ÚTIKRITIKA.HU / Kréta / Malia


hirdetes

szállások

- Aquis Arina Sand 5* (Kokkini Hani) »

- Avra Imperial Hotel 5cs. - vélemények »

- Braskos Hotel 3* (Rethymno) »

- Daios Cove Luxury Resort 5* »

- Despina Apartman »

- Elmi Suites 4* »

- Elounda Breeze 4* »

- Enorme Armonia Beach 4cs. - Amoudara - vélemények »

- Faedra Beach 4cs. - Agios Nikolaos - vélemények »

- Hercules Apartman (Stalis) »

- Hersonissos Palace 5* »

- Hotel Paloma Garden*** »

- Kalypso Cretan Village - Plakias - 4cs. - vélemények »

- Kalyves Beach Hotel Chania közelében - vélemények »

- Litsa-Efi Aparthotel 3* (Stalis) »

- Marnaki apartman - vélemények »

- Nikko Ellen 3* »

- Palladion 3cs. - vélemények »

- Palm Bay Sissi »

- Panormo Hotel 5cs. - Panormos - vélemények »

- Petra Mare - Dél-Kréta- vélemények »

- Rethymno Residence 4* »

- Seafront 3 cs. - Adelanos Kampos - vélemény »

- Star Beach Village and Waterpark 4* »

Aghia Marina - Giannoulis Santa Marina Beach 4cs - vélemények »

Analipsi - Europa Beach 4cs. - vélemények »

Analipsi - Stella Village 3cs. - vélemények »

Analipsi - Venus Mare apartmanok*** »

Anissaras - Costa Mare Palace**** - Anissaras »

Gouves - Diogenis Blue Palace**** »

Gouves - Pella apartman - vélemények »

Gouves - Water Park Holiday Hotel 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Hersonissos Village 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Palmera Beach Hotel - vélemények »

Hersonissos - Porto Villlage*** - Hersonissos »

Hersonissos - Semiramis Village*** - Hersonissos »

Malia - Aeolos Beach Resort 3cs. - vélemények »

Malia - Ariadne Beach 4cs. - vélemények »

Malia - Creta Verano 3cs. - vélemények »

Malia - Hugh Beach Resort 4cs. - vélemények »

Malia - Ikaros Beach Resort&Spa 5cs. - vélemények »

Malia - Kernos Beach Hotel **** »

Malia - Malia Mare 3cs. - vélemények »

Malia - Sirens Beach 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Dimitrios Village Beach Resort&Spa 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Etina hotel 3 cs. vélemények »

Rethymnon - Jo-An Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Kirki Village Hotel 3cs. - Pánormosz - vélemények »

Rethymnon - Lefkoniko Bay/Beach 3cs. - Vélemények »

Rethymnon - Stone Village Bali 4cs. - vélemények »

Stalis - Christiana Hotel *** »

Stalis - Dias Hotel&Apartman**** »


útikritikák


Kréta / Malia

Malia diódéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállások | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb haszos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Malia dióhéjban

 • Malia Kréta egyik legrégebbi nyaraló települése. Ez sajnos látszik is rajta, mert eléggé lestrapált. A kissé unalmasan egyforma klubokon, bárokon kívül nincs sok érdekesség. Még egy valamirevaló parti sétányuk sincs. Még jó, hogy lehet strandolni, vannak homokos strandok, viszont júliusban és augusztusban óriási a tömegnyomor.
 • A Malia-i hotelek a repülőtértől 35-60 perces távolságra vannak, főleg attól függően, hogy a busz hány hotelnél rak le turistákat. Taxival ritkán hosszabb, mint 30 perc.
 • Egyes krétaiak szerint Maliában és környékén gyakran van rosszabb időjárás, mint a sziget más részein. Bizony előfordulhat, hogy napokig nem lehet fürdeni a tengerben a nagy hullámok miatt. Ezért fontos tájékozódni, hogy mennyire jó a medence a kiválasztott hotelben.

Negatívumok:

Túlzsúfoltság - Malia népszerű üdülőhely, és a nyári hónapokban nagyon zsúfolt lehet. Ez kellemetlen lehet azok számára, akik szeretik a nyugodt környezetet.

Zajos turizmus - Malia egyébként csendes kisváros, azonban a turizmus miatt zajosabb lehet, különösen a nyári hónapokban. Azok, akik nyugodt környezetben szeretnék eltölteni a nyaralásukat, talán nem Malia-t kellene választaniuk.

Túl sok fiatal turista - Malia híres az éjszakai életéről, és sok fiatal turista látogatja meg ezt a helyet. Az idősebb vagy családokkal utazóknak talán nem ideális választás.

Magas árak - Malia-ban található szállodák, éttermek és boltok árai magasabbak lehetnek, mint a kisebb városokban. Ez különösen igaz a turisták által látogatott területeken.

Kevés látnivaló - Malia egy kis üdülőhely, és nem sok látnivaló található a közelben. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik kulturális és történelmi helyszínekre kíváncsiak, esetleg más helyeket kell választaniuk.

Homokos strandok - Malia strandjai homokosak és kellemesek, de a tengerpart helyenként kavicsos is lehet.

Szezonális nyitva tartás - Néhány étterem és bolt csak a nyári szezonban van nyitva, ami zavaró lehet azok számára, akik későbbi időpontban utaznak.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tavernákból, szupermarketekből van jó sok - recesszió ide vagy oda
 2. A főstrand finom homokos, és nincs szükség fürdőszandálra
 3. Jó hosszú a bevásárló utca (csak ne vágtatna rajta annyi quad-os)
 4. Béreltünk autót, hogy - egyebek mellett - láthassunk a sziget nyugati részén csodás strandokat is

Nem tetszett

 1. Maliában is látni, hogy a görög gazdaságnak nem megy jól: sok a bezárt, lepukkant bolt
 2. Sok helyen egyáltalán nincs járda, az úttesten viszont jó nagy forgalom, a gyalogos szív
 3. A legkisebb autó 3 napi bérlése 120 euróba fájt
 4. A kóbor kutyák némelyike elég agresszíven ugat (Malia-Stalis és Hernosisos térségében kóborol a legtöbb gazdátlan kutya)
 5. A tipikus turistás éttermek, sehol egy helybéli vendég
 6. Stalishoz hasonlóan Maliában is túltengenek a brit nyaralók (kevés köztük a szép)

Vélemények

,, Megnézzük a part bal oldalát is, mivel eddig csak a jobb oldalán voltunk. Nagyon hosszú a partszakasza Máliának, bármelyik oldalon mész, 30 percet simán sétálhatsz. Ez az oldal is homokos volt, de több részen volt sziklás beugrás is. Ez a rész gyorsabban mélyülőnek tűnt. A szél itt is hatalmas volt, nagy hullámokat gerjesztve.

Érdeklődünk a fakultatív programokról. A “főutcán” kb 4 cégnek volt kis irodája, akik szervezett programokkal foglalkoztak. Mind a négyhez betértünk, érdeklődtünk árakról, a kirándulásokról, és miután végighallgattuk mind a négyet, az után döntöttünk. Prospektusokat is kaptunk bőven, aki ide jön, az válogathat a programok közül.

Van sokféle hajókázás, delfin nézés, hegyi szafari, szigetek látogatása, Santorini, többféle egynapos kirándulás pl Balos-ra, de mi végül nem ezekre fizettünk be. Mi úgy döntöttünk, hogy a Chrissi island-et látogatnánk meg, ami egy lakatlan sziget, Krétától délre, és védelem alatt áll az élővilága és szépsége miatt. Ami még különlegessé teszi, az az, hogy ez Európa legdélebbi pontja / szigete, ha attól lejjebb megy valaki, az már Afrikában köt ki. Ez árban is jó volt számunkra,

(2018)" forrás


,, Maliában nem éreztünk hiteles görög légkört. Rengeteg bulihely, ami lehetne több más mediterrán nyaralóhelyen is. Rengeteg a brit fiatal. Több környék meglehetősen koszos, romhalmazokkal.

Turistás, drága étteremből, boltból van egy rakás. Az ételek nem rosszak és van több vendéglő szuper kilátással. Mi azokat a tavernákat kultiváltuk, amik kicsit távol vannak a nyüzsgéstől.

Malia óvárosa aranyos. (k.j., 2021)

Szállások

Ajánlottak (2024):

3 csillagos: Pasiphae Hotel ,

4 csillagos: Solimar Ruby Hotel ,

 • 5 csillagos: 

Apartmanok:

Étkezés

,, Máliában  van egy étterem, aminek félig magyar a tulajdonosa, és jófej. Jorgosz/George a neve. Az étterem nevére már nem emlékszem. Picit beszél magyarul. Nagyon finomak ott az ételek, és neki szokása hogy ha magyarokkal talalkozik, megkínálja őket fagyival, rakival, ouzoval, stb."


,, Mália “Ófaluban nagyon aranyos kis görög házakat láttunk, sok képet készítettünk. A mediterrán növények csodálatosak, mindenfelé nagy pálmák, leander fák, kaktuszok nőttek és virágoztak. Tényleg csodálatos látvány volt a kis kacskaringós utcákat járva szétnézni. Majd kicsit megéheztünk, és úgy döntöttünk, hogy elnézünk egy étterembe, és megkóstolunk valamit. Sok étterem étlapját néztük végig, majd végül a Napolitana-ba ültünk be, ahol görög tálat rendeltünk két személyre. Megkóstoltuk a házi bort, ami isteni volt, és hát az ételben sem kellett csalódnunk. A görög tálon volt egy nagy kocka muszaka, két szuvlaki, paradicsommal töltött padlizsán, tzatziki, friss zöldségek, és töltött szőlőlevelek (dolmadakia). Minden nagyon ízlett nekünk, a töltött szőlőlevelek mondjuk teljesen új íz világ volt számunkra, kicsit olyan savanykás, sóska jellegű íze volt a leveleknek. Miután befejeztük, kaptunk két ingyen koktélt, ami nagyon fincsi volt." forrás

Vásárlás

Maliában inkább kisebb boltok vannak. Nagyobb bevásárlásokhoz érdemesebb Hersonissos-ba buszozni vagy autózni.

Egy doboz (22 szálas) L&M cigaretta 4,30 euró.

Szórakozás

A strand felé vezető nagyobb utcán (nem hivatalosan The Strip-nek is nevezik) és a Beach Road-on van a legtöbb szórakozóhely. A bulizás epicentruma a Dimokratias utca.  A bulizók többsége brit, skandináv és német, 18 és 40 év közöttiek.  

A fő főszezon a júlus és az augusztus, de egészen szeptember végéig van mozgalmasság. Akkortájt már egyre több bulihely bezár.

A bulihelyek nem nyitnak ki 23 óra előtt.

Egy üveg helyi (Mythos) sör 3 euró.

A nyugisabb szórakozásra vágyók Malia óvárosi részében ülnek be kávézókba, kisebb bárokba.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

A központtól keleti irányba a strandok szélesebbek, a település határán túl pedig, alig frekventáltak. Nyugati irányba, Stalis felé ugyancsak szépek a strandok, és a strandolók valamivel nyugisabbak. 

,, Máliának, nagyon hosszú, kb 2 km-es homokos partszakasza van, mi kimondottan emiatt választottuk Krétán ezt a részt. Elindultunk jobbra, ahol számos tengerparti bár van, mindegyiknek van nyugágya. Két lépést sem tettünk, máris az egyik napágy “ügynök” megpróbált minket megfűzni, hogy milyen jó napágyaik vannak, maradjunk itt náluk, és akkor most ingyen kapunk egy napágyat, ha egyet kifizetünk. Mondtuk neki, hogy kedves meg minden, de nekünk van mindenünk, amire szükségünk van, majd mentünk tovább. Nem mentünk odébb 5 métert, jött a következő ügynök, aki szintén megpróbálta eladni nekünk a nyugágyát. Kicsit kezdtünk idegesek lenni rájuk, mert tényleg elég zavaró volt, ahogy mind győzköd minket, hogy miért béreljünk náluk nyugágyat. Minimum 6-8 “nyugágyügynök” talált be minket, mire nagy nehezen találtunk magunknak egy helyet, ahol letelepedhettünk a mi saját strand sátrunkkal és gyékényeinkkel. A sok britnek valószínű bejön ez a folytonos “seggnyalás”, amit ezek az ügynökök tolnak, de mi nem voltunk nagyon vevők erre. Viszont a lényeg, hogy végre le tudtunk telepedni, és bemehettünk a tengerbe.

A tenger nagyon kellemesen “meleg” volt, a víz tiszta, de nem teljesen átlátszó, a homokot eléggé felkeverték a nagy hullámok. Attól függetlenül, mi nagyon jókat úszkáltunk benne, felvettük a búvárszemüvegeket, és nekiláttunk kutatni a víz alatt. Én, mint mániákus kagylógyűjtő, leginkább kagylókat kerestem. Sajnos, bánatomra, semmilyen kagylót nem találtam ezen az első napon. Viszont jókat ugráltunk a hullámokba, és végre örültünk, hogy élvezhetjük a vizet. (2018)" forrás


2022 szeptemberében Malia strandja többségében napágyas,napernyős volt,de azért akadt bőven törölközőt leterítős hely is.


Programlehetőségek

Jön!

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Malia - óváros

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon