ÚTIKRITIKA.HU / Naxos


hirdetes

útikritikák


Naxos

Naxosról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok|Chora| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

j.s. fotója

Naxosról dióhéjban

Helyi lakosság (2023-ban): 18,900  -

Területe: 430 négyzetkilométer. Naxos sziget hossza körülbelül 35 kilométer. Ez az adat a sziget főútjára, a Naxos Chora-tól délre és északra vezető országútra vonatkozik. A sziget szélessége változó, és a legszélesebb ponton körülbelül 18 kilométer. Ez az adat a sziget keleti és nyugati részének távolságától függ.

Naxos a Kükládok legnagyobb szigete. Nem annyira felkapott, mint Mikonosz vagy Szantorini, s ezért, nincs is annyi turista. Nagyon-nagyon szépek a természeti adottságai (hegyek, dombok, síkságok, homokos strandok, barlangok).  Mionoszhoz és Szantorinihez képest Naxosnak sokkal több zöldterülete van, szépek a szőlőültetvények, olajfaligetek, gyümölcsösök.

Naxos előnye, hogy a kulturális turisztikai lehetőségei gazdadok. Naxos városa (Naxos Chora) lenyűgöző középkori várrendszerével, szűk kis utcáival és hangulatos kikötőjével vonzza a látogatókat. Emellett több ókori műemlék és templom is található a szigeten.

Naxos ideális hely a természetkedvelők és az aktív turizmus hódolóinak. A sziget hegyvidéki területei és útvonalai lehetővé teszik a gyalogtúrákat, hegyi kerékpározást és hegymászást. Strandjai alkalmasak szörfözésre, kiteszörfözésre és más vízi sportokra.

A Naxos-on nyaralók között nagy arányban vannak családok. 

A Naxos-i nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Chora gyönyörű kikötője, hangulatos keskeny utcák, színes redőnyök

2. A Rotunda vendégló pazar elhelyezkedése

3. Ezek a falvak: Filoti , Tripodes, Halki és Apeiranthos

4. A széles, homokos, nem zsúfolt strandok

5. Agios Prokopius, a nagy kedvenc

h.m. fotója

6. Látványosan bővelkednek márványban: lépcsők, járdák, oszlopok.

7. Nyáron nincs annyi szúnyog, mint több más görög szigeten. 

8. Olcsóbb mint Mikonosz vagy Santorini - amúgy az árszint átlagos a görög szigetvilág viszonylatában.

9. Naxos strandjai valamivel szebbek mint Párosz strandjai

10. Elbűvölő hegyi falvak: Apeiranthos, Filoti, Koronos és Halki

11. Finom helyi sajtok, pl. a nagyo karakteres ízű Graviera Naxou

Nem tetszett

1. A belföldi (görög) nyaralók neveletlen gyerekei

2. Napozóágy az első sorban 35 euróért

v.o. fotója

3. Chora partvidéke túlságosan sűrűn van beépítve

4. Naxos a romantikusság tekintetében nem tud vetélkedni Santorinivel

5. Párosznak nyüzsgőbb éjszakai élete van, mint Naxosnak, és butikhotelek választékában is előnyben van. 

Vélemények

Egy méltatlanul kevéssé ismert görög sziget, idén erre esett a választásunk, nagyon nem bántuk meg.

Nagyon sok görög szigeten megfordultunk már, de ez a sziget teljesen magával ragadott minket, egyszerre volt klasszikusan görög és nagyon modern. Csodás éttermek, vendégszerető, de nem tolakodó tulajdonosok várnak.
Gyönyörű tiszta az egész sziget, van nyüzsgés, de mégsem zsúfolt. Csodás tengerpartok, kristálytiszta vízzel. 🥰

Nekünk ez most a pihenésről szólt főként, de a sziget belsejében található hegységben akár túrázásra is van lehetőség. (2023)


,, Naxoson a görög életérzés nagyon meg van, alig-alig beszélnek angolul is. Én egy pár szót beszélek görögül, aminek nagyon örülnek és imádják. Ha valaki az igazi görög életérzése vágyik, az Naxost nagyon fogja imádni! Én nagyon imádtam minden percét. (r.k., 2021)


,, A sziget valamivel több min 400 négyzetkilométer nagyságú. Nagyjából 1,5 óra alatt eljuthatunk autóval a legtávolabbi pontjára is. A kérdés viszont az, hogy el akarunk-e egyáltalán oda jutni. Naxos keleti felében nincs semmi. Hegyek, sziklák és pár kisebb tanya. Ha megfogadtok egy tanácsot, nem is erőltetitek ezt a részét, teljesen felesleges, nyugodtan kihagyható. Minden, ami fontos az a sziget nyugati felében található. A legjobb tengerpartok, a legszebb városok és a látnivalók mind a nyugati részén találhatóak a szigetnek. (2020)" forrás

Odajutás

Repülővel: Naxosnak van nemzetközi repülőtere JNX), ahová több légitársaság repül, például a Olympic Air és az Aegean Airlines .  Repülővel Athénból vagy más görög szigetekről, például Kretáról vagy Rodoszról, el lehet jutni Naxosra.

 Naxosra hajóval is el lehet jutni. A leggyakoribb útvonalak közé tartozik a Pireusz (Athén kikötője) és Naxos közötti hajóút. Vannak rendszeres kompjáratok és hajók, amelyek közlekednek a sziget és az athéni kikötő között. Emellett más Kyklád-szigetekről, például Mikonoszróll, Szantoriniról és Pároszról is indulnak hajók, kompok Naxosra.

Hajóval Rafináról: Naxosra lehetőség van hajóval is eljutni a Rafina nevű görög kikötővárosból. Rafina Athén közeli fekvése miatt népszerű kiindulópont a Kyklád-szigetekre tartó hajóutakhoz.

Naxos és Szantorini között a kompozás kb. 1 óra 10 perces a Seajets-szel, míg kb. 2 óra 15 perc a Blue Star Ferries-szel.

Athénba repültünk, onnan 3,5 órás hajóúttal. Megy komp Athenbol naponta tobbszor De lehet repülővel is, de jóval drágább volt, így inkább hajóztunk. Mykonosról is megy komp. (2023)


,, Mykonos Airportól busszal mentünk New-portba. Az út úgy 10 perc volt, a jegy pedig 2 euróba került. Mykonosról Naxosra komppal mentünk, ha komppal szeretnétek közlekedni használjatok a Ferry Hopper alkalmazást, egyszerű és nincs plusz díj. 40 perc volt az út, mert ilyen gyorsított hajóval mentünk." (r.k., 2021)


Ez a neccesebb része az utazásnak. A szigeten igaz, hogy van repülőtér, ott viszont csak belföldi görög járatok üzemelnek. Többek közt ezért sem olyan felkapott Naxos más országok által. Ha ide akarsz jutni, akkor a legegyszerűbb megoldás egy másik görög városba repülni Budapestről vagy pedig Bécsből és onnan tovább hajózni egyenesen Naxosra.

Elsőre bonyolultnak tűnhet a hajó és a repülő kombinálása, ám ha belekezdünk könnyedén rájövünk, hogy pofon egyszerű a dolog. Athénból, Mykonoszról, Santoriniről egyenes kompjáratok közlekednek Naxosra. Általánosan elmondható, hogy minél gyorsabb a hajó, annál drágább a jegy rá.

Mi az utazást Naxosra úgy oldottuk meg, hogy vásároltunk két egy irányú repülőjegyet Mykonosra és Santorinire. A kettő között pedig megálltunk Naxoson. A Santorini -> Naxos komp 20,- euróba került és 2 órán át tartott az utazás. A Naxos -> Mykonos komp pedig 37,90,- euróba került, és egy seajet hajóval 40 perc alatt Mykonoson találtuk magunkat. Utólag elmondhatom, hogy a három sziget közül Naxos tetszett a legjobban. (2020) forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: Plaza Beach Hotel , Hotel Proteas , Aparthotel Paradiso, Katerina Hotel , Hotel Birikos , Pyrgos Beach ,

4 csiilagos: Naxos Resort Beach Hotel , Villa Romantica , Hotel Orkos Beach ,

----------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Galaxy ,

-----------------------

,, Naxos elég olcsó, azért, mert nem annyira felkapott. Az első szállásunk, 10 méterre a vártól 4 éjszakára 75 euró volt. A második Agios Prokopiosnál, közel a parthoz 4 éjre 130 euró volt." (r.k., 2021)


,, A mi szállásunk: Hotel Dilino Studios – Az egyik legautentikusabb görög szállás ahol valaha megszálltunk. A tulaj Mikhails önként felajánlotta, hogy kijön értünk a kikötőbe és pénzt sem fogadott el érte. Esténként örömmel hallgattuk a történeteit arról, hogy mennyire szereti ezt a kis szigetet, közben pedig édesapja házi borát iszogattuk. Az apartmanok a szálláson hófehér falúak, árad belőlük a görög hangulat. A terasz ajtót kinyitva a medencére és a tengerre nyílik a kilátás, ami mindössze 5perc sétára található a hoteltől. A szállás egy nagyon szép tiszta medencével is rendelkezik. Senkit ne tévesszen meg booking-on az egy csillag, ez a szállás simán felveszi a harcot több 4 csillagos hotellel is Európában. Nem szokásom szállásokat ennyire agyon dicsérni, de ez mindenképp megérdemli a pozitív szavakat. A szállásért 17,- eurót fizettünk fejenként/éjszaka. (2020)" forrás

Helyi közlekedés

2023: 1 liter benzin 2,68 euró

Kiválóan működik a helyi buszközlekedés, llegalább is a Plaka Bach és a Chora között. Félóránként jártak a buszok reggeltől éjfélig.

Buszjegy Agios Prokopios-ból Choráig 1,5 euró, a taxi pedig, 15 euró.

Egy napos E-bike bérlés – 27,- EUR

Az utak nagyon jó állapotban vannak. Sok parkolási lehetőség kínálkozik.

A taxisok a repülőtérről a sziget bármely pontjára 15 euróért szállítanak.

Autóbérlés

4 napra béreltünk autót, de akár robogóval vagy quaddal is lehet, rengeteg helyen tudsz bérelni.
A parkolás elég nehézkes a fővárosban, de megoldható, ha autó akkor minél kisebb annàl jobb. (2023)


,, Szerintem nem érdemes autót bérelni. Legalábbis nem az ott tartózkodásunk teljes időtartamára. Naxos-ra az ember kikapcsolódni érkezik, nem pedig kalandozni. Érdemes átnézni a sziget látnivalóinal listáját és annak alapján dönteni, hogy szükségünk van-e autóbérlésre vagy sem.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk autót bérelni, akkor ezt előre megtehetjük a Rentalcars ár összehasonlító oldalon, ahol a lehető legolcsóbb online ajánlatot kapjuk. Naxoson viszont nincs sok nagy autókölcsönző cég. Kis cégből viszont számtalant találunk a szigeten. Ezeket a kis cégeket viszont a Rentalcars nem dobja ki. Szóval foglalás előtt érdemes befutni egy-két kisebb kölcsönzőben és megkérdezni mennyibe kerül rajtuk keresztül a bérlet. A kisebb autókölcsönzők viszont csak third party insurance-ot adnak alapból a bérelt járműhöz. Ez annyit jelent, hogy ha balesetet okozunk, akkor a teljes kárért felelünk. Csak a másik fél kárját téríti a biztosításunk. A teljeskörű biztosítást külön kell kérni a kisebb cégeknél.  (2020)" forrás

Étkezés

2023: Olcsóbb vendéglőkben egy főétel kb. 9 euró, közepes kategóriájú étteremben két főnek, háromfogásos étkezés kb. 70 euró.

,, Termelői sziget, helyi finomságokat érdemes meg kóstolni, kedvencem volt a helyi „Naxos Salad” ami friss krémsajttal volt tálalva.

A gyros 2,50 euró, tavernában főétel 8-12 euró között van. " (r.k., 2021)

Vásárlás

2023: 1 üveg bolti sör 3,50 euró, 1 kg narancs 1,20 euró, 1 kg. burgonya 1,10 euró,

A Chora, vagyis Naxos város a sziget legnagyobb települése, és itt található a legtöbb üzlet és szupermarket. A Chora-ban több kisebb és közepes méretű szupermarket működik, ahol megtalálhatók az élelmiszerek, a háztartási cikkek és más alapvető termékek. Néhány népszerű szupermarket Naxos városában a Carrefour Market, a Masoutis és az AB Vassilopoulos.

A szigeten más településeken, mint például Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka, vagy Filoti, szintén találhatók kisebb szupermarketek, amelyek a helyi lakosság és a turisták igényeit szolgálják. Ezek a szupermarketek általában jól felszereltek a napi bevásárláshoz, de nem rendelkeznek a hatalmas választékkal és a nagy mérettel, amit egy nagyvárosi bevásárlóközpont nyújthatna.

Amennyiben különlegesebb vagy speciális termékeket keresel, érdemes felkeresni a helyi piacon vagy a kisebb boltokat a szigeten, ahol találhatsz helyi termékeket, kézműves termékeket és más egyedi ajánlatokat.

Az állandó piac, ahol a helyiek és a turisták különféle termékeket vásárolhatnak, a Naxos városközpontjában található, a Chora területén. Ez egy forgalmas piactér, ahol élelmiszerek, ruházat, helyi kézműves termékek és egyéb árucikkek kaphatók. Itt megtalálhatóak a szupermarketek, hentesek, halárusok, zöldségesek és egyéb üzletek is.

A termelői piacot, ahol helyi gazdák és termelők árulják saját terményeiket és termékeiket, a Naxos városától délre található Alyko területén lehet megtalálni. Ez egy hagyományos piac, ahol friss gyümölcsök, zöldségek, olaj, méz és más helyi termékek vásárolhatók. A termelői piac a turisták körében is népszerű, akik szeretnék megkóstolni és megvásárolni a szigeten termelt friss és minőségi élelmiszereket.

o.h. fotója

Szórakozás

Éttermek és bárok: Naxosz szigetén számos étterem és bár található, ahol lehetőség van helyi ételek, borok és koktélok kipróbálására.

Tengerparti bárok és klubok: A sziget számos tengerparti bárt és klubot kínál a szórakozásra vágyóknak, ahol élő zene és DJ-k biztosítják a jó hangulatot.

Megoldás, ha túl forró a homokföveny - d. o. fotója

sz. a. fotója

Egyéb hasznos információk

1. Naxos szigetén található kórház. A sziget legnagyobb településén, Naxos városában (Naxos Chora) működik a Naxos Gyógyintézet. Ez a központi kórház szolgáltatásokat nyújt a helyi lakosság és a látogatók számára.

A Naxos Gyógyintézet különböző egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, beleértve az általános orvosi ellátást, sürgősségi osztályt, sebészeti osztályt és diagnosztikai szolgáltatásokat. Emellett számos szakorvos, köztük belgyógyászok, sebészek, gyermekorvosok, nőgyógyászok és egyéb szakemberek is dolgoznak itt.

2. Naxos szigetén több turisztikai információs iroda is található, amelyek segítséget nyújtanak a látogatóknak a helyi információk, látnivalók és szolgáltatások tekintetében. Az egyik központi turisztikai iroda Naxos városában (Naxos Chora) található, a fő kikötő mellett, ahol a hajók érkeznek.

A pontos címek és nyitvatartási idők időszaktól és az adott év időpontjától függően változhatnak. Azonban a turisztikai irodák általában a szezon során, áprilistól októberig, naponta nyitva tartanak, a következőképpen:

Hétfőtől péntekig: 8:30 - 15:00 óráig - Szombaton: 9:00 - 14:00 óráig

Strandok

Napágy 10 euró, de vannak olyanok, amiket a strandbárban történő fogyasztás ellenében ingyen is lehet használni.

,, A napozóágyak Agios Prokopiosban még fizetősek voltak, délebbre már ingyen használhatóak voltak fogyasztás fejében. Akinek ez fontos, az szálljon meg Ag. Annában, mint ahogy mi tettük. (2020)" forrás

g. j. fotója

Agios Prokopios

t.h. fotója

,, Kedvencem volt, homokos tengerpart, kellemes víz, viszont hamar mélyül. Érdemes mindképp ezt a strandot kipróbálni, ha itt jár az ember. Viszont, itt vannak egy páran, ne nagy tömegre gondoljatok, de többi parthoz képest azért van itt ember. (r.k., 2021)

Grotta Beach

,, Gyönyörű, kiépítetlen strand., üres teljesen. Sziklás, köves, de ami fantasztikus az az élővilág. Mi sznorkeleztünk itt, amit nagyon is javaslok, rengeteg gyönyörű halfaj, tengeri sün, korall stb.. Érintetlen part és ez látszik, az élővilágban is. Olyanoknak ajánlom, akik tudnak úszni. Szörfcipőt mindenképp vigyetek, mert sok tengeri sün."(r.k., 2021)

f.p. fotója

Aliko strandja

Simán versenyre kelhet Agios Prokopios-szal a Naxos legszebb strandja titulusáért. Fehéres, puha a homokföveny, okkersárga sziklák, cédrusfák a háttérben, jó a sznorkelezésre is.  Napozóágyakat nem lehet bérelni, nincs étterem csak food truck (büfés teherautó)  

f.p. fotója

Agios Gorgeius

,, Ez Chorában van, homokos tengerpart. Nagyon sekély vizű, lassan mélyüllő. Családoknak, kisgyermekesnek ideális." (r.k., 2021)

Chora

Állandó lakosság (2023-ban) 1161 fő

Naxos Chora, más néven Naxos városa, a sziget fővárosa és legnagyobb települése. Naxos Chora a sziget nyugati partján található, ahol a hajók és kompok érkeznek és indulnak. Ezért az egyik első látványosság, amivel a turista szembesül, az a festői kikötő és a hajók sokasága.

A város fő kikötője és történelmi része, a Venetianos kikötő. Egyedülállóa  hangulata és a színes halászcsonakok, valamint a tavernák, kávézók és üzletek sora hozzájárul a hely autentikus atmoszférájához.

Kikötői városrésszel ellentétben a városközpontot hagyományos, labirintusszerű, keskeny utcák jellemzik. Ebben a részben gyönyörű fehérre meszelt házak, hagyományos görög éttermek (tavernák), butikok, üzletek és kézműves műhelyek sorakoznak.

A város egyik legérdekesebb része a Kastropoliteia, a középkori várrendszer. A vár falai és a  belső sikátorok és épületek időutazást nyújtanak a múltba, valamint csodálatos kilátást a városra és a környező területekre.

Naxos Chora területén található a Régészeti Múzeum, amelyben jelentős leletek találhatók a sziget történelméből, beleértve a kori és római korból származó tárgyakat.

Naxos Chora közelében több szép homokos strand található, mint például az Agios Georgios és az Agios Prokopios strand, amelyek könnyen megközelíthetők a városból.

,, Chora, Naxos fővárosára a sok keskeny utca a jellemző, rengeteg sok lépcsővel, kell oda energia rendesen. (r.k., 2021)

Látnivalók

Portara

,, Naxoson érdemes megnézni a Portarát, ami Apollo temploma lett volna, csak nem épült meg. Naplementekor a legjobb megnézni, gyönyörű képeket lehet lőni főleg amikor a kapun át süt a nap." (r.k., 2021)

Programlehetőségek

All Inclusive egész napos kirándulás a Kis Kükládokhoz katamaránnal – 98,- EUR

Egész napos kirándulás Mykonos és Delos szigeteire – 64,- EUR

3 órás egyéni búvárkodás Naxos legszebb részén – 110,- EUR

Egy napos hajókirándulás Naxosról Santorini szigetére – 65,- EUR

,, Ami drága volt - de mi mindenképp ki akartuk próbálni - az a „tube”. Ez egy ilyen vízi sport volt. Szörfdeszkához hasonlít, amin kapaszkodni kell és húznak motorcsónak után. Ez 20 euró/fő. (r.k., 2021)

Olvasmányos linkek

,, Naxos a legzöldebb görög sziget a Kükládok szigetcsoporton belül, már önmagában ezért megéri egy utazás ide. Ez a zöld környezet annak köszönhető, hogy a csoport többi tagjával ellentétben, itt megfelelő mennyiségű víz áll a helyiek rendelkezésre.

A sziget nem igazán nemzetközi úti cél, sokkal inkább a görög családok által népszerű. Nem azt mondom, hogy nem találkozol külföldi turistával, de nem is fogsz minden sarkon magyarokba botlani. Sokkal autentikusabb görög nyaralóélmény vár rád így egy utazás során Naxos szigetén, mint mondjuk a többi elturistásodott szigeten.

Ez a sziget minden túlzás nélkül rohadt jó úticél. Ráadásul 2020-ban amikor ennyire bonyolult az utazás ez az apró Naxos nevű görög sziget, egy óriási meglepetést okozott számunkra. Az hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy nem a féktelen bulizásról szól. A tengerpartokon nem szólnak a DJ szettek. Egy naxosi utazás sokkal inkább arról szól, mint amikor megérkezel a rég nem látott távoli falusi családodhoz. A családod, ahol mindenki örül neked ráadásul finomabbnál-finomabb ételekkel várnak. Te pedig végig azon gondolkodsz, hogy miért is nem jöttél ide hamarabb. Egyáltalán minek gondolkodtál más úticélon. Egy hét Naxost az orvosnak kellene felírnia mindenkinek, aki az idegösszeroppanás szélén találja magát ebben a stresszes világban. Én, legalábbis ha orvos lennék biztos, hogy ezt írnám fel bármilyen más gyógyszer helyett." (2020) forrás

v.n. fotója

Fotóegyveleg

v.n. fotója

m.r. fotói

t.u. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes