ÚTIKRITIKA.HU / Athén / Athén negyedei


Athén / Athén negyedei

Athén, Glyfada, Pangrati

Plaka | Psirri | Monastiraki | Kolonaki | Koukaki | Glyfada | Makrigianni | Metaxourgeion | Pangrati|   Thiseio| Gazi|Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


Plaka

Nagyon felkapott, hangulatos hely, de roppant turistás, és az itteni vendéglők túlárazottak, az ételminőség közepes. Étkezéshez ne válasszuk a Plakát, akármennyire is vonzó kiülni a teraszra.

Azért Plaka kellemes, mert itt legalább vannak gyalogos utcák, jópofa a mozgalmasság, az aranyos szűk kis utcák. Rengeteg ajándékbolt (made in China). A vendéglőkbe invitáló pincérek nyomulása kissé idegesítő. Az utcák itt is szemetesek, valamint óvakodni kell a zsebesektől. A sok negatívum ellenére még is csak kötelező hely egy turista számára. Az Akropolisz közelsége azért segít a negyeden.

,, Sötétedésig még maradt időnk felfedezni az Akropolisz lábánál található Plaka negyedet, amely egykor a törökök lakhelye volt. Most is rengeteg, turistáknak szóló bolt teremt szinte bazári hangulatot. Az antik árusok, keskeny és kanyargós utcák, hangulatos kávézók és éttermek jellemzik ezt a környéket. Picit felsétálva a domboldalra, még éppen elkaptuk az utolsó napsugarakat, amelyek megvilágították a Lycabettus dombot. (2018)" forrás


,, A Plaka Athén leghangulatosabb része, szűk utcákkal, ódon házakkal, éttermekkel és túl sok szuvenír árussal. Ez a rész a Monastiraki városrésszel együtt egy nagy bevásárlóutca (bazár és bolhapiac), ókori romokkal és középkori eredetű bizánci templomokkal fűszerezve. Akár több órát is el lehet tölteni itt úgy, hogy utcáról utcára bejárjuk, bár szerintem annyira nem változatos, így akár egy félórás-órás sétával is pontosan átérezhetjük ennek a városrésznek a hangulatát. Este innen fantasztikus kilátás nyílik a kivilágított Akropoliszra, az utcákon áramlik a sok ember, igazi belvárosként, városközpontként funkciónál ez a rész. Egyébként tovább volt világos, mint Budapesten, mert csak úgy 17 óra tájban kezdett besötétedni. (2018)" forrás


A Plaka Athén legrégebbi és vitathatatlanul az egyik leghangulatosabb városrésze. Az Akropolisz alatt húzódik és majdnem a Syntagma térig nyúlik. A legtöbb kis utcája le van zárva az autóforgalom elől, persze ez nem jelenti azt, hogy olykor-olykor nem száguld át rajtuk meglepetésünkre egy robogós vagy egy szállító kocsi. Két fő sétálóutcája a Kydathineon és az Adrianou.

Valamikor ez volt Athén bulinegyede, azonban a hetvenes években a városvezetés betiltotta a hangos zenét a környéken. Napjainkban kedves, szűk utcákon ballaghatunk barátságos éttermek, kávézók és szuvenír shopok között.

Ebben a pillanatban is visszavágyom a Plakára, legszívesebben egy fagyival a kezemben bandukolnék a tavaszi langyos melegben, hogy aztán egy kávézó teraszán kössek ki egy gyöngyöző Mythos sörrel a kezemben. (2022) forrás

Psirri (belváros)

A Plakához képest kevésbé turistás, viszont hitelesebben athéni. Csak este érdemes meglátogatni, akár hétköznap is. Az itteni kis vendéglőkben (tavernákban) és kávézókban nincs akkora szabadrablás, mint a Plakán. Vannak kis mühelyek, street art. Közel van a Plakához. 

A negyed egyik legnépszerűbb vendéglője, a Kalimera - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Monastiraki

Elégg lestrapált tér sok szeméttel, bűzzel, kaotikus közúti forgalommal. Viszont itt van 4 bolhapiac is a környéken, szóval izgalmas, mozgalmas hely. Hétvégén a főterén nagy az élet. Az Akropolisz meglátogatásakor úgyis átmegyünk a helyen. 

Kolonaki

Κολωνάκι (jelentése: kis oszlop)

Athén középső részének egyik negyede. 

,, Én Kolonakiban szálltam meg, helyiek ajánlására. A városban menő környéknek számít. A Syntagma is nagyjából 10 perc sétára található. Vannak szórakozó helyek, kis üzletek és akar egy nagyon csendes, nyugis utcát is ki lehet fogni." (m.zs., 2019)

Koukaki

Athén délkeleti részén.

Glyfada

"Jó környék még Glyfada, a déli külvárosi rész; itt a szállások ára is kedvezőbb, mint a belső kerületekben, illetve a tenger közelségét is élvezheti a látogató. A tömegközlekedés jó; villamossal, busszal, vagy akár taxival is bejuthatunk a belvárosba kb 30-40 perc alatt (forgalomtól függően)." (Katalin, 2017)

Menő, felső középosztálybeli negyed a Glyfada, de nincs igazi görög jellege - Kriszta fotói

Szeptemberi hétköznap kevesen strandoltak errefelé, pedig volt kb. 26 fok meleg - Kriszta fotója

Glyfada strandja április közepén - g.g. fotója

Makrygianni

Μακρυγιάννη, kiejtés kb. mákridzsáni

Metaxourgeion

(kiejtés valahogy így: medagszkárgájo)

Street art vagy graffiti? 

Pangrati (vagy Pagrati)

Pangrati a görög főváros egyik legsajátosabb negyede. Kis utcái tele vannak művészeti galériákkal, különcködő kávézókkal, vintage ruhaboltokkal. A szűk utcák itt-ott váratlanul mozgalmas terekbe torkollanak. A laza felfogású athéniak péntek esténként itt koktéloznak vagy vasárnap itt bruncholnak (a reggeli és az ebéd összevonása késő délelőtt).

Pangrati amúgy évszázadok óta vonzotta a művészlelkeket. Ha a turista odalátogat, akkor hamar felfogja, hogy miért. Az egyedi légkörű negyedet a külföldi turisták még nem rohamozták meg, szóval szuper élmény odalátogatni, ha cool athénniek körében akarunk időzni. 

A negyed a régebbi Panathiakosz stadion mögött bújik meg. Aki járt már New Yorkban, az Pangratiban olyan légkört érezhet, mint a Greenwich Village-ben. Érdemes megnézni a bárokkal teli Varnava teret. Ha nyenvek vagyunk, akkor Pangratiban ehetünk a turista körzetek éttermeihez képest kifinomultabb étkeket az ittebi vendéglőkben. Hétvégén nem szabad kihagyni a kis helyi östermelői piacokat. A negyed tele van hipszteres kávézókkal. Ne hagyjuk ki a Varnava téren a Superfly kávézót, ahol a retró (itt a hetvenes évek) tombol. A legjobb minőségű kávézók egyike a Rabbit Punch. A Monsieur Cannibale nevű, viszonylag új kávézó a különcködő stílus kedvelői számára lehet érdekes. A Flamingo kávézó belső építészetiileg bizonyosan figyelemre méltó. A Rizzari 22 nevű kávézó könyvtár miliőt ölt.

A galériák közül ajánljuk ezeket: Art Zone 42, Titanium Yiayiannos Gallery.

Thiseio

Közel az Akropolisz, de hiányoznak a nagy szállodák ebből a negyedből. Vannak viszont kicsik, butikhotelek, nem ritkán fullos panorámával az Akropoliszra. Alapvetően helyiek laknak erre, ezért az árfekvése is kellemesebb.

Gazi

Nem egy kötelező látnivaló, de ha van 4 napnál több időnk Athénba, akkor ide is érdemes elsétálni. Kellemes körbe sétálni a teret, meginni egy kávét/bármit alkohollal estefelé. Szépek a falfestmények, kellemes a park és jó a kaja.

Dzsentrifikálódó (,,kipofásodó") korábbi gázüzemi környék - Kriszta fotója 

Gazi - kellemes kis kávézók, bárok, kisvárosi feeling - Kriszta fotói

Valamiféle pacifista üzenetű street art, hatalmas falfestmény - Kriszta fotója

Utcaköz a Gazi negyedben - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

Az Omónia negyed egyik lepukkant utcája - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

A hajléktalansággal és szegénységgel foglalkozó street art Exarcheia negyedben

A metrómegálló görög neve Kerameikos, np persze a kerámia szó is görög eredetű - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS