ÚTIKRITIKA.HU / Görögország


hirdetes


útikritikák


Görögország

Görögország, repülőjegy

Repülőjegy | Szárazföldi utazás | Szállásválasztás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

Repülőjegy és repülés

A szigetekre szezonálisan charter járatokat közlekedtetnek egyes magyar utazásszervezők. Fapados légitársaságoknak is vannak járatai egyes szigetekre, városokba. A Wizzair járatai: Heraklion (Kréta), Rodosz, Korfu, Zakinthosz, Szaloniki. A Ryanair-nek Páfoszra van járata a főszezoni időszakban.

Jelenleg a ryanair és a  Wizzair repülik a Budapest Athén távolságot, bármelyik választásához megfelelő mennyiségű kalandvágy és kellően vonzóan alacsony árszint szükséges. A reptérről való bejutást két módon oldhatjuk meg, vagy busszal, 6.- eur/fő/útért vagy taxival. Taxi transzfer előre is rendelhető.

Szárazföldi utazás

Budapest-Athén autóval 1460 kilométer, amiből 1070 kilométer autópályás. 16 óra 45 percnyi vezetést igénylő feladat. 56 ezer forint a költsége egy útra beleszámítva az üzemanyagot, és az autópályadíjakat. Szerbián és Macedónián keresztül vezet az út. 986 kilométer távolságra van kb. a Halkidiki-félsziget a nyaralóhelyeivel. 11 óra 20 perces vezetés szükséges, kb. 33500 HUF költség.

Fontos tudni hogy a Szerbián való átutazáshoz szükség van érvényes útlevélre, és azt, hogy a szerbek közúti ellenőrzésnél kérhetik kötelező tartozékként a kisebb méretű poroltót. A röszkei határon az átkelés időigényessége változó. Szerbiában az autópálya-kapuknál való fizetésekhez fel kell szerelkezni szerb dínárral, akkor is, ha az euróit is elfogadják. A benzin olcsóbb Szerbiában, mint nálunk. Szerbiában elég sűrűn vannak benzinkutak, akár 20 kilométerenként is.

Érdemes megfontolni a vonat- vagy a buszközlekedést is. Olcsóbb, cserébe általában tovább tart.

Szállásválasztás

 • Júliusban, augusztusban a szállodák, magánszállások maximális árat szabnak. Tavasszal, ősszel ehhez képest az árszint eshet akár 20 százalékkal is. Télen még olcsóbb.
 • A szobaárakkal kapcsolatos átverések ritkák.
 • Görögországban a szállodák építésének nagy fellendülése a hatvanas években történt, és a szigeteken, Athénban a legjobb helyeket hamar beépítették. Ma is ezek a régi, már elég ódivatú betonépületek teszik ki a hotelállomány jelentős részét. Nem néznek ki fantáziadúsnak és nem is szépek. Új, korszerű hotelek építésére sok helyen nem volt pénz és főleg szabad hely (ellenkezőleg, mint a török riviérán).A nyolcvanas évek óta épült szállodák már jobban néznek ki, és kellemesebben illeszkednek be a környezetükbe.
 • Csak a drágább hotelek tudnak megfizetni igazán képzett személyzetet, így ne lepődjünk meg, ha egy 3 csillagos szállodában amatőrök szolgáltatnak, gyakran elég ügyefogyottan.
 • A görögországi hotelek kategória szerinti besorolása sokkal jobban passzol az európai átlaghoz, mint a török vagy a tunéziai turizmusban. Görögországban nehezebben adnak 5 csillagot egy hotelnek, mint Törökországban. Viszont a görög szigeteken lévő szállodák jóval kevesebb szolgáltatást tudnak nyújtani, mint a török hotelek, mégpedig a helyszűke, a telkek kisebb mérete miatt.
 • A hoteleken kívül a szálláslehetőségek hatalmas hányadát teszik ki a panziók, a vendégszobák, és az apartmanházak.
 • Sajnos 2018-tól be fogják ők is vezetni az idegenforgalmi adót.

A görög szálláshelyek vonatkozásában nem árt tudni:

 1. Az árak normális körülmények között tartalmaznak 4,5 százalék helyi adót és 8 százalék Áfa-t. Előfordul, bár nem kötelező, hogy a szállásadók 10 százalékkal többet fizettetnek 3 éjszakánál rövidebb tartózkodás esetén. Pótágy használatáért 20 százalék felárat kérhetnek, amit gyerek esetén elengedhetnek.
 2. Ha a szálloda teljes díját csak a helyszínen, utólag kell megfizetnünk, célszerű, ha a bejelentkezés alkalmával nem hagyjuk okmányainkat a recepción, hanem azok saját felügyelet alatt maradnak. A bejelentkezést megelőzően ellenőrizzük a szolgáltatások tényleges színvonalát, illetve meglétét, nézzük meg a felkínált szobát!
 3. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. Ezt a magyar turisták nagyon nem szeretik, de alkalmazkodni ajánlatos. Örüljünk, hogy itthon könnyebb e tekintetben a helyzet...
 4. Szállásfoglaláshoz a mellékelt  link nyújt  gyors segítséget.

Úti okmányok

Görögország is uniós tagállam és része a Schengeni rendszernek is, tehát közvetlen repülés esetén még vám- és útlevél-ellenőrzés sincs. Legyen nálunk érvényes útlevél vagy érvényes személyi igazolvány. 90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén ennyi elegendő. Anyagi fedezet igazolását sem várják el.

Vám és egyebek

Kisállatok bevitele Görögországba: egységes európai állatútlevél kiállítása, Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (Magyarországon 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Fotóegyveleg

Kovács Ádám fotója

Kovács Ádám fotója

Syntagma metrómegálló - Kovács Ádám fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes