ÚTIKRITIKA.HU / Thassos (Thászosz)


hirdetes


útikritikák


Thassos (Thászosz)

Thasszosz (Thászosz) dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Giola lagúna | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Az Archangelos kolostor - p.a. fotója

Thasszosz (Thászosz) dióhéjban

Thasszosz Görögország északkeleti részén fekvő sziget, a Trák tengerben, ami az Égei-tenger északi része. Thasszoszt a a legzöldebb görög szigetnek mondják.
Az Égei-tenger apró szigete csupán 25 km széles és 22 km hosszú. Szuper a klímája, és strandjai üdítően sokfélék.
A sziget nem csak zöld tájakkal, hanem hegyekkel is tele van, valamint sok a festői öböl és homokos strandok vonzzák a nyaralókat.

Őszintén, a szigetnek nincsenek híresebb ókori romjai, lényegesebb kulturális látnivalói, és ugyanakkor nem is egy bulisziget.
Thasszosz inkább a családoknak való és a nyugis kikapcsolódásra vágyó embereknek. Persze azért van néhány látnivaló és azért a szórakozni vágyók találnak maguknak vendéglátóhelyeket (főleg Potosban), de itt nincs nagyüzemi turizmus.
A földrajzi elhelyezkedésénél fogva Thasszosz látogatói közül sok a bolgár, a román, a szerb és a török. Nekik közel van a sziget.
Forrók, de szárazak a nyári hónapok.
A sziget fővárosa: Limenas.

Tetszett & Nem tetszett


Tetszett

Panagia, egy romantikus hegyi falu régi, tipikus házakkal
Naná, hogy a Giola lagúna, s főleg az ottani varázslatos helyzetben való lubickolás
A sziget keleti és déli partvidékén a rejtőzködő kis öblök hangulatossága
A Makríammos strand, ami totál karibi feeling, s amúgy több strandon a homokföveny csodásan, vakítóan fehér

Nem tetszett

Thasszosz város strandjánál a tengervíz nem annyira szép
Néhány kis homokos strand gyorsan válik túltelítetté nyaralókkal
Mint a legtöbb görög vécében, Thasszoszban is egy közrötyiben szorongva néztem az alábbi tilalmat (engedelmeskedtem)

A hangoskodó, részeg, szemetelő, bunkó román nyaralók sokasága

A Márvány strandon (Saliara Beach) egy napozóágy napi bérlése 10 euró (igaz sok helyen két napozóágy csak 15 euró)

Az északnyugati partvidéken az autózás közben kissé hervasztó az olajfúrótornyok látványa 

Tömeg a strandon augusztusban - l.a. fotója

Vélemények

,, Évről évre egyre nagyobb a tömeg és több a szemét. A több turisztikai bevétel miatt beáldozódik a csendes,nyugodt, gyönyörű természet." (kra, 2019)


,, Gyerekekkel inkább Thassos! Tökéletes partok vannak amik kimondottan gyerekeknek való. Olyan apró a homok mint a liszt és kristálytiszta a tenger." (p.t., 2019)


,, 10 napot töltöttünk a szigeten. Azért esett Thassos-ra a választásunk mert annyi szépet és olvastam róla. Sajnos a valóságban nem igazán azt kaptuk amiket a fotókon láttunk!

Az apartmanunk gyönyörű tiszta szép és rendezett volt, de ahogy kiléptünk az apartman kertjéből a környezet az sajnos hagy kivetnivalót maga után.

Meglátogattuk többek között a kisebbik Marble beach (márvány partot) 4 főre 40 euró a 4db napágy ami beváltható 4 üdítőre. Bár nagyon kicsi, van 3 fajta üdítő. Ennyi pénzért többet várnék! A Marble beach-re és igazából végig a sziget azon részen a partokra vezető út brutál arra készüljön mindenki. Nyilván ezek természeti adottságok, de ezekre a helyekre vezető út messze van a széptől! Golden Beach-en volt a szállásunk, nekem ez a part tetszett a legjobban, bár a tenger nem túl tiszta de nyilván ez köszönhető annak hogy homokos a part. Van lehetőség napernyős napágyas részen strandolni és van lehetőség nem fizetős homokos részen is. A tenger egyszerűen fantasztikus hőmérsékletű volt minden nap. Voltak hatalmas hullámok és voltak nyugodtabb napok 😊

Az árak nem vészesek, egy 0,5 víz 50 cent a parton, 1 nutellás fánk 2,5 euró. Az éttermek tavernák a Golden beach környékén nekünk nem nagyon jöttek be sajnos (többet kipróbáltunk) egyedül a Mare Verde olasz étterem ahova a legtöbbször visszatértünk. Kiváló étterem nagyon kedves személyzettel!

Limenas kikötő nagyon szép, itt végre éreztük az igazi görög hangulatot. A gyros-t nem tányéron külön szétszedve adták hanem kenyérlángosba jól megpakolva 3,5 euróért! Isteni finom volt. Bazárok, kedves árusok jó hangulat. (f.m., 2021)


Odajutás

Repülés: Ryanairrel Budapestről Szalonikbe, onnan pl. bérautóval Kavalába (kb. 1 óra 40 perc), komp és a sziget. 

Autóval: Röszke határátkelőtől Keramoti kikötőig 1005 km/ 10 és fél óra autóút. Thasszosznak ni, függően attól, hogy mennyit kell várakozni a határokon. Thasszosznak ugyebár nincs repülőtere, tehát a turisták kompon, hajón érkeznek a szárazföldről, pontosabban Kavala és Keramoti kikötőjéből. Kavalából a komp másfél órás út után érkezik Scala Prinos-ba.  Keramoti kikötőből reggel 05.30-tól este 21.30-ig szinte félóránként vannak kompjáratok. Kb 35-40 perc a hajóút a szigetig.

Ez a komp Thasszoszvárosba (Limenaria) érkezik. Aki autóval akar a szigetre eljutni, annak ez utóbbi kompot érdemes választania, mert olcsóbb.

,, Egyértelműen éjjel jobb utazni. Röszkét mindenképp kikerülni és kis határra lemenni vagy Tompánál átmenni. Szuper az út Szerbiában. Legalább 1,5 órát lehet spórolni időben az új autópálya szakaszokkal. " (sz.p.k, 2019)


,, Ha autóval mész, a hétvégi utat a turnusváltás miatt kerüld, cumi az összes határ. Egyéb napokon reggel 7 körül jó a röszkei határ. Szerbiában EC/MC -vel fizesd a pályát, Macedonban €-val. Tankolás és cigi is ott, kártyával. 2 doboz/fő vihető GR-be, visszafelé érdemes bespájzolni. A komp fél óránként jár Keramotiból. (eszef, 2019)


Már többször megtettük ezt az utat.Szerbián ,Macedónián keresztül kb. 13 óra, plusz a kompozás, még 1 óra!


Kényelmesen kb.15 óra volt nekünk a szállásig.


Sok mindentől függ,időszak,határ,forgalom,vezetés,pihenők./15-16 óra/

Szállás

Többek szerint a keleti oldal szebb, taralamsabb, és ezért inkább ottani szálláshlyet érdemes kiválasztani. Szebb strandok (speciel nem Thassos városánál), érdekes hegyi falvak, több szolgáltatás, a tavernák szélesebb választéka. Vannak azonban olyan turisták, akik szerint a délnyugati Potos tájékán érdemes megszállni. Igaz ez a környék is erősen turistás, tehát nem feltétlenül való olyanoknak, aki csende milliőbe akarnak visszahúzódni.


Közlekedés

2023. június: benzin 1,92 euró/liter - dízel 1,60 euró

Thassos fő országútja az, ami a part mentén körbe húzódik a szigeten.

Autóbérlés

MInden nagyobb településen található autókölcsönző. A szigeten a közutak jól kiépítettek. Gépkocsival jól el lehet jutni a sziget nevezetességeihez, pl. az Ipsariou-hegyhez.

"A húzós árak miatt az utazási iroda által szervezett kirándulásokon nem vettünk részt (pl. jeep túra 68€/fő), hanem inkább úgy döntöttünk, hogy egyedül fedezzük fel a szigetet. Valamilyen jármű bérlése mindenképpen ajánlatos volt, mivel a településeken nem volt járda, viszont forgalom azért igen. Esténként a gyér közvilágítás mellet pedig egyáltalán nem volt egy életbiztosítás az út mellett sétálni (még jó, hogy volt nálunk fejlámpa :))

Rövid mérlegelés után a robogó bérlés mellett tettük le a voksunkat, bár utólag nézve nem biztos, hogy ez volt a legjobb választás. B kategóriás jogosítvánnyal max kétszemélyes 50 cc-s robogót lehet bérelni itt is. A Panos Motors-ból kölcsönöztünk 8+2€/nap árért; a plusz 2€ csak részleges biztosítás volt. Skala Potamiasban ez volt kb a standard ár, akikkel együtt utaztunk, ők is ennyiért béreltek máshol. Az autó bérlés árai közt már nagyobb különbségek voltak, a Speedy Car volt a legolcsóbb a megkérdezettek közül. Itt 60+6€-ért adtak 3 napra egy klímás kocsit full biztosítással.

A szigeten egy főút vezet körbe, melynek hossza kb 110 km. Ezen kívül számos murvás földút indul a sziget belsejébe vagy le az öblökhöz, viszont ezek egyáltalán nincsenek kitáblázva, és nem szerepelnek semmilyen térképen sem. Néhánnyal megpróbálkozunk (főleg emelkedőn), de a robogó nem bírta :(. Aki a földutakon szeretné felfedezni a szigetet, annak mindenképpen egy Jimny-t vagy egy quadot (ATV) érdemes bérelni. (2012)" forrás


,, Minél több napra bérled, annál olcsóbb. Nem zárolnak bankkártyán összeget, előre kell fizetni. Km limit nincs (max,ha 1 napra bérelsz-de olyan kevésre nem érdemes). Ha az Ipszárióra is szeretnetek felmenni, terepjáró (Suzuki Jimny javasolt)"

Robogó, quad, motorkerékpér, kerékpár

Skala Potamias központjában a motorkölcsönzőben van bicikli is. 10 euró/nap. A sziget más részein is a motorkölcsönzőkben érdemes keresni a kerékpárbérlés lehetőségét.

Busz

Távolsági buszokkal a sziget valamennyi települését el tudjuk érni. Van menetrend, ami néha meg is felel a valóságnak. Nyáron a szigeten a parton körve vezető országúton általában óránként jár a távolsági busz.


Étkezés

Nem könnyű tuti javaslatot tenni érkezőhelyekre, mert ugyanaz a vendéglő minőségben változhat egyik szezonról a másikra.

2023: olcsó étteremben egy főétel 15 euró (12-20), két főnek egy középkategóriás étteremben háromfogásos étkezés 50 euró (35-70) , fél literes bolto helyi sör 4,30 euró (3-6),


Vásárlás

Szupermarketekben egy 6 darabos, másfél literes ásványvíz 1,50 euró.

A hét során vásároltunk kistermelőktől, kisboltokban is, pékségben is friss kenyeret-péksütit. Azonban első nap egy nagybevásárlással kezdtünk a szigeten, LIMENASBAN a Lidl-ben, ami a kompkikötőtől nem messze van. Én pl itt is vettem 1-2 gastro ajándékot (tahini, olivaolaj stb) , mert van kifejezetten "tradicionális termékek" gyűjteménye itt. Szerintem teljesen elfogadhatóak az árak, mi szuper grillhusokat is vettünk itt.

A Lidl-el majdnem szemben ott van egy görög szupermarket,ott hűtőpultból kimérve tudtok friss husokat, felvágottat, sajtot venni (mi a Lidl-ben vettunk, mert utolag lattuk ezt a boltot, de Lidlben szerintem szuper áron is volt). Plusz görög sört pl. ott vettünk a szupermarketben. Ahol mi laktunk, Skala Potamiaban van még több kis bolt, 2 kisebb Spar, ott már csak 1-2 apróságot vettünk. Ezek drágábbak, mint a Lidl, mi ezért vásároltunk itt is, ott is  (p.d., 2022)

Szórakozás

Az éjszakai élet központjai Limenas, Limenaria és különösen Potos, ahol a fiatalok buliznak. A bárok és tengerparti bárok többsége tematikus esteket, strandpartikat stb. szervez, melyeket plakátokon hirdetnek meg a szállodákban vagy a helyszíneken. A nagyon népszerű "görög éjszakákat" néhány nagy szálloda, valamint néhány étterem és pub kínálja.

Egyéb hasznos információk

A szigeten teljesen jó a közbiztonság. Azért strandolásnál ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket.
Egyes településeken jó az ivóvíz minősége, mindazonáltal azt tanácsoljuk, hogy ikább igyunk palackozott vizet.

2. Turista információs iroda: Go-Thassos, New Port, Limenas, Thassos

Strandok

,, Ez volt a második thassosi nyaralásunk. Nagyon sok strandot megjártunk most is és a legtöbb napernyő és ágy bérlés tekintetében teljesen korrekt. Legalább egy ital vagy min. 5 eur fogyasztás ellenében egész napra bérelhető. Kb 3 strand volt nekünk ahová nem mennék vissza soha. Ebből a La Scala az egyik, 2015-ben még nagyon tetszett, fiatalos volt szépen kialakított. De most.... 😯 Bocs ha bántó, de szerintem egy gusztustalan pénzvadász néplavór lett. Levegőt nem lehet venni annyi embert zsúfolnak be arra a helyre. 10 centi privát szférád nincs mert a szádban van a melletted "lakó" család.

Hasonló tömegnyomor a Paradise beach is ahol még az édes vizes zuhanyzásért is pénzt kérnek, sehol máshol ilyet nem tapasztaltam. De ez a pár strand sosem riasztana vissza hogy újra Thassosra menjek mert legalább 15-20 olyan strandot vagy nem kijelölt eldugott partot találtunk ahol viszont békésen és kellemesen lehetett fürdeni. A sziget gyönyörű"  (h.k., 2019)

Vathi Beach

A Vathi Cove Hotel önkényesen rátenyerelt erre a természet által olyan szépen szegélyezett közstrandra. Kár. Kivéve a hotelvendégeknek... (2022)

l. l. fotója

Golden Beach

Ez a szigeten a legnagyobb strand.

a. a. fotója

Skala Prinou

Kellemes hosszú sétákat lehet tenni a parton. Zömében homokos a föveny, de itt-ott köves.


p.a. fotója

Aliki strand

a. i. fotója

Makryammos

Mintha a Karib-térségben lenne.

z. a. fotója

Paradise Beach

p.a. fotója

Trypiti

n. p. fotója

Saliara (Marble Beach)

p.a. fotója

p. k. fotója

a. a. fotója

sz.b. fotói

Agipos Joannis öböl

Közkedvelt a nudisták körében is.

Giola Lagúna

,, A Giola lagúna kissé vegyes élmény volt számomra. Először is nagyon kell figyelni a letérőre, mert nem volt egyértelmű. Aztán egy utolsónak tűnő parkolóban hagytuk a kocsit, mert azt hittük nem lehet a magán úton tovább menni, hisz ki volt írva. Így mi onnan gyalogosan folytattuk a cuccokkal, de később vált világossá számunkra hogy simán tovább mehettünk volna..a bátrabbak így tettek. Merthogy visszafele borzasztó meredeken kellett az utat megtenni a parkolóig.

A lagúna? Hát jó nagy tömeg, semmi árnyék. A bátrabbak ugrálhattak, de a kijutás bajos...javasolt a vízi cipő. Fejest ugrani nem ajánlott, egy sima talpassal is el lehet érni az aljára. Én be se mentem mert a nyílt tenger ilyen sziklákkal nekem nem pálya. Aki kevésbé finnyás mint én, javaslom egy próbát megér 😉. Amúgy egyedülálló a környezet és maga a lagúna is. (k.j., 2022)


,, Hosszas gondolkodás után bementem a vízbe, a szikla pár helyen még is vágta a lábam kifelé jövet. Nekünk csalódás volt, mert szerintem nem olyan szép mint a képekn, bár nyilván fel volt kavarva a víz, azért. Mi is fent álltunk meg, így a séta baromi hosszú volt. (2022)

                                                                                           p.a.fotója

Látnivalók

Mihály arkangyal kolostor

Az Alyki felé vezető úton áll Thaszosz szigetének legnagyobb és leghíresebb kolostora.
A 18. században alapították és az Athos-hegyen lévő kolostorok fennhatósága alá tartozott. A látogatók az itt élő szerzetesek vallási tárgyú kézműves munkáit nézhetik és vásárolhatják meg. A kápolna legértékesebb darabja azonban a Szent Szög, ami a Jézus keresztjéről való.
A Mihály arkangyal kolostor különlegessége, hogy kizárólag női szerzetesek élnek itt, akik meleg szívvel fogadják a látogatókat.
Ingyenes a belépés és ha szükséges a bejáratnál kaptok az apácáktól kellő öltözéket.
Nyitvatartási idő:
9.00 -13.00
16.00-19.00
Maga az épület egy szikla legszélén áll, a kilátás innen az Égei-tengerre ámulatba ejtő,

Programlehetőségek

l.a. fotója


Olvasmányos linkek

"Főleg éttermekben ettünk, az árak forintra átszámítva drágák, nem érdemes szorozgatni :)

Előétel, sajtok, saláták: 3-4€-tól 8-10€-ig

Souvlaki, grillezett csirkemell filé körettel: 6-8€

Kétszemélyes grilltál: 15€

Tengeri finomságok: 8-10€-tól

Spagetti, tészták: 4-5€

Gyros pitában: 2€

Gyros tál: 7€

1,5l víz: 1,60€ (boltban egy kartonnal adnak ennyiért :))

Kancsó bor (0,7l): 7€-tól

Koktélok: 5€

Előételként a legtöbb helyen adnak olivás kenyeret, és a számla végösszegétől függően valami kis desszert vagy gyümölcs is benne van az árban. A tengerparton a napernyő plusz két napágy kombó mindenhol 5€-ba került, de sok helyen csak az elfogyasztott italokért kellett fizetni. A frappé+kóla párost 7€-ért adták, és egész napra megvettük az árnyékot is hozzá :) Skala Potamias-ban egyetlen ATM van, a legközelebbi pedig a sziget fővárosában, Thassos-ban található (kb. 20 km). A szomszédaink szerettek volna pénz felvenni az automatából, de az éppen ki volt fogyva, ezért át kellett robogózniuk Thassos-ba. Ezt érdemes figyelembe venni, és inkább több kp-t vinni az útra. " forrás


,, Kevés lakos, kicsi városok, egyre több turista, és olyan nincs hogy nem történik semmi. Thassos kicsi de izgalmas sziget.

A komp potom 10 euró (utólag tudtam meg hogy oda-vissza), kényelmes, gyors, és a tenger olyan nyugodt, hogy akár úszva is meg lehetne tenni a szárazföld - Thassos távolságot.

Hogy miért menj Thassos szigetére nyaralni? Mert szárazföldön megközelíthető, mert olyan kedvesek az emberek, hogy méterenként elérzékenyültem a törődéstől és a figyelmességtől, mert magyar turista ritka holló arrafelé, mert a táj tökéletes, izgalmas és üdítő, mert normális árak vannak, mert a közbiztonság egyenlő a megtalált és visszaszállított laptoppal, a nyitva hagyott kocsikkal, és a raklapra pakolt márványtömbökkel, oliva prések, áruk, táskák és értékek pedig nem tűnnek el." forrás

Fotóegyveleg

Skala Beach - p.a. fotója

Giola lagúna - l.a. fotója

Vissza az elejére

Kommentek

Izabella, 2017. 06. 26. 21:38
A kompnál lehet kártyával fizetni?

Sz-Ti, 2017. 06. 22. 16:13
Tavaly (2016.) voltunk szeptember elején Thassoson. Csodás sziget, valóban jó a közbiztonság, az éttermek nem drágábbak, mint itthon. Scala Potamia városában a beach-en a Capitans tavernában nem csalódtunk. Scootert béreltünk 7Eu/nap, de ha 5 napot fizetsz, 6 Eu/nap sok helyen. Mi eldugodtabb standokat kerestünk, ahol kevesebben vannak (Aliki, Paradise beach stb.). Sok kis élelmiszerbolt van, stúdióban simán lehet főzni, ha megveszed a hozzávalókat, sőt a halboltokban mindig friss fogást árulnak már kora reggeltől. Fölösleges túl sok kaját vinni. A csapvíz iható, ez a sziget egyik jó "tulajdonsága". A fővárosban (piac) érdemes ajándékot venni, mert Scala Potamia jóval drágább (kb. + 20-25%)!

Úti kritikus, 2017. 02. 21. 13:14
Kedves Ilona!

Persze, hogy van mód kerékpárkölcsönzésre. Potos település központjában, a buszmegállótól nem messze, a templom irányába gyalogolva található meg a Velo Studios, ami egy Yannis nevű rendkívül segítőkész fazon üzlete. Minden szükséges felszerelést ad, megbízható, és van normál road bike-ja és mountain bike-ja is. A jobb állapotúakat gyorsan elviszik, tehát előfordul, hogy már csak a régi darabok maradnak. Ez utóbbi egy napra 12 euró, egy hétre 70 euró. 9-től 21-ig van nyitva. A Yannis tud angolul, németül és tud tanácsokat adni a terepviszonyokról. A sziget viszonylag lapos, és jó állapotúak az utak. A szigeten körbe vezető út a bicajozás szempontjából nehezebb, mert sok az autó, igaz az autósok elég toleránsak. A sziget belső terepein vannak ideális utak a bicajozáshoz.
A kajakbérlésre is egy Potos-i kölcsönzőt ajánlok: Aldebaran Water Sports a neve. A helyi szabályozás szerint a kajakkal tilos a parttól 500 méternél nagyobb távolságra navigálni. Éjszaka is tilos kajakozni.
A Golden Beach-en (Chrissi Ammoudia) is van egy kölcsönző, ahol kajakot is lehet bérelni.

Ilona, 2017. 02. 21. 12:43
Érdeklődni szeretnék,hogy kerékpár vagy kajak bérlésre van lehetőség?


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes