ÚTIKRITIKA.HU / Szaloniki és környéke


hirdetes

útikritikák


Szaloniki és környéke

Szaloniki dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Vendéglátás |Közbiztonság| Látnivalók | Programlehetőségek a városban és a közelében | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

k.i. fotója

.

A Ryanair ír fapados légitársaság hetente kétszer repül Szalonikibe. A repülés időtartama kb. 1 óra 40 perc.

.

Szaloniki dióhéjban

 • Szaloniki izgalmas, érdekes hely, egy magyar számára akár csak egy néhány napos városlátogatás keretében már az is pluszt jelent, hogy jókat sétálhat a tengerparton.
 • Wizz Airrel a repülési idő átlagban másfél óra, légvonalban a görög nagyváros alig több, mint ezer kilométerre van Budapesttől.
 • Szaloniki repülőtere a várostól délre, kb. 20 kilométerre van.
 • Szaloniki Görögország második legnagyobb városa. 2023-as becslés szerint 354 ezer lakosa van, a vonzáskörzettel együtt 814 ezer. Szaloniki a görög Macedónia központja.
 • A hegyoldalra épült városban a fő látnivalók (egy-két napot a város felfedezésével simán el lehet tölteni): a Fehér torony (Szaloniki jelképe) az alsó városban, a tengerpartnál, szép onnan a panoráma; bizánc- és római kori műemlékek (Galériusz császár diadalíve); egy-két jelentős templom (főleg az Agiosz Dimitriosz bazilika, 7. századi Agia Szofia templom), Nagy Sándor szobra.
 • Jó a közbiztonság, még éjszaka is.
 • Programozás: kellemes tengerparti sétány (esténként szinte minden helyi az utcákon sétálgat), Arisztotelész utca (bevásárló utca), török bazár, felmenni a várba (Láncos torony) és lenézni a városra.
 • Kellemes strandolási lehetőség a városon belül és közelében nincs, busszal, autóval kell kb. 50-60 kilométer menni a Halkidiki félszigetre. Pl. ott a Nea Moudania egy szép, hosszú, homokos strand. Jó a Pieria nevű strand is. Szalonikitől egy órás távolságra már vannak igazán szép vizű partrészek. Persze lehet fürödni a városhoz közelebb lévő strandokon is, de nem pompásak.
 • Egy 4 napos programba javasolható a város felfedezése és busszal vagy bérelt autóval kimenni strandolni a Halkidiki-re.

Szaloniki időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Élettel, tavernákkal, éjszakai nyüzsgéssel teli, nagy és mégis valamennyire bensőséges légkörű város
 2. A tenger közelsége, az ahogy a part közelében megérintik az embert a friss tengeri szellők
 3. Kedvesek a külföldiekhez, de csakis a turistákhoz
 4. Elég jó a közbiztonság
 5. A hegyeknek köszönhetően nincs kellemetlen hőség
 6. A sok helyi fiatal által dinamizált, tengerpart közeli, menő kávézók, bárok
 7. Nagyon jók a halakra, tenger gyümölcseire specializált éttermek
 8. A Tsimiski utcán a mozgalmasság, a vásárlási lehetőségek
 9. Szimplán jókat sétálni a tengerparton
 10. Az, hogy az emberek mennyire szeretnek az utcákon időzni
 11. Az 50-es busszal két euróért egész jó ki városnézést lehet élvezni

Nem tetszett

 1. A kaotikusnak tűnő forgalmi állapotok és a szennyezett levegő
 2. A sok meredek utcán kaptatni hőségben, szandálban
 3. Hogy túl sok helyen cigiznek, és bagószag leng körül mindent
 4. Nincsenek kellően ráállva a turizmusra a szálláslehetőségeken kívül
 5. Sok hotel állapotán érződik, hogy a gazdasági válságuk miatt nincs pénz felújításokra
 6. Nem könnyű taxit találni
 7. Nincs közel kellően jó strand
 8. A repülőtéri buszokon vigyázni kell a zsebesek miatt
 9. A tengerpart északnyugati részén orrfacsaró a halszag
 10. A városmagon kívül sok a csúnya betonos lakóház

Vélemények

Thessaloniki nincs annyira tele klasszikus ókori műemlékekkel, mint Athén, és fürdésre alkalmas tengerpartja is csak a városközponttól messze van. Shoppingolásra sem a legalkalmasabb, mert nincsenek nagy plázái.

A város tengerparti, alacsonyabban fekvő része pedig a nagy 1917-es tűzvész után épült, így az igazán izgalmas és romantikus szűk utcácskák és régi épületek a tengerparttól messzebb eső felső városban találhatóak, ami régen a törökök negyede volt. Innen nagyon szép kilátás nyílik a város és a tenger felé, mindenképpen érdemes meglátogatni, beülni egy kávézóba.

A tengerparti sétányon szintén érdemes végigmenni, a Fehér Torony pedig kötelező. A közbiztonság nem rosszabb, mint Athénban vagy bármelyik európai nagyvárosban. (2023)


Csak akkor fog tetszeni, ha szeretsz gyalog sétálni. A belvárosban vigyázz, mert sok a tolvaj, de a promenád gyönyörű! Isteni éttermek vannak a part mellett. (2023)


A piac, a fűszerbolt kötelező programunk, de legutóbb az Arabellával kalózhajóztunk is, a csavargáson, nézelődésen, ókori emlékeken kívül. Viszont az való igaz, rengeteg koldus, afrikai menekült van, már korántsem tűnik annyira jónak a közbiztonság, mint korábban...(2023)


Valamikor imádtuk, majd szerettük…. 2022-ben ott szálltunk meg és hatalmas csalódás volt. Talán már a jövőben ki is fogjuk hagyni, mert sajnálnám rá pazarolni az időt, mikor Görögországban ezer csodás hely van.

Ha még soha nem voltál egyszer feltétlenül végig kell nézni a nevezetességeit. Véleményem szerint bőven elég egy nap rá, mert ha többet szánsz Szalonikire, nem csak szép emlékeid lesznek róla…….(2023)


Én  sokkal jobban szeretem mint Athént. Vannak jó helyei. Nem nyaralásra való, arra hiába van ott a tenger, nem jó, hisz nem lehet fürödni, de el lehet tölteni a városban egy kis időt. (2023)


"Késő délután, kora este mindenképpen meg kell bámulni az Arisztotelész téren, ahogy a helyiek összejönnek és csoportokban álldogálva, ülve, vagy a kávézók teraszán frappé mellett megbeszélik a világ nagy és kis dolgait (pl. öblösen szídják országuk politikai elitjét). Vigyázat a téren lévő kávézókban, bárokban az árak nagyon magasak, főleg a sörök és egyéb alkoholos itókák (8-10 euró egy koktél). A kávéféleségek ára rendben van. Jók a fagyik. Presszókávéért azért inkább bementünk az e tekintetben tuti Starbucks-ba.

Valójában klasszikus értelemben véve nem is egy tér, hanem sétáló utcák összetalálkozási pontja. Az zavart minket, hogy a turistákat az utcán folyton leszólítják bevándorló figurák (feketék) mindenféle vacak (hamis illatszermárkák, pénztárcák, cigaretták) vásárlását szorgalmazva. A téren előfordulnak utcai zenészek, portrérajzolók. Kár, hogy a téren és környékén elég sok a járókelők által eldobott szemét. Fegyelmezetlenek emberek.

Meglepően sok a nem helyi, de a városban (illegálisan?) élő külföldi: fekete-afrikaiak, arabok, balkáni cigányok stb. A zugárusok a kávézók teraszán ülőket is vegzálják. A kávézó tulajdonosok egy része feltehetően már feladta a küzdelmet, hogy megvédje vendégeit a zaklatásoktól. Az afrikai srácok közül többen azt hazudják, hogy Jamaicából valók, mert az jobban hangzik a külföldi turistának, mint a Nigéria vagy a Szenegál. Össze-vissza hordanak mindenféle lapos dumát csakhogy eladjanak valamit. A helyi görögök és ezek az idegenek nem vegyülnek egymással. A görög gyerekek késő estig lármáznak az utcákon, a szülők békésen tűrik ezt. A parti bárokban, kávézókban a helyi fiatalok dominálnak. Kellemes nézni a tengeri kikötőt, hisz ilyen nekünk nincs itthon, meg pálmafa sincs.

Vali lefényképezett Arisztotelész szobránál, ahogy próbáltam filozofikus tekintetet vágni. Voltunk a halpiacon, ahol kellemes volt a látvány és kevésbé kellemes az intenzív halszag. Szaloniki központjában vannak egész szép épületek és egész csúnyák is. Egymás mellett. Valahogy az volt az érzésünk, hogy itt évtizedek óta nincs érdemi fejlődés. Pont az ellenkezőjét tapasztaltuk tavaly Isztambulban. Az alsó városból a dombon felfelé menet a magasabb részek felé vannak aranyos kis piacok, utcai bódésorok. Nappal jó behúzódni az árkádos járdarészekre." (Sanya)


,, A Thermaikosz öbölt „kifliként” öleli át. Aki repülővel érkezik, abban a szerencsés helyzetben van, hogy madártávlatból láthatja a várost, amelynek repülőtere közvetlenül a tengerpart mellett helyezkedik el. Thesszaloniki a Közép-Makedónia régió és az északi országrész központja, valamint Görögország második legnagyobb városa, a főváros Athén után. Az 1 millió lakosú nagyváros tükrözi a mediterrán városok életmódját és ritmusát, de sokkal nyugalmasabb és élhetőbb a közel 4 millió lakosú Athénhoz hasonlítva. Az első meghatározó különbség - főleg a nyári időszakban -, hogy amint megérkezek a repülővel és kiszálláskor kilépek a repülőhöz tolt mobil lépcsőre, azonnal megcsap a trópusian fülledt, párás meleg levegő, amit a déli órákban erős napsugárzás kísér. Már évek óta ez az első élmény köt a városhoz, kiegészítve azokkal a kifutópályán dolgozó hölgyekkel, akik teljes sminkben és sötét napszemüvegben jönnek fel a leszállt gépre. Ilyenkor tudom, ez már Görögország. (2016)" forrás


,, Thesszaloniki egész belvárosa telis-tele van mandarin- és narancsfákkal. Ennek a látványa csodálatos. Emellett a mediterrán növények és virágok, olajfák látványa ámulatba ejtő, egyszerűen hozzátartozik a mediterrán életképhez. A mediterrán építészet is megérinti az embert, teljesen más, mint amit megszokhattunk Magyarországon. Itt nincsenek lakótelepek és panelek, csak teraszos társasházak. (2019)" forrás

Szállodaválasztás

Ajánlott hotelek

5 csillagos:

 • Mediterranean Palace - Nem hasonlítható a jobb európai luxusszállodákhoz, viszont azoknál sokkal, de sokkal olcsóbb is!

Közlekedés

Repülővel vagy saját autóval érdemes menni.  Esetleg vonattal vagy távolsági busszal.

A Ryanair 2019 nyarától repül Szalonikibe.

Annak, aki ide repült és nem csupán a városban szeretne időzni, érdemes autót bérelnie.

,, A város tömegközlekedését buszokkal oldják meg. Már a metró is tervben van, de még évekbe telik, amíg átadják. Nagyon sok buszvonal szeli át Thesszalonikit, így mindenhová el tudunk jutni ezekkel, csak tudni kell a pontos útvonalukat. A legtöbb buszvonal végállomása a vasúti pályaudvar (OSE), vagy a távolsági buszok pályaudvara (KTEL). A 78-as járat az, amelyik hosszában átszeli a várost, ez köti össze a repülőteret a vasúti pályaudvarral, illetve a távolsági buszok pályaudvarával. Van egy turisták számára fenntartott körjárat is, ami a város nevezetességeihez visz el, ennek a száma az 50-es és pont ennyi percig tart vele a körutazás is. A Fehér Toronynál van a végállomása, ugyanitt tudunk felszállni rá. Általánosságban elmondható, hogy minden megállóban van egy digitális menetrend kijelző, ami mutatja mely buszjáratok állnak meg az adott megállóban, és hogy hány perc múlva várható a következő. De bérelhetünk autót is a repülőtéren, ez nagyban megkönnyítheti az eligazodásunkat. Cserében fel kell vennünk a helyi vezetési ritmust és be kell illeszkednünk a „görögös” forgalmi rendbe. A városban nagyon sok taxi található, elég kiállni az utcára és leinteni egyet. De a drosztról is foghatunk taxit, itt mindig az első autóba kell beszállnunk. Így tartják a görögök elfogadottnak (nem típus és modell alapján válogatunk). A városon belül kisebb útvonalakon 5-10 euróért taxizhatunk, míg egy nagyobb útvonalra, például egy vasúti pályaudvar-repülőtér viszonylatban 20 eurót kell fizetünk. (2016)" forrás


,, Közlekedési kultúra nincs. Mindenki össze-vissza parkol és összességében rengeteg az autó. Szinte mindenki, aki megteheti anyagilag picit is, autóval jár, mert a tömegközlekedés kaotikus. Nagyon sok hely tömegközlekedéssel megközelíthetetlen.

Közben a belvárosban a parkolás zárt parkolókban fizetős, 1,5-5 euró/óra. Az utcán is fizetős, de aligha lehet találni szabad parkolót nap közben, és az utcán fennáll a veszélye, hogy összetörik/meghúzzák/megtörik az autód, és elmennek, ami megszokott, de az autófeltörések is megszokottak. Közösségi autóbérlés nincs, nem is lesz egyhamar. Elektromos autók sincsenek. Van rengeteg taxi, amit csak úgy le lehet inteni az utcán. Persze taxizni nem olcsó, a minimum viteldíj is 7 eurótól kezdődik, és átlagban 10-15 euró egy útvonal.

Közlekedési kultúra nincs, egy kihívás a közlekedés. Sok a motor, az itt-ott felbukkanó gyalogos, akik átfutnának az út közepén, az innen-onnan kikanyarodó autó. Azok, akik a sávjukat nem akarják tartani, és össze-vissza kacsáznak. Egyszerre sok mindenre kell figyelni.

A tömegközlekedés sajnos az kaotikus. Az egész város közlekedését buszokkal oldották meg, kisebb-nagyobb sikerrel. A metrót már 40 éve megtervezték és építik, eddig az alagút egy része van kész és néhány állomás, de a teljes szakaszra és a működésre éveket kell várni még. Mindez egy millió feletti városban. A buszok régiek, gyakorta lerobbannak, sok a fura alak rajtuk és a zsebes, a menetrend ritka, sok az utas és nagyon gyakoriak a megállók, így a menetidő borzalmasan hosszú kicsi távokon. A reptéri busz óránként jár. Egy kihívás a tömegközlekedés. " (2019) forrás

Vendéglátás

Az éttermek és tavernák széles választékát kínálják a tradicionális görög ételeknek, mint például a tzatziki, a gyros és a souvlaki. A helyi halászati ​​ipar miatt a tenger gyümölcseit is érdemes megkóstolni, például a tintahalat vagy a garnélát.

Emellett a városban számos nemzetközi étterem található, amelyek kínálnak olasz, spanyol, mexikói és más nemzetközi ételeket.

A városban számos gyorsétterem és kávézó is található, ahol gyorsan és olcsón lehet enni és inni.

Végül, Szalonikiban híresek a cukrászdák és pékségek, amelyek finom édességeket, péksüteményeket és süteményeket kínálnak. Érdemes megkóstolni a híres görög desszerteket, például a baklavát és a galaktoburekot.

Szalonikiban az éttermekben és tavernákban általában illik borravalót adni. Általában a számla végösszegének kerekítése a szokásos, vagy az összeg 5-10%-a lehet a megfelelő borrovaló összeg. Ha elégedettek voltak az étel minőségével és a szolgáltatással, akkor a borravaló adása nagyra lesz értékelve.

Fontos megjegyezni, hogy a borrovaló nem kötelező, de szokásos, és az emberek általában nemcsak az éttermekben, hanem a taxisofőröknél és a fodrászoknál is adnak borravalót. Az adott borrovaló összege természetesen az egyéni döntésen múlik, de általában a vendéglátóiparban dolgozók fizetése is részben a borravalóból származik.

Fontos megjegyezni, hogy az éttermekben általában külön fizetnek a vízért, a kenyérért és a szervízdíjért.

Kipróbáltunk egy olyan görög éttermet, ahol a pitába 6-féle, faszén fölött pörgetett hús közül választhattál. Mondanom sem kell, hogy a város összes macskája ott nyávogott a vacsora közben.

Az éttermet magunk mögött hagyva tovább sétáltunk, közeledett éjfél és ezzel párhuzamosan furcsa hiányérzetünk támadt. Kiderült, aznap még semmilyen édességet sem ettünk. Ekkor azt vettük észre, hogy egy elegánsan kivilágított üzlet előtt hatalmas sor kígyózott. Hamarosan kiderült, hogy az egyik kedvenc desszertemet a profiterol-t árulják úgy, hogy 8 különböző krémből, fagylaltból és 20-féle szórásból tudtál választani. (2023)

Vásárlás

,, A városban rengeteg üzlet található a legnagyobb márkaboltoktól kezdve az egészen pici kis üzletekig. Érdemes odafigyelni a boltok nyitva tartására. Hétfőn-szerdán-szombaton reggel 10-től nyitnak az üzletek egészen késő délutánig, majd bezárnak és nem nyitnak ki újra. Kedden-csütörtökön-pénteken azonban délután is újra kinyitnak. A nagyobb áruházak ezzel szemben hétfőtől-szombatig egész nap nyitva tartanak. Vasárnap a kereskedelmi üzletek zárva vannak, csak a vendéglátóegységek üzemelnek.

A történelmi városközpontban helyezkednek el a legnagyobb és legnevesebb boltok. A Tsimiski, Mitropoleos, Agias Sofias és Proksenou Koromila utcák a legnevesebb „divatsétányok” a városban. A helyiek is itt vásárolnak, így mindig nyüzsög ez a városrész. Két nagyobb bevásárlóközpont is található a központban, ahol kozmetikumokhoz, márkás és luxusmárkás termékekhez juthatunk. Ne lepődjünk meg, ha a magyarországitól eltérő ízlésvilágú termékeket találunk, a görög nők ízlésvilága és a mediterrán stílusvilág köszön vissza az üzletek kínálatából. A hatalmas kedvezményekért pedig érdemes benézni. Görögországban a gazdasági válság hatására a legtöbb üzletben szinte egész évben tartanak akciókat (min. 20-30%). A nagyobb ünnepek, leárazások alkalmával nem ritka a 40-50% kedvezmény, így sok márkás terméket jóval olcsóbban szerezhetünk be, mint mondjuk Magyarországon.

Közvetlenül a repülőtér szomszédságában található a város egyetlen nagy bevásárlóközpontja, a Mediterranean Cosmos. Ez a bevásárlóközpont építészetileg kevésbé hasonlít a Magyarországon megszokottakhoz, így nem csupán a vásárlás élménye miatt érdemes ide ellátogatni. Az üzleteken kívül számtalan kávézó, étterem, mozi, élelmiszerbolt is várja a látogatókat. Érdekessége az, hogy a teraszairól rálátunk a tengerre, és közvetlenül szemlélhetjük az induló és érkező repülőgépeket, mivel a repülőtéri kifutópálya a közvetlen közelében található.

A kozmetikai szerek és sminkek imádóinak az Apollonia Politiát ajánlom, ami a helyi Ikeával szemben található a tengerparton, közel a repülőtérhez és a Mediterranean Cosmos bevásárlóközponttól 5 percnyire autóval. Ez egy háromszintes áruház, amolyan beauty palota, ahol kozmetikai termékeket, ruhákat, kiegészítőket, könyveket árulnak, a felső szinten pedig étterem és kávézó is működik. Szinte minden második héten a kozmetikai, smink és parfüm márkákhoz 25-30% kedvezménnyel juthatunk hozzá, de sokszor néhány akció keretében már 50% kedvezménnyel is vásárolhatunk. (2016)" forrás

Tejautomata a metrómegállóban!

Közbiztonság

Szaloniki viszonylag jó közbiztonságú város, de nem árt tudni, hogy mely részei tekithetők rizikósabbnak. A városközpontban napközben nincs gond, bár előfordulnak táska letépések és a turistákat zaklatják ezzel-azzal. Ne hagyjuk, hogy karkötőt rakjanak ránk, mert akkor biztos, hogy pénzt fognak követelni rajtunk. Az elkövetők többnyire migránsok.

Az Arisztotelész-tér felső része (az Egnatia felett) és a Navarinou tér egyes része kockázatosabbak. A város nyugati részén rosszabb a közbiztonság (lopás, rablás, drogkereskedelem). A vasúti pályaudvar és a buszfőpályaudvar közvetlen környékét érdemesebb kerülni. Éjszaka legfeljebb a centrumban sétálgassunk.  

Mondjuk Budapesten nem nyomják magukat hozzám a Bkk-n az emberek és turkálnak a táskámban. És ezek NEM görögök. (2023)

Látnivalók

Fehér torony

A Fehér torony a Szaloniki város ikonikus épülete, amely a tengerparti sétány egyik legismertebb látványossága. Az eredeti torony építése a 15. századra nyúlik vissza, amikor a város még oszmán uralom alatt állt. Az erődítmény a tengerparton állt, és védelmi célokat szolgált az idegen támadásokkal szemben.

A torony később restaurálásokon és átalakításokon ment keresztül, és ma múzeumként szolgál, amely bemutatja a Szaloniki város történelmét. A múzeum gyűjteménye több mint 23 000 darabot tartalmaz, beleértve az ókori és a középkori idők régészeti leleteit, a bizánci művészetet, a festményeket és a szobrokat.

Az épület maga különleges megjelenésű, egy fehér kőtömb, amely a tenger felől látható. A torony belső része szintén érdekes, az első emeleten például egy kiállítás látható a tengeri állatokról, a második emeleten pedig egy kiállítás a torony történelméről és a városról.

A torony tetejére fel lehet menni, ahol gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a környező területekre

-----------------------------------------------------

,, A Fehér Torony tetejére igyekszik minden látogató, hogy fentről nézzen körbe. Egy széles és enyhe emelkedésű - széles lépcsőfokokkal rendelkező - csigavonal vezet fel, ami azért megterhelő lehet annak, aki nehezebben mozog, akit fáraszt a felfelé kaptatás. A torony nem túl magas, így a körpanoráma sem olyan exkluzív, azonban miután a környező házak nem magasabbak, azért alaposan feltérképezhető a város, ha körbesétálunk a tetőteraszon. A torony belső részében, fokozatosan, ahogy haladunk felfelé (vagy lefelé), különböző kiállítási tereket nézhetünk meg.

Ha kilépünk a toronyból, akkor jobbra nézve láthatjuk az 50-es busz - a Cultural Line Bus - megállóját. Ez a járat nagyjából 50 perc alatt tesz egy kört a városban - innen kapta a számozását - és minden fontosabb látnivalót érint. Összesen 15 megállója van és az aznapra vett jeggyel le és fel lehet rá szállni, bejárva így kényelmesen az egész városközpontot. Jegyet a buszon dolgozó idegenvezetőtől lehet venni és ugyanúgy 2 euróba kerül,mint a repülőtéri buszjáratra szóló hegy. Az idegenvezető görögül és angolul folyamatosan mesél a látnivalókról, melyek mellett elhalad a busz és nagyon hasznos program, érdemes akár egy teljes kört is menni, mielőtt belevágunk a gyalogos városnézésbe. Én ezúttal csak a 11-es megállóig, a Pyrgos Trigoniou-ig - azaz Trigonio toronyig - mentem, mert lefelé gyalogolni szerettem volna, útközben gyönyörködve a városra nyíló panorámában. Ugyanis ez a városrész jóval magasabban fekszik, mint a tengerparti rész (meredek utcákkal, érdemes felfelé busszal menni és lefelé gyalog). (2019)" forrás

m.a. fotója

Programlehetőségek a városban és a közelében

,, Fehér Torony (Lefkosz Pyrgosz): a város leghíresebb látnivalója, egyben jelképe közvetlenül a tengerparton. Az emlékmű az Oszmán Birodalomból maradt fenn, 1450-1470 között építették. Ma múzeum működik a 6 emeletes építményben.

Plateia Aristotelous, vagyis Arisztotelész tér: közvetlenül a Fehér Torony szomszédságában található. A város egyik jelképe, 1917-ben tervezte a francia építész, Ernest Hébrard. A mai formáját 1950 körül nyerte el. A teret több igényesen megtervezett épület veszi körül, amelyek szállodáknak, kulturális központoknak adnak otthont. A tér oldalában kávézók és szórakoztató egységek találhatóak, illetve egy sétány indul ki belőle a felső városrész felé.

Kamara/Apsiou Galeriou: A városközpontban taláható, pár percnyi sétára az Arisztotelész tértől. Egy boltív, ami szintén a város egyik jelképe. Galerius római császár tiszteletére építették a Krisztus utáni 4. században, amikor a császár a perszák elleni csatából győztesként visszaérkezett a városba.

Ieros Naos Agiou Dimitriou: A Makedón-Trák Minisztérium közvetlen szomszédságában található ez az első ókeresztény templom, a város egyik legjelentősebb bizánci emléke. Krisztus után 412-ben emelték, de egy tűzvész miatt újraépítették 628-634-ben. A belvárosból pár perces sétával érhetjük el.

Stoa Modiano-Kapani: A város piaca, közvetlenül az Arisztotelész tér szomszédságában. Tradicionális hal-, zöldség-gyümölcs- és húspiac. A turisták által kedvelt látnivaló.

Ieros Naos Agias Sofias: A város egyik legjelentősebb temploma. A 7. században építették, a 620-as földrengés által megsemmisült ókeresztény bazilika helyére.

Plateia Dikastiriwn: Az ókori római piac helyén található tér. Irodalmi művekben sokszor tesznek említést róla. A város egyik központi tere.

Megaro Mousiki Thessaloniki: Művészetek Palotája, zenei központ Thesszalonikiben. Közvetlenül a tengerparton, Nea Paralián található. A városközponttól taxival vagy busszal érdemes ide ellátogatni.

Nea Paralia: Thesszaloniki megújult tengerparti sétánya Kalamariá negyedben. A modern tengerparti korzó kiváló helyszíne a délutáni sétáknak. Ide biciklivel is eljuthatunk a Fehér Toronytól.

Archeologiko Mouseio Thessaloniki: A Thesszaloniki Archeológiai Múzeum, ahol ókori leleteket tekinthetünk meg az észak-görögországi feltárásokból.

Anw Polh: Áno Poli, vagyis a felső városrész. Az Agiou Dimitriou negyedtől északra fekszik, és a város legészakabbi pontja is egyben. A hellenisztikus időktől lakott terület gazdag történelmi örökségét rejt magában. Bizánci védőfalainak köszönheti, hogy az 1917-es nagy tűzvésztől megmenekült. Páratlan panoráma nyílik itt a városra és a tengerre, a gasztronómia szerelmeseit pedig több taverna, kávézó is várja a környéken. Busszal vagy taxival tudjuk megközelíteni a központtól.

Ta Kastra: a vár, amiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy Thesszaloniki akropolisza. Belépve a kapun, kimagaslik a legmagasabb pontja, a Genti Koule, vagyis a 7 torony. A 20. században börtönként is használták. Keleti oldalában található egy nagy park, a Pasa kertje. Közvetlenül az Ano Polinál található.

To limani: a kikötő. Érdemes egy sétát tenni itt és szemügyre venni a hatalmas tengeri teherhajókat. (2016)" forrás

Hamza bég mecset - n.k.

Ha csak strandolni mennétek, akkor érdemesebb Stavrosra utaznotok Szalonikiből. Szebb a strandja - szerintünk. És nagyon könnyen megközelíthető. Távolsági busszal kb. 1 óra hossza alatt eljuttok.

Egyéb hasznos információk

Szalonikiben van Magyarország képviseletében egy tiszteletbeli főkonzul: Dimitrios Takas

 • Címe: 546 26 Thessaloniki, Frangon 3, 5th Floor
 • Telefonszáma: 0030 2310-547-397 vagy 2310-555-049
 • E-mail: hunconthes@hotmail.com
 • Ügyfélfogadás: H-P 9:00-14:00 óráig (kivéve: görög munkaszüneti napok) - Nyelvismeret: görög, angol, német

Olvasmányos linkek

"Szaloniki egyik legnagyobb sétánya felé vettük az irányt, hogy keressünk valami kajáldát. De persze először egy jó sörre tértünk be a parton lévő számtalan kávézó-söröző egyikébe. Ekkor szembesültünk először egy meglepő ténnyel. Hétfő este volt és az ÖSSZES kávézó, étterem teljesen tele volt. A kinézett kávézóban is éppen, hogy találtunk szabad asztalt, az utolsót. Miután végeztünk a sörünkkel, mentünk enni is valamit. Találtunk egy helyes kis helyi gyorséttermet, ahol az első görög gyros szerűségünket meg is ettük. Csak azért írom, hogy gyros, mert fogalmam sincs a nevéről, de nagyjából hasonló volt. :) Mikor már a hasunk is tele volt, a sétányon sétáltunk felfelé, hogy fogjunk egy taxit visszafele a hotelbe, mikor megláttuk ezt: Mandarin fa az utcán, tele mandarinokkal. Le is vadásztunk egyet, illatra fantasztikus volt, gondoltuk meg is esszük egyből. Ekkor jött a meglepetés. Olyan savanyú volt, mint egy citrom. Illat, kinézet, állag stimmelt, csak az íze volt valami borzalmas. :) Jót nevettünk a történteken." forrás


,, A város közlekedése kaotikus. Nincsenek sávok, a lámpák lehetetlen helyen vannak és nincsenek összehangolva, mindenki dudál. Nagyon érdekes, hogy aki kocsiban ül az borzasztóan siet, dudál, ha nem ugrasz már a zöld előtt, onnantól, hogy kiszáll a kocsiból viszont lelassul. Egy embert sem láttunk sietni. A kávézók egész nap tele voltak. A szokásos török (khm, itt hívjuk inkább görögnek) kávé közben szállást kerestünk.Thesszaloniki, bár elvileg nincs két egyforma ház, mégis úgy néz ki, mintha minden ház egyforma lenne. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

m.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Wágner Arnold, 2019. 09. 04. 18:51
2019:
A város közlekedése teljesen kaotikus, kocsival szó szerint lehetetlen szabályoxan parkolni. (Kivéve parkolóházakban 5-8 euro az első óra)
A helyi rendőrök "utaznak" a külföldiekre, két alkalommal is láttam, hogy 40 eurora büntették sorban a külföldi kocsikat, a görög rendszámut viszont kihagyták...
A felszólításuk is görög nyelvű, értelmes, nyelveket tudó embernek is olvashatatlan.
És mégis mindenki a "megállni tilos" tábla után parkol (másutt nincs hely). De ez csak a helyieknek megengedett...


Győri kistván, 2017. 03. 11. 20:27
a diadalív neve görögül nem apsidiou, hanem apsida galériou, de ez a "hivatalos név, a köznyelvi alakja i kamara, nőnemű szó, tehát pl a diadalívhez/nél stin kamara


Győri István, 2017. 03. 11. 20:05
thessalonikiben egyszerű de jó szállás a mimiapartmanház, két épület van egyik azErmou sarkán az ajia Szofia tér felé néző sblakokkal, másik épület a papakiriadzi úton, ezek egyszobás apartmsnok, a szobán belül van főzősarok, fürdószoba kicsi, de van benne, zuhany és wc, általában heti turnusban adják ki, itt lehet tájékozódni smartstudio.gr a városban több jó gyorsétterem van. GOODY's van a fehértoronytól szemből nézve balra a parti sétányon kb 200 méterre igazi gyoirsétterem önkiszolgáló, de mediterrán konyha, sok halétellel jó giroszos van a főutcán a disadsalívvel szemben, Egnatia 150 a nemzeti bank fiókja mellett itt nagy salátaválaszték is van elvitelre is árulnak giroszt az Arisztotész tér( nem utca!! délnyugati sarkában a magas árkádok alatt a főutca felől rögtön a tér eleje balra, de ha kéred jiro és nem girosz a kiejtése! a téren vannak drogcsempészek is, ez a trükkjük, megkérdik honnan jöttél,pl nagyon készséges jól öltözött házaspár, ők meghívnak egy kávéra, mert "szeretik a magyarokat, van, amelyik hibátlanul elmomndja az aranycsapat összetételét, kérhetsz süteményt vagy vacsorát is, simán kifizetik akár a száz eurót, görögül ekatro evro , aztán megkérnek egy szívességre, Ausztriában élkó testvérének kell egx életmentő szívgyógyszer adtak postaköltségre még 50 eurócskát, ezt még gyanúsabb lett, a dobozt elvittem a postára, feladtam egy itthoni barátomnak, de felhívtam, hogy fel ne bontsa, tegye el zárt helyre hazaérve elmentem hozzá a gyógyszeres kapszulákban gyanús por volt egy anonimitást garantáló helyen bevizsgáltattam, azt mondták, kremény drog, ha a határon ezzel lebukom, mi nimum kocsielkobzás, meg egy év sitt, legyetek óvatosak, akit érdekel az orthodox egyházművészet, a fehér toronxtól szemben indulú forgalmas üton odosz ethnikis aminisz a bal oldalt kb 500 méterre a 9A szám alatt van a görög egyház könyvesboltja, felirata, görög d, delta betűvel DIAKONIA, itt lehet kapni rengeteg posztert, bizánci mozaikokat, ikonok plakátra tett másolatát, aki igazi ikont akar venni,az arisztotelész tér északi oldalán a belsőudvarokban van a bazár, van két ekklészisztika feliratú bolt, itt lehet igazi ikont is kapni, de amin az aranyfelölet igazi aranyfüsttel van bevonva, az elég drága, a többi csak műanyag bútorlapra nyomtstott másolat, vigyázat, mindkettőt elvehetik a határon, ha nincs rajta a csomagoláson az ango nyelvű minisztériumi kiviteli engedály, poludz kell a számla is lepecsételve felirata nagy betűkkel nominé apodexé. ha valakitengerparti üdülést akar, szalonikitől kb 60 km keletre Stavros falu szép, homokos strandokkal


Kápolnai Józsefné, 2015. 06. 24. 09:22
A város szép, de az úti kalauz nem a legjobb.Szép a tengerpart, a fehér torony, de a vár sokkal érdekesebb lett volna, ha egy kicsit többet írnának róla,és arról a gyönyörű templomról ami a vasút állomástól a fehér torony felé vezető sugár úton található. Mire a tenger parti séta után ezeket meg láttuk már hulla fáradtak voltunk és a vonatunk is indult vissza. Tisztelettel: Kápolnainé


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon