ÚTIKRITIKA.HU / Chalkidiki / Sarti


Chalkidiki / Sarti

Sarti dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

n. sz. fotója

Sarti dióhéjban

Sarti a Chalkidiki-félsziget középső ,,újján, Sithonián a 2. legnagyobb nyararaló település. 

Júliusban és augusztusban Sarti döbörög, de e főszezonon kívül, még júniusban és szeptemberben is nagyon nyugis a hely.  Az állandó helyi lakosok száma még az ezret sem éri el. Sarti középontjában még maradt néhány ház abból az időből, amikor itt még turisták nélküli falu volt.

Sarti fő attrakciója a strand, ami sokak szerint a legszebb strand a Chalkidiki-félszigeten. Sarti inkább a gyermekes családoknak való, főleg a homokos strandok és a lassan mélyülő tenger miatt. Sartinál a tengervíz egyszerűen csodásan tiszta, átlátszó. 

p. h. fotója

Tetszett & Nem teszett

Tetszett

 1. A kis kikötő környéke és fent a pici kápolna mellöl a csodás panoráma
 2. A meglepőens sok régi lakóház a hangulatos utcácskákban
 3. Az éjfélig nyitva tartó boltocskák
 4. A strandbárok, ahol akár egy ital elfogyasztásáért cserébe kapunk ingyen napozóágyakat és napernyőt
 5. A strandon dél felé menet egyre finomabb a homokföveny 
 6. A tavernákban a pompás saláták előételként (az Evros nevű taverna volt a kedvenc)
 7. A Blue Lagoon 6 órás hajókirándulás csodás nyilt tengeri helyeken történő fürdésekkel
 8. A hegyek és a tenger együttes látványa lenyűgöző
 9. Autóval felfedezni Sithonia nyúlványon kis öblöket karibi tengerszínekkel

Nem tetszett

 1. Persze, megértettük, hogy Sartiban a hotelekben és az apartmanházakban is a vécé levezetőcsöve túl szűk a vécépapír befogadására, de azért kellemetlen nagydolgozás után a használt vécépapírt a kis szeméttartóba rakosgatni
 2. Sok ostoba nyaraló, aki nem veszik komolyan a strandon a piros zászlót és bemennek a nagy hullámok közé

Vélemények

,, A Sarti ófalujához vezető út nincs takaritva, tiszta homok. Az egyetlen kis fahidon lyukak voltak, meg kiálló szögek amit kb. 3 nap múlva megdrótoztak. Alatta mocsár van ès kosz ami tele van cuki teknősökkel.

Az ófalu előtti rozsdás keritésű focipàlya is elég lehangoló. Szanaszèt szórt szemèt ,cigicsik, kajamaradèk az ófalu elejèn a jàtszótér meletti kis fedett parkban.

A nádból készült tönkrement napernyők ott fekszenek a homokban a Sarti beachen. Kóbor kutyák futkostak pár alkalommal. Sok az eldobott műanyagpohár, ételmaradék,és persze cigicsikk.

A" Sarti Beachnek" érdemes a végéig elsétálni,mert ott már sziklásabb èrdekesebb a táj,mi inkább ott voltunk a homok dűnéken túl.

Sartin túl sok a magyar, gondolom azért lett magyar falu." (n.g., 2019)


Sarti sokszor szeles ès ezèrt a hullámok is magasra szöknek!


d. l. fotója

Odajutás

Sarti Budapesttől autóúton 1156 kilométer távolságra van. Megállás nélküli vezetést feltételezve az utat 14 óra 17 perc alatt lehet megtenni. 953 kilométeren autópálya kényelmét élvezhetjük.

Szaloniki kb. 2 órás távolságra van .

Szállás

Ajánlott szállások (2022):

 • Apartmanok:  Haus Galini , Apollon Xenonas Apparthotel , Haus Sofia , Haus Theodora ,Villa Anesa , Villa Kalypso,
 • 2 csillagos szálloda: Hotel Apollon , Hotel Stefani ,
 • 3 csillagos szálloda: Sarti Plaza ,

--------------------------

Nem ajánlottak: Thalassa Boutique Hotel  ,

Étkezés

2022: Gyros pita 3,5-4 euró, bujurdi 7 euró, pizza 9 eurótól, mythos boltban 2 eurótól

Muszaka - k.r. 

Vásárlás

Érdemes elmenni Sikia településre, ahol piac van.

Szórakozás

Esti szórakozásnak kellemes a promenádon vagy/és a sétálóutcában járkálni.

Egyéb hasznos információk

1. Sartiban csapvizet ne igyunk. Vegyübnk palackozott ivóvizet.

2. Sartin a nagy ABC parkolóban kilopták az útleveleinket a lakóautóból. Mást nem vittek el, tehát vannak tolvajok, akik az útlevelekre vadásznak. Állítólag román, albán és bolgár bandák ténykednek.

Strandok

Ahlada strand

Ez Sartitól északra van, nagyobb gyalogtávolságra. Ez egy szép homokos öböl kis kikötővel.

Platanitsi

Ez Sartitól 3 kilométerre északra van. Hosszú homokos szakasz, azurkék tengervizzel. Chalkidiki-félsziget álomszépnek tekintett stradjai közül az egyik.

Aji fotója

Armenistis

Nagyon szép, hosszú, homokos strand kristálytiszta vízzel, lassan mélyülő, szóval jó a kisgyerekeknek. Persze van ennél is szebb strand a térségben.

Hátrány: Ha valaki nem a helyi kempingben lakik, ahonnan direkt lehet eljutni a stradra, akkor nagy kerülőt kell tenni egy gondozatlan ösvényen.

Klimataria

Orange Beach

Görög neve: Kavourotrypes

A strand gondozatlan, szemetes, a víz nem tiszta, ráadásul a napozóágyak olyan kaotikusan vannak elhelyezkedve, hogy körülményes a strandoláshoz elhelyezkedni. Kár, mert amúgy egész jó strand is lehetne, (2022, július)

Kalamitsi


d. m. fotója

Kriaritsi


Porto

Koufo

Látnivalók és programlehetőségek

Lagúna kirándulás

Kolostor látogatás

Olvasmányos linkek

Árlista magyarul: palacsinta, csoki, lekvar

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 07. 01. 15:17
Honlapunknak erre az aloldalára az alábbi, 2019-es kommentre (utazók) egy trágár, honlapunkra egyáltalán nem való reagálás érkezett. Nyelvőri és népnevelői küldetést vállalva megpróbáltam a kommentet lefordítani egyfajta kulturált magyarra:

Tisztelettel kérem figyelmedet, akit én folyton ugráltatható, kiszolgáltatott, gyász által sújtott, agrár területen élő személynek tartok. Amennyiben nem tetszett Sarti, akkor fontoljál meg egy a Szaharától délre eső afrikai területre történő utazást. Reményeim szerint ott fizikai sérelem érheti ajkadat, Te testileg hátrányos helyzetű, magadról sokat képzelő, kis termetű egyén, aki cukorka helyett mást szokott szopogatni.


Utazók, 2019. 08. 11. 20:47
Görögország önmagában sokszínű tud lenni! Sarti is csodás hely egy bizonyos igényszinten! Nekünk csalódás volt! Sok magyar turista között akár otthon is éreztük volna magunkat viszont zavaró és lehangoló a balkáni mentalitás ! Értem ez alatt a gyors nyári meggazdagodást célként kitűző magyar “ vendéglátósok “ beképzelt, nagyzoló hozzáállását , az alacsony igényű kiszolgálást! Egy nyolc személyes társaságot nem tudtak kiszolgálni egyszerre ! Kb másfél óra telt el az első kihozott eteltol az utolsóig ! Szervezetlenség és káosz mindenhol! A lepattant éttermek és mellékhelyiségek látványa egyáltalán nem lenyűgöző ! Szuper aki itt jól érzi magát ! Sarti csak bizonyos igény szintű emberek számára biztos szuper! A központi rész úgy ahogy kinéz turisták számára tűrhető helynek főleg aki szereti a sok bazár közötti sétalgatást! Nem éri meg több száz kilométert utazni és végig szenvedni a hőséget ezért! Messze alulmarad Sarti a minőségi tengerparti szórakozóhelytől! Jaj és a víz kéksége max egy jól Photoshopolt képen van! Tiszta a víz ha nincs hullám de kb ennyi !


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS