ÚTIKRITIKA.HU / Paralia

Paralia

Paralia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Paralia - Utazás és nyaralás

Paralia dióhéjban

 • Paralia az úgynevezett Olimpiai Riviéra nyaraló települése. Nem túl nagy település, könnyen bejárható, feltérképezhető. Paralia kb. 6 kilométerre van Katerini várostól.
 • Paralia közúton 1035 kilométerre van Budapesttől. Megszakítás nélküli utazást feltételezve ez 12 órás autózást jelent. 686 kilométeren autópályát élvezhetünk. Egy útra kb. 37 ezer forint közlekedési költséget érdemes kalkulálni.
 • Tényleges turista látnivaló nincs Paraliában. Minden a strandról szól, meg az evésről, szórakozásról.
 • Az Olimpiai Riviérának mintegy 70 kilométer hosszú homokos partvonala van, tehát van bőven választék más és más strandszakaszt felfedezni. A partvonalon, így Paraliában is a strand homokfövenye (főleg a vízbe menetel elején) tartalmaz kisebb-nagyobb kavicsdarabokat is. A tenger lassan mélyülő, ami jó a gyerekeknek.
 • Azt mondják, hogy július közepe és augusztus eleje között a legtisztább a tenger és ilyenkor a legjobb odautazni.
 • Paralia fejlett szolgáltató infrastruktúrával rendelkezik. Minden a nyaralók kiszolgálására van irányozva.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Skyatos-i hajókirándulás, látni/érezni Paraliához képest igazi görög hangulatot
 2. A kalózhajós kirándulás a vízbe ugrálás és a jó társaság miatt
 3. Az éjszakai bulizási választék, meglepően sokféle zenei irányzatú klub
 4. A nyáron bundát vásároló nőcik mulatságos látványa
 5. A vendéglők (friss étkek), kávézók (jeges kávé!), bárok óriási választéka  
 6. A strandok jó szélesek és hosszúak. szerettük a kikötőtől délre lévő partszakaszt
 7. Kellemes kocogni vagy sétálni a promenádon

Nem tetszett

 1. A tengervíz nem mindig és mindenhol elég tiszta, a homokos strandok nem olyan tiszták, mint azt reméltük (Paraliától északra szemetesebb, kivéve a jobb hotelek előtti szakaszokat)
 2. Vannak nagyon túlárazott (rossz ár-érték arányú) kajáldák
 3. Sok a bunkó orosz és zajos szerb nyaraló
 4. A magyar étteremben vacsorázni rossz ötletnek bizonyult
 5. Hosszú a partszakasz, de nem elég széles
 6. A város mozgalmassága este 10-kor indul be, amikor mi már fáradtak voltunk 
 7. A medúzák (nem volt sok belölük, csak az aggodalom a probléma)
 8. Paralia túl zsúfolt, a környéke jóval nyugisabb

Vélemények

"Tetszett:

 1. Homokos tengerpart

 2. Napfelkelte és naplemente

 3. Sok étteremből lehet választani

 4. "Hagyományos" görög élet a szárazföld belsejében, nem messze Paraliától (kb. 30 km)

 5. Olimposz

Nem tetszett:

 1. Zsúfolt tengerpart a főszezonban

 2. Egyediség hiánya a vendéglátásban

 3. Igazán sok és híres látnivaló nem akad

Strandok: Homokos, tiszta vizű de sajnos zsúfolt (júliusban voltam). Én jobban kedvelem az eldugottabb öblöket, ilyen azonban nem akad Paralia partjainál. Aki a tengeri fürdőzést, strandolást, nyüzsgést keresi, akkor jó helyen jár.

Éttermek: Sok étterem található, különböző árkategóriákban. Esténként elég nagy a nyüzsgés a part közeli éttermekben.

Kirándulások, helyiek: Olimposz hegye egy egész napos kirándulásba beleférhet (kocsival). Más nagy "szenzáció" nincs a közelben. Azonban a szárazföld belseje felé haladva kis görög falvakat találhatunk, ahol nem a turizmus a fő kereseti forrás, ezért az ottaniak nyugisak. Érdekes a hagyományos görög életet látni, a délelőtt öregekkel teli kávézókkal és a délután beszélgető - talpig feketében lévő - asszonyokkal. És ott sehova sem sietnek, még a kávé felszolgálásával sem, de ez a szép benne. A parton már az utazó közönség kiszolgálása a fő szerep, ennek minősége véleményem szerint megfelelő, "mindent a vendégért" kifejezéssel írható le.

Tanácsok: Aki Paraliára utazik, annak a pihenés lehet a fő tevékenység. Ezt véleményem szerint érdemes kiegészíteni egy-két napos kirándulással a környező vidékre, illetve az éjszakai élet felfedezésével. Hajnalban a tengerparton sétálni, amely ekkor még üres. Megnézni a napfelkeltét, amely a tenger felett zajlik le. Ugyan így este, amikor lemegy a Nap a hegyek mögé, káprázatos látvány mind a kettő, egy "szárazföldi magyarnak".

Magyarok: én szeretem ha külföldre megyek és nem értek semmit, de jó érzés a világ másik felén magyar szót hallani. Parálián többször lehet magyarokba futni a strandon és az utcákon. Számomra nem volt túlzottan zavaró." (Marcell Vista-utazási tanácsadó, 2009)


"Katerini közlekedési csomópont és rohamosan fejlődhetne, ha nem nyomná el a közelben lévő nagyváros, Thesszaloniki. Mindenesetre megszállni az itteni partoknál jó, mert innen kiindulva jópofa kirándulásokat lehet tenni a környékbeli nevezetességekhez. Katerini is megér egy délelőttöt, bár sokan az itt nyaraló (és vissza-, visszatérő) turisták közül rálegyintenek, mivel a külső részei nem nagyon hívogatóak és a szállásukra menet csak ezeket látják, vagy még ezeket sem. Katerini belvárosa viszont vonzó és pezsgő, ezért javaslom az itt nyaralóknak, hogy áldozzanak rá pár órát. A partról helyi busszal könnyen be lehet jutni. Katerini lakosainak száma 61 ezer, az elővárosokkal együtt 86 ezer." (Susanna Kirner, FB 2015)


,, Voltunk Paralián, de nem az a nyaralóhely, ahová másodszor is elmennék. Sarti sokkal jobb. Hosszú, lapos homokos part, nem túl érdekes, legfeljebb kisgyermekes családoknak. A tengervíz viszonylag tiszta, csak a nagy hullámzások idején tűnik piszkosnak. Rengeteg magyar nyaraló. A vendégklőkben sok helyen az étlap ezért magyarul is van. Van némi Balaton-feeling a sok magyar miatt. Paraliának igazán nincs görög jellege. De legalább ott vannak a meteorák és Olympos kirándulásra. Paralia azoknak való, akik erősen nyomni akarják az éjszakai életet. Arra jó. (lb, 2018)


A "paralia" szó önmagában tengerpartot jelent magyarul; Görögországnak sok száz Paraliája van. Ennek az üdülőfalunak a helyes elnevezése Paralia Katerini (Katerini tengerpartja), a magyar utazók körében azonban egyszerűsítve csak Paraliaként terjedt el.) (k.p., 2019)


,, Paralián voltunk negyedszerre, 10 év kihagyással, de szörnyű volt, zsúfolt, koszos, hangos, tele román, szerb, bolgár, macedón prolikkal  (ly, 2019)

Megközelítés

Paralia közúton 1081 kilométerre van Budapesttől (765 km autópályán), non-stop vezetést feltételezve a menetidő 13 óra 10 perc, és kb. 45 ezer forint az üzemanyagdíj (egy útra).

"A vezetés hajnalban Szerbián át lényegében teljesen eseménytelen, az utolsó 80 kilométert leszámítva végig autópálya van, igaz a minőség lehetne jobb is, néhol inkább a belső sávot javasoljuk a közlekedésre, de amúgy oké. A fizetőkapuknál alakulhat némi sor, de legalább lehet kártyával fizetni. Ahogy a pályának vége van ott egy pihenő, ez. Itt egy rövid pihenőt mindenképp javasolnék, tekintve, hogy két euróért akkora zsemlében adják a pljeskavicát, mint a fejem.

A macedón autópálya pont ugyanolyan, mint a szerb, lehet haladni rajta, de azért csak óvatosan. Viszont ők szeretik a határon elkérni a biztosítást igazoló zöld kártyát, ezt érdemes itthon kiváltani, ingyenes. A görög szakaszon viszont nagyon vigyázzunk, a határ utáni részen elvileg kétsávos az út, viszont ebből mindenféle komolyabb lélektani probléma nélkül csinálnak a helyiek négysávost, a leállót is teljes értékűként használva. Nem kell külön ecsetelnem, hogy ez mennyire veszélyes. Azt még megjegyezném, hogy a görög autópályán (a szerbbel és a macedónnal ellentétben) nem lehet kártyával perkálni. Ha nincs nálunk euró, rosszul járhatunk.

Délután háromra értünk a szállodához, ami az időeltolódást, meg az egyórás bevásárlást leszámítva, 12 órás menetidőt jelent a 994 km-re, amit Budapest és Kecskemét között félúton kezdtünk el mérni, itt volt ugyanis az origó. Belekalkulálva megannyi fizetőkaput plusz hat ellenőrzést a határokon, egyáltalán nem rossz idő négy utasnak egy ezer köbcentis autóval. Az út amúgy oda-vissza, plusz egy olimposzi túrával (70 km) fejenként 20.000 forintból jött ki a négy embernek, kicsivel több mint 7 literes fogyasztással + autópályadíjakkal. (2014)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák (2021):

3 csillagos: Hotel Olympus Thalassea , Hotel Venus , Hotel Atlantis ,

4 csillagos: Grand Platon , Hotel Mediterranean Princess , Bomo Grand Platon Hotel ,

Apartmanházak: Zeus , Orfeas ,

-----------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Hotel Regina Mare,

Helyi közlekedés

Annak, aki  nem autóval érkezett, ezen a linken ajánlott  autót bérelni.

Étkezés

 • Paraliában nagy éttermi választék kínálkozik.
 • A vendéglők nagy többsége a strand közelében található.
 • Mindenfajta vendéglátóhely létezik: gyorsbüfé, fagylaltozó, olasz étterem, bárok, sörözők.
 • Az éttermek késő éjszaka is nyitva tartanak.
 • A bankkártyát nem szívesen fogadják el az éttermekben.

Vásárlás

Érdemes a belvárosi rész boltjaiban vásárolni, kicsit a strandtól távolabb.

Szórakozás

A szórakozóhelyek is a strand közelében találhatók.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Paraliában jó a közbiztonság, csupán a szokványos óvatossági szabályokat kell betartani.

Egyéb hasznos információk

Strandok

Látnivalók és programlehetőségek

 • Skyatos - hajókirándulás
 • Szkopelosz (Mamma mia) - hajókirándulás
 • Meteórák
 • Olympos hegység
 • Tengeri horgászat
 • Kalózhajó
 • Quad túrák

Olvasmányos linkek

"A szállás a strandtól 10 a sétálóutcától 12 percre volt kb., de ez a kis séta, különböző okokból ugyan, de mindig jól esett hazáig, mindegy, hogy a strandról jöttünk vagy a diszkóból. Mert, hogy ez egy üdülőhely, persze, hogy van diszkó. De még milyen! A parton van, nádtető, egész pofás. A jegy 4 euró, de ezért adnak egy kis sört. Az első sokk akkor ért, amikor meghallottuk KIS GRÓFO egyik számát, majd, mikor ezt a Neoton Holnap hajnalig című dala követte, már tudtuk, nem mi leszünk itt az egyetlen magyar társaság. (2014)" forrás


Kommentek a fotóegyveleg után!

Fotóegyveleg

Csak el ne vesse a sulykot.

Paralia - Mi kérünk elnézést ezért a finomkodásért.

Vissza az elejére


Kommentek

Patrovits Judit, 2020. 02. 09. 15:30
2015 óta minden évben ősszel megyünk Paraliára,még nem csalódtunk benne,és remélem nem is fogunk.Ár-érték arányban nagyon jó,a mi igényeinket teljesen kielégiti.Ilyen nyaralásra vágyunk.Kell ennél több.NEM!


FliTTeR, 2019. 09. 11. 15:54
Nyaralóhely, üdülőtelep. Olcsó. Aki fehér kis házakról álmodozik lagúnákkal, az 3-4-szeres áron utazzon Görögország azon szigeteire, ahol ilyeneket találni.
Aki szeretne kedvező áron pihenni, kidögleni a partra és pihenni, jókat enni-inni hazai árakon, bulikázni, annak ez tökéletes.
Irdatlan hosszú, homokos a part.
Tiszta, és lassan mélyül, kvázi Balaton. A központi részén zsúfoltabb, pár perc sétával szellősebb.
Az hülyeség, hogy nem kék a tenger, mert az. Csak nem reggel, amikor szemből süt a nap...
Aki nyavalyog, hogy Úristen, tengeri fű is sodródik a partra, annak továbbra is tudom ajánlani a 3-4x drágább szigeteket, esetleg Balit.
Szeptember közepén voltunk. Nincs nagy tömeg, a víz 26 fokos. Minden ugyanaz, mint júliusban, mínusz ötmillió ember.
Összegezve: aki homokos, lassan mélyülő, végtelen hosszú tengerpartra vágyik magyar átlagbérrel is vállalható áron, annak ez a hely tökéletes.
Aki pedig ott tart, hogy szaréhugyé minden IS legyen, azt csak sajnálni tudom.
😎


Fleiszig Józsefné, 2019. 07. 15. 12:12
Parália egy förtelem!!!! Aki teheti menjem másfelé.. Koszos a víz tele tengeri fűvel. Fakultatív programokon ami több tíz euró kívül semmi látni caló. Este is ugyan az sétálgatsz a sok étterem bazár között. Sehol semmilyen szórakoztató.Több év után el jöttünk nyaralni életünk legszarabb helyére!!


Bognár Tibor, 2018. 09. 19. 14:46
Most jöttünk haza az egyhetes paráliai nyaralásból.Kifejezetten olcsó és kellemes időtöltés volt, máskor is szívesen mennék oda. Valóban mindenütt magyarok dolgoznak, nincsenek nyelvi nehézségek.A görögök barátságosak és kedvesek. Az árak majdnem olyanok Mint Magyarországon egy-két dolgot kivéve.Az ár/érték arány megfelelő, persze, ha valaki úgy gondolja, hogy olcsón luxust várhat el, az téved.


Lukács Miklós, 2017. 07. 10. 16:12
Üdv.
Mi most jöttünk haza, nagyon gáz volt!
Villa Atlantis 4 személyes apartman, 4x4-es szoba, két gyerek (120x190) francia ággyal! A tenger büdös, tele fűvel és medúzával! Ez a paralia végig kicsivel írva egy nagy-nagy NULLA. Nem voltam 15 éve görög országban, de nem is szeretnék menni! A meteórák tele kínaiakkal, Athénban kukás sztrájk! Életemben nem volt még ilyen "nyaralásom"!!!


Csóka Andrea, 2016. 05. 22. 22:42
Paralia igazán klassz hely,főleg azoknak akik szeretik a nyüzsit és a bulit. Hosszú homokos tengerpart,meleg víz,1-1 medúza vagy hínár.Bérelj nyugágyat, napernyőt.Sok helyen magyarok dolgoznak,ezért nem gond ha nem beszélsz nyelvet. Finomak az ételek és nem drága.Minden koktél egységáras és benne van aminek kell lennie. Hosszú sétálóutca és bulizós helyek.Kirándulni is lehet,szépek a környező tengerpartok is. A Meteórákat ki ne hagyd, csodálatos látvány!Lehet szigetre hajózni vagy kalózhajón sütögetni a kapitánnyal.A hegyekben van egy vízesés amiben fürdeni lehet.Görög est, Olympos. Szaloniki zsúfolt,szörnyű de egyszer meg kell nézni.Kis turisztikai irodák elvisznek mindenhová,ha nem akarsz kocsikázni.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon