ÚTIKRITIKA.HU / Parga


Parga

Parga dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Parga - utazás

Parga dióhéjban

A görög szárazföld nyugati partvidékén található ez a turista település. Parga egy kis kikötővároska girbegurba utcákkal, szorosan egymás mellé épített pici házakkal. Nyugis, békés település, persze főszezonban tele nyaralókkal. Pargában rengete a szokványos taverna, bár,  ajándékbolt és ruhabolt. A kikötői sétányon van éttermekből a legnagyobb választék.

Parga meglátágatására a legjöbb időzítés az április és a július közepe közötti előszezon, valamint a szeptember és november eleje közötti utószezon.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Parga csodaszép, fölöttébb fotogén a kikötői öböl felől nézve
 2. A Lichnos-i öböl vonzereje
 3. A The Three Plane tavernából a kilátás
 4. Közvetlen Parga mellett a Valtos Beach a finom homokos fövenyével (kisgyermekeknek szuper!)
 5. A boltosok, a pincérek, a helyiek általában imádnak viccelődni a kis turista lurkókkal

Nem tetszett

 1. Lichnos strandon azért a kavicsok méretesek
 2. A nyári hőségben megerőltető felmenni a várromhoz, igaz a kilátásért megéri
 3. Parga egy-két kis utcájában a házakat túlságosan teleaggatják a szuvenír tárgyakkal (alig lehet látni magát a házat)
 4. Sok a szúnyog (otthonról vinni védelmi arzenált!)

Vélemények

”Felsétáltunk” a várba és megcsodáltuk a környéket, ezzel az óváros egy részét be is jártuk. A várból csodálatos kilátás van Pargára, (órákat lehet eltölteni részben azzal, hogy kifújod magad és gyönyörködsz a látványban és kigondolod merre tovább) Krioneri strandra, a Valtosra, tehát azonnal eldöntheted, mit szeretnél látni, közelebbről megnézni. A kikötőben számtalan ajánlat van Paxos, Antipaxos szigetekre (t.e, 2019)

Odajutás

Parga Budapesttől autóúton 1321 kilométerre fekszik. Megállás nélküli vezetés alapján számolva ez 15 órás út, amely során 1187 kilométeren autópályán vezethetünk.

,, Magyarország, Szerbia, Macedónia, Görögország. Thesszaloniki mellett elvisz az autópálya, fantasztikus út, 46 alagúton mentünk keresztül. GPS vitt minket, az út díj kb 30€ volt, csak oda. "(kht, 2019)

Szállás

Ha a mozgalmasság közelében akarunk lenni, akkor érdemes olyan szállást keresni, ami magában Pargában van. A nyugisabb környezetre vágyók válasszanak a Parga közelében lévő Voltosban szállást. Fontos tisztázni mindkét település esetén, hogy a szálláshely domboldalon van-e, milyen távolságban a központtól és a strandtól. (A Vista ügyfelei pl. megkapják erről az információt.)

Parga-i apartmanok kínálata itt

Helyi közlekedés

Akár egy napra is érdemes autót bérelni a környék bejárásához.

Étkezés

Két főre egy vacsora 20-40 euró között. Ebbe benne van azért előétel, főétel és bor.

k.o. fotója

Vásárlás

Jön!

Szórakozás

A sétány mentén vannak a pörgősebb bárok. A sétány egyik mellékutcájában van egy klasszikus diszkó klub, a Factory.

Egyebek:

 • Antico Rock Bar
 • Golfo taverna élőzenével (nem minden este)
 • Del Mar Cafe
 • Bianco (rock zene)

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

Valtos strand

Valtos Beach volt a célpont. Nahát, majd betojtam. 40 perc volt a hegyen át, majd ugyanennyi vissza Pargára. Gyakorlatilag a hegyen át kellett kelni, de a látvány és a csodálatos part igazán megérte. (Ha még nem említettem, a két hét alatt közel 70 km-t gyalogoltam.) A Valtoson van lehetőség saját napernyővel kempelni, illetve el tudsz vonulni, nincs tömeg, van árnyék, vásárolni ne akarj. Ha átgondolod megéri, hogy 5 euróért taxival menj át és ugyanannyiért vissza. (t.e., 2019)

Kryoneri strand

,, A város szívében, sok tavernával étteremmel, van homokos, apró és nagy köves része is, a víz viszonylag gyorsan mélyül, de a végén van egy igen nagy sekély rész ahol a kis gyerekek tanulhatnak úszni.

Amikor megérkeztünk a partra azonnal megcsapta az orromat az a jellegzetes sós tengerillat, fantasztikus, csak sajnos gyorsan hozzászokik az ember :(" forrás


,, Krioneri fövenye világos színű apró kaviccsal borított, mely a tenger vizében szintén folytatódik, kisebb-nagyobb kövekkel elszórtan. Ha jól úszol és kicsit merészebb vagy, akár át is tudsz úszni a közeli kis szigetre, melyet szinte pontosan szemben találsz.) Igazi keskeny strand a városka szívében, csodásan tiszta és meleg tengerrel (27 fokos), akár egész nap lógathatod a lábad vagy egy „Hello Kittyel” (pink hatalmas úszógumi) lebeghetsz. Viselhetően kavicsos, de úszócipőben kellemesebb volt. (t.e., 2019)

Látnivalók

Régi vár (erődítmény) romja


,, Parga látképe a vár bejáratától. Ez volt a kedvenc helyem, kicsit nehézkes idáig feljutni, mert egy igen hosszú lépcső soron kell magunkat átrágnunk de ez egyben a "vásárló sétány" is, bazár sor telis teli mindennel, szappanok, fűszerek, kulcstartók, és hűtőmágnesek tömkelegével.." forrás

Programlehetőségek

Zagoria

Olvasmányos linkek

,, A északnyugat-görögországi Parga a szárazföldön fekszik, ám a távolról játékkockákra hasonlító színes házak, a hangulatos kis lépcsők és sikátorok, a Jón-tenger kékje és a fehér tengerpart mind a legszebb görög szigeteket idézik. Ráadásul anélkül, hogy a tömegturizmus rajta hagyta volna a bélyegét a tájon. A tavernák, éttermek és boltok aprók és emberléptékűek maradtak.

A kevesebb, mint négyezer fős városnak két strandja is van, ám a kikötőből félóránként induló vízitaxikkal könnyedén eljutni két nagyobb és kényelmesebb strandra is, a Valtosra és a Lichnosra is. Pargáról hajókirándulásokat is lehet tenni. Korfu olyan közel van, hogy partjait szabad szemmel is látni lehet, de érdemes egynapos kirándulást tenni a jón szigetekre vagy Paxosra és Antipaxosra is. Sőt az utazási irodák olyan hajóutakat is szerveznek, amelyek során a görög mitológiában szereplő helyeket járhatjuk végig: a Necromanteion jósdát, Zalongo és Gliki falukat és a mítoszokban gyakran emlegetett Acheron folyót.

A város teraszosan épült az öböl fölé emelkedő hegyekre, így egy strapabíró cipő nem árthat, ha sétálni támad kedvünk. Az emelkedők azonban ne riasszanak el senkit, mert felülről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre. Aki autóval érkezik, könnyedén bejárhatja a környező falvakat és hegyeket is, ahol számtalan látnivaló van. Ilyen például Pargától északra Sivota falu, amely egy páratlan szépségéről híres öbölben fekszik." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS