ÚTIKRITIKA.HU / Kréta / Analipsiszállások

- Aquis Arina Sand 5* (Kokkini Hani) »

- Braskos Hotel 3* (Rethymno) »

- Daios Cove Luxury Resort 5* »

- Despina Apartman »

- Elmi Suites 4* »

- Elounda Breeze 4* »

- Enorme Armonia Beach 4cs. - Amoudara - vélemények »

- Faedra Beach 4cs. - Agios Nikolaos - vélemények »

- Hercules Apartman (Stalis) »

- Hersonissos Palace 5* »

- Hotel Paloma Garden*** »

- Kalypso Cretan Village - Plakias - 4cs. - vélemények »

- Litsa-Efi Aparthotel 3* (Stalis) »

- Marnaki apartman - vélemények »

- Nikko Ellen 3* »

- Palladion 3cs. - vélemények »

- Palm Bay Sissi »

- Panormo Hotel 5cs. - Panormos - vélemények »

- Petra Mare - Dél-Kréta- vélemények »

- Rethymno Residence 4* »

- Seafront 3 cs. - Adelanos Kampos - vélemény »

- Star Beach Village and Waterpark 4* »

Aghia Marina - Giannoulis Santa Marina Beach 4cs - vélemények »

Analipsi - Europa Beach 4cs. - vélemények »

Analipsi - Stella Village 3cs. - vélemények »

Analipsi - Venus Mare apartmanok*** »

Anissaras - Costa Mare Palace**** - Anissaras »

Gouves - Diogenis Blue Palace**** »

Gouves - Pella apartman - vélemények »

Gouves - Water Park Holiday Hotel 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Hersonissos Village 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Palmera Beach Hotel - vélemények »

Hersonissos - Porto Villlage*** - Hersonissos »

Hersonissos - Semiramis Village*** - Hersonissos »

Malia - Aeolos Beach Resort 3cs. - vélemények »

Malia - Ariadne Beach 4cs. - vélemények »

Malia - Creta Verano 3cs. - vélemények »

Malia - Hugh Beach Resort 4cs. - vélemények »

Malia - Ikaros Beach Resort&Spa 5cs. - vélemények »

Malia - Kernos Beach Hotel **** »

Malia - Malia Mare 3cs. - vélemények »

Malia - Sirens Beach 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Dimitrios Village Beach Resort&Spa 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Etina hotel 3 cs. vélemények »

Rethymnon - Jo-An Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Kirki Village Hotel 3cs. - Pánormosz - vélemények »

Rethymnon - Lefkoniko Bay/Beach 3cs. - Vélemények »

Rethymnon - Stone Village Bali 4cs. - vélemények »

Stalis - Christiana Hotel *** »

Stalis - Dias Hotel&Apartman**** »
Kréta / Analipsi

Analipsiről dióhéjban|Vélemények|Ajánlott szálláshelyek|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Egyéb hasznos információk|Strandok|Látnivalók|Programlehetőségek|Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.


Analipsiről dióhéjban


Analipsis falu kb. 24 kilométerre fekszik Herakliontól keletre. Odafelé Gouves utáni és Anissara előtti település. Olyan néven is ismert, hogy  Analipsis Hersonissou, mivel nagyon közel (5 km) van Hersonissos tengerparti településhez.

Analipsis egy hosszú út mentén épült fel kb. egy kilométer hosszú szakaszon. Kicsi település eredeti falu része kicsit odább van a parttól. A hoteleket, szálláshelyeket és a szolgáltatásokat persze a part mentén építették fel. Vannak vendéglők, kis boltok és ajándékboltok. Nem egy bulis hely. Nincsenek szórakozóhelyek, csupán néhány kisebb bár.  

Télen a helyi lakossággal és kevés turistával a település láélekszáma kb. egy ezres, míg nyáron a nyaralókkal együtt kb 5 ezren vannak Analipsiben. 

Vélemények

,, Analipsi (más néven Analipsis Hersonissou) egy igazi üdülőfalu, ahol szinte csak turistákkal találkozhatunk. A tengerpart végig ki van építve, több strand is található a településen, a "sétány" mellett végig bárok, éttermek és üzletek sorakoznak, ahol mindenki a saját pénztárcájához szabottan tud választani; minden réteget kiszolgálnak. Első nap szállásunk svédasztalos reggelije egy kis noszogatás után elő is került, mondjuk eltűnésében orosz barátainknak is benne volt kezük ("dá, dá, dá, ha nem kell, akkor is kóstolj bele; nem baj ha másnak nem marad"). Néma gyereknek külföldön sem értik a szavát, a többi napon okosabban- és korábban érkeztünk a reggelihez. Meg a vacsorákhoz. Szóval, az ellátással nem volt gond, de ehhez kompromisszumokat kellett kötni.

A nap elől egy nagyon hangulatos étterembe menekültünk. Az Athina-ban kedves kiszolgálás és nagy adag ételekkel fogadtak minket. Görög ebédjeink során mindig kaptunk valamilyen ajándékot az étkezés végeztével; itt gyümölccsel kedveskedtek. Ha a krétai nap még mindig ragyog, akkor belefér egy kis pihenés a fürdőzés előtt. Környékünk tele volt strandokkal, legtöbbnél fizetős a napágy, napernyő. Tetszésünket leginkább Analipsi határában, az Europa Beach Hotel előtt fekvő partszakasz nyerte el. Nagyon lassan mélyülő víz, ami kellemes hőmérsékletű, a partja homokos, a kilátás pedig elképesztő. Aki bírja a fürdőlepedőn fekvést és a közvetlen napfényt, annak ingyenes. A fürdőzés mellett adjunk egy csöppnyit a kultúrára is: több helyen is megtalálhatóak apróbb kápolnák, kisebb imahelyek. Érdemes bekukkantani, mert amilyen kicsik, annyira szépek is, pont mint a helyi naplemente.

Elindultunk felfedezni Analipsit. Több itt nyaraló turista most felkapná a fejét, hogy egy ilyen méretű településen mégis mi felfedezni való akad? Az igazság az, hogy eltévedni nem fogtok, de érdemes ismerkedni a hellyel és nem csak a szálloda bejáratáig-és-vissza sétálgatni. Mert a falu érdekes és színes, gyönyörű a növényzet, minden virágban pompázik. Reggeli sétánk alatt helyi nénik mellett hűsöltünk a citrusfák árnyékában, turistamentes helyeken nézelődtünk. (2019)" forrás

Ajánlott szálláshelyek (2021)

3 csillagos: Hotel Venus Mare , Galini Apartments&Studios ,

4 csillagos hotelek: Europa Beach ,Nana Angela Apartments ,

5 csillagos hotelek: Atlantica Caldera Palace ,

-------------------------

Nem ajánlottak: D&D Resort ,

Étkezés

,, Ismerkedtünk a családi tavernák választékával. Mire delet ütött az óra, megtaláltuk a Zorbas-t. A görögök mellett a krétaiak sem korán kelő típusok (erre később rájöttünk), és az átlagos nyitási idő 14 óra magasságban van, de a vendéglátóink kedvesek, szeretnek beszélgetni és hatalmas adag étellel halmozták el az asztalunkat; vagyis eltekintenek a korai érkezésünktől. Ajándékként kapunk gyümölcsöt, sütit és rakit is. Vendéglátásból van még mit tanulnunk." (2019) forrás

Vásárlás

A tengerparthoz közel, a Milos Beach Bar-nál van egy közepes méretű, praktikus szupermarket. 

Szórakozás

Érdemes beülni valamelyik cafenio-ba. Ezek hagyományos kis kávézók, ahol a helyi férfiak üldögélnek és dumálgatnak naphosszat (részegre nem isszák le magukat).

Egyéb hasznos információk

1. Heraklion busszal kb. 30 perc. - 15-30 percenként jár busz.

2. Az Analipsiből Agiosz Nikolaoszhoz vezető út mentén szép tájakban lehet gyönyörködni.

Strandok

A helyi strand kellemes. Nyáron mindig lehet számítani a hőséget enyhítő széljárásra. Elég nagyok a hullámok. Analipsinék a  strandföveny részben nagy szemcsés homokos, részben kavicsokkal kevert homokos. Van (tengerben is) sziklás partszakasz is s ott ajánlatos fürdőszandállal bemenni a vízbe.

A Sensatori szálloda előtti partszakaszról távolítottak el a legtöbb nagy követ s a homokos strand fogalmát leginkább ez jeleníti meg. E szakaszon a napozóágyak is jobb álllapotúak, mint a környékéen máshol. 

A strandnál található szupermarket és elhozatalos pizza büfé.  

Látnivalók

Analipsi fő temploma

Programlehetőségek

Chrissi sziget

Heraklioni piac

,, Imádom a piacokat. Nem kifejezetten a vásárolgatás miatt, hanem azért, mert vásárlás közben ismerszik meg a másik; hogyan alkudozik, nézelődik, válogat vagy egyszerűen csak létezik. Mivel ajándékba kaptuk ezt programot, ezért nem érkeztünk magas elvárásokkal, lesz ami lesz alapon belevetettük magunkat a főváros piacrengetegébe. Amit láttam, az nagyon elkeserített; üvöltöző, nem görög nemzetiségű árusok torkuk szakadtából kiabálva "reklámozták" nagyon gagyi portékájukat. A ponyvázott sátrak alatt rekkenő a hőség, huzamosabb ideig egyébként sem ajánlanám, így viszont végképp nem. A zöldség-gyümölcs felhozatal viszont gyönyörű, de tisztán látszik, hogy ezt a piacot csakis a turisták miatt emelték, helyieket nem igazán lehetett látni a forgatagban, csak árusként. Az árak magasak, az alkudozó-képességemet nem tudtam kamatoztatni, pedig már rutinosnak mondanám magamat e téren. Egy gyorsnak tervezett lehűlés után a közeli kávézóban, ahol az ice cappuchino rajtam landolt önhibámon kívül (eskü), tovább is indultunk Heraklion történelmi belvárosába." forrás

Spinalonga BBQ

,, Kevés olyan sziget vagy látnivaló található Görögországban, amelyt akkora hype leng körül, mint a Navaggio-öböl, Szantorini vagy Spinalonga. (A legtöbbet egyébként teljesen alaptalanul; sokkal szebb és csendesebb helyek is vannak az országban.) Spinalongára, vagy más néven a leprások szigetére kb. 1-1,5 óra alatt jutunk el hajóval. A sok turista és a napsugárzás miatt érdemes minél előbb, vagy legalább délelőtt érkeznetek a szigetre. A látvány lenyűgöző, semmiképp ne hagyjátok ki. Gyors jegyvásárlás (diákként 0€) után bejutunk a masszív a kapukon, és egy érezzük, mintha egy film díszletébe csöppennénk. " forrás

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon