ÚTIKRITIKA.HU / Kelet-Macedónia


hirdetes

útikritikák


Kelet-Macedónia

Kelet-Macedóniáról dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Xánthi - v. d. fotója

Kelet-Macedóniáról dióhéjban

  • Kelet-Macedónia Görögország északi részének egyik régiója.
  • A régiót északon a Falakró-hegység, délen az Égei-tenger, nyugaton Szaloniki város, keleten a Trákia régió határolja.
  • A térség klímája mérsékelt mediterrán jellegű. A telek inkább kontinentális klímájúak: hideg van, és havazik is. A nyarak szárazak és forróak. A 35 fok fölötti hőség sem kivételes.
  • Kelet-Macedónia Görögország erdőségekben legsűrűbb vidéke.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Kavala óvárosa a festői kis utcákkal
  2. A csodás kilátás a Kavala-i várból
  3. A Kavala-i akvadukt

Nem tetszett

  1. A nyári hőségben (gyerek nyivákolás kíséretében) felgyalogolni a Kavala-i várhoz 

Vélemények

"Tetszett: A domborzat változatossága, nem zsúfolt a turistáktól, sokfajta és hangulatos strand; Philippi romjai, Kavala belvárosa, akad néhány régi kávézó, kedves idős helyi lakosokkal; nyugalom az emberekben.

Nem tetszett: esetenként viszont túlzott a nyugalom a szolgáltatásokban dolgozóknál; a közúti közlekedés során sorozatos szabálytalanságok, már-már életveszélyesek

Strandok: többségük aprókavicsos-homokos, kisebb hangulatos öblök és nagyobb elnyúlóbb strandok is akadnak, bár jellemzően hirtelen mélyülő a part Kavalától nyugatra. Nagyon sok a tengeri sün. Elhagyatottabb strandokra érdemes napernyőt vinni mert árnyék sehol sincs, nagyobb strandokon a büféknek van napernyőjük fogyasztás ellenében.

Éttermek: Átlagosak, semmi extra, a pincérek nem igazán gyorsak, de a várakozási idő tűrhető. Kisebb büfék választéka szinte csak grillezett hús paradicsommal és sült burgonyával.

Kirándulások: 1000-1800 méteres hegyek és a völgyek/tengerpart kontrasztja lenyűgöző, érdemes felkapaszkodni valamelyikre; Drama városa nem nagy szenzáció, a belvárosa kb a 90-es évek elején épült ujjá. Philippi romjait megnézni ajánlatos, a történelem kedvelőknek kötelező (kb. 3-6 EUR a belépő). Kavala óvárosa nagyon szép, kis, szűk utcákkal és számos török kori emlékkel: vízvezeték, minaret, fellegvár és a fürdő. Kavala belvárosa nem igazán egyedi az óvároshoz képest eléggé egyhangú és unalmas. A tengerparton autózni és felfedezni a kis öblöket igazán hangulatos a nem nagy igényű, kalandvágyó utazóknak. Nem túl preferált hely, semmi nagy durranás, de aki pont ezt szereti, annak ideális.

Helyiek: Nyugodt, melankolikus emberek a szárazföldön, egy kissé élénkebbek a tengerparton (idegenforgalom ott jelentősebb). Barátságosak, segítőkészek és nagyon közvetlenek.

Tanácsok: Autóval érdemes ezen a vidéken mozogni, mert túl nagyok a távolságok az érdemleges látnivalók között. Autóbérlés lehetséges, de kevés lehetőség van rá. 3-4 nap alatt bejárható és kiegészítve 3-4 nap pihenéssel egy kellemes nyaralást adhat ki, persze nem szabad nagy igényeket támasztanunk.

Magyarok: 5 nap alatt eggyel sem találkoztam." (Marcell, 2014)

Látnivalók

Philippi romjai

Philippi egy város Görögország északkeleti részén, a Makedónia régióban. A város az ókori görögországi korban alapítottak, és jelentős történelmi és kulturális hátéerrel rendelkezik.

Philippi jelentős szerepet játszott a római birodalom történelmében is. Az itt vívott csata (Philippi csata) a római polgárháború egyik legnagyobb összecsapása volt, amelyet a császár Augustus csapatai nyertek meg. A csata után Philippi jelentős római város lett, és fontos szerepet játszott a római birodalom keleti tartományaiban.

A mai Philippi település több turisztikai látványosságot is kínál, beleértve az ókori romokat és a műemlékeket, amelyek emlékeztetnek a város történelmi múltjára


Ikosifinissa kolostor

Az Ikosifinissa kolostor a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, Monemvasia városának közelében található. A kolostor az 1840-es években épült, és a görög ortodox egyházhoz tartozik.

Az Ikosifinissa kolostor egy szép épület, amely sziklás hegyoldalba épült, csodálatos kilátással a tengerre. A kolostor területén találhatók a templomok, a kolostor lakóhelyei és a kertek. A belső terek díszítése gyönyörű, gazdag és sokszínű: az ikonok és a freskók életre kelnek a falakon, és mesélnek a keresztény vallásról és a kolostor történelméről.

Az Ikosifinissa kolostor egy oázis a csend és a nyugalom szerelmeseinek, és egy fontos vallási és kulturális központ a görög ortodox egyházban. A kolostor látogatható, és a látogatók megtekinthetik a kolostor területét, a templomokat, az ikonokat és a gyönyörű környező tájat.


"A kolostor a Pangeon hegység északi oldalán, egy völgyben fekszik, 750 m magasan, két megye, Seres és Drama határán, a Seres-Kavala út közelében. Megközelíthető a Kormista falu bekötőútjának közelében induló útról (lehet, hogy nem aszfaltút), ami keskeny, meredek és kanyargós, vagy az út másik végéről, Nikisani faluból indulva. Ez a Balkán egyik legrégebbi és legjelentősebb kolostora. Ma is nagyszámú zarándokot vonz. Belépőjegyet nem kérnek, de adományt szívesen vesznek a kolostor működtetéséhez. A hagyományos öltözködést, zárt ruházatot megkövetelik. Egy szép túraútvonal is vezet át erre Nikisanitól indulva, át a Pangeon-hegységen. A kilátás pazar, tiszta időben látszik Thassos és Samothraki szigete és a hegyvonulatok: Falakro, Athos és az Olympos is." forrás

Olvasmányos linkek

"Lydia - A gyógyító iszapfürdő: 17 km-re Kavalától és 3 km-re Krinides falutól, Philippi romterületétől és Szent Lydia keresztelőkápolnájától nem messze található Görögország egyetlen terápiás iszapfürdője. A sárfürdő gyógyító tulajdonságait már több ezer éve ismerték az itt lakók, talán ezért telepítette ide Philippi városát II.Fülöp makedón király. A legenda szerint Olympia, Nagy Sándor anyja szépségápolásra használta az iszapot. Mechanikai, hő- és kémiai hatások alapján gyakorol befolyást az emberi testre. Orvosi javallatok: mozgásszervi betegségek (törések utáni állapot, krónikus ízületi gyulladás), nőgyógyászati betegségek, szív- és érrendszeri betegségek (vérkeringési zavar, visszérgyulladás), bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör, pattanás, bőrgyulladás), idegrendszeri zavarok (pl. bénulás), kozmetikai célok. A betegek többsége orvosi beutalóval érkezik és gyógyszálló várja őket. A fürdő szabadtéri medencéje fallal ketté van osztva férfi és női részlegre, mert a fürdés fürdőruha nélkül történik. Megközelítése: a Kavala-Dráma közötti úton, Philippinél a múzeumi romterületet elkerülő útról nyíló bekötőúton kb. 2 km-re. A régi, a romterületet kettévágó országútról a romterület és Lydia falu között nyílik a bekötőút. " forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes