ÚTIKRITIKA.HU / Nei Pori

Nei Pori

Nei Pori dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | A strandról | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Nei Pori - Utazás és nyaralás

Nei Pori dióhéjban

 • Nei Pori (Új Pori) az Olympiai Riviéra egyik legkedveltebb nyaralóhelye.
 • Nei Pori közúton hozzávetőleg 1100 kilométerre van Budapesttől. A távolság csaknem felén autópálya kínálkozik. A leggyakrabban választott úton ezek a városok találhatók Nei Porig: Szeged - Röske - Nis - Skopje - Katenrini- Paralia.
 • Nei Pori egy, a hetvenes évek végén épült település, ahol szinte minden a turizmusról szól. Nei Poriban lényegében nincs olyan szálláshely, ami messzebb lenne a tengerparttól 250 méternél. A település három negyedből áll s ezeket összeköti egy több mint két kilométer hosszú sétány.
 • Nei Porinak széles és szinte végtelenül hosszúnak érzékelhető, finom fehér-homokos, gyönyörű tengerpartja van. Ritka az ilyesmi Görögországban! 20-30 méter hosszan még sekély a víz, príma a kisgyerekeknek. Kb. 150 méter után igazán mély a víz.
 • Nei Pori a főszezonban minden alapvető szolgáltatást képes nyújtani, ami a nyaralók számára szükséges.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A tengerben lubickolás közben csodálni az Olympos-t (is) és a csodás növényzetet
 2. Lassan mélyül a tengervíz, nem kell kavicson lépdelni, tiszta a tengervíz, még a mély víznél is szuper átlátszó, a legszebb partszakasz a Hotel Evilion előtti
 3. Hosszasan sétálni, néha kocogni naplementekor a parton, persze mezítláb
 4. Meteora kolostorai (visszaút nem az autópályán, hanem a hegyi kisebb úton!)
 5. A kirándulás Szalonikibe (autóval egy óra)
 6. A strandbár árnyékos részén ülve iszogatni és minősíteni a nyaraló emberek előnyös és hátrányos testi adottságait
 7. Dion és Vergina
 8. A liliputi vasúttal (óránként közlekedik) többször is átmenni Platamonasba, ahol több bolt és vendéglátóhely található
 9. Szép hely a közeli (autóval 7 perc) Platamonas, kellemes volt a kikötőben ebédelni
 10. Van Nei Poriban bankautomata és sok helyen lehet bankkártyával fizetni (miként arra Gabriella éberen rámutatott)

Nem tetszett

 1. Csak azokon a partszakaszokon tiszta a strand, ahol az ott lévő szállodák gondoskodnak a szemét eltakarításáról
 2. A strandon itt-ott a zuhanyozók defektes állapota
 3. A Meteorák kolostoraihoz való eljutás meglepően nagy időigényessége (két óra)
 4. Platamonas strandjánál a tengervíz nem tűnt nekünk igazán tisztának
 5. Az ouzo (ánizsvodka) tizedszerre megkóstolva se jött be, és a birka kebab se

Vélemények

"Tetszett a környék, a görög emberek mentalitása, a barátságos árak, a közbiztonság, a látnivalók csodásak, az utazásszervezés tökéletes, a sofőrök jó fejek, szinte mindenhol volt ingyenes WIFI... Viszont nem tetszett az utcákat és a partot elborító szemét - alig vannak szemetes kukák, egyáltalán nem figyelnek a tisztaságra." (Vista-utazó, 2014)


,, Nei Pori alapvetően szép hely, kellemes környezettel. Szép a promenád, szuperek a tavernák. A strandon jó hosszasan kellett gyalogolni a mélyvizig (mint a Balatonon a déli parton), de ennél legyen nagyobb gondunk. A tengervíz szuper átlátszó. Kirándulások vonatkozásában a Pilion hegység fenti falvai tetszettek a legjobban. Liliputi vasúttal mentünk be Platamonasba (3 euró/fő). Élvezte a gyerek." (csőr, 2017) 


,, Nei Pori elég nagy csalódás volt, bár nem a hellyel van a gond, mert a táj és a part szép lenne! Sokat olvastam a szemetes partokról Görögországban, amit idáig nem tapasztaltam, de most különösen furcsa volt a helyzet, mivel minden nap járt a szemétszállító, és ennek ellenére a parton lévő kukák mindig púpozottan voltak. És bizony a tengerparton a turisták sem figyelnek a tisztaságra! Utolsó napon pedig a víz is tele volt mindenfélével, ragtapasz, pelenka darabok és ehhez hasonlók.😔

Egyes turisták elég bunkók majd fellökik az embert! (nem magyarok!) Mindezek ellenére mi próbáltuk jól érezni magunkat, a sok fakultatív nélkül ez a hely felejtős lenne. Természetesen az éttermekben kedvesek és nagyon barátságosak.

Meteorák, Dioni vízesés ajánlom mindenkinek! Mi voltunk túrázni is az Olymposzon ami a leírások alapján nagy meglepetés volt. Autóval felmentünk 1100 méterre és onnan fel 2100 méterre. Leírások alapján kényelmes sportcipőt ajánlottak amit bárki megtehet. Hát ez kicsit enyhe túlzás. Túracipő erősen ajánlott, minket konkrétan kinéztek a túrázók a sportcipőnkből, mindenki komoly túrabakancsban volt, ami kell is oda! És inkább gyakorlott túrázóknak ajánlott a terep! Sok helyen a szakadék szélén kellett menni sziklás köves terepen. Csoda hogy a sportcipőnk bírta! Felfelé eléggé kivette az energiánkat! Csak egy jó másfél órás pihenő után tudtunk visszaindulni! De maga a látvány csodálatos volt és minden izzadságot megért így is, már aki tudja ezt értékelni! (l.b., 2019)

Megközelítés

Jön!

Szállás és ajánlott hotelek

Nei Poriban zömében apartmanos szálláshelyek vannak. Itteni szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Apartmanok:

Kyma Beach Apartmanház ,

Ajánlott hotelek (2021):

Közlekedés

Kisebb bérautó egy napra kb. 35 euró.

Étkezés

 • A strand közelében, főleg a sétányon található több, korrekt árfekvésű étterem.
 • Nagyon jók a pékségek, amik cukrászdák is.

Vásárlás

A településen van néhány ajándékbolt és van több kis szupermarket. Minden pénteken a teplom előtt piac.

Érdemes elmenni Katharini városkába, mert ott jókat lehet vásárolgatni.

Figyelem!: Nei Poriban nincs pénzautomata. A legközelebbi Platamonasban van.

"Nem voltunk nagyon sok pénzzel eleresztve, de azt határoztuk, hogy ha már nyaralunk, akkor nem vásárlással, főzéssel, mosogatással akarjuk a drága időt tölteni. Szerényen de megoldottuk. Reggelihez itthonról vittünk Boci tubusos krémsajtot, egy kis vákuumfóliás szeletelt szalámit, pár darab Hamé májkrémet (nem kell hozzá konzervnyitó sem). Ezek nem foglaltak el túl nagy helyet és súlyuk sem jelentős. Ott vettünk kenyeret, péksüteményt, görög joghurtot (fiiinom), paprikát, paradicsomot, gyümölcsöt. Délben általában ettünk egy finom gyrost, este meg megint beültünk valahova. Általában valami olyasmit ettünk, ami olyan ottani. Na jó ettünk pizzát is. A tavernák előtt mindenütt ki vannak rakva nagy táblákon fényképpel, hogy miket lehet enni, árakkal, és magyarul is. A falu Platamon felőli végénél van a piac, csak most nem jut eszembe, hogy pénteken, vagy szombaton. Ott rengeteg gyümölcs, zöldség, és ezer féle isteni olajbogyó." forrás

Szórakozás

A gyerekeknek is kell szórakozóhely. Nos, Nei Pori jól áll játszóterekkel, vidámpark jellegű szórakoztatással.   

Szórakozási lehetőségek inkább a szomszédos Platamonas-ban vannak. Nei Pori központjától kb. 2,5 kilométerre az országút mentén található egy szabadtéri diszkó.

 • Marabu
 • Trocadero

Egyéb hasznos információk

1. Szúnyogriasztókat tessék vinni. 

A strandról

Két napozóágy és egy napernyő és egy kis asztalka napi bérleti díja 3-4 euró/fő. Van ahol egy napozóágy és egy napernyő 3,50 euró (pulusz egy kávé és fél liter víz).

Nei Pori strandjaira jellemző, hogy a víz lassan mélyülő és ez jó a kisgyermekeknek. A homokvöveg yvegyesen finom és durvább homokos.

A strand jobboldali részén, egy nyersebb partszakaszon vannak nudista napozók, fürdőzők, jóllehet ez ott nem engedélyezett.

Látnivalók és programlehetőségek

Szaloniki

Ha nem akarunk a 120 kilométerre lévő nagyvárosba kocsival menni, akkor lehet vonatozni is (alig 20 euró/fő oda-vissza).

Platamonas városka

Mozgalmasabb hely, mint Nei Pori.

Platamonas-i vár

Kereszteslovagok vára egy valamikori halászfalu felett.

Olvasmányos linkek

"Kipakolás után még leugrottunk a partra egy gyors tengeri fürdésre, aztán vacsora, majd egy óriási séta a tengerparton, naplementében. Máris beleszerettünk az új kis üdülőfaluba. De szerencsére teljes két hetünk volt, hogy kiélvezzük a látványt és megbarátkozzunk a helyiekkel, illetve a környező vagy épp híres városokkal, látványosságokkal. Az első héten elmentünk egy hajókirándulásra, Skiathos-ra (lásd: Skiathos menüpont), egy csodás kis szigetre, ahol 2 órát strandolhattunk és Jet Skyzhettünk. Egész héten minden nap kihasználtuk a napsütést és meleget, és minden reggel, este tengeri fürdésre mentünk. A napot mindig esti sétával zártuk. Vasárnap az Athéni fakultatív kirándulást választottuk: Akropolisz, őrségváltás .stb (lásd: Athén menüpont).

A második hét csak úgy elszállt, szintén fürdés a strandon, de már volt pár nap amikor egész napra mentünk ki. Kibéreltünk két napozóágyat egy szalma napernyővel, és választhattunk hozzá valamilyen innivalót. Természetesen az ottaniak szokásait felvéve frappéval kezdtük a napot. Ebédidőben a part melletti éttermekben ebédeltük, megkóstoltuk a görög ételeket. Annyira jól éreztük magunkat, hogy akár még hetekig is szívesen megtartottuk volna ezt az életstílust. A második hetünk egyik napján a Meteorákat néztük meg, ezek kolostorok, magasan a hegytetőn, nagyon szép volt(lásd: Meteorák menüpont). Egy másik nap pedig egy kis reggeli piacozás után a szomszédos halászfaluban lévő várba látogattunk el, csodás volt a kilátás a strandunkra és a tengerre. Maradt még két napunk, de az csak úgy elszállt az egész napos strandolásokkal. Végül lejárt az időnk és már csomagolni kellett, sajnos nagyon gyorsan telt ez a két hét. Aki még nem járt erre fele, és megteheti, nézze meg magának Nei Porit, nem fogja megbánni!" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Any S., 2019. 09. 10. 08:35
A hazai gyros nem gyros...


Gabriella Gedeon, 2019. 06. 08. 15:46
Nei Poriban van bankautomata, de sok helyen lehet kártyával is fizetni. Nem ártana néha frissíteni az oldalt.


Egri László, Hajdúszoboszló, 2015. 06. 18. 18:02
Szép emlékekkel tértem haza Nei Poriból, annak ellenére is, hogy egy kis napszúrást kaptam. A tenger nagyon tiszta, csendes és kellemes a hőmérséklete. A görög konyha annyira nem nyerte el a tetszésemet, a hazai gyros valamivel jobban ízlik. Éjszaka nagy pörgés van a part mentén, hiába kis településről van szó. A néger árusok jó fejek voltak, bár olyan jópofán tolakodóak is. Összességében jó emlék, de a buszos utazás durván hosszúra nyúlt a határon való ácsorgások miatt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS