ÚTIKRITIKA.HU / Katakolon & Olympia


hirdetes

útikritikák


Katakolon & Olympia

Katakolon dióhéjban | Olyimpia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Hasznos információk | Olympia látnivalói | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Olympia - m.a. fotója

Katakolon dióhéjban

Katakolon egy dél-görögországi kis falu, a Peloponnészosz nyugati partvonalán. Turisztikai jelentőségét az adja, hogy jó 35 kilométerre van tőle az ókori Olympia, az olimpiai játékok szülőhelye. Olympia közelsége miatt sok tengerjáró hajó éppen Katakolonban köt ki. Katakolon kikötőgátjainál egy időben több gigahajó is lehorgonyoz. Katakolon maga valójában csupán két főutcából áll, ahol van egy csomó bolt, kávézó és étterem. Katakolon amúgy egy kis település, kis távolságokkal, gyalog könnyedén bejárható. Katakolon éttermeinek és kávézóinak többsége biztosít a vendégeknek wifit.

A Katakolon-i kikötő keleti szélén, egy nagy kikötőgát mögött található egy kis strand. A térség fő nevezetességéhez, az ókori Olímpiához a tengerjáró utazói vagy szervezetten vagy egyénileg mehetnek. A szervezett forma jellemzően tartalmazza a szállítást, a belépőjegyet éls az idegenvezetést. Az egyéni verziónál fontos, hogy legyen az Olympiáról részletes leírásunk, mert a romok, kövek látványa nem biztosít tartalmas programot. kellenek a magyarázatok. Az egyéni verziónál vonat, busz és taxi jöhet szóba, de ügyelni kell a szűk időkeretre. Katakolon vasútállomása a kis bevásárlóutca mögött van. A vonatozás hátránya, hogy ritkán közlekedik és a rövid távolságot is 45 perc alatt teszi meg. A busszal (Katakolon Express) pedig az a baj, hogy rohadt drága: oda-vissza 90 euró, és azért itt is várakozni kell. Egyéni Olympia-program esetén a legjobb megoldás a taxizás, ami mér 4 személy esetén nem is annyira drága. Akit e kikötésnél csak a strandolás érdekel, az eltaxizhat kb. 10 euróért az Agios Andhreas nevű strandra (4 km). A Katakolo Express busz pedig a 30 kilométerre lévő Kourouta Beach-re visz utasokat.

Olympia dióhéjban

  • Olympia régészeti feltárásai az Unesco kulturális világörökségének a részét képezik.
  • 10 euró a belépőjegy (18 év alattiaknak ingyen).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Jól tettük, hogy először a múzeumban feltérképeztük magunknak Olympiát és aztán mentünk a romok közé, ráadásul akkor, amikor a tömeg onnan már részben elvonult
  2. Az Olypmpiai Régészeti Múzeumban látni a régen az iskolai tankönyvünkben szereplő Praxiteles-féle Hermész szobrot
  3. A Zeusz-templom a szétroncsolódott állapota dacára mély benyomást tesz a látogatóra

Nem tetszett

  1. A romoknál a rettenetesen sok buszos csoport (a múzeumba ,,menekültünk" előlük)
  2. Az egész romterület nem kellően jól prezentált, azaz elég nagy képzelőerő szükséges ahhoz, hogy időutazás legyen a programból (ezért fontos, hogy legyen idegenvezető)

Vélemények

"Nem volt az ókor civilizáltabb, mint a 20. század? Az első és a második világháború idején soros olimpiai játékok estek ki (1916-ban Berlin, 1940-ben Helsinki és 1944-ben London, no meg két téli olimpia). Az ókori görögöknél viszont, ha éppen olimpiai játékra került sor, akkor szüneteltették a háborúkat!" (K.J.)

Hasznos információk

Jön!

Olympia látnivalói

  • Időszámításunk előtt 776 óta négyévente voltak itt olimpiai játékok.

Az ókori olimpiai stadion és az olimpiai játékok helyszíne: Az olimpiai játékoknak itt adták át az első arany-, ezüst- és bronzérmeket. Az ókori stadionban ma is lehet futni, és a látogatók megismerhetik az olimpiai játékok történetét és a korabeli sportágakat.

Az olimpiai múzeum: Az olimpiai múzeumban a látogatók megismerhetik az olimpiai játékok történetét és kulturális jelentőségét az ókortól napjainkig.

Az ókori Zeusz templom: Az ókori görög világ egyik legnagyobb temploma, amelyet a világ egyik hét csodájának is neveznek. A templom maradványai a mai napig megtekinthetők Olympia városában.

Az antik színház: Az antik színház az egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt ókori görög színházak közé tartozik. Az épületben ma is tartanak koncerteket és színházi előadásokat.

Az archeológiai múzeum: Az archeológiai múzeum Olympia városában kiemelkedő gyűjteményt kínál a látogatóknak, ahol a régészeti leleteket és műalkotásokat mutatják be az ókori görög civilizációról.

A Philippeion: A Philippeion egy kis templom, amelyet II. Philipposz, Makedónia királya épített, és az olimpiai játékok tiszteletére szentelték.

A Palaestra: Az ókori görögök edzőterme, amelyben az olimpiai játékokra készültek az atléták.

Az arany Olajfa: Az arany Olajfa a nyugati oldalon található, és a játékok záróünnepségei és győztesek koronázása után az arany olajágat helyezték el itt.

Az Ilida: Az Ilida az ókori Olympia legnagyobb temploma, amelyet Zeusnak szenteltek.

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes