ÚTIKRITIKA.HU / Peloponnészosz


hirdetes


útikritikák


Peloponnészosz

Peloponnészosz-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Tolo| Kalamata| Methoni| Finikounda| Epidaurosz| Napflio| Misztrász| Spárta|Mükéne| Olympia|Mikra Mantinia| Strandok| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

Olympia - v.a. fotója

Peloponnészosz-ról dióhéjban

A Peloponnészosz egy félsziget Görögország déli részén. A félszigetet a nagy szárazfölddel a mesterséges Korinthoszi-csatorna köti össze.

A félsziget a tájképet illetően változatos és rengeteg régészeti nevezetessége van.

A félszigeten az UNESCO világörökségének 5 (!) helyszíne van:

Apollón Epikuriosz temploma, Aszklépiosz szentélye Epidauroszban, Olümpia régészeti terület, Misztra hegyi erőd, Mükéné és Tirünsz régészeti területei

m.a. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.  Itt nincs tömegturizmus, a légkör autentikusabb, pláne szeptemberben

2. Több új autópálya szakasz könnyíti a vezetést

3. Misztrász, a bizánci romváros izgalmassága

4. A 83-as jelzésű hegyi úton a lenyűgöző tájképek

5. Az apartman konyhájában megsütni a friss halakat

Nem tetszett

1. A sokadik ókori rom után apadhat az érdeklődés hevülete

2. Az autópálya díjak kivetésének gyakorisága

3. Olympia nincs igazán profin, több fantáziával tálalva

4. Spárta (Sparti) városban meglepően nem használják ki az ókori nevezetesség adukártyáját

Vélemények

Agiosz Nikolaosz - K. Robi fotója

Időjárás

Júliusban és augusztusban nagy a hőség nem ritka a 40 fok fölötti hőmérséklet. 

Odajutás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

3 csillagos:

4 csillagos:

5 csillagos: Westin Resort Costa Navarino , The Romanos Resort Costa Navarino ,

Apartmanok:

Helyi közlekedés

K. Robi fotója

Étkezés

K. Robi fotója és általa, házilag megsütésre váró halai 

Vásárlás

Halpiac - K. Robi fotói 

Egyéb hasznos információk

Tolo

Toloban minden könnyen elérhető, van bolt, patika és minden, ami fontos lehet az utazóknak. A szállásokkal teli partszakasznál a strand szép homokos, a víz  lassan mélyülő, a belépésnél apró kavicsos, de ahol mélyebb, ott már homokos. A napágyak ingyenesek, a parton több helyen stégek nyúlnak be. A part mentén sok taverna található, s esténként különböző mulatságokat rendeznek Pl.: görög esteket.

Kalamata

Kalamatába érkezik a charter repülőgép, ezért ez a legideálisabb nyaralóhely azok számára, akik nem szeretnének hosszú transzferidőt.  nem volt A  a part homokos néhol kavicsos,  lassan mélyülő.

Methoni

A parton álló kastély különlegessé teszi a tengerparti kilátást, nem mindennapi partszakasz. A közelében sok beülős lehetőség adott.

v.a. fotói

Finikounda

A település közel fekszik Kalamatához, így kényelmes egy- másfél órás transzfer úttal elérhető. A térségben (Tolon kívül) itt a legszebb a part. Kis érdekessége a helynek, hogy a part eredetileg apró kavicsos, de a nyár elején feltöltik homokkal, így kedvező lehet, bár az apró kavicsokkal a vízben is találkozhatunk. Lassan mélyülő szakasz szép tiszta vízzel. A parton egy pohár üdítő elfogyasztásának fejében a napágyak ingyenesen elérhetőek. A part mellett közvetlenül húzódik egy nyüzsgő utcácska, ahol főleg az esti órákban hatalmas az élet tavernák szuvenír árusok és kisboltok váltakoznak ezen a szakaszon.

Epidaurosz

Napflio

,, A magasból megpillantottuk az öblöt, és rögtön felismertük Nafpliót. Amikor leértünk a tengerhez narancsültetvények következtek. Nem volt sok érdekes arra, de annál jobb illat volt.
A városba érve először a kikötő fogadott, mellette parkoló autók száza. Elmentünk a térig, majd leparkoltunk mi is. Vasárnap volt, de a város tele volt emberekkel. Sok volt a turista is. Végig sétáltunk a tenger mellett, balról kávéházak szegélyezték az utat, jobbra pillantva Bourtzit lehetett látni. Ez egy kis erődsziget nem messze a parttól. (2012)" forrás

Misztrász

,, Az kirándulás során Mystras felé szerpentines utakon keresztül, a hegyek között lehet feljutni. Sokan megijedtek ettől, de szerintem nem vészesebb, mint itthon bármelyik szerpentines hegyrés. Viszont érdemes jelezni az utasoknak, nehogy a későbbiekben ebből probléma legyen. A felvezető út csodálatos, a kilátás gyönyörű. Az út felfelé kb. egy-másfél óra. Tartanak útközben egy szünetet egy kis kávézóban, ahol lehetséges a mosdó használat is. Itt van lehetőség elfogyasztani egy üdítőt, kávét, ám a fogyasztást nem tartalmazza az ár. Minket nagyon finom helyi specialitású narancsos és citromos süteménnyekkel vártak. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy kóstolja meg. Mystrasban már volt idegenvezetőnk, Stravros, aki a csoportokat is kísérni fogja. Ő röviden elmondja, amit tudni kell, és a csoportkísérő fordítja az utasoknak.

Megnéztük a várost. Itt is javasolt a naptej, fejfedő, sokszor kell a tűző napon sétálni. Elengedhetetlen a kényelmes, nem csúszós cipő is. Gyerekekkel figyelmesen kell haladni, sok helyen meredek, köves részen haladhatunk lefelé. Babakocsival nem javasolt, illetve idősebbek számára is átgondolandó. Mystras után visszamentünk Spártába, ahol fotózkodhattunk Leonidas szobrával, és vethettünk egy pillantást a még havas tetejű Taygetosra. Ezután ebédeltünk egy tavernában. Görög specialitásokat találtak nekünk. Az ételek különlegesek és finomak voltak. Gyerekeknek külön élményt nyújthat, hogy a hely tele van görög teknősökkel, akik szabadon mászkálhatnak a kertben az asztalok körül. Itt az utasoknak fizetniük kell az ebédért, ebéd után pedig szabadidőt tölthetnek el Spártában, nekünk erre a csúszás miatt nem jutott idő.  (V. Niki, 2019)"

p.b.

Spárta

Mükéne

,, Olyan hőség volt, hogy az ujjaim bedagadtak, a gyűrűmet meg se tudtam mozdítani, de felmentünk a hegytetőre. Árnyék csak lefelé lett, de mikor fentről láttuk kis síkság mögött a hatalmas hegyeket, olyan jó volt!
Na és a múzeumban légkondi várt😊 Ez egy csendes, békés hely, olyan "gondolkozó hegy" (a.m. 2017)

Olympia

Minimum 3 órás program. A nyári hónapokban mindenképpen szerelkezzünk fel kulacsokkal.

,,  Görögországban kevés olyan látványossága van, amiről nem mondható el, hogy szükséges naptej és fejvédő, ez is ezek közé tartozik. Végig járhatjuk az ókori romokat, azokat a helyeket, ahol készültek az edzésekre. Érdekesség, hogy itt a férfiak meztelenül edzettek, ezzel is bizonyítva, hogy ők férfiak, ugyanis a nőknek tilos volt ezeken a rendezvényeket részt venni. Hallhatjuk a legendát az egyetlen nőről, aki a férje halála utána edzette fiát tovább, majd álruhában megnézte a versenyét, ahol győzött, illetve további érdekességeket az ókori olimpiákról.

v.a. fotója

A látványosságok különböző területeken találhatók így nagy távolságokat kell bejárni, sokat kell sétálni, de kényelmes sík terepen. A program tartalmaz ebédszünetet, de ez az árban nincs benne. Kipróbáltuk az éttermet, finomak az ételek. " (Niki, 2019)

Agiori Theodori templom

K. Robi fotói

Mikra Mantinia

Mikra Mantinia egy településa Peloponnészosz régióban, Kalamata város közelében.

Tengerpart és strandok: Mikra Mantinia a tengerparton található, és rendelkezik gyönyörű homokos és kavicsos strandokkal. A tenger vizét általában tiszta és frissítőnek tartják. A part mentén lehetőség van napozásra, pihenésre és különféle vízi sportok kipróbálására.

Olajfaligetek és természeti szépségek: A település körül gyönyörű olajfákkal körülvett tájak és természeti szépségek találhatók. Az olajfaligetekben sétálni vagy kerékpározni lehet, és élvezheti a természet nyugalmát és szépségét.

Gasztronómia: Mikra Mantinia környékén megtalálhatók kiváló éttermek és tavernák, ahol megkóstolhatja a görög konyha ízletes fogásait. A helyi ételek közül érdemes megkóstolni a friss tenger gyümölcseit, a görög salátát, a tzatzikit és más helyi specialitásokat.

Közelség Kalamatához: Mikra Mantinia csak néhány kilométerre található Kalamata várostól, amely a régió fővárosa. Kalamata egy élénk város, ahol számos kulturális és történelmi látnivaló, üzlet, étterem és szórakozási lehetőség várja a látogatókat.

Fontos megjegyezni, hogy Mikra Mantinia inkább egy nyugodt üdülőhely, mint egy forgalmas turisztikai célpont. Ha nyugodt pihenést, strandolást és élvezetes étkezést keres, akkor ez a hely ideális lehet Önnek. A település környéke természeti szépségekkel és gazdag olajfaligetekkel büszkélkedik, amelyek kellemes környezetet biztosítanak a pihenéshez és a feltöltődéshez.

Hólik Peti fotói

Strandok

Voidokilia Beach

,, A Voidokilia beach a legszebb homokos öböl a térségben. A strandhoz vagy 8-9 személyes transzferbuszokkal vagy saját autóval lehet lejutni. A víz szép, tiszta a part, csodálatos homokos, a víz lassan mélyül befelé. Napágy napernyő vagy egyéb szolgáltatás nincs az öbölben. A transzfer busz sofőre mesélte nekünk, hogy ami most kényelmes 15-20 perc autóút az nyáron főszezonban 1 óránál is több időbe kerül, mert annyian érkeznek ide, hogy óriási dugók alakulnak ki.  (Niki, 2019)"

Olvasmányos linkek

K. Robi fotója

Fotóegyveleg

Friss, aznap kifogott halak a piacon - K. Robi fotója

K. Robi fotója

Agiosz Nikolaosz - K. Robi fotója

A Peloponeszosz déli része, Kalamatatól délre - D. András fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes