ÚTIKRITIKA.HU / Kréta / Rethymnon


hirdetes

szállások

- Aquis Arina Sand 5* (Kokkini Hani) »

- Avra Imperial Hotel 5cs. - vélemények »

- Braskos Hotel 3* (Rethymno) »

- Daios Cove Luxury Resort 5* »

- Despina Apartman »

- Elmi Suites 4* »

- Elounda Breeze 4* »

- Enorme Armonia Beach 4cs. - Amoudara - vélemények »

- Faedra Beach 4cs. - Agios Nikolaos - vélemények »

- Hercules Apartman (Stalis) »

- Hersonissos Palace 5* »

- Hotel Paloma Garden*** »

- Kalypso Cretan Village - Plakias - 4cs. - vélemények »

- Kalyves Beach Hotel Chania közelében - vélemények »

- Litsa-Efi Aparthotel 3* (Stalis) »

- Marnaki apartman - vélemények »

- Nikko Ellen 3* »

- Palladion 3cs. - vélemények »

- Palm Bay Sissi »

- Panormo Hotel 5cs. - Panormos - vélemények »

- Petra Mare - Dél-Kréta- vélemények »

- Rethymno Residence 4* »

- Seafront 3 cs. - Adelanos Kampos - vélemény »

- Star Beach Village and Waterpark 4* »

Aghia Marina - Giannoulis Santa Marina Beach 4cs - vélemények »

Analipsi - Europa Beach 4cs. - vélemények »

Analipsi - Stella Village 3cs. - vélemények »

Analipsi - Venus Mare apartmanok*** »

Anissaras - Costa Mare Palace**** - Anissaras »

Gouves - Diogenis Blue Palace**** »

Gouves - Pella apartman - vélemények »

Gouves - Water Park Holiday Hotel 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Hersonissos Village 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Palmera Beach Hotel - vélemények »

Hersonissos - Porto Villlage*** - Hersonissos »

Hersonissos - Semiramis Village*** - Hersonissos »

Malia - Aeolos Beach Resort 3cs. - vélemények »

Malia - Ariadne Beach 4cs. - vélemények »

Malia - Creta Verano 3cs. - vélemények »

Malia - Hugh Beach Resort 4cs. - vélemények »

Malia - Ikaros Beach Resort&Spa 5cs. - vélemények »

Malia - Kernos Beach Hotel **** »

Malia - Malia Mare 3cs. - vélemények »

Malia - Sirens Beach 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Dimitrios Village Beach Resort&Spa 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Etina hotel 3 cs. vélemények »

Rethymnon - Jo-An Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Kirki Village Hotel 3cs. - Pánormosz - vélemények »

Rethymnon - Lefkoniko Bay/Beach 3cs. - Vélemények »

Rethymnon - Stone Village Bali 4cs. - vélemények »

Stalis - Christiana Hotel *** »

Stalis - Dias Hotel&Apartman**** »


útikritikák


Kréta / Rethymnon

Rethymnonról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Szállásválasztás|Helyi közlekedés| Étkezés|Strandok|Óváros|Forteza|Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Rethymnonról dióhéjban

(sokféle átírása van: Rethimno, Rethymno, Réthymnon, and Rhíthymnos)

Történelmi látnivalók - Rethymnonban számos történelmi látnivaló található, például a város központjában található Velencei kikötő, az óvárosi erőd és a Neratze moszatikum.

Strandok - Rethymnonban több kilométernyi tengerpart található, és az itteni strandok homokosak és tiszták. Az egyik legnépszerűbb strand a Preveli Beach.

Éttermek és bárok - Rethymnonban számos étterem és bár található, amelyek széles választékot kínálnak a görög konyha ételeiből, valamint nemzetközi ételekből is.

Éjszakai élet - Rethymnonban élénk éjszakai élet várja azokat, akik szeretnének bulizni és szórakozni. Számos bár és éjszakai klub található a városban.

Zajos forgalom - Rethymnonban az autóforgalom és a zaj jelenthet problémát azok számára, akik érzékenyek ezekre.

Magas árak - Rethymnonban található szállodák, éttermek és boltok árai magasabbak lehetnek, mint a kisebb városokban. Ez különösen igaz a turisták által látogatott területeken.

Túlzsúfoltság - Rethymnon népszerű turisztikai célpont, és a nyári hónapokban nagyon zsúfolt lehet. Azok számára, akik szeretik a nyugodt környezetet, érdemes lehet más időszakban látogatni a várost.

k.p. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett 

1. A romantikus régi kikötő az elegáns tavernákkal, mólóval, világítótoronnyal 

2. Ebéd a Stella konyhája (Stella's Kitchen) nevű kifőzdében - szuper házias koszt

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, A Rethymno pálmafás tengerpartja mentén sorakozó és általam idén először felfedezett fiatalos, amolyan turistás bárok és éttermek sora is beégett a retinámba. Meglepetésemre rátaláltam a Mikrasiaton térre is, ahol egy 1600-as évekből maradt mecset áll, és ahol az előző évben görög ismerősömmel nézegettük a helyi gyerekeket, amint a késő esti órákban a legnagyobb erőbedobással játszanak. (2018)" forrás

Sétáló utca - m.g. fotója

,, A bűbájos város éppen elég nagy, hogy mindent elérhetővé tegyen egy jól szervezett nyaraláshoz, ugyanakkor éppen elég kicsi, és visszafogott, hogy ne menjenek az agyadra a turisták.

A velencei hatást kétség kívül érezni Rethymno utcáit járva, ugyanakkor a kevésbé barátságos, mintegy 300 évig tartó török „látogatás” nyomaiba is lépten-nyomon bele fogsz botlani, ha ide sodor az élet. (2020)" forrás

                                                                           k.p. fotója

,, Az első benyomásom az volt, hogy kevés település rendelkezik ilyen impozáns helyre épült buszpályaudvarral. Konkrétan a tengerparton helyezkedik el, így ha ne adj Isten, lekésnéd a járatod, simán veszel egy frappét a helyi kávézóban, kiülsz a teraszra bámulni a tengert, és igazából akkor már nem is annyira bánod az egészet.
Ha beveted magad az óvárosba…
Rethymno a sziget harmadik legnagyobb városa Heraklion és Chania után. A három közül itt található szerintem a legszebb velencei stílusú óváros, a beszámolók olykor Rodosz óvárosához hasonlítják.
Rethymnoban sokszor buknak ki akaratlanul a szádon az ,,ó, de szép kis utca” vagy a ,,hát nem gyönyörű ez a ház” esetleg a ,,költözzünk ide” kijelentések.
Mivel én több színesre mázolt, bougainvilleával befuttatott ingatlant is szívesen megvásárolnék – ha bejönnek a lottószámaim –, hozok egy kis összeállítást róluk, hátha valaki társulna.

Rethymno óvárosa egészét tekintve nagyobb részben őrzi a velencei építészet stílusjegyeit, hiszen a velenceiek a 13. század eleje óta jelen voltak Krétán, akik a szigetet a Candia Királyság (mindig candidának olvasom) néven gyarmatuknak tekintették.
Csak a leglátványosabb példákat említve: a velencei erőd vagy a régi kikötő (készül mindkettőről külön poszt, mert megérdemlik). Ám nagyban érezhető a több a 250 éves oszmán jelenlét is, több mecsetbe belefuthatunk, vagy az utcán sétálva a kiugró fából készült, zárt erkélyek is az oszmán építészetet dicsérik. (2022)


Vrázslatos Kréta harmadik kikötővárosa, a zegzugos Rethymno. Talán a szigeten nincs még egy olyan település amely ilyen szépen és eredeti formájában megőrizte mind a velencei mind az ottomán korszak emlékeit. Négyszázéves érintetlenül megmaradt szökőkutak, a velencei erőd, a Fortezza amely úgy áll ahogy a XVI.században a kereskedő állam vezetői megépítették a helyiekkel. A minaretből világítótoronnyá átformált építmény vált a kikötő ékévé amely Rethymno jelképe is.

Nekem mégis a Neratze mecset a kedvencem. Talán nem is láttam még görög földön ennyire szép ottomán imaházat. Sudár óriási minaretje szinte mindenhonnan látható a városból. (Ata, 2022)

Szállásválasztás

Ajánlottak (2023):

3 csillagos: Ariadne Hotel , RETHYMNO VILLAGE ,

4 csillagos: THEARTEMIS PALACE , Minos Hotel , MINOS APARTHOTEL ,

5 csillagos: WHITE OLIVE ELITE RETHYMNO ,

----------------

Nem ajánljuk: a 3 csillagos Hotel Brascos, Hotel Lefkoniko Beach,

Helyi közlekedés

parti út - m.g. fotója

Taxi

2023-ban: Indulási tarifa 3 és 4,50 euró között, és kilométerenként 0,60 euró

Busz

,, Rájöttem, hogy a végállomás előtti buszmegállóban azért száll le csaknem az összes utas, mert innen indulnak a sétálóutcák, innen lehet megközelíteni az óvárost. Ennek ellenére én mégiscsak elmentem a végállomásig, ami a tenger partján kapott helyet és ahonnan tökéletes, naplementés séta vezett egészen a velencei erődig. Miután legalább háromszor elsétáltam a Stavros nevezetű taverna előtt, és akárhogy is néztem, a legszimpatikusabb helynek tűnt, mellette döntöttem és a felszolgálók segítségét kérve, együttes erővel derítettünk fel egy kicsi asztalt, ahol a vacsorám egyedül is kényelmesen elfogyaszthattam. (2018)" forrás

Étkezés

,, Komoly feladat megfelelő tavernát találni egy finom vacsorához, mert Rethymno óvárosa a szűk utcákban sorakozó tavernákkal maga a paradicsom. Fogalmad sem lenne, hova ülj be, annyira jól néz ki az összes hely." forrás


Rethymnoban kiváló éttermeket és tavernákat találunk. Az itt tartózkodásuk alatt több helyen is megfordultunk és sehol sem kellett csalódnunk az ételekben és a vendéglátásban. Azonban Rethymno külvárosában található egy kis családi étterem, ahol az apa-fia páros buzukival kísért tradicionális élő zenét biztosít. Kiváló ételek, kedvező árak, valamint hangulatos és vendégszerető fogadtatásra számítsunk. Mi többször is választottuk ezt a helyet: Acropolis, Family Taverna. Vacsorára és bátran merem ajánlani nektek is. A Google Maps segítségével könnyedén megtalálható!

Vacsora a Manolis Place nevű vendéglőben

Vásárlás

Rethymnonban van piac, amit a görögök "Laiki agora" -nak ( népi piac)neveznek. Általában minden hétfőn és csütörtökön 07:00 és 13:00 óra között tart nyitva, és a városközpontban, a Petychaki téren található.

A piacon különféle helyi termékek és élelmiszerek vásárolhatók, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek, olívaolaj, méz, fűszerek, tejtermékek, hal és más tengeri ételek. A piacot leginkább helyiek látogatják, és jó alkalom lehet a helyi életmód megismerésére.

Emellett Rethymnon városában a Laiki agora mellett található egy kisebb termelői piac is, amely különféle helyi élelmiszereket kínál. A piac a városközpontban, a Four Martyrs tér közelében található, és általában szombatonként tart nyitva. A termelői piac szintén lehetőséget nyújt arra, hogy ismerkedjünk a helyi élettel.

k.p. fotója

Ata fotója

Szórakozás

Liquid Club - A város egyik legnépszerűbb éjszakai klubja, amely a főutcán, az Adelianos Kampos területén található. A klubban a legfrissebb pop- és elektronikus zenei slágerek szólnak, és különféle eseményeket és bulikat rendeznek.

Odeon - Egy másik népszerű klub Rethymnonban, amely a főutcán, az óvárosban található. A klubban élő zenekarok és DJ-k szórakoztatják a vendégeket, és a zenék a görög népzene és a világzenei stílusok keveréke.

Havana Club - Ez a szórakozóhely a város központjában, a pálmafák között található, és különböző zenék szólnak, mint például a latin, a jazz és a blues. A klub kellemes és barátságos környezetet kínál, és ideális a koktélok és a könnyű vacsorák élvezetére.

Pegasus - A Pegasus egy másik éjszakai szórakozóhely Rethymnonban, amely szintén a főutcán, az óvárosban található. A klubban élő zene szól, és a zenék között megtalálhatók a görög és a nemzetközi slágerek is.

Neon Club - Ez az éjszakai szórakozóhely Rethymnonban az óvárosban található, és a görög és a nemzetközi zenék szólalnak meg itt. A klubban élő DJ-k játszanak különféle zenéket, és a helyi lakosok és a turisták is szívesen látogatják.

Ata fotója

Egyéb praktikus információk

Rethymnon turista információs iroda - 14, Vernardou Street - 741 00 Rethymnon
Az iroda nyitvatartási ideje a következő: Hétfőtől szombatig: 09:00-20:00 óráig - Vasárnap: 10:00-18:00 óráig

Strandok

Rethymno partja csak részben homokos-részben pedig apró kavicsos, ennek ellenére, hogy a szállásod mellett 12 km-en keresztül kutathatod a hosszan elnyúló kellemes napozási és pancsolási lehetőségeket. forrás

Mi 2022-ben Rethimno-ban is voltunk egy jó fél óra sétára a központtól. Mindennap megjártuk a parti sétányt és szinte mindenhol láttunk csak törölközőn heverésző embereket. A mi szállásunk előtt is volt egy nagy terület, ahol nem vagy alig volt nyugágy. Mi sem béreltünk ott egyszer sem, mert rendszerint délután mentünk le a partra és arra a pár órára elég volt csak a törölközőt levinnünk.

Pavlos Beach

,, Szerettem ezt a strandot. Egyrészt egy óriási partszakaszt képzelj el, ami tulajdonképpen homokos, leszámítva azt a kevés kavicsot, ami a vízbelépéskor vár, másrészt a kedvenc napágyasomnál tiszta mosdó és zuhanyzó is ingyenesen áll rendelkezésedre, tehát panaszra semmi okod nem lehet.

Ami pedig a büfét illeti, egyszerű, előre csomagolt ételeket kínál, viszont nem is kell napokig sorban állnod egy frappéért, vagy egy sima ásványvízért. Ha pedig valami komolyabb fogás után vágyakoznál, még mindig ott a partszakasz bejáratánál található szálloda és étterem, ami szintén egy alternatív ebéd megoldást jelenthet. (2018)" forrás

Rethymnon város strandja - A Rethymnon város strandja a városközponttól délre található. Ez egy homokos strand, amely több kilométer hosszú, és számos kényelmes szolgáltatást kínál, mint például napernyők és napozóágyak bérlése, vízi sportok, bárok és éttermek.

Episkopi strand - Az Episkopi strand Rethymnon északnyugati részén található, és a sziget egyik legszebb strandjai közé tartozik. Ez egy hosszú, homokos strand, amely békés környezetet és kristálytiszta vizet kínál.

Preveli strand - A Preveli strand Rethymnon délnyugati részén, a Preveli-palota közelében található. Ez egy vadregényes és elszigetelt strand, amely az erdők és a hegyek között fekszik. A strand kristálytiszta vizet és trópusi növényzetet kínál.

Bali strand - A Bali strand Rethymnon északi részén, Bali üdülőközpont közelében található. Ez egy homokos strand, amely békés környezetet és számos szolgáltatást kínál, mint például napernyők és napozóágyak bérlése, vízi sportok és éttermek.

Plakias strand - A Plakias strand Rethymnon déli részén, a Plakias falu közelében található. Ez egy tiszta, homokos strand, amely kiváló lehetőséget kínál a napozásra és a vízi sportokra.

Óváros

m.g. fotója

,, Ha szeretsz szűk-, ugyanakkor hangulatos-, olykor virágos-, máskor történelmi utcákon andalogni, akkor Rethymno velencei óvárosa garantáltan elragad majd téged is. Az utcákon bolyongva nem győzöl választani a szuvenírek, a bárok, és éttermek kínálatából, majd mikor már teljesen azt gondolod, hogy ebből a sokszínű labirintusból bizony nincs kiút, egyszer csak egy téren kötsz ki, ahol annak ellenére is megpihensz, hogy tulajdonképpen még el sem fáradtál. " forrás

,, Rethymno neve szinte egybeforr a híres velencei óvárossal, így fura lenne, ha itt töltött nyaralásodból kimaradna. A történelmi varázslat itt még akkor is megérint, ha a töri órán inkább a nagyokat ásító közösséget erősítetted.

Egy komplett műemléken sétálsz keresztül, miközben abban még mindig pezseg az élet. Szeded a lábaid és az 5-600 évvel ezelőtt épült házak némelyikében a krétai családok hétköznapjainak jelenetei ejtenek rabul, míg másokban kávé-, mousaka-, és souvlaki illata csalogat a modern, mégis igazi krétai és görög jegyeket viselő vendéglátóhelyekre." forrás

Forteza - Velencei erőd

,, A város felett emelkedő Fortezza többek között a velencei kereskedelmi útvonal védelmében épült, éppen a törökök ellen. Bár az erőd hosszasan ellenállt, török támadóit nem volt képes megakadályozni, hogy átvegyék a velenceiektől a hatalmat. A törökök ezután a Fortezzát megerősítették, a benne lévő templomokat mecsetté alakították és ezzel együtt uralták az egész térséget. A későbbiekben még börtönként is működtetett épületet egy 3,00 €-s felnőtt belépő fejében járhatod körbe és csodálhatod meg, mintha csak a történelemkönyved kelt volna életre." forrás


,, Lógattam a lábamat az erőd falán és áldottam az eget, hogy elhoztam a szalmakalapom. Több cica szaladgált az erőd falain belül, mint amennyi árnyékos helyet talál a kitikkadt turista a Fortezza területén. Természetesen imádtam minden fülledt percét, hiszen a Paleokastro dombon épült erőd újabb katarzisa volt rethymnoi napunknak.
Ez a hely visszarepít az időben.
A Fortezza fontosságának gondolatához Rethymno városának porig rombolása vezetett a 16. században.
Az ellenség ismerős lehet: jöttek az oszmánok.
Lehorgonyoztak, ágyúztak, kifosztották a várost, majd továbbálltak.
Ez elég nyomós indok volt arra, hogy 1573-ban le is tegyék a Fortezza alapkövét és elkezdődjön a velenceiek legnagyobb szabású építkezése a szigeten.
Néhány évtizeddel később az oszmánok újra megostromolták a várost és 1646-ban el is foglalták az erődöt.
Így kezdődött a 300 éves török uralom a szigeten.
🕌 Ibrahim Han mecset
Nem vagyok spirituális alkat, viszont ahogy sétáltam a mecsetben, körbelengett valamiféle béke és nyugalom.
A másik lehetőség, hogy a kánikulából belépve megszédített a hőmérséklet-változás.
Bent kellemes hűvös a levegő.
Az Ibrahim Han az első mecsetként épült Rethymnoban.
👉 A belépő mindössze 4 euró.
👉 Ez egy olyan hely, ahol mindenki természetétől és kíváncsiságától függően képes mindössze fél órát avagy több órahosszát is eltölteni." (Világgá mentem, 2022)

Velence-i kikötő

d.g. fotója

,, Az óváros festői képéhez az Old-Port, vagyis Rethymno régi kikötője éppen olyan elengedhetetlen, mint a korábban vázolt keskeny utcák. A szintén velenceieknek köszönhető kikötő mentén csak úgy hemzsegnek a romantikus vacsorát ígérő vendéglátók. Ugyanakkor, ha rám hallgatsz, az estédet inkább velük szemben, a kikötő mólóján ülve töltöd, és onnan csodálod a fényekben pompázó, turistákat csalogató kínálatot, a kis hullámok miatt mozgó csónakokat, vagy a móló végén, büszkén álló világítótornyot. Hidd el, ez több lesz, mint romantikus." forrás

Rimondi-forrás

A Rimondi-forrás híres látnivaló Rethymnon óvárosában. A forrás a Rimondi tér közepén található, amely közvetlenül a városközpontban található. A forrás a 17. században épült és egy díszes boltíves struktúrában található, amely a velencei stílusú építészet jellegzetességeit tükrözi.

A Rimondi-forrás egyesíti az antik és a velencei stílusokat, amelyek különleges érzést kölcsönöznek a helyszínnek. A forrás vízét a Patsos hegyi forrásból vezetik Rethymnonba egy hosszú akvaduktuson keresztül. A forrás előtt található egy kis tér, amely kellemes légkört biztosít a látogatóknak. A turisták gyakran megállnak a forrásnál, hogy pihenjenek, fotókat készítsenek és megcsodálják a forrás környékén található szép épületeket és az óváros hangulatát. A Rimondi-forrás Rethymnon egyik legkedveltebb látnivalója, amelyet érdemes meglátogatni, ha Krétán járunk.

Guora-kapu

Boltív, ami az óváros déli oldalának eredeti bejáratát alkotja Rethymnonban. Nagy valószínűséggel arra járunk, amikor az óvárost fedezzük fel. A 16. században épült, amikor a város velencei uralom alatt állt.

p.p. fotója

Olvasmányos linkek

,, Rethymno az aranyközépút. Egyrészt, mert mindent megtalálsz, amire egy nyaralónak szüksége lehet, másrészt mert ennek ellenére sem egy tipikus tömegturizmussal elért nagyvárosban múlathatod az időt. Ha akarod, belecseppensz egy esti forgatagba a pálmafás sétányon és azt hiszed Miamiban vagy, ha akarod, a görög helyiekkel falatozol egy utcasarki tavernában.

A bazársoron való esti séta talán minden nyaralás hozzátartozó eleme, de képzeld el ugyanezt “luxuskivitelben”, amikor a szűk utcákban nyíló helyi üzletek, kínai áru helyett valódi krétai termékek többségét árusítják, és miközben nem győzöl válogatni a szuvenír árusok sűrűjében még a milliónyi taverna és kávézó is a te kegyeidért harcol. forrás

Fotóegyveleg

l-l- fotója

Kara Musa pasa mecsete - m.g. fotója

n.e. fotója

b. dani fotója

k.p. fotója

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon