ÚTIKRITIKA.HU / Párosz


hirdetes

útikritikák


Párosz

Pároszról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kolimbitresz strand vulkanikus sziklákkal - b.g. fotója

Pároszról dióhéjban

Athén és Sanortoni között csaknem a félúton található Párosz szigete. 196,3 négyzetkilométeres a területe (25x20 kilométer széltében s hosszában).  Kb. 13 ezres az állandó lakossága.

A Kyklád-szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete.

Nincs messze Naxos szigetétől. Hajóval egy óra a két sziget közötti közlekedés.

2018-ban Pároszt Európa legszebb szigetének nevezték ki.

A Parosz-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Előnyök:

Homokos strandok: Parosz számos gyönyörű homokos strandot kínál, amelyek kiválóak a napozáshoz, úszáshoz és különböző vízi sportokhoz.
Számos látnivaló: Parosz számos kulturális és történelmi látnivalót kínál, mint például az ókori templomok és a kastélyok, amelyek szépek és érdekesek lehetnek az utazók számára.
Kedvező elhelyezkedés: Parosz egy központi görög sziget, és könnyen elérhető a szigetek közötti hajóutakon, ami ideális lehet, ha további görög szigeteket szeretnénk felfedezni.
Éjszakai élet: Parosz népszerű üdülőhely és éjszakai élete aktív és sokszínű, így azok számára, akik éjszakai szórakozást keresnek, kiváló választás lehet.

Hátrányok:

Túlzsúfoltság: A turisták által látogatott területek Parosz szigetén nagyon zsúfoltak lehetnek a nyári hónapokban, ami kellemetlenségeket okozhat az utazóknak.
Magas árak: A sziget magas árakkal rendelkezik a turizmus miatt, különösen a nyári időszakban.
Zajos turizmus: A turizmus Parosz szigetén nagyon aktív, és a zajos turizmus negatív hatással lehet azokra, akik pihentető nyaralást szeretnének eltölteni.
Szélsőséges időjárás: Paroszon előfordulhat szélsőséges időjárás, például erős szél, ami problémát okozhat azok számára, akik a tengerben szeretnének úszni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sok tömegturistás görög szigethez képest Párosz még viszonylag meg tudta őrizni eredeti mivoltát

2. Naoussában nagyon jót ettünk az Open Gardenben, több más szuper vendéglő is van ott (pl. a Soso) 

3. Kitűnő a menetrend szerinti buszközlekedés

4. Marpissa falu totál nyugalmassága

k.a. fotója

Nem tetszett

1. Júliusban és augusztusban nagy nyaraló tomeg nehezedik egy viszonylag kis szigetre.

2. ,, Most voltunk Pároszon. 2 hónap alatt szedik meg magukat egész évre és ez átjön a turista felé. Az ételt kivéve általában lehúzás megy, kedvesség ritka de van." (2022)

3. Naoussa komorabb (lepukkant) oldala

k.m. fotója

Vélemények

,, Párosz városai és apró falvai a hófehérre mázolt falaival és kékre festett ablakaival megőrizték a kis görög településekre oly jellemző bájos hangulatot, amit csak fokoznak a macskaköves, labirintusszerű utcák, a díszes boltívek, a virágokkal felöltöztetett erkélyek, a kolostorok, a templomok, a szőlőlugasok, a narancs- és gránátalmafák.

A felfedezés indulhat Naouszából, egy regényekbe illő festői halászfaluból, ahol Görögország egyik legszebb kikötőjét találjuk. Innen nincs messze a híres szörfparadicsomnak számító Golden Beach és a sziget északi partján fekvő Kolimbitresz sem, utóbbi egyedülálló sziklaalakzatairól, no meg kristálytiszta tengeréről és homokos öbleiről ismert, ahol a naplementének különdíjat lehetne osztani.

Pároszon kiváló a kompösszeköttetés, innen jó néhány környező szigetet könnyedén felkereshetünk (ennélfogva egy kicsit zsúfolt).  (2019)" forrás

Naousa - k.a. fotója

Odajutás

Repülés

Párosznak egy repülőtere van. Athénből naponta több járat közlekedik ide. Ezek a légitársaságok: Aegean Airlines, Sky Express.

Santoriniből is lehet repülni Pároszba.

Komppal

f. h. fotója

Szállás

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: Marinero , Amaryliis Paros Beach Hotel , Apollon Boutique Hotel ,

4 csillagos: Narges, Kalypso , Saint Andrea Resort , Contaratos Beach , Paros Palace ,

--------------------------

Nem ajánlott: Bungalows Svoronos ,

Helyi közlekedés

Buszozás

A Paros szigetén közlekedő autóbuszok a sziget szinte minden pontjára eljutnak. A főváros, Parikia és a második legnagyobb település, Naoussa között rendszeresen közlekednek autóbuszok, amelyeket a helyiek és a turisták is gyakran használnak. A járatok általában nagyon gyakoriak és megbízhatóak, és a menetrendek és az útvonalak jól láthatók a buszmegállókban és az interneten is.

A jegyeket általában a buszon vásárolhatják meg, de néhány jegyértékesítő hely is található a sziget különböző pontjain. Az árak általában elérhetők és megfizethetők, és a jegy általában érvényes a teljes napra, így többször is fel lehet használni.

A buszok a sziget legtöbb települését összekapcsolják, így kényelmesen eljuthat a különböző strandokra, falvakba és nevezetességekre is. A buszjáratok azonban nem mindig visznek el a legkisebb településekre vagy a sziget távolabbi részeire, ezért érdemes más közlekedési lehetőségeket is megfontolni, ha a sziget teljes felfedezését tervezi.

Autóbérlés

Az autóbérlés Paros szigetén egy népszerű és kényelmes módja annak, hogy felfedezze a szigetet és eljusson a különböző strandokra, nevezetességekre és településekre. A bérlési díjak attól függnek, hogy milyen típusú autót bérel, és hogy milyen hosszú ideig tart az bérlési időszak. Az árak általában szezonálisak és változóak lehetnek, ezért érdemes előre tájékozódni az aktuális díjakról, különösen a nyári szezonban.

A bérlési díjak általában napi alapon kerülnek meghatározásra, és általában tartalmazzák a biztosítást, a korlátlan kilométert és az adókat. Az árak azonban eltérhetnek a gépjármű típusától, a bérlési időszaktól, a szolgáltatótól és a szezontól függően.

Az árak általában 30-50 euró között kezdődnek egy kisebb autó bérlésénél, míg egy nagyobb vagy luxus autó bérlése több lehet. A bérlési árakat gyakran magasabbá teszi az üzemanyagár, azonban az üzemanyag Paros szigetén általában nem drága.

Az autóbérlés Paros szigetén megbízható és kényelmes lehetőség annak érdekében, hogy felfedezze a szigetet. Azonban az utak néha keskenyek és kanyargósak lehetnek, és a parkolási lehetőségek korlátozottak lehetnek az egyes településeken és a strandokon. Ezért javasoljuk, hogy legyen óvatos vezetés közben, és ne hagyjon értéktárgyakat az autóban, amikor parkolni megy.

Taxizás

Mindig előre meg kell egyezni a viteldíjban, mivel nem használnak taxiórát. Nem árt előre tájékozódni, hogy mi lehet az adott távolságra az elfogadható ár, hiszen a taxisok nyilván néhány euróval többet mondanak, ha látják a turistán a tájékozatlanságot. 

Robogó

Az autóutak és a főbb utak Paros szigetén általában jól karbantartottak és biztonságosak, de a szigeten található néhány kisebb mellékút szűkebbek és kanyargósak lehetnek. A robogók és a motorbiciklik számára a szűk utak és az erős forgalom jelentheti a legnagyobb kihívást.

A kockázatok közé tartoznak az olyan forgalmi problémák, mint a több járművel való osztott utak, amelyek szorosan mellett vagy mögött haladnak, ahol az előzés nehezebb lehet, és az autósoknak kevés időt adhatnak az útra való figyelemre.

Fontos megemlíteni, hogy a robogók és a motorbiciklik esetében a sisak viselése kötelező Paros szigetén, és ezt érdemes betartani, mivel ez nagyban hozzájárulhat a közlekedési balesetek elkerüléséhez.

A robogók és a motorbiciklik bérlése Paros szigetén általában egyszerű és olcsó, de ha úgy dönt, hogy ezt a közlekedési módot választja, érdemes előzetesen tájékozódni a biztonsági előírásokról, és javasolt ellenőrizni az autót vagy a motorkerékpárt a bérlés előtt.

Kerékpározás

Az utak Paros szigetén általában jó állapotban vannak, és sok kerékpárút található a sziget különböző pontjain. A legtöbb utak viszonylag laposak és kényelmesek, de vannak meredekebb utak is, amelyek fizikailag igénybe vehetik a kerékpárosokat.

A kerékpárkölcsönzők számos lehetőséget kínálnak a kerékpárok bérlésére, beleértve a hagyományos kerékpárokat, a hegyikerékpárokat és az elektromos kerékpárokat is. A bérlési díjak általában változóak lehetnek a kerékpártípus, a bérlési időszak és a szezon függvényében.

A kerékpározás Paros szigetén általában biztonságos és könnyű, de fontos megemlíteni, hogy a közlekedés néha lehet zsúfolt, különösen a főszezonban. A sisak viselése ajánlott, és javasolt betartani az úttesten történő közlekedésre vonatkozó szabályokat, különösen az utak kereszteződésében és a forgalmas területeken.

Étkezés

Paros szigete egy igazi gasztronómiai élményt kínál az utazóknak, és rengeteg étkezési lehetőség áll rendelkezésre a szigeten. A helyi ételek és italok az egyszerű és ízletes hagyományokra épülnek, és a tenger gyümölcseiből, a friss zöldségekből és gyümölcsökből, a húsokból és a sajtokból készült ételeket jelentik.

A sziget fővárosában, Parikia-ban, és a második legnagyobb településen, Naoussa-ban, számos étterem, taverna és kávézó található. Az éttermek és tavernák a helyi specialitásokat kínálják, amelyek közé tartozik a görög saláta, a tzatziki, a gyros, a souvlaki, a moussaka és a friss tenger gyümölcsei. A sziget számos falujában és tengerparti településén is találhatók jó minőségű éttermek, tavernák és bárok, ahol az utazók élvezhetik a tradicionális görög konyha ízvilágát.

A sziget főbb településein kívül számos falu és tengerparti település található, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat. Érdemes kipróbálni a helyi sajtokat, mint például a xinomyzithra vagy a feta sajt, és kóstolja meg a helyi borokat és likőröket is, mint például a muscat és a souma.

A szigeten találhatók nagyon jó minőségű kávézók és cukrászdák is, ahol a látogatók élvezhetik az ízletes süteményeket, süteményeket és desszerteket. A friss gyümölcsök és gyümölcslé kínálat is bőséges, különösen a nyári szezonban.

Az étkezési lehetőségek árai általában közepesek, de drágábbak lehetnek a turisztikai területeken és a népszerűbb éttermekben. Azonban általában jó minőségű ételeket és szolgáltatásokat kínálnak.

bárány lábszárhús csonttal boros szószban - Margó fotója

k.m. fotói

Kiadós ebéd a Kolimbitresz strand egyik tavernájában - v.n. fotója

A Barbarossa vendéglő Naousában - l. h. fotója

Vásárlás

Paros szigete egy népszerű hely a vásárlásra, és rengeteg lehetőséget kínál az utazóknak a helyi kézműves termékek, édességek, élelmiszerek és divatcikkek beszerzésére. A sziget fővárosában, Parikia-ban és a második legnagyobb településen, Naoussa-ban találhatók a legtöbb bolt és üzlet, de a sziget más településein és falvaiban is találhatók különböző boltok és piacok.

A szigeten található üzletekben és piacokon számos helyi kézműves termék kapható, például kerámia, ékszerek, szövött termékek, bőráruk, fából készült tárgyak és helyi művészeti alkotások. A helyi édességek közé tartozik a mustár, a halva és a koufeto, melyek a sziget hagyományos édességei.

A sziget élelmiszerboltjai és piacai kiváló minőségű, helyi termékeket kínálnak, mint például a helyi sajtok, a szőlő, az olívaolaj és a friss zöldségek és gyümölcsök. A piacokon a látogatók megtekinthetik a helyi termékek széles választékát, és kipróbálhatják azokat.

A divatcikkek, a szuvenírek és az ajándéktárgyak széles választéka is megtalálható a sziget boltjaiban és üzleteiben. A vásárlók vásárolhatnak divatcikkeket, mint például fürdőruhákat, napszemüvegeket és ékszereket, valamint helyi szuveníreket, mint például pólók, kulcstartók és hűtőmágnesek.

A vásárlási lehetőségek árai változóak lehetnek, és az árak függenek a termék típusától, a minőségtől és az üzlettől. Az árak általában közepesek, de magasabbak lehetnek a turisztikai területeken és a népszerűbb boltokban.

Szórakozás

Paros szigetén az esti és éjszakai szórakozási lehetőségek széles választékát kínálják, és rengeteg lehetőség áll rendelkezésre az utazók számára, akik szeretnék élvezni a sziget éjszakai életét. A sziget fővárosában, Parikia-ban és a második legnagyobb településen, Naoussa-ban található a legtöbb bár, klub és éjszakai szórakozóhely.

A sziget bárjaiban és klubjaiban a látogatók élvezhetik a helyi zenét, és kipróbálhatják a különböző koktélokat és italokat. Az éjszakai szórakozóhelyek általában késő este nyitnak, és reggelig nyitva tartanak. Az éjszakai szórakozóhelyek kínálják a modern zenei stílusokat, a hagyományos görög zenét, valamint a DJ-k által kevert zenét.

A sziget más településeinek is vannak éjszakai bárjai és klubjai, de azok általában kisebbek és kevésbé zajosak, mint a főváros és Naoussa. A sziget különböző pontjain találhatók további szórakozóhelyek, mint például a tengerparti bárok, kávézók és tavernák, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a látogatók számára a pihenésre, és élvezhetik az éjszakai életet.

Az éjszakai szórakozóhelyek árai változóak lehetnek, és az árak függenek a helytől, az italoktól és a szórakoztató programoktól. Az árak általában közepesek, de magasabbak lehetnek a főszezonban és a népszerűbb helyeken.

Hagyományos helyi kávézó - k.m. fotója

Egyéb hasznos információk

Strandok

Pound Beach

Pounda Beach Paros szigetén egy népszerű strand, és különösen népszerű a windsurferek és a kitesurferek között. A strand homokos és apró kavicsos, és kristálytiszta vizű. A strand hossza kb. 700 méter, és egy része kínál nyugodt vizeket az úszáshoz és a pihenéshez, míg másik része erős széllel és hullámokkal kiváló lehetőséget nyújt a windsurf és a kitesurf szerelmeseinek.

A strand infrastruktúrája kiváló, és számos lehetőséget kínál a látogatóknak, beleértve napernyők és nyugágyak bérlését, tusolókat és öltözőket, valamint számos bár és étterem található a közelben. A strand közelében van egy kis kikötő is, ahol hajók vannak kötve, és ahonnan hajókirándulások indulnak a sziget különböző pontjaira.

A strand könnyen megközelíthető autóval vagy buszjáratokkal Parikia vagy Naoussa városából, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a strand közelében.

g. m. fotója

Kolimbitresz

Napközben, nyáron a strand kis mérete miatt előfordulhat némi zsúfoltság. Érdemes kora délelőtt odamenni, mert ilyenkor roppant hangulatos és nyugis.

t.m. fotója

v.n. fotója (májusi középszezonban)

Golden Beach

A strand homokos és nagy területen terül el, kb. 700 méter hosszú és 50 méter széles. A strand fő vonzereje a kristálytiszta víz, a homokos tengerpart és a látványos naplemente.

A Golden Beach híres a szél- és hullámviszonyairól, és ezért az ideális hely a windsurfing és a kitesurfing kedvelőinek. A strandon található két windsurfing és kitesurfing iskola, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a kezdőknek és a haladóknak is. A strandon találhatók napernyők és nyugágyak is, amelyek bérelhetők.

A strand infrastruktúrája kiváló, és számos lehetőséget kínál a látogatóknak, beleértve bárokat, éttermeket, tusolókat és öltözőket. A strand közelében található kisboltok és ajándékboltok, ahol helyi kézműves termékeket és szuveníreket lehet vásárolni.

A Golden Beach könnyen megközelíthető autóval vagy buszjáratokkal Parikia vagy Naoussa városából, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a strand közelében.

M. Kati fotója

Ambelasz

Egy gyönyörű apró kavicsos strand, amely egy kis halászfaluban található. A strand közelében van egy kis kikötő is, ahol a hajók elhelyezhetők.

Az Ambelas Beach nyugodt és csendes, és kiváló lehetőséget nyújt a pihenésre és a lazításra. A strand apró kavicsos, és a kristálytiszta vízben lehet úszni. A strand közelében van egy bár és egy étterem is, ahol helyi specialitásokat lehet kóstolni. Az étterem friss halat és tenger gyümölcseit kínál, amelyeket a halászfalu lakosai kifogtak.

Az Ambelas Beach könnyen megközelíthető autóval vagy buszjáratokkal Parikia vagy Naoussa városából. Az ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a közelben.

Összefoglalva, az Ambelas Beach Paros szigetén egy nyugodt és csendes strand, amely kiváló lehetőséget nyújt a pihenésre és a lazításra. A strand apró kavicsos, és a kristálytiszta vízben lehet úszni. A strand közelében található étterem kiváló lehetőséget nyújt a helyi halak és tenger gyümölcseinek kóstolására. A strand könnyen megközelíthető, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a közelben.

Santa Maria

Ez egy nagy, finom homokos strand.

Az egyik legnépszerűbb strand a szigeten. A strand homokos és hosszú, körülbelül 1 km hosszú, és számos lehetőséget kínál a napozásra, az úszásra és a vízi sportokra.

A Santa Maria Beach híres a szél- és hullámviszonyairól, és ezért az ideális hely a windsurfing és a kitesurfing kedvelőinek. A strandon található windsurfing és kitesurfing iskola, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a kezdőknek és a haladóknak is. A strand közelében találhatók napernyők és nyugágyak is, amelyek bérelhetők.

A strand infrastruktúrája kiváló, és számos lehetőséget kínál a látogatóknak, beleértve bárokat, éttermeket, tusolókat és öltözőket. A strand közelében található kisboltok és ajándékboltok, ahol helyi kézműves termékeket és szuveníreket lehet vásárolni.

A Santa Maria Beach könnyen megközelíthető autóval vagy buszjáratokkal Parikia vagy Naoussa városából, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a strand közelében.

Piperi Beach

Piperi Beach Paros szigetén található, Naoussa városának közelében, és egy apró kavicsos strand, amely az Égei-tengerbe nyúlik. A strand környezete nagyon szép és természetes, köves és homokos területekkel, amelyek az ideális helyet biztosítják a napozáshoz és az úszáshoz.

A Piperi Beach nem a legnépszerűbb strand a szigeten, de egy kellemes hely a nyugodt és pihentető strandolásra. A víz tiszta és kristályos, és a strand környezete nagyon természetes, ami nagyon vonzóvá teszi a természetet kedvelő látogatók számára.

A strand közelében van egy kisbár és étterem, ahol friss halakat és tenger gyümölcseit lehet kóstolni. A strand közelében található egy kis kikötő is, amelyből hajókirándulások indulnak a sziget különböző pontjaira.

A Piperi Beach könnyen megközelíthető autóval vagy buszjáratokkal Naoussa városából, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a strand közelében.

Delphini Beach

Delphini Beach a sziget délnyugati részén található. Ez a homokos strand egy gyönyörű öbölben helyezkedik el, amelyet a kék és zöld tenger vizei határolnak. A tiszta és kristálytiszta víz egy tökéletes helyet biztosít a fürdőzésre és a búvárkodásra.

A Delphini Beach egy eldugott strand, amely kevésbé látogatott, mint a sziget népszerűbb strandjai, így tökéletes hely a nyugalomra vágyóknak. A strand szép környezetben található, és a part mentén magas sziklák emelkednek, amelyek védelmet nyújtanak a szél ellen.

A strand infrastruktúrája nem annyira fejlett, mint a sziget népszerűbb strandjainak infrastruktúrája, de a strand közelében található egy étterem és bár, ahol friss halakat és tenger gyümölcseit lehet kóstolni.

A Delphini Beach könnyen megközelíthető autóval vagy motorral Parikia városából, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a strand közelében.

Marcello Beach

A Marcello Beach Naoussa városközponttól északra található. Ez a homokos strand egy kis öbölben helyezkedik el, és nagyon népszerű a látogatók körében. A strand közelében találhatók szállodák, bárok és éttermek, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a szórakozásra és az étkezésre.

A Marcello Beach kiváló lehetőséget kínál a napozásra és az úszásra. A víz tiszta és kristálytiszta, és a strand lassan mélyül, így ideális a gyermekek számára is. A strand környezete szép és rendezett, és a part mentén számos színvonalas nyaraló található.

A strand infrastruktúrája kiváló, és számos lehetőséget kínál a látogatóknak, beleértve napernyőket, nyugágyakat, tusolókat és öltözőket. A strand közelében található egy kisbolt is, ahol alapvető élelmiszereket és strandfelszereléseket lehet vásárolni.

A Marcello Beach könnyen megközelíthető autóval vagy buszjáratokkal Naoussa városából, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre a strand közelében.

Lageri Beach

Lageri Beach Paros szigetén található, a Naoussa városközponttól északra. Ez a homokos strand egy természetvédelmi területen található, és számos szép ösvényen lehet megközelíteni. A strand környezete természetes és gyönyörű, és egy csendes és nyugodt helyet biztosít a látogatóknak.

A Lageri Beach kiváló lehetőséget kínál a napozásra és az úszásra. A víz tiszta és kristálytiszta, és a strand lassan mélyül. A strand környezete szép és rendezett, és a part mentén magas sziklák emelkednek, amelyek védelmet nyújtanak a szél ellen.

A strand infrastruktúrája nem annyira fejlett, mint a sziget népszerűbb strandjainak infrastruktúrája, de van néhány napernyő és nyugágy a látogatók számára. A strand közelében találhatók piknikasztalok és grillezők is, amelyeket a látogatók használhatnak.

A Lageri Beach könnyen megközelíthető autóval vagy motorral Naoussa városából, majd a strandra vezető ösvényen. Az autóval történő parkolás nem megengedett, így a látogatók autójukat a strand előtti parkolóban hagyhatják.

Többnyire nudisták frekventálják.

Marpissa

Marpissa Beach egy kis homokos partszakasz, mely környezetében számos szálláshely, étterem és bár található. Általában nyugodt, csendes hely, és kiváló lehetőséget kínál a pihenésre és a napozásra. A strand környezetében lehetőség van vízi sportokra, például a szörfözésre, de a partot gyakran inkább a békés pihenésre keresők látogatják. A strand közelségében található Marpissa falu pedig egy nagyon szép hely, melyben érdemes sétálni és felfedezni a hagyományos kis házakat és a környező tájat.

Marpissa faluhoz közeli strand - v.n. fotója

Látnivalók

Parikia (avagy Pároszváros)

Parikia Paros fővárosa és legnagyobb települése. Az egész sziget központi helye, és számos turisztikai attrakció található itt, például a híres Paros-szentély, amely a görög istennő, Aphrodite szentélye volt az ókorban. A városkép szép és hangulatos, szűk kis utcákkal, hagyományos fehérre meszelt épületekkel és sok kis bolttal, kávézóval és étteremmel. A kikötő területén találhatók a helyi halászhajók és kompok, amelyekkel el lehet jutni a sziget más részeire. A város központjában található a híres Ekatontapyliani (százajtós) templom, amely a legnagyobb és legrégebbi bizánci templomok közé tartozik. Parikia számos szálláshelyet, bárt és szórakozóhelyet kínál az éjszakai élet szerelmeseinek is

t.m. fotója

k.m. fotója

Naoussa

A sziget északi részén található kellemes kisváros (néhai halászfalu) aranyos kikötővel.

,,Kis Velence" - c. Mari fotója

a.n. fotója

Lefkesz

Lefkes egy kis hagyományos falu Paros északi részén, kb. 11 km-re Parikia fővárostól. A falu szűk, kanyargós utcái, hagyományos fehérre meszelt házai és kőkápolnái nagyon szépek és hangulatosak. A faluban találhatók kis boltok, kávézók és éttermek, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi specialitásokat és italokat. Lefkes környezete is nagyon szép, számos sétaútvonal és túraútvonal található a hegyek és a vidék körül. A falu központjában található a híres Agia Triada templom, amely egy szép példa a helyi építészeti stílusra és a görög ortodox vallásra. Összességében Lefkes egy nyugodt és szép falu, amelyet érdemes felfedezni, ha valaki Paros-ra utazik és szeretne kicsit eltávolodni a turisztikai központoktól.

Programlehetőségek

Paros Park

A Paros Park egy természetvédelmi terület a Paros szigeten, amelynek célja a sziget természeti és kulturális örökségének védelme és megőrzése. A park nagyon szép és változatos tájakkal rendelkezik, köztük erdőségekkel, mezőkkel, sziklás partszakaszokkal és homokos strandokkal. A területen található a híres Kolymbithres strand, amely különleges kőformációiról és türkizkék vizéről ismert. A parkban számos turistaútvonal, túraútvonal és kerékpárút található, amelyek lehetővé teszik a természeti kincsek felfedezését. A parkban található a híres Monastiri strand, amely egy nyugodt, szép strand, ideális hely a pihenésre és a napozásra. A Paros Park látogatása egy nagyszerű lehetőség a természet szerelmeseinek, akik szeretnék élvezni a sziget szépségét, miközben hozzájárulnak a környezetvédelemhez és a fenntartható turizmushoz.

Naxos

Érdemes Parosból kirándulni Naxosba, mivel Naxos egy nagyon szép sziget, amely sok különleges látnivalót kínál. Naxos a Kyklád-szigetek egyik legnagyobb szigete, és számos történelmi és kulturális látnivalóval büszkélkedhet, például a híres Portara, amely a Delosz-sziget közelében található ókori templom romjai, valamint a középkori vár és a kikötő területe. Naxoson számos szép strand is található, köztük az Agios Prokopios, a Plaka és az Agia Anna strand, amelyek a Kyklád-szigetek legszebb strandjai közé tartoznak. A két sziget között közlekedő kompok számos napi járatot kínálnak, és a kompút 40-50 perc alatt lehet átjutni a szigetek között. Összességében, ha valaki szeretné felfedezni a Kyklád-szigetek szépségeit, akkor érdemes lehet egy kirándulást tervezni Naxosra Parosból.

Olvasmányos linkek

a.n. fotója

Fotóegyveleg

m.l. fotói

Aji fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes