ÚTIKRITIKA.HU / Számosz

Számosz

Számoszról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok|Vathy| Pithagorion|Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Érdekességek| Fotóegyveleg 

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet. 

ata fotója

Számoszról dióhéjban

Égei-tengeri sziget. 43 kilométer hosszú és 13 kilométer széles.

Május első hetében kezdődik a turista szezon. Május és október között sok európai városból közlekedik ide charterjárat. Magyarországról nem közlekedik repülőjárat ide. Bécsből az Eurowings repül Számoszra (2 óra 25 perc), Prágából a Smartwings (2 óra 40 perc). 

Az Athén melletti Pireusz kikötőjéből a normál kompjárat 12 órás ide!

A szigeten jó a közbiztonság és a 2019-es állapot szerint az illegális migrációs mozgások sem zavarják a nyaralók nyugalmát. A sziget fővárosa mellett van egy nagyobb menekülttábor, de ennek léte nem okoz semmi problémát a turistáknak.

Számosz csupán 1,7 kilométerre van a török partoktól. Persze vannak egynapos kirándulások oda.

ata fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon finom itt a moussaka

2. A vendéglátók apró figyelmességekkel, mosollyal, kedvességgel küzdenek a vendégekért

3. A sziget legszebb útszakasza: Kampostól Drakei-ig

4. Nincs még tömegturizmus, ami bizonyosan elrontaná a sziget hangulatosságát 

5. Csodás színű, tiszta a tengervíz, a strandokon nincs szemét 

6. Ez egy hangulatos, nagyüzemi turizmustól még mentes sziget, van egy sajátos, kellemes karaktere

7. A párolt kecskehús Pithagorioban a Daphne's nevű vendéglőben

8. Vannak azért homokos strandok (főleg a Psili Ammos), és a kavicsos strandokon is többnyire van kis homokos rész

Nem tetszett

1. Kell strandszandál, mert a legtöbb strandon a kavicson lépdelés kényelmetlen

2. A taxizás bizony nem olcsó

3. Az amúgy látogatásra érdemes Livadiki Beach nehézkes megközelítése

Vélemények

,, Megdöntöttem Pitagorász-tételét Számoszon. Egy mesés hegyvidékes görög sziget pár kilométerre a török partoktól..két fővárosa is van...az ókori Pithagorio, Pitagorász szülőhelye és Vathy a 19.századi lüktető város. Gyönyörű strandok, türkizkék tenger - a sziget nagyságához mérten a legnagyobb hegyek. (ata, 2019),, Természeti szépség? Na, ebben itt hiba nincs. Egyrészt, valami brutálisan zöld. A Görögországtól a vélt kopársága miatt tartózkodóak is könnyen meggyőzhetők esetében.
Vannak aztán hatalmas, másfél ezer méter magas hegyek, fantasztikus, változatos tengerpart, horhosok és hegyi patakok, kiterjedt erdőségek és speciális hangulatú pagonyos völgyek...mindez úgymond 'bejárható' méretben: akár egy hétre, akár két hétre is jön az átlagturista, mindkettő esetben el tudja hagyni úgy a szigetet, hogy rengeteget látott, de mégsem eleget-és visszavágyik.
Szép partok? Ebben hiba nincs... Fantasztikusan kékek, fantasztikusan zöldek, fantasztikusan tiszták, van gyorsabban és kifejezetten lassan mélyülő is közöttük, homokos, apró kavicsos, pici, nagy, hullámos vagy éppen nyugodt, szinte tószerű...ki mit szeretne.

Komolyabb turizmusra alkalmas központ? Ez is adott, igazából több helyütt is: a most vezető Kokkari is megfelelő, Kampos hosszan-hosszan elnyúló partszakasza pedig végképp.

Megfelelő árak? 20-25 euróért két főre remek apartmanok sorozatban még főszezonban is, autó kb. ugyanennyiért...Még Görögországban sem általános ez az árfekvés! Múzeumok pár euróért maximum, napágy szettek 5 euróért vagy fogyasztásért, minden más látnivaló ingyenes...

Kirándulási lehetőségek? Amit csak a kedves vendég óhajt: túraútvonalak hegyekben és eldugott partok között, sziklamászás, régi falvak, bennük a híres autentikus élet (megkockáztatom, hogy talán még a Nei Poriban tapasztalhatónál is nagyobb), egynapos hajótúrák sok-sok helyre (Törökország, Samiopoula, Patmos, Fourni...hol van ennyi és ennyire változatos lehetőség ilyesmire?), történelmi emlékhelyek és kiállítások.

Tömegközlekedés? Nincs akadálya. A járatsűrűség ugyan nem egy nagyvárosi, de szinten mindenhová el lehet jutni, vannak rendesen, szabályosan kiadott menetrendek, amit ha a felhasználó kér, e-mailben rendre elküldenek neki, minden módosításnál, új járat nyitásánál (mert ilyen is van).

Számosznak minden de minden adottsága megvan ahhoz, hogy felvegye a versenyt a leghíresebb szigetekkel is. " forrás

ata fotója

Odajutás

Könnyű, nem túl fárasztó és nem túl drága odajutás? Ennél a szigetnél ezzel semmi probléma: mindkét nagyvárosból járnak ide hajók; Athénból vagy Theszalonikiből nincs egy óra sem repülővel, ráadásul több társaságból is választhatunk, nem is drágán, sőt. De Európa számos országából is vannak erre menetrendszerinti, és charter járatok is, ergo az irodák is megtalálták már. forrás

Szállás

A számoszi hotelekben nincsenek nagyszabású büféreggelik, inkább egyszerű a választék.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Pigi

4 csillagos: Hotel Samaina Inn

Helyi közlekedés

Buszközlekedés

Taxizás

Autóbérlés

,, Számoszon könnyű autót bérelni. Egyrészt olcsó, pl. nekünk 210 euró volt kilenc napra, persze önrészmentesen; másrészt igen egyszerűen találja meg az ember a cégeket is: gyakorlatilag minden népszerű görög keresztnév szerepelt egy-egy cég nevében, Nikostól Dimitrisig, Evelintől az Agathaig. :) Ennek ellenére mi az Intercar nevű cégtől kaptuk a kis Hyundai I10-et a fenti árért. (2014)" forrás

Étkezés

Moussaka - ata fotója

Vásárlás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Strandok

,, A tenger részben homokos (de szürkés árnyalatban), részben apró kavicsos, igen szép halványkék színben. Természetesen kristálytiszta a víz, a mélyülési faktorát közepesnek értékelem. Szerintem kisgyerekkel is okés, pl. készültek homokvárak is a parton, a kavicsossága mellett ilyen szinten homokos is egyúttal tehát.
A szállásunkhoz közeli részen fogyasztásért adták a napernyőt-ez a szigeten viszonylag ritka, rendre 5 euróért kértek érte, illetőleg volt egy számomra új megoldás is Kokkariban: vagy 5 euró, vagy eszel is a napágyért. :) (2014)" forrás

Vathy

,, Számosz nem nagy sziget de azért nem is kicsi: dukál ekkora mérethez egy komoly főváros. Ezt az igényt Vathy ki is elégíti: méretes kikötő, kórház, mindenféle szolgáltató hely, rendőrség, buszállomás, nagytemplom, keleties kavalkád...Ahogy az egy görög nagy, vagy nagyobbacska városhoz illik.
Van egy kifejezetten avítt, egyszerű, ám egyszerűségében is szép, jó meredek domboldalra épült, így felfedezését hosszú lépcsőkkel nehezítő/segítő óvárosa. Itt igen nagy nyugalom honol. Minél feljebb merészkedünk, annál inkább igaz ez, a partmente szinte keleties nyüzsgése alig hallik ide. Kutyusokból és macskákból is több mutatkozik itt, mint emberből. " forrás

Pithagorion

Egyéb látnivalók

ata fotója

Olvasmányos linkek

ata fotója

Érdekességek

Pitagorasz

Fotóegyveleg

ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS