ÚTIKRITIKA.HU / Athén / Athén látnivalói


Athén / Athén látnivalói

Athén látnivalók, Akropolisz

Általános tanácsok | Akropolisz | Akropolisz múzeum | Athéné Niké temploma | Areioszpagosz | Olümpiai Zeusz-templom | Parthenon | Agora | Héphaisztosz temploma | Nemzeti Régészeti Múzeum | Benaki múzeum | Egyéb múzeumok | Hadrianus kapuja | Herodész Attikosz Színháza | Dionüszosz színház | Anafiotika | Monastiraki tér | Syntagma & Parlament | Őrségváltások | Templomok | Egyéb látnivalók | Athén érdekes negyedei | Athén térségének a strandjai | Pireusz | Athénhez közeli látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Athén turistás bejárásához általános tanácsok

A kötelező megnézendők listája is nagyon hosszú, de néha érdemes eltérni tőle. Tikkasztó nyári hőségben például inkább a kikötőbe kellene menni vagy felvonóval a Lycabettus hegyere és sétálni. Természetesen a legkényelmesebb, legjobban bejáratott szandál vagy tornapicő az egyedül ajánlott viselet, sem a flip flop sem a tűsarkú nem alakalmasak városban caplatásra.  A különböző negyedek meglátogatása is melegen ajánlott, mindehhez fő közlekedési eszköz a metró.

"Két covid hullám között - 2021 szeptembere- szinte minden nyitva van és látogatható. Ami mégsem, az a tűzgyújtási tilalom miatt van zárva. Amit elég lazán sehol sem tesznek közhírré angol nyelvű felületen. Amikor odaérsz és nem engednek  be, akkor csak vond meg a vállad. Number one az Akropolisz, de rögtön a második a Lükabetosz hegy. Kriszta"

Kevesen tudják, hogy az Acropolison vagy más görög történelmi építménynél levetetik a hölgyekről a magas sarkú, hegyes cipőket, mivel ezek komoly sérülést okozhatnak az ősi építmények padlóján. Ha valaki nem tesz eleget a kérésnek, bizony még börtönbe is kerülhet. (2018)" forrás


,, A legszebb athéni panoráma a Lükabetosz domb tetejéről tárul elénk. A domboldal aljából induló drótkötélvasút a Szintagma térről kb. 1 kilométeres sétával közelíthető meg, a retúrjegy 7 euró, egyéb belépőjegy nincs. A bátrak természetesen gyalog is nekivághatnak a meredek domboldalnak. (2018)" forrás


,, Athénban jó pár csodálatos gyűjteménnyel rendelkező múzeum van, de egyetlen nap alatt lehetetlen végigjárni őket. Hármat sem lehet alaposan végignézni, de úgy gondoltam, hogy ha csak egy rövid látogatás idejére is, de ezeket felkeresem. A Nemzeti Régészeti Múzeum és az Új Akropolisz Múzeum kiválasztása nem volt kérdéses, és a kiállítás koncepciójának elolvasása után számomra kihagyhatatlan volt a Bizánci és Keresztény Múzeum is.

Rövid látogatások voltak ezek - a Nemzeti Régészeti Múzeum ruhatárosa őszintén meglepődött, amikor kikértem a csomagomat, hogy már végeztem is -, de mindenképpen megérte beiktatni a napirendbe, mert jól illettek Athén történetének a megismeréséhez. (Szerencsére Athénban igazán kedvező a múzeumi belépők ára, 4-5 euró, így nem érzi azt az ember, hogy ha már kifizettem, akkor muszáj órákon át itt lennem és mindent egyszerre megnéznem).

Az biztos, hogy ha legközelebb erre járok, akkor vissza fogok térni ezekbe a múzeumokba, mert az egész programból számomra ezek voltak a legfantasztikusabbak. Tetszett, hogy egyik kiállítás sincs túlbonyolítva. Modern, letisztult tárlatok, ahol a kiállított tárgyak önmagukban érnek annyit, hogy nem kell semmi körítés. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Ha valaki naplementére még ott maradna, az Akropolisz mellett a térképen Phillipaphos Monument néven található helyre mindenképpen menjen fel, mert a hegytetőről látszik az az akropolisz, a másik oldalon pedig a Pireusi kikötő, a tenger, hegyek és a naplemente. Én második este a városból 23 perc alatt sétáltam fel, az egyébként egyáltalán nem megterhelő kaptatón, szóval nekem ez a hely nagyobb örömet okozott mint az Akropolisz, így mindenképpen kihagyhatatlan.


Vasárnap próbáltuk meghódítani a várost picit. 10 óra után a Parlamentnél kezdtük, hogy megnézzük a díszes őrségváltást. Először nem értettük, hogy miért terelnek minket a rendőrök, végül szemben a túl oldalon sikerült megállnunk és így mindent láttunk (cserébe szétolvadtunk már 11kor a napon, de megérte). Utána indultunk a Monastirakihoz, ahol a hangulatos kis utcák és bazárosok beszippantottak minket. Mivel az idő elég jól ment, így a közelben lévő látványosságokat megnéztük kívülről (Roman Agora, Hadrianus könyvtár stb) és elmentünk a Lycabettus hegy. Kell egy kis kondi már a siklóig is eljutni (alföldi emberek vagyunk nem a magasságokhoz szokva) de utána feljutottunk a siklóval a tetejére (10 euró a retúr jegy) de megérte. Meseszép a kilátás az egész városra és szépen látszik a tenger is. Órákat lehetett volna fent ücsörögni. (2022)

Akropolisz

A nyári hőségben ajánlatos vízzel felszerelkezni, mert helyben nincs lehetőség innivaló beszerzésére! Ajánlatos olyan lábbelit vinni, aminek a talpa a legkevésbé csúszik a csúszós kövezeteken. Tanácsos kora délelőtt érkezni, mert 10 óra után már többnyire túl nagy a tömeg. A késő délutáni időzítéssel is van esély a tömeg elkerülésére. A látogatás időzítésének azért is jelentősége van, mert az Akropolisz területén alig van árnyékos rész. Akinek szoros az athéni programja, az két óra alatt bejárhatja a helyet. A 20 eurós belépőjeggyel (az EU 25 év alatti állampolgárainak ingyenes) az Akropoliszon kívül más, közeli ókori helyet (pl. két agorát és egy hajdani könyvtárat) is meg lehet látogatni. Vannak, akik némileg csalódnak az Akropolisz meglátogatásakor. Egyrészt mindig vannak felújítások, amik zavarják a látványt, másrészt helyben válik érezhetővé, hogy mennyire hiányoznak azok a épületdarabok, részletek, amik Londonban, a British Museum-ban vannak kiállítva. Ami biztos nagy élmény: a látványos kilátás (a tenger s még távoli szigetek is), és nézni valami nagyszerűt, amit 2500 évvel ezelőtt építettek, zseniálisan.

Érdemes felmászni az Aeropagus dombra, remek onnan a kilátás az Akropoliszra.

Kovács Ádám fotója

"A legnagyobb szám természetesen a város fölé magasodó Akropolisz, melyet folyamatosan turisták tömkelege keres fel. Ha el szeretnénk kerülni az ember hordákat (és olyan fotókat készíteni, amibe nem lógnak be lépten-nyomon fejek, kezek-lábak), akkor mindenképpen érdemes reggel, nyitás után, vagy este, zárás előtt érkezni. Mi 10 órakor már éppen végeztünk, és kifelé jövet már érdeklődők százaival, és nyüzsgő diákcsoportokkal találtuk szembe magukat. Ott jártunkkor (2017 március) a műemlékek éppen felújítás alatt álltak (állítólag már jó ideje). Az állványok és daruk kicsit kiábrándítóak voltak, de a lényegen nem változtatott, hiszen így is találtunk bőven olyan részt, amit nem rontott el a modern kori gépek látványa. Aki egy kicsit is érdeklődik a történelemnek ezen korszaka iránt, nem szabad kihagynia. Éjszaka is érdemes megnézni („lentről”, a városból), mert kivilágítva különösen gyönyörű. A kilátás a hegy tetejéről mesés, szép időben az egész várost be lehet látni." (Bozai Katalin, 2017)


Az Akropoliszhoz 6 körül értünk oda és 7-ig volt időnk csak sajnos. A jegy ára 20 euro volt. De megérte ez is, ezt vétek kihagyni. Vigyázzatok, mi nagyon csúszkáltunk már az Akropoliszra feljövő úton is, de ott fent is nagyon csúszósak a márvány utak/lépcsők.

Sajnos a naplementét már nem engedték fent megnézni, 7 óra körül ki kellett jönni, de ahogy a pénztártól eljössz és mennél lefele, ott egy lépcső felfele, ahol gyönyörű a kilátás és ott néztük végig a naplementét. Meseszép volt szintén ❤️ utána lefele hangulatos kis utcákban mentünk le, érdemes kerülni ott. (2022)

Kenéz Barna fotója


,, A város legjelentősebb látnivalója kétségkívül az Akropolisz. A korábbi években gumikerekű kisvasúttal is fel lehetett jutni a bejárathoz, idén azonban nem találkoztunk ilyennel, gyalog kellett megközelíteni a hegytetőt. A sétát érdemes az Acropoli metróállomás felől indítani, erről ugyanis kevésbé meredek, ráadásul útba tudjuk ejteni az új Akropolisz Múzeumot (belépő 5 EUR) és Dionüsszosz Színházára is ráláthatunk. Az Akropolisz belépő jelentősen drágult az elmúlt években, de aki először jár a városban, mindenképpen szánja rá a 20 eurót a belépőre!

A fellegvárból lefelé válasszuk a szűkebb és meredekebb útvonalat a Monastiraki metróállomás felé. Az olajfákkal és narancsfákkal szegélyezett úton több oldalról is felfedezhetjük az Agórát, az ókori város piacának és központjának maradványait. A környéken ma is piac működik, rengeteg bazár és teraszos étterem várja a megfáradt turistákat. Estefelé óriási a nyüzsgés, ráadásul a kivilágított Akropolisz látványa sem rontja el az igazi athéni hangulatot. (2018)" forrás


Kriszta fotója,, Az Akropoliszba EU-s diákkal ingyenes a belépés! Na ez már beszéd, pedig talán még ki is fizettem volna a belépőt, azért nem akármilyen látnivalóról van szó!

Különben a hely maga egy domb, mindenhol ép és kevésbé ép romokkal, de bevallom, azt hittem, hogy azért ennél nagyobb lesz valamivel. (2018)" forrás


,, Mindenféleképp kényelmes cipőbe menjetek, ne szandálba, magassarkúba stb., mert a márványlapok csúszósak! Egyrészt már elég sokan kitaposták ezeket, másrészt pedig biztosan sokan lesznek, és ha valaki rád lép, akkor védve legyen a lábad. Mi egy jól szellőző sportcipőt ajánunk. Ne felejtsetek el naptejet vinni magatokkal, kalapot, és sok vizet sem. Én eléggé lepirultam a dombtetőn.

Számunkra a leginkább a nőalakokat ábrázoló szobros épület, az Erekhteión tetszett a legjobban, ami szerintem egy felemelő látvány. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Erechtheion

(kiejtés: eretion)

Kovács Ádám fotója

Akropolisz múzeum

  • Rendkívül tartalmas, értékes élményt nyújt. Az Akropoliszhoz hasonlóan kötelező athéni látnivaló.
  • Modern (sőt futurisztikus), ízléses, építészetileg nagyon kitalált múzeum. Egy régészeti ásatás fölé emeltek még egy négyszintes kiállító épületet, nagyon jól sikerült.
  • A 2. emeleten nagy Parthenon-terem lenyűgöző. Ez egy időutazás. Az első emelet nem annyira nagy szám, mint a második. Szerintem.
  • A romokat egy üvegfödémen át mindenhonnan látni lehet, majd a látogatásmásodik rézében le is lehet menni. Éremes megnézni az építésről szóló kb 3 perces filmet az alagsorban.
  • Nézzük az Akropolisz térségéből való régészeti leleteket, közben a hatalmas üvegfalakon keresztül látjuk magát az Akropoliszt is. Ez így elképesztő élménykombináció. Ha este vagyunk a múzeumban, akkor megvilágított Akropolisz panorámát kapunk ajándékba.
  • A múzeum kávézójának nagy körteraszára mindenképpen menjünk ki. Megéri. A látvány varázslatos. Persze, ha éppen jó az idő.
  • 10 euró a belépő (65 év felettieknek 5 euró).

Kovács Ádám fotója

Fura módon, a múzeumban ez a látvány tetszett a legjobban - Kriszta fotói 

Kriszta fotói

Ez egy ultramodern kialakítású múzeum, amit mindössze néhány évvel ezelőtt létesítettek azzal a céllal, hogy méltó helyet kapjanak benne az Akropolisz templomainak egyes darabjai, szobrai. Ebben a 3 emeletes múzeumban minden az Akropoliszról szól, csak a hegyről származó régészeti leletek kerültek itt kiállításra.

A földszinten kisebb tárgyakkal találkozhatunk, mint például edényekkel, urnákkal, kisebb használati tárgyakkal, majd emeletről emeletre haladva, maketteken ábrázolva láthatjuk az Akropolisz felépítésének egyes fázisait és a templomokat eredeti állapotukban, valamint interaktív eszközökkel és kisfilmekkel mutatják be az Akropolisz történetét. A múzeumban helyezték el a templomokból való legjelentősebb szobrokat is, hogy így óvják meg őket a környezeti hatások okozta további pusztulástól. Ide kerültek be többek között az igazi kariatidák is, miután az eredeti helyükön másolatokkal helyettesítették őket. Egyszerűen fantasztikus volt a női alakokat ábrázoló márványoszlopokat eredetiben és közvetlen közelről is megcsodálni.

A legfelső emeleten levő kiállítás csak a Parthenónnal foglalkozik. Az egész emeletet a Parthenón alaprajza szerint alakították ki, egy hatalmas csarnokban sétálhatunk körbe, és úgy érezhetjük magunkat, mintha a Parthenón körül sétálnánk. Magas oszlopok sorakoznak, mintha a templom oszlopai lennének, rajtuk, előttük és közöttük pedig a Parthenónról származó szobrok, töredékek, valamint mitológiai és mindennapi jeleneteket ábrázoló frízek, vagyis domborművek vannak, méghozzá eredeti elhelyezkedésük szerint. Az épület külső falain hatalmas üvegablakok vannak, melyeken keresztül árad be a napfény a múzeumba, és amelyek nagyszerű kilátást biztosítanak innen az Akropoliszra. forrás

Athéné Niké temploma

Kenéz Barna fotója

Areioszpagosz

Kovács Ádám fotója

Olümpiai Zeusz-templom

Kovács Ádám fotói

Kenéz Barna fotója

Parthenon

Kovács Ádám fotója

Agora

Jön!

Héphaisztosz temploma

Jön!

Nemzeti Régészeti Múzeum

Benaki múzeum

Egyéb múzeumok

Jön!

Hadrianus kapuja

Herodész Attikosz Színháza

Jön!

Dionüszosz színház

Jön!

Anafiotika (Plaka negyeden belül)

Monastiraki tér

Kovács Ádám fotója

Syntagma & Parlament

"Az athéni Parlament épülete tényleg nem nagy szám (főleg nekünk, magyaroknak), de az őrségváltás a bejáratnál annál inkább. A nap 24 órájában, a hét minden napján óránként váltják egymást egy szigorú szabályok szerint meghatározott, látványos ceremónia keretében. Innen a Monastiraki metróállomás felé haladva egy nyüzsgő, hangos, emberekkel teli sétálóutcán keresztül juthatunk el, ami tele van tavernákkal, bárokkal és kávézókkal. A környék egyébként biztonságos, de a tömegben jobb, ha az ember odafigyel a táskájára, mert – bár nem jellemző, de – akár itt is elfordulhatnak zsebtolvajok. (Bozai Katalin, 2017)

Kovács Ádám fotói

Örségváltások

,, A legrövidebb látogatás alkalmával sem hagyhatjuk ki a programból a város másik jelképét, az őrségváltást a Szintagma téren. Minden óra egészkor cserélik egymást a katonák, de aki a nagy ceremóniára vágyik, annak vasárnap 11 óra előtt kell megjelennie a helyszínen. Nem irigyeljük a katonákat, egy órát állnak a tűző napon mozdulatlanul és vastagon beöltözve! A turisták abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az 5-8 perces szimpla őrségváltás után be tudnak menekülni a szomszédos botanikus kertbe, ahol a gyönyörű és hatalmas pálmafák árnyékában tudják megközelíteni a szomszédos antik romokat, az Olümpiai Zeusz templomát, valamint Hadriánusz diadalívet. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Templomok

Panaghia Kapnikaréa

Egyéb látnivalók

Nemzeti kert

Városi Levéltár

Kenéz Barna fotója

Akadémia


Likavitosz domb

Kovács Ádám fotója

Kaisariani kolostor


Panatheanic stadion

El Venizelou parti sétány


Plaka negyed

Kovács Ádám fotói 

Psirri (belváros)

Kovács Ádám fotója

Pireusz

,, Mostani kirándulásunk alkalmával először metróztunk el Athén kikötőjébe, Pireuszba. A hatalmas kompok és hajók látványa lenyűgöző, de ha nincs itt dolgunk, inkább kerüljük el a környéket: nagy a kosz és rengeteg a koldus, egyáltalán nem turistabarát hely. (2018)" forrás


,, A halpiac mellett egy gíroszosnál bevágtunk egy hatalmas vegyes tálat, amely különböző görög kolbászokból és forgó nyárson sült finomságokból állt. Felüdülés volt csupán 8 EUR-t fizetni érte, a Santorinin megszokott horror-árak után. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Mikrolimano jachtkikötő

Kovács Ádám fotói

Athénhez közeli látnivalók

"Athénból érdemes kirándulni egyet a Vouliagmeni-tóhoz, mely mindössze kb. 45 percre van a fővárostól. A sziklákkal körülvett termálvizes tó mellett egy hangulatos kis parkot alakítottak ki, ahol teljes nyugalomban pihenhetjük ki az úszás fáradalmait a szikrázó napsütésben, hallgathatjuk a madárdalt, vagy elszürcsölhetünk egy igazi görög frappét. A tavat tápláló gyógyvizes források télen sem engedik 20 fok alá hűlni a vizet, mely nyáron akár 28 fokra is felmelegedhet, így egész évben látogatható, és fürödhető. A vízben található kis halak pedig gondoskodnak a pedikűrről. Ha még tovább megyünk a part mentén dél felé, a Vouliagmeni-tótól még kb. 45 perces utazással elérjük az Attikai-félsziget legdélebbi csücskén található Sounion-fokot, melynek meghatározó látványossága a tenger fölé magasodó Poszeidon templom.

Mindenképpen megéri legalább egy egynapos kirándulás erejéig felkeresni a fővárostól nyugatra (bő egy órás autóútra) található Korinthoszi- csatornát, és Korinthosz ókori városát. Itt megtekinthetjük a híres Apollo templomot, illetve a múzeumot is, mely bemutatja a korabeli mindennapok használati tárgyait, mozaikokat, edényeket, szobrokat, a temetkezési szokásokhoz kapcsolódó kellékeket. Kóbor kutyákból itt sincs hiány. Szerencsére szelídek, és ha épp nem a turistákat kísérgetik, akkor henyélnek az árnyékban.

Loutraki: Athéntól nyugatra, kb. másfél órás autózásra/buszozásra található Loutraki üdülővárosa. A turisták körében népszerű, de talán még nem annyira felkapott városka igazán hangulatos parti sétánnyal, tavernákkal, bárokkal, gyönyörű, kristálytiszta vízzel, és kavicsos tengerparttal várja az ide érkezőket. A város egyik büszkesége a spa, mely számos gyógyvizes szolgáltatást és masszázst kínál. A szállások palettája vegyes; találunk 5*-os szállodákat, és 3*-os, családias boutique hoteleket egyaránt. A központtól távolabb eső szállások taxival könnyen megközelíthetők." (Bozai Katalin, 2017)

Olvasmányos linkek

Flisvos Marina sétány - Kovács Ádám fotója

Fotóegyveleg

Ókori színház - Kovács Ádám fotója

Akropolisz múzeum - koncert - Kovács Ádám fotója

Anafiotika - csendélet - Kovács Ádám fotója 

Kilátás a Philopappos dombról - Kovács Ádám fotója

A Zappeion eleje és körül - Kovács Ádám fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS