ÚTIKRITIKA.HU / Naxos

Naxos

Naxosról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok|Chora| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

j.s. fotója

Tartalom a feltöltés folyamatában.

Naxosról dióhéjban

Helyi lakosság (2022-ben): 18,900  - Területe: 430 négyzetkilométer.

Naxos a Kükládok legnagyobb szigete. Nem annyira felkapott, mint Mykonos vagy Santoroni, s ezért, nincs is annyi turista. Nagyon-nagyon szép természeti adottságokkal rendelkezik.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Chora gyönyörű kikötője, hangulatos keskeny utcák, színes redőnyök

2. A Rotunda vendégló pazar elhelyezkedése

3. Ezek a falvak: Filoti , Tripodes, Halki és Apeiranthos

4. A széles, homokos, nem zsúfolt strandok

5. Agios Prokopius, a nagy kedvenc

h.m. fotója

6. Látványosan bővelkednek márványban: lépcsők, járdák, oszlopok.

7. Nyáron nincs annyi szúnyog, mint több más görög szigeten. 

8. Olcsóbb mint Mikonosz vagy Santorini - amúgy az árszint átlagos a görög szigetvilág viszonylatában.

Nem tetszett

1. A belföldi (görög) nyaralók neveletlen gyerekei

2. Napozóágy az első sorban 35 euróért

v.o. fotója

3. Chora partvidéke túlságosan sűrűn van beépítve

Vélemények

,, Naxoson a görög életérzés nagyon meg van, alig-alig beszélnek angolul is. Én egy pár szót beszélek görögül, aminek nagyon örülnek és imádják. Ha valaki az igazi görög életérzése vágyik, az Naxost nagyon fogja imádni! Én nagyon imádtam minden percét. (r.k., 2021)


,, A sziget valamivel több min 400 négyzetkilométer nagyságú. Nagyjából 1,5 óra alatt eljuthatunk autóval a legtávolabbi pontjára is. A kérdés viszont az, hogy el akarunk-e egyáltalán oda jutni. Naxos keleti felében nincs semmi. Hegyek, sziklák és pár kisebb tanya. Ha megfogadtok egy tanácsot, nem is erőltetitek ezt a részét, teljesen felesleges, nyugodtan kihagyható. Minden, ami fontos az a sziget nyugati felében található. A legjobb tengerpartok, a legszebb városok és a látnivalók mind a nyugati részén találhatóak a szigetnek. (2020)" forrás

Odajutás

,, Mykonos Airportól busszal mentünk New-portba. Az út úgy 10 perc volt, a jegy pedig 2 euróba került. Mykonosról Naxosra komppal mentünk, ha komppal szeretnétek közlekedni használjatok a Ferry Hopper alkalmazást, egyszerű és nincs plusz díj. 40 perc volt az út, mert ilyen gyorsított hajóval mentünk." (r.k., 2021)


Ez a neccesebb része az utazásnak. A szigeten igaz, hogy van repülőtér, ott viszont csak belföldi görög járatok üzemelnek. Többek közt ezért sem olyan felkapott Naxos más országok által. Ha ide akarsz jutni, akkor a legegyszerűbb megoldás egy másik görög városba repülni Budapestről vagy pedig Bécsből és onnan tovább hajózni egyenesen Naxosra.

Elsőre bonyolultnak tűnhet a hajó és a repülő kombinálása, ám ha belekezdünk könnyedén rájövünk, hogy pofon egyszerű a dolog. Athénból, Mykonoszról, Santoriniről egyenes kompjáratok közlekednek Naxosra. Általánosan elmondható, hogy minél gyorsabb a hajó, annál drágább a jegy rá.

Mi az utazást Naxosra úgy oldottuk meg, hogy vásároltunk két egy irányú repülőjegyet Mykonosra és Santorinire. A kettő között pedig megálltunk Naxoson. A Santorini -> Naxos komp 20,- euróba került és 2 órán át tartott az utazás. A Naxos -> Mykonos komp pedig 37,90,- euróba került, és egy seajet hajóval 40 perc alatt Mykonoson találtuk magunkat. Utólag elmondhatom, hogy a három sziget közül Naxos tetszett a legjobban. (2020) forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek (2022):

3 csillagos: Plaza Beach Hotel , Hotel Proteas , Aparthotel Paradiso, Katerina Hotel , Hotel Birikos , Pyrgos Beach ,

4 csiilagos: Naxos Resort Beach Hotel , Villa Romantica , Hotel Orkos Beach ,

----------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Galaxy ,

-----------------------

,, Naxos elég olcsó, azért, mert nem annyira felkapott. Az első szállásunk, 10 méterre a vártól 4 éjszakára 75 euró volt. A második Agios Prokopiosnál, közel a parthoz 4 éjre 130 euró volt." (r.k., 2021)


,, A mi szállásunk: Hotel Dilino Studios – Az egyik legautentikusabb görög szállás ahol valaha megszálltunk. A tulaj Mikhails önként felajánlotta, hogy kijön értünk a kikötőbe és pénzt sem fogadott el érte. Esténként örömmel hallgattuk a történeteit arról, hogy mennyire szereti ezt a kis szigetet, közben pedig édesapja házi borát iszogattuk. Az apartmanok a szálláson hófehér falúak, árad belőlük a görög hangulat. A terasz ajtót kinyitva a medencére és a tengerre nyílik a kilátás, ami mindössze 5perc sétára található a hoteltől. A szállás egy nagyon szép tiszta medencével is rendelkezik. Senkit ne tévesszen meg booking-on az egy csillag, ez a szállás simán felveszi a harcot több 4 csillagos hotellel is Európában. Nem szokásom szállásokat ennyire agyon dicsérni, de ez mindenképp megérdemli a pozitív szavakat. A szállásért 17,- eurót fizettünk fejenként/éjszaka. (2020)" forrás

Helyi közlekedés

Kiválóan működik a helyi buszközlekedés, llegalább is a Plaka Bach és a Chora között. Félóránként jártak a buszok reggeltől éjfélig.

Buszjegy Agios Prokopios-ból Choráig 1,5 euró, a taxi pedig, 15 euró.

Egy napos E-bike bérlés – 27,- EUR

Az utak nagyon jó állapotban vannak. Sok parkolási lehetőség kínálkozik.

A taxisok a repülőtérről a sziget bármely pontjára 15 euróért szállítanak.

Autóbérlés

,, Szerintem nem érdemes autót bérelni. Legalábbis nem az ott tartózkodásunk teljes időtartamára. Naxos-ra az ember kikapcsolódni érkezik, nem pedig kalandozni. Érdemes átnézni a sziget látnivalóinal listáját és annak alapján dönteni, hogy szükségünk van-e autóbérlésre vagy sem.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk autót bérelni, akkor ezt előre megtehetjük a Rentalcars ár összehasonlító oldalon, ahol a lehető legolcsóbb online ajánlatot kapjuk. Naxoson viszont nincs sok nagy autókölcsönző cég. Kis cégből viszont számtalant találunk a szigeten. Ezeket a kis cégeket viszont a Rentalcars nem dobja ki. Szóval foglalás előtt érdemes befutni egy-két kisebb kölcsönzőben és megkérdezni mennyibe kerül rajtuk keresztül a bérlet. A kisebb autókölcsönzők viszont csak third party insurance-ot adnak alapból a bérelt járműhöz. Ez annyit jelent, hogy ha balesetet okozunk, akkor a teljes kárért felelünk. Csak a másik fél kárját téríti a biztosításunk. A teljeskörű biztosítást külön kell kérni a kisebb cégeknél.  (2020)" forrás

Étkezés

,, Termelői sziget, helyi finomságokat érdemes meg kóstolni, kedvencem volt a helyi „Naxos Salad” ami friss krémsajttal volt tálalva.

A gyros 2,5 euró, tavernában főétel 8-12 euró között van. " (r.k., 2021)

Vásárlás

Kávé 2 euró, helyi gyümölcslé 1,5 boltban (2021).

o.h. fotója

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Strandok

Napágy 10 euró, de vannak olyanok, amiket a strandbárban történő fogyasztás ellenében ingyen is lehet használni.

,, A napozóágyak Agios Prokopiosban még fizetősek voltak, délebbre már ingyen használhatóak voltak fogyasztás fejében. Akinek ez fontos, az szálljon meg Ag. Annában, mint ahogy mi tettük. (2020)" forrás

Agios Prokopios

t.h. fotója

,, Kedvencem volt, homokos tengerpart, kellemes víz, viszont hamar mélyül. Érdemes mindképp ezt a strandot kipróbálni, ha itt jár az ember. Viszont, itt vannak egy páran, ne nagy tömegre gondoljatok, de többi parthoz képest azért van itt ember. (r.k., 2021)

Grotta Beach

,, Gyönyörű, kiépítetlen strand., üres teljesen. Sziklás, köves, de ami fantasztikus az az élővilág. Mi sznorkeleztünk itt, amit nagyon is javaslok, rengeteg gyönyörű halfaj, tengeri sün, korall stb.. Érintetlen part és ez látszik, az élővilágban is. Olyanoknak ajánlom, akik tudnak úszni. Szörfcipőt mindenképp vigyetek, mert sok tengeri sün."(r.k., 2021)

f.p. fotója

Aliko strandja

Simán versenyre kelhet Agios Prokopios-szal a Naxos legszebb strandja titulusáért

f.p. fotója

Agios Gorgeius

,, Ez Chorában van, homokos tengerpart. Nagyon sekély vizű, lassan mélyüllő. Családoknak, kisgyermekesnek ideális." (r.k., 2021)

Chora

,, Chora, Naxos fővárosa sok keskeny utcával rendelkezik és rengeteg sok lépcsővel, kell oda energia rendesen. (r.k., 2021)

Látnivalók

Portara

,, Naxoson érdemes megnézni a Portarát, ami Apollo temploma lett volna, csak nem épült meg. Naplementekor a legjobb megnézni, gyönyörű képeket lehet lőni főleg amikor a kapun át süt a nap." (r.k., 2021)

Programleheteőségek

All Inclusive egész napos kirándulás a Kis Kükládokhoz katamaránnal – 98,- EUR

Egész napos kirándulás Mykonos és Delos szigeteire – 64,- EUR

3 órás egyéni búvárkodás Naxos legszebb részén – 110,- EUR

Egy napos hajókirándulás Naxosról Santorini szigetére – 65,- EUR

,, Ami drága volt - de mi mindenképp ki akartuk próbálni - az a „tube”. Ez egy ilyen vízi sport volt. Szörfdeszkához hasonlít, amin kapaszkodni kell és húznak motorcsónak után. Ez 20 euró/fő. (r.k., 2021)

Olvasmányos linkek

,, Naxos a legzöldebb görög sziget a Kükládok szigetcsoporton belül, már önmagában ezért megéri egy utazás ide. Ez a zöld környezet annak köszönhető, hogy a csoport többi tagjával ellentétben, itt megfelelő mennyiségű víz áll a helyiek rendelkezésre.

A sziget nem igazán nemzetközi úti cél, sokkal inkább a görög családok által népszerű. Nem azt mondom, hogy nem találkozol külföldi turistával, de nem is fogsz minden sarkon magyarokba botlani. Sokkal autentikusabb görög nyaralóélmény vár rád így egy utazás során Naxos szigetén, mint mondjuk a többi elturistásodott szigeten.

Ez a sziget minden túlzás nélkül rohadt jó úticél. Ráadásul 2020-ban amikor ennyire bonyolult az utazás ez az apró Naxos nevű görög sziget, egy óriási meglepetést okozott számunkra. Az hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy nem a féktelen bulizásról szól. A tengerpartokon nem szólnak a DJ szettek. Egy naxosi utazás sokkal inkább arról szól, mint amikor megérkezel a rég nem látott távoli falusi családodhoz. A családod, ahol mindenki örül neked ráadásul finomabbnál-finomabb ételekkel várnak. Te pedig végig azon gondolkodsz, hogy miért is nem jöttél ide hamarabb. Egyáltalán minek gondolkodtál más úticélon. Egy hét Naxost az orvosnak kellene felírnia mindenkinek, aki az idegösszeroppanás szélén találja magát ebben a stresszes világban. Én, legalábbis ha orvos lennék biztos, hogy ezt írnám fel bármilyen más gyógyszer helyett." (2020) forrás

v.n. fotója

Fotóegyveleg

v.n. fotója

m.r. fotói

t.u. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS