ÚTIKRITIKA.HU / Nei Pori


hirdetes

útikritikák


Nei Pori

Nei Pori dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | A strandról | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

p.n. fotója

.

Nei Pori dióhéjban

 • Nei Pori (Új Pori) az Olympiai Riviéra egyik legkedveltebb nyaralóhelye.
 • Nei Pori egy, a hetvenes évek végén épült település, ahol szinte minden a turizmusról szól. Nei Poriban lényegében nincs olyan szálláshely, ami messzebb lenne a tengerparttól 250 méternél. A település három negyedből áll s ezeket összeköti egy több mint két kilométer hosszú sétány.
 • Nei Porinak széles és szinte végtelenül hosszúnak érzékelhető, finom fehér-homokos, gyönyörű tengerpartja van. Ritka az ilyesmi Görögországban! 20-30 méter hosszan még sekély a víz, príma a kisgyerekeknek. Kb. 150 méter után igazán mély a víz.
 • Nei Pori a főszezonban minden alapvető szolgáltatást képes nyújtani, ami a nyaralók számára szükséges.

2022. június: Nei Pori: Gyros 3,5 euro sör 5 euro a parton, üdítő 4 euro a parton, étteremben 2-4 között, főétel étteremben 10 eurotól, fagyi 1,5 euro/gombóc, fánkok a parton 2,5 euro Legjobb éttermek (amik nekünk bejöttek) Dionysos, AnkaJáp

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A tengerben lubickolás közben csodálni az Olympos-t (is) és a csodás növényzetet
 2. Lassan mélyül a tengervíz, nem kell kavicson lépdelni, tiszta a tengervíz, még a mély víznél is szuper átlátszó, a legszebb partszakasz a Hotel Evilion előtti
 3. Hosszasan sétálni, néha kocogni naplementekor a parton, persze mezítláb
 4. Meteora kolostorai (visszaút nem az autópályán, hanem a hegyi kisebb úton!)
 5. A kirándulás Szalonikibe (autóval egy óra)
 6. A strandbár árnyékos részén ülve iszogatni és minősíteni a nyaraló emberek előnyös és hátrányos testi adottságait
 7. Dion és Vergina
 8. A liliputi vasúttal (óránként közlekedik) többször is átmenni Platamonasba, ahol több bolt és vendéglátóhely található
 9. Szép hely a közeli (autóval 7 perc) Platamonas, kellemes volt a kikötőben ebédelni
 10. Van Nei Poriban bankautomata és sok helyen lehet bankkártyával fizetni (miként arra Gabriella éberen rámutatott)

Nem tetszett

 1. Csak azokon a partszakaszokon tiszta a strand, ahol az ott lévő szállodák gondoskodnak a szemét eltakarításáról
 2. A strandon itt-ott a zuhanyozók defektes állapota
 3. A Meteorák kolostoraihoz való eljutás meglepően nagy időigényessége (két óra)
 4. Platamonas strandjánál a tengervíz nem tűnt nekünk igazán tisztának
 5. Az ouzo (ánizsvodka) tizedszerre megkóstolva se jött be, és a birka kebab se

Vélemények

"Tetszett a környék, a görög emberek mentalitása, a barátságos árak, a közbiztonság, a látnivalók csodásak, az utazásszervezés tökéletes, a sofőrök jó fejek, szinte mindenhol volt ingyenes WIFI... Viszont nem tetszett az utcákat és a partot elborító szemét - alig vannak szemetes kukák, egyáltalán nem figyelnek a tisztaságra." (2014)


,, Nei Pori alapvetően szép hely, kellemes környezettel. Szép a promenád, szuperek a tavernák. A strandon jó hosszasan kellett gyalogolni a mélyvizig (mint a Balatonon a déli parton), de ennél legyen nagyobb gondunk. A tengervíz szuper átlátszó. Kirándulások vonatkozásában a Pilion hegység fenti falvai tetszettek a legjobban. Liliputi vasúttal mentünk be Platamonasba (3 euró/fő). Élvezte a gyerek." (csőr, 2017) 


,, Nei Pori elég nagy csalódás volt, bár nem a hellyel van a gond, mert a táj és a part szép lenne! Sokat olvastam a szemetes partokról Görögországban, amit idáig nem tapasztaltam, de most különösen furcsa volt a helyzet, mivel minden nap járt a szemétszállító, és ennek ellenére a parton lévő kukák mindig púpozottan voltak. És bizony a tengerparton a turisták sem figyelnek a tisztaságra! Utolsó napon pedig a víz is tele volt mindenfélével, ragtapasz, pelenka darabok és ehhez hasonlók.😔

Egyes turisták elég bunkók majd fellökik az embert! (nem magyarok!) Mindezek ellenére mi próbáltuk jól érezni magunkat, a sok fakultatív nélkül ez a hely felejtős lenne. Természetesen az éttermekben kedvesek és nagyon barátságosak.

Meteorák, Dioni vízesés ajánlom mindenkinek! Mi voltunk túrázni is az Olymposzon ami a leírások alapján nagy meglepetés volt. Autóval felmentünk 1100 méterre és onnan fel 2100 méterre. Leírások alapján kényelmes sportcipőt ajánlottak amit bárki megtehet. Hát ez kicsit enyhe túlzás. Túracipő erősen ajánlott, minket konkrétan kinéztek a túrázók a sportcipőnkből, mindenki komoly túrabakancsban volt, ami kell is oda! És inkább gyakorlott túrázóknak ajánlott a terep! Sok helyen a szakadék szélén kellett menni sziklás köves terepen. Csoda hogy a sportcipőnk bírta! Felfelé eléggé kivette az energiánkat! Csak egy jó másfél órás pihenő után tudtunk visszaindulni! De maga a látvány csodálatos volt és minden izzadságot megért így is, már aki tudja ezt értékelni! (l.b., 2019)


Nei pori szèles ,homokos tengerpart,olcsó árak ès mellette van Platamon a Görög halászfalu!
Rengeteg fakultatív program!


Megközelítés

Nei Pori közúton hozzávetőleg 1100 kilométerre van Budapesttől. A távolság csaknem felén autópálya kínálkozik. A leggyakrabban választott úton ezek a városok találhatók Nei Porig: Szeged - Röszke - Nis - Skopje - Katenrini- Paralia.

Szállás és ajánlott hotelek

Nei Poriban zömében apartmanos szálláshelyek vannak. Itteni szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Apartmanok:

Kyma Beach Apartmanház

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: 

 • 4 csillagos: Evdion Hotel , Evilion Sea&Sun Hotel , Hotel Stilvi

Közlekedés

Kisebb bérautó egy napra kb. 35 euró.

Étkezés

 • A strand közelében, főleg a sétányon található több, korrekt árfekvésű étterem.
 • Nagyon jók a pékségek, amik cukrászdák is.

b. i. fotója

Vásárlás

A településen van néhány ajándékbolt és van több kis szupermarket. Minden pénteken a teplom előtt piac.

Érdemes elmenni Katharini városkába, mert ott jókat lehet vásárolgatni.

Nei Pori-ban több bank is található, amelyek ATM-eket kínálnak a turisták számára. Az alábbiakban néhány példa a bankokra és az ATM-ek elérhetőségére Nei Pori-ban:

Alpha Bank: Az Alpha Bank Nei Pori-ban található a Leoforos Olympou 102 szám alatt. Az ATM-ek egész nap működnek.

National Bank of Greece: A National Bank of Greece Nei Pori-ban található a Leoforos Olympou 62 szám alatt. Az ATM-ek egész nap működnek.

Piraeus Bank: A Piraeus Bank Nei Pori-ban található a Leoforos Olympou 86 szám alatt. Az ATM-ek egész nap működnek.

Ezek csak néhány példa a Nei Pori-ban található bankok közül, amelyek ATM-eket kínálnak. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb üzlet, étterem és szálloda elfogadja a hitel- és bankkártyákat is, így az ATM-k nem feltétlenül szükségesek a pénzfelvételhez. A legjobb, ha előzetesen megvizsgálja a bankok és a pénzfelvételi lehetőségek elérhetőségét, hogy ne legyen gond a helyi pénzügyek intézésével.

"Nem voltunk nagyon sok pénzzel eleresztve, de azt határoztuk, hogy ha már nyaralunk, akkor nem vásárlással, főzéssel, mosogatással akarjuk a drága időt tölteni. Szerényen de megoldottuk. Reggelihez itthonról vittünk Boci tubusos krémsajtot, egy kis vákuumfóliás szeletelt szalámit, pár darab Hamé májkrémet (nem kell hozzá konzervnyitó sem). Ezek nem foglaltak el túl nagy helyet és súlyuk sem jelentős. Ott vettünk kenyeret, péksüteményt, görög joghurtot (fiiinom), paprikát, paradicsomot, gyümölcsöt. Délben általában ettünk egy finom gyrost, este meg megint beültünk valahova. Általában valami olyasmit ettünk, ami olyan ottani. Na jó ettünk pizzát is. A tavernák előtt mindenütt ki vannak rakva nagy táblákon fényképpel, hogy miket lehet enni, árakkal, és magyarul is. A falu Platamon felőli végénél van a piac, csak most nem jut eszembe, hogy pénteken, vagy szombaton. Ott rengeteg gyümölcs, zöldség, és ezer féle isteni olajbogyó." forrás

Szórakozás

A gyerekeknek is kell szórakozóhely. Nos, Nei Pori jól áll játszóterekkel, vidámpark jellegű szórakoztatással.   

Szórakozási lehetőségek inkább a szomszédos Platamonas-ban vannak. Nei Pori központjától kb. 2,5 kilométerre az országút mentén található egy szabadtéri diszkó.

 • Marabu
 • Trocadero

Egyéb hasznos információk

1. Szúnyogriasztókat tessék vinni. 

2. Az üdülőhelyen található egy turisztikai információs iroda, amely az alábbi címen található:

Nei Pori Tourist Information Office
Leoforos Olympou 72, Nei Pori 600 65, Görögország

Az iroda általában június elejétől szeptember végéig van nyitva, és az alábbiak szerint üzemel:

Hétfő - Vasárnap: 09:00 - 21:00

Az iroda szolgáltatásai közé tartozik a helyi látnivalók, programok és események információinak biztosítása, valamint a szálláshelyek, éttermek és kávézók ajánlásai. A turisztikai információs iroda munkatársai szívesen segítenek a turistáknak, hogy minél jobban kihasználhassák az üdülőhely nyújtotta lehetőségeket, és érdemes felkeresni őket, ha bármilyen kérdése van az utazóknak.

A strandról

Két napozóágy és egy napernyő és egy kis asztalka napi bérleti díja 3-4 euró/fő. Van ahol egy napozóágy és egy napernyő 3,50 euró (pulusz egy kávé és fél liter víz).

Nei Pori strandjaira jellemző, hogy a víz lassan mélyülő és ez jó a kisgyermekeknek. A homokvöveg yvegyesen finom és durvább homokos.

A strand jobboldali részén, egy nyersebb partszakaszon vannak nudista napozók, fürdőzők, jóllehet ez ott nem engedélyezett.

n. b. fotója

Nei Pori két stranddal rendelkezik: a fő stranddal és a sávos stranddal. Mindkét strand homokos és tiszta, és ideálisak a fürdőzésre és a napsütéses pihenésre. Azonban az előnyök és a hátrányok különbözőek lehetnek az egyes strandoknál, így itt van egy rövid áttekintés:

Főstrand: Ez a Nei Pori legnagyobb strandja, és a város központjában található. Az előnyei közé tartozik, hogy széles homokos területen terül el, és sok helyet kínál a napozáshoz és a sportoláshoz. A strand közelében található számos üzlet, étterem és kávézó, ami kényelmes lehet az utazók számára. A strand azonban néha zsúfolt lehet a főszezonban, és lehet, hogy nehéz megtalálni egy helyet, ahol nyugodtan pihenhet.

Sávos strand: Ez a strand a fő strand déli részén található, és többnyire helyi lakosok használják. Az előnyei közé tartozik, hogy általában kevésbé zsúfolt, és nyugodtabb környezetet nyújt a pihenéshez és a strandoláshoz. A sávos strand nagyszerű lehet azok számára, akik csendesebb környezetre vágynak, de azok számára, akik a kényelmet és a kényelmes hozzáférést keresik az üzletekhez és a szolgáltatásokhoz, a fő strand lehet jobb választás.

Mivel mindkét strand homokos és tiszta, a döntés a személyes preferenciáktól és az egyéni igényektől függ. Érdemes mindkét strandot meglátogatni, és eldönteni, hogy melyik a leginkább megfelelő az adott személynek.

Látnivalók és programlehetőségek

Szaloniki

Ha nem akarunk a 120 kilométerre lévő nagyvárosba kocsival menni, akkor lehet vonatozni is (alig 20 euró/fő oda-vissza).

Platamonas városka

Mozgalmasabb hely, mint Nei Pori.

Nagyon szép hely, Gyönyörű a környezet és lehet választani ,hogy homokos vagy kavicsos strandon szeretnél fürödni
Az éjszakai élete is pezsgő. (2022)

Platamonas-i vár

Kereszteslovagok vára egy valamikori halászfalu felett.

A Platamonas-i vár a Pieria régióban található, Nei Pori és Platamonas falvak között. A várat a 12. században építették a Bizánci Birodalom védelmére, majd a középkorban és a török uralom alatt is átépítették és megerősítették. A vár ma turisztikai látványosságként szolgál, és remek kilátást nyújt a tengerre és a környező hegyekre. A falak és a torony jól megőrzöttek, és a területen találhatók múzeumok, kiállítások és egy kis kávézó is. A vár megközelíthető gyalog vagy autóval, és a belépőjegy viszonylag olcsó.

t. r. fotója

Olvasmányos linkek

"Kipakolás után még leugrottunk a partra egy gyors tengeri fürdésre, aztán vacsora, majd egy óriási séta a tengerparton, naplementében. Máris beleszerettünk az új kis üdülőfaluba. De szerencsére teljes két hetünk volt, hogy kiélvezzük a látványt és megbarátkozzunk a helyiekkel, illetve a környező vagy épp híres városokkal, látványosságokkal. Az első héten elmentünk egy hajókirándulásra, Skiathos-ra (lásd: Skiathos menüpont), egy csodás kis szigetre, ahol 2 órát strandolhattunk és Jet Skyzhettünk. Egész héten minden nap kihasználtuk a napsütést és meleget, és minden reggel, este tengeri fürdésre mentünk. A napot mindig esti sétával zártuk. Vasárnap az Athéni fakultatív kirándulást választottuk: Akropolisz, őrségváltás .stb (lásd: Athén menüpont).

A második hét csak úgy elszállt, szintén fürdés a strandon, de már volt pár nap amikor egész napra mentünk ki. Kibéreltünk két napozóágyat egy szalma napernyővel, és választhattunk hozzá valamilyen innivalót. Természetesen az ottaniak szokásait felvéve frappéval kezdtük a napot. Ebédidőben a part melletti éttermekben ebédeltük, megkóstoltuk a görög ételeket. Annyira jól éreztük magunkat, hogy akár még hetekig is szívesen megtartottuk volna ezt az életstílust. A második hetünk egyik napján a Meteorákat néztük meg, ezek kolostorok, magasan a hegytetőn, nagyon szép volt(lásd: Meteorák menüpont). Egy másik nap pedig egy kis reggeli piacozás után a szomszédos halászfaluban lévő várba látogattunk el, csodás volt a kilátás a strandunkra és a tengerre. Maradt még két napunk, de az csak úgy elszállt az egész napos strandolásokkal. Végül lejárt az időnk és már csomagolni kellett, sajnos nagyon gyorsan telt ez a két hét. Aki még nem járt erre fele, és megteheti, nézze meg magának Nei Porit, nem fogja megbánni!" forrás

Fotóegyveleg

p.b.

p. p. fotója

g.t. fotója

b. i. (2022. május közepe)

Vissza az elejére


Kommentek

Any S., 2019. 09. 10. 08:35
A hazai gyros nem gyros...


Gabriella Gedeon, 2019. 06. 08. 15:46
Nei Poriban van bankautomata, de sok helyen lehet kártyával is fizetni. Nem ártana néha frissíteni az oldalt.


Egri László, Hajdúszoboszló, 2015. 06. 18. 18:02
Szép emlékekkel tértem haza Nei Poriból, annak ellenére is, hogy egy kis napszúrást kaptam. A tenger nagyon tiszta, csendes és kellemes a hőmérséklete. A görög konyha annyira nem nyerte el a tetszésemet, a hazai gyros valamivel jobban ízlik. Éjszaka nagy pörgés van a part mentén, hiába kis településről van szó. A néger árusok jó fejek voltak, bár olyan jópofán tolakodóak is. Összességében jó emlék, de a buszos utazás durván hosszúra nyúlt a határon való ácsorgások miatt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes