ÚTIKRITIKA.HU / Kréta


hirdetes

szállások

- Aquis Arina Sand 5* (Kokkini Hani) »

- Avra Imperial Hotel 5cs. - vélemények »

- Braskos Hotel 3* (Rethymno) »

- Daios Cove Luxury Resort 5* »

- Despina Apartman »

- Elmi Suites 4* »

- Elounda Breeze 4* »

- Enorme Armonia Beach 4cs. - Amoudara - vélemények »

- Faedra Beach 4cs. - Agios Nikolaos - vélemények »

- Hercules Apartman (Stalis) »

- Hersonissos Palace 5* »

- Hotel Paloma Garden*** »

- Kalypso Cretan Village - Plakias - 4cs. - vélemények »

- Kalyves Beach Hotel Chania közelében - vélemények »

- Litsa-Efi Aparthotel 3* (Stalis) »

- Marnaki apartman - vélemények »

- Nikko Ellen 3* »

- Palladion 3cs. - vélemények »

- Palm Bay Sissi »

- Panormo Hotel 5cs. - Panormos - vélemények »

- Petra Mare - Dél-Kréta- vélemények »

- Rethymno Residence 4* »

- Seafront 3 cs. - Adelanos Kampos - vélemény »

- Star Beach Village and Waterpark 4* »

Aghia Marina - Giannoulis Santa Marina Beach 4cs - vélemények »

Analipsi - Europa Beach 4cs. - vélemények »

Analipsi - Stella Village 3cs. - vélemények »

Analipsi - Venus Mare apartmanok*** »

Anissaras - Costa Mare Palace**** - Anissaras »

Gouves - Diogenis Blue Palace**** »

Gouves - Pella apartman - vélemények »

Gouves - Water Park Holiday Hotel 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Hersonissos Village 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Palmera Beach Hotel - vélemények »

Hersonissos - Porto Villlage*** - Hersonissos »

Hersonissos - Semiramis Village*** - Hersonissos »

Malia - Aeolos Beach Resort 3cs. - vélemények »

Malia - Ariadne Beach 4cs. - vélemények »

Malia - Creta Verano 3cs. - vélemények »

Malia - Hugh Beach Resort 4cs. - vélemények »

Malia - Ikaros Beach Resort&Spa 5cs. - vélemények »

Malia - Kernos Beach Hotel **** »

Malia - Malia Mare 3cs. - vélemények »

Malia - Sirens Beach 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Dimitrios Village Beach Resort&Spa 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Etina hotel 3 cs. vélemények »

Rethymnon - Jo-An Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Kirki Village Hotel 3cs. - Pánormosz - vélemények »

Rethymnon - Lefkoniko Bay/Beach 3cs. - Vélemények »

Rethymnon - Stone Village Bali 4cs. - vélemények »

Stalis - Christiana Hotel *** »

Stalis - Dias Hotel&Apartman**** »


útikritikák


Kréta

Kréta dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Repülővel | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | LátnivalókKirándulás Santorini-re | Földrajz | Múlt, manapság, helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Hanía - k.p. fotója 

 .

2023-ban: a Ryanair június 2-től szeptember 29-ig közlekedik Budapest és Kréta (Chania, avagy Hanía repülőtér, a sziget északnyugati részén) között hetente háromszor, hétfőn, pénteken és vasárnap. A repülési idő: 2 óra 15 perc. 

2023-ban: a Wizzair június 15-től szeptember 24-ig közlekedik Budapest és Kréta közöttt hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap. 

!!!! Ez a járat a Kréta északnyugati részén lévő Chania (avagy Hanía) reptérre közlekedik.

A repülési idő: kb. 2 óra 20 perc.

2023-ban: a Wizzair június 15-től október 28-ig repül Budapest és Kréta között hetente háromszor, kedden, csütörtökön és szombaton.

!!! Ez a járat a Kréta északkeleti részén lévő Iráklion (HER) repülőtérre közlekedik. 

A repülési idő: kb. 2 óra 20 perc.


Kréta dióhéjban

Angolul: Crete (kiejtés: krit)

Kréta a ,,krateos" görög szóból ered, aminek az a jelentése, hogy ,,erős".  8 450 km² területével a legnagyobb görög sziget. A sziget dimenzióját érzékeltetik ezek az adatok: nyugat és kelet irányban a legnagyobb távolság 260 kilométer, észak és déli irányban közel 60 kilométer. 

 • Ez a görög szigetek közül a legdélibb, ahol a legtöbb a napsütéses órák száma. Nincs sok eső. A tengerpart mindenhol gyönyörű és sok a homokos strand.
 • Az egyik legszebb és legváltozatosabb görög sziget. Szuper strandjai vannak, meleg a tengervíz, sok a kulturális turisztiai látnivaló és át lehet hajózni Szantorinire.
 • Hátránya a kopársága, (amit a pálmafák és a türkiz víz ellensúlyoznak) és a mérete: ha szeretnénk mindent megnézni, akkor bizony nagy távolságokat kell megtennünk, és erre egy hét többnyire kevésnek bizonyul.
 • A nagy mérete az előnye is meg a hátránya is. Sok mindent lehet csinálni, viszont nem olyan bensőséges a sziget feeling, mint a kisebb görög szigeteken. Ez utóbbit akkor érzi az utazó, amikor átlátogat Szantorini-re.
 • A többi szigethez képest hosszabbak a transzfer idők és időigényesebb a látnivalók megközelítése. Sok a nagyüzemi település, ahol nincs semmi idilli érzés.
 • Kréta egyaránt kínál nyugalmat és mozgalmasságot is. Nagyon érdekes az ókori múltja, a mitológiai háttere. Kréta jó olyanoknak, akik nem akarnak folyton csak strandolni, hanem sokat akarnak programozni is. Van kellemes városi élet (pl. Agios Nikolaos), és vannak egzotikus hegyi falvak.
 • Krétán május hónaptól kezdve a tenger általában már eléri a fürdéshez elegendő hőmérsékletet, ami körülbelül 20-22 Celsius-fok Október végéig lehet a tengerben fürödni. A szigeten van mindenféle strand: homokos, kavicsos, rövid, hosszú, zsúfolt, elhagyatott. Ha van bérelt autó, akkor lehet csemegézni az igényeinknek legmegfelelőbb strandok közül.
 • A napsütéses napok száma Krétán évente: 300!
 • Hersonissos bulizósabb hely, hosszú, de nem túl széles partszakasz jellemzi, ami mellett végig bárok találhatóak. Ez a hely kimondottan bulizós fiataloknak való.
 • A krétai nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

2022. június: 3.5-3.9 a gyros. 6 -os viz 1.9 euro. Rostos 1 l üditő 1.3-1.9 euro 4 fòre mi 35 eurot szoktunk fizetni étteremben. 8.8 euro egy pizza .aSantorini sokkal drágább.minden min.a duplája .a heten voltam. 5 euro kézben a gyros .2 euro 1 l viz

Vélemények

"Kréta elég nagy sziget, így teljesen más a nyugati meg a keleti valamint a déli rész. Mi a keleti részt jártuk be és teljesen meg voltunk vele elégedve. Itt az északi partvonal mentén van sok szálloda és jó tengerpartok, Hersonissos az egyik legnépszerűbb üdülőövezet, közel van Heraklionhoz és sok az étterem, szórakozóhely. Valamint szép partszakaszok, homokos strandok találhatóak itt.

Mi Stalisban voltunk, általában a hoteleknek itt nincs közvetlen parti része, csak nagyon kevés, drágább szállodának, de minden közel van, nem kell sokat sétálni. Viszont a főút áthalad az üdülőrészen, így az autósforgalomra számítani kell, de ez nem zavaró. Itt a keleti részen több órás autózás után érhető el Val strandja, ami állítólag az egyik legszebb Európában, ugyanis itt vették fel a Bounty csokoládé reklámokat.

Hotelválasztás szempontjából is inkább ezt a részt ajánlom, innen autóbérléssel sokkal könnyebben megközelíthetőek a látnivalók (Agios Nikolaos nagy szép kis település, Knossos, Elounda), valamint ha szeretnénk 1 napra átkirándulni Santorinire, akkor Heraklion közeli szállást érdemes választani, ugyanis reggel 6 körül indul a hajó Heraklion kikötőjéből és csak éjfél fele ér vissza. A szállodák ismerik ezt a túrát, így ha félpanzióra vagyunk befizetve meg lehet őket kérni, hogy a vacsorából esetleg tegyenek félre.

A nyugati részen több nagyobb város található, így ez talán azoknak lehet érdekes, akik feltétlenül nagyobb településeket szeretnének bejárni (Chania, Rethymno), itt nagyobb kikötők is vannak, de ez aránylag messzebb van a 'fővárostól' Herakliontól. Viszont innen könnyebben megközelíthető a Samaria-szurdok, ami Kréta legérdekesebb természeti látnivalója. A déli oldal elég kihalt és kopár, itt mondjuk inkább már az arab behatás érződik. Itt már nincsenek úgy nagy szállodák, nem is annyira turistás rész." (V. Gabi)


"Előnyei, hogy az ember nem tud betelni a tengerpartok szépségével, mert változatos és a természeti látnivalóit az ember egy hét alatt is alig tudja felfedezni! Előnye, hogy aktív pihenőknek kiváló a hely, ugyanakkor azért a kevés kulturális látnivaló miatt sokaknak unalmassá válhat." (Bori)


,, Két fakultatív kiránduláson vettünk részt. Spinalonga sziget és Agios Nikolaos, valamint KNOSSOS - HERAKLION . Mindkettő kirándulás nagyon szép és érdekes volt sok ókori történelmi ismeretekkel gazdagodhattunk. Jól szervezett kirándulások voltak- az utazás szervezők jól felkészültek és nagyon segítőkészek voltak. Nagyon sok látnivaló volt- amihez sajnos kevés idő állt rendelkezésre- de összességében sok szépet láthattunk.

Egyénileg helyközi busszal elmentünk egy nap megnézni az Akvárium Krétát- ami csodálatos. Tehát lehet programokat szervezni egyénileg is - és kocsit motort bérelni, amivel bejárható az egész környék." (2016)


,, Erősen az autóbérlésre kell hagyatkozni. Ennek több előnye is van. Sok helyre el lehet jutni, nem drága a bérlés. Szerencsénkre jobb autót kaptunk, mint amit kértünk. Az idegenvezető ajánlotta az autókölcsönzőt. 110 euró/ 2 nap.

A közbiztonsággal semmi negatív tapasztalatunk nem volt. Az autókat le sem zárják, sőt a slusszkulcsot is benne hagyják.

Fakultatív programok sajnos rohanással telnek, ezért mi erősen ajánljuk az autóbérlést.

Santorini az egy igazán nagy csalódás volt. Minden értelemben. Nagyon drága, élvezhetetlen, zűrzavaros, problémás kirándulás volt. Erről külön tudnánk sokat mesélni. Santorini helyett inkább másik programokat kellett volna választanunk. Az egész pénzkidobásnak bizonyult. 130 euró/fő. A napból kb. összesen 3 óra volt ami a kirándulásról szólt. A többi idő az utazással telt." (2016),, Ki utazzon Krétára, ki fogja jól érezni magát itt?

Aki szereti a szigeteket, és szívesen él a Kréta által adott megannyi természeti kincs felfedezésével.
Akinek minden vágya, hogy történelmi emlékek sorával ismerkedjen és találkozzon az európai civilizáció bölcsőjével.
Aki a nyaralás minden napjára tervezne programot és nem rest érte hosszú kilométereket sem utazni.
Aki átvenne a görög mentalitásból. Abból a lazaságból, és szabadságból, amiben itthon csak ritkán lehet részünk.
Aki oda van a görög gasztronómiáért, vagy ha eddig nem ismerte, mindenképpen szeretné kipróbálni.

Ki ne utazzon Krétára, ki nem fogja jól érezni magát itt?

Ne utazzon Krétára, aki csak a szálloda tengerpartján heverészne, hiszen Kréta ennél sokkal többet nyújt.
Aki a sziget minden szegletét egy hét alatt akarja megismerni. A nagy távolságok miatt ugyanis erre nincs esély, és csalódás erre a helyszínen rádöbbenni.
Aki fél a széltől. Krétán gyakoriak a nagy szelek, amik inkább segítenek a kánikula átvészelésében, mintsem zavarnák a nyaralást.
Aki képtelen lassítani és elfogadó lenni a görögök mentalitásával szemben. Ők nem fognak sietni, pláne nem aggódni a magyar által stresszesnek gondolt helyzeteken, így jobb hozzájuk alkalmazkodni. "

forrás


Krétát én csak egy mini kontinensnek hívom.
Ha cseppkőbarlangot akarsz látni, akkor semmi akadálya. Vannak megmászható hegyek, gazdag termőterületű fennsík, kristálytiszta hűs hegyi folyók, vízesések, édesvízi tavak, hangulatos kis falvacskák, olyan is, ahova csak kövesút visz. És kristálytiszta tenger. A kocsi bérlés, főleg a felfedező típusú embereknek erősen ajánlott. (És olcsó) Én és a családom beleszerettünk. Nem csodálom, hogy Európa legrégebbi civilizációja itt fejlődött ki. Minden feltétel adott volt hozzá.
Ja, érdekes módon, az északi parton melegebb a tengervíz. (2022)


A sziget keleti részén számos ismert partszakaszt találunk, de több eldugott, nyugodt strand is felfedezhető errefelé. Ez a beszámoló erről az oldalról fog szólni, hiszen mi két nyáron is erre jártunk. A főváros, Iráklió helyett ezért mi inkább Haniát és Réthimnót ajánljuk. A sziget északi partja laposabb, így itt könnyebb a közlekedés, és több a település is. A déli parton nem nagyon találunk nyugat-keleti irányú utat, így ide csak északról tudunk újra és újra átjutni.

Szállásadónk szerint ha decemberben, januárban 10 ºC alá süllyed a hőmérséklet, akkor az már extrém hidegnek számít, hiszen az átlag ilyenkor is 15-17 ºC. A nyár forró, így csak tengerparti nyaraláshoz felel meg, ám ha kirándulni is szeretnénk, akkor inkább a tavasz és az ősz a megfelelő. Júniusban még hűvös a tenger, és ekkor kezd érkezni a legtöbb látogató is. Ha tehetjük szeptemberben jöjjünk ide, hiszen ekkor a tenger kellemes hőmérsékletű, a levegő sem forró, és egy kicsit kevesebben utaznak ide.(2024) forrás

Tipikus programok:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Elég nagy sziget, s így változatos a látnivalók, tájak kínálata (szurdokok, hegyek, völgyek, nyüzsgős és rejtőzködő helyek), kellően más, mint Görögország egyéb részei, markánsan zöld a természet
 2. A Samaria szurdok, a felkavaróan izgalmas tájrészletek
 3. Hania bámulatossága, Rethymno és Elafonisi
 4. A sziget délnyugati részének strandjai, a tenger kékje, a tiszta víz
 5. Sok kulturális és történeti emlék, minoszi civilizáció
 6. A parttól távoli, rejtett hegyi falvak misztikus, egyedi miliője
 7. Jókat lehet enni (szuvlaki, gyros stb.), egészségesek a saláták, jók a borok is, hangulatosak a tavernák, rengeteg bár van, sok fiatal
 8. Kellemesek, nyugisak, békések, vendégszeretők, fölöttébb büszkék a helyi emberek
 9. Jók az utak, jó a klíma
 10. Alkalmas a sziget mind az aktív turizmusra, mind a lustálkodós pihenésre, sok a szórakozási és kirándulási lehetőség
 11. Cryssi sziget karibi minőségű, fehérhomokos strandokkal, szép természettel
 12. A Balos lagúna (karibi színek)

Nem tetszett

 1. Heraklion és környéke egyáltalán nem vonzó, a heraklioni repülőtér is csúnya
 2. A nagyüzemi turizmus nem igazán romantikus, a sziget egyes részei kifejezetten túlzsúfoltak, pl. északon, vagy Hersonissos, és Malia; az üdülő települések sok helyen túlépítettek (mohó turizmus fejlesztés)
 3. Autóbérlés nélkül nehéz felfedezni a sziget vonzerőit
 4. A hegyi utakon fárasztó vezetni, nagyok a távolságok, a főút forgalma nem nyaralásra való, sok a vadul vezető krétai kretén
 5. A helyiek túlságosan elkényelmesedtek a turista iparban, nem olyan segítőkészek, mint régebben, főszezonon kívül - részben lustaságból - túl sok mindent bezárnak
 6. Leginkább turistás helyeken az árak elszállnak, egyes tavernákban nem adnak tisztességes kajaadagokat
 7. Szikár sok helyen a táj, nem kellően zöld főleg a települések körül
 8. A tenger gyakran hullámos, gyakran szeles az idő, sok a szúnyog, nyáron a hőség lankasztó
 9. A szuvenír árusok kínálata nagyon fantáziátlan, sok a gagyi
 10. A júliusi és az augusztusi főszezon barátságtalanul zsúfolt
 11. Krétán az árusok, autókölcsönzősök, a vendéglőkbe invitálók elég tolakodóak, kellemetlenül nyomulósak
 12. Egy-két távolsági buszsofőr bunkósága
 13. A szigeten árult térképek távolságjelzései nem teljesen megbízhatók

Vélemények

Chaniából jöttünk haza, családdal nyaraltunk.

Csodálatos, gyönyörű hely, barátságos, kedves emberekkel. Azt érzed, fontos nekik, hogy jól érezd magad és nem csak a vendéglátásban dolgozókkal van így, hanem az utca emberével is. A város gyönyörű, nem lehet betelni vele.

A naplemente nézés szuper program az esti forgatag előtt. Vendéglátásból jeles, figyelmes, gyors a kiszolgálás, az ételek nagyon finomak. Ha leülsz, hozzák a hideg jeges vizet, étkezés végén ajándék desszert, raki .

A szombati termelői piacot vétek kihagyni! Mire végigkóstol az ember mindent, meg is reggelizett. Zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsok, méz, olívaolaj s minden, mi szem-szájnak ingere. Szépen be lehet vásárolni

Két napra béreltünk autót, a rentalcarchaniától. 80 € lett volna a két nap, de mivel éjjel nem kellett már, este visszavittük, így 60 € lett. 5 személyes Hyundait béreltünk. A csomagtartóban hűtőtáska behűtött jégakkukkal, fejenként egy ajándék fürdőlepedő.

Csodálatosak a kolostorok, a barlangok, a tengerparti öblök.

A Szamaria-szurdokra fel kell készülni lelkileg, de gyönyörű! Sportcipő ajánlott. Elég gyakran van pihenőhely vízvételi lehetőséggel és időnként kiírják, még hány kilométer van hátra, na azon volt, hogy meglepődtem. Azt hittem, már túl vagyunk a felén, de még csak 4 km-t mentünk a terep nehéz, sziklás, köves, megviseli a bokát, térdet. De a szépség kárpótol mindenért.

Knósszosz kissé lelombozott, a helyiségekbe nem lehet bemenni, csak bekukucskálni, kint romok és 40 fok. Több mint 20 éve mikor voltam ott, mindenhova be lehetett menni és nagy élmény volt. Az archeológiai múzeum viszont nagyon tuti, érdemes megnézni mindenképpen.

Hajózni is csodás, csobbanni a hajóról, kagylókat, csigákat, halakat nézegetni. A kapitány tengeri sünt mutatott, elmagyarázva a "működését", kézbe is vettük, a gyerekek el voltak varázsolva. (j.g., 2022)


"Ami tetszett:

 1. Május elején már olyan jó idő volt, hogy a tengerben is tudtunk fürdeni

 2. tiszta tengervíz, pálmafák, narancs, citrom, oliva, szegfű ültetvények

 3. Hangulatos tavernák Rethymnoban

 4. A tény, hogy Santorini 2 óra hajókázással elérhető ( 1 napos körtúra 120 euró kb)

 5. 35 fokban a homokos partról nézni a havas csúcsos Psziloritisz hegyet, ahol akár síelni is lehet.

 6. Knosszoszi palota története

 7. Az 1 szállodából álló Fodele beach és a narancs és mandarinültetvényei (oliva sehol)

Ami nem tetszett:

 1. Nem túl egyedi a sziget, semmi különleges

 2. Derékig érő gaz, elhagyatott telkek, befejezetlen házak/apartmanok mindenhol

 3. Nem jött elő a „görög hangulat” …legalábbis nekem.

(H. Ági, 2015)


"Kréta volt nekem az első görög utam, és nagyon tetszett! Krétának szép homokos partjai vannak, és mivel a legdélebbi sziget, borzasztó meleg. Szeptember elején voltunk és bőven 30 fok fölött volt a hőmérséklet, a tenger is kellemesen meleg, így utószezonban alacsonyabb árakon is csoki-barnára sültünk. Amellett, hogy főleg a nap és a tenger miatt vonzó desztináció, a többi szigethez képest (szerintem) sokkal több látnivalót, programot nyújt. A legjobban természetesen az 1 napos Santorini kirándulás tetszett, na meg a rettentő finom görög ételek! Kréta a legkopárabb sziget, kevés a zöld területe, mivel a nagy nyári hőségben minden megég. Valamint az autóbérlés, mivel megpróbálják az embert lehúzni, ahogy csak lehet, hogy minél többet fizessen ki a semmiért." (Gabi)


"Krétán szerintem a nyugati szigetoldal sokkal szebb, mint a keleti, de jelenleg Nyugat-Krétára nincsenek charter járatok, csak Heraklionba. Viszont aki egyénileg utazik annak én általában a nyugati részt ajánlom, úgy, hogy bérelt autóval aztán a sziget másik részét is bejárhatják. Samaria-szurdok, ami gyönyörű és nagyon jó kiránduló hely, aztán Elafonisi rózsaszín homokos tengerpartja. Kelet Krétán: Knosszoszi palota, illetve Spinalonga. Én egyénileg autót bérelve jártam be ezeket a helyeket és nagyon klassz volt mindegyik, tényleg!" (Nono)


"Más görög szigeten még nem jártam, de pont azért választottuk Krétát, mert jó strandjai vannak, van látnivaló is, programozási lehetőség. Például még az is aki szereti az ókori történelmet talál érdekességet a Knossosi palotában vagy a híres heraklioni régészeti múzeumban, és nem csak a vízi sportokról és a tengerparton fekvésről szól a nyaralás. Valamint az, hogy Santorinire, az egyik leggyönyörűbb görög szigetre innen, Krétáról lehet a legkönnyebben eljutni. Így is 2,5 óra egy út gyorshajóval. Ez az óriási vonzereje a szigetnek szerintem. Más desztinációkkal, mint pl. az olaszországi Adriával összehasonlítva csak ezen a téren tud nyerni, hogy délebbre van, elő és utószezonban is nagyon jó idő van, és van kulturális látnivalója." (V. G., 2013)

"Ne számítsanak buja zöld tájakra, mint pl. Korfun vagy nem lesznek annyira jó szelek mint pl. Rodoszon a szörfözéshez. Nagyon lassú, nagyon nyugodt hely napközben, senki nem siet el semmit, éjszaka ettől függetlenül lehet bulizni. Az üdülőterületeken nem fogjuk megtapasztalni az igazi görög életmódot vagy vendéglátást, bár a legtöbb tavernában vannak tányértöréses “görög” vacsorák. Az utcán ugyanúgy mindenki megpróbál becsábítani a saját szórakozóhelyére, néha túl erőszakosan, valamint a helyi hangulatot eléggé rombolja a sok angol kocsma bingóval és quizekkel, ami tele van az idelátogató angol turistákkal." (V)


"Szerintem hülyeség Krétára menni csupán egy szokványos tengeri fürdőzéses nyaralás szándékával. Kréta inkább a természetről, az emberekről, a jó falusi kajálásról és borozásról, zenéről kell hogy szóljon." (Peti)


"Knosszosz és a természeti látnivalók igazán lenyűgözőek és Krétán találni pár igen csodás, fürdésre jól alkalmas, homokos strandot. Számomra kevés történelmi látnivalót nyújtott (Knosszos-on kívül nem sokat találtunk)." (Bori)


"Krétát én a legváltozatosabb görög szigetnek tartom. Azoknak szoktam ajánlani, akik hajlandóak autót bérelni a sziget felfedezésre, tudnak áldozni egy Santorini hajókirándulásra és kedvelik a vad szépséget. Térkép alapján nem lehet megbecsülni, hogy mekkora távolságokat kell megtenni két hely között, ugyanis nagyon sok a kanyargós hegyi út, melyeken csak lassan lehet haladni fel-le fel-le, így könnyen megcsúszhat a napi ütemterv. Görögországban szerintem, nem lehet ennél komolyabb problémája az embernek! Sokakat az tart vissza, hogy elég kopár a sziget, de ennek is megvan a szépsége." (Gerda)


"Nagyon szép kis városai vannak, de nagyok a távolságok. Egyértelműen inkább nyugat-Kréta mellett döntenék a sűrűbb és bujább növényzet miatt, de van keleten is egy-két gyöngyszem, mint pl. Agios Nicolaos. A kedvencem egyértelműen Hania a gyönyörű öböllel és a középkori utcáival. Kréta szépséghibája, hogy a keleti része nyár közepétől már nagyon kopár. A nyugati rész zöldebb. Ha valaki be szeretné járni a szigetet, számítson arra, hogy ez csak szerpentineken keresztül megy, számtalan émelyítő kanyarral, megviseli az arra érzékenyeket. Összehasonlítva más görög szigetekkel Kréta valamivel drágább. Adelaios Campos nem volt a legjobb választás. Egyetlen utcájában van néhány üzlet, de csendes település, a szállodán kívül gyalogosan nem nagyon lehetett mást találni egy-két éttermen kívül. Rethimno környéke, illetve Hania viszont nagyon hangulatos, Korfunál jobban tetszett, de Rodosz jobb választás Krétánál szerintem. A spanyol tengerparti nyaralóhelyekhez viszonyítva olcsóbb, még a kedvezőbb árúakhoz képest is. Az olasz tengerparthoz képest, pedig kevésbé zsúfolt." (Eszter)

"A sziget ahhoz nagy, hogy bejárjuk egy hét alatt, nem akartuk telezsúfolni programokkal. Néha többet ér elüldögélni egy csendes falusi kávézóban és megfigyelni a helyiek működését. Azért megnéztük a Régészeti Múzeumot Iraklionban a minoszi művészet gyűjteményével, a Knossosi Palota maradványait, jártunk Frangokastelloban, Rethymnoban, felejthetetlen élmény volt." (Viviék)


"Kréta más hangulatú, mint Mallorca, de mindkét szigeten vannak vonzó természeti látnivalók. A krétai sziklastrandok nagyon emlékeztettek a mallorcai öblökre." (Laci & Edina)


"Kréta nem ért el dobogós helyezést nálam a helyek közül, ahol eddig jártunk. Valószínűleg ebbe az állandóan esős, hűvös idő is belejátszott. A folyamatos szél miatt, nem volt az az érzésem, hogy milyen jó lenne csobbanni, felfrissülni. Júliusban kánikulát várna az ember. Egyébként csodás partszakaszokra kirándultunk, volt bőven látnivaló, mégsem fogott meg túlságosan a sziget, nem hinném, hogy visszamegyünk." (Gyula)


"Szerintem Korfu sokkal zöldebb és szebb, mint Kréta." (M.K)


"Maliában szálltunk meg és a hotel környéke, a tengerhez vezető lejárat koszos volt, ami igazából az egész szigetre jellemző. A krétai vendéglátás pedig egyszerűen turistalehúzás: silány szolgáltatások, magas árak. A hajókirándulás Santorini szigetére egész jó volt, de Kréta csalódás volt számomra." (Klári)

"A cél Észak-Krétáról lejutni Dél-Krétára. Matala és Agia Gallini partját sikerült felfedeznünk e rövid idő alatt. Minden jól ki van táblázva, eltévedni nem lehet. Az út az északi partról a délire nagyjából 2 óra kényelmesen. Sok a kacskaringós út, így gyorsan nem lehet haladni. De a táj sokmindenért kárpótol. Érdemes megállni egy-egy eldugott helyen egy jó frissítő kávéra. Matala partja az egyik legszebb szerintem. A part kavicsos, gyorsan mélyülő. A part oldalán láthatók azok a sziklába vájt üregek, ahol a hippik laktak a hatvanas években. Nincs kiépítve annyira az infrastruktúra, egyszerű, talpas beülős helyek vannak, semmi túlgondolt, előkelő, puccos hely. Ez pl nekem tetszett. Agia Gallini: teljesen kiépített part, tavernák, bárok mindenhol. A part szépsége engem nem győzött meg, vannak ennél sokkal szebbek, de a hegytetőn megebédelni egy tavernában mindenképp nagy élmény." (H. Ági, 2015)


"Viszonylag olcsón lehet autót bérelni (a hotel által ajánlott kölcsönző volt jobb áron): Már bánom, hogy Santorinire nem magunk szerveztük az utazást. Oda nem is mennék máskor főszezonban, júliusban nyomasztóan sok turista volt. ez agyonnyomta a látványt és az élményt. Analipsi, ahol a hotel volt egy kis porfészek, nincs semmi érdekes, talán csak 1-2 kellemes, egyszerű taverna." (2015)


"A hotelhez (Oceanis Anissaras)  kb. 4-500 m-re van buszmegálló így könnyen el lehet jutni a közeli fővárosba vagy Knossos-hoz vagy távoli helyekre pl. Réthymo-ba is, ahogyan mi is tettük. :-) A buszmegállókban van menetrend, a buszok általában pontosak, kalauzoknál vagy a buszpályaudvarokon lehet jegyet venni és csak annyi jegyet adnak ki amennyi utas ülve, kényelmesen elfér, a jó minőségű, légkondicionált autóbuszokon. A közbiztonság megfelelő, atrocitással nem találkoztunk, segítőkészek az emberek, térképet is kaptunk. A turisták által látogatott helyeken sok a vendéglátóhely, étterem. sütögető.

Iraklionba javaslom megnézni az Ájiosz Márkosz templomot, Morossini kutat Ájiosz Minász templomot, Rhytmo óvárosa, fa erkélyes török házak, Fortezza, minaretek felejthetetlen élményeket nyújtanak." (2015)


Időjárás és éghajlat

MInt az alábbi táblázaton látható, nyáron nagyon nagyon ritkán esik az eső, viszont bizonyos a hőség.

Repülővel

A Wizzair árai (oda-vissza) a nyári szezonra a feladható csomagos oda-vissza árak 100-140 ezer körül mozognak.A Wizzair a Heraklioni-reptérre közlekedik.

A másik nagy repterük, a Chania-i nemzetközi repülőtér, a sziget legnagyobb légikikötője elég sajátos. 2011-ben leszállás közben itt csapódott földhöz a Malév Boeing 737-es gépének farokrésze. Akkor a pilóta így írta le a leszállási viszonyokat: A gép a tenger felől érkezik a leszállópályához, így sokáig egy monoton sík viszonyítási ponthoz méri a pilóta a gép függőleges helyzetét. Majd a tengert elhagyva egy húsz-huszonöt méteres sziklafal emelkedik, amin a reptér található, míg attól balra dombok, kisebb hegyek magasodnak, már szemmagasság fölött. Ilyen körülmények között könnyen egyfajta vizuális érzékcsalódáshoz hasonló helyzet alakulhat ki. Ezen a reptéren ritka a finom, puha leszállás”. Megijedni nem kell, mert komolyabb balesetek nem történnek itt, csak izgalmas a leszállás.

Amúgy azon a reptéren a kifutópályán eszünkbe se jusson fényképezni, mert tilos, ugyanis a repülőtér egybeépült a görög légierő egyik támaszpontjával.

Érdemes még repülőjegyeket keresgélni bécsi indulással is, de ebben az esetben a hozzáadódó extra költségekkel is számolnunk kell.

Ha véletlenül valakit érdekel: Kréta autóval (megállást nem számolva) kb. 26 óra alatt lehet megtenni az 1480 kilométeres távolságot. Ebben nincs benne a kompozás.

A reptérről való bejutás legegszerűbben taxival oldható meg.

A szigeten való közlekedéshez érdemes autót bérelni.

Szállásválasztás

A 3 csillagos szálláshelyek, - bár kínálnak félpanziót - de általában minden nap majdnem ugyanazokat az ételeket kínálják. Csak nagyon kevés hotel rendelkezik közvetlen tengerparttal. A sziget északi és keleti részén lévő hoteleket inkább a szórakozásra vágyók válasszák, a nyugati rész inkább természetes, hitelesebben görög.

Azok, akik a szálláshely kiválasztásában nem csak árérzékenyek, hanem az ár-érték arány, a legfőbb elvárásaik, szempontjaik alapján szeretnének dönteni, forduljanak a Vista utazási tanácsadóihoz (www.vista.hu), mert rendkívül hasznos hotelértékelésekkel szolgálják ki az ügyfeleiket. Ez nem reklám, hanem igazán jó tanács! Tényleg megmondják az igazat, az előnyöket és a hátrányokat, akárcsak ez a honlap. Ezért vagyunk jóban egymással.

Azoknak, akik maguk szeretnek válogatni, ezen a linken könnyedén megtehetik. Hotelscombined.com - magyarul

,, Hol szálljunk meg Krétán? Kelet-Krétai, vagy Nyugat-Krétai nyaralás? A krétai szálláshelyed kiválasztásánál érdemes elsődlegesen a látnivalók közelségére hagyatkoznod.

Kelet-Kréta: sok útleírásban nyilatkoznak Kréta „partisabb”, fiatalosabb, zsúfoltabb arcaként, ennek ellenére néhány napos kelet-krétai tartózkodásom bebizonyította, hogy innen legalább annyi látnivaló és érdekesség érhető el, mintha Nyugat-Krétára utaznál. A magyar irodák a szálláshelyek nagy részét Kelet-Krétán kínálják, így szervezetten szinte biztos, hogy ide egyszerűbb eljutnod.

Nyugat-Kréta mindig a bájosabb, csendesebb oldalnak számított, legalábbis a leírások és fórumok szerint biztosan. Csak úgy, mint keleten itt is szabad a választás a nyüzsgő nagyobb városok, vagy a csendesebb üdülőfalvak között.

Ha első alkalommal utazol Krétára, akkor lehet, hogy a turistásabb észak jobban elnyeri tetszésed, de biztos vagyok benne, hogy a déli partot is szemügyre véve, legközelebb már ez a nyugodtabb, kevésbé frekventált terület is éppen úgy esélyes lesz a nyertes nyaralóhelyeid között, mint bármelyik északi társa.

Mivel krétai utazásom alatt a legjobb kiindulási pontot igyekeztem megtalálni kirándulásaimhoz, ezért én Rethymno-Platanes mellett tettem le első nyaralásom voksát, ami éppen megfelelő távolságra volt a reptértől, de az általam kinézett nyugati partszakasz csodás lagúnáiért sem kellett keresztül utaznom a teljes szigetet.

Észak-, és Dél-Kréta: Krétát emlegetve sokan elfelejtik, hogy a sziget nem csak keleti-, és nyugati oldalra, de északi- és déli partszakaszra is osztható, csak, hogy a szállásválasztási dilemmát még tovább bonyolítsuk.

Ha azonban tényleg a déli oldalt választod, ne várj sokat az utazási irodák kínálatától. Ők elsődlegesen az északi part szálláshelyeivel állnak kapcsolatban, így délre javasolt önálló szervezésben gondolkodnod.

" forrás


Mi 2 helyen is foglaltunk szallast, mert keptelenseg bejarni a szigetet, meglepoen nagyok a tavolsagok. Igy az egyik szallas nyugaton a masik keleti reszen volt. Herszonisost abszolut nem ajanlom, az osszes utazasi iroda kb ott foglal szallast, iszonyu turistas, tomegnyomor, part se jo. Nekunk Rethymno tetszett nagyon. (2022)

Ajánlott hotelek (2023)

jön!


2 csillagos:

3 csillagos:

4 csillagos:

Apartman:

 • Danaos Beach Apartments** - nagyon nyugodt helyen fekszik, a szállás nagyon kedves görög család/pár által van vezetve. Kicsi kis szállás, egyszerű berendezéssel, de közvetlen tengerparti kapcsolattal.

"Szállodaválasztás szempontjából talán az észak-nyugati, illetve a Heraklion környéki települések a legjobbak, mert azok a legnyüzsgőbbek, ott van a legtöbb kiépített strand, viszont ami nekem a leginkább tetszett Krétán, mind a keleti részen van: Agios Nikolaos városa és Vai standja." (Gerda, 2013)


"A legjobb talán az Ikaros Beach Hotel, 5 csillag, saját strandja van és a napernyők/napozóágyak térítésmentesen állnak a rendelkezésre, nagyon kevés ilyen hotel van, ahol a strandszerviz díja benne van az árban. Egyedül azt érdemes szem előtt tartani, hogy a dolgozók nagy része a nyári idényben különböző országokból érkezett gyakornok. Csillagban a legnépszerűbb a Peninsula Hotel, ár-érték arányban nagyon jó, viszont a strand 188 lépcsőfokra található a hoteltől, ami idősebbeknek, kisgyerekeseknek fárasztó lehet. Viszont romantikára és elszigeteltségre vágyó pároknak a legideálisabb.Csillagban nincsenek nagy különbségek, talán a Maravel Land Beach ami elfogadható minőségre, elhelyezkedésre és árban is. De a 3 csillagos hotelektől nem szabad sokat elvárni, általában egyszerűen felszereltek." (Gabi, 2013)


Nem kisgyermekes családoknak:

"Peninsula Hotel 4*: egy Agia Pelagia-ban egy sziklaszirten helyezkedik el, szemben a Seaside hotellel. A hotel elhelyezkedés gyönyörű, de teljes egészében magához köt, gyalog sehova sem lehet eljutni innen. A látvány ugyan lenyűgöző, de nem túl praktikus a hely. Csak rengeteg lépcső megmászásával lehet lejutni a rövid, homokos köves /csúszós köves/ partszakaszra, illetve a másik oldalon a betonozott, létrán elérhető tengerbe. Emiatt semmiképpen sem ajánlom mozgásában korlátozott vagy babakocsis kisgyerekes családoknak. A szobákból szép a kilátás a tengerre, de fürdésre szívesebben választottam volna más helyet, de gyalog távolságban ez nem volt elérhető.

Kimondottan tetszett a Mitsis Hotel Rinela Beach 4*+ Kokkini Hani-ban, Hani Kokkini strandja homokos, többnyire zsúfolt, a panorámát széppé teszi a szemben látható Dia sziget. Amúgy csendes település, családoknak, pihenni vágyóknak ajánlott. 1 útja van, éjszakai élet nincs. A terület kis részén romokat tártak fel itt ásatások folynak. Innen kirándulási lehetőség: Anopolis: hegyoldali hangulatos falu, görög est program. Water City-csúszdapark 3*-osnál jobbnak tűnt a Maravel Land 3*, nekem kimondottan tetszett és mellette a hozzá hasonló a Jo-An Beach 3* Rethymno közelében. A partszakaszok itt teljesen megfelelőek a szállodák kialakítása tetszetős. Ezeket bátran ajánlanám." (Betti, 2013)


"Adele Mare: 4 csillag: nagyon jó szálloda bungalókkal. A takarítás megfelelő volt, a medence mérete és tisztasága is jó volt. Kimondottan jó, hogy a nagy medence mellett van egy gyermekmedence is, így egyáltalán nem zavaró a vendégek számára a gyerekek pancsolása. Elég napozóágy és napernyő is van, ami ugyan fizetős, de lefogyasztható az ára a beach-bárban. A szálloda abszolút a tengerparton van, jó helyen. Amire érdemes figyelni az ide utazóknak, az az esti öltözék. Rövid nadrágban nem mehetnek be a férfiak este az étterembe, el kell menniük nadrágot venni, ha nincs. Szerencsére a környező butikokban van erre lehetőség." (Eszter, 2013)

Nem ajánlott hotelek:

Strandok

A krétai strandokról részletes tartalom ide kattintva

Közlekedés

Helyi közlekedés

"Ilyen vezetési kultúrával még nem találkoztam, mint a görög, tényleg őrültek. A motorosokon nincs sisak legtöbb esetben, a részeges száguldozókra is figyelni kell főleg pénteken, szombaton. A legdurvább, amit láttam, egy egész család az 50 cm3-es kismotoron. Messziről csak annyit láttam, hogy jön szembe egy óriási valami, és csak közelről volt tisztán kivehető egy jól megtermett görög fickó, a két karján egy-egy gyerek, hátul ült az asszony, mögötte állva még egy gyerek. Mint egy utazó húsgolyó. A görög taxikban nincs taxióra. A dolog úgy működik, hogy megmondod hova, a sofőr meg rávágja mennyi lesz. Érdekesség, hogy egy taxit akkor is le lehet inteni, ha foglalt, de van benne még hely. Nekem is akadt utastársam, így már értettem miért erősködött a sofőr beszálláskor, hogy a táskáimat mindenképp a csomagtartóba rakjam.” (Karesz)


Rengeteg autókölcsönző van. A közlekedés teljesen rendben van, mi nem találkoztunk kirívó esettel. Autópályán, ha előzni akar, rád dudál, elengeded, sima ügy. Kb. 1,5 sáv szélességű egy sáv, így nincs gond ezzel. Látja, hogy bérelt autó néha elbámészkodsz, dudál egyet, aztán kész.

Úton Elafonisi felé - k.p. fotója

A kirándulásokhoz érdemes autót, kisebb távolságokra robogót bérelni. Az autóutak egész jól karbantartottak, csak a táblákat néha takarja az útmenti növényzet. A GPS hasznos, mert figyelmeztet a sebességkorlátokra. A városi közlekedés kicsit káoszos, de lehet haladni. Vezess óvatosan, nagy odafigyeléssel, mert annak van elsőbbsége, aki magabiztosabb vagy bátrabb.

"Mivel Kréta viszonylag nagy, érdemes autót bérelni, és azzal felfedezni a távolabbi helyeket. Persze akkor éri meg leginkább, ha többen vagyunk. A görög vezetési stílus, amilyen ijesztőnek tűnik, olyan könnyen megszokható. A szélesebb kétsávos útból például simán autópályát csinálnak úgy, hogy a lassabb járművek lehúzódva az út szélén haladnak, így előzésnél elfér egymás mellett két autó is egy sávban. (2015)" forrás

Autóbérlés

Figyelem! Krétán az autóbérléssel foglalkozó cégek ragaszkodnak az útlevél bemutatásához, azaz a magyar személyi igazolvány nem megfelelő nekik! Jogosan csóválhatjuk ez ügyben a fejünket, de ez így van.

Szuper benzin, 1 liter: kb. 2 euró. (2022)"Krétán főszezonban napi 30 eurónál olcsóbban nem lehet autót bérelni. Ezért az árért is a legkisebb kategória kapható. Az ár attól is függ, hogy hány napra bérlünk, milyen típusú autót, mekkora motorral. Az is számít, hogy van-e a kocsinak légkondija vagy nincs. Mi Rethymnoban kerestünk autóbérlési lehetőséget és hát éppenséggel ott az árak eléggé magasak a főszezonban. Már az érkezés napján el kell kezdeni a tájékozódást autóbérlés dolgábam, akkor is ha csak később akarunk bérelni. A főszezonban az autókölcsönző irodákban óriási a mozgás a rengeteg nyaraló miatt. No persze a legtöbb nyaraló a legolcsóbb kategóriájú autót keresi, s így abból nagy a hiány. Érdemes lett volna még itthon gondoskodni az autóbérlésről. " (L., 2015)

Autóbérlés itt.

"25 euróért béreltünk egy Hyundai i10-et. 2 eurót megközelítette a benzin egy literének az ára. Nem lehet Krétán gyorsan közlekedni, 90 a maximum engedélyezett sebesség, amúgy pedig, sok a kanyargós hegyi út. Béreltünk quad-ot is egy napra 10 euróért." (Laci és Edina, 2012)


"Autóbérlés 1 napra kb 40-50 euró. Mi Cabriót béreltünk a munkatársak legfőbb vágya miatt, erre 90 eurót költöttünk. (De minek…) (2015)"

Krétán a menetrendeket nem szabad teljesen komolyan venni. A krétaiak nem is teszik és megmosolyogják a késések, a bizonytalanságok miatt mérgelődő turistákat.

"A buszos közlekedés elég olcsó és jellemzően hajnaltól késő estig járnak, de jó tanács, hogy ne várj az utolsó busz indulásáig, mert lehet, hogy nem jutsz el oda, ahova tervezted. Hasznos tudni, hogy ha fel akarsz szállni a buszra, integess, mert különben elmegy melletted. Ha nincs jegyed, meg lehet kérni a buszsofőrt, hogy álljon meg a következő kioszknál. Megvárja amíg jegyet veszel, aztán folytatódhat az utazás. A taxit nagyobb távra nem ajánlom, elég drága, és szeretik megfejni a turistákat." (T.A., 2013)


"Kréta nagy sziget, vannak távolságok, érdemes ezekkel tisztában lenni, mielőtt valaki autóval vagy motorral útnak indul és érdemes jól megtervezni egy napot. Normál benzin (Shell-kút) meglehetősen drága: 1,81 euró (2013. február). Úton-útfélen lehet motort vagy autót bérelni, így könnyen be lehet járni más vidékek strandjait is. Arra viszont figyelni kell, hogy a sziget belseje elég meredek dombos, és a legtöbb bérelhető autó a Hyundai Atos és hasonlóak 1 literes motorral, amik megszenvedik ezeket a lejtőket, de érdemes kicsit eltévedni a hegyekben, mert nagyon helyes kis falukat lehet felfedezni és megismerkedni a helyiekkel. A tömegközlekedésre azonban nem annyira szabad építeni, vannak buszok, de nem mindig a menetrendnek megfelelően jönnek, ritkán járnak, le kell őket inteni, és ha ezt a sofőr nem veszi észre, simán továbbmennek. Taxik főleg éjszaka közlekednek az üdülőövezetek között." (Gabi, 2013)


"A közlekedés szempontjából a taxi vagy az autóbérlés a legmegfelelőbb, még csak nem is láttam helyi buszokat, de akik próbálkoztak, azok is mondták, hogy rámegy az egész nap a buszos utazásra." (Bori, 2013)


"Ha az észak-keleti Spinalongába akarsz menni, akkor ne használd Eloundában a turista hajókat, mert nagyon sok pénzt kérnek (20-30 eurót). Menj tovább Eloundán keresztül Plakába, ott van egy autóparkoló, a Taverna közelében. Tegyed le ott az autót gyalogolj tovább kicsit jobb irányba egy másik tavernáig, ott vannak hajók, amelyekkel csak 8 euróért el lehet Spinalongába jutni." (G, 2012)


Távolsági buszok: Tervezni nem lehet vele. Letöltöd a menetrendet és az alapján kimész a buszmegállóba és várod a buszt:) Általában megáll,mert számolnak a turistákkal de ha nincs veled senki a buszmegállóban egyszerűen leinted.Minden buszon van egy jegyszedő akiről jegyet tudsz venni és útba igazít/szól, hogy hol kell leszálnod.Tervezésre külföldön amúgy ajánlom a Rome3 Rio nevű applikációt.Sokszor olyan tömegközlekedési infók is rajta vannak amik Google mapsen nincsenek. (2021) 

Buszok jönnek-mennek - és leinthetők. Ugyan nem pontosak annyira, de vannak. Nem kell aggódnod, busszal szinte bárhová eljuthatsz az északi parton. (2021)

Étkezés és vásárlás

Az ételek nagyon görögösek és próbálják a helyi alapanyagokat előnybe helyezni. Vásárlási és szórakozási lehetőség főként a fővárosban van, mely nyüzsgő, pezsgő éjszakai életet kínál. Hersonissos tengerpartjával párhuzamosan hosszú szakaszon tengerparti éttermek, bárok sorakoznak fel és kínálnak finomabbnál finomabba tengeri herkentyűket.

Jelenleg Krétán vagyunk ketten a férjemmel átlag vacsora 2 főre sörrel , üdítővel , 50-55 euró . Tisztességes adagok és nem gyros és társai. (2024)

Egyes vélemények szerint nem érdemes olyan étterembe menni, ahová próbálják berángatni a turistát. A jó konyhával rendelkező étteremnek ugyanis nem kell ilyen nyomulásra kényszerülnie.

"Mindenhol van étterem, büfé, kisbolt, szórakozóhely a kiemeltebb üdülőterületeken, minden árkategóriában minden pénztárcának és ízlésnek. Angol kocsmák, elit koktélbárok, fehér tavernák, diszkók váltogatják egymást ezeken a helyeken. Ami pedig nagyon jó, Eloundán, közel a leprások szigetéhez lehet inni a legjobb jegeskávét egy olyan kávézóban, melynek fedett, fapadlós terasza benyúl a tenger fölé! Az árfekvés átlagos (legalábbis 2009-ben nem tapasztaltam, hogy túl drága vagy túl olcsó lenne) Krétán, ellenben Santorinin a normál árak kétszeresét kérik el. Míg például 2009-ben Krétán egy jegeskávét 3-4 euróért lehetett inni, addig Santorinin ez kb 7 euró volt, egy éttermi főétel kb. 8-10 euró." (Gabi, 2013)


"A településeken számtalan üzlet, étterem, szórakozóhely várja a nyaralókat, az árak nem sokkal magasabbak az itthoniaknál. A kirándulások viszont drágák. A kaja isteni és általában nagyon bőséges. Éttermek és bárok mindenütt vannak, vásárlási lehetőség, a szokásos üdülőhelyi bazárokon kívül inkább a nagyobb városokban van. Az ételek tekintetében a szokásos görög színvonal jellemző, finom, friss alapanyagokból helyi specialitások. Ajándékokat mindenütt lehet kapni." (Eszter, 2013)


"2022-es átlagos cigarettaár: egy csomag Marlboro: 4,50 euró."


Kertvendéglő Chaniában - j.k. fotója

,, Úgy gondolom, hogy bűnt követ el, aki egy görög szigeten all inclusive ellátásra fizet be. Kényelmi szempontból és egész nap a szálloda falai között tartózkodva persze elképzelhető, hogy megéri ez az ellátásforma. De, ha csak egy kicsit is belekóstolnál az igazi görög gasztronómiába, akár még speciális diétát követve is, akkor nem szabad kihagynod a helyi tavernákat.

Ezek azok a családias vendéglők, ahol garantált, hogy legalább kétszer betérve már törzsvendégként üdvözölnek és ahol költségeidben sem jársz rosszabbul, mintha egy félpanziós ellátást rendeltél volna.

A reggeli természetesen más. Attól függően, hogy az apartmanban az otthon megszokott reggelidet fogyasztanád, vagy szeretnéd, hogy kiszolgáljanak, egy reggelis ellátás igénybevételével túl sokat nem veszíthetsz. Ehhez azonban érdemes a szálláshelyek értékeléseit is átolvasnod, ha csak nem akarod, hogy egy héten át angol reggelit szolgáljanak fel neked. (2020)" forrás


Mit vásároljunk hazahozatalra? Olivabogyo, sajtok, ajandeknak temgericsillag, hutomagnes, kisebb ekszerek, helyi kulonlegessegek pl ouzo, ouzos cukorka, stb

Közbiztonság

Krétán jó a közbiztonság. A krétaiak becsületesek. Ha valahol elhagyjuk a táskánkat, akkor megőrzik és visszaadják, ha érte jövünk. Szóló lányokat, hölgyeket sem ér atrocitás, ha nem tesz semmi kirívót. Az értékeinkre azonban vigyázzunk józan módon, mert Krétán is az alkalom szüli a tolvajt. A görög hatóságok és a görögök jó része hajlamos arra, hogy a mégis megtörtént lopásokat, egyéb bűneseteket az illegális bevándorlók számlájára írják. Szinte egyáltalán nem hallani olyan esetről, amikor krétai hotelben vendégtől valamit elloptak volna. Íme egy brutális kivétel. Probléma lehet önmagában a drogfogyasztás is. A turista rendőrség pár napra akár be is viheti a kábítószer fogyasztót valamelyik rendőrségi fogdába.

Nekünk a fényképezőgépet lopták el a csomagtartóból és 50 eurot. Rongálás nem volt az autón. Az első ajtót nyitották ki. Ja, és persze bérelt autó volt. A fényképező ára 500 eFt. 2 napig rendőrségre jártam a biztosítás miatt. Persze nem fizetett semmit, mert állítólag a rendőrségi jegyzőkönyvből nem derült ki egyértelműen a lopás.

Magyar külképviselet

Krétán van egy tiszteletbeli magyar konzulunk: Periandros EPITROPAKIS

Telefonszám: +302810288597
Mobil: +30 6974 653366
Cím: Agiostefaniton 11., 71202 Heraklion, Kréta

Látnivalók

"Szerencsére Kréta bővelkedik kiváló nyaralóhelyekben, így Chersonissos-t a bulizni vágyó fiataloknak ajánlom, míg Rethymno, Amoudara, Malia, Panormo, Stalis, Sissi, Ierapetra… Látogatás céljából Knosszos-t ajánlom ill Chersonissos és. Heraklion-t bár itt inkább a vásárlási és szórakozási lehetőségek vannak leginkább. Tengerpartok szerelmeseinek ajánlott meglátogatni Elafonisi, Vai és Makriyialos partjait." (Bori, 2013)


"Programok szempontjából autóval a legjobb felfedezni a szigetet és a part mentén meglátogatni a régi halászfalukat, felfedezni elhagyatott tengerpartokat. Nem szabad elfelejteni Knosszos-t amiről Kréta híres lett. Érdemes ellátogatni Chania-ba és Iraklion-ba, mert ott is vannak gyönyörű kikötők és helyi piacok ahol az ember beleláthat a helyiek életébe. Heraklionban a Knossos palotát érdemes meglátogatni, de árnyékmentes nagy melegre kell számítani. A belvárosból elérhető Velencei erőd szép látványosság. Agios Nikolaos a sziget leghangulatosabb városa, a keleti csücsökben Vai, Európa legnagyobb pálmafaerdője, aranyhomokos stranddal, Samaria szurdok, Rethymno és a Santorini hajókirándulás, ami kihagyhatatlan. A fakultatív kirándulások árairól érdemes már itthon érdeklődni (pl. nálam a Vista Mammut-ban), mert Krétán elég drágák ezek a programok, különösen a Santorini hajóút. Én azt javaslom, hogy ha kell, akkor inkább spóroljanak a szálláson, mint ezen az úton, mert felejthetetlen élmény!" (Gerda, 2013)

Chania - k.p. fotója

"Knosszosz: Aki Krétán jár, úgy gondolja, muszáj megnézni Knosszoszt. Valóban érdekes, a 3000 éves romokat ilyen jó állapotban látni, de a 40 fokos hőségben általában nagyon sokat kell sorban állni, nemcsak a bejáratnál, hanem bent a romok területén pl. a fürdő előtt, ami egyetlen terem, de a tűző napon 15 percet kell főszezonban sorban állni, hogy az ember egy pillantást vethessen rá. A szigeten vannak más olyan látnivalók is, amelyek kevésbé 'felkapottak', pedig legalább ekkora értéket képviselnek, mint pl. Fesztosz, ahol két minoszi palota maradványai is megtalálhatóak, vagy Gortüsz romjai, a Messzárá-síkság közepén." (Eszter, 2013)


"Kulturális programok helyett mi inkább természetjárós, tájnézegetős programokat szerveztünk, de biztos, hogy még egyszer visszamegyünk, mert egy hét kevés volt a látnivalókhoz." (Laci & Edina, 2012)


"Matala a tengerparti sziklákba vájt barlangokban tanyázó hippikről lett ismert, akiket a ’70-es évek végén költöztettek ki. A barlangokat azóta kerítéssel vették körül, és elvileg belépődíj is van, de amikor ott jártunk mindenki szabadon besétálhatott a nyitott kapun. Érdekes volt egy orr formájú szikla, ami a fölötte lévő két mélyedéssel együtt, olyan volt, mint a szikla arca. Akinek van kedve leugorhat az egyik, kb. 7-8 méter magas szikláról a tengerbe, persze, hogy ezt nem hagyhattam ki! A hippi légkör egyébként egész Matalában megvan, lezser, hangulatos hely." (T.A., 2013)


"A szervezett utakat drágának találtam, szerintem többet ér egyénileg felfedezőútra indulni. A szállásunk Rethymnonban volt, a közelben kirándulva megnéztük Maroulas falucskát, itt szinte megállt az idő. Olívaültetvény veszi körbe és a legmagasabb pontjáról ellátni egész Rethymnonig, pazar látvány. Kréta egyetlen természetes édesvizű tava a Kournas tó szintén nincs messze Rethymnontól. Különleges hatása van, ahogy a víz kékből világoszöldbe vált egy sávban a part mentén. A tó mögött a tengert is láthatjuk kilátóról. Béreltünk vizibiciklit, 7 euro-ért, és körbetekertünk vele a tavon, volt aki fürdött. A hely klassz, de a tengerrel azért nem veszi fel a versenyt." (M.K., 2013)


"Spili leginkább oroszlánfejekből álló szökőkútjáról híres. A kristálytiszta forrásvíz a környező hegyekből ered. A kávénk mellé kísérőnek ebből merített egy pohárral a pincér." (T.A., 2013)


"Knosszosz a leghíresebb régészeti terület Krétán, iszonyú sok turistával. A környezet teljesen rendben van, ciprusok és olajfák között látható egy csomó rom, ami a görög mitológia rajongói számára igazi csemege. Árnyék az nem igen van, de egyébként megéri végigjárni a mintegy kéthektárnyi területet. Tetszettek a színesre festett oszlopok, falak, freskók.
A területet egyébként tömegközlekedéssel a Heraklionból, az Eleftherias térről induló 2-es számú busszal lehet megközelíteni. Nyitva júniustól októberig 8:00-20:00-ig, novembertől májusig 8:30-15:00-ig, a belépő díj 6 euro, 18 év alatt ingyenes." (Nóri, 2012)


"A Szamaria szurdokban reggel indultunk a16 km-es túrára, amiből 13 km maga a szurdok. A terület kizárólag nappal látogatható, 6:00-15:00-ig. Ezután már csak az első két km-t teheti meg a látogató. Nagy a tömeg a bejáratnál, indulás után eloszlanak az emberek, mindenki a saját tempójában halad. Egyedül is nekivághatunk, eltévedni nem lehet. A tájékozódást segíti, hogy az út egyenesen lefele vezet a völgyben és vannak kiépített, jelzett útszakaszok is, az elején fakorláttal. A völgy központi települése, Samaria ahol pihenő közben krétai vadkecskéket etettünk kézből. Ezután a szurdok legvadabb része jött árnyék alig-alig, de a kijáratnál várt minket a hűtött víz, üdítő. Innen még 3 km Agia Roumeli falucskán átvágva a tengerpartig, és csobbanás a vízbe." (T.A., 2013)


"A szurdok veszélyes, nehéz hegyi terep, aki nem érzi elég erősnek magát, még a bejáratnál forduljon vissza. Nem vagyok egy nagy túrázó, de egy jelentősebb gyalogos túra sosem okozott problémát. Egyedül a hőségtől tartottam kicsit, de pont emiatt korán indultunk, már reggel 8-kor Omalószban, az útvonal kezdőpontjánál toporogtunk. Aztán elindultunk, és csak vártuk és vártuk, mikor érünk a veszélyes, megterhelő, nehéz szakaszokhoz, de azon kaptuk magunkat, hogy alig öt óra alatt egy sima sportcipőben legyalogoltuk a 16 kilométert." forrás


Feleségemmel megnéztük a "rettegett" Szamaria szurdokot. Olvastunk sok olyan véleményt, hogy "soha többé nem akarok sziklákat látni" meg "szenvedés volt" "reggel hideg van délutánra megsülsz" "bokagyilkos, térdgyilkos" "futó vagyok, de még engem is kinyúvasztott" és társai! Na, ezekre szeretnék reagálni! Elijesztitek a félősöket, akik így lemaradnak egy fantasztikus túráról és megfosztjátok őket attól a látványtól amit a szurdok kínál. Kéktúrás tapasztalattal és erőnléttel, egy sportcipőben (ami nem túracipő) 5 óra alatt le lehet sétálni a távot. Nekünk úgy, hogy a táv felénél párom belerúgott egy kőbe ami miatt lassítottunk, így sikerült 5 és negyed óra alatt lesétálni. Igénybe veszi az embert, el lehet fáradni, de szerintem aki végig ment a Rám szakadékon, az itt is végig tud menni... Köves, figyelni kell hová lépsz, mert néha csúszik, ennyi...
Egy apróság még: Nyugdíjas csoport mászott FELFELÉ! Felfelé még én is megizzadnék vele rendesen... Szóval nem kell megijedni a sok negatív tapasztalattól, vigyázni kell a csúszósabb kövekkel, és ennyi! 😊 (2022)


"Azt gondoltam, Knósszosz sokkal nagyobb, de maximum két-három óra alatt bejárható. Aki teheti, minél korábban


Kirándulás Santorinire

"Santoriniről pár sorban írok csak, mivel csak egy egynapos kirándulás alkalmával voltunk ott. Szerintem mondjuk ennyi bőven elég Santorinin, nem nagyon lehet 1 hétig ott mit csinálni és mivel az egész egy vulkáni kráter tetején található, nem nagyon vannak strandok, talán csak a keleti lejtőkön, de oda macerás lejutni a városokból és ott található a reptere is, valamint ezek a strandok nem homokosak hanem lávakövesek.

Krétáról kb. 2,5 óra a gyorshajóval oda, a hajón üzemel büfé. A hajóról csak a kék tengert lehet látni körbe, más sziget, látnivaló nincs útközben. A kikötőből busszal lehet felmenni a kráter tetején lévő városokba, ezért érdemes szervezett kirándulás kapcsán menni, hogy tényleg legyen helyünk. Jó magasra kell felmenni sok szerpentin úton át. A legészakibb csücsökbe, Ia-ba tart a kirándulás, onnan lehet fotózni a tipikus Santorini tájat a szélmalommal és kék kupolákkal. Utána Thira, a központi városba megy át a busz, majd vissza a kikötőbe. Mindenhol szoktak hagyni 1-2 órát szétnézni, ebédelni, kávézni, fotózni. Kimondott látnivalója a panorámán kívül nincs. Ha az idő engedi, akkor a kráterszigetek között még szokott lenni egy kis hajókázás fürdési lehetőséggel.

Számítani kell rá, hogy Santorinin iszonyatos a hőség, ha pl Krétán 30 fok van, Santorinin kb. 40. Nagy a páratartalom és nagy a meleg is. Az árak az éttermekben és a boltokban is kétszer olyan magasak, mint Krétán. A szállodai árak is borzasztó magasak Santorinin, mivel nehezen megközelíthető és alig valamit tudnak a helyiek is megtermelni maguknak a szigeten, a legtöbb árut, élelmiszert, iparcikket importálják. Néhány hotel rendelkezik medencével, mivel alig van fürdésre alkalmas rész. De tény, hogy csodálatos a látványa, mindenkinek javaslom, hogy egy ilyen kirándulás alkalmával jussanak el ide, romantikára váró pároknak kötelező!" (Gabi, 2013)


,, A krétás fórumok egyik leggyakrabban feltett kérdése, hogy vajon megéri-e 1 napos kirándulással átmenni Santorinire. Valójában Te vagy az egyetlen, (na meg a veled utazók) akik ezt el tudják dönteni. Tény, hogy ha csak egy hétre érkezel Krétára, akkor ott sem tudsz bejárni mindent, viszont az is tény, hogy egyszer élünk, lehet, hogy legközelebb már nem lesz lehetőséged visszamenni a kék kupolás házak világába.

Nyugat-Krétáról alapvetően Rethymnóból indulnak hajók Santorinire heti két alkalommal. Az utazási irodák többsége is ezt a programot szervezi és ajánlja bőszen. Habár én Rethymno külvárosában laktam, a Klados Travelnél befizetett programom egy kicsit máshogy nézett ki. A szállásomtól busszal vittek Heraklionba és az onnan naponta induló gyorsabb hajójárattal mentem Santorinire. Így a heti két nap helyett bármelyik napot választhattam a kiránduláshoz, mindemellett még a hajózási idő is kevesebb volt, mintha Rethymnóból indultam volna.

Az élményteli kompozást követően, a vulkanikus szigetre érkezve buszok vártak saját idegenvezetővel, akikkel előbb Oia, majd Fira városát tekintettük meg, közben végig érdekes információkat hallgatva Santoriniről. (angolul/németül)

A legbosszantóbb, amiért sokan óva intenek ezektől a kirándulásoktól, hogy ezekben a gyönyörű városokban mindössze 1-1,5 órát tölthetsz el, és mivel a tömeg óriási, képtelenség mindent megnézni, ami érdekel. A legjobb, amit tehetsz, ha nem sietsz, kiülsz egy csodával határos panorámás kávézó teraszára és eldöntöd magadban, hogy hamarosan hosszabb időre is vissza fogsz térni ide.

Az 1 napos kirándulás zárásaként a buszok általában Santorini fekete homokos partjai felé veszik az irányt, ahol szintén van 1 órás ejtőzés, fürdőzés. Persze a busz nagy része ilyenkor együtt marad és ugyanazon a „szent helyen” cövekel le (mintha muszáj volna), de ha benned van egy kis kíváncsiság, néhány száz méterrel később lehet, hogy sokkal jobb partot, éttermet, vagy érdekességet fogsz találni. (2020)" forrás

Földrajz

A sziget jelentősebb városai:

Heraklion (vagy Iraklion, vagy Candia) a sziget legnagyobb városa, fővárosa. Nem egy szépséges város, mivel koncepciótlanul, össze-visszaságban épült ki. Van néhány érdekes épület, templom, de az óváros lényegében eltűnt. A kikötő jelentős az óceánjárók és kompok fogadása miatt. A Knosszoszi palota maradványait meg kell nézni. A belépő 6 euró. Heraklion városában minden látnivaló nagyon közel van egymáshoz. A város egyébként hangulatos, a kiülős teraszos helyek tele voltak helyiek és turisták keverékével. A kikötőben nagyon jó halas étterem van. A városházával szemben pedig szuper a gyros (3euró, de hatalmas).

 • Chania (Haniá) érdekes lehet a turista számára a többnyire épen maradt óvárosa miatt. Az óvárosi építmények a velencei vagy a török időkből maradtak meg. Chania egyik peremterületén egy jelentős NATO haditengerészeti állomás létezik.
 • Chersonissos (Hersonissos) nyáron tele van turistákkal. Mozgalmas hely, de nyugisabb, kifinomultabb, mint a szomszédos Malia. Nagyon bulizós, nagyon mozgalmas, sok a vásárlási lehetőség, fiataloknak ajánlható.
 • Elounda régen egy kis halászfalu volt, most menő hely, menő külföldi látogatókkal. Mirabello öbölben fekszik, csendes, nyugodt település, éjszakai élet szinte kizárt. Pihenni vágyó utasoknak ajánlható. Itt találhatóak a legdrágább luxushotelek, villák privát medencével, jakuzzival, jachtokkal. Politikusok, zenészek, oroszok kedvelt üdülőhelye.
 • Hora Sfakion a sziget délnyugati részén egy part kisváros vakítóan fehér falú házakkal. Turisztikai jelentőségét az adja, hogy innen indulnak a kompok a Samaria-szurdokhoz.
 • Ieraeptra Európa legdélebben fekvő városa. Hosszú, finom-homokos strandjai vannak. Régi, velencei kori erődítménye turista látványosság.
 • Malia a sziget a "buli fővárosa". Arról vált hírhedtté, hogy éjszakánként utcáit és strandjait ellepik a részeg brit fiatalok. A város tele van diszkókkal, zenés bárokkal. Maliában rengeteg étterem található, többségüknek nincs sok köze a görög konyhához. Kocsmás, fiatalos, bulizós üdülőfalu. Éjszakai életéről ismert, illetve a minoszi palotájáról. Egybefolyik Stalissal, gyalog is át lehet jutni egyikből a másikba."
 • Rethymno városnak lenyűgöző, jó állapotban megőrzött óvárosa van tele autómentes utcákkal. Az óváros egy velencei kori erődítmény lábánál terül el.
 • Sitia egy közepes méretű kikötőváros a sziget keleti csúcsában. A város praktikus támaszpont a turistáknak a közeli, romlatlan, természetes strandok felfedezéséhez. Bent a városban, a kikötő közelében is van egy szuper homokos strandja, nem messze tőle csomó tavernával.
 • Stalis: Herakliontól kb 30 km-re, Hersonissostól kb 3 km-re található. Nyüzsgő, kedvelt üdülőhely, de valamivel csendesebb, mint Hersonissos. Sok taverna, bár, üzlet és szórakozóhely található Stalisban. Finom homokos, széles, sekély partszakasza van. Azoknak ajánlott, akik mozgalmas nyaralást szeretnének, de mégsem annyira bulizósat, mint Hersonissos.
 • Gouves: csendes nyugodt üdülőhely, szórakozásra , bevásárlásra nem igazán alkalmas.
 • Olyanoknak lehet jó, akiket teljes mértékben kiszolgál a szálláshely.
 • Anissaras: szintén csendes, nyugodt üdülőövezet, ahonnan Hersonissosba érdemes átmenni vásárolni / szórakozni. Hosszú széles homokos partszakasza van.
 • Analipsis: Anissarasnal valamivel pörgősebb üdülőövezet. Itt már vannak tavernák, pizzériák, zene, minden. Falusi hangulat. Homokos partszakasza van.
 • Amoudara: Herakliontól 6 km-re van, homokos egybefüggő kb 6 km hosszú partszakasza van.
 • Kokkini Hani: A reptérhez a legközelebbi üdülőfalu, csendes, nyugodt, falusi hangulat, homokos partszakasz.
 • Agios Nikolaos korábban a bulihelyeiről volt híres, most már egy nyugisabb város, persze még vannak jócskán diszkói.

Távolságok a szigeten belül és körülbelüli menetidők:

 • Chania - Rethymnon: 60 km / 30-45 perc
 • Chania - Heraklion: 138 km / 2 óra
 • Chania - Agios Nikolaos: 204 km / 3 óra
 • Chania - Sitia: 286 km / 4.5 óra
 • Rethymnon - Heraklion: 78 km / 1.5 óra
 • Rethymnon - Agios Nikolaos: 144 km / 2.5 óra
 • Rethymnon - Sitia: 226 km / 4 óra
 • Heraklion - Agios Nikolaos: 65 km / 1 óra
 • Heraklion - Sitia: 147 km / 2.5 óra

A krétaiak (és általában a görögök) nem igazán szeretnek színlelni, megjátszani kedvességet. Akkor kedvesek, ha ez természetesen jön nekik. Ez viszont azt is jelenti, hogy a szállodákban, éttermekben ne reméljünk a recepciós, a felszolgáló, egyéb szolgáltató részéről műmosolyt. Csak úgy, a formaság kedvéért nem mosolyognak, legfeljebb bólogatnak, valamiféle helyeslő tekintetet vágnak. A kedvességük természetessége viszont azt eredményezi, hogy kereskedelmi érdekek nélkül is szívesen szóba elegyednek a külföldivel, ha rokonszenveznek vele.

A falvakban járva érdemes megnézni a tipikus életképeket, főleg azt, ahogy a kávézókba (kafenion) üldögélnek a középkorú és idősebb férfiak túlédesített kávét isznak, cigiznek, józan mértékben pálinkát (raki) isznak (részeg krétait nem lehet látni), tábla-játékoznak (tavli a neve) és indulatosan vitatkoznak. A falvakban a jellegzetes életképekhez tartoznak az idősebb asszonyok a hagyományos, fekete ruhájukban, kendőjükben. A nénik mélyen vallásosak és keresztet vetnek nem csak a templom közelségében, hanem akár más alkalommal is.

"A sziget belseje felé vettem az irányt, minél távolabb szerettem volna kerülni a turistákkal teli nyaralóövezettől. Itt láttam meg igazán a krétai élet sajátosságait: kisebb-nagyobb gazdaságok, szamarak és kecskék, hatalmas kertek, a hegyes dombos legelőkön túl kietlen tájak, az útszéleken ottmaradt autó roncsok. Találkoztam a török megszállás nyomaival, emlékművekkel és feltűnt, hogy sok faluban nincsenek utcatáblák, házszámok." (SZ.V., 2012)

A krétaiak tisztelik az időseket és hatalmas imádattal veszik körül a gyerekeket. Ha a turista csecsemővel, kisgyerekkel tér be egy vendéglőbe vagy egy kávézóba, számíthat arra, hogy a személyzet, vagy akár a helyi vendégek rajongásig kimutatják gyermekszeretetüket.

A helyiekről

K. D. fotói

Olvasmányos linkek

Ne utazzon Krétára:
⛔aki csak a szálloda medencéjénél/tengerpartján heverészne, hiszen Kréta ennél sokkal többet nyújt.
⛔aki a sziget minden szegletét egy hét alatt akarja megismerni. A nagy távolságok miatt ugyanis erre nincs esély, és csalódás erre a helyszínen rádöbbenni, vagy éppen versenyfutásban, lihegve végigügetni a szigetet.
aki fél a széltől. Krétán gyakoriak a nagy szelek, amik inkább segítenek a kánikula átvészelésében, mintsem zavarnák a nyaralást, mindamellett a "fúj a szél" nem azt jelenti, hogy mindenhol tornádó söpör végig minden nap, de biztos, ami biztos, ha félsz, hogy kócos leszel, lehet, hogy Kréta sem a te választásod.
aki képtelen lassítani és elfogadó lenni a görögök mentalitásával szemben. Ők nem fognak sietni, pláne nem aggódni az általad stresszesnek gondolt helyzeteken, így jobb hozzájuk alkalmazkodni. Késés, várakozás az étteremben, stb. benne van a pakliban, ha itt nyaralsz. forrás


,, Argiroupoliról azt mondják, hogy a környező hegyeknek és az ottani forrásoknak köszönhetően természetesen hűvös klímája van, így még a nyári tikkasztó melegben is kellemes itt az időjárás. Elsősorban kirándulóhely ez, remek kiindulópont túrázni vágyóknak. Két patak forrása és vízesés is található a közelben, mi viszont csak a településen tettünk egy kisebb sétát, de a kilátásért már így is megérte, mert álomszép, ráadásul még így nyáron is üde zöld minden.

A falu egy régi ókori település helyén épült, így több műemlék épület is található itt. Mi nem látogattuk végig őket, csak ahogy sétáltunk, a régi ókori római mozaikba botlottunk. A településnek egyébként két része van egy alsó és egy felső, utóbbiban találhatóak inkább a látnivalók. Miután megnéztük a falut, először tovább autókáztunk picit a hegyekbe. Sajnos már nem emlékszem, melyik úton indultunk el, de csodás kilátást találtunk pár km-el odébb egy völgyre és településre (a térképen nézegetve talán Assi Gonia lehetett)

Ezt követően kerestünk egy tavernát, ahol megebédelhetünk. Az autóút mellett találtunk is egy nagyon szimpatikusat. Bár sehol nem volt senki, ez itt láthatóan nem a főszezon. Épp ezért nem is volt minden az étlapról, csak egy szűkített választékból csemegézhettünk, de életem legfinomabb birkáját ettem itt. Az étterem neve, ahová beültünk Tavern Arhaia Lappa (Ancient Lappa), Lappa volt egyébként a település régi neve. (étterem: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g2201167-d6579183-Reviews-Tavern_Ancient_Lappa-Argyroupolis_Rethymnon_Prefecture_Crete.html)

Ebéd után tovább indultunk, és következő megállónk maga Rethymno (Rethimnon, Rethimno). Rethymno nagyjából félúton található Heraklion és Chania között. Rendkívül felkapott üdülőhely, és az egyik legszebb város. Jellegében, építészetében nagyon hasonlít Chaniara, csak persze kisebb, de még így is Kréta harmadik legnagyobb települése. A városképet leginkább a tengerparton található velencei erőd képe határozza meg. Ha a főútról letérünk Rethymnoban és a városközpont jelzést követjük, az autóút levisz minket a tengerpart mellé, amin haladva gyakorlatilag beleütközünk az erőd falába. A fal mentén a parton több helyen található parkoló, mi a keleti oldalon parkoltunk, innét közelebb is van az óváros. Az erődbe be lehet menni, de mivel belépőt kell fizetni (4 EUR/fő), nekünk a 35 fokban nem volt kedvünk a tűző napon a falon sétálni.Így inkább bevettük magunkat az óvárosba és kóboroltunk 1-2 órát. Rengeteg műemlék épületet találunk itt. Az erőd szélén lévő parkolótól először a kikötő mentén sétáltunk, itt is található egy világítótorony, bár mi nem sétáltunk ki a kikötőbe, de ha több időnk van, érdemes lehet megnézni. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Halmaradékra várva

Kassiopi - s.g. fotója

k.p. fotói

Hanía - Ata fotója

Hánia - Katedrális - L. M. fotója

Hanía óvárosa - Ata fotója

Az úti kritikus tényleges humorát nem jellemző, torz, megbocsáthatatlan ábra

Vissza az elejére


Kommentek

Kata H, 2023. 06. 02. 22:50
Sziasztok!

Június közepén utazunk 2 kisgyerekkel (2 és 4 évesek) Chania reptérre. A szállásunk a közelben lesz,Chaniatól nem messze. Érdemes transzfert előre bérelnünk? Vagy majd fogunk egy taxit?
Melyik társaságot ajánlanátok?
Köszi


úti kritikus, 2023. 04. 14. 22:44
Bencének:
Autohire Chania és a Vaggelis Rent a Car. Nem tudok magyarok által vezetett cégről. Nem hiszem, hogy van ilyen.


Urban bence, 2023. 04. 14. 01:24
Szoasztok!

Autoberleshez kernek segitseget , chanianal leszunk, tudtok ajanlani olcso autoberlot? Esetleg ahol magyarok csinaljak?
Koszinom!


Andrea, 2022. 09. 23. 20:40
Nekem csalódás volt, nem egészen erre számítottam. A repülőtér és környéke szemetes, az autóút mellett is mindenhol szemét. Agia Pelagia-n voltunk. Aranyos kis falu, szép a tenger, de az aprócska tengerpart iszonyúan zsúfolt. Hiába volt a szállásunk közvetlenül a parton, már reggel 9-kor vadászni kellett a napernyőre,mert később egy tűt nem lehetett elejteni. Az emberek kedvesek, de minden étteremben és üzletben ugyanaz a választék. Ez a papírt ne dobjunk WC-be dolog pedig igen zavaró. Az árak jóval magasabbak a vártnál. A Laguna Balos mesés, tényleg olyan mintha a Karib-tengeren lennénk. Az odajutás kocsival és gyalog viszont iszonyú fárasztó, ezért mindenképp a hajót javaslom. A bérautó elengedhetetlen, mivel nagy távolságok vannak.


kréta rajongó, 2022. 05. 16. 16:41
Krétát én csak egy mini kontinensnek hívom.
Ha cseppkőbarlangot akarsz látni, akkor semmi akadálya. Vannak megmászható hegyek, gazdag termőterületű fennsík, kristálytiszta hűs hegyi folyók, vízesések, édesvízi tavak, hangulatos kis falvacskák, olyan is, ahova csak kövesút visz. És kristálytiszta tenger. A kocsi bérlés, főleg a felfedező típusú embereknek erősen ajánlott. (És olcsó)
Én és a családom beleszerettünk.
Számomra egy hatalmas élmény volt Preveli Beach elképesztő pálmafás strandja. A pálmafák árnyékában mindenkinek jut hely. Ha be akarsz menni a tengerbe, először át kell gázolnod a kristálytiszta vizű hegyi folyón, ami 20 méterre a parttól folyik keresztbe, (párhuzamosan a tengerrel) hogy aztán valahol nyugatabbra folyjon bele a tengerbe. Ha úgy tartotta kedvem, akkor csobbantam egyet a 200 m-rel feljebb lévő kis kristálytiszta folyószakaszon, ha úgy tartotta kedvem, akkor meg csobbantam a tengerben. És van egy olcsó kis vendéglő is itt. Elképesztő! Persze itt a folyó is és a tenger is hűvös természetesen, úgyhogy aki nem bírja a 20 fok körüli vizet, az ne menjen.
Szóval visszatérve Kréta földrajzi adottságaira, nem csodálom, hogy Európa legrégebbi civilizációja itt fejlődött ki. Minden feltétel adott volt hozzá.
Ja, érdekes módon, az északi parton melegebb a tengervíz.


úti kritikus, 2021. 06. 30. 15:23
Eszternek:

Chania város nagyon hangulatos, szóval ajánlom, hogy ott szálljanak meg, persze egy nyugisabb környékű negyedben.


Eszter, 2021. 06. 30. 14:25
Sziasztok!
Augusztus végén mennénk 6-8 fős baráti társasággal Chania régióba. Szállás tekintetében mi lenne a javaslat? Chaniaban vagy inkább környező helyen, Kato Daratso, Platanias? Esténként szeretnénk azért ellazulni, jó éttermekben vacsorázni, sétálni


úti kritikus, 2019. 02. 03. 12:33
Éva,
Eleve nehéz ilyen kérdésre bárkinek válaszolni,de még inkább ha nem derül ki, hogy egyáltalán mennyi időre utazik oda.


Lubinák Éva, 2019. 02. 03. 12:23
Sziasztok!
Én idén junius 16-án Repülök Krétára (rethymno)
voltam már Korfun és Kefalonián és az lenne a kérdésem hogy mennyi költő pénzt érdemes vinni vásárlás kirándulni és esetleg étteremekbe be menni?


Vincze Károly, 2018. 09. 07. 21:20
Idén nyolcadszor voltunk Krétán a kisfiammal.Gyermekem 11 éves és minden alkalommal úgy jövünk haza,hogy kisfiam "szeretlek Kréta" szavakkal búcsuzik a szigettől.Kréta csodálatos hely,csodálatos tengerparti részekkel.
Mi Stalidára járunk /Stalis/ amelyik hely szerintem családok számára a legideálisabb.
Ellentétben más hozzászólokkal én nem tapasztaltam,hogy az éttermi becsalogató emberek erőszakosak lennének.Aki ilyet állít az nem mond igazat.Rendkívül kedves,becsületes emberek a szigetlakók.
Semmilyen lopás nincs a szigeten,ha csak nem valami magyar szomszéd követi el.
Olyan a közbiztonság,hogy a nap bármely szakában ,nyugodtan sétálhat az ember bárhol.Abszolút nincs bünözés.
Az sem igez,hogy "lusták lennének itt a görögök.Nagyon is sokat dolgoznak .Aki nem így látja az legfeljebb egy buta otromba ember nyájszellemben történő véleményétköveti.
Aki egyszer Krétán jár annak a szíve mjndig vissza vágyik.
Stalisban egész biztosan nem fog csalódni.


kovarik gergo, 2018. 02. 24. 18:57
Eamilben leírtam mindent nektek.


Gergo Kovarik, 2018. 02. 24. 11:02
Sziasztok, csak egy észrevételt szeretnék megosztani, hogy az oldalon helyesen legyenek feltüntetve az információk.
A következö fejezetben ---->
Repülővel
A Wizzair árai (oda-vissza) a nyári szezonra 60-70 ezer HUF körül mozognak. Mellesleg a Heraklion-i nemzetközi repülőtér...............
Amúgy a kifutópályán eszünkbe se jusson fényképezni, mert tilos, ugyanis a repülőtér egybeépült a görög légierő egyik támaszpontjával.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon