ÚTIKRITIKA.HU / Görögország


hirdetes


útikritikák


Görögország

Görögország, Athén, nyalarás

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | Görögökről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Athén - Kovács Ádám fotója

Időjárás és éghajlat

Görögország éghajlata roppant változatos (mediterrán, mérsékelt, alpesi), az országon belül jelentős eltérésekkel. A néhány szélességi foknak megfelelő keskeny területsávon olyan eltérések fordulhatnak elő, mint - mondjuk - Németország és Szicília között. A partvidék éghajlata jellemzően mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A hegyek által körülzárt völgyekben és a medencékben (nem a szállodaiakban) nyáron rendkívül nagy a hőség, nemegyszer 45-50 °C. Azokon a területeken, ahová a tengermelléki légáramlatok behatolnak, a hőmérő ritkán emelkedik 30 °C-nál magasabbra, és ritkaság, ha télen mínusz 4 °C alá süllyed a hőmérséklet.

A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg, és enyhíti a nyári hőséget. Görögországban a levegő rendkívül tiszta (na nem a nagyvárosokban) és száraz, különösen a hegyekben. Az évszakok igen élesen elhatárolódnak egymástól. A nagy hőség általában júniustól válik uralkodóvá, s a nyár vége augusztus utolsó napjaira esik. Ez alatt az idő alatt ritka az eső, a föld kiszárad, a legtöbb folyó kavicsmederré változik, és a növényzet legfeljebb a dús éjjeli harmat révén jut vízhez. Az ég nyáron mindig felhőtlen, az éjszakák csillagosak, a levegő tiszta, igen messzire ellátni.

Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik. Tartós havazás csak a legmagasabb hegyeken fordul elő. A síkságon - ha esik is ritkán hó -, gyorsan elolvad. Kemény telek ritkán fordulnak elő. Általában északról dél felé haladva egyre enyhébbé válik a tél. Északon a januári középhőmérséklet 5 °C, délen 11 °C. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze 289 mm eső hullik. Nyáron a nagy szárazságban gyakoriak lehetnek a kisebb nagyobb erdő- és bozóttüzek.

Görögország időjárása

Földrajz

A görög zászló színeinek ez a magyarázata: a fehér a görög vizek nyughatatlan hullámait és a felhőket, a kék a tengert és az eget szimbolizálja. A zászlón a kilenc vízszintes sávnak is van érdekes jelentése: az oszmán megszállás idején a szabadságküzdelem jelszava az volt, hogy Szabadság vagy halál! Ennek az eredeti görög megfelelője: Eleftheria i Thanatos éppen kilenc szótagból áll. Görögország területének 80 százaléka hegyvidékes, 50 százalékát erdő borítja. Meglepő, de Európában Svájc után Görögország a leginkább hegyvidékes ország. Érdekes, hogy a domborzati viszonyok miatt Görögországban sehol nincs hajózható folyó. Európában a szeizmikus aktivitás csaknem fele a görög földhöz kapcsolódik. Görögország mintegy kétezer szigettel rendelkezik, közülük 227 lakatlan. Görögországnak nincs olyan szárazföldi pontja, ami 137 kilométernél távolabb lenne a tengerparttól. A kontinensünkön Görögországban tartanak a legnagyobb számban kecskéket.

,, Aggasztja a fürdőzőket Görögország medúza inváziója. A strandokon időközönként nagy számban megjelenő kocsonyás állatok különösen a kisgyermekeseket zavarják. A természeti jelenség számos területet érint. Míg korábban Sarti és Toroni partjainál is előfordult hasonló “medúza invázió”, ezúttal különösen a Korinthoszi-öbölben szaporodott el a kocsonyás állatok száma.

A medúzák közül csak a Pelagia nochiluca veszélyes az emberre, de az állat a nyílt tengeren él és csípésének kezelése közismert. Az érintett bőrfelületet nem szabad dörzsölni, helyette le kell öblíteni édes víz és ammónia keverékéből készített oldattal. Továbbá érdemes bekenni Fenistil géllel, de a kezelés során különös tekintettel kell lenni az allergiásokra! (2017 július)" forrás

Η Γαλανόλευκη (kék és fehér) vagy Η Κυανόλευκη (azúr és fehér)

Közép-Macedónia - Meteora - r.o. fotója

Történelem

Görögország a nyugati civilizáció bölcsője, ahogy egy tévés joghurtreklámban a görög néni mondja nekünk: mi adtuk nektek a demokráciát. A hála egyik kifejezése az, hogy Görögország az egyetlen "nyugat-európainak" nevezett ország, amely nem is fekszik Európa nyugati részén. Az ókori Görögország nem volt egy ország, mint a mai. Legalább 1500 városállamból (poliszok) állt. Mindegyik városállamnak voltak saját törvényei, hadserege. Persze folytonos viszályban éltek egymással. Athén volt a legnagyobb városállam. Az Athén és a Spárta által vezetett peloponnészoszi liga közötti háború (i.e. 431-404) romokba döntötte az ókori Görögországot és véget vetett aranykorának. Kleopátra görög volt, a híres Ptolemaiosz családból való.

.

.

Amikor a római birodalom ketté szakadt i.u. 285-ben, a keleti fele, a mai Görögország területével együtt a bizánci birodalmat alkotta. 1453-ban Görögország török uralom alá került és csupán 1829-ben vált függetlenné. A második világháború folyamán Görögországnak folyamatosan egyszerre három országgal (Olaszország, Németország, Albánia) kellett hadakoznia. A görögök a függetlenség megvédéséért nagyon nagyon megküzdöttek, 220 napon át folytattak ellenállást, elismerést szerezve sok helyen a világban. Még Hitler is elismerte 1943-ban, hogy a németek ellen a görögök harcolnak a legnagyobb hősiességgel és a halált a leginkább megvető bátorsággal. Churchill híresé vált mondása (1941): a görögök nem úgy küzdenek, mint a hősök, a hősök küzdenek úgy, mint a görögök. A demokrácia annyira kötelező Görögországban, hogy a választáson való részvétel is az. A 18 éven felüli görög állampolgárokat a törvény kötelezi a voksolásra.

"Görögország adósságban született, fennállása során szinte mindvégig külföldi adósságokban úszott, ötször formálisan is csődbe ment. De még ezeken kívül is legalább kétszer mentették meg az országot a pénzügyi összeomlástól. És ezzel - bár nem ők a világelsők - modern történelmük felét, 90 évet államcsődben töltöttek a görögök. A Bloomberg hírügynökség összeállítása szerint az athéni olimpia vezetett a görög gazdasági hanyatláshoz a 2010-es évek elején. Az olimpia 9 milliárd euróba került (mai árfolyamon több mint 2700 milliárd forintba. Amikor az olimpia lezárult, Athén figyelmeztette az eurózónát (amelyhez pár évvel korábban csatlakozott), hogy az államadósság a vártnál rosszabbul alakult." forrás

Manapság

A görögök a közelmúltban nagyon is jól éltek. Az Európai Unió tagállamai közül Görögországban a legnagyobb az aránya azoknak a családoknak, amelyek saját ingatlanban laknak. Görögországban kötelező a katonai szolgálat (1.-másfél év) a fiatal férfiaknak.

,, Miközben a társadalom egyik rétege ma is tehetős és gazdag. Gyakran látni a belvárosban több ezer eurós luxuskiegészítőket viselő hölgyeket és férfikat vagy több tízezer eurós autókkal közlekedő huszonéveseket, miközben a városi busz 20 percenként közlekedik tömve csúcsidőben, és mindenhol csak a gazdasági válságról hallani, ami már 10 éve fennáll rendületlenül. A társadalmi különbségek, az ingatlanpiac mély zuhanása, az adók, a kilátástalanság, az építőipar és a termelőipar teljes leállása könyörtelenül rányomta a pecsétjét a mindennapokra. Az egyetlen biztos szektor az állami alkalmazottaké és a nyugdíjasoké, ők a kereskedelem legfőbb fenntartói. Az üzletekben nagyon sokszor találkozni képmutató, érdekből kedves eladókkal akik igazából a hátuk közepére se kívánnak. (2019)" forrás

Gazdaság

 • Görögország rendelkezik a világ harmadik legnagyobb hajóflottájával (a világ hajóállományának 15.5 százaléka. A görög törvények szerint a görög hajók személyzetének 75 százalékban görögnek kell lenni.
 • Évente hozzávetőleg 16,5 millió turista látogatja meg Görögországot, azaz másfélszer annyian, mint az ország lakossága. A turizmus 16 százalékát teszik ki a görög GDP-nek.

"Ha turistaként segíteni akarsz a görögöknek, használd a hitelkártyádat. Görögország turizmusért felelős megbízottja, Andreas Andreadis szerint ez most a legnagyobb segítség, amit a válság sújtotta országnak nyújtani tud egy odalátogató turista. Ez ugyanis a leghatékonyabb eszköz az adóelkerülés elleni harcban. Az adók be nem fizetése meglehetősen elterjedt gyakorlat Görögországban is, most viszont, amikor a kormány az életéért harcol, hogy valahogy törleszteni tudjon az IMF-nek, minden fillér számít. Ha pedig az országot elözönlő turisták készpénz helyett kártyákat használnak, olyan bevétel keletkezik, ami után nem nagyon lehet nem befizetni az adókat.

Görögországban idén 25 millió turistát várnak, ez kétszer annyi ember, mint ahányan élnek az országban. A turisták jellemzően pont az ország azon részeit látogatják majd, ahol az adófizetési morál kifejezetten alacsony. Még mindig nem tudni, hogy mi lesz Görögországgal, a következő lejáró hitel törlesztése május 12-éig esedékes, ekkor 780 millió eurót kell átutalniuk az IMF-nek. A halasztási és átütemezési igényeik pedig eddig rendre nem tudták keresztülvinni Brüsszelen, mivel a trojka szerint nem megfelelően szigorú reformcsomagot rakna össze a hitel lazításáért cserébe a Sziriza-kormány.

A turizmusért felelős vezető megszólalása épp egy nappal azután jött, hogy a miniszterelnök Alekszisz Ciprasz felvetette, hogy kötelező lehetne bankkártyát használni minden 70 eurónál nagyobb értékű tranzakció során. Ez szerinte racionálisabb ötlet, mint amivel pénzügyminisztere, Janisz Varoufakisz állt elő korábban, aki turistákból képzett volna beépített adóellenőröket. A becslések szerint Görögországnak évente mintegy 20 milliárd eurós bevételkiesése származik az adóelkerülési gyakorlatok miatt. Épp ezért tűzte ki fő célnak az új kormány, hogy ezzel kezdjen valamit.

A kormány egy másik intézkedése, hogy áfát terveznek emelni a legnépszerűbb, Égei-tengeri üdülőhelyeken a turizmussal összefüggő iparágakban és szolgáltatásoknál. A turistaipar persze kiakadt, szerintük az intézkedés túl későn jön, hiszen az éves szállások többségét már előre értékesítették erre az évre, ezért a különbséget nem lenne egyszerű a turistákra terhelni."  forrás


,, Sajnos az infrastruktura terén az ország nagyon rossz állapotban van. Sok helyen normális járda sincs, az utak rossz állapotban vannak, és a belvárosban hihetetlen szűkek az utcák. A buszok régiek, a vonatok nagyon régiek, sőt a legújabb villanyvonatok is a 2004-es olimpia idején kerültek szolgálatba, a távolsági buszok pedig igazán régiek. A városok terv nélkül épültek és terjeszkedtek, nagyon sok az engedély nélkül épített épület és ház. A játszóterek többsége régi, vagy ha felújított, akkor se költenek állagmegóvásra. Parkok alig vannak. (2019)" forrás

Görögökről

 • A görög lakosság nagyon egységes etnikailag, a népesség 98 százaléka született görög. A legnagyobb etnikai kisebbség a török is nagyon kicsi hányadot tesz ki.
 • Az ötvenes években a görög felnőtt népességnek alig 30 százaléka tudott írni és olvasni, ma az arány több mint 95 százalék.
 • A görögök Európában a legvallásosabb népek közé tartoznak. Istenhívőnek mondja magát a lakosság 83 százaléka (a kontinensünkön a legalacsonyabb százalék e tekintetben Csehországban van, 52 százalék). Feltűnően sokan hordanak keresztet nyakláncon. A férfiak közül sokan morzsolgatnak, pörgetnek a kezükben gyöngyös imaláncot. A templomok előtt a görög jellemzően keresztet vet, gyakran elég gépiesen. Étkezés előtt vagy után is szoktak keresztet vetni.
 • Görögország a világon az egyetlen ország, ahol az ortodox keresztény vallás államvallás, tehát az állam és az egyház szétválasztása nem történt meg.
 • Görögországban nagyon kevés számban van öregek otthona. A nagyszülők jellemzően a gyerekeik családjával élnek halálukig. Sok fiatal a házasodásig a szülői házban él, kényelemből, de anyagi kényszerből is.
 • Az európai unió országai közül Görögországban a legalacsonyabb a válások száma, viszont a legmagasabb az abortuszok aránya.
 • Európában Görögországban a legnagyobb az aránya a dohányosoknak.
 • A görögök a névnapjukat jobban megünneplik, mint a születésnapjukat.
 • A világon itt van az egy főre jutó legnagyobb sajtfogyasztás.
 • A lakosság kb. negyede el van hízva.

"Görögök. Azaz kedvesek, mosolygósak, barátságosak, melegszívűek, vendégszeretők és segítőkészek." (Gerda)


"Aki Görögországba megy, készüljön fel arra, hogy itt az emberek egyszerűen mások, természetesebbek. Nem kapkodnak, általában ráérősek és nyugodtak, kivéve, ha felidegesíti valaki őket- na ilyenkor előrobban a mediterrán temperamentum és kiabálnak, mutogatnak.

Egyszerűen lustább, lassúbb itt az élet, de mi épp ezért szeretünk ide menni. A szabályokra általában fittyet hánynak és jellemzően az utcán, de legalábbis házon kívül élik a napjaik nagy részét. Az éttermekben a kiszolgálás is lassúbb lehet néha emiatt. Előfordul, hogy a tulajdonos, aki épp felszolgálna, leül egy asztalhoz és elfelejtkezik a feladatáról, de aztán olyan kedvesen mosolyog, hogy nem lehet rá haragudni. A dohányzás számukra nem tabu, sőt nagyon is jellemző, bár főleg inkább a szabad tereken dohányoznak. Ha pl. egy hajóra való felszállás előtt valaki még megáll, hogy elszívja az utolsó cigarettáját, mosolyogva intenek: „gyere nyugodtan, ez egy görög hajó, hozhatod a cigit is." (Eszter)


"Nagyon kedvesek általában. Ha hűségessé válunk egy-egy étteremhez, bárhoz, számíthatunk ajándék italokra, gyümölcstálakra és őszinte mosolyokra. Temperamentumosak, de van bennük egy olyasfajta nyugalom és életigenlés, ami a magyarok számára nagyon vonzó lehet." (F. E.)


"Nem csoda, hogy válságba kerültek. Az állami alkalmazottak 10-kor elkezdenek dolgozgatni délig, aztán kipihenik a két óra munka kolosszális fáradalmait, aztán még marad néhány órácska munka." (2013)


"Szerintem a görögök szinte minden körülöttük élő népet lenéznek, valamennyire még Nyugat-Európát is. Azt hiszik, hogy ők alkották meg az európai civilizációt és mikor az ókorban az őseik filozófusok voltak, akkor Európa egyéb részein az emberek még majmok voltak vagy jó esetben primitív szatírok."


"Roppant hangosak. Az idősebb asszonyságok esetében elő fordul, hogy a közlés akusztikus viszonylata fülsüketítést eredményez. A turizmusban így-úgy közvetlenül érdekelt görög ember persze kötelességérzetből is roppant szívélyes a külföldi látogatóval. Köszönésben mindig megelőzik a vendéget. Az utca embere azonban önzetlenül is képes barátságos arcot vágni, és a legtermészetesebb módon segíteni az elkallódó idegennek. Igazán közvetlen emberek, pedig valójában szívesebben vannak maguk között. Jól érzékelhető, hogy egymás között mennyivel oldottabbak. A görögök fölöttébb babonásak. Példa: Imádják a gyerekeiket, de mégis utálják, ha egy idegen bámulja őket. Úgy tartják, hogy a pillantás akár rossz is lehet, és a gyereket attól megszállja valami rossz szellem, vagy kiprovokálja az istenek irigységét.

Feltűnő, hogy a görögök milyen gyakran vetnek keresztet. Főleg az asszonyoknál figyelhető meg, hogy egymás után kétszer, háromszor is ezt teszik. Nem kell ehhez az, hogy valami templom, kápolna vagy megszentelt hely legyen a közelben. Akkor is keresztet vetnek, ha valamitől félnek, vagy valami nehéz feladat előtt állnak. Így adódhat, hogy keresztet vetnek, mielőtt egy forgalmas úton át kell gyalogolniuk. A görögöknek semmi nem olyan sürgős, hogy azonnali figyelmet követeljen. Gyakran láthatunk befejezetlen házakat Görögországban, sokszor csak annyit csinálnak meg a házból, amennyi éppen szükséges a családnak. Majd amikor szükségük lesz még több szobára, akkor építenek még többet.

A görögök sokkal nyugisabbak, türelmesebbek, mint mi, magyarok. Ehhez ott a nyaraláskor érdemesebb inkább igazodni, mert a hepciáskodás, hőzöngés, balhézás, hisztizés ott nem csupán ellenszenvet válthat ki, hanem akár megmosolygó ellenkezést is. Még ha igazunk is van egy konfliktusban, célszerűbb lazább, haverkodóbb megközelítésben rendezni az ügyet. Furcsa, hogy a mediterrán temperamentumuk ellenére, nincsenek mindjárt a plafonon, ha valami idegesítő történik velük" forrás

Helyi öregurak szórakoznak a Parosz szigeti kávézóban - k.m. fotója

"Válogatott általánosítások (görbetükör) a görögökről: nagytestűek és túlsúlyosak, szuvlakit és olívabogyót esznek, úzót és vörösbort isznak egész nap, étkezések közti szünetben tányérokat törnek szét, vezetni nem tudnak (pláne nem sötétben), szervezetlenek, nehéz ételeket esznek, övéké a világ össze olajtartályhajója, szeretnek könnyedén éldegélni, korruptak, tervezésre képtelenek, kulturáltak, nem hatékonyak, elhanyagolt házakban laknak szakadozott függönyű ajtók és ablakok mögött , rozsdás autókban furikáznak. Vannak szép görög lányok, amíg még fiatalok." (2013)


Bólintásszerű biccentés – Ezt nehéz leírni, de nagyon jól be tudnám mutatni. Kérdezel valamit, és ezt csinálják. Kicsit csettintenek a nyelvükkel, és kissé hátravetik a fejüket, közben tartva a szemkontaktust. Ezt én úgy értelmeztem, hogy „várj, gondolkodom, mit lehetne tenni”, de valójában a jelentése: „NEM! NEM!” Fokozza az értetlenséget, hogy az igen úgy van, hogy NE, és hiába tudja az ember, szinte pavlovian elutasításnak veszi a NE-t, nem igennek.

Szúrósan néznek – Ha lassan mész autóval, babakocsival stb. a girbegurba utcán, ott áll valaki az út szélén, és szúrósan néz. Tartja a szemkontaktust. Rosszall. Kellemetlen. Az emberek nem kedvesek (kivéve, ha már kialakult valami kapcsolat, onnantól nagyon kedvesek), az ovistársak szülei nem fogadják a köszönésem. Ha görögül próbálsz beszélni, tutira angolul válaszolnak (szinte mindenki nagyon jól tud), de ha feladod, és angolul kezdesz neki a pékségben, sokszor már fordul is az eladó következő vásárlóhoz, téged leírva, te meg csak állsz ott döbbenten.

A fiatal férfiak idegessége – Ülnek a kávézóban, órák hosszat. (Emiatt iszonyú drága a kávé, mert mindenki egyet iszik 2 órán át.) Ülnek, és rázzák a kis golyócskákból álló füzért. Az asztalon kint vannak státuszszimbólumok: designer öngyújtó (ez talán a legfontosabb), kocsikulcs, telefon.

Tudálékos nénik – A kedves görög nénik mindenbe beleszólnak. Nincs gyapjúsapka a gyereken novemberben? Mindenki naptárhoz, és nem időjáráshoz öltözködik, így novemberben 24 fokban nagy szőrös csizmákban meg kabátokban járnak, teljesen indokolatlanul.) Minek az ilyennek gyerek?! Engeded pancsolni (gumicsizmában) a pocsolyában? Rád szól! Nincs zokni a csecsemő lábán mondjuk egy 35 fokos szeptemberi napon? Meg fog fázni! Amennyi kritikát én ott kaptam, és nem mind volt jóindulatú.

Köpködés, sátán, névadás – Megköpködik a csecsemőt, hogy távol tartsák tőle a sátánt. Ez manapság szerencsére inkább szimbolikus, az én gyerekemet igazából nem köpte le senki, de azért hallottam olyat, akiét igen. A gonosz miatt 42 napig ki sem lehet vinni a gyereket a házból, rám mint ufóra néztek, hogy kivittem. (Ezt még a felvilágosult városi értelmiség is betartja.) Csak a keresztelő után lesz neve a gyereknek, amire kb. egy éves korban kerül sor, és a világ legnagyobb bulija, teljes megmerítéssel. Addig, ha megkérdezed, hogy hívják a kicsit, az a válasz, hogy "a Kosztasz nevet fogjuk neki adni" – addig nem is hívják a nevén, hanem becézgetik mindenhogy. Tőlem is mindig kérdezték a már rég meglévő gyerek esetében, hogy "hogy fogjátok majd hívni?" forrás


"Szegény görög nők. Megöregednek, megcsúnyulnak, feketébe öltöznek és otthon, a dombtetőn güriznek, hámozzák a krumplit és a hagymát, főznek, hogy étekkel fogadhassák a férjüket. A férjek a falu vagy a városka sétányán, főterén, vagy valamelyik kávézóban iszogatják a kávét, az uzót és büdösítik a levegőt a bagójukkal. Alig látni görög nőt a kávézókban. Más: Azt hallottam, hogy a görög nénik a távolsági buszokon még a nyári hőségben sem engedik az ablakot kinyitni. No, nem a légkondicionálás miatt, hanem azért, mert nem akarják, hogy rossz, szerencsétlenséget hozó szellők érjék őket. 21. század." (V. L.)


,,Egy görög káromkodás: Lennél fing a tökeimen!" (B.B.)


,, Nem ismerik az alap illemszabályokat. Nem engednek előre az ajtóban kijövetelkor, nem evidens, hogy először leszállnak a buszról, aztán szállnak fel. Sokszor hiába nyújtod a kezed egy ismeretségkor, nem biztos, hogy viszonozzák vagy megértik a gesztust. Az alapvető etikettszabályokat pedig nem ismerik sokan. Nem biztos, hogy előreengednek nőként az ajtóban.

Az orrod alá dohányzik a szomszédos asztalnál a másik vendég, nem törődve avval, hogy tilos a dohányzás, és a másikat zavarja a füst. Esetleg olyan pózban ül, ami otthon a kanapén focimeccs nézése közben lenne megengedett. Gyalogátkelő előtt az autósok többsége akkor áll meg, ha a gyalogos, aki átkelni készül, egy csinos nő, gyerek vagy egy idős ember. A többieknek nem jár elsőbbség. (2019)" forrás


,, Görögország konzervatív, mélyen vallásos ország, ahol a család egysége és szeretete mindenek felett áll. Egy görög ember akkor teljesedik igazán ki, ha megházasodik és családot alapít. A gyereket nagyon szeretik és ritkán szólnak rájuk. Gyakori, hogy több generáció is együtt él családi társasházakban." forrás


,, Görögországban a legjobb szándék mellett sem létezik olyan, hogy 10 perc. „Tíz perc múlva itt vagyok”, „autóval csak 10 perc”, „10 perc alatt megkávézunk” – ilyen egyszerűen nincs. Személyes számításaim szerint a „10 perc” átlagosan 47-81 percet jelent…" forrás

Turista etikett

 1. A görögöknél az egyik legdurvább, legsértőbb mozdulatnak az minősül, ha valaki a tenyerét beletolja valakinek az arcába. Még viccből, heccből se tegyünk ilyet egy helyivel.
 2. Legyünk tisztába azzal, hogy a görögöknél (némileg a bolgárokhoz hasonlóan) a testbeszédben másképpen néz ki az igent jelentő bólintás és a nemet jelentő fejmozgatás. A nemnél picit lefelé biccentenek a fejükkel, igennél pedig kicsit felfelé! Az igennél a fejükkel kissé előre bólintanak, a nemnél inkább hátra.
 3. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit is akart a görög jelezni, akkor bírjuk rá a szóbeli pontosításra. Amúgy a görögök érzéseit jól ki lehet venni, mert roppant kifejező arctekintetekkel tudják kifejezni véleményüket.
 4. Ha úgy adódik, határozott kézrázással üdvözöljük a görög férfit vagy nőt.
 5. Kolostorok, templomok meglátogatásakor legyünk illően felöltözve.
 6. Görögországban nevetséges kísérletezni olyan rámenős alkudozással, mint Egyiptomban vagy Tunéziában. Autóbérlésnél lehet finomabb módon próbálkozni olcsóbb árat elérni, de azt tudni kell, hogy az alkudozás alapvetően nem annyira szokásos náluk.
 7. A taxisok nagyon elvárják a borravalót, de csak akkor adjunk, ha tisztességesen intézte velünk a viteldíjat.
 8. El kell sajnos fogadni azt a tényt, hogy a hivatalos tiltásokkal mit sem törődve a görögök rágyújtanak vendéglőkben, kávézókban, belső közterületeken. Nem érdemes velük vitatkozni ezen, náluk ezt tolerálják.
 9. Ne csodálkozzon egy magányosan utazó nő azon, hogy némileg rosszalló tekintettel néznek rá, ha betér egy kávézóba, ahol csak helyi férfiak tartózkodnak.
 10. Az étteremben a pincér nem fogja magától felajánlani, hogy elkészíti a számlát a fizetéshez, mert udvariasságból a vendégre bízza, hogy mennyire siet. Finoman jelezni kell a pincérnek, ha már fizetni szeretnénk.
 11. Jóllehet a görögök kávéja ugyanolyan, mint a török kávé, ne kérjük azt ezzel az elnevezéssel, mivel a görögök nem igazán szívlelik a törököket.

,, Görögországban a meztelen fenék mutogatása közterületen komoly szabálysértésnek számít, amit elzárással és súlyos pénzbírsággal büntethetnek. Ezt a rendelkezést minden bizonnyal nem a helyiek nudista hajlamai miatt hozták, sokkal inkább a részeg angol vagy német fiatalok miatt, akik éjjelente hangoskodva vetkőznek és otrombán viselkednek a görög szigetek nyaralóhelyein. A helyi lakosok már többször panaszt is emeltek az említett országok irányába, hogy regulázzák meg féktelen csemetéiket. (2018)" forrás

Gasztronómia

A Görögországba látogató turista számára a görög konyha ez: az előételszerű mezzék (mint a tsatsiki és a Taramo saláta) a grill ételek (mint a Gyros és a szuvlaki), a zöldséges ételek (mint muszaka és a görög saláták). A görög gasztronómia a valóságban több ennél. A görög konyha vegyíti a keleti és a nyugati mediterrán térség hatásait: sok zöldség, vadfüvek, keleti fűszerek, olívaolaj, citrom, hal, tenger gyümölcsei, bárány- és kecskehús, sajt és joghurt. Ebből a "fegyvertárból" aztán a különböző szigeteken nagyon is egyedi, regionális, helyi konyhát visznek. A nyaralók inkább a nyári ételeket ismerik meg, hiszen legtöbbjük a főszezonban utazik oda, pedig az egyéb évszakokban más jellegű ételeket is esznek a helyiek, például sokféle párolt ételt, egytálételeket, leveseket.

,, Bár tudjuk, hogy a görög gasztronómia nem merül ki a gyrosban, de nekünk annyira bejött, hogy nem is nagyon akartunk kipróbálni semmi mást. Egy alkalommal ettünk a Calypso bárban (is), ami egy nagyon üde, igazi tengerparti hangulatot idéző hely. Két fiatal lány dolgozott ott, akik gyorsan és profi angoltudással szolgáltak ki. A gyros pár euróba került csupán, kis- és nagyadagból valamint többféle húsból lehetett választani, az íze pedig páratlan volt. A kicsit pirult pitában az ínycsiklandó, színhús darabkák megfelelően fűszerezve és jól átsütve. Ehhez párosult az aranybarnára sült krumpli, a zamatos zatziki és a friss zöldségek. Tominak nem könnyű a kedvére tenni, ha húsokról van szó, de még ő is odáig volt az élménytől, így mindenhol ezt ette. Én azért próbáltam megkóstolni többféle változatot is, például a Souvlaki Barban mi mást, ha nem a souvlakit, de hamar rá kellett jönnöm, hogy bár finom volt, mégis a gyros az igazi, azt kívántam leginkább. Az itteni pincérnő kicsit bepánikolt, mert nem tudta eldönteni milyen nemzetiségűek lehetünk, angolul pedig látszólag nem beszélt. Nagy activity árán sikerült a német étlapot angolra cseréltetni, de végül nem is igazán volt rá szükségünk.

A kaja kiváló volt, ugyanolyan finomat ettünk itt is, mint az előző napi beach bárban. Ha jól számoltam, összesen 5 különböző étteremben és tavernában ettünk gyrost és mindegyik szuper volt. Össze se lehet hasonlítani az itthon árultakkal, amikből hiányzik a sült krumpli, mócsingos a hús, pörköltszaft van benne tzatziki helyett, vagy épp az általam kevésbé kedvelt zsebes változat. Végül megtanultuk, hogyha igazi gyrost akarunk enni, akkor irány Görögország! (2019)" forrás


,, Görögországban az élelmiszerek minősége kiugróan jó, nem csoda, hogy nagyon sokan megérik a 85-90 életévüket. Nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olívaolajat és olajbogyót, gabonaterméket és tejterméket fogyasztanak a mindennapokban. Nem rántanak ki szinte semmit. A gyümölcsök, zöldségek, halak és olívaolaj ára relatív alacsony, így megoldható akár kis fizetésből az egészséges táplálkozás. (2019)" forrás


Görög GASZTROTÚRA, avagy mit ne hagyjunk ki, ha ott járunk!

Görögországot nemcsak a több évezredes kultúrája, a kék minden színében pompázó tengere miatt, nemcsak az idilli kis települések és a különlegesek kupolás templomok miatt szeretjük. Az ország különlegességéhez kétség kívül hozzájárul az Európában egyedi gasztronómiája. Az én szívemhez a görög konyha különösen közel áll, így igyekeztem minél több finomságot kipróbálni ottlétem alatt. A teljesség igénye nélkül hoztam nektek egy kis összefoglalót, amit mindenkeppen ki kell próbálnotok, ha Görögországban jártok. A bárány és a nyúl húsát nem szeretem, így ezt szándékosan nem próbáltam ki, de aki szereti, semmiképpen ne hagyja ki. Nekem már megvan a következő lista, mit próbálok majd ki.
Kebab - az igazi kebab bárányhúsból készül. Ez volt az egyedüli, amit ennek ellenére kipróbáltam. Pitával, lilahagymával, paradicsommal, tzatzikival és hasábburgonyával kínálják. Az állaga hasonlít a csevaphoz, fűszerezésében viszont az oregánó dominál. Grillezve, pálcikára tűzve szervírozzák.
Tzatziki - és ha mára a tzatziki szóba jött. Az igazi görög tzatziki olyan ízorgia, amelyben csak Görögországban lehet részed. Érdekes volt számomra, hogy ez a néhány összetevőből készülő saláta mennyire más, mint amit estig ettem. Ki kell próbálni!
Souvlaki - a souvlaki egy szinten grillen, pálcára tűzdelt bárány, sertés vagy csirke hús. A nálunk is ismert saslikhoz hasonlít, de ízvilága különbözik. Kóstoljátok meg a baconbe tekert csirke souvlakit, isteni! Ízvilágát tekintve szintén az oregánó dominál. Salátával, pitával, hasábburgonyával és valamilyen(ez változó) szósszal kínálják.
Mentás-kapros rizzsel töltött cukkinivirág - ez az egyik legkülönlegesebb étel, amit valaha ettem. Már maga a gondolat is különleges, hogy a cukkini virágába töltik a rizst. Ezt csak tetézi a töltelék fűszerezése. Alapvetően egy húsos rizs, amilyet mi a töltött káposztába teszünk, de mégis más. Először is egyáltalán nem zsíros. Másodszor kaporral és mentával készül, ami miatt kap egy nagyon könnyed, légies ízvilágot. Magának a cukkinivirágnak nincs különösebb íze, de a tölteléknek…. Friss tejföllel kínálják. Ez az étel lett az egyik kedvenc görög finomságom. Egyébként előételként szolgálják föl, de akkora adag, hogy elegendő önmagamban is.
Görög saláta - itthon ettem mindenféle verzióját ennek a világszerte ismert és kedvelt mediterrán ételnek. Ami érdekes volt, hogy a feta sajtot nem kockázzák föl, hanem egyben teszik a salátára, majd azt meglocsolják olívaolajjal, meghintik zöldfűszerekkel. Biztosak lehettek benne, hogy az olívájáról és feta sajtjáról híres Görögországban kaptok valami pluszt a görög saláta esetében is 🙂
Spanakopita - a görögök spenótos-fetás pitéjét nem igazán tudom hova tenni. Az első néhány harapásnál még nagyon ízlett, aztán kissé “lapossá” vált a ropogós rétestészta alapú finomság. Akkora szeleteket adnak, hogy egy étkezést is ki lehet váltani velük. Nagyon olcsó, kiadós étel, melyet bármelyik pékségben beszerezhetünk. Ezt a pitét többféle töltelékkel megtaláljuk( például a képen látható fetás, olívás, aszalt paradicsomos verzióban is).
Egy élménynek tökéletes volt, de nem lesz a kedvencem.
Főtt - sült kukorica - bár, ez nem egy tradicionális fogás, de athéni utam után ezentúl számomra a görög tengerparti sétákat, a naplementében sakkozó helyi idős férfiakat idézi majd. Jól megsózva, megpirítva kínálják a part menti sétányokon.
Portokalopita - ha egy desszertet próbálsz ki Görögországban, akkor ez legyen az! Ezt a narancsos “ragacsos” sütit önszántamból nem próbáltam volna ki, ha az egyik étteremben az idős görög pincér nem lep meg vele 🙂 Nagy meglepetés ért, amikor az első ránézésre hagyományos pitének tűnő süteménybe belekóstoltam. Olyan intenzív narancs íz fogadott, amire egyáltalán nem számítottam. Nem volt gejl, bár a ragacsos szósz miatt azt hittem, az lesz. Egy savanykás szósszal kínálják, ami tökéletesen ellensúlyozza a pite édességét, ráadásként pedig egy, a tejszínhabnál tömörebb hab kerül a tetejére. Csodás megkoronázása egy görög vacsorának.
Freddo cappucino - és ha már Görögország, akkor mindenképpen igyatok freddot, ugyanis világszinten az egyedüli ország, ahol bármixerrel rázzák össze ezeket a különleges italokat. Mielőtt elkészítik, megkérdezik, hogy cukorral vagy cukor nélkül kéred? Vigyázz, mert ha a cukros változatát kéred, olyan szinten édes lesz, hogy nem biztos, hogy ízlik majd. Egy nagyon erős, jegeskávé, aminek a nagy részét egy tömör hab teszi ki. Számomra abszolút kedvenc lett.
Ellinikosz káfesz - ez a klasszikus görög kávé, melyet egy fém edényben addig forralnak, míg vastag hab nem képződik rajta. Várd meg, míg a zacc leülepszik és élvezed a lágy ízeket! 🙂
Frissen facsart gyümölcslé - a dinnyétől kezdve a mangóig bármilyen gyümölcsből kérhető, de természetesen a narancsos az igazi, ha már Görögországban, a narancs hazájában járunk. Több helyen fagyival kínálják, én nem próbáltam ki, de a gyerekek előszeretettel kérték mindenhol.

Sajtok

A világhíres görög sajt, a feta kecsketejből készül, és a görögöknél a nemzeti sajtnak számít. Homérosz idején is ezt ettek a görögök. A görögök rengeteg feta sajtot fogyasztanak.

"A mediterrán éghajlaton a szieszta után hosszúra nyúlnak a barátokkal az éjszakák: az egészséges étkezés szabályaival nem törődve, a görögök késő este fogyasztják el a bőséges vacsorát, bár az is igaz, hogy annak jelentős része zöldség és hal. „Az ebéddel ellentétben, vacsorakor előételt is esznek, amit éppen találnak a hűtőben: sajtokat vagy töltött szőlőlevelet – folytatja Ghavrilos. Desszertként azonban nem süteményt fogyasztanak, hanem friss idénygyümölcsöt. A tavernákban nem is tartanak édességet, vagy ha mégis, csak a turisták kedvéért halvát, a búzadarából és mandulából vagy más olajos magvakból készült fűszeres süteményt. Az édességevés a görögöknek külön program. Éjfélkor a tavernák bezárnak, ők pedig átvonulnak a cukrászdákba, ahol éjjel kettőig kínálják a baklavát s tejpitét.” forrás

Fotóegyveleg

K. Robi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

angie.rakicsany, 2017. 02. 15. 15:59
Nagyon köszönöm az infókat!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes