ÚTIKRITIKA.HU / Athén / Athén negyedei


Athén / Athén negyedei

Plaka | Psirri | Monastiraki | Kolonaki | Koukaki | Glyfada | Makrigianni | Metaxourgeion | Pangrati|Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a tartalommal feltöltése még folyamatban van. Elnézést kérünk.

Plaka

Nagyon felkapott, hangulatos hely, de roppant turistás, és az itteni vendéglők túlárazottak, az életminőség közepes. Étkezéshez ne válasszuk a Plakát, akármennyire is vonzó kiülni a teraszra.

Azért Plaka valamennyire kellemes, mert itt legalább vannak gyalogos utcák, jópofa a mozgalmasság, az aranyos szűk kis utcák. Rengeteg ajándékbolt (made in China). A vendéglőkbe invitáló pincérek nyomulása kissé idegesítő. Az utcák itt is szemetesek, valamint óvakodni kell a zsebesektől. A sok negatívum ellenére még is csak kötelező hely egy turista számára.  

,, Sötétedésig még maradt időnk felfedezni az Akropolisz lábánál található Plaka negyedet, amely egykor a törökök lakhelye volt. Most is rengeteg, turistáknak szóló bolt teremt szinte bazári hangulatot. Az antik árusok, keskeny és kanyargós utcák, hangulatos kávézók és éttermek jellemzik ezt a környéket. Picit felsétálva a domboldalra, még éppen elkaptuk az utolsó napsugarakat, amelyek megvilágították a Lycabettus dombot. (2018)" forrás


,, A Plaka Athén leghangulatosabb része, szűk utcákkal, ódon házakkal, éttermekkel és túl sok szuvenír árussal. Ez a rész a Monastiraki városrésszel együtt egy nagy bevásárlóutca (bazár és bolhapiac), ókori romokkal és középkori eredetű bizánci templomokkal fűszerezve. Akár több órát is el lehet tölteni itt úgy, hogy utcáról utcára bejárjuk, bár szerintem annyira nem változatos, így akár egy félórás-órás sétával is pontosan átérezhetjük ennek a városrésznek a hangulatát. Este innen fantasztikus kilátás nyílik a kivilágított Akropoliszra, az utcákon áramlik a sok ember, igazi belvárosként, városközpontként funkciónál ez a rész. Egyébként tovább volt világos, mint Budapesten, mert csak úgy 17 óra tájban kezdett besötétedni. (2018)" forrás

Psirri (belváros)

A Plakához képest kevésbé turistás, viszont hitelesebben athéni. Nyugisabb, nincs akkora tömeg. Az itteni kis vendéglőkben (tavernákban) és kávézókban nincs akkora szabadrablás, mint a Plakán. Vannak kis mühelyek, street art. Közel van a Plakához. 

Monastiraki

Elégg lestrapált tér sok szeméttel, bűzzel, kaotikus közúti forgalommal. Viszont itt van 4 bolhapiac is a környéken, szóval izgalmas, mozgalmas hely. Hétvégén a főterén nagy az élet. Az Akropolisz meglátogatásakor úgyis átmegyünk a helyen. 

Bolhapiac

Kolonaki

Κολωνάκι (jelentése: kis oszlop)

Athén középső részének egyik negyede. 

,, Én Kolonakiban szálltam meg, helyiek ajánlására. A városban menő környéknek számít. A Syntagma is nagyjából 10 perc sétára található. Vannak szórakozó helyek, kis üzletek és akar egy nagyon csendes, nyugis utcát is ki lehet fogni." (m.zs., 2019)

Charitos utca

Koukaki

Athén délkeleti részén.

Zöldség- és gyümölcspiac

Glyfada

"Jó környék még Glyfada, a déli külvárosi rész; itt a szállások ára is kedvezőbb, mint a belső kerületekben, illetve a tenger közelségét is élvezheti a látogató. A tömegközlekedés jó; villamossal, busszal, vagy akár taxival is bejuthatunk a belvárosba kb 30-40 perc alatt (forgalomtól függően)." (Bozai Katalin, 2017)

Makrygianni

Μακρυγιάννη, kiejtés kb. mákridzsáni

Metaxourgeion

(kiejtés valahogy így: medagszkárgájo)

Street art vagy graffiti? 

Pangrati (vagy Pagrati)

Pangrati a görög főváros egyik legsajátosabb negyede. Kis utcái tele vannak művészeti galériákkal, különcködő kávézókkal, vintage ruhaboltokkal. A szűk utcák itt-ott váratlanul mozgalmas terekbe torkollanak. A laza felfogású athéniak péntek esténként itt koktéloznak vagy vasárnap itt bruncholnak (a reggeli és az ebéd összevonása késő délelőtt).

Pangrati amúgy évszázadok óta vonzotta a művészlelkeket. Ha a turista odalátogat, akkor hamar felfogja, hogy miért. Az egyedi légkörű negyedet a külföldi turisták még nem rohamozták meg, szóval szuper élmény odalátogatni, ha cool athénniek körében akarunk időzni. 

A negyed a régebbi Panathiakosz stadion mögött bújik meg. Aki járt már New Yorkban, az Pangratiban olyan légkört érezhet, mint a Greenwich Village-ben. Érdemes megnézni a bárokkal teli Varnava teret. Ha nyenvek vagyunk, akkor Pangratiban ehetünk a turista körzetek éttermeihez képest kifinomultabb étkeket az ittebi vendéglőkben. Hétvégén nem szabad kihagyni a kis helyi östermelői piacokat. A negyed tele van hipszteres kávézókkal. Ne hagyjuk ki a Varnava téren a Superfly kávézót, ahol a retró (itt a hetvenes évek) tombol. A legjobb minőségű kávézók egyike a Rabbit Punch. A Monsieur Cannibale nevű, viszonylag új kávézó a különcködő stílus kedvelői számára lehet érdekes. A Flamingo kávézó belső építészetiileg bizonyosan figyelemre méltó. A Rizzari 22 nevű kávézó könyvtár miliőt ölt.

A galériák közül ajánljuk ezeket: Art Zone 42, Titanium Yiayiannos Gallery.

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

A hajléktalansággal és szegénységgel foglalkozó street art Exarcheia negyedben

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS