ÚTIKRITIKA.HU / Chalkidiki / Sarti


hirdetes


útikritikák


Chalkidiki / Sarti

Sarti dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

n. sz. fotója

Sarti dióhéjban

Sarti a Chalkidiki-félsziget középső ,,újján, Sithonián a 2. legnagyobb nyararaló település. 

Júliusban és augusztusban Sarti döbörög, de e főszezonon kívül, még júniusban és szeptemberben is nagyon nyugis a hely.  Az állandó helyi lakosok száma még az ezret sem éri el. Sarti középontjában még maradt néhány ház abból az időből, amikor itt még turisták nélküli falu volt.

Sarti fő attrakciója a strand, ami sokak szerint a legszebb strand a Chalkidiki-félszigeten. Sarti inkább a gyermekes családoknak való, főleg a homokos strandok és a lassan mélyülő tenger miatt. Sartinál a tengervíz egyszerűen csodásan tiszta, átlátszó. 

p. h. fotója

Tetszett & Nem teszett

Tetszett

 1. A kis kikötő környéke és fent a pici kápolna mellöl a csodás panoráma
 2. A meglepőens sok régi lakóház a hangulatos utcácskákban
 3. Az éjfélig nyitva tartó boltocskák
 4. A strandbárok, ahol akár egy ital elfogyasztásáért cserébe kapunk ingyen napozóágyakat és napernyőt
 5. A strandon dél felé menet egyre finomabb a homokföveny 
 6. A tavernákban a pompás saláták előételként (az Evros nevű taverna volt a kedvenc)
 7. A Blue Lagoon 6 órás hajókirándulás csodás nyilt tengeri helyeken történő fürdésekkel
 8. A hegyek és a tenger együttes látványa lenyűgöző
 9. Autóval felfedezni Sithonia nyúlványon kis öblöket karibi tengerszínekkel
 10. A tisztaság, a víz áttetsző jellege és rabul ejtő színe, illetve a helyiek jó értelemben vett alázatos és hálás vendégszeretete
 11. Korfun a legmelegebb vízű strand Acharavi-n van, lassan mélyül.

Nem tetszett

 1. Persze, megértettük, hogy Sartiban a hotelekben és az apartmanházakban is a vécé levezetőcsöve túl szűk a vécépapír befogadására, de azért kellemetlen nagydolgozás után a használt vécépapírt a kis szeméttartóba rakosgatni
 2. Sok ostoba nyaraló, aki nem veszik komolyan a strandon a piros zászlót és bemennek a nagy hullámok közé

Vélemények

,, A Sarti ófalujához vezető út nincs takaritva, tiszta homok. Az egyetlen kis fahidon lyukak voltak, meg kiálló szögek amit kb. 3 nap múlva megdrótoztak. Alatta mocsár van ès kosz ami tele van cuki teknősökkel.

Az ófalu előtti rozsdás keritésű focipàlya is elég lehangoló. Szanaszèt szórt szemèt ,cigicsik, kajamaradèk az ófalu elejèn a jàtszótér meletti kis fedett parkban.

A nádból készült tönkrement napernyők ott fekszenek a homokban a Sarti beachen. Kóbor kutyák futkostak pár alkalommal. Sok az eldobott műanyagpohár, ételmaradék,és persze cigicsikk.

A" Sarti Beachnek" érdemes a végéig elsétálni,mert ott már sziklásabb èrdekesebb a táj,mi inkább ott voltunk a homok dűnéken túl.

Sartin túl sok a magyar, gondolom azért lett magyar falu." (n.g., 2019)


Sarti sokszor szeles ès ezèrt a hullámok is magasra szöknek!


Sarti alapból olcsó hely. Jó étterem a Pizza Grill Emmanuell ( 6-12 Euro közötti árak) Relax ( 8-20 E) Ta Vrahakia, Kotsaris ezek jellemzően halételeket ajánlanak. Gyorsétterem féle: Ovelix, Aigaio, To Steki, Lauer Grill.

A boltok nagyjából azonos áron dolgoznak, kb. itthoninak megfelelő árakon. Bankkártyával csak egy helyen tudsz fizetni. A Narancspart szép, de: zsúfolt, szemetes, nekünk csalódás volt. Jó program a Sithonia túra, Szaloniki, illetve Toroneos hajókirándulás, vagy a Blue Lagoon. (2017)

d. l. fotója

Odajutás

Sarti Budapesttől autóúton 1156 kilométer távolságra van. Megállás nélküli vezetést feltételezve az utat 14 óra 17 perc alatt lehet megtenni. 953 kilométeren autópálya kényelmét élvezhetjük.

Szaloniki kb. 2 órás távolságra van .

Szállás

Ajánlott szállások (2022):

 • Apartmanok:  Haus Galini , Apollon Xenonas Apparthotel , Haus Sofia , Haus Theodora ,Villa Anesa , Villa Kalypso,
 • 2 csillagos szálloda: Hotel Apollon , Hotel Stefani ,
 • 3 csillagos szálloda: Sarti Plaza ,

--------------------------

Nem ajánlottak: Thalassa Boutique Hotel  ,

Étkezés

2022: Gyros pita 3,5-4 euró, bujurdi 7 euró, pizza 9 eurótól, mythos boltban 2 eurótól

Muszaka - k.r. 

Vásárlás

Érdemes elmenni Sikia településre, ahol piac van.

Szórakozás

Esti szórakozásnak kellemes a promenádon vagy/és a sétálóutcában járkálni.

Egyéb hasznos információk

1. Sartiban csapvizet ne igyunk. Vegyübnk palackozott ivóvizet.

2. Sartin a nagy ABC parkolóban kilopták az útleveleinket a lakóautóból. Mást nem vittek el, tehát vannak tolvajok, akik az útlevelekre vadásznak. Állítólag román, albán és bolgár bandák ténykednek.

Strandok

Ahlada strand

Ez Sartitól északra van, nagyobb gyalogtávolságra. Ez egy szép homokos öböl kis kikötővel.

Platanitsi

Ez Sartitól 3 kilométerre északra van. Hosszú homokos szakasz, azurkék tengervizzel. Chalkidiki-félsziget álomszépnek tekintett stradjai közül az egyik.

Aji fotója

Armenistis

Nagyon szép, hosszú, homokos strand kristálytiszta vízzel, lassan mélyülő, szóval jó a kisgyerekeknek. Persze van ennél is szebb strand a térségben.

Hátrány: Ha valaki nem a helyi kempingben lakik, ahonnan direkt lehet eljutni a stradra, akkor nagy kerülőt kell tenni egy gondozatlan ösvényen.

Klimataria

A strand homokos és kavicsos, a kristálytiszta vízzel pedig kiváló lehetőséget nyújt a fürdőzésre és a napozásra.

A Klimataria strand környezete természetes, zöld környezetben található, mely lehetővé teszi, hogy a látogatók élvezhessék a természet szépségét és a nyugodt környezetet. A part mentén számos bár és étterem található, amelyek friss tengeri ételeket és italokat kínálnak a látogatóknak.

A strand ideális helyszín a vízi sportok szerelmeseinek, mivel a lassan mélyülő tenger, és az enyhe hullámzás lehetővé teszi a szörfözést, a vitorlázást és a sznorkelezést. A látogatók számára a strandon bérelhetők napernyők és nyugágyak is.

A Klimataria strand könnyen megközelíthető, és parkolási lehetőségek is állnak rendelkezésre a látogatók számára. A strand környéke számos turisztikai látnivalót és tevékenységet kínál, többek között a régió nevezetességeit, mint a hegyvidéki falvakat, az Athos-hegyet, a kulturális és történelmi helyszíneket, valamint a számos bárt és éttermet.

Orange Beach

Görög neve: Kavourotrypes

A strand gondozatlan, szemetes, a víz nem tiszta, ráadásul a napozóágyak olyan kaotikusan vannak elhelyezkedve, hogy körülményes a strandoláshoz elhelyezkedni. Kár, mert amúgy egész jó strand is lehetne, (2022, július)

Kalamitsi

Ez a homokos strand a régió egyik legjobb strandja, és kiváló lehetőséget nyújt a látogatók számára a pihenésre, napozásra és a vízi sportokra.

A Kalamitsi strand kristálytiszta vizű tengerrel rendelkezik, amely alkalmas a búvárkodásra, a sznorkelezésre és más vízi sportokra. A tenger sekélyebb részei kiválóak a gyerekek számára, hogy biztonságosan élvezhessék a strandot. A strand körül nagyon szép természeti környezet található, amely lehetővé teszi a természet élvezetét és a kellemes pihenést.

A Kalamitsi strand mentén számos bár és étterem található, ahol a látogatók élvezhetik a friss halakat, tenger gyümölcseit és egyéb görög ételeket. A strand területén kényelmes napernyők és nyugágyak bérelhetők, így a látogatók kényelmesen pihenhetnek a napon.

A strand közelében számos turisztikai látnivaló is található, többek között a monostorok, a régió történelmi helyszínei, valamint a hegyi falvak és a természeti parkok, amelyek lehetőséget kínálnak a természet és a tenger közelségének élvezetére.


d. m. fotója

Kriaritsi

Ez a strand kavicsos, homokos partszakasszal rendelkezik, amely gyönyörű természeti környezetben található, és a látogatóknak nyugodt környezetet és kristálytiszta vizű tengert kínál.

A Kriaritsi strand a régió egyik legnagyobb strandja, és ideális hely a látogatók számára, akik szeretnék eltölteni idejüket a napozással, a vízi sportokkal vagy csak egyszerűen élvezni a tengeri kilátást. A part mentén találhatók bárok és éttermek, ahol a látogatók élvezhetik a friss halételeket és egyéb görög specialitásokat.

A Kriaritsi strand környékén számos turisztikai látnivaló található, például a Stavros hegy, a városi múzeum és az antik görög római emlékek. A strand közelében a látogatók különböző vízi sportokat is kipróbálhatnak, mint például a szörfözés, a vitorlázás és a búvárkodás.

Porto

Ez a strand a régió egyik legszebb és legnépszerűbb strandja, amely számos lehetőséget kínál a látogatók számára a pihenésre, napozásra és a vízi sportokra.

A Porto strand homokos és kavicsos partszakasszal rendelkezik, amely ideális a fürdőzésre és a napozásra. A tenger tiszta és kristályos, ideális a búvárkodásra és a sznorkelezésre. A strand környékén található bárok és éttermek, amelyek friss halételeket, görög specialitásokat és egyéb finomságokat kínálnak a látogatók számára.

A Porto strand területén kényelmes napernyők és nyugágyak bérelhetők, így a látogatók kényelmesen pihenhetnek a napon. A strand mentén számos tevékenység is elérhető, például a szörfözés, a vitorlázás, a búvárkodás és a sznorkelezés, valamint a vízi járművek bérlése.

A Porto strand közelében számos turisztikai látnivaló is található, például a város nevezetességei, az Athos-félsziget, a kulturális és történelmi helyszínek, a hegyvidéki falvak és az erdők. A strand egy kiváló kiindulópont a régió felfedezéséhez.

Koufo

Ez a strand egy gyönyörű, természetes környezetben található homokos partszakasz, amely ideális a pihenésre, napozásra és a vízi sportokra.

A Koufo strand tengerparti környezete természetes és zöld környezetben található, így a látogatók élvezhetik a természet szépségét és a nyugodt környezetet. A strand kristálytiszta vizű tengerrel rendelkezik, amely alkalmas a búvárkodásra, a sznorkelezésre és más vízi sportokra. A tenger sekélyebb részei kiválóak a gyerekek számára, hogy biztonságosan élvezhessék a strandot.

A Koufo strand környékén található bárok és éttermek, amelyek friss halételeket, görög specialitásokat és egyéb finomságokat kínálnak a látogatók számára. A strand területén kényelmes napernyők és nyugágyak bérelhetők, így a látogatók kényelmesen pihenhetnek a napon.

A Koufo strand ideális helyszín a vízi sportok szerelmeseinek, mivel a sekély tenger lehetővé teszi a szörfözést, a vitorlázást és a sznorkelezést. A látogatók számára a strandon bérelhetők napernyők és nyugágyak is.

Látnivalók és programlehetőségek

Lagúna kirándulás

A Lagúna kirándulás Sarti térségében népszerű kirándulási lehetőség, amely során a látogatók megismerhetik a környék természeti és kulturális látnivalóit.

A kirándulás során a látogatók hajóval utaznak a környék természeti kincseit bemutató, gyönyörű lagúnák mentén. A Lagúna kirándulás során megtekinthetőek a régió legjobb strandjai, valamint a hegyvidéki falvak, amelyek egyedülálló természeti környezetet kínálnak a látogatóknak. A Lagúna kirándulás során lehetőség van megcsodálni a tengeri életet, az élővilágot, a különböző halakat, és a tengeri állatokat.

A Lagúna kirándulás során a látogatók meglátogathatják a környék történelmi és kulturális látnivalóit is, például az antik római emlékeket, a keresztény szent helyeket, a kulturális és történelmi helyszíneket, a múzeumokat és a nevezetes épületeket. A kirándulás során a látogatók ízelítőt kaphatnak a görög konyha ízeiből, mivel a kirándulás során megállókban lehetőség van a görög specialitások kipróbálására.

A Lagúna kirándulás során a látogatók gyönyörű tájakat és tiszta strandokat fedezhetnek fel, amelyeket csak hajóval lehet elérni. A kirándulás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy élvezzék a természet szépségét és az egyedülálló tengerparti életet.

Kolostor látogatás

A közelben több kolostor is meglátogatható, néhány példa közül:

Az Ágios Nikolaos kolostor: Ez a kolostor a Sarti strand közelében található. A 14. században épült, és a helyi lakosság vallási központja. A kolostor falai között megtekinthetők a régi freskók és ikonok, amelyek a bizánci kultúrát tükrözik.

A Zoodochos Pigi kolostor: Ez a kolostor a Sarti falutól északra, az Athosz-hegyek lábánál található. Az 11. században épült, és ma is működő kolostor. A látogatók itt megtekinthetik a gyönyörű kerteket, az épületeket, valamint a kolostor múzeumát, amelyben értékes bizánci ikonok és relikviák találhatók.

A Stavronikita kolostor: Ez a kolostor Athosz-hegyén található, a Sarti-tól északra. Az ősi kolostor több mint 900 éves, és a látogatók megcsodálhatják a művészien kidolgozott freskókat, az antik építészeti stílusokat, valamint a csodálatos panorámát, amely a hegyről nyílik.

Fontos megjegyezni, hogy a görög kolostoroknak általában szigorú öltözködési szabályai vannak, és csak bizonyos időpontokban lehet látogatni őket. Érdemes előzetesen tájékozódni a kolostorok nyitvatartási idejéről és a látogatási szabályokról.

Olvasmányos linkek

Árlista magyarul: palacsinta, csoki, lekvar

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

kiksp, 2023. 07. 14. 16:29
Tisztelt Utazók! Nem olvastam az eredeti hozzászólást a kommentjére, csak a feljavított fordítást. Azt hiszem, azért minősítés ebben a kommentben bőven van, nem éppen hízelgő.
(Utazók, 2019. 08. 11. 20:47)
"Sarti is csodás hely egy bizonyos igényszinten"
"Sarti csak bizonyos igény szintű emberek számára biztos szuper"
Kissé lekicsinylő, lenéző vélemény. Mivel vitát nem szeretnék generálni, csak annyit fűznék hozzá:
akit nem érint meg Sarti, aki nem vágyik vissza évente vagy legalább pár évente, annak nem is való ez a hely, amit nagyon de nagyon sokan imádunk :)


úti kritikus, 2022. 07. 01. 15:17
Honlapunknak erre az aloldalára az alábbi, 2019-es kommentre (utazók) egy trágár, honlapunkra egyáltalán nem való reagálás érkezett. Nyelvőri és népnevelői küldetést vállalva megpróbáltam a kommentet lefordítani egyfajta kulturált magyarra:

Tisztelettel kérem figyelmedet, akit én folyton ugráltatható, kiszolgáltatott, gyász által sújtott, agrár területen élő személynek tartok. Amennyiben nem tetszett Sarti, akkor fontoljál meg egy a Szaharától délre eső afrikai területre történő utazást. Reményeim szerint ott fizikai sérelem érheti ajkadat, Te testileg hátrányos helyzetű, magadról sokat képzelő, kis termetű egyén, aki cukorka helyett mást szokott szopogatni.


Utazók, 2019. 08. 11. 20:47
Görögország önmagában sokszínű tud lenni! Sarti is csodás hely egy bizonyos igényszinten! Nekünk csalódás volt! Sok magyar turista között akár otthon is éreztük volna magunkat viszont zavaró és lehangoló a balkáni mentalitás ! Értem ez alatt a gyors nyári meggazdagodást célként kitűző magyar “ vendéglátósok “ beképzelt, nagyzoló hozzáállását , az alacsony igényű kiszolgálást! Egy nyolc személyes társaságot nem tudtak kiszolgálni egyszerre ! Kb másfél óra telt el az első kihozott eteltol az utolsóig ! Szervezetlenség és káosz mindenhol! A lepattant éttermek és mellékhelyiségek látványa egyáltalán nem lenyűgöző ! Szuper aki itt jól érzi magát ! Sarti csak bizonyos igény szintű emberek számára biztos szuper! A központi rész úgy ahogy kinéz turisták számára tűrhető helynek főleg aki szereti a sok bazár közötti sétalgatást! Nem éri meg több száz kilométert utazni és végig szenvedni a hőséget ezért! Messze alulmarad Sarti a minőségi tengerparti szórakozóhelytől! Jaj és a víz kéksége max egy jól Photoshopolt képen van! Tiszta a víz ha nincs hullám de kb ennyi !


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes