ÚTIKRITIKA.HU / Athén / Athén látnivalói


hirdetes


útikritikák


Athén / Athén látnivalói

Athén látnivalók, Akropolisz

Általános tanácsok | Akropolisz | Akropolisz múzeum | Athéné Niké temploma | Areioszpagosz | Olümpiai Zeusz-templom | Parthenon | Agora | Héphaisztosz temploma | Nemzeti Régészeti Múzeum | Benaki múzeum | Egyéb múzeumok | Hadrianus kapuja | Herodész Attikosz Színháza | Dionüszosz színház | Anafiotika | Monastiraki tér | Syntagma & Parlament | Őrségváltások | Templomok | Egyéb látnivalók | Athén érdekes negyedei | Athén térségének a strandjai | Pireusz | Athénhez közeli látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Athén turistás bejárásához általános tanácsok

A kötelező megnézendők listája is nagyon hosszú, de néha érdemes eltérni tőle. Tikkasztó nyári hőségben például inkább a kikötőbe kellene menni vagy felvonóval a Lycabettus hegyere és sétálni. Természetesen a legkényelmesebb, legjobban bejáratott szandál vagy tornapicő az egyedül ajánlott viselet, sem a flip flop sem a tűsarkú nem alakalmasak városban caplatásra.  A különböző negyedek meglátogatása is melegen ajánlott, mindehhez fő közlekedési eszköz a metró.

"Két covid hullám között - 2021 szeptembere- szinte minden nyitva van és látogatható. Ami mégsem, az a tűzgyújtási tilalom miatt van zárva. Amit elég lazán sehol sem tesznek közhírré angol nyelvű felületen. Amikor odaérsz és nem engednek  be, akkor csak vond meg a vállad. Number one az Akropolisz, de rögtön a második a Lükabetosz hegy. Kriszta"

Kevesen tudják, hogy az Acropolison vagy más görög történelmi építménynél levetetik a hölgyekről a magas sarkú, hegyes cipőket, mivel ezek komoly sérülést okozhatnak az ősi építmények padlóján. Ha valaki nem tesz eleget a kérésnek, bizony még börtönbe is kerülhet. (2018)" forrás


,, A legszebb athéni panoráma a Lükabetosz domb tetejéről tárul elénk. A domboldal aljából induló drótkötélvasút a Szintagma térről kb. 1 kilométeres sétával közelíthető meg, a retúrjegy 7 euró, egyéb belépőjegy nincs. A bátrak természetesen gyalog is nekivághatnak a meredek domboldalnak. (2018)" forrás


,, Athénban jó pár csodálatos gyűjteménnyel rendelkező múzeum van, de egyetlen nap alatt lehetetlen végigjárni őket. Hármat sem lehet alaposan végignézni, de úgy gondoltam, hogy ha csak egy rövid látogatás idejére is, de ezeket felkeresem. A Nemzeti Régészeti Múzeum és az Új Akropolisz Múzeum kiválasztása nem volt kérdéses, és a kiállítás koncepciójának elolvasása után számomra kihagyhatatlan volt a Bizánci és Keresztény Múzeum is.

Rövid látogatások voltak ezek - a Nemzeti Régészeti Múzeum ruhatárosa őszintén meglepődött, amikor kikértem a csomagomat, hogy már végeztem is -, de mindenképpen megérte beiktatni a napirendbe, mert jól illettek Athén történetének a megismeréséhez. (Szerencsére Athénban igazán kedvező a múzeumi belépők ára, 4-5 euró, így nem érzi azt az ember, hogy ha már kifizettem, akkor muszáj órákon át itt lennem és mindent egyszerre megnéznem).

Az biztos, hogy ha legközelebb erre járok, akkor vissza fogok térni ezekbe a múzeumokba, mert az egész programból számomra ezek voltak a legfantasztikusabbak. Tetszett, hogy egyik kiállítás sincs túlbonyolítva. Modern, letisztult tárlatok, ahol a kiállított tárgyak önmagukban érnek annyit, hogy nem kell semmi körítés. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Ha valaki naplementére még ott maradna, az Akropolisz mellett a térképen Phillipaphos Monument néven található helyre mindenképpen menjen fel, mert a hegytetőről látszik az az akropolisz, a másik oldalon pedig a Pireusi kikötő, a tenger, hegyek és a naplemente. Én második este a városból 23 perc alatt sétáltam fel, az egyébként egyáltalán nem megterhelő kaptatón, szóval nekem ez a hely nagyobb örömet okozott mint az Akropolisz, így mindenképpen kihagyhatatlan.


Vasárnap próbáltuk meghódítani a várost picit. 10 óra után a Parlamentnél kezdtük, hogy megnézzük a díszes őrségváltást. Először nem értettük, hogy miért terelnek minket a rendőrök, végül szemben a túl oldalon sikerült megállnunk és így mindent láttunk (cserébe szétolvadtunk már 11kor a napon, de megérte). Utána indultunk a Monastirakihoz, ahol a hangulatos kis utcák és bazárosok beszippantottak minket. Mivel az idő elég jól ment, így a közelben lévő látványosságokat megnéztük kívülről (Roman Agora, Hadrianus könyvtár stb) és elmentünk a Lycabettus hegy. Kell egy kis kondi már a siklóig is eljutni (alföldi emberek vagyunk nem a magasságokhoz szokva) de utána feljutottunk a siklóval a tetejére (10 euró a retúr jegy) de megérte. Meseszép a kilátás az egész városra és szépen látszik a tenger is. Órákat lehetett volna fent ücsörögni. (2022)

Akropolisz

A nyári hőségben ajánlatos vízzel felszerelkezni, mert helyben nincs lehetőség innivaló beszerzésére! Ajánlatos olyan lábbelit vinni, aminek a talpa a legkevésbé csúszik a csúszós kövezeteken. Tanácsos kora délelőtt érkezni, mert 10 óra után már többnyire túl nagy a tömeg. A késő délutáni időzítéssel is van esély a tömeg elkerülésére. A látogatás időzítésének azért is jelentősége van, mert az Akropolisz területén alig van árnyékos rész. Akinek szoros az athéni programja, az két óra alatt bejárhatja a helyet. A 20 eurós belépőjeggyel (az EU 25 év alatti állampolgárainak ingyenes) az Akropoliszon kívül más, közeli ókori helyet (pl. két agorát és egy hajdani könyvtárat) is meg lehet látogatni. Vannak, akik némileg csalódnak az Akropolisz meglátogatásakor. Egyrészt mindig vannak felújítások, amik zavarják a látványt, másrészt helyben válik érezhetővé, hogy mennyire hiányoznak azok a épületdarabok, részletek, amik Londonban, a British Museum-ban vannak kiállítva. Ami biztos nagy élmény: a látványos kilátás (a tenger s még távoli szigetek is), és nézni valami nagyszerűt, amit 2500 évvel ezelőtt építettek, zseniálisan.

Érdemes felmászni az Aeropagus dombra, remek onnan a kilátás az Akropoliszra.

Kovács Ádám fotója

"A legnagyobb szám természetesen a város fölé magasodó Akropolisz, melyet folyamatosan turisták tömkelege keres fel. Ha el szeretnénk kerülni az ember hordákat (és olyan fotókat készíteni, amibe nem lógnak be lépten-nyomon fejek, kezek-lábak), akkor mindenképpen érdemes reggel, nyitás után, vagy este, zárás előtt érkezni. Mi 10 órakor már éppen végeztünk, és kifelé jövet már érdeklődők százaival, és nyüzsgő diákcsoportokkal találtuk szembe magukat. Ott jártunkkor (2017 március) a műemlékek éppen felújítás alatt álltak (állítólag már jó ideje). Az állványok és daruk kicsit kiábrándítóak voltak, de a lényegen nem változtatott, hiszen így is találtunk bőven olyan részt, amit nem rontott el a modern kori gépek látványa. Aki egy kicsit is érdeklődik a történelemnek ezen korszaka iránt, nem szabad kihagynia. Éjszaka is érdemes megnézni („lentről”, a városból), mert kivilágítva különösen gyönyörű. A kilátás a hegy tetejéről mesés, szép időben az egész várost be lehet látni." (Bozai Katalin, 2017)


Az Akropoliszhoz 6 körül értünk oda és 7-ig volt időnk csak sajnos. A jegy ára 20 euro volt. De megérte ez is, ezt vétek kihagyni. Vigyázzatok, mi nagyon csúszkáltunk már az Akropoliszra feljövő úton is, de ott fent is nagyon csúszósak a márvány utak/lépcsők.

Sajnos a naplementét már nem engedték fent megnézni, 7 óra körül ki kellett jönni, de ahogy a pénztártól eljössz és mennél lefele, ott egy lépcső felfele, ahol gyönyörű a kilátás és ott néztük végig a naplementét. Meseszép volt szintén ❤️ utána lefele hangulatos kis utcákban mentünk le, érdemes kerülni ott. (2022)

Kenéz Barna fotója


,, A város legjelentősebb látnivalója kétségkívül az Akropolisz. A korábbi években gumikerekű kisvasúttal is fel lehetett jutni a bejárathoz, idén azonban nem találkoztunk ilyennel, gyalog kellett megközelíteni a hegytetőt. A sétát érdemes az Acropoli metróállomás felől indítani, erről ugyanis kevésbé meredek, ráadásul útba tudjuk ejteni az új Akropolisz Múzeumot (belépő 5 EUR) és Dionüsszosz Színházára is ráláthatunk. Az Akropolisz belépő jelentősen drágult az elmúlt években, de aki először jár a városban, mindenképpen szánja rá a 20 eurót a belépőre!

A fellegvárból lefelé válasszuk a szűkebb és meredekebb útvonalat a Monastiraki metróállomás felé. Az olajfákkal és narancsfákkal szegélyezett úton több oldalról is felfedezhetjük az Agórát, az ókori város piacának és központjának maradványait. A környéken ma is piac működik, rengeteg bazár és teraszos étterem várja a megfáradt turistákat. Estefelé óriási a nyüzsgés, ráadásul a kivilágított Akropolisz látványa sem rontja el az igazi athéni hangulatot. (2018)" forrás


Kriszta fotója,, Az Akropoliszba EU-s diákkal ingyenes a belépés! Na ez már beszéd, pedig talán még ki is fizettem volna a belépőt, azért nem akármilyen látnivalóról van szó!

Különben a hely maga egy domb, mindenhol ép és kevésbé ép romokkal, de bevallom, azt hittem, hogy azért ennél nagyobb lesz valamivel. (2018)" forrás


,, Mindenféleképp kényelmes cipőbe menjetek, ne szandálba, magassarkúba stb., mert a márványlapok csúszósak! Egyrészt már elég sokan kitaposták ezeket, másrészt pedig biztosan sokan lesznek, és ha valaki rád lép, akkor védve legyen a lábad. Mi egy jól szellőző sportcipőt ajánunk. Ne felejtsetek el naptejet vinni magatokkal, kalapot, és sok vizet sem. Én eléggé lepirultam a dombtetőn.

Számunkra a leginkább a nőalakokat ábrázoló szobros épület, az Erekhteión tetszett a legjobban, ami szerintem egy felemelő látvány. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Szerintem a leggyönyörűbb része az ókori épületkomplexumnak az Erekhtheion szentély déli oszlopcsarnoka, ahol oszlopok helyett női alakok (kariatidák) tartják az épületet. Ez a kép mindig úgy élt bennem, mint az erős nő szimbóluma, aki bármire képes, mindent túlél és elbír viselni – jelen esetben egy ókori szentélyt a fejük tetején.

A terület szentnek minősül, így tilos az evés, alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mezítláb járkálást se nézik jó szemmel. Utóbbi miatt én is le lettem teremtve, mikor egy perc erejéig levettem a szandálomat.(2022) forrás

Kriszta fotója

Erechtheion

(kiejtés: eretion)

Az Akropolisz egyik legismertebb épülete. Az épület nevét Erekhtheus királyról kapta, aki az athéni mitológiában szerepelt. Az Erechtheion a Kr.e. 5. században épült a Periklész vezette aranykorban.

Az Erechtheion az akropolisz lejtőjén áll, és több épületrészből áll. Az épület egyik legkiemelkedőbb jellemzője a hat oszlopos déli porch, amelynek oszlopai fiatal lányok alakját ábrázolják. Az Erechtheion másik jellemzője az északi porch, amelyen található a híres "Pandroszeion" nevű szentély.

Az Erechtheion homlokzatán található a két híres kariatida, vagyis női oszlop, amelyek Athena és Poseidon istennőjét ábrázolják. Az Erechtheion egyedülálló építészeti stílusa és a művészi szépsége miatt egyike az Akropolisz legfontosabb és leglátogatottabb látnivalóinak.

Az Erechtheion ma már egy múzeum és turistalátványosság, amelyet az év minden napján látogathatnak a turisták. A terület látogatása díjköteles, de mindenki számára nagyon ajánlott, aki Athénba látogat. Az Erechtheion az ókori görög építészet egyik csúcspontja, és Görögország legfontosabb történelmi és kulturális örökségei közé tartozik.

Kovács Ádám fotója

Akropolisz múzeum

  • Rendkívül tartalmas, értékes élményt nyújt. Az Akropoliszhoz hasonlóan kötelező athéni látnivaló.
  • Modern (sőt futurisztikus), ízléses, építészetileg nagyon kitalált múzeum. Egy régészeti ásatás fölé emeltek még egy négyszintes kiállító épületet, nagyon jól sikerült.
  • A 2. emeleten nagy Parthenon-terem lenyűgöző. Ez egy időutazás. Az első emelet nem annyira nagy szám, mint a második. Szerintem.
  • A romokat egy üvegfödémen át mindenhonnan látni lehet, majd a látogatásmásodik rézében le is lehet menni. Éremes megnézni az építésről szóló kb 3 perces filmet az alagsorban.
  • Nézzük az Akropolisz térségéből való régészeti leleteket, közben a hatalmas üvegfalakon keresztül látjuk magát az Akropoliszt is. Ez így elképesztő élménykombináció. Ha este vagyunk a múzeumban, akkor megvilágított Akropolisz panorámát kapunk ajándékba.
  • A múzeum kávézójának nagy körteraszára mindenképpen menjünk ki. Megéri. A látvány varázslatos. Persze, ha éppen jó az idő.
  • 10 euró a belépő (65 év felettieknek 5 euró).

Kovács Ádám fotója

Fura módon, a múzeumban ez a látvány tetszett a legjobban - Kriszta fotói 

Kriszta fotói

Ez egy ultramodern kialakítású múzeum, amit mindössze néhány évvel ezelőtt létesítettek azzal a céllal, hogy méltó helyet kapjanak benne az Akropolisz templomainak egyes darabjai, szobrai. Ebben a 3 emeletes múzeumban minden az Akropoliszról szól, csak a hegyről származó régészeti leletek kerültek itt kiállításra.

A földszinten kisebb tárgyakkal találkozhatunk, mint például edényekkel, urnákkal, kisebb használati tárgyakkal, majd emeletről emeletre haladva, maketteken ábrázolva láthatjuk az Akropolisz felépítésének egyes fázisait és a templomokat eredeti állapotukban, valamint interaktív eszközökkel és kisfilmekkel mutatják be az Akropolisz történetét. A múzeumban helyezték el a templomokból való legjelentősebb szobrokat is, hogy így óvják meg őket a környezeti hatások okozta további pusztulástól. Ide kerültek be többek között az igazi kariatidák is, miután az eredeti helyükön másolatokkal helyettesítették őket. Egyszerűen fantasztikus volt a női alakokat ábrázoló márványoszlopokat eredetiben és közvetlen közelről is megcsodálni.

A legfelső emeleten levő kiállítás csak a Parthenónnal foglalkozik. Az egész emeletet a Parthenón alaprajza szerint alakították ki, egy hatalmas csarnokban sétálhatunk körbe, és úgy érezhetjük magunkat, mintha a Parthenón körül sétálnánk. Magas oszlopok sorakoznak, mintha a templom oszlopai lennének, rajtuk, előttük és közöttük pedig a Parthenónról származó szobrok, töredékek, valamint mitológiai és mindennapi jeleneteket ábrázoló frízek, vagyis domborművek vannak, méghozzá eredeti elhelyezkedésük szerint. Az épület külső falain hatalmas üvegablakok vannak, melyeken keresztül árad be a napfény a múzeumba, és amelyek nagyszerű kilátást biztosítanak innen az Akropoliszra. forrás

Athéné Niké temploma

Az Athéné Niké temploma Athénban az ókori görög építészet egyik legismertebb és legjelentősebb alkotása. A templom a Parthenon dombján áll, és az Akropolisz része. Az épületet Kr. e. 421 és 405 között építették, és a Peloponnészoszi háború alatt az athéni demokrácia győzelmét ünnepelte.

Az Athéné Niké temploma egy kis, de nagyon elegáns templom, amely az akropolisz legmagasabb pontján található. Az épületet a dór stílusú építészet jellemzi, amelyre az ókori görög építészetben a szigorú és letisztult vonalak voltak jellemzőek.

Az épületnek nincsenek falai, és a tetőn csak néhány oszlop tartja az épületet, ami a templomot egyedivé és elegánssá teszi. Az épület homlokzatán szárnyas Niké, a győzelem istennőjének szobra található. A homlokzat domborművei a görög haditengerészet és athéni diadalai ábrázolják.

Az Athéné Niké temploma Athénban az egyik legnépszerűbb látnivaló, amelyet érdemes meglátogatni. A terület látogatása díjköteles, és a látogatók a templom körül sétálhatnak és élvezhetik a lélegzetelállító panorámát az Akropoliszról és Athénra.

Kenéz Barna fotója

Areioszpagosz

Az Areioszpagosz Athénban az ókori görög történelem egyik legfontosabb helyszíne, és az egyik legismertebb görög bírósági fórum volt az ókorban. Az Areioszpagosz, vagy az Areopagus egy dombra épült terület volt a városközpontban, ahol az ókori görög törvények szerint az Areioszpagoszi Bíróság működött.

Az Areioszpagosz a görög mitológiában is fontos helyszín volt, itt ülésezett Zeusz és a többi isten tanácsa. Az Areioszpagosz Athénban a bírói székletek maradványainak, valamint az ókori római erődítmények és a keresztény bazilikák romjainak helyszíne.

Ma az Areioszpagosz területén egy impozáns lépcsősor vezet fel a dombtetőre, ahol a látogatók gyönyörködhetnek a város panorámájában. Az Areioszpagosz a turisták körében is nagyon népszerű hely, és gyakran felkeresett látnivaló Athénban. A terület látogatása ingyenes, és bármikor megtekinthető. Az Areioszpagosz egyedi történelmi és kulturális jelentőségét nehéz meghaladni, és minden történelem iránt érdeklődő látogató számára érdemes felkeresni ezt a helyet Athénban.

Kovács Ádám fotója

Olümpiai Zeusz-templom

Az olimpiai Zeusz-templom Athénban, Görögországban egy ókori görög templom volt, amely az egyik legnagyobb épület volt az ókorban. Az épületet Kr. e. 470 körül kezdték építeni, és csaknem száz évig tartott az építkezés. Az épületet Kr. e. 393-ban avatták fel, és az egyik legfontosabb vallási központ volt a görög mitológiában.

Az olimpiai Zeusz-templom 104 méter hosszú és 40 méter széles volt, és az épületet 104 oszlop tartotta. Az oszlopok magassága 17 méter, és a templom egész területe egyedülálló művészi szépségű volt. Az épületet a dór stílusú építészet jellemzi, és a homlokzat domborművei a görög mitológia és történelem eseményeit ábrázolják.

Az olimpiai Zeusz-templom romjait az 1800-as évek elején fedezték fel, és azóta rengeteg restaurálási munka történt. Ma az épület csak részben áll, de a turisták még mindig meglátogathatják a területet és az ókori építészet művészi szépségét. Az olimpiai Zeusz-templom az Akropolisz mellett Görögország legjelentősebb történelmi és kulturális örökségei közé tartozik, és minden turistának érdemes meglátogatnia, aki Athénba látogat.

Kovács Ádám fotói

Kenéz Barna fotója

Parthenon

A Parthenon az Akropolisz területén található. Az épületet Kr.e. 447-432 között építették Periklész vezetése alatt az akropolisz dombján, hogy az Athén tiszteletére épült hatalmas templomot helyettesítse, amelyet a perzsák elpusztítottak.

A Parthenon egy klasszikus dór templom, amelyet a görög építészet csúcspontjaként tartanak számon. Az épületet márványból építették fel, és több mint 23 ezer darab oszlopot és domborművet tartalmaz. A homlokzatokon elhelyezett domborművek az ókori görög mitológia és történelem eseményeit ábrázolják.

A Parthenon szerepe az ókori Görögországban rendkívül fontos volt, mivel az Athén tiszteletére épült. Az épületet az athéniaknak a csata után, az ősi görögöktől származó arany kincsek felhasználásával építették fel, és az épület gazdagságot és hatalmat jelképezett.

Az épületet az idők során megrongálták, többször restaurálták és újjáépítették. Ma már az épület állapotát a restaurálási munkálatoknak köszönhetően sikerült megőrizni, és az Parthenon meglátogatható a turisták számára. Az épület az ókori görög művészet és építészet remeke, és az Akropolisz egyik legjelentősebb és leglátogatottabb látnivalója.

Kovács Ádám fotója

Agora

Az Agora Athénban, Görögországban található, és az ókori Athén központi területe volt. Az Agora eredetileg piactérként szolgált, de az idők során más funkciókat is betöltött, például jogi, politikai és vallási szerepet is.

Az Agora területe több mint 50 hektár, és több mint 400 épület található rajta. Az Agora legrégebbi részei az i.e. 6. századra nyúlnak vissza, és az épületek a későbbi időkben épültek hozzájuk. Az Agora számos fontos épületet tartalmaz, köztük az Ares templomát, az Erechtiont és a Sztóá.

Az Agora területe rendkívül fontos szerepet játszott az ókori görög életben, mivel itt gyakorolták a politikai, gazdasági, kulturális és vallási tevékenységeket. Az Agora szerepe és fontossága az ókorban az egész görög világban elterjedt.

Ma az Agora területe az egyik legfontosabb látnivaló Athénban. Az épületek többsége romos állapotban van, de azokat az utókor restaurálta és bemutatja a látogatóknak.

Héphaisztosz temploma

Héphaisztosz temploma, más néven a Thissio-templom, egy ókori görög templom Athénban. Az épületet Héphaisztosz, a tűz- és kovácsistentiszteletére szentelték. Az épület Kr.e. 449-ben épült a Periklész által vezetett aranykori Athén építkezései közé.

A templom az egyik legjobb állapotban maradt ókori görög templomok közé tartozik. Az épület klasszikus dór stílusban épült, és a márvány szerkezetekben gazdag épület rendkívüli műszaki szépséggel bír. Az épület homlokzatának domborművei az ókori görög mitológia és történelem eseményeit ábrázolják.

A templom területe kb. 13,5 x 31,8 méter, és 6 x 13-os oszlopcsarnok övezi. Az oszlopoknak ősi görög stílusú dór jellegzetességei vannak, és az épületet az egyszerű, mégis elegáns formavilág jellemzi.

Az épületet a középkorban használták papi lakóházként és keresztény templomként is. Az épület azonban túlélte az évszázadokat, és a 20. század elején a görög kormány és a British School of Archaeology által végzett restaurálási munkálatoknak köszönhetően ma is látható. A templom ma múzeumként működik, és a turisták számára látogatható. Az épület lenyűgöző látványt nyújt, és az ókori görög építészet csodáját tükrözi.

Nemzeti Régészeti Múzeum

Az Athéni Nemzeti Régészeti Múzeum Görögország egyik legfontosabb múzeuma, és az ókori görög művészet és kultúra egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik. Az épület a Patission utcán található, és számos régészeti leletet őriz az ókori görög világból, beleértve a Mykénéi kultúra és a Minoai kultúra tárgyait is.

A múzeumot 1866-ban alapították, és azóta több alkalommal is bővítették és átalakították. A múzeum egyik legjelentősebb látnivalója a Mykénéi kultúra leleteinek gyűjteménye, amelyek közé tartozik az Arany Maszk és a Mykénéi paloták freskói.

A múzeumban bemutatják a görög művészet és kultúra egyéb aspektusait is, beleértve a szobrászatot, a kerámiát, az ékszereket, a szobrok és a festményeket. A múzeum egyik érdekes kiállítása az ókori görög szobrok egy csoportja, amelyek az olympiai játékokon versenyző atléta-szobrokkal együtt láthatók.

Benaki múzeum

A Benaki Múzeum Görögország legjelentősebb múzeumai közé tartozik. Az épületben gazdag gyűjtemény található, amely a görög és a bizánci művészet, az etnográfia, a néprajz, a történelem és az archeológia területét lefedi. A múzeum egyik érdekessége, hogy az épület egy történelmi ház, amelyet a múzeum alapítója, Antonis Benakis vásárolt meg azért, hogy itt helyezze el gyűjteményeit.

A múzeum épületét és gyűjteményét 1930-ban adták át a közönségnek, azóta pedig több alkalommal bővítették és átalakították. Az épületben látható kiállítások magukban foglalják a régészeti leleteket, a görög és a bizánci művészetet, a modern és kortárs művészetet, a textil- és ékszerkészítést, a néprajzot, a történelmet és az etnográfiai anyagokat.

A múzeum kiemelkedő gyűjteménye az ókori görög és a bizánci művészet. Az ókori görög művészetből például láthatunk szobrokat, festményeket, korszakalkotó kerámiákat, az ókori görög életmódra utaló tárgyakat és eszközöket, valamint a világhírű Eleuszis-i szentély szent tárgyait is. A bizánci művészet anyaga magában foglalja a keresztény művészet kiemelkedő példáit, a koronázási palástokat, a mozaikokat és az ikonokat is.

Egyéb múzeumok

Jön!

Hadrianus kapuja

A Hadrianus kapuja a város egyik legismertebb ókori emléke. Az eredeti kaput i.e. 131-ben építették a római császár, Hadrianus tiszteletére, amikor Athénba látogatott. Az építmény a város egyik fontos bejárata volt és a római fennhatóság jelképévé vált.

A kapu méretei impozánsak: az íves boltív magassága 18 méter, és két oldalán oszlopcsarnok húzódik. Az oszlopok díszítése különösen figyelemreméltó, mert különféle mítikus lényeket ábrázolnak, például sasokat, bikákat és lófejeket.

Az eredeti épület nagy részét az idők során elpusztították, de az újjáépítése során őrzött maradványokból sikerült visszaállítani az épület jellegzetes formáját. Az átalakított kaput 1952-ben adták át a közönségnek.

A Hadrianus kapuja ma az Athéni Római Fórum része, és az ókori Athén egyik leglátogatottabb helyszíne. A turisták szeretik itt fényképezni magukat, mivel a kapu hátterében az Akropolisz is látható. Az épület jellegzetes formája és a művészi díszítések miatt fontos látnivaló Athénban.

Herodész Attikosz Színháza

Az Herodes Attikosz Színház egy ókori görög színház Athénban, amelyet Herodes Attikosz római származású görög építész és politikus épített i.e. 161-ben. Az épület hatalmas méretei és kifinomult építészeti részletei miatt a görögországi régészeti lelőhelyek egyik legjobb példája.

Az eredeti épületet az idők során többször felújították és átépítették, mielőtt 1950-ben teljesen restaurálták. Az épület kör alakú, amelynek átmérője közel 80 méter, és kőfallal van körülölelve. A nézőtér 35 méter átmérőjű, és több mint 5000 embert képes befogadni.

Az épületet körülölelő kertben eredetileg szobrok és szökőkutak álltak, és a színpadot díszítették a korabeli művészek alkotásai. Az Herodes Attikosz Színházban olyan híres drámákat és tragédiákat mutattak be, mint az Oidipusz király, az Elektra, az Antigoné vagy a Medea.

Ma az épület fontos turisztikai látványosság Athénban, és számos koncertet, színházi előadást és más kulturális rendezvényt tartanak itt az év során. Az ókori színház hangulata, építészeti részletei és a lenyűgöző helyszín miatt az Herodes Attikosz Színház egy különleges élményt nyújt a látogatóknak.

Dionüszosz színház

A Dionüszosz Színház Athénban egy ókori görög színház, amelynek építése i.e. a 6. századra nyúlik vissza. Az épület az ókori Athén központjában található, és a város egyik legjelentősebb és leglátogatottabb régészeti helyszíne.

Az eredeti épületet i.e. a 5. században építették, de azóta többször átépítették és felújították. Az épület legfontosabb része a nézőtér, amely mintegy 17 000 embert tud befogadni. A nézőteret a hegyoldalba vájták, és csodálatos panorámája van a városra. Az épület többi része, beleértve a színpadot, az oldalbejáratokat és az üléssorokat, kőből és márványból készült.

A Dionüszosz Színház az ókori görög dráma színhelye volt, és itt mutatták be a híres tragédiákat és komédiákat, mint például  Aristofanész Madarak című művét. Az épületnek azóta is fontos szerepe van az athéni kulturális életben, és számos színházi előadást, koncertet és más kulturális eseményt rendeznek itt az év során.

A Dionüszosz Színház régisége és történelmi jelentősége miatt az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Athénban, és fontos helyszíne a görög kultúra és művészet felfedezésének.

Anafiotika

Az Anafiotika egy festői kis negyed, amely Athén szívében található, a Plaka negyed közelében. Az Anafiotika egy olyan hely, ahol a látogatók visszarepülhetnek az időben, és átélhetik a hagyományos görög falusi élet hangulatát.

Az Anafiotika egyedi hangulata részben abból adódik, hogy az épületek fehérre meszeltek, és az ablakokat és ajtókat kék színű keretekkel díszítik. Az utcákon sétálva a látogatók gyönyörködhetnek az összevissza futó kis sikátorokban és a hagyományos görög építészeti stílusban, amelyek között számos kis bolt és étterem is megtalálható.

Az Anafiotika egyik fő attrakciója a nézet, amelyet a környező városra nyújt. Az Anafiotika szintén a felkapott turisztikai látványosságok egyike

Monastiraki tér

A Monastiraki tér Athén egyik legforgalmasabb és legélénkebb tere, amely az óváros és a modern város között található. A tér neve a Monastiraki negyedről származik, amely híres a sok boltjáról, piacáról és történelmi helyszíneiről.

A Monastiraki tér központi helyen található, és egy fontos közlekedési csomópont, ahol találkozik az 1-es és a 3-as metróvonal, valamint több busz és villamosjárat is. A tér a turisták körében is nagyon népszerű, mivel sok múzeum, történelmi helyszín, étterem és bolt található a környéken.

A Monastiraki tér számos kulturális és történelmi látnivalót kínál, például a Római Agora romjait, az Athén romjait, a Hadrianus könyvtárát és az Athéni történelmi múzeumot. Emellett a tér a Monastiraki bolhapiacának is otthont ad, amely hatalmas választékot kínál az antik tárgyak és szuvenírek kedvelőinek.

A Monastiraki tér nagyon élénk és pezsgő életű, különösen este, amikor a helyiek és a turisták is kijönnek, hogy élvezhessék a helyi éjszakai életet.

Kovács Ádám fotója

Syntagma & Parlament

"Az athéni Parlament épülete tényleg nem nagy szám (főleg nekünk, magyaroknak), de az őrségváltás a bejáratnál annál inkább. A nap 24 órájában, a hét minden napján óránként váltják egymást egy szigorú szabályok szerint meghatározott, látványos ceremónia keretében. Innen a Monastiraki metróállomás felé haladva egy nyüzsgő, hangos, emberekkel teli sétálóutcán keresztül juthatunk el, ami tele van tavernákkal, bárokkal és kávézókkal. A környék egyébként biztonságos, de a tömegben jobb, ha az ember odafigyel a táskájára, mert – bár nem jellemző, de – akár itt is elfordulhatnak zsebtolvajok. (Bozai Katalin, 2017)

Kovács Ádám fotói

Örségváltások

,, A legrövidebb látogatás alkalmával sem hagyhatjuk ki a programból a város másik jelképét, az őrségváltást a Szintagma téren. Minden óra egészkor cserélik egymást a katonák, de aki a nagy ceremóniára vágyik, annak vasárnap 11 óra előtt kell megjelennie a helyszínen. Nem irigyeljük a katonákat, egy órát állnak a tűző napon mozdulatlanul és vastagon beöltözve! A turisták abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az 5-8 perces szimpla őrségváltás után be tudnak menekülni a szomszédos botanikus kertbe, ahol a gyönyörű és hatalmas pálmafák árnyékában tudják megközelíteni a szomszédos antik romokat, az Olümpiai Zeusz templomát, valamint Hadriánusz diadalívet. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Templomok

Panaghia Kapnikaréa

A Panaghia Kapnikaréa egy kis ortodox templom Athén óvárosában, a Monastiraki negyedben. Az épület azon kevés templomok közé tartozik, amelyeket Athénban még a török idők alatt építettek.

A Panaghia Kapnikaréa neve a török időkből származik, amikor a templomot elsősorban azok az emberek használták, akik dohánytárolóként használták az épületet. Azonban a templomot az évek során többször is felújították és helyreállították, így ma az egyik legjobban megőrzött épület Athénban.

Az épület egy kicsi, de gyönyörű templom, amely híres a falait borító freskóiról, amelyek közül néhányat még a 16. században készítettek. A templom belső tere rendkívül egyszerű és puritán, és kevés díszítéssel rendelkezik. Az épület külseje azonban érdekesebb, egyedi építészeti stílusú, és tipikus a török idők görög építészeti stílusára.

A Panaghia Kapnikaréa egy kis templom, de nagyon fontos a helyiek és a turisták számára is, mert az egyik legjobb állapotban fennmaradt épület Athénban, és számos történelmi és kulturális emléket őriz.

Egyéb látnivalók

Nemzeti kert

A Nemzeti Kert (Εθνικός Κήπος) egy nagy park, amely az Omonia térről indul és egészen a Zappio Kongresszusi és Kiállítási Központig terjed. A park mintegy 15,5 hektáros területen terül el, és sok turista és helyi lakos számára népszerű hely a kikapcsolódásra és a szabadidős tevékenységekre.

A parkban sok zöldterület, fák, virágok és növények találhatók, valamint számos tavacska és szökőkút díszíti. A parkban sétálóknak és pihenőknek sok lehetőségük van, hogy eltöltsék az időt, többek között picknikezhetnek, futkározhatnak, kerékpározhatnak, labdajátékokat játszhatnak, vagy csak ülhetnek egy padon és élvezhetik a környezetet.

A Nemzeti Kertben számos érdekes hely található, mint például a Botanikus Kert, ahol számos növényfajtát és botanikai ritkaságot láthatunk, valamint az Országos Régészeti Múzeum, amelynek kiállítása Athén régészeti leleteit mutatja be.

A Nemzeti Kert könnyen megközelíthető a közeli Omonia tér vagy a Syntagma tér felől. A park ingyenesen látogatható, és nyitva áll a látogatók előtt egész évben

Városi Levéltár

A Városi Levéltár (Αρχείον της Πόλεως Αθηναίων) egy nagy múltú intézmény, amely a város történelmének fontos dokumentumait és iratait őrzi. A levéltár a város központjában, a Monastiraki negyedben található, és egy kulturális látványosság, amely érdekes lehet azok számára, akik érdeklődnek a történelem és a kultúra iránt.

Az Athén városára vonatkozó dokumentumokat és iratokat az Athéni Városi Tanács jegyzőkönyvei, a hivatalos okmányok, az építészeti tervek, az építészeti kataszterek és a városi lakosok nyilvántartásai alkotják. Az iratok és dokumentumok részben digitális formában is hozzáférhetők, de a levéltárban lehetőség van a papír alapú dokumentumok tanulmányozására is.

A levéltár épülete egy régi neoklasszikus épület, amelyben két nagy terem található. Az épület a 19. század végén épült, és azóta számos helyreállításon és átalakításon ment keresztül. A belső tér különösen impozáns, magas mennyezettel, díszes falakkal és oszlopokkal.

Az Athéni Városi Levéltár látogatása ingyenes, de előzetes időpontfoglalás szükséges. A látogatók a levéltár weboldalán található online űrlapon keresztül foglalhatnak időpontot. A levéltár azonban csak hétköznapokon látogatható, és bizonyos napokon csak előzetes időpontfoglalással.

Kenéz Barna fotója

Akadémia

Az Athén Akadémiája (Ακαδημία Αθηνών) egy fontos tudományos intézmény Görögországban, amely az ország vezető tudósait és művészeit foglalkoztatja. Az Akadémia székhelye Athénban található, és az épületegyüttes magában foglalja a kutatóintézetet, a könyvtárat és az Akadémiai Múzeumot is.

Az Athén Akadémiája a modern Görögország első tudományos intézménye volt, amelyet 1926-ban alapítottak. Az Akadémia tagjai között számos jelentős tudós, író és művész található, akik az ország kultúrájának és tudományának fejlődéséhez járultak hozzá. Az Akadémia célja a tudományos kutatás és az oktatás előmozdítása, valamint a görög kultúra és nyelv megőrzése.

Az Athén Akadémiája épületegyüttese impozáns, klasszikus stílusú épületekből áll, amelyeket egy nagy kert vesz körül. Az Akadémiai Múzeum a görög tudományos és művészeti kultúra egyik legjobb gyűjteményével rendelkezik, és az intézmény kutatói számára is fontos forrásanyagot jelent.

Az Akadémiába történő látogatás előzetes bejelentkezéshez kötött, de az intézmény látogatható. A

Likavitosz domb

A Lycabettus domb (Lycabettus Hill) Athén egyik legmagasabb pontján, 300 méteres magasságban helyezkedik el. A domb tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik az egész városra, így az egyik legnépszerűbb turistalátványosságok közé tartozik.

A dombra többféle módon is fel lehet jutni, az egyik legnépszerűbb a közelben található funikulárral történő feljutás. A funikulárral felső állomásra érve rövid sétával juthatunk fel a domb tetejére, ahol megcsodálhatjuk a város panorámáját.

A Lycabettus dombon található a Szent János kápolna, amely az egyik legismertebb épület a dombon. Az 1920-as években épült kápolna impozáns épület, amely csodálatos kilátást nyújt a városra.

A domb meredek, kacskaringós ösvényein sétálva, a látogatók megtapasztalhatják Athén nyugodt oldalát, és élvezhetik a természet szépségét, amelyben a város fekszik. A Lycabettus domb tehát egy gyönyörű és népszerű turistalátványosság Athénban, amelyet érdemes felkeresni, ha az ember szeretné élvezni a csodálatos kilátást a városra és a természet szépségére.

Kovács Ádám fotója

Kaisariani kolostor

Kaisariani kolostora (Kaisariani Monastery) egy keresztény kolostor, amely Athén belvárosától kb. 8 km-re található a Hymettus-hegy lábánál. Az épület 11. századi bizánci kolostor, amelynek egy része a 16. században épült át török fürdővé.

A kolostor területe csendes és nyugodt környezetben fekszik, körülvéve a természet szépségeivel, így az egyik legkedveltebb kirándulóhely Athénban. A kolostor nagyon sok értékes műkincset és régiséget tartalmaz, amelyek közül a legfontosabbak a freskók és az ikonok.

Az épületet egy kis vízesés és medence kíséri, amelyek a kolostor egyik jellegzetességei. A kolostor udvara és kertjei csodálatos virágokkal és növényekkel vannak tele, amelyek az egész éves zöld növényzetben gyönyörű látványt nyújtanak.

A kolostorhoz egy erdőbe vezető ösvény is tartozik, amely egy gyönyörű túraútvonalat kínál a természet szerelmeseinek. Az ösvényen való sétálás után a látogatók a kolostor felkeresésével mélyebb betekintést nyerhetnek a görög keresztény vallási hagyományokba és kultúrájába.


Panatheanic stadion

A Panathenai stadion (Panathenaic Stadium) Athén egyik leghíresebb látnivalója és turisztikai látványossága. Az ókori stadion helyén álló modern épületet az első modern olimpiai játékok megrendezésére építették 1896-ban, és azóta is számos olimpiai és egyéb sporteseménynek adott otthont.

Az épület nagy része márványból készült, ami az antik építészeti hagyományokra emlékeztet. A stadionban több mint 50 000 néző befogadására alkalmas ülőhely található. Az aréna körül egy széles, zöldellő park található, amely egy kellemes sétára csábít.

Az épület belsejében kisebb múzeum is található, amely az olimpiai játékok és a stadion történetét mutatja be. Az állandó kiállítások mellett a látogatók megtekinthetik az 1896-os athéni olimpiai játékok történetét bemutató interaktív kiállítást is.

Az épületnek jelentős szerepe van az olimpiai játékok történetében, és emblematikus helyszínként szolgál a sport és a kultúra szerelmesei számára.Plaka negyed

Kovács Ádám fotói 

Psirri (belváros)

Kovács Ádám fotója

Pireusz

,, Mostani kirándulásunk alkalmával először metróztunk el Athén kikötőjébe, Pireuszba. A hatalmas kompok és hajók látványa lenyűgöző, de ha nincs itt dolgunk, inkább kerüljük el a környéket: nagy a kosz és rengeteg a koldus, egyáltalán nem turistabarát hely. (2018)" forrás


,, A halpiac mellett egy gíroszosnál bevágtunk egy hatalmas vegyes tálat, amely különböző görög kolbászokból és forgó nyárson sült finomságokból állt. Felüdülés volt csupán 8 EUR-t fizetni érte, a Santorinin megszokott horror-árak után. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Mikrolimano jachtkikötő

A Mikrolimano jachtkikötő Athén egyik legnépszerűbb kikötője és üdülőhelye, amely a Piraeus nevű városrészben található. A kikötő egy hosszú, szűk öbölben fekszik, és egy sor étterem, kávézó, bár és üzlet található a part mentén.

A Mikrolimano jachtkikötő kiváló lehetőséget nyújt a hajósoknak, akik megpihenhetnek és feltöltődhetnek az aktív nap után. Az üdülőhelyen számos szálláshely áll rendelkezésre, beleértve a szállodákat, apartmanokat és villákat is. A kikötőben bérelhetőek hajók is, amelyekkel a látogatók felfedezhetik a környező szigeteket és a tengerpartot.

A Mikrolimano jachtkikötő környékén számos nevezetesség található, köztük a Piraeus kikötője, az Archeológiai Múzeum és a Zeas Marina. A kikötő közelében számos strand is található, mint például a Votsalakia Beach és a Freatida Beach, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a fürdőzésre és a napozásra.

Kovács Ádám fotói

Athénhez közeli látnivalók

"Athénból érdemes kirándulni egyet a Vouliagmeni-tóhoz, mely mindössze kb. 45 percre van a fővárostól. A sziklákkal körülvett termálvizes tó mellett egy hangulatos kis parkot alakítottak ki, ahol teljes nyugalomban pihenhetjük ki az úszás fáradalmait a szikrázó napsütésben, hallgathatjuk a madárdalt, vagy elszürcsölhetünk egy igazi görög frappét. A tavat tápláló gyógyvizes források télen sem engedik 20 fok alá hűlni a vizet, mely nyáron akár 28 fokra is felmelegedhet, így egész évben látogatható, és fürödhető. A vízben található kis halak pedig gondoskodnak a pedikűrről. Ha még tovább megyünk a part mentén dél felé, a Vouliagmeni-tótól még kb. 45 perces utazással elérjük az Attikai-félsziget legdélebbi csücskén található Sounion-fokot, melynek meghatározó látványossága a tenger fölé magasodó Poszeidon templom.

Mindenképpen megéri legalább egy egynapos kirándulás erejéig felkeresni a fővárostól nyugatra (bő egy órás autóútra) található Korinthoszi- csatornát, és Korinthosz ókori városát. Itt megtekinthetjük a híres Apollo templomot, illetve a múzeumot is, mely bemutatja a korabeli mindennapok használati tárgyait, mozaikokat, edényeket, szobrokat, a temetkezési szokásokhoz kapcsolódó kellékeket. Kóbor kutyákból itt sincs hiány. Szerencsére szelídek, és ha épp nem a turistákat kísérgetik, akkor henyélnek az árnyékban.

Loutraki: Athéntól nyugatra, kb. másfél órás autózásra/buszozásra található Loutraki üdülővárosa. A turisták körében népszerű, de talán még nem annyira felkapott városka igazán hangulatos parti sétánnyal, tavernákkal, bárokkal, gyönyörű, kristálytiszta vízzel, és kavicsos tengerparttal várja az ide érkezőket. A város egyik büszkesége a spa, mely számos gyógyvizes szolgáltatást és masszázst kínál. A szállások palettája vegyes; találunk 5*-os szállodákat, és 3*-os, családias boutique hoteleket egyaránt. A központtól távolabb eső szállások taxival könnyen megközelíthetők." (Bozai Katalin, 2017)

Olvasmányos linkek

Flisvos Marina sétány - Kovács Ádám fotója

Fotóegyveleg

Ókori színház - Kovács Ádám fotója

Akropolisz múzeum - koncert - Kovács Ádám fotója

Anafiotika - csendélet - Kovács Ádám fotója 

Kilátás a Philopappos dombról - Kovács Ádám fotója

A Zappeion eleje és körül - Kovács Ádám fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes