ÚTIKRITIKA.HU / Athén / Athén negyedei


hirdetes


útikritikák


Athén / Athén negyedei

Athén, Glyfada, Pangrati

Plaka | Psirri | Monastiraki | Kolonaki | Koukaki | Glyfada | Makrigianni | Metaxourgeion | Pangrati|   Thiseio| Gazi|AnafiotikaOlvasmányos linkek | Fotóegyveleg


Plaka

Nagyon felkapott, hangulatos hely, de roppant turistás, és az itteni vendéglők túlárazottak, az ételminőség közepes. Étkezéshez ne válasszuk a Plakát, akármennyire is vonzó kiülni a teraszra.

Azért Plaka kellemes, mert itt legalább vannak gyalogos utcák, jópofa a mozgalmasság, az aranyos szűk kis utcák. Rengeteg ajándékbolt (made in China). A vendéglőkbe invitáló pincérek nyomulása kissé idegesítő. Az utcák itt is szemetesek, valamint óvakodni kell a zsebesektől. A sok negatívum ellenére még is csak kötelező hely egy turista számára. Az Akropolisz közelsége azért segít a negyeden.

,, Sötétedésig még maradt időnk felfedezni az Akropolisz lábánál található Plaka negyedet, amely egykor a törökök lakhelye volt. Most is rengeteg, turistáknak szóló bolt teremt szinte bazári hangulatot. Az antik árusok, keskeny és kanyargós utcák, hangulatos kávézók és éttermek jellemzik ezt a környéket. Picit felsétálva a domboldalra, még éppen elkaptuk az utolsó napsugarakat, amelyek megvilágították a Lycabettus dombot. (2018)" forrás


,, A Plaka Athén leghangulatosabb része, szűk utcákkal, ódon házakkal, éttermekkel és túl sok szuvenír árussal. Ez a rész a Monastiraki városrésszel együtt egy nagy bevásárlóutca (bazár és bolhapiac), ókori romokkal és középkori eredetű bizánci templomokkal fűszerezve. Akár több órát is el lehet tölteni itt úgy, hogy utcáról utcára bejárjuk, bár szerintem annyira nem változatos, így akár egy félórás-órás sétával is pontosan átérezhetjük ennek a városrésznek a hangulatát. Este innen fantasztikus kilátás nyílik a kivilágított Akropoliszra, az utcákon áramlik a sok ember, igazi belvárosként, városközpontként funkciónál ez a rész. Egyébként tovább volt világos, mint Budapesten, mert csak úgy 17 óra tájban kezdett besötétedni. (2018)" forrás


A Plaka Athén legrégebbi és vitathatatlanul az egyik leghangulatosabb városrésze. Az Akropolisz alatt húzódik és majdnem a Syntagma térig nyúlik. A legtöbb kis utcája le van zárva az autóforgalom elől, persze ez nem jelenti azt, hogy olykor-olykor nem száguld át rajtuk meglepetésünkre egy robogós vagy egy szállító kocsi. Két fő sétálóutcája a Kydathineon és az Adrianou.

Valamikor ez volt Athén bulinegyede, azonban a hetvenes években a városvezetés betiltotta a hangos zenét a környéken. Napjainkban kedves, szűk utcákon ballaghatunk barátságos éttermek, kávézók és szuvenír shopok között.

Ebben a pillanatban is visszavágyom a Plakára, legszívesebben egy fagyival a kezemben bandukolnék a tavaszi langyos melegben, hogy aztán egy kávézó teraszán kössek ki egy gyöngyöző Mythos sörrel a kezemben. (2022) forrás

Psirri (belváros)

A Plakához képest kevésbé turistás, viszont hitelesebben athéni. Csak este érdemes meglátogatni, akár hétköznap is. Az itteni kis vendéglőkben (tavernákban) és kávézókban nincs akkora szabadrablás, mint a Plakán. Vannak kis mühelyek, street art. Közel van a Plakához. 

A negyed egyik legnépszerűbb vendéglője, a Kalimera - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Monastiraki

Elégg lestrapált tér sok szeméttel, bűzzel, kaotikus közúti forgalommal. Viszont itt van 4 bolhapiac is a környéken, szóval izgalmas, mozgalmas hely. Hétvégén a főterén nagy az élet. Az Akropolisz meglátogatásakor úgyis átmegyünk a helyen. 

Kolonaki

Κολωνάκι (jelentése: kis oszlop)

Athén középső részének egyik negyede. 

,, Én Kolonakiban szálltam meg, helyiek ajánlására. A városban menő környéknek számít. A Syntagma is nagyjából 10 perc sétára található. Vannak szórakozó helyek, kis üzletek és akar egy nagyon csendes, nyugis utcát is ki lehet fogni." (m.zs., 2019)

Koukaki

Athén délkeleti részén.

Koukaki Athén belvárosában található egy szép, csendes és barátságos negyed. A Koukaki területe a közelmúltban vált igazán népszerűvé az odalátogatók körében, és különösen a fiatalok és a művészek között népszerű.

A Koukaki negyed csendes, de élettel teli, és számos szép kávézó, étterem és üzlet található itt. A területen sok hagyományos görög kávézó és taverna működik, ahol az odalátogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat. A negyednek számos sétálóutcája és terasza van, így az emberek kényelmesen sétálhatnak és pihenhetnek a nap folyamán.

A Koukaki negyed kulturális látnivalói között számos múzeum és művészeti galéria található, amelyeket érdemes felkeresni. Az Akropolisz Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Látogatóközpont szintén a közelben találhatóak.

A Koukaki környéke a szállások szempontjából is kiváló hely. A területen található számos lakás, vendégház és kis szálloda, amelyek kellemes és otthonos szállást biztosítanak az odalátogatók számára.

Az utazók számára a Koukaki negyed egy remek hely arra, hogy felfedezzék Athén belvárosát, a történelmi és kulturális látnivalókat, valamint élvezhessék az éjszakai életet. A negyed könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és kiváló hely arra, hogy az odalátogatók eltöltsék Athénban a nyaralásukat.

Glyfada

"Jó környék még Glyfada, a déli külvárosi rész; itt a szállások ára is kedvezőbb, mint a belső kerületekben, illetve a tenger közelségét is élvezheti a látogató. A tömegközlekedés jó; villamossal, busszal, vagy akár taxival is bejuthatunk a belvárosba kb 30-40 perc alatt (forgalomtól függően)." (Katalin, 2017)

Menő, felső középosztálybeli negyed a Glyfada, de nincs igazi görög jellege - Kriszta fotói

Szeptemberi hétköznap kevesen strandoltak errefelé, pedig volt kb. 26 fok meleg - Kriszta fotója

Glyfada strandja április közepén - g.g. fotója

Makrygianni

Μακρυγιάννη, kiejtés kb. mákridzsáni

Makrygianni Athén belvárosában található, és egy igazi ékszer a város szívében. Ez a környék az utóbbi években vált népszerűvé az odalátogatók körében, mivel közel található az Akropoliszhoz és a Parthenonhoz, az egyik legismertebb és leglátogatottabb történelmi és kulturális helyszínhez.

A Makrygianni negyed számos éttermet, kávézót és üzletet kínál az odalátogatóknak. Az éttermek különféle helyi ételeket és nemzetközi konyhákat kínálnak, a kávézók pedig kellemes és barátságos környezetet biztosítanak egy jó kávé vagy frissítő elfogyasztásához. Az üzletekben számos helyi termék, édesség, ékszer és ajándéktárgy vásárolható meg.

A Makrygianni negyed ideális helyszín azok számára, akik érdeklődnek a történelem és a kultúra iránt. A környéken számos múzeum és kulturális látnivaló található, mint például az Akropolisz Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és az Irodalom Múzeum.

Az utazók számára a Makrygianni negyed kiváló hely arra, hogy felfedezzék Athén belvárosát, és különösen az Akropolisz környékét. A negyed könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és a közeli Metróállomás és buszmegállók lehetővé teszik, hogy az odalátogatók kényelmesen és gyorsan eljussanak az összes fontos helyszínre.

Metaxourgeion

(kiejtés valahogy így: medagszkárgájo)

Metaxourgeion Athén belvárosában található, és egy nagyon érdekes és izgalmas terület. A negyed nagy múlttal rendelkezik, és a múltbéli hagyományok és az új kulturális mozgalmak keverednek egymással.

A Metaxourgeion negyed egyik jellemzője az utcakép és a falak színpompás színezése, amelyek az utóbbi években számos helyi és nemzetközi művésznek adtak lehetőséget, hogy kifejezzék kreativitásukat és alkotásaikat. A negyedben a látogatók találhatnak számos művészeti galériát, műhelyt és kiállítóteret is.

A Metaxourgeion területe különleges gasztronómiai élményt kínál, mivel számos helyi taverna, bár és étterem található itt, amelyek különböző helyi ételeket és italokat kínálnak. Az éttermekben kóstolhatjuk a hagyományos görög ételeket, mint például a tzatzikit, a moussakát és a souvlakit.

A Metaxourgeion területén számos éjszakai szórakozóhely található, így az odalátogatók élvezhetik az éjszakai életet is. A negyed kiváló helyszín azok számára, akik szeretik az élőzenét, a DJ-ket és a bárokat, ahol kiváló minőségű italokat lehet kapni.

A Metaxourgeion területe ideális helyszín a kulturális és szórakoztató élmények szerelmesei számára. A negyed könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és a közeli Metróállomás lehetővé teszi, hogy az odalátogatók kényelmesen és gyorsan eljussanak az összes fontos helyszínre.

Street art vagy graffiti? 

Pangrati (vagy Pagrati)

Pangrati a görög főváros egyik legsajátosabb negyede. Kis utcái tele vannak művészeti galériákkal, különcködő kávézókkal, vintage ruhaboltokkal. A szűk utcák itt-ott váratlanul mozgalmas terekbe torkollanak. A laza felfogású athéniak péntek esténként itt koktéloznak vagy vasárnap itt bruncholnak (a reggeli és az ebéd összevonása késő délelőtt).

Pangrati amúgy évszázadok óta vonzotta a művészlelkeket. Ha a turista odalátogat, akkor hamar felfogja, hogy miért. Az egyedi légkörű negyedet a külföldi turisták még nem rohamozták meg, szóval szuper élmény odalátogatni, ha cool athénniek körében akarunk időzni. 

A negyed a régebbi Panathiakosz stadion mögött bújik meg. Aki járt már New Yorkban, az Pangratiban olyan légkört érezhet, mint a Greenwich Village-ben. Érdemes megnézni a bárokkal teli Varnava teret. Ha nyenvek vagyunk, akkor Pangratiban ehetünk a turista körzetek éttermeihez képest kifinomultabb étkeket az ittebi vendéglőkben. Hétvégén nem szabad kihagyni a kis helyi östermelői piacokat. A negyed tele van hipszteres kávézókkal. Ne hagyjuk ki a Varnava téren a Superfly kávézót, ahol a retró (itt a hetvenes évek) tombol. A legjobb minőségű kávézók egyike a Rabbit Punch. A Monsieur Cannibale nevű, viszonylag új kávézó a különcködő stílus kedvelői számára lehet érdekes. A Flamingo kávézó belső építészetiileg bizonyosan figyelemre méltó. A Rizzari 22 nevű kávézó könyvtár miliőt ölt.

A galériák közül ajánljuk ezeket: Art Zone 42, Titanium Yiayiannos Gallery.

Thiseio

Közel az Akropolisz, de hiányoznak a nagy szállodák ebből a negyedből. Vannak viszont kicsik, butikhotelek, nem ritkán fullos panorámával az Akropoliszra. Alapvetően helyiek laknak erre, ezért az árfekvése is kellemesebb.

Gazi

Nem egy kötelező látnivaló, de ha van 4 napnál több időnk Athénba, akkor ide is érdemes elsétálni. Kellemes körbe sétálni a teret, meginni egy kávét/bármit alkohollal estefelé. Szépek a falfestmények, kellemes a park és jó a kaja.

Dzsentrifikálódó (,,kipofásodó") korábbi gázüzemi környék - Kriszta fotója 

Gazi - kellemes kis kávézók, bárok, kisvárosi feeling - Kriszta fotói

Valamiféle pacifista üzenetű street art, hatalmas falfestmény - Kriszta fotója

Utcaköz a Gazi negyedben - Kriszta fotója

Anafiotika

Anafiotika negyed születése az 1800-as évek közepére tehető. Szűk kis utcái (annyira szűk, hogy volt, ahol el kellett fordulni, hogy átférjek), fehérre festett falai, az itt-ott megbúvó graffitik, a lustán nyújtózkodó macskák, a „munka” közben elcsípett festék különösen romantikus hangulatot kölcsönöznek a negyednek. Anafiotika nagyon kicsi, ha csak 1-2 órátok maradt Athénban, keressetek „kincseket” ebben az igazi görög hangulatú negyedben.

Ha pedig elfáradtatok, térjetek be Anafiotika szerintem legautentikusabb éttermébe, a Xenios Zeus-ba. Olyan kilátásuk és ízviláguk van, amit mindenkinek ki kellene próbálni. Itt találkoztam először egy – állítólag – tradicionális görög étellel: cukkinivirágba töltött, gyógynövényekkel fűszerezett húsos rizs, melyet tejföllel kínálnak. Hasonlít a töltött káposzta töltelékére, de annál sokkal könnyedebb, lágyabb ízvilággal rendelkezik. Isteni volt. A végén még egy narancsos pitét is kaptam ajándékba 🙂 Ez volt az est egyik csúcspontja. Nagyon különleges az ízvilága.

Olvasmányos linkek

Az Omónia negyed egyik lepukkant utcája - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

A hajléktalansággal és szegénységgel foglalkozó street art Exarcheia negyedben

A metrómegálló görög neve Kerameikos, np persze a kerámia szó is görög eredetű - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes