a legszebb görög szigeteket idézik. Ráadásul anélkül, hogy a tömegturizmus rajta hagyta volna a bélyegét a tájon. A tavernák, éttermek és boltok aprók és emberléptékűek maradtak.

A kevesebb, mint négyezer fős városnak két strandja is van, ám a kikötőből félóránként induló vízitaxikkal könnyedén eljutni két nagyobb és kényelmesebb strandra is, a Valtosra és a Lichnosra is. Pargáról hajókirándulásokat is lehet tenni. Korfu olyan közel van, hogy partjait szabad szemmel is látni lehet, de érdemes egynapos kirándulást tenni a jón szigetekre vagy Paxosra és Antipaxosra is. Sőt az utazási irodák olyan hajóutakat is szerveznek, amelyek során a görög mitológiában szereplő helyeket járhatjuk végig: a Necromanteion jósdát, Zalongo és Gliki falukat és a mítoszokban gyakran emlegetett Acheron folyót.

A város teraszosan épült az öböl fölé emelkedő hegyekre, így egy strapabíró cipő nem árthat, ha sétálni támad kedvünk. Az emelkedők azonban ne riasszanak el senkit, mert felülről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre. Aki autóval érkezik, könnyedén bejárhatja a környező falvakat és hegyeket is, ahol számtalan látnivaló van. Ilyen például Pargától északra Sivota falu, amely egy páratlan szépségéről híres öbölben fekszik." forrás

Fotóegyveleg

i. r. fotója

a. s. fotója

d. m. fotója

p.b. fotója

h. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS