ÚTIKRITIKA.HU / Számosz


hirdetes

útikritikák


Számosz

Számoszról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok|Vathy| Pithagorion|Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Érdekességek| Fotóegyveleg 

Ata fotója

Az Austrian Airlines nyaranta Bécsből repül a szigetre.

Számoszról dióhéjban

Égei-tengeri sziget. 43 kilométer hosszú és 13 kilométer széles.

Május első hetében kezdődik a turista szezon. Május és október között sok európai városból közlekedik ide charterjárat. Magyarországról nem közlekedik repülőjárat ide. Bécsből az Eurowings repül Számoszra (2 óra 25 perc), Prágából a Smartwings (2 óra 40 perc). 

Az Athén melletti Pireusz kikötőjéből a normál kompjárat 12 órás a szigetre!


2023-as helyzet szerint: A szigeten jó a közbiztonság és az illegális migrációs mozgások sem zavarják a nyaralók nyugalmát. A sziget fővárosa mellett van egy nagyobb menekülttábor, de ennek léte nem okoz semmi problémát a nyaralóknak.

Pontosabban: Az illegális migránsokat Vathy-tól 6 kilométerre egy szinte börtön-jellegű táborban lényegében fogságban tartják. Még buszközelkedési lehetőségük sincs onnan, sokukat ki sem engedik a táborból. 


Számosz csupán 1,7 kilométerre van a török partoktól. Persze vannak egynapos kirándulások oda.

Sok más görög szigettel ellentétben ezen a szigeten október végéig is van élet, nem zárnak be a szolgáltatók.

Az Égei-tengeri szigetek közül Számost az egyik legzöldebb sziget, pl. tele van fenyőerdőkkel.

Ata fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon finom itt a moussaka

2. A vendéglátók apró figyelmességekkel, mosollyal, kedvességgel küzdenek a vendégekért

3. A sziget legszebb útszakasza: Kampostól Drakei-ig

4. Nincs még tömegturizmus, ami bizonyosan elrontaná a sziget hangulatosságát 

5. Csodás színű, tiszta a tengervíz, a strandokon nincs szemét 

6. Ez egy hangulatos, nagyüzemi turizmustól még mentes sziget, van egy sajátos, kellemes karaktere

7. A párolt kecskehús Pithagorioban a Daphne's nevű vendéglőben

8. Vannak azért homokos strandok (főleg a Psili Ammos), és a kavicsos strandokon is többnyire van kis homokos rész

9. Pythagorio vízpartján a bárok és vendéglők nagy választéka, anlkül, hogy vad buli élet lenne

10. Bérautóval felfedezni hagyományos, roppant hangulatos falvakat. Ezek közül Manolates falu volt a macskaköves utcáival ls kézműves boltjaival. De Pagondas és  Spatarei falvakat is érdemes meglátogatni. 

11. Kellemes, hogy a szigeten nyaralók közt nem a britek, hanem a skandinávok vannak többségben, márpedig ők - hogy úgy mondjam - rokonszenvesebben nyaralnak. 

12. Sokkal több látnivaló van, mint azt az először odautazó  turista feltételezné.

Nem tetszett

1. Kell strandszandál, mert a legtöbb strandon a kavicson lépdelés kényelmetlen

2. A taxizás bizony nem olcsó

3. Az amúgy látogatásra érdemes Livadiki Beach nehézkes megközelítése

Vélemények

,, Megdöntöttem Pitagorász-tételét Számoszon. Egy mesés hegyvidékes görög sziget pár kilométerre a török partoktól..két fővárosa is van...az ókori Pithagorio, Pitagorász szülőhelye és Vathy a 19.századi lüktető város. Gyönyörű strandok, türkizkék tenger - a sziget nagyságához mérten a legnagyobb hegyek. (ata, 2019),, Természeti szépség? Na, ebben itt hiba nincs. Egyrészt, valami brutálisan zöld. A Görögországtól a vélt kopársága miatt tartózkodóak is könnyen meggyőzhetők esetében.
Vannak aztán hatalmas, másfél ezer méter magas hegyek, fantasztikus, változatos tengerpart, horhosok és hegyi patakok, kiterjedt erdőségek és speciális hangulatú pagonyos völgyek...mindez úgymond 'bejárható' méretben: akár egy hétre, akár két hétre is jön az átlagturista, mindkettő esetben el tudja hagyni úgy a szigetet, hogy rengeteget látott, de mégsem eleget-és visszavágyik.
Szép partok? Ebben hiba nincs... Fantasztikusan kékek, fantasztikusan zöldek, fantasztikusan tiszták, van gyorsabban és kifejezetten lassan mélyülő is közöttük, homokos, apró kavicsos, pici, nagy, hullámos vagy éppen nyugodt, szinte tószerű...ki mit szeretne.

Komolyabb turizmusra alkalmas központ? Ez is adott, igazából több helyütt is: a most vezető Kokkari is megfelelő, Kampos hosszan-hosszan elnyúló partszakasza pedig végképp.

Megfelelő árak? 20-25 euróért két főre remek apartmanok sorozatban még főszezonban is, autó kb. ugyanennyiért...Még Görögországban sem általános ez az árfekvés! Múzeumok pár euróért maximum, napágy szettek 5 euróért vagy fogyasztásért, minden más látnivaló ingyenes...

Kirándulási lehetőségek? Amit csak a kedves vendég óhajt: túraútvonalak hegyekben és eldugott partok között, sziklamászás, régi falvak, bennük a híres autentikus élet (megkockáztatom, hogy talán még a Nei Poriban tapasztalhatónál is nagyobb), egynapos hajótúrák sok-sok helyre (Törökország, Samiopoula, Patmos, Fourni...hol van ennyi és ennyire változatos lehetőség ilyesmire?), történelmi emlékhelyek és kiállítások.

Tömegközlekedés? Nincs akadálya. A járatsűrűség ugyan nem egy nagyvárosi, de szinten mindenhová el lehet jutni, vannak rendesen, szabályosan kiadott menetrendek, amit ha a felhasználó kér, e-mailben rendre elküldenek neki, minden módosításnál, új járat nyitásánál (mert ilyen is van).

Számosznak minden de minden adottsága megvan ahhoz, hogy felvegye a versenyt a leghíresebb szigetekkel is. " forrás

Ata fotója

Odajutás

Könnyű, nem túl fárasztó és nem túl drága odajutás? Ennél a szigetnél ezzel semmi probléma: mindkét nagyvárosból járnak ide hajók; Athénból vagy Theszalonikiből nincs egy óra sem repülővel, ráadásul több társaságból is választhatunk, nem is drágán, sőt. De Európa számos országából is vannak erre menetrendszerinti, és charter járatok is, ergo az irodák is megtalálták már. forrás

Szállás

A szálláshelyek többsége a tengerparthoz képest magaslaton áll. Vannak szállodák, amleyek ingajárati busszal hozzák-viszik a vendégeket a szálláshely és valamelyik strand között.. 

A számoszi hotelekben nincsenek nagyszabású büféreggelik, inkább egyszerű a választék.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Pigi

4 csillagos: Hotel Samaina Inn

Helyi közlekedés

Buszközlekedés

A szigeten minden nap, menetrend szerint közlekednek autóbuszok ezen városok között: Vathi, Pythagorion, Marathokambos, Karlovasi és Drakei.

Taxizás

Autóbérlés

,, Számoszon könnyű autót bérelni. Egyrészt olcsó, pl. nekünk 210 euró volt kilenc napra, persze önrészmentesen; másrészt igen egyszerűen találja meg az ember a cégeket is: gyakorlatilag minden népszerű görög keresztnév szerepelt egy-egy cég nevében, Nikostól Dimitrisig, Evelintől az Agathaig. :) Ennek ellenére mi az Intercar nevű cégtől kaptuk a kis Hyundai I10-et a fenti árért. (2014)" forrás

Étkezés

A szigeten nagyon népszerűek a kecskegidák húsából készült sültek.

Moussaka - ata fotója

Kokkari nyáron - o.j. fotója

Vegyes haltál - t. e. fotója

Vásárlás

A sziget fő terméke a bor. Muskotály boraikat az egész világra exportálják. Az egyik ilyen muskotály boruk az édes Samos Vin Doux, ami nagyon népszerű desszert bor. Ha egy vacsora végén ezt megkóstoljuk, akkor nagy a valószínűsége, hogy veszünk is egy üveggel hazavitelre. Vannak még magasabb minősének számító boraik, mint a Nectar és az Anthemis. Ez utóbbit 5 éven át érlelik mielőtt palackozzák. 

Szórakozás

Az éjszakai élet élénk Samos szigetén, főleg a fővárosban, Vathy-ban. Számos bár, diszkó és klub áll rendelkezésre, ahol a turisták bulizhatnak egész éjjel.

Egyéb hasznos információk

Strandok

Számosz strandjai zömében kis öblökben helyezkednek el. Teljesen homokos fövenyű stradok alig vannak, a kavicsos strandokon tanácsos valamilyen fürdőcipőt hordani.

,, A tenger részben homokos (de szürkés árnyalatban), részben apró kavicsos, igen szép halványkék színben. Természetesen kristálytiszta a víz, a mélyülési faktorát közepesnek értékelem. Szerintem kisgyerekkel is okés, pl. készültek homokvárak is a parton, a kavicsossága mellett ilyen szinten homokos is egyúttal tehát.
A szállásunkhoz közeli részen fogyasztásért adták a napernyőt-ez a szigeten viszonylag ritka, rendre 5 euróért kértek érte, illetőleg volt egy számomra új megoldás is Kokkariban: vagy 5 euró, vagy eszel is a napágyért. :) (2014)" forrás

Pontios strand - e. g. fotója

Vathy

,, Számosz nem nagy sziget de azért nem is kicsi: dukál ekkora mérethez egy komoly főváros. Ezt az igényt Vathy ki is elégíti: méretes kikötő, kórház, mindenféle szolgáltató hely, rendőrség, buszállomás, nagytemplom, keleties kavalkád...Ahogy az egy görög nagy, vagy nagyobbacska városhoz illik.
Van egy kifejezetten avítt, egyszerű, ám egyszerűségében is szép, jó meredek domboldalra épült, így felfedezését hosszú lépcsőkkel nehezítő/segítő óvárosa. Itt igen nagy nyugalom honol. Minél feljebb merészkedünk, annál inkább igaz ez, a partmente szinte keleties nyüzsgése alig hallik ide. Kutyusokból és macskákból is több mutatkozik itt, mint emberből. " forrás

Pithagorion

Pythagorion Samos sziget déli partján található egy gyönyörű kisváros, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A város nevét a híres görög matematikus és filozófus, Pythagoras tiszteletére kapta, aki itt született.

Pythagorion egyike a legnépszerűbb üdülőhelyeknek Samos szigetén, és számos szórakozási lehetőséget kínál a turisták számára. A város központjában található egy nagy kikötő, ahol a turisták élvezhetik a tengeri sportokat, például a vitorlázást, a búvárkodást és a jetski-t. A tengerparton számos étterem, kávézó és bár található, ahol a turisták élvezhetik a friss halat és a görög konyhát, valamint az italokat.

Pythagorionban számos történelmi látnivaló is található, például az ókori római kikötő, a byzantin templomok, valamint a híres Tunnel of Eupalinos, amely az ókori időkben egy vízvezeték volt. A városközpontban számos üzlet és piac található, ahol a turisták vásárolhatnak helyi ételeket, bort, olajat és más helyi termékeket.

Az éjszakai élet is élénk Pythagorionban, és számos bár és diszkó található, ahol a turisták élvezhetik a görög zenét és a helyi éjszakai életet.

v. r. fotója

Egyéb látnivalók

Ata fotója

Olvasmányos linkek

Ata fotója

Érdekességek

Pitagorasz, a híres görög matematikus és filozófus, a Samos szigetén született valamikor az i.e. 6. században.

Pitagorasz szülei gazdag családból származtak, és a sziget fővárosában, Vathy-ban éltek. A fiatal Pitagorasz számos tudományos és filozófiai elképzelést tanult meg az itteni számos iskolában és akadémián. Úgy tartják, hogy a szigeten szerzett tudásával és tapasztalataival alapozta meg későbbi matematikai és filozófiai munkásságát.

Pitagorasz életének korai szakaszában aktívan részt vett Samos szigetén az életben és a politikában is. Később azonban elhagyta a szigetet, és elvándorolt Itáliába, ahol a híres pitagoraszai iskolát alapította.

Pitagorasz

Fotóegyveleg

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes